Wie ben ik

JSJohan Sanctorum, geboren in Oostende op 23 juni 1954.

Studies: filosofie en kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel.

Daarna hoofdredacteur, uitgever én drukker van het filosofisch tijdschrift “O”

Omzwervingen als docent filosofie, cultuurconsultant en “vreemde eend” in de architectuurwereld (De Gregorio & Partners), de communicatiesector (Slangen & Partners).

Overtuigd republikein, vrijdenker met libertair-anarchistische trekjes.

Schreef een boek over De Islam in Europa (2008), De Vlaamse republiek als utopie en project (2009), de essaybundel Media en Journalistiek in Vlaanderen (2009, i.s.m. Frank Thevissen), De Langste Mars (2018, over 50 jaar mei ’68), en Na het journaal volgt het nieuws (2019, over de Vlaamse media)

Passies: filosofie, muziek (opera), lezingen geven, tuinieren, de zee.

Gelooft niet in engelen en propere handen, of in academische sereniteit. Ziet cultuur als een dissonante uitdrukking van onrust en onaangepastheid: de luis-in-de-pels, de valse noot, de stoorzender. Subsidies en overheidsbetutteling acht hij daarin contraproductief.

Gelooft in de kritische rede, autonomie, bewustwording, de positie van de outsider.

Zoekt de tegenspraak, het conflict, de paradox, de ongerijmdheid.

Vandaag onafhankelijk publicist, columnist, blogger en criticus

Contact: johan.sanctorum@pandora.be

Video: Jurgen Verstrepen interviewt Johan Sanctorum (30/11/2017)

11 reacties op Wie ben ik

 1. Hans Becu zegt:

  Het incident met de baseballknuppel in Anderlecht wordt.evenmin door de pers opgevolgd, zoadat het in de nevelen der geschiedenis kan verdwijnen.

 2. eric zegt:

  Wie schildert nu nog zijn badkamer?
  Alleen “dulle mannen”
  Jammer voor Uw kippen ze gaan een week niet gevoederd worden.
  Sommige van Uw kippen zitten soms op vinkenslag op Uw artikels, Trappeniers is daar blijkbaar een haantje de voorste in.
  En tenslotte wordt de wereld er beter van, met Uw artikels.

 3. Marc Schoeters zegt:

  Eric X. Eric-zonder-achternaam. Eric-de-gewone-man-met-de-pet. Ik ken dat – “gewone mannen met de pet”. Ik kom namelijk uit een werkmansbroek. En toch lees ik Dostojevski, luister ik naar Mozart, organiseer ik fototentoonstellingen. En ik probeer kritisch en in correct Nederlands te reageren op de vaak schitterende bijdragen van Johan Sanctorum. Net als hij hou ik van natuur, kunst, klassieke muziek, erotiek en de zee. Eigenaardig hé? Ik zou net als u natuurlijk kunnen roepen dat ik “de man met de pet” ben en me daarmee net als u een vrijbrief geven voor slecht geschreven gewauwel vol persoonlijke rancune. Waarom zou een mens gvd niet een paar dagen off-line mogen zijn omdat hij zijn badkamer wil schilderen? Wat is daar mis mee, Eric-met-de-pet? Johan Sanctorum is gelukkig een heer en laat zo’n gifwalmen passeren. Maar ik ben geen heer en zeg u vlakaf – uw klakkeloos zwaaien met uw klak begint mijn kloten uit te hangen. Doe ook eens iets aan uw badkamer!

 4. eric zegt:

  Geachte
  U kan mijn reactie op Uw reactie bekijken op mijn facebook pagina onder
  Reactie voor Marc schoeters
  Mijn facebook naam Eric Andre

