Filip op de iftar: waarom de (katholieke) monarchie nu op het islampaard wedt

Filip4

Het is een interessant fenomeen van nieuwe politieke correctheid: als niet-moslim meedoen aan de iftar, de maaltijd na de zonsondergang tijdens de vastenmaand ramadan. Geert Bourgeois mocht onlangs aanschuiven bij de iftar in Tienen, en nu is zowaar Koning Filip himself gesignaleerd tijdens een nachtelijke ramadanmaaltijd bij een Marokkaanse familie (mét dubbele nationaliteit) te Evergem, of alle places, tot eergisteren het Mekka van de Eddy Wally-fans.

De naam die telkens opduikt in de marge van zo’n verbroedering is Khalid Benhaddou (foto), voorzitter van het Platform van Vlaamse Imans en coördinator van het Netwerk Islamexperten. Hij presenteert zich als een “moderne moslim”, dat vind ik fijn, ook al vertelt hij langs zijn neus weg dat de sharia best te combineren is met onze wetgeving, en krijgt hij het niet over zijn lippen dat mannen het met mannen of vrouwen met vrouwen mogen doen. Toch altijd opletten voor die moderne moslims, soit.

Laat duidelijk zijn: schrijver dezes houdt van leut en gezelligheid, en als zo’n moderne moslim me uit eten vraagt zal ik wellicht niet te houden zijn, ook al vormen dat afwaswater, thee genoemd, en het ontbrekende alcoholaanbod een ernstig minpunt. Overigens doen mensen tussen vier muren wat ze willen en vind ik multicultuur vooral een verrijking als ze zich niet opdringt.
Het probleem zit hem elders. Als Koning Filip aan zo’n religieus ritueel deelneemt, dan is dat niet zomaar. Zijn omgeving heeft hem dat ingefluisterd, het heet dat hij daarmee een “boodschap van verbondenheid en verbroedering” meegeeft. Mensen samen brengen, bruggen bouwen, ja, dat wil de koning graag doen. Maar deze wollige paleispraat kennen wij, Vlaams-republikeinen, ondertussen van buiten. Onder de boodschap van verbondenheid zit namelijk steevast een politieke boodschap van het status-quo in een Belgische unitaire staat waar het koninklijk hof de spil van vormt. En daar past gewoonweg een religieus parfum bij: de Egyptische farao’s wisten al dat absolute macht vanuit de hemel komt.
België is op papier een seculiere staat, maar de Coburg-dynastie is altijd blijven dromen van een sterke verwevenheid tussen kerk en staat, met het paleis als spil. Dat zit gewoon in hun DNA, Te Deum laudamus. Tot op vandaag heeft de Charismatische Beweging,- een extreem conservatieve, katholiek-fundamentalistische sekte waar Boudewijn én Fabiola dol op waren,- in Laken een sterke cultplek. Maar wat doe je met al dat charisma in een land waar de kerken leeglopen, de pastoors massaal hun kazuifel over haag gooien, en de katholieke scholen het voornemen hebben geuit om islamlessen te geven? Juist: dezelfde religieuze flexibiliteit aan de dag leggen.

De islam, zijnde de dissidente zijtak van de Joods-Mozaïsche leer, is nu eenmaal een vluchtheuvel voor mensen die Mohammed boven de duivel verkiezen, kwestie van toch nog te kunnen “verbinden”.
Paris vaut bien une messe, placht de Franse koning Hendrik IV al te zeggen, en als de kerk uit de mode geraakt moet het maar via de moskee. De Coburgs zijn overigens Duitse protestanten van origine, ze zijn katholieken geworden om België te kunnen regeren, en ze zullen als echte survivors niet aarzelen om zich tot de islam te bekeren als ze daarmee hun troon kunnen redden.
Eenvoudiger nog gesteld: als Filip ergens in la Flandre profonde de iftar gaat consumeren, is het puur om zijn job veilig te stellen, in de hoop dat een “zachte islamisering” van Vlaanderen, België en Europa de gekroonde hoofden respecteert.

