De bom, het media-orgasme, het sentiment en de mythe van de verbondenheid

mediaWie gisteren niets beters te doen had dan overdag de televisie aan te zetten, kon een mediatieke ceremonie zonder weerga meemaken: van 11u ’s morgens tot 11u ’s avonds werd hetzelfde nieuws herhaald dat al vroeg op de dag bekend was, in soms letterlijk dezelfde bewoordingen ‘voor wie te laat zou ingeschakeld hebben’, en uiteindelijk wegvlokkend in onvoorstelbare anekdotiek.
Vanaf 16u werden kinderen van zes voor de micro gesleurd om hun visie op de feiten te laten horen: het gebeuren moest en zou een massa-evenement worden, door de audiovisuele media zorgvuldig geregisseerd. IS tekende het scenario, de drie terroristen voerden het uit (in feite twee plus één bewaker), maar daarna nam de televisie het over, naadloos, zonder de estafettestok te laten vallen.
Met een typische attitude van gespeelde verontwaardiging, bewustzijn van journalistiek gewicht en, jawel, ingehouden euforie omwille van de planetaire focus (‘Ik sta in het centrum van het wereldgebeuren’), voltrok zich het Brussels-Belgische Passiespel. U mag mij doodslaan en vervloeken, maar ik zag het in de ogen van de nieuwsankers, op de VRT en VTM: een licht onderdrukt orgasme van vrouwelijke aard. Langdurig en diffuus, als antwoord op de mannelijk-kortstondige maar hevige ontlading tijdens de ochtendspits.
FilipGeleidelijk aan ook kroop, doorheen de dag, in de verslaggeving de onvermijdelijke vervuiling die altijd de echografie van het ‘zinloos geweld’ kenmerkt: het sentiment en het appel aan de verbondenheid. Het zijn de gedragszagers die hier de toon zetten, en dat heeft zijn logica. De volstrekt clichématige emo-communiqués van Koning Filip en premier Michel (als lagen die al maanden klaar in hun schuif) hielden het vaag rond ‘een blinde, gewelddadige en laffe aanslag’, waarbij het woordje ‘blind’ alleszins al misplaatst is want het was recht in de roos. Daarna kwam de oproep tot solidariteit en warmte, want natuurlijk mag niemand luidop zeggen dat de aanslag in naam van Allah gebeurde, tegen ‘de westerse kruisvaarders’.
Binnen het etmaal gingen de kaarsjes branden, werden er gratis knuffels uitgedeeld en kwam de Belgische driekleur boven: sorry maar hier haak ik af. De politieke recuperatie die aan rechts ontzegd wordt, gaat in overdrive vanuit het establishment zelf: we moeten allemaal elkaar kussen en ons verbonden voelen, en vooral geen haat koesteren. Tja. Waarom krijg ik, perverse geest, nu weer het gevoel dat deze aanslag Koning Filip en Charles Michel niet helemaal ongelegen kwam, en dat een quasi-onbestuurbaar land, internationaal haast gekwalificeerd als een ‘failed state’, wel een overdosis publiek sentiment kan gebruiken volgens de zeer dubbelzinnige leuze die op het Belgische wapenschild prijkt: ‘Eendracht maakt Macht’. Dat was overigens ook de boodschap van sterreporter Rudi Vranckx in Terzake: solidariteit moet er zijn, vooral geen verzuring of politiek-incorrecte oprispingen.
driekleurDerde bedrijf dus: na de aanslag en na de mediatieke orgie, komt het onvermijdelijke reinigingsritueel met patriottistische ondertonen, waardoor elke kritische noot, elke ongezoete analyse haast als immoreel wordt bestempeld. Terwijl de analyse net nu moét gemaakt worden: het is de Belgische multiculturele mythologie, sterk uitgedragen door het koningshuis, die zoiets als Molenbeek heeft doen ontstaan, en het idee dat de islam een ‘verrijking’ is voor onze pluralistische samenleving. De Syriëstrijders zijn teruggekeerd om hun werk af te maken, en het moest snel gaan want Salah Abdeslam zou eens kunnen gaan praten als zogenaamde spijtoptant.
Met godsdienst hebben deze aanslagen niets te maken’, zegt Rik Coolsaet vandaag in De Standaard, voorbijgaand aan de vraag waarom ze dan in naam van een bepaalde religie worden uitgevoerd. Hoe is de stemming trouwens nu aan de Brusselse kanaalzone? Nog ergens een TV-camera vrij? En waarom werd het dreigingsniveau niet verhoogd, wanneer premier Michel nu stelt dat men dit zag aankomen en voor dit scenario vreesde?
Zo wordt de mythe van de verbondenheid zonder meer een mistgordijn, een dam tegen ongemakkelijke vragen. Neen, ik heb nu geen zin om mijn buurvrouw om de hals te vliegen, omdat ik dat anders ook niet heb. Ik wil nu vooral in debat, zonder driekleur en nationale hymne in de buurt. Of is dat teveel gevraagd?
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

19 reacties op De bom, het media-orgasme, het sentiment en de mythe van de verbondenheid

 1. Guido Driesen zegt:

  Met steeds meer bewondering kijk en luister ik naar de ster-reporters van de VRT. Het is nauwelijks te bevatten hoe ze een onderwerp eindeloos kunnen rekken zonder er een zinnig woord over te zeggen. En de lichaamstaal is subliem. Maar niet getreurd. Er zijn ook buitenlandse zenders waar je ons binnenlands nieuws op een normale manier kunt bekijken en beluisteren.

 2. Pingback: Het Brussels-Belgisch Passiespel | Golfbrekers

 3. Leo Norekens zegt:

  De “laffe” daders (die zomaar hun leven veil hadden voor hun geloof, toch even de definitie van lafheid opzoeken) … die “lafaards” dus, richtten hun aanval, volgens hun woordvoerders, tegen de “kruisvaarders”. Niet tegen de Belgische instellingen.
  De correcte vlag om solidariteit met de slachtoffers te betonen zou dus deze zijn van de kruisridders: wit veld met rood, groen of zwart kruis.

 4. wim van rooy zegt:

  Wat mij blijft fascineren is, dat er in de moslimwereld heel wat kritische en ultrakritische intellectuele stemmen zijn die men in de politiek correcte media absoluut niet wil of mag horen. Ofwel kent men ze, en dan is de kwade trouw manifest en ostentatief; ofwel kent men ze niet en dan klopt het dat onze journalisten alleen maar postmoderne, maar vooral onwetende en narcistische ideologen zijn. Die stemmen uit de islamwereld worden door onze elites gladjes verraden en het is o.m. daarom dat er zo weinig moslims ‘uittreden’ (apostaat worden): onze onnozele journalisten en politicologen blijven de islam immers de religie van de vrede noemen. Hun gedachteloze oecumenisme leidt tot het nieuwe verraad der klerken. En daar moeten gewone mensen voor boeten. Mocht de doodstraf op apostasie niet bestaan, zo geven imams toe, dan zou de islam al lang niet meer bestaan. Die angst plus het verraad van onze klerken leiden tot de criminele impasse waarin we zijn beland.

 5. Jean-Paul Briers zegt:

  De gebeurtenissen van de voorbije dag in Brussel versterken alleen maar mijn overtuiging dat de islam niet thuishoort in Europa.

 6. Karin zegt:

  Debat is zeker nodig, zolang het maar Verder gaat dan “laat de politie 24/24 huizen binnevallen”, “bombardeer het Midden-Oosten plat” (daar zijn we trouwens al mee bezig) en “alle Marrokanen zijn terroristen”. Het probleem is dat het debat ter rechterzijde zo mogelijk nog debieler en kortzichtiger is dan dat ter linkerzijde.

  Overigens ben ik wel geïnteresseerd in enkele namen van critische stemmen uit de Islamwereld die hier niet worden gehoord, Wim?

  • Hans Becu zegt:

   Ik heb van Rooy gelezen. Een van de sterkste enmeest overtuigende elementen van zijn boeken zijn de voetnoten, met een indrukwekkende literaturlijst,en de nodige verwijzingen naar en citaten van opposanten uit de Arabische wereld. Rudy Vranckx en Co hebben geen procent van de eruditie van Van Rooy. Zijn boek kreeg trouwens nauwelijks aandacht. Dat zegt genoeg. Lees mensen als Van Rooy, VS Naipul, Hiris Ali, Hans Jansen, de essentie wat ze vertellen ligt in dezelfde lijn…Lezen dus Karin….

   • Jean-Paul Briers zegt:

    Ook daarom : ‘Waarover men niet spreekt’. Jammer dat dit werk niet door Vranckx en Co gelezen wordt, bang van de harde waarheid.

  • Danny Van Linden zegt:

   Het is duidelijk dat je de “oversteek” nog niet gemaakt hebt Karin,Wim Van Rooy heeft die enkele jaren geleden wel gedaan,en heeft het dogmatisch politiek correct denken achter zich gelaten! Ik denk dat nuance’s zich opdringen, “we” bombarderen het Midden-Oosten niet plat,ik denk dat de geallieerden er alles aan doen om geen “collateral damage” te maken! (Behalve de Russen) Alle Marokkanen zijn natuurlijk geen terroristen,maar ze zijn al wel decennia het hoogst vertegenwoordigt in de misdaadstatistieken,en nu dit!? De rechterzijde debieler,kortzichtiger? Was het niet het VB dat al 30 jaar waarschuwde wat er kon gebeuren? Ok, toegegeven, Dewinter is meer een straatvechter dan een politieker,maar hij heeft wel gelijk!!! Wat de media betreft,kan ik kort over zijn,zij hebben duidelijk opdracht van hoger op,dat ze de waarheid over onze multiculturele samenleving niet mogen vertellen,zoniet is het nog erger!! Sinds 9/11 ben ik boeken beginnen lezen over deze “religie van de vrede”,van Samuel Huntingdon,Oriana Falacci,Ayaan Hirsi Ali over Bat Ye’or met haar magistrale “Eurabia”,eva. Maar wat je in Wim Van Rooy’s “Waarover men niet spreekt” kan lezen is TENENKRULLEND! Lezen Karin, en de waarheid zal u bekend worden!

