Daar is de lege boterhammendoos weer…

 De foto, en de ongemakkelijke waarheid erachter

Het is een periodieke discussie die in Vlaanderland opduikt: de brooddoos en zijn inhoud, zijnde het lunchpakket dat kinderen meekrijgen naar school. Normaal boterhammen met beleg en een stuk fruit, eventueel een yoghurtje, reep chocolade, ook voor ondergetekende een stuk prehistorie.

We waren niet arm, maar in het gezin van de kleine zelfstandige werd elke frank drie keer omgedraaid. De maaltijden waren niet bepaald gastronomische hoogstandjes, ze waren zelfs ronduit saai en uitermate voorspelbaar. Mijn moeder hield er vaste weekmenu’s op na, zodat je aan de warme maaltijd kon zien welke dag het was. Maar honger? Nooit gekend. Schoolgerief? Altijd voorhanden, uiteraard in de meest basic versie. Klasuitstappen? Allemaal meegemaakt. Die boterhammen met beleg voor ’s middags op school? Altijd present. En ik herinner me waarlijk niet dat er toen één kind zonder lunchpakket voor zich uit zat te staren. Wat is er dan veranderd?

Chaotische ochtend

Warenhuizen en liefdadigheid: als een ‘meerkansenbrood ‘ maar 1,99 euro kost, is de lege doos dan een financieel probleem, of iets anders?

Vandaag, anno 2022 is het in een van de meest welvarende regio’s van deze planeet een hot issue: de (lege) boterhammendoos. UGent-onderzoekster Katrien Verbeke is een autoriteit geworden op dat gebied, en liet fotografe Lieve Blancquaert een reeks aandoenlijke beelden maken van dozen met wat verkruimelde chips, een restje pizza, of soms helemaal niets. Een en ander leidde tot de actie Brood(doos)nodig, die via donaties ‘honger van de schoolbanken wil bannen’. Ook de warenhuizen ruiken publiciteit en springen op de kar. Zitten we terug in de 19de eeuw?

Iedereen doet maar wat op zijn eigen vierkante meter, de school moet behalve onderwijs geven ook nog voor zorginstelling spelen. In feite komt ze aan het eerste nog nauwelijks toe.

Laat ik duidelijk zijn: gezond en voldoende voedsel is een elementair kinderrecht, en het is niet de schuld van een kind als die boterhammendoos leeg is. En neen, hersenen werken niet op een lege maag of op een handvol chips. Maar schuilt er achter dit fenomeen altijd elementaire, materiële armoede? Of gaat het meer om verwaarlozing, een gebrek aan ouderlijke focus, aan gezinsstructuur, allerlei chaotische ochtendtoestanden waardoor de boterhammen niet gesmeerd geraken? Weten sommige ouders eigenlijk wel wat de bedoeling is?

Meteen kunnen we de koe bij de horens pakken, en ons afvragen of gezinnen waar de voertaal geen Nederlands is (ondertussen zo’n 20% voor heel Vlaanderen), niet veeleer een soort cultuurarmoede vertonen, een gebrek aan affiniteit met normen en waarden die er bij ons toe doen. Of gewoon de taal niet (willen) spreken. Er zijn lege of ontbrekende boterhammendozen, maar er is ook het huiswerk dat niet gemaakt wordt, communicatie vanuit de school die thuis niet opgenomen wordt, agenda’s die niet nagekeken worden enz.

Dit gaat dus dikwijls niet over een materieel tekort, maar over normvervaging en de nevenschade van onze veelkleurige multiculturele samenleving die een gemeenschappelijke sokkel van waarden heeft opgegeven. Iedereen doet maar wat op zijn eigen vierkante meter, de school moet behalve onderwijs geven ook nog voor zorginstelling spelen. In feite komt ze aan het eerste nog nauwelijks toe.

Prullen en gadgets

Zelfde vraag voor dit product: is ‘menstruatie-armoede’ een geldkwestie?

Meteen zitten we in de problematiek van de anderstalige klassen, de hoekjesvorming (Albanezen hier, Marokkanen daar, Turken ginds, en dan ook nog ergens een paar inboorlingen) en de daarmee gepaard gaande achteruitgang van het onderwijsniveau as such. Zeg ik nu dat die lege boterhammendoos een allochtone kwestie is? Neen, hij komt ook voor bij kinderen van Vlaamse ouders. En ja, de oprukkende junkfood, de McDonaldisering treft alle kleuren, gemeenschappen en standen, ook de zogenaamde middenklasse.

