‘Amedeogate’: Hendrik Vuye wordt ceremoniemeester.

Vuye2

Dit is meer iets voor Dag Allemaal en Story, maar de N-VA maakt er haast een staatszaak van, dus gaan we mee in de royalty-hype. Waar gaat het over?

Prins Amedeo (moest eerlijkheidshalve even opzoeken wie dat was), oudste zoon van prinses Astrid, is in 2014 getrouwd met Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein. De prins verkoos “een onafhankelijk leven te leiden, los van elke protocollaire rol” (applaus hier) en gaf vrijwillig elk troonopvolgingsrecht op. Dit door niét formeel de toestemming voor het huwelijk te vragen aan de koning en de regering, wat een troonpretendent volgens de grondwet dient te doen. Het zijn trouwens de vier kinderen van Filip die eerst aan de beurt komen, Amedeo had sowieso vrijwel geen uitzicht op het koningschap.

Maar nu heeft die Amedeo om god-weet-welke reden toch nog toestemming gevraagd, een jaar na de trouw, en hij heeft die per KB ook gekregen van koning Filip én premier Michel. De Franstalige media, altijd meer bezig met koningen en prinsen, hadden dat in het oog, de Vlaamse media lieten het over aan Dag Allemaal en consoorten.

Dat was echter buiten grondwetspecialist Hendrik Vuye (N-VA) gerekend. Want wat stelt die Belgische grondwet? Dat een toestemming met terugwerkende kracht niet alleen door de koning en de regering, maar ook door kamer en senaat moeten worden goedgekeurd. Dat was niet gebeurd, reden voor Vuye om aan de alarmbel te trekken en deze ‘ongrondwettelijke’ situatie aan te klagen.

Window-dressing

Ik weet niet of u ook die indruk heeft, maar dit gaat echt over een bagatel. Jaja, het zal wel dat hier niet alles volgens het boekje is gebeurd, maar hebben die N-VA-parlementairen echt niets beters te doen dan zich druk te maken over Amedeo en zijn fictieve status van troonsopvolger? Of hoort dit soort procedurekwesties nu bij het takenpakket van professor Vuye, afgevoerd als kamerfractievoorzitter om een communautaire praatbarak binnen zijn partij op te starten, omdat de Vlaamse beweging ietwat nerveus begon te worden?

Als men zich dan toch met de handel en wandel van onze monarchie moet bezig houden, lijken me de goede doch zeer discrete betrekkingen tussen Laken en het Saudische koningshuis veel interessanter. Maar dan krijgen we weer die vervelende mensenrechtendiscussie, en komt de aan Al Qaeda gelinkte vergassingsfabriek in de Antwerpse haven weer in beeld. Wat allerminst de bedoeling is. Filip moet ‘constitutioneel’ gevolgd worden, maar niet in vraag gesteld als staatshoofd, want dan raken we aan de fundamenten van het Belgisch establishment.

Zo komen we tot de grond van de zaak: we moeten hier niet discussiëren over het geslacht der engelen, die monarchie moet gewoonweg worden afgeschaft. Maar door af te glijden naar een ‘institutionele’ controverse over punten en komma’s gaat de hoofdzaak helemaal de mist in, en lijkt dit meer op het welbekende ‘window-dressing’ van een partij die bijna enkel nog politiek manoeuvreert om haar heterogeen kiespubliek te paaien.

Een anti-monarchiepartij hoort zich niet druk te maken over de kleur van de prinselijke schoenveters. En als ze dat wel doet, hebben echte republikeinen redenen om zich zorgen te maken. Kommaneukers zoals Hendrik Vuye doen waar ze goed in zijn, maar verleggen het fundamentele politieke debat “Wat met België?” naar een gepieker over de goede werking van de Belgische instituties, met de grondwet als leidraad. Terwijl die Belgische grondwet nu net het obstakel is en zal blijven om er een alternatieve grondwet door te krijgen die de Vlaamse republiek definieert. Beide tegelijk, dat is zoiets als de kwadratuur van de cirkel, dat weet toch elk klein kind.

Er rest ons koningshuis maar één ding te doen: prof. Vuye in dienst nemen als juridisch adviseur en ceremoniemeester, teneinde dat soort Amedeo-uitschuivers te vermijden. Hij heeft uitstekende papieren, is perfect tweetalig en kent het (Belgisch) staatsrecht dus op zijn duimpje.

Voor de rest lees ik dat Hendrik Vuye en zijn running mate Veerle Wouters in april een boek uitbrengen over de monarchie. Daarvoor is een ‘Amedeogate’ (zo noemen ze de zaak met enige zin voor overdrijving in Knack) welgekomen, en valt deze storm-in-een-glas water wel te plaatsen. Zolang u en ik maar beseffen dat dit in wezen boeksensmaterie is, en dat het echte leven ondertussen verder gaat.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op ‘Amedeogate’: Hendrik Vuye wordt ceremoniemeester.

 1. Koenraad zegt:

  De PS moet die retroactieve procedurekwestie maar op de rol van kamer en senaat zetten.
  De N-VA zal dan, op advies van professor Vuye, vóór moeten stemmen uit respect voor de grondwet. Leuk vooruitzicht.

 2. bertie zegt:

  Voor Vlaams-nationalisten van de heel oude stempel was Albert I een usurpator toen hij in 1909 de troon besteeg, want nooit grondwettelijke toestemming gevraagd noch gekregen om in 1900 te huwen met de Beierse prinses Elisabeth.
  Voor Vlaams-nationalisten van de iets jongere generatie heeft het erfelijk koninkrijk België definitief opgehouden te bestaan toen het fameuze Hof van Beroep te Gent het toenmalige Vlaams Blok veroordeelde, met als argument dat “de antidiscriminatiewetgeving behoort tot de mensenrechten, die” – en nu komt het – “van een hogere orde zijn dan (de vrijheid van meningsuiting, zoals die gewaarborgd wordt door) de grondwet”. Die bewuste antidiscriminatiewetgeving verbiedt namelijk óók, en niet in het minst, élk onderscheid op basis van afkomst, maar dat waren die rechters even vergeten. Allesbehalve Rechtvaardige Rechters, daar in Gent. Het goedertieren zijn ze ter plaatse dan ook al lang kwijt.
  Wat zit Vlaams-nationalist en professor Hendrik Vuye zich nog moe te maken? We leven allemaal in een virtuele wereld, waar niet alleen door mensen gemaakte wetten, maar zelfs de wetten van de fysica bij tijd en wijle aangepast worden aan de noden van ’t moment, meestal dankzij echte en ook would-be Nobelprijskandidaten die zichzelf allemaal, vlotjes en als de omstandigheden het toelaten, geredelijk omschrijven als genieën.

 3. Willemie zegt:

  Ach republikeinen, ook veel zand in d’ogen van mensen strooien en bezigheidstherapie waarschijnlijk? Waarom willen mensen eigenlijk republikein zijn? Zijn ze net niet minder betrouwbaar dan de rest? Zeker als je roots in België hebt?

  Of wel hang je aan Frankrijk – niet echt een voorbeeld om naar uit te kijken momenteel en Napoleon republikein om zich daarna tot Keizer te laten slaan!!!

  Idem dito met Nederland…de Oranjes eerst stadhouders om zich na verloop van tijd als koningen en koninginnen te profileren. Allemaal één pot nat, veranderen zal er juist niks…

  Het kan allemaal oubollig lijken, een evolutie naar modernere vorm toch nog altijd beter kan zijn dan de wildemannen waar je nooit weet naar welke afgronden ze leiden?.

 4. Klokske zegt:

  Voor alle echte NV- A. ers blijf maar belgisch denken en slaaf van dit systeem.
  Leve de Republiek Vlaanderen.

  • Willempie zegt:

   En hoe groot mag, of verwacht je, dat die republiek wel zal wezen? Oost-Vlaanderen of West-Vlaanderen? Poet-IN en/of Poet-OUT en gaan we in die republiek dan het snelst Russisch of Arabisch moeten spreken?

   • Mady Vermeulen zegt:

    Willempie, je weet toch uit welke provincies het officiële Vlaamse Gewest bestaat? En dat daar het Nederlands de ENIGE officiële taal is?
    Ik ben er zeker van dat er minder vlug Arabisch en Russisch zal gesproken worden in de republiek Vlaanderen dan Frans in het koninkrijk België. Je weet toch welke taal al bijna twee eeuwen overheerst in de Federation Bruxelles-Wallonië, en dat zelfs die taal onder druk staat van het Arabisch?

   • Willempie zegt:

    Mady…je hebt de onderliggende hint niet begrepen…In lang vervlogen tijden sprak men Nederlands tot over de Franse grens – heen en weer bewegingen van verschillende heersers met helaas maar al te dikwijls hetzelfde scenario…
    Uitbreiden tot één groot rijk om terug te verkleinen…

    “Wij willen Willem weg, Wilde Willem wijzer worden, wij willen Willem weer”

 5. hans becu zegt:

  Laat maar waaien, Belgie ondergraaft toch zichzelf ? De kanker is “derde gewest Brussel”. De tunnels storten er in, de plannen ervan zijn opgevreten door de muizen. Symbolischer kan niet. Verder is er massale verpaupering en de hoge werkloosheid, de rampzalige non-integratie van grote groepen allochtonen, het bestuurlijk onvermogen, de slechte veiligheidssituatie. Er moet massaal in ifrastructuur geïnvesteerd worden. Miljarden. Brussel heeft een veel te zwakke fiscale capaciteit om als mini-staat leefbaar te zijn, laat staan dat het die investeringen aankan. Het teert voorlopig nog op hoofdzetel BNP. Als die chaos aanhoudt dan duurt het niet lang meer of die hoofdzetels verhuizen samen met het BNP. Het scenario is simpel : het draagvlak voor de Vlaamse onafhankelijkheid dat er nu in Vlaanderen niet is zal door de Brusselse chaos gecreëerd worden. Het komt erop aan op het juiste moment aan de mensen uit te leggen dat een staatsgrens ook een solidariteitsgrens is, en ook belangrijk is voor het bepalen van criteria voor nationaliteitsverwerving, statuut van vluchtelingen en asielzoekers, inburgeringsregels edm. . Dus, de makke Vlaming zal met dit voor ogen langzaam maar zeker overstag gaan. Niet uit vaderlandsliefde, maar uit bittere noodzaak. En verder zie ik geen probleem. Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen, personen en diensten. je rijdt er dus zo heen, als je er moet zijn. En verder doe ik niet mee aan “Brussel venster op de wereld” geneuzel, alsof alle emails die je vanuit Vlaanderen verstuurt via Brussel moeten, zoals de post vroeger. En Zaventem ligt in Vlaanderen, en die Chinees heeft geen idee wat het verschil is tussen Mechelen, Aalst en Brussel. Die is gewoon in de werkingscondities geïnteresseerd. En dan haal je gewoon de Vlaamse administratie weg uit Brussel, en de verkeerscongestie is al voor een deel opgelost. En de grote Brusselse cultuurhuizen, die zich anti-vlaams en links opstellen, kunnen naar hun centen fluiten. Investeer in cultuur in de grote Vlaamse steden. Punt. Vlaanderen laat Brussel niet los, maar de feiten zijn : Brussel heeft Vlaanderen losgelaten. Ik kan nog altijd niet begrijpen dat Brusselse toppolitici zo onvriendelijk zijn voor Vlaanderen. Dat bewijst gewoon dat ze arrogant en dom zijn. Maar de kruik gaat net zo lang te water tot ze barst. En de EU ? Dat weet ik niet. Maar er moet niet veel gebeuren, of ze zijn ook weg. Wacht maar tot er een paar top-Eurocraten een pak rammel krijgen in een of andere achterstandsbuurt. En die verallochtonisering en verpaupering zijn voor het internationale publiek van diplomaten en journalisten veel te zichtbaar. Je vergist je op weg naar de Hilton van 2 straten, en je denkt dat je in Kaboel beland bent. Dat ligt helemaal anders in grote steden zoals parijs of Londen, waar dat publiek in het veel grotere centrum niks van die verpaupering ziet. Vooral die visuele impact onderschatten de Brusselse bestuurlijke patapoufen grandioos. Waar denk je anders dat dat imago van jihadi-hoofdstad vandaan komt ? De link tussen wat je ziet en de aanwezigheid van terroristen resulteert onvermijdelijk in een ” aja, ’t is niet te verwonderen…” Dat zou nooit gebeurd zijn mocht heel Brussel eruit zien als Ukkel.

 6. Mady Vermeulen zegt:

  Vuye heeft gelijk als hij een overtreding tegen de Belgische grondwet aanklaagt. Ook en zeker als het iemand met een andere kleur bloed betreft dan dat van een normaal mens. Het laatste wat we willen is toch een zoveelste koning die lak heeft aan de Belgische grondwet?

  Amedeogate is trouwens geen unicum. Er zijn wel méér Belgische koningen buiten de Grondwet getreden. DAAR gaat het boek van Vuye over uit dat in April uitkomt. Over de macht en de middelen van “het meest disfunctionele koningshuis ter wereld”.
  De belgicisten beweren dat de Belgische koningen geen macht hebben, maar als je ziet wat deze allochtonen van Duitsen bloed en bodem zich kunnen veroorloven -mét de stilzwijgende toestemming van de premier én het parlement- dan weten we dat dit een onvervalste leugen is. Zij mogen zelfs ongestraft de grondwet aan hun ondemocratische laarzen vegen.

  Ik zou de reden willen kennen waarom Amadeo zijn prinselijke paard na een jaar rechtsomkeer liet maken. Zijn blauwbloedige ouders zullen toch wel de Belgische grondwet terzake kennen? Astrid, de moeder van Amadeo was -dankzij oom Boudewijn- de volgende rechthebbende op de troon. Wat gebeurt er als koning Fliep er onverwacht, en té vroeg, de brui aan geeft zoals oom Boudewijn het hem voordeed? Wordt zijn zus dan koningin? En haar zoon de troonopvolger én enige rechthebbende -buiten de koning- op een dotatie? De koning van België zal toch niet in alle stilte “ziek” zijn, en alleen door Hare majesteit koningin Mathilde in staat geacht om zijn koninklijke taken uit te voeren?

 7. Pingback: Censuur bij ‘Doorbraak’? | Golfbrekers

 8. Mady Vermeulen zegt:

  Ik ben het eens met Hans Becu. Als zelfs de EU op wankele benen loopt, wat zou België, de EU in miniformaat maar minstens even ondemocratisch, dan wél in staat zijn om te overleven?

Reacties zijn gesloten.