‘Panta rhei’: hoe de filosoof Herakleitos de socialisten op het Schoon Verdiep moet binnen loodsen

pantarei

Van de Griekse filosoof Herakleitos (ca. 540 v.Chr.—480 v.Chr.) is niet één authentiek fragment bewaard gebleven. We kennen hem alleen van citaten en latere bronnen die er zo hun eigen draai aan gaven. Te beginnen met Plato, over Aristoteles en Plutarchus, tot en met Ovidius en zelfs de christelijke theoloog Eusebius van Caesarea. Om maar te zeggen dat het veel geciteerde motto Panta rhei (Grieks: πάντα ῥεῖ), in het Nederlands ‘Alles vloeit’, alles en niets betekent. Je kunt er de natuur mee kenschetsen, het heelal, God, het vrouwelijk wezen, maar ook het recente voetbalschandaal (nu de hoofdverdachte een spijtoptant wordt, verwacht men vloeibare stoelgang bij tal van betrokkenen), de Nationale Bank, doorgaand verkeer, of de keuken van mijn grootmoeder die haar elf kinderen groot bracht met soep die zo nodig steeds kon aangelengd worden.

Bourgondisch

Over keuken gesproken: wat weten we over het leven van Herakleitos zelf? Alle bronnen omschrijven hem als een eigenzinnige persoonlijkheid, een absolute non-conformist die, pikant detail, een afkeer had van politici.

Zopas gebruikte Bart De Wever het Herakleitos-citaat Panta rhei ook om zijn samenwerking met de voorheen zo gehate socialisten aan te kondigen ten einde een Antwerps stadsbestuur in elkaar te timmeren. Die bocht is zelfs voor N-VA-begrippen tamelijk ongezien. Ja, het heet dat er in die zes jaar al veel water door de Schelde is gevloeid –ook dat zou een verwijzing naar Herakleitos kunnen zijn, die zei dat je nooit twee keer in dezelfde rivier kunt stappen- en dat alles aan verandering onderhevig is. Vloeiende politiek dus.

Maar het brede N-VA-publiek is ondertussen zo gebrainwasht en met een haatretoriek besprenkeld jegens de sossen, waar geen enkele zweem van nuance of relativering in te bespeuren viel, dat de vloeibaarheidsgedachte nu toch wel sterk ruikt naar cynische machtspolitiek. Eerst had de N-VA de socialisten compleet gedemoniseerd, volgens de wetmatigheid dat men sterker wordt naarmate men een sterker vijandbeeld creëert, nu moet de SP.a De Wever aan een comfortabele meerderheid helpen, nadat de Groenen zich te onbuigzaam hadden opgesteld. Hoe gaat een overwegend flamingant, centrumrechts kiespubliek, waarvan men zou veronderstellen dat consequentie en eerlijkheid gekoesterde waarden zijn, daarmee om? Volstaat een antiek citaat om de gezworen vijand te omarmen en er een machtsdeal mee te sluiten?

Het steevaste epitheton van meester-strateeg, toebedeeld aan Bart De Wever, heb ik altijd dubbelzinnig gevonden. Je kan slim zijn, sluw, doortrapt, en ook door-en-door vals en onbetrouwbaar, allemaal met dezelfde hersencellen. Je kan slimme zetten doen in het schaakspel, je tegenstrever verschalken, maar in het leven en met mensen is geloofwaardigheid misschien ook wel een criterium. De onvermijdelijke referentie naar Niccolò Machiavelli (1469-1527) , dé peetvader van de politieke strategie, situeert heel de politieke wereld als een biotoop van genadeloze opportunisten, leugenaars en machtswellustelingen.

Er is, voor alle duidelijkheid, niks mis met compromissen sluiten in de politiek en zijn mening herzien, of geschillen bijleggen. Maar het zal ons benieuwen hoe de N-VA-achterban, na jarenlang sossen bashen op Facebook en Twitter, de Griekse bocht zal verteren. Daarbij blijkt ook steeds weer hoe zwak onze pers het discours analyseert, en hoe makkelijk ze zich laat meedrijven in de constructen van de spin doctors. Neem nu dat woord Bourgondische coalitie. De Wever lanceerde de naam zelf in zijn persmededeling, om te beletten dat de media of tegenstanders er iets lelijks van zouden maken (‘de Fornuiscoalitie’ bijvoorbeeld, of  het duivelspact). Bourgondisch klinkt positief, lekker, uitbundig, maar het hoort natuurlijk wel bij een framingproces, voorbereid in de achterkamers van het partijhoofdkwartier. Iemand daar een kritische bedenking bij horen formuleren?