 5. Christel Van den Maegdenbergh zegt:

  Meneer Eric, uw moeite gaat eraan, want Marc Schoeters zit inderdaad niet op Facebook. Ik ken hem goed, misschien wel iets te goed :-). Dit terzijde. Wat ik niet begrijp, waarom blijft u hier reageren terwijl u in uw eerdere reactie liet verstaan dat u uzelf had ‘ontvriend’ op de FB-pagina van Johan Sanctorum omdat u als ‘Jan-met-de-pet’ moest opnemen tegenover de hoeden’. Johan heeft direct daarop zich verontschuldigd op zijn FB-pagina over het woordgebruik ‘Jan-met-de-pet. Volgens mij wil Johan juist iedereen betrekken bij zijn discussies,, laat hij iedereen vrij zijn/haar mening droppen op zijn pagina. Dat niet iedereen zo belezen is en een goede pen heeft als Johan en Marc, moet men maar accepteren. Ongetwijfeld heeft u andere talenten zoals badkamers installeren, wat vele ‘hoeden’ dan weer niet kunnen. Ziet u, ook wij hebben Jan-met-de-pet nodig om praktische zaken op te lossen, anders zaten we nu zonder stromend water ;-). En laat kippen voederen maar over aan boeren, zoals mijn lieve vader.
  Nog een fijne avond, heren (met of zonder pet).
  En moge niet alleen uw badkamer maar eveneens uw geest opgefrist zijn, Johan! Want ik lees met veel plezier uw bijdragen!

 6. Paul Theuns zegt:

  Geachte mhr Sanctorum,
  Ik volg nu sinds een tijdje uw teksten (wie volgt er nu teksten ?😏) en vraag u met klem verder te blijven publiceren en te bloggen. Ik amuseer mij met uw gedegen en humoristische visie.
  Een mede-Republikein.
  Paul Theuns

 7. siegfried verbeke zegt:

  Ik lees graag uw teksten, maar ik heb een domme vraag: waarvan leeft U? Zijt gij dan al ‘binnen’ voor de regen?

 8. Paul Vanhoovels zegt:

  Domme vragen zijn er niet. Wel domme antwoorden van “seigneurs” die alles denken te weten. Een jongere die ik ken uit mijn buurt vroeg op driejarige leeftijd aan zijn mama; toen zij hem vertelde dat hij uit haar buik kwam; of hij toen nog een ei was. Volgens sommigen was dat een heel domme vraag. Maar de antwoorden waren nog dommer. Momenteel blijkt dat die jongere wel over een hoger IQ beschikt. Afwachten wat er van komt want hij moet nog gestroomlijnd worden via het onderwijst. Zelfs voor mensen met een hoger IQ.
  Waarvan Sanctorum leeft is een vraag die U wel beter aan sommigen kunt stellen die zoetgevoisde columms plengen in de dagbladen.
  Feit is wel dat Sanctorum zijn anarchistische bijdragen inhoud hebben.
  Eindelijk nog eens een witte raaf.

 9. Paul Vanhoovels zegt:

  Domme vragen zijn er niet. Wel domme antwoorden van “seigneurs” die alles denken te weten. Een jongere die ik ken uit mijn buurt vroeg op driejarige leeftijd aan zijn mama; toen zij hem vertelde dat hij uit haar buik kwam; of hij toen nog een ei was. Volgens sommigen was dat een
  heel domme vraag. Maar de antwoorden waren nog dommer. Momenteel blijkt dat die jongere wel over een hoger IQ beschikt. Afwachten wat er van komt want hij moet nog gestroomlijnd worden via het onderwijs. Zelfs voor mensen met een hoger IQ moeten soms domme dingen aanleren.
  Waarvan Sanctorum leeft is een vraag die U wel beter aan sommigen kunt stellen die zoetgevoisde columms plengen in de dagbladen.
  Feit is wel dat Sanctorum zijn anarchistische bijdragen inhoud hebben.
  Eindelijk nog eens een witte raaf.

 10. Mathieu Corthouts zegt:

  Wat is dat nu weer Sanctorum?
  Ik lees al maanden uw columns op Doorbraak en op uw site wordpress.
  Ik weet niet meer of ik mijn emailadres daarvoor heb opgegeven, het is voordurend wat.
  Ik ben geinteresseerd lezer en heb nu ook een abo genomen op Doorbraak, terwijl ik al steunend lid was, vriend zogenaamd.
  En nu begin jij met paswoorden om een artikel te kunnen lezen.
  Ik kocht onlangs 2 boeken van u bij Doorbraak-boeken.
  Wat moet ik nog doen ?
  Bezorg mij dat paswoord aub, of ik geef er de brui aan.
  Beste groeten.
  Mathieu Corthouts
  Bilzen
  mathieu.corthouts@gmail.com

 11. Beste
  Geen paniek. Het artikel is nu op Doorbraak te lezen, als + artikel.
  Morgen komt het op mijn blog, zonder paswoord.
  Was nu eenmaal de afspraak met Doorbraak voor + artikels, u weet dat ik tegen betaalmuren ben, maar ja, ongelukkig genoeg heb ik het daar niet voor het zeggen.
  Beste groet!

  JS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s