(Te) veel post voor Zuhal

(Belga)

Zuhal Demir heeft een dickpic op haar bord, pardon in haar mailbox gekregen. Voor oningewijden: dat is een foto van het mannelijk geslachtsdeel, dikwijls nog met een suggestieve commentaar van de bezitter. Neem dat laatste niet te letterlijk: de meeste van die foto’s worden van pornosites gehaald, en in die zin moeten we het wel als identiteitsfraude beschouwen. Doe het dan tenminste met je eigen exemplaar.

Maar Zuhal heeft het gehad met dat soort plaatjes en bijbehorende voorstellen. Ze heeft daarbij wel enigszins euh… de pap in de mond gegeven, door ooit in P-magazine met een sexy fotoshoot uit te pakken, nog wel met het parlement als decor. Dat was naar het schijnt met volle toestemming van toenmalige Kamervoorzitter Siegfried Bracke (‘mooie vrouw in een mooi interieur’), en ik kan hem daarin bijtreden: vergeleken met zo’n grijze vertoning als het parlementair debat is een vrouwelijk kamerlid in doorzichtige outfit een verademing én een pleidooi voor politieke transparantie.

Natuurbehoud

‘Mooie vrouw in een mooi interieur’ (P-magazine)

Maar dat was in 2015. Sindsdien is MeToo gepasseerd en worden alle mannen als roofdieren en potentiële verkrachters beschouwd. Dat minister Demir nu klacht gaat indienen tegen de afzender -en dat ook vooral aan de media verkondigt, we zijn drie maanden voor de verkiezingen-, vind ik een beetje flauw en zelfs strategisch niet verstandig. Past het wel dat een partij van stoere mannen en vrouwen woke-praat verkoopt en de kleinzerigheid cultiveert? Er bestaat ook zoiets als een delete-knop, een prullenmand, of eventueel een standaardantwoord om de afzender op zijn plaats te zetten. Enige zin voor humor kan ook helpen.

Past het wel dat een partij van stoere mannen en vrouwen woke-praat verkoopt en de kleinzerigheid cultiveert? Er bestaat ook zoiets als een delete-knop, een prullenmand, of eventueel een standaardantwoord om de afzender op zijn plaats te zetten.

Laten we stellen dat het oordeel over dickpics en pittige boodschappen -juridisch vallend onder ‘elektronische belaging’- contextgebonden mag zijn. Als venten zo’n foto naar minderjarige tieners sturen, dan is er echt iets mis, met die venten bedoel ik. Als kiezers dat naar een minister sturen, onder meer verantwoordelijk voor natuurbehoud, dan valt dat gewoon onder politieke communicatie.

Een flink contingent stoere Vlaamse mannen zal voor Zuhal stemmen -ik hoop het althans voor haar-, niet omdat ze haar beleid zo fantastisch vinden, maar omdat ze een mooie vrouw is, zoals de dames van de Boerinnenbond voor Sammy Mahdi zullen kiezen omdat hij als dragqueen op VTM de show stal. Het oog wil ook wat, en fysieke uitstraling doet ertoe. In dat opzicht zou ik als minister eerder elke toegestuurd lichaamsdeel koesteren als bewijs van populariteit, en in een speciaal album plakken om op pensioensleeftijd nog eens bij te mijmeren.

Gespeelde kleinzerigheid

Filip Joos, tegen racisme maar vooral tegen kritiek op sportjournalisten (VRT)

Het is dus ook een middel om media-aandacht te zoeken, en te surfen op een verontwaardiging rond seksuele intimidatie/agressie, die in se over iets anders gaat dan een BV die vervelende plaatjes in zijn/haar mailbox krijgt. ‘Belaging’ gaat namelijk over kwetsbare personen die bescherming nodig hebben. Politici anderzijds zijn publieke figuren met macht, die hun vrouw-zijn niet mogen misbruiken om zich met wolligheid te omgeven en allerlei onwelgevallige boodschappen als ‘haatspraak’ te betitelen. Ook wie zich in de sociale media als opiniemaker profileert en elke dag meningen in het rond strooit, moet zich niet bij Facebook komen beklagen als er een schuttingwoord valt. Of zoals het Engelse spreekwoord zegt: ‘If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen’.

Een voetballer met zo’n vorstelijke wedde en een fiscaal gunstregime dat, ondanks alle voornemens, door de politiek wordt gehandhaafd, moet niet komen klagen over ‘haattaal’ vanuit de tribune of in de sociale media.

