Lezingen 2019

Na Sanctorums succesvolle lezingtoernee ‘Mei ’68 – 50 jaar later‘ kunnen organisatoren voor 2019 kiezen tussen twee thema’s: ‘Na het journaal volgt het nieuws’ en ‘Cherchez la femme’.

‘Na het journaal volgt het nieuws’

banner

In deze nieuwe lezing voor 2019 fileert Johan Sanctorum het Vlaamse medialandschap: wat loopt er goed, wat gaat er fout?

Hoe verzamelen of ‘maken’ kranten het nieuws? Hoe gaat de openbare omroep, die van ons allemaal is, om met objectiviteit? Hoe hebben de commercialisering en de marketinglogica, na de ontzuiling, tot vervlakking geleid?

Is er nog een verschil tussen De Standaard en De Morgen of wordt het steeds meer eenheidsworst? Wat met de satirische pers, de betekenis van humor in de samenleving na 9/11? Op welke manier sluipt de politiek-correcte zelfcensuur in de redacties van kranten, weekbladen,  TV-zenders? Bestaat er nog echt zoiets als vrijemeningsuiting, of is die alleen voorbehouden aan het kransje van zogenaamde ‘opiniemakers’?

“Mediakritiek zou an sich eigenlijk overbodig moeten zijn, want de media zijn de zelfverklaarde waakhonden van de democratie. In werkelijkheid moeten we ze zelf heel de tijd in ‘t oog houden, die journalisten, en hebben wij er een volle dagtaak aan. De waarheid is wat de lichtgelovige lezer/luisteraar/kijker voor waarheid wil kopen, zo lijkt het devies wel.”

Bilzen_combi_Gudrun_JSDoor de komst van het internet wordt de klassieke pers alleszins geconfronteerd met een lezer die zelf zijn/haar informatie sprokkelt via verschillende bronnen. We proberen onze eigen weg uit te stippelen in de doolhof van websites, nieuwssites, blogs. Anderzijds wordt met de burgerjournalistiek de alleenheerschappij van de zgn. ‘mainstream-media’ verder uitgehold. Is er nog een toekomst voor kranten en tijdschriften? En hoe komt het dat de jeugd sowieso nauwelijks nog naar het TV-journaal kijkt?

‘Na het journaal volgt het nieuws’ is geen klaagzang, maar een uitnodiging tot kritisch lezen en kijken. Bij een goede dosis mediakritiek is iedereen gebaat, ook de pers zelf. In deze lezing, waar ook plaats moet zijn voor humor en relativering, worden we allemaal een beetje journalist, en daar kan de democratie alleen maar bij winnen…

De lezing spreekt een breed, geïnteresseerd maar niet gespecialiseerd publiek aan, vanaf 16 j.   Duurtijd: ca. 90 minuten (pauze mogelijk), of in kortere versie 60 min.

Technische vereisten: aanwezigheid van projector/scherm/pc voor begeleidende beeldpresentatie.

Meer info en boeking: johan.sanctorum@pandora.be

‘Cherchez la femme’

Mona LisaEen zoektocht naar de vrouw achter de kunstenaar, de vrouw in het kunstwerk, en haar pogingen om uit dat ‘kader’ te geraken…

In deze geanimeerde lezing neemt Johan Sanctorum ons mee in een fascinerende zoektocht doorheen 10.000 jaar kunstgeschiedenis. Van de primitieve grotschilderingen over de Mona Lisa tot het overbekende urinoir van Marcel Duchamp.

Twaalf iconische beelden kiest hij uit, waarin hij kunst en de kunstenaar probeer te vatten, de wereld er rond, maar veel meer nog de vrouw achter de kunstenaar, als muze, model, minnares,… Met het MeToo-fenomeen wordt heel wat op de helling gezet en is de wereld van kunst en cultuur misschien wel toe aan een grondige herziening van de man-vrouw-relatie.

Wie Sanctorum in 2018 aan het werk heeft gezien rond mei ’68, weet dat men geen gezapig academisch vertoog hoeft te verwachten. Het is integendeel een eigenzinnige benadering vol verrassingen en niet-alledaagse doorkijkmomenten. Ironie en humor zijn nooit ver weg.

De lezing spreekt een breed, geïnteresseerd maar niet gespecialiseerd publiek aan, vanaf 16 j.   Duurtijd: ca. 90 minuten, pauze mogelijk.

Technische vereisten: aanwezigheid van projector/scherm/pc voor begeleidende beeldpresentatie.

Meer info en boeking: johan.sanctorum@pandora.be

Over Johan Sanctorum

Portret Johan SanctorumJohan Sanctorum (Oostende, 1954) is filosoof, publicist/blogger en vast Doorbraak-columnist. Hij studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB en zocht zijn weg als schrijver/uitgever, docent, theaterman, regisseur en weerom cultuurfilosoof.
Vandaag onderscheidt hij zich als onafhankelijk criticus en scherpe pen in het Vlaams/Nederlandse opinielandschap. Hij weet zijn gehoor en lezers mee te nemen in sterke verhalen rond cultuur, politiek en media. De insteek is zelden mainstream, dikwijls verrassend, soms provocerend.

Meer info en boeking: johan.sanctorum@pandora.be

Advertenties