Kingconnah, vandaag dood en morgen weer springlevend

Striphelden sterven niet

‘This is me’ (Youtube)

– Waarom neemt Conner Rousseau als voorzitter van Vooruit geen ontslag? – Hij heeft zich aangeboden bij het VB voor een verkiesbare plaats, maar Tom Van Grieken vond hem te racistisch.

– Waarom pleit Vooruit net nu voor euthanasie op dementen? – Het is de elegantste exit-oplossing voor de voorzitter.

Deze en vele andere toogmoppen deden de voorbije week de ronde, terwijl de commentatoren overuren draaiden om de nieuwe uitspraken te duiden die in Het Nieuwsblad verschenen rond de ‘zattenklap’ van Conner Rousseau, begin September. Iets met een matrak, bruin gespuis en een dikzak op zijn bakkes kloppen. Vooral die matrak is een constante: de voorman van de Vlaamse socialisten herinnert in beschonken toestand aan methodes van de nationaalsocialisten.

De Connerfactor

ImageMelissa Depraetere: ideale stoelverwarming

Vergis u niet: de ‘oppersos’ is slechts even de coulissen ingedoken. Nu hij de eer aan zichzelf hield, kan hij verder achter de schermen opereren, in afwachting van een comeback tegen juni 2024. Zijn ontslag, als een ‘moedige beslissing’ verkocht, was een tactische noodzaak, om te vermijden dat hij in verkiezingsdebatten oog-in-oog zou komen te staan met de voorzitter van de ‘racistische partij’ Tom Van Grieken, en dat die matrak in een plek zou terecht komen waar niemand hem wenst. Rousseau blijft overigens naar alle waarschijnlijkheid ook Vlaams lijsttrekker voor Oost-Vlaanderen.

Het punt is, dat het socialisme al sinds vorige eeuw de voeling met de gewone Vlaming is kwijt gespeeld, en dat extreemlinkse concurrent PVDA én het Vlaams Belang die positie hebben overgenomen.

Vooruit beseft heel goed dat Freya Van den Bossche, Caroline Gennez, Hannelore Goeman, Melissa Depraetere, Katia Segers, en al die andere brave meiskes wel goed zijn om de hoop te vullen en het oestrogeengehalte van de partij op peil te houden, het is de Connerfactor die de 15% op de peilingen opleverde, en niets anders. Voor de rest schamperen ze vooral op de media, die een ‘heksenjacht’ zouden opgezet hebben. De mama, gewezen burgemeester van Sint-Niklaas en voorzitter van de socialistische mutualiteit, dook ineens op in De zevende dag om dezelfde klaagzang aan te heffen. Begrijp toch eens dat deze arme jongen de dupe is van de omstandigheden, de alcohol, zijn geaardheid, en vooral de vraatzucht van de persgieren.

Het punt is, dat het socialisme al sinds vorige eeuw de voeling met de gewone Vlaming is kwijt gespeeld, en dat extreemlinkse concurrent PVDA én het Vlaams Belang die positie hebben overgenomen. Waardoor een jonge posterboy op sneakers de meubelen moest redden. Een 21ste eeuwse Stevaert dus, een mediafenomeen, onvermoeibaar producent van oneliners, en idool van Delhaize-cassière Debora uit Nieuwpoort (‘Ik ben geen socialiste, maar mijn hart loopt over van liefde voor die jongen’).

Postmoderne leegte

Influencer, konijn, lieveling van cassières

Benieuwd of Debora haar hart nog altijd overloopt, na de niet bepaald vrouwvriendelijke uitspraken die in het fameuze PV staan. Maar dat doet er absoluut niet toe. De postmoderne leegte, opgevuld met TikTok gezever en quasi-volkse peptalk, maakt van Conner een stripverhaalfiguur zonder consistentie of ideologie, enkel zichtbaar in ‘avonturen’, grappen, gimmicks.

Dan kan quasi alles. Kingconnah kon champagnegewijs de coronaregels aan zijn laars lappen (het trouwfeest op een luxejacht in Zuid-Frankrijk), de Vooruit-naam pikken van een Gents kunstencentrum, als een konijn optreden in een VTM-dansprogramma, maar ook de pers de mond snoeren inzake dat fameus nachtje-uit met gevolgen.

Het concept van een politieke clown werkt op een versmald bewustzijn en het constant ‘triggeren’ in korte aandachtbogen. De realiteit van Youtube en TikTok dus.

In dat amalgaam zit een patroon. Hendrik Vuye schildert hem af als een neo-marxistische potentaat, maar die eer komt veeleer iemand als Franck Vandenbroucke toe. Als Rousseau 130 dagen gratis kinderopvang voorstelt, of een schoolplicht op drie jaar, dan is hij dat twee dagen later alweer vergeten. Het zijn ideetjes die hem toegeleverd worden door de studiedienst, met het soortelijk gewicht van een zeepbel. Het kortetermijngeheugen van de stripheld is miniem, zoals ook dat van de lezer (de burger/kiezer) miniem wordt geacht. Politieke retoriek wordt steeds meer een kwestie van opfloepende en weer verdwijnende tekstballonnen.

Dàt is wat Vlaams Belang en PVDA relevant maakt: die hebben wél een ideologie, een maatschappijvisie en een deftig programma. Je kan het lezen en al dan niet onderschrijven. Het concept van een politieke clown anderzijds werkt op een versmald bewustzijn en het constant ‘triggeren’ in korte aandachtbogen. De realiteit van Youtube en TikTok dus. In wezen is er weinig verschil met influencers als Acid. Ook Trump is niet veraf.

Waarheidsserum

De Dossinkazerne: vroeger voor joden, nu voor lieden met foute meningen

Stripverhaalfiguren zijn onsterfelijk. Ze vallen dood en staan een album verder terug op. Melissa ‘compagnon de route’ Depraetere mag de stoel warm houden. We zien haar dikwijls op de eerste rij zitten in kamerdebatten, als het deugdzame meisje uit een arbeidersgezin dat mocht studeren. Voor De Standaard is haar West-Vlaams accent alvast een handicap. Vreemd genoeg zeggen ze dat nooit van het Nederwerps van politici als Bart De Wever. ‘Get is vooruijt of achteruijt’ klinkt fonetisch het motto van de voorzitter-ad-interim. Terwijl de echte baas even op verplicht bezoek is in de Dossinkazerne en zich moet laten begeleiden door een justitie-assistent. Besef de grap. Om maar te zeggen: we gaan nog veel plezier beleven aan Conner.

Tot slot nog iets over de ‘racistische’ uitspraken die in ‘t Hemelrijk weerklonken. De partijgenoten betreuren die wel, maar staan niet stil bij het feit dat alcohol misschien wel mensen dingen doet zeggen die ze anders alleen maar denken. Een waarheidsserum dus. In vino veritas, of in dit geval In cervisia veritas.

Zullen linksdraaiende politici en commentatoren zichzelf nog wel vertrouwen in de nabijