Black Friday: over de waanzin van een dolgedraaide consumptiemaatschappij

Black Friday2

Het verhaal van de 27-jarige Amerikaanse predikant John Chau, die midden deze maand een stam op een afgelegen eiland probeerde te bekeren, en met pijlen doorzeefd werd (bij een eerdere poging kon hij zijn bijbel nog als schild gebruiken), roept gemengde reacties op. De bewondering voor de diepgelovige jongeman die de boodschap van Jezus met ware doodsverachting wou brengen, ook bij de ‘wilden’ op een afgelegen eiland in de Golf van Bengalen, situeert zich uiteraard vooral in diep-christelijke kringen.

De Sentinelezen,- zo worden ze genoemd,- zijn jagers-verzamelaars die naar onze normen in het stenen tijdperk leven. Ze weigeren elk contact met de beschaving, ook niet om een toeristisch paradijs te worden, en gedragen zich uitermate agressief jegens indringers. Vermoedelijk houden ze er een soort natuurgodsdienst op na met een hele reeks goden en godjes, voor elke weersgesteldheid een. Maar vermits ze geen expansieve plannen lijken te hebben om de wereld rondom hen te gaan bekeren/veroveren, laat de Indiase overheid, waaronder ze staatkundig vallen,- hen begaan.

Goede boodschap

Zei ik ‘veroveren’? Neen, John Chau wilde alleen het evangelie verkondigen (eu-vangelion: ‘goede boodschap’). De vraag is, wat er nog in zijn rugzak zat. Ziektekiemen onder meer, waar de Sentinelezen niet tegen bestand waren. Dat op zich lijkt me al een goede reden om enige afstandelijkheid te betonen. Denken we echter even aan de  andere weldaden van de ‘beschaving’ die ze aan zich laten voorbijgaan, dan is er meer dan begrip voor die onvriendelijke ontvangst.

Twee wereldoorlogen in één eeuw hebben we erop zitten, nu een derde, onzichtbare, tegen religieuze fanatici die ook zo nodig de complete planeet willen ‘bekeren’. Milieuverloedering, wapenwedloop, files, burn-outs, de dagelijkse rat race, Temptation Island, Kristien Hemmerechts. Ronduit obsceen: een vrouw die het moeilijk heeft, onder meer omwille van een stuk gelopen relatie, een dodelijk spuitje geven in vernederende omstandigheden. Ja, ze vroeg erom, maar het was misschien vooral een noodkreet. Niet gehoord, onze beschaving dendert voort naar de paradijselijke climax.

Wie desondanks nog twijfelt aan de redelijkheid van de Sentinelezen in hun radicale afwijzing van de westerse civilisatie, moet maar eens wat filmpjes bekijken over de toestanden die zich afspelen op Black Friday, ja, het is vandaag weer zover: overal gi-gan-ti-sche kortingen, mensen die vechten voor een afgeprijsd televisietoestel en mekaar letterlijk vertrappelen in de rush naar smartphones aan halve prijs. Misschien heeft een van hun goden toch eens zo’n filmpje bekeken en de Sentinelezen duidelijk gemaakt dat, als ze het Armageddon willen vermijden, ze maar beter die brave John Chau kunnen wandelen sturen.

Black Friday dus, en de dolgedraaide consumptiemaatschappij. We weten dat de American Dream vooral gestalte werd gegeven door Europese protestanten, streng gelovige inwijkelingen die door hard werken een moderne megalopool uit de grond hebben gestampt waar iedereen die niet hard genoeg werkt, moet vechten voor een televisie in de uitverkoop. Amusant detail: het grote Amerikaanse soldenfeest Black Friday, dat naar hier overwaaide, is een uitloper van Thanksgiving Day, een van oorsprong orthodox-protestantse feestdag die door de Hollandse Pilgrim Fathers zou zijn ingesteld toen ze zich in Massachusetts vestigden. Het Evangelie prijst zachte waarden aan, en Chau was beslist een echte idealist, maar in elke bekeringsdaad zit natuurlijk ook wel een geloof in eigen morele superioriteit én een dosis handelsgeest. Zie ook ons eigen 19de eeuws civilisatieproject Congo.

Identiteit enzo

Sinds de 15de eeuw heeft Europa zijn zonen uitgezonden naar de vijf continenten: dappere ontdekkingsreizigers, -eigenlijk vooral avonturiers met in hun zog een klad priesters/missionarissen,- die de goudvoorraad van hun broodheren moesten aanzuiveren. Want daar ging het om, en dat was ook de bekommernis van het 19de eeuwse kolonialisme: de honger naar grondstoffen stillen en het land leeg plunderen. De bevolking kon dan en passant geciviliseerd/gechristianiseerd worden in het kader van de naastenliefde en het idee dat je het best de andere wang aanbiedt als je al een uppercut hebt gekregen.

Zou het kunnen dat heel ons actuele geëmmer over identiteit maar een nostalgische zucht is, in een mondiaal systeem dat iedereen dwingt om mee te dansen in de waanzin? Filosofen als Claude Levy-Strauss – en nadien Michel Houellebecq in Plateforme– hebben al lang korte metten gemaakt met dat cultureel imperialisme, doch te laat: de planeet is geglobaliseerd, Black Friday is overal, behalve, juist, ergens onder wilden in de Golf van Bengalen. Een goede raad aan alle Johnen die met goede of minder goede bedoelingen het laatste stukje wildernis willen civiliseren: blijf daar weg.

Gelukkig loopt dat eiland binnen tien jaar toch onder vanwege de stijgende zeespiegel, en lost het probleem zichzelf op. En als u me nu wilt excuseren, met pijl en boog en in oorlogskleuren beschilderd begeef ik me onverwijld naar Mediamarkt om de laatste espressomachine aan 99 euro te bemachtigen. Ik ben toch niet gek?

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

22 reacties op Black Friday: over de waanzin van een dolgedraaide consumptiemaatschappij

 1. Ines zegt:

  Die “wilden” in de waan laten dat ze elke andere mogen doden is het ook niet. Ze bestaan bij gratie van mensen die hun manier van leven willen begrijpen en willen laten begaan. Dus de beschaafde buitenwereld heeft gewonnen maar zij hebben daar gewoon (nog) geen notie van. Ik vind dat ze berecht moeten worden voor de moord. Begin van een nieuw bewustzijn voor die wezens. En het argument dat ze geïsoleerd moeten blijven omdat ze dan anders dan door vreemde ziekten zullen uitgeroeid. Ja, en dan? Dat is de situatie voor iedereen op de planeet. Survival of the fittest, smartest en vooral the prettiest…

  • Eric zegt:

   Typisch een reactie voor Ines: een invasie van idioten op een eiland waar men met rust gelaten wilt worden moet kunnen. Invasies, vooral van extremistische moslims of christenen, stuwen de binnengevallen beschavingen naar een hoger niveau. Typisch arrogant-Hegeliaans idee, maar zo heeft Ines het nog nooit bekeken. Ze denkt dat ze origineel en shockerend is, maar daarvoor weegt haar minibreintje iets te licht. Volgende keer beter, Ines !

   • Ines zegt:

    Kunt u nooit op een rustige manier uw punt maken? Wat is er nu shockerend aan mijn reactie. Binnengevallen beschavingen, zegt u? Daar maakt u al een eerste denkfout. In dit geval is er van cultuur of beschaving geen sprake want dat vereist uitwisseling met externen. Dit is gewoon een bij wet beschermd natuurreservaat waar de geïsoleerde bewoners iedere vreemdeling zomaar mogen afslachten. Ik dacht dat we als mensheid collectief wel al verder geëvolueerd waren dan dit. Probeer dit verhaal nu eens gewoon rationeel te benaderen zonder te verbinden met uw standpunten over migratie t.a.v.van Europa dan kunt u niet anders dan mij gelijk te geven.