 Ondertussen in de war room

De slotsom is, opnieuw, dat politiek theater is, met de media als podium: zolang we dat maar beseffen. Alles wat door de strategie is uitgedokterd, wordt via kranten en televisie opgepimpt tot objectieve realiteit, of beter sur-realiteit. Het semantisch fileren van uitspraken, metaforen, of het deconstrueren van scènes, lichaamstaal, retorische attitudes, ik bespeur het vrijwel nergens in de zogenaamde kwaliteitspers. Denken we maar aan de Jambers-reportage over de war-room tijdens de Antwerpse verkiezingsavond, waar de N-VA-voorzitter plots met overslaande stem uitriep: ‘Ik ben die oorlog met links echt beu!’. Gelooft iemand echt dat De Wever, met alle camera’s op hem gericht, zich zoiets spontaan laat ontvallen?

Of neem de zwaar geëmotioneerde (sic) Antwerpse burgemeester, toen SP.a-kopstuk Tom Meeuws –de man die nu namens de socialisten de coalitiegesprekken leidt- hem in een opiniestuk van normvervaging en belangenvermenging beschuldigde. ‘Dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig’: de net niet in tranen uitbarstende De Wever kwam ermee in prime-time op alle zenders. In het licht van de grote verzoening die zich vandaag afspeelt, was dat verdriet een puur declamatorische oefening, een moment van vloeibaarheid waar ik zo Simonneke van Thuis in herken, maar dan zonder uitlopende wimpers.

Pure emopolitiek dus, en de vraag waarom de media daar niet kritischer mee omgaan. Antwoord: omdat sentiment verkoopt, en kranten in bedrukt papier handelen. Journalisten zijn doorgeefluiken van een flat earth-realiteit, om het spraakmakende boek van Nick Davies aan te halen. Niettemin, na een halve eeuw vertwijfeling over het nut van mijn studies filosofie, wordt alles klaar als een klontje: denkers als Herakleitos zijn nodig om de socialisten op het Schoon Verdiep te krijgen nadat ze er eerst uitgeknikkerd waren. Humor, de enige gezonde manier om in de nieuwe Antwerpse vloeibaarheid niet kopje onder te gaan.

Meer analyses rond media en politiek, in het nieuwe boek van Johan Sanctorum ‘Na het journaal volgt het nieuws’, te verschijnen bij Doorbraak in het voorjaar van 2019. Daaraan gekoppeld ook een lezingtournee door Vlaanderen. Voor meer info klik hier.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op ‘Panta rhei’: hoe de filosoof Herakleitos de socialisten op het Schoon Verdiep moet binnen loodsen

 1. Jean-Paul Feys zegt:

  En wat zou De Wever dan wel hebben moeten doen? Jouw tekst laat mij op mijn honger wat dat betreft.

  • Eric zegt:

   Een volledig uit NVA-ers bestaand stadsbestuur vormen met steun van het VB vanuit de oppositie, tiens. Alleen dan zou er in Antwerpen iets grondig kunnen veranderen.

   • Francis Aerden zegt:

    Precies. En daar moet men toch geen strateeg voor zijn. De sossen erbij: onverteerbaar!!!

 2. Bob Dezeure zegt:

  Het tijdperk van de fornuiscoalities is aangebroken! Gelijk vroeger in de winter achter de Leuvense stoof om kastanjes te poefen! Laat ze maar goed branden, ‘ulder buzestove’!

 3. Eric zegt:

  Tussen 2009 en 2014 regeerde NVA op Vlaams niveau samen met de socialisten en CD&V. In tal van gemeentes bestaan en bestonden er coalities van NVA en sp.a (met eventueel een derde partij). Ik vind het vreemd dat nu zoveel Vlaams-nationalisten van hun ivoren toren vallen en De Wever verwijten dat hij de socialisten erbij neemt. Vorige week wou hij nog met de groenen in bed duikelen, wat mij al evenmin bevreemdde. Immers, tot in 2014 zaten Groen en NVA in dezelfde fractie in het Europees parlement en tussen hem en Almaci gaat het al jaren prima. Wat je De Wever kwalijk kan nemen is dat hij een machtspoliticus zonder veel scrupules is, maar dat hij, indien nodig, iedereen wilt opvrijen behalve het vermaledijde Vlaams Belang is al veel langer dan vandaag geweten.

 4. Koenraad zegt:

  Als de ‘Bourgondische’ oefening lukt in Antwerpen slaagt, kan ze lekker pikant als de nationaal-socialistische coalitie bezongen worden, weliswaar met één blauwe schepen in steun, om de havenbelangen te stutten. Toekomstig schepen en ex-politieagente Beels is dan weer goed gepositioneerd om de “war on drugs” keihard door te zetten.

 5. Eric-B.L. zegt:

  Onder de vlag “Acta Sanctorum” verhullend handelen alsof men niet al heel lang weet dat de vrijmetselarij met de UN aan het stuur alle politiek en media bepaalt en controleert. En dan ook nog God en geboden gewoon overboord gooien. Als een smid die woedend met een hamer op een aambeeld blijft doordrammen alsof lucht ooit gesmeed kon worden.

  Zalig degenen die zich niet te groot wanen om van zichzelf te beseffen dat zij geestelijke armoede lijden en om die reden naar God’s Geest verlangen. Zelfs de Hopi-indianen kenden deze wijsheid eeuwen geleden al!

  Typ in google of duckduckgo “Hopi” en gij zult eindelijk wakker worden!
  Tenzij u hen liever met een smidshamer verplettteren wil?

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Hebben ze U al gelost? Weeral een wens die God niet inwilligt want ik had hem gevraagd dat hij er voor zou zorgen dat U geïnterneerd zou blijven. Ik heb wel weinig aan uw God dus. En aan U nog minder.

  • Eric-B.L. zegt:

   Uw bitterheidscultuur leidt u er toe het vage begrip ‘democratie’ te miskennen, te ontwaarden en te verpletteren met een smidshamer. Het woord ‘democratie’ dient slechts om te verhullen dat goddelozen uit vrije overgave de duivel dienen. Indien u zich blijft beperken tot louter uw verstand blijft uw toekomst inktzwart van pure bitterheid. Johan Sanctorum bereikt hetzelfde effect met fijnere intelligentie. Ook hij heeft angst dat iemand zou ontdekken dat hij diep in zijn hart een gevoelsmens is. Vandaar al die stoere woorden.

 6. Johan Verleye zegt:

  De socialisten staan voor alles wat ik verfoei. Dat mijn stem voor De Wever de socialisten in Antwerpen aan de macht zou helpen, daar zou ik inderdaad in de toekomst (26 mei 2019) mijn conclusies uit trekken.

  • Bob Dezeure zegt:

   De correcte benaming is sociaaldemocraten. Het woord zegt het zelf : ze zijn sociaal en democraat, meer moet men van hen niet verwachten! Er zijn gewis ook patriotten onder, zelfs (linkse) Vlaams-nationalisten, zoals in de cultuursector, maar ze willen zich liever niet vereenzelvigen met een bepaald soort Vlaams-nationalisme… Op Europees vlak hebben er ook altijd politieke organisaties gestreden voor meer politieke onafhankelijkheid, zoals nu met het Catalaans independentisme, én die eveneens links zijn. Denk aan de Baskische Afscheidingsbeweging, die een onafhankelijke, socialistische Baskische staat wilde stichten. Internationale contacten strekken zich ver uit buiten de grenzen van Europa, waar die grenzen zich ook mogen bevinden. Dan denk ik niet alleen aan Palestina (met financiële steun van de EU). Zo vroeg ik me gisteren nog af hoe men op het Vlaams Departement Buitenlandse Zaken voor landbouwprojecten in Malawi terechtkwam. Wereld is kleiner dan men denkt!
   https://www.fdfa.be/nl/nieuws/5-miljoen-euro-voor-landbouwprojecten-in-malawi

 7. Greta zegt:

  Wie van de drie?
  Herakleitos uiteraard.
  De meesten die hier regelmatig reageren…aan te raden om zich eens onder te dompelen in een bad Etienne Vermeersch op you tube
  1. Etienne Vermeersch in gesprek met Dirk Verhofstadt
  (Belangrijkste en aanrader voor middelbare scholen of hoger onderwijs….zeker als er verschillende culturen zitten)
  Haar fijn en zeer deskundig krijg je in een notendop de gehele geschiedenis voorgeschoteld christenen versus islam en andere culturen.
  2) Etienne Vermeersch in gesprek Bart de Wever
  3) Etienne Vermeersch in gesprek met Rik Torfs

  De allereerste wel de belangrijkste om heel wat verkeerde visies te ontkrachten.
  Ook haarfijn uitgelegd begrippen “racisme” en “xenofobie”.

  In kader het belangrijke Marrakesh verdrag toch eens gekeken naar Ivan de Vadder – Tinneke Beeckman – Hendrik Vuye – Bert Bultinck.

  Vooral de vrouwen hier, ongeacht welke oorspronkelijke kleur noch overtuiging ,zouden hier toch eens zeer goed moeten over nadenken. Dat pact mag niet ondertekent worden tenzij de juridische context volledig sluitend is , en dat is ze nu niet…blijkt duidelijk uit dat debat.

Reacties zijn gesloten.