Een gelijkaardige truc van de gespeelde kleinzerigheid, in een andere context, wordt door VRT-sportjournalist Filip Joos toegepast. Onlangs was hij te zien in De Afspraak om zich te scharen achter de anti-racismecampagne van de Belgische Voetbalbond. Nu vind ik het ook absoluut niet kunnen dat iemand vanaf de zijlijn ‘vuile neger!’ roept naar een gekleurde speler, zeker in het amateur- en jeugdvoetbal. Evenmin dat je ‘sproetenkop’ of ‘dikzak’ roept naar een voetballertje van tien, daar hoeft zelfs geen racisme aan te pas te komen.

Maar het schijnt toch over iets anders te gaan. De campagne van de Pro League wordt getrokken door Antwerp-speler Toby Alderweireld, die vermoedelijk weinig last heeft van racisme, en ook niet van dickpics, maar zich vooral beklaagt over, jawel, ‘online-haat’. Dat is dus vermoedelijk scheldproza, kankermails of verwensingen die hem als speler te beurt vallen. Al dan niet digitaal. Zoiets valt onder de beroepsrisico’s, zoals een stamp tegen de schenen. Een voetballer met zo’n vorstelijke wedde en een fiscaal gunstregime dat, ondanks alle voornemens, door de politiek wordt gehandhaafd, moet niet komen klagen over ‘haattaal’ vanuit de tribune of in de sociale media. Kunnen we het daarover eens zijn?

Keuntje

(Twitter)

Filip Joos dus, dé deugmens van de Vlaamse sportjournalistiek. Hij is onder meer wekelijks te bewonderen in het lulprogramma ‘Extra Time’, en krijgt dus al eens post van mensen die het grondig met hem oneens zijn, of vinden dat hij bepaalde clubs favoriseert. Of die gewoon zijn smoel niet kunnen uitstaan. Dat stoort hem. Joos werpt zich op als boegbeeld in de strijd tegen racisme en discriminatie, maar eigenlijk wil hij gewoon af van de onvriendelijke berichten aan zijn adres. Die worden als ‘haattaal’ gecatalogeerd. Verwacht zo’n BV nu echt dat heel Vlaanderen hem op de handen draagt?

Joos werpt zich op als boegbeeld in de strijd tegen racisme en discriminatie, maar eigenlijk wil hij gewoon af van de onvriendelijke berichten aan zijn adres.

Over de stinkende potjes rond corruptie, omkoping en matchfixing in het voetbalwereldje hoor je hem zelden of nooit, Filip wil iedereen te vriend houden. We herinneren ons ook dat hij anno 2022 het WK voetbal in Qatar verdedigde, en alle kritiek rond mensenrechten, of het gesjoemel dat aan de toewijzing voorafging, wegwuifde als…. ‘racistisch’ en ‘islamofoob’. Nu we weten hoe gul deze steenrijke golfstaat is voor zijn supporters, komt die Qatarese idylle van Joos wel in een vreemd daglicht te staan.

Samengevat: kiezers hebben het recht om de Limburgse politica Zuhal Demir een hete brok te vinden, of liefkozend keuntje te noemen, het West-Vlaams voor konijn, waarmee al duidelijk wordt dat de auteur van de liefdesverklaring in de polders moet gezocht worden. Laten we het grensoverschrijdend noemen, in de meest positieve zin van het woord.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Free speech, Media, Politiek incorrect, Sport. Bookmark de permalink .

11 reacties op (Te) veel post voor Zuhal

  1. Jean zegt:

    Sanctorum schrijft hier humoristisch laconiek over zijn eigen van gekkigheid uit elkaar vallende liberale clown wereld.

    “Kunnen we het daarover eens zijn?”

    Je kunt die vraag net zo goed stellen in een kleuterklas waar men zelf vanwege de heilige liberale agenda elke autoriteit om zeep heeft geholpen.

  2. Eric de Eerste zegt:

    Demirs gedrag bevestigt wat iedereen al weet of vermoedt: politici zijn hoeren, ze zetten hun beste beentjes voor (zie foto) in de hoop er aanhang mee te winnen. Nadat ze dan door hun uiterlijk en vaak via het bed (zie ook Els van Doesburg, Madame El Kaka etc.) een machtspositie hebben veroverd begint het maatschappelijk, economisch en mentaal sloopwerk op massale schaal. Sedert haar seksuele aantreden heeft Demir zich ontpopt tot de vernietigster van tal van landbouwbedrijven en in die zin voert ze gedwee de agenda van Klaus Schwab uit, die via de EU de Europese beschaving, haar grondwetten en de privacy van haar burgers wil vernietigen. Eerst onteigen je de boeren, dan vernietig je de middenstand, ten slotte neem je iedereen alles af, behalve de multinationals. En je doet alles onder een groene vlag, daarmee consacreer je je misdaden.
    ‘You’ll own nothing but you will be happy’, remember?

    • Jo Wandervogel zegt:

      Een complot tegen de agro-industrie?
      Ook bio-boeren hebben vandaag zo hun bedenkingen : https://biodezwaluw.be/onze-reactie-op-de-boerenprotesten/
      A nod is as good as a wink to a blind bat. Niet enkel in de landbouw heeft men vandaag af te rekenen met het (gebrek aan) beleid. Zowaar een probleem van deze tijd! Niet dat ik de aandacht van de minister van Omgeving hier wil afleiden, maar er zijn nog wel andere posten in de regering waar N-VA’ers hun bivak hebben opgeslagen…

      • Jo Wandervogel zegt:

        Iedereen (luie) boer! Het ideaal wanneer voedselbosjes voedselwouden worden… Al gehoord van het gezegde uit de boom- en plantkwekerij : boompje groot, plantertje dood? Natuurlijk, met de aan de gang zijnde omvolking zullen die wouden snel kaalgeplukt zijn. Daarom dat bij de komende verkiezingen de Vlamingen massaal op de enige echte en onvervalste anti-migratiepartij moeten stemmen. Doen!

  3. Serge Vanhee zegt:

    Alleen al het woord: ‘sportjournalist’.

  4. Pingback: Enige zin voor humor kan helpen | Golfbrekers

  5. Niki zegt:

    De meeste mensen zullen nooit zien dat ze bedonderd worden, omdat ze niet kunnen zien dat ze bedonderd worden, bedonderd zijn en dat daar nooit iets aan zal veranderen. Ze zijn dusdanig langdurig geprogrammeerd en gehypnotiseerd en zijn omringd door anderen voor wie hetzelfde geldt, dat het simpelweg niet lukt te ontwaken. Velen zullen wel enigszins doorhebben dat er iets niet klopt, maar ook dat proces wordt dusdanig gestuurd dat diegenen die denken wakker te zijn in de armen van de gewenste verlossers gedreven worden, waardoor ze voor de illusie van verandering zullen vallen en slechts van de ene illusie in de andere gemanipuleerd worden.

    Een goed voorbeeld daarvan hebben we kunnen zien bij de laatste verkiezingen in Nederland, waarbij Geert Wilders en Pieter Omtzigt het gestuurde sentiment voor verschillende smaakjes en kleurtje mochten vertolken en de schijn van verkiezingen de schijn van een succesvolle uitslag in de media mochten tonen. Vervolgens draaien en frustreren de marionetten de schijnvertoning (die kabinetsformatie genoemd wordt) net zo lang tot het of tot nieuwe verkiezingen moet komen of totdat er een nieuwe zelfgeschapen crisis ontstaat, waardoor het demissionair kabinet moet blijven zitten en we een Turks-Koerdisch huppelkoetje als premier krijgen, omdat Rutte de NAVO van haar ondergang moet redden.

    Maar omdat de spindoctors altijd meelezen en kijken hoe hun stupide volksverlakkerij ontmaskerd wordt, kunnen zij op elk moment een nieuwe route uitstippelen, zodat hun doorzichtige spel weer iets minder doorzichtig wordt en de massa in de armen van de volgende volksmenner gedreven kan worden.

    Het is vooral lachwekkend hoe je de staatsagenten op X (voorheen Twitter) en andere social media hun commentaren ziet posten op politici A, B of C of op de economische status, oorlogssituaties en commentaar op de gang van zaken in de EU of NAVO ziet leveren, waarbij ze kritiek leveren op de poppetjes in de poppenkast, maar de poppenkast zelf niet zullen benoemen voor wat het is: een poppenkast. Urenlang gezever over Rusland, Oekraïne, Gaza en wie de foute jongens zijn; tweets over politicus zus en politicus zo of over wie een beter idee heeft of het juist verprutst heeft. Allen houden de poppenkast in stand voor wat het is.

    Het zijn de kleuters in de kleuterklas die gefascineerd naar het gekeuvel en gekissebis tussen Jan Klaassen en Katrien blijven kijken.

    Kun je het de poppenkast spelers kwalijk nemen dat zij de poppenkast blijven spelen? In feite niet. Het is hun vak. Zij vormen een eenheid met de poppenkast. Zonder de poppenkast hebben zij geen bestaansrecht. Het is hun vak de kleuters in de kleuterzaal te entertainen met het opgevoerde spel en zolang de kleuters in de klas blijven kijken en blijven joelen en roepen in reactie op het poppenspel, zullen zij het poppenspel blijven opvoeren.

    De ‘grote namen’ op X (voorheen Twitter) en alle andere social media (diegenen met tienduizenden volgers) doen niets anders dan door de kleuterklas rennen en elleboogjes aan de kleuters geven: “Hey, kijk eens goed wat Jan Klaassen nu weer uitvreet!“. Zij houden de aandacht op de poppenkast en wakkeren de discussie over de poppenkast aan. Pas als mensen hun kleuterfase weten te ontgroeien, zullen ze tot de meest belangrijke conclusie in hun leven komen, namelijk dat de tijd van het kleuter zijn voorbij is en het tijd wordt om de kleuterklas te verlaten; niet meer naar de poppenkastoptredens te kijken en het volledig negeren.

    Laten we eerlijk zijn; als je dat als volwassene nog steeds niet doorziet en je gaat nog steeds naar bijeenkomsten van politieke partijen, waar je met het volgende vernieuwende idee gekneed wordt om opnieuw naar het volgende poppenkastspel te gaan, waarin Jan Klaassen en Katrien zijn vervangen door nieuwe poppen in het poppenspel, dan ben je nog steeds een kleuter die gefascineerd naar de poppenkast kijkt.

    Grow up! De oplossing voor verandering komt niet vanuit de poppenkast en ook niet van de vertegenwoordigers van de poppenkast die door de kleuterklas rennen om iedereen op de schouders te tikken om vooral met volle aandacht naar het poppenkastspel te blijven kijken en roepen: “Er komen nieuwe poppen op het toneel en die gaan het veel beter doen! Let maar op!”

    “Maar we hebben toch een regering nodig? We hebben toch mensen nodig die ons land, Europa en de NAVO leiden? Anders wordt het toch een zootje!” Nee, het is een zootje, doordat Centrale Banken via het alibi van geveinsde pandemieën en oorlogen geld drukken. Dat leidt tot hyperinflatie, waardoor u gigantisch bestolen wordt. Politici zijn er slechts om u zoet te houden tijdens het roven en stelen. Zij maskeren de onaflatende professionele diefstal en leggen u wetten op vanuit de poppenkast. En dat wordt mogelijk gemaakt doordat u de poppenkast serieus neemt en gefascineerd naar boven staart terwijl uw zakken leeggeroofd worden.

    En dat gaat niet veranderen als er nieuwe Jan Klaassens en Katriens in de poppenkast verschijnen. Dat gaat pas veranderen als u de poppenkast kleuterklas verlaat en ook niet meer reageert op de aangeboden discussie over de poppenkast op social media.

    Pas als de kleuterklas leegloopt, iedereen volwassen wordt en ziet dat we de poppenkast en haar poppenkastspelers niet nodig hebben; pas als we niet meer reageren op de professionele discussievoerders en onruststokers onder het publiek van de poppenkast en pas als we gaan inzien dat we zelfredzaam kunnen zijn zonder de poppenkast; pas dan zijn we volwassen geworden en zien we dat het allemaal volksverlakkerij is: Alles! Het gehele systeem.

    En dat is dan nog maar het begin, want na de kleuterschool komt de basisschool. En pas als u ontdekt dat de diepte van hoe u bedonderd wordt veel grootser is dan u ooit had kunnen bevatten, dan gaat u niet naar de basisschool voor ontwaking, niet naar het voortgezet onderwijs ontwaking en niet naar de universiteit voor ontwaking, maar dan wordt u autodidact en doorziet u dat het gehele onderwijssysteem voor ontwaking is opgetuigd als vangnet voor diegenen die de poppenkast dreigen te verlaten. De echte bron van ontwaking is de autodidact die alle inzicht in zich draagt. Die bron is consciousness. “Wat?” Ja, de bron van echte ontwaking, van vrijheid en van inzicht.

    • Tom zegt:

      Hey Niki,

      Toen ik uw 2e paragraaf van “uw reactie” las, (verschillende smaakjes en kleurtjes) moest ik ineens terugdenken een persoon die ik jaren geleden heel af en toe volgde, namelijk ‘Martin Vrijland’! Daar uw ganse reactie nogal verdacht veel leek op Martins schrijfstijl, heb ik de moeite genomen om effe zijn website te raadplegen. Wat blijkt nu, uw reactie is een exacte kopie van een artikel van hem (wat ik trouwens al vermoedde), alleen vertaald in het Nederlands !

      Aldus, het zou u de volgende keer sieren moest u de desbetreffende bron vermelden. Waarvoor dank !
      👇
      https://www.martinvrijland.nl/en/news-analyses/waarom-de-meeste-mensen-nooit-zullen-zien-dat-ze-bedonderd-worden/

  6. rony stokart zegt:

    Schoon opstel Niki. Wel een beetje lang.

  7. rony stokart zegt:

    Buiten zijn afschuwelijke -A- klank (volgens hem moeten de mensen daar maar mee leven want dat is een deel van hemzelf) is die zgz. voetbalkenner Filip Joos voor altijd besmet door zijn pro Qatar betoog. En het zullen wel geen schoenen of dassen zijn, zoals zijn HLN kollega Stephan Keygnaert stoemelings in dank binnenrijfde, die op zijn adres terecht kwamen. (Lap, weeral haattaal !).

Reacties zijn gesloten.