 7. johan hulsbosch zegt:

  Een nieuw soort oorlog met een nieuw soort collaboratie : het monsterverbond tussen Gutmenschen en Luegenpresse

 8. Miel zegt:

  Beste Karin,

  Hierbij een artikel van een (ex-)moslim die uit Iran gevlucht is voor de islamisten:

  http://www.elsevier.nl/opinie/blog/2016/03/285015-285015/

 9. Miel zegt:

  Nog dit aan alle criticasters die het onnozel vonden om soldaten in te zetten op straat: deze moslimterroristen staken spijkers in hun bommen. Niet omwille van het geluideffect, maar om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Als er geen soldaten zouden hebben gestaan, zouden ze met mitrailleurs zijn binnengevallen in Zaventem, en véél meer dan 11 dodelijke slachtoffers hebben kunnen maken.

  • Leo Norekens zegt:

   De degout van de redelijke mens betreft zeker ook de stoet beroemdheden die één voor één hetzelfde komen vertellen, op Twitter of in interviews. Sportlui en showbizlieden zijn met hun “gedachten bij de slachtoffers”.
   Politici zijn “geschokt” door deze “aanslag op onze waarden” (Marianne Thyssen, Jens Stoltenberg, Mark Rutte, François Hollande, en vele anderen).

   Hoezo, onze waarden zouden toch universeel zijn, niet?

   En zijn zij dan geschokt, geschrokken kunnen ze niet zijn. Want we wisten al langer dat de vraag niet was “of” maar wel “wanneer” Brussel zou getroffen worden. Politici die decennialang actief de invoer van islamstrijders georganiseerd en/of aangemoedigd hebben, moeten niet opgevoerd worden als spreekbuizen van het volksverdriet. Zij moeten berecht worden door volkstribunalen.

 10. Koenraad zegt:

  Wanneer celibataire geestelijken zich terroristisch vergrijpen aan kinderen, is hun katholieke godsdienst dé oorzaak ; wanneer evenwel moslims terreur zaaien in naam van Allah, kan ALLES (onderwijs, ouders, huisvesting, werkloosheid, taalachterstand, discriminatie,…) de oorzaak zijn BEHALVE de tolerante en vredelievende islam, aldus de eenheidsbevorderende establishment-media… Waarom die twee maten?

 11. bertie zegt:

  Ik vroeg me al af waar die getallen vandaan komen op de schaal met het dreigingsniveau. Het geeft gewoon de kostprijs weer. De aanslagen van gisteren worden geraamd op VIER miljard euro. Dat is 0,1% van het BBP. Enkele weken geleden pleitten dikbetaalde vertegenwoordigers die het kunnen weten er nog voor om de Europese binnengrenzen niet te sluiten, want dat zou een verlies betekenen van 0,86% op de gezamenlijke Europese economie.
  Puur kostentechnisch mogen geradicaliseerde moslims dit jaar alleen al dus nog acht nieuwe aanslagen plegen vooraleer de multiculturele maatschappij er begint door te wankelen. Gematigde moslims die aanslagen om economische redenen stilzwijgend goedkeuren, zijn jandorie geen boze wolven in schapenvacht, maar sapperloot hoogopgeleide financiële genieën, die het beste met ons voorhebben.
  Over 364 dagen kan de koning alvast gehoor geven aan de verdomde plicht die hem zal roepen om de aanslag van gisteren te gaan herdenken, door een kaars aan te steken bij zijn hippe montuurloze uilenbril, maar baten doet het allemaal niet.

 12. Eddy Bonte zegt:

  Een mooie analyse, Johan. Als oud-journalist, sta ik te kijken van en naar die nieuwe journalistiek, die er helemaal geen is, met nieuwsuitzendingen die helemaal geen nieuws brengen, met getuigen die niets hebben gezien omdat ze zich in een andere straat bevonden, etc. Blijf boos! Eddy Bonte

 13. Klokske zegt:

  Ik heb de laatste dagen het voetbal moeten missen. En dat heeft niets met mijn geloof te maken, maar linkse kerk, politieke zakkenvullers, mismeesterende media, advocaten die liever zulk krapuul verdedigen, kortom iedereen die te maken heeft gehad met de invoer van die lieverdjes
  Met dank aan de socialisten in het bijzonder

 14. lucdevincke zegt:

  Eh…vergissen we ons niet? Moeten we in plaats van Syrië plat te gooien met onze F-16’s, niet Molenbeek en Schaarbeek bombarderen? Wat hebben die arme Syriërs immers te maken met deze aanslagen?

Reacties zijn gesloten.