   • Eric zegt:

    Rationeel bekijken, hé. Dat rationalisme is zelf natuurlijk een westerse uitvinding op basis waarvan tal van ‘primitieve’ volkeren in het verleden mochten uitgeroeid, geknecht, gedomineerd, onderworpen worden. U denkt dat ik radicaal anti-islamitisch ben en dan ben ik ook. Dat is omdat de islamitische ‘beschaving’ nog lager op mijn morele ladder staat dan de westerse, door het christendom en jodendom beïnvloede ‘beschaving’. Hoger dan deze staan de boeddhistische en de indiaanse culturen. Er zijn ‘primitieve’ stammen waarvan miljoenen westerlingen, maar vooral moslims, wat zouden kunnen leren. Maar moslims zijn door de aard van hun geloof nog minder vatbaar voor de “waarde van (andere) culturen” (Ton Lemaire) dan westerlingen, die zich er soms open voor stellen. Wat die moord betreft: wat kwam die onnozelaar op dat eiland doen? Vanuit zijn hoogmoed dacht hij de wilden te bekeren, een verhaalt dat we al vijfhonderd jaar horen. Door dat soort idioten zijn al talloze waardevolle stammen verdwenen, onder andere, zoals Sanctorum aanhaalt, door geïmporteerde ziekten. Die ‘primitieven’ hebben dus groot gelijk dat ze die kerel doorzeefd hebben, het was een perfecte reflex tot zelfverdediging. Stapt een idioot die er niks van kent in een kooi vol gorilla’s, die zich door hem gestoord voelen, dan ga je die gorilla’s nadien ook niet voor de rechtbank slepen. Of wel?
    We leven in een wereld waarin niet alleen de tirannie van het multiculturalisme (‘alles moet gemixt’), maar ook van de mensenrechten heerst en massa’s slachtoffers maakt. U wilt dat ‘primitieve’ stammen onderworpen worden aan een soort morele wereldautoriteit. Typisch Hegeliaans én extreem-arrogant. Dat soort arrogantie vindt ook geen graten in de islam, die zelf nóg arroganter en dominanter is. Wel, ik heb genoeg van uw soort arrogantie, van uw ‘mensheid’ die alles homogeen maakt, uitzonderlijke culturen op kapitalistische, communistische of religieuze wijze vernietigt, die vindt dat we allen moeten toetreden tot de Brave New World, de utopie van een ééngemaakte Mensheid, verzameld onder het banier van het consumentisme en het multiculturalisme – of onder de islamitische vlag van de Dar-al-Islam. Uw agressie (‘ze moeten berecht worden !’) tegen een kwetsbare stam van mensen die geen zin heeft om toe te treden tot uw totalitaire mensheid spreekt boekdelen.

  • Christel VdM zegt:

   Ines, die missionaris wist heel goed dat het verboden was om het eiland te betreden en betaalde de vissers om hem illegaal naartoe te brengen. Zeven van die vissers zijn gearresteerd. De eerste keer had hij nog geluk, toen een van de pijlen slechts zijn bijbel doorboorde. Toen moest hij toch de boodschap begrepen hebben, maar nee, zijn hoogmoed en zijn bekeringsdrift dreven hem de dood in. Zelfs een ezel stoot geen twee keer aan dezelfde steen.
   En de reden waarom Sentinelezen vijandig staan tegenover de indringers, kan je in dit artikel onderaan lezen.
   https://nos.nl/artikel/2260472-amerikaanse-missionaris-gedood-door-geisoleerde-stam-repatriering-moeilijk.html

   • Bob Dezeure zegt:

    Christel, met alle Sentinelezen, maar niet met de deze! De reden waarom ze vijandig staan tegenover indringers, is toch duidelijk? Het is niet omdat men nog in het paleolithicum leeft, dat men achterlijk is. Ze zullen ook wel de stijging van de zeespiegel opgemerkt hebben en gezien dat in hun leefomgeving al het ondiep water aan het verdwijnen is. Waar moeten ze nog gaan vissen? Door zijn consumptiezucht maakt de westerling heel de blauwe planeet om zeep en dan komt hij een beetje “de blijde boodschap” brengen! Wie weet welke allerlekkerste soorten vis er daar allemaal niet op de menukaart staan!

   • Christel VdM zegt:

    een filmpje speciaal voor meneer de trol:

   • Ines zegt:

    Bedankt voor de link. Heel interessant.

 2. Eric-B.L. zegt:

  In beschouwing genomen dat alleen God de Vader beslist over leven en dood is het niet onmogelijk dat deze stam door de hemelse machten beschermd wordt. Want wie zijn degenen die het eiland vrij toegankelijk verklaarden? Globalisten?
  Wanneer men met een vreemde stam wil kennismaken loopt men niet met een hen onbekende bijbel in de hand naar hen toe, nochtans, ‘wetenschappers’ die hen zogezegd enkel willen bestuderen dragen dan wel een berg bevreemdende machientjes aan om hen te betoveren terwijl de hele wereld bewonderend toekijkt.
  Wanneer men een werelds paleis betreedt om de heerser aldaar te begroeten is het tegenwoordig niet meer van tel dat men nog oprecht nederig zou zijn, geen ‘modern’ mens ziet dat nog graag. Men riskeert buiten geworpen te worden, al of niet geslagen en gedood. Christus verduidelijkte dat Zijn Offer voor velen is, dus niet voor allen, nochtans is iedere mens vanuit het hart uitgenodigd Jezus in oprechte nederigheid te bezoeken. Wie zou dan niet graag deel uitmaken van een dergelijke ‘elite’? Eenvoud des harte is te vreemd geworden voor de ‘moderne’ mens. Misschien dat daarom de eilandbewoners door de hemel worden beschermd tegen bezoekers die teveel ‘moderniteit’ met zich mee dragen en geen besef hebben van innerlijke waakzaamheid. Zoals de Hopi-indianen destijds al voorzegd werd door Jezus zelf nog voordat sommigen hen trachten uit te moorden. Christendom is niet noodzakelijk uiterlijk vormelijk en innerlijke waakzaamheid was blijkbaar welbekend bij Hopi-indianen. Hun vrijheid is in nabij vooruitzicht . . . vanwege totaal gebrek aan innerlijke waakzaamheid van de Westerling!

 3. Marc Schoeters zegt:

  De op het Northern Seninel Island gedode John Chau wordt in de internationale pers afwisselend voorgesteld als een “onschuldige toerist”, of als een “idealistische predikant”, of als een “gedreven antropoloog”. Maar wie of wat was die man écht? En waar haalde hij de middelen vandaan om zijn jarenlange “avontuurlijke” wereldreizen te financieren? Het antwoord is heel eenvoudig: John Allen Chau stond op de loonrol van SIL International. Dit zogenaamde “Summer Institute of Linguistics” is een fundamentalistische protestantse sekte en heeft haar hoofdzetel in Dallas, Texas. Officieel houdt de organisatie zich bezig met het bestuderen en het vastleggen van alle bestaande talen op aarde. Maar SIL International heeft maar één werkelijke drijfveer: de bijbel in elke bestaande taal vertalen – met als doel de eigen extreme vorm van christelijk fundamentalisme over heel de wereld te verspreiden. Elke rechtgeaarde antropoloog – waaronder ik – weet dat SIL International een ware pest is voor lokale en inheemse culturen. De sekteleden van SIL – zoals John Chau – bestuderen eerst zogezegd belangeloos de taal van een inheemse cultuur. Vervolgens wordt de bijbel vertaald naar die lokale taal. En ten slotte wordt die inheemse cultuur gekerstend en vernietigd. Op die manier heeft SIL International al sinds vele decennia ontelbare inheemse culturen kapotgemaakt en overgeleverd aan het allesverslindend monster van het globalisme. John Chau was een fundamentalistische protestant en een “culturele” terrorist die in naam van zijn geloof lokale en inheemse culturen slachtofferde op het altaar van het globalisme. Kortomo – een misdadiger die zijn terechte straf heeft gekregen. De rechtspraak op Northern Sentinel Island werkt blijkbaar sneller en efficiënter dan het Belgisch gerecht. En de mensen daar weten ook beter dan de West-Europeanen wat ze moeten doen met vijandige indringers. We zouden er een voorbeeld aan moeten nemen. Laat John Chau voor eeuwig branden in het hellevuur van zijn achterlijk en levensvijandig geloof – samen met alle andere godsdienstgekken die deze planeet om zeep helpen. Amen en uit.