Dat is een redelijke gok. Moslims zijn ten gronde niet geïnteresseerd in (seculiere) democratie en de zgn. civil society, en die afkeer delen ze perfect met Filip en zijn gevolg. Terloops: Filip I van België en Mohammed VI van Marokko zijn al sinds hun jeugd gezworen vrienden. Het klopt allemaal aardig, behalve dat het nu in het koninkrijk Marokko zelf rommelt sinds een visverkoper levend in een vuilniswagen werd vermalen.
Verbondenheid dus, smakelijk Sire, de vis begint aan de kop te rotten, zeggen ze in Evergem.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Filip op de iftar: waarom de (katholieke) monarchie nu op het islampaard wedt

 1. bertie zegt:

  Anderhalf jaar geleden mocht ik hier al iets publiceren
  (dat ik slechts lichtjes moet aanpassen)
  ‘om het up-to-date te maken’:

  De koning liep vermomd rond in een burgerpak. De tijd van het jaar was nochtans uitermate geschikt om het verplichte bezoeknummertje af te leggen in gevechtsschoenen-hoge-schacht en de rest van zijn soldatenplunje. Men is nu eenmaal gediplomeerde viersterrengeneraal van de para-commando’s, of men is het niet.
  De wijnrode muts fier op het hoofd, had hij na het bezoek aan de plaatselijke (neringdoeners) ‘bewoners van een sociale woning’ ook naar buiten kunnen wandelen en zijn patrouille verderzetten met een flink gevulde (boodschappentas) ‘doggybag’, vol (cadeautjes) ‘overschotjes’ voor vrouwlief en kinderen. Een compleet gemiste kans van zijn entourage om symbolisch veel duidelijker te maken dat het met die beruchte terreurdreiging allemaal nogal meevalt.

  ‘Vandaag kan ik daar nog aan toevoegen: terwijl de opperbevelhebber volledig gecamoufleerd in Gent de vijand zand in de ogen strooide, oefenden zijn ondergeschikten op het strand van Sint-Anneke, voor als het menens wordt.’

 2. Marc Schoeters zegt:

  Ik heb vorige week een vriendschap verbroken met een vrouw die het plots ook nodig vond naar zo’n iftar te gaan. “Iedereen was er,” zei ze. “Praktiserende moslims, niet-praktiserende moslims en christenen.” Dat verstaat zij dus onder “iedereen”. Ach – wat geloven deugmensjes graag in de “vredelievende” islam. Wat knuffelen ze graag die paar “moderne” moslims. Neem nu zo’n wit en gezellig schaap: Khalid Benhaddou. Op zijn website verklaart hij: “Eén druppel alcohol: als ik die grens overschrijd, heb ik gefaald.” En verder op dezelfde website liefst drie of vier keer de kop: “Khalid heeft de toekomst. Hij wordt geschiedenis.” Griezelig – zo’n wolf in schaapsvacht die de islam salonfähig maakt bij de westerse intellectuele elite. De kinderen en kleinkinderen van die “nuttige ongelovigen” gaan er een zware prijs voor betalen. Proost.

 3. Hilde Herman zegt:

  Nagels met dikke koppen. Nu het koningshuis niet meer met de socialisten kan heulen (wegens te veel verbrand), hebben ze het maar over deze boeg gegooid. Zo doorzichtig. En bij het lezen van hetgeen de auteur schrijft over Khalid Benhaddou, voorzitter van het Platform van Vlaamse Imans en coördinator van het Netwerk Islamexperten, moest ik spontaan terugdenken aan de schokkende reportage op Canvas in februari van dit jaar: “Achter de deuren van de moskee.” Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het er hier bij ons anders aan toe gaat. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/2.48440/2.48441

 4. Pieter zegt:

  Eddy Wally was van Ertvelde.

 5. klokske zegt:

  Zijne koninklijke omhooggevallene zal toen hij nog voor houten generaal studeerde in de plaats van een bitteke Vlaamske te leren zich met wat arabieren onderhouden hebben in de mess-officieren, en een extra cursus ‘schransen in de vasten’ gevolgd hebben. Zijn vriendinnetjes waren in de wolken dat hij ook wat Frans verstond.

  • rony stokart zegt:

   “Een bitteke Vlaams” leren hoefde Zijne Majesteittenis niet te doen. Hij had het al moeilijk genoeg de taal, Nederlands, van de meerderheid zijner bevolking te absorberen.
   Net zoals veel, heel veel van zijne onderdanen.

 6. Hans Becu zegt:

  Let nu maar eens goed op wat de Cd&v doet….

 7. Pingback: Filip op de iftar: waarom de (katholieke) monarchie nu op het islampaard wedt | E.J. Bron

 8. Qvic zegt:

  Al die politiek correcte mensen, die de moslims een VIP status geven. Zijn allemaal hielen likkers van de heersende elites, in de hoop dat zij een vet betaalt baantje ervoor kunnen bemachtigen of dat zij er rijkelijk ervoor beloond worden.

 9. Prometheus zegt:

  Sire, Il n’y a pas des Belges !
  Flip: Pas de problème, waaj iemporteeren wel ouwat volk.

Reacties zijn gesloten.