Wel denk ik dat de postmoderne normvervaging een paar elementaire principes naar de marge heeft verdreven, zoals daar zijn: kinderrechten gaan gepaard met ouderplichten. Die twee uit elkaar halen is pervers. Liefdadigheidsacties kunnen wel acute nood lenigen, maar ook de foute perceptie voeden dat de maatschappij alles zal oplossen en er niet zoiets bestaat als verantwoordelijkheid op het thuisfront.

Kinderrechten gaan gepaard met ouderplichten. Die twee uit elkaar halen is pervers.

Laten we bij deze dan ook maar de taboes opheffen rond slordige huishoudens, mank lopende taakverdelingen binnen het gezin, slechte bestedingspatronen, verspilling van geld aan prullen en gadgets, de vaststelling dat kinderen met een lege boterhammendoos soms in dure merkenkledij en met een dito Iphone rondlopen. Oeps, ik ruik de volgende Twitterstorm al.

Het doet denken aan die andere hype rond menstruatiearmoede. Wat voor een woord is dat, en waarom is dit plots een probleem: meisjes die niet naar school durven gaan als ze ongesteld zijn, omdat ze niet over het normale hygiënische materiaal beschikken. Ik heb even rondgevraagd in mijn vrouwelijke expertenkring: een ‘Giga pack’ van 38 maandverbanden van het topmerk Always kost 5,09 euro bij Kruidvat. Toch goed voor twee maanden. Is dat bedrag een onoverkomelijke drempel, waardoor meisjes niet aan het normale gerief geraken en uit schaamte thuis moeten blijven? Komaan zeg. Ergens loopt het thuis fout. Zeg dat gewoon.

Weldenkendheidsbrigade

Nadine Van Der Linden: de kop van Jut omdat ze de foto even ‘anders ‘ las

Dat brengt ons naadloos op de Twitterrel van de week. Afgelopen zaterdag publiceerde HLN-columniste Nadine Van Der Linden een stukje met de niet mis te verstane titel ‘Een brooddoos met chips? Dat is geen armoede, dat is nonchalance’. Doorheen de ondertussen bekende foto van Lieve Blancquaert, leest Van Der Linden een ander verhaal, namelijk één van luiheid, onachtzaamheid en plichtsverzuim. In plaats van boterhammen uit te delen moet men sommige ouders misschien eens bij de oren trekken en op hun kerntaken wijzen. ‘De Levieten lezen’ dus, zo noemt ze het.

Olala, dra was het kot te klein en stond links Vlaanderen op stelten, waarbij BV’s als Ignaas Devisch, Bieke Purnelle, Knack-journalist Jeroen De Preter, en politica Hannelore Goeman (Vooruit) zich niet onbetuigd lieten: hoe durfde ze, deze ‘geprivilegieerde trut met een lege hersenpan’, zich een paar elementaire vragen te stellen en de lege brooddoos linken aan ouderlijk verzuim!

Van Der Linden knaagt aan de wortels van de liefdadigheidsindustrie, die mensen aan het infuus wil houden en hun afhankelijkheid bestendigen, in plaats van hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Begrijpelijke verontwaardiging vanwege de weldenkendheidsbrigade, die zich euh… niet de kaas van de boterham laat eten, zijnde het in stand houden van de multiculturele knuffeldoctrine. Daarbij past geen responsabilisering. Noteer dat de HLN-columniste dat aspect dan nog zedigheidshalve niet aanraakt.

Pas op, dit gaat niet zomaar over brooddozen: de core business van links staat hier op het spel. Van Der Linden knaagt aan de wortels van de liefdadigheidsindustrie, die mensen aan het infuus wil houden en hun afhankelijkheid bestendigen, in plaats van hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Dat zal men haar niet licht vergeven, hopelijk komt haar job bij HLN niet op de helling, want de cancelcultuur ruikt haar kans.

Wordt vervolgd. Af en toe dient zo’n krant toch nog voor iets anders dan om de aardappelen op te schillen.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Daar is de lege boterhammendoos weer…

 1. madyvermeulen zegt:

  Johan, je vergeet prof Orhan Agirdag te vermelden die beweert dat “taalwisseling” de meertalige opvoeding ten goede komt. Kind en gezin vindt ook dat het gebruik van de vreemde moedertaal moet ondersteund worden. Er wordt vergeten dat de meeste kinderen van allochtone origine met een serieuze taalachterstand Nederlands aan het eerste leerjaar beginnen….en meteen op alle vlakken een schoolse achterstand opbouwen, die ze zelden nog inhalen. Met verveling, spijbelen, straatlopen, en vandalenstreken tot gevolg.
  Geef me één reden waarom het Turks NIET naar de achtergrond zou mogen verdwijnen als die mensen zich hier komen nestelen!!!
  Er wordt vergeten dat moslimmeisjes het beter doen de jongens. Hoe zou dat komen? Omdat zoonlief aanzien verwerft bij zijn straatvrienden door te laten zien dat hij niet bang is om de politie aan te vallen en winkels te plunderen? Terwijl zuslief binnen moet blijven en noodgedwongen haar huiswerk maakt?
  Het gaat idd niet om lege of ontbrekende boterhammendozen, maar om huiswerk dat niet gemaakt wordt, om communicatie vanuit de school die thuis niet opgenomen wordt, om agenda’s die niet nagekeken worden. Het gaat om schoteltv ’s die gericht staan op het land van afkomst. Het gaat om jongens die geen énkel diploma behalen, die toch een dure auto ambiëren maar niet aan fatsoenlijk betaald werk geraken. Het gaat om zoontjes die via hun vader in het drugsmilieu belanden. Ik was bevriend met een Turkse vrouw die haar man in bed betrapte met één van zijn Poolse prostituees, in zijn eigen bordeel op de Genkersteenweg. Maar owee als die zonen met een meisje van hier zouden thuiskomen! Wil zo’n meisje een Turk dan moet ze zich bekeren tot de islam en zich de Turkse cultuur eigen maken! Ik spreek uit eigen ervaring!
  Het gaat idd helemààl niet over een materieel tekort, maar over de door de veelkleurige multiculturele samenleving veroorzaakte schade aan onze samenleving. Zij hanteren een héél andere sokkel van waarden dan de onze. Een fanatiek religieuze, dubbelhartige, verstikkende en ontwrichtende sokkel. En dààr zet godbetert Kind en Gezin vandaag zijn schouders onder! SCHANDE!

  • Genoeg Kontdraaierij v1.02 zegt:

   Een bewijs van het feit dat de “kennis” die geproduceerd wordt door academische en para-academische gremia overgedetermineerd is. “Overgedetermineerd zijn” betekent in deze context dat, hoewel er meerdere redenen zijn waarom bepaalde gremia dit of dat beweren omtrent vrouwen, multikul of gender-dadaïsme, etc., er een of meerdere redenen zijn waarom ze het sowieso zullen beweren, los van de andere redenen die op zich ook de bewering zouden kunnen schragen.

   “Kind en Gezin” is een organisatie die stroomafwaarts zit van de academische sociale wetenschappen, en het langetermijnproject van de academische sociale wetenschappen is het delegitimeren van organische samenlevingsverbanden en de groepen die in dergelijke samenlevingsverbanden goed gedijen. Dat is de sleutel voor een overdeterminationistische lezing, en verklaart waarom alles tegenwoordig draait om de vraag of vanalles en nog wat wel voldoende zwarten, moslims, dikkerds, homofielen, gehandicapten, lieden met 3- of 4-letterige symptomen, mannen die hun geslachtsdelen verminkt hebben, etc., bevat. Empirische observatie (“de feiten”, “de realiteit”) en de bijhorende “wetenschappelijke” output zijn dan bijkomstig, voorwendsels om achteraf een objectieve, neutrale rationalisatie te geven van wat in de praktijk gestuurd wordt door een overdeterminerend metafysisch-antropologisch langetermijnproject.

   Het is dan ook onnodig, vaak zelfs contra-productief, om de empirische grondslag van dit soort beweringen te onderzoeken en aan te vallen. Daarmee aanvaard je namelijk de valse premisse dat de sociale wetenschappen gestuurd worden door onbevooroordeeld empirisme. Daarnaast kent iedereen ook al decennia de codes van de academische sociale wetenschappen: mannen slecht, blanken slecht, ieders mentale gezondheid heel fragiel, parafilie de norm, vervreemding-normaliserende cultuur geproduceerd door grootstedelijke onderklassen Grote Kunst, enz.

   • Jakkes zegt:

    Zeg kontdraaier, besef je eigenlijk wel dat jou zever totaal onleesbaar is en blijft voor de meesten die de reacties lezen. Na 3 regels heb ik er genoeg van en scrol ik door naar een andere.

   • Twerker Extraordinaire zegt:

    @Jakkes

    Ik mag de man (?) die het kontendraaien muug is anders best wel. (Ook al ben ik zelf nogal voor twerken)
    Meer nog, een applausje voor Anti-Kontendraaier vind ik op zijn plaats!
    https://imgur.com/52bbY9n

  • Edith Legrand zegt:

   Interessant dat je vermeldt dat Orhan Agirdag dat beweert. Het is volslagen onzin. Heeft de man eigenlijk zelf kinderen? Ik zit hier met een reeks neefjes en nichtjes. De meisjes en het jongetje waar er thuis Nederlands gesproken wordt, zijn uitblinkers, het nichtje waar de taal van de grootouders gesproken wordt, sukkelt al sedert het 1ste leerjaar en had met kerstmis weer een pak buizen, bengelt aan het staartje. Daarnaast ken ik een familie met 5 kinderen, die inmiddels allemaal gepensioneerd zijn en waar er thuis Frans gesproken werd. Die hebben het alle 5 uitstekend gedaan. Maar ik denk dat voor die familie de pedagogische vaardigheden van de ouders uitmuntend en doorslaggevend geweest zijn. Gezinnen, die zowel de pedagogische vaardigheden missen als de taalvaardigheid zijn zeer sterk vertegenwoordigd bij gezinnen met wortels in de migratie. Er zijn natuurlijk ook de uitzonderingen, maar die zijn eerder zeldzaam.

 2. flamingant zegt:

  De nagel op de kop!
  Vriendelijke groet
  Daniël Deblaere Kettingstraat 28 9000 Gent 0488 751 651
  Tevens voorzitter van een (w)arme tegendraadse armoedebestrijdingsorganisatie
  Solidariteit Zonder Grenzen

 3. Peter Haerens zegt:

  Vaak krijg ik op mijn telefoon reclame voor een appje dat zou moeten dienen om wereldwijd hongerige kinderen te voeden en honger definitief naar het verleden te bannen, in elk geval wat kinderen betreft.
  Het verkooppraatje beweert dat je met 80 eurocent een kind een dag kan voeden zodat het een normaal actief leven kan leiden.
  Een klikje volstaat, zo vaak je het wil, wanneer je maar wil.
  Voor 80 cent klik je dus de maag van een kind vol en koop je je zelf een friemeltje gewetensrust.
  In se vind ik het eigenlijk een mooi initiatief.
  Maar toch houdt een en ander me tegen om het te doen.
  Ten eerste de vraag:”Cui prodest?”
  In principe hoeft dat mijn probleem niet te zijn.
  Indien met mijn 80 cent wérkelijk bewerkstelligd wordt wat de organisatie achter het appje beweert, dan kan het mij in principe niet schelen wie er allemaal mee eet van die royale gift…
  Maar als ik dan bedenk wat de kostprijs is van mijn eigen ‘dagelijks brood’, dan stel ik me toch serieuze vragen….
  Mijn conclusie: als mijn eigen voeding me slechts 80 cent per dag zou kosten, dan ben ik bereid om enkele keren per dag met een klik een kindje te voederen. Bijkomende voorwaarde: het geld moet dan NIET belanden bij de maker(s) van het appje om ‘michelinsterrenkost’ of andere geintjes te financieren voor ‘CEO’s’ van gouvernementele of niet-gouvernementele ‘weldoeners’

 4. Pingback: Lege doos berichtgeving | Golfbrekers

 5. Koen Vandewalle - De Liftingenieur zegt:

  Ik ken persoonlijk wel mensen die niet atlijd eten kunnen kopen voor hun kind. De chaos in het leven en in het hoofd komt wel overeen met wat je schrijft. Om uit de miserie te geraken, en er uit te blijven, moet je natuurlijk wel kennis en eigenschappen hebben die deze mensen nooit geleerd hebben.
  Mensen hebben soms alleen maar kans om een aftandse studio of kamer te huren in een regio waar ze geen werk hebben, en moeten dan – zonder auto en met beperkt en relatief duur openbaar vervoer – talloze uren verspillen aan rondlopen en verplaatsen om hun handvol steun te kunnen krijgen of een weinig betalende job uit te oefenen.
  Als er dan nog relatieproblemen zijn waardoor alles nog moeilijker te organiseren is, dan zijn de kinderen echt wel helemaal de dupe.

  Ik ben voorstander dat alle kinderen altijd en overal gratis op school een ontbijt, warme maaltijd en vieruurtje kunnen krijgen. En dat mag gerust van het niveau zijn van de restaurants in de kantoren van het Europees Parlement.

  • Peter Haerens zegt:

   Koen Vandewalle – De Liftingenieur zegt:”Ik ken persoonlijk wel mensen die niet altijd eten kunnen kopen voor hun kind. ”

   Beste Koen Vandewalle, ik ken die mensen ook.
   Ze kunnen dat eten niet kopen omdat de afbetaling van hun AudiSufQuattro wat zwaar uitvalt.
   Ook de banden van dat vehikel zijn wat rapper versleten dan verwacht, omdat ze te snel rijden wanneer ze naar den Aldi een schelle kwabbernij gaan kopen.

Reacties zijn gesloten.