 4. Marc Schoeters zegt:

  Ps. Ik hoop dat de Indiase autoriteiten zo snel mogelijk het op het strand begraven lichaam van John Chau opgraven en verwijderen. Want zijn lijk is een biologische bom voor de Sentinelezen – die geen immuniteit bezitten tegen verkoudheid, griep en mazelen. Inmiddels heeft het International Christian Concern (ICC) John Chau uitgeroepen tot “vervolgde christen en martelaar” – en dringt deze machtige fundamentalistische organisatie er bij de Indiase autoriteiten op aan de “schuldigen te arresteren en te berechten”. Mevrouw Ines is dus in goed gezelschap. De Sentinelezen beseffen zeer goed welke gevaren hen van buiten bedreigen. Zij hoeven zelfs Christus’ woorden niet te hebben gelezen om de dreiging te kennen: “Denkt niet, dat Ik vrede ben komen brengen op aarde; geen vrede, maar het zwaard ben Ik komen brengen.” (Matteus 10:34) John Chau is niet alleen een misdadiger die misschien met zijn virussen een etnocide op zijn geweten zal hebben – maar ook een volslagen idioot die zelfs zijn eigen heilig boekje niet kent. Op zijn grafsteen zou volgende tekst moeten staan: “En waar men u niet ontvangt en niet luistert naar uw woorden, verlaat dat huis of die stad, en schudt het stof van uw voeten.” (Matteus 10:14)

  • Eric-B.L. zegt:

   Marc, dank voor de info. Er zit een kwalijke geur aan deze gebeurtenis. Volgens wikipedia is het ICC eucumenisch. Eucumene staat voor moderniteit en globalisme. Onder het mom van ‘christelijk’ verkoopt men antichristelijke leugens. Hoogstwaarschijnlijk is dit een aanslag op (de laatste?) nog vrij levende mensen en is men er niet vies van een valse-vlag martelaar te creëren. De moordenaars bevinden zich dus bij het ICC. De eilandbewoners hebben recht op zelfverdediging.
   Maar u riskeert wel de bijbelverzen te gebruiken op een wereldse manier en dat is niet de oorspronkelijke bedoeling van Jezus. Het zwaard van de geestelijke beleving zet niet aan tot uiterlijk geweld maar gebed is als een zwaard waarmee men duivels kan verdrijven en op afstand houden. — Want het Woord van God is levend en krachtig, en scherpsnijdender dan enig tweesnijdend zwaard, en gaat door tot de verdeling der ziel, en des geestes, en der samenvoegselen, en des mergs, en is een oordeler der gedachten en der overleggingen des harten. (Hebreeën 4:12)

   • Eric-B.L. zegt:

    We moeten waarschijnlijk vrezen dat John Chau onwetend want een ‘gemoderniseerd’ christen is en hij zich liet misbruiken door de globalistische vijanden van het vrije leven. Laten we hopen dat hij zelf volledig onschuldig is.

   • Ines zegt:

    Ja, hij was waarschijnlijk geen echte Schot…

 5. Bob Dezeure zegt:

  Black Friday is gewoon een ander woord voor solden! Speciaal voor de webshops is er Cyber Monday, die er nog een Cyber Week aan toegevoegd hebben (de week vanaf de maandag voor Black Friday). Voorzeker wel afgekeken van de Goede Week met Witte Donderdag en Goede Vrijdag?! Illustreert dat religie vandaag de ideologie van de markt is. De markt is dan Mediamarkt, CoolBlue, enz. die het antwoord biedt op al uw vragen – lekker koffie? – in reclamespots en -folders. Daarmee vergeleken verzinkt de religieuze beleving van christenen in het niets en is de hoofddoek van moslima’s niet meer dan een lapje stof.
  https://www.solden.be/dailysolden/black-friday-en-cyber-monday-in-belgie

  • Ines zegt:

   Heeft weinig met religie te maken, maar wel met een financiële crisis uit de 19e eeuw en de verkeersdrukte na een traditionele rugbymatch/koopjesavond waarbij het “zwart zag” van het volk.
   https://marieclaire.be/nl/waar-komt-black-friday-nu-eigenlijk-vandaan/

   • Bob Dezeure zegt:

    Er zijn wel meer dagen dat het zwart ziet van het volk in de winkelstraten, maar niet elke week is er Thanksgiving, een feestdag in Amerika met een godsdienstige betekenis, gevierd op de 4de donderdag van november. Op de vrijdag daarop moet er eens enorm veel volk op de been geweest zijn, zodat men is gaan spreken over Black Friday. Vervolgens vond men het een goed idee om elk jaar zo’n dag te organiseren, een vakantiedag waarop men zijn inkopen kon doen en de kassa’s eens goed kon doen rinkelen. Money makes the world go round en speciaal voor de webshops heeft men de hele week dan omgedoopt tot Cyber Week. Net zoals elk jaar met Witte Donderdag en Goede Vrijdag is er nu ook Thanksgiving en Black Friday en net zoals een Goede Week nu ook een Cyber Week. Eenmaal het koopgebeuren in volle gang getrokken kan de koopgekte losbarsten, met als gewenst resultaat een herhaling van Black Friday. Ook een illustratie van de markt als een sociaal construct die macht krijgt over de mensen, door Karl Marx in deel I van Het Kapitaal warenfetisjisme genoemd!

 6. Christel VdM zegt:

  De waanzin van een dolgedraaide consumptiemaatschappij inderdaad. De Amerikanisering oftewel globalisering slaat weer toe, waarom moeten we in godsnaam alles van de Amerikanen overnemen? Halloween, commercialisering (en ontkerstening) van de kerstperiode met bijhorende idiote kerstmutsen & prullaria, wintermarkten en nu weer ‘Black Friday’.
  Een dove Europese vrouw legt hier haarfijn uit in internationale gebarentaal, welke gevolgen deze ‘Black Friday’ met zich meebrengt. Een hoogdag voor de commerce / bedrijven en een dieptepunt voor de uitgebuite werknemers in ontwikkelingslanden (‘Made in China/ India’) en voor het milieu. (sorry voor niet FB-gebruikers, die de video niet kunnen zien)
  https://www.facebook.com/piravlog/?eid=ARCWqa7JBfjG_7DJHGPmr7GBND8by_OKeWqzxjnEA6figpOiI3GbcOap5iDPJKHpsOR5UDEK_P3bk7u5
  Haar quote : ‘to buy nothing is the new black’ 😉

 7. Johann Gutmensch zegt:

  In zijn binnenste is men wel eens het schreiende kind, dat protesteert wanneer er van alles fout gaat. Men geeft af op de consumptiemaatschappij, maar doet er ook zelf aan mee. Men merkt dat het verkeerd gaat en vlucht in kunst en consumptie. Probleemkinderen krijgen een pil. De goden moeten zich krom lachen daarboven! Steeds meer worden er wereldvreemd. Ze gaan aan de kant staan, passen niet meer in het systeem en zien op een afstand toe. Eens zullen de goden ophouden met lachen en wanneer men er dan niet meer is, zal men een kind achterlaten dat zichzelf toebehoort en als testament een niet zo bruikbaar lied…

 8. Eric-B.L. zegt:

  Een kind protesteert niet, het ondergaat. God lacht niet om ons, Hij zorgt met oneindige liefde voor de zielen. Begrijp de bloedende Harten van Jezus en Maria en wordt met grote moed weer als een oprecht kind zoniet ontzegt u zich de hemelse openbaringen die naar het Ware Leven leiden. Niemand behoort zichzelf toe en iedereen heeft behoefte aan God’s Genade.

  • Johann Gutmensch zegt:

   Geloof is als een warme jas tegen de kilte van het niets, zo las ik op internet.

   • Johann Gutmensch zegt:

    Wir brauchen licht
    um denken zu können
    wir brauchen luft
    um atmen zu können
    wir brauchen ein fenster
    zum himmel.

    Dorothee Sölle

Reacties zijn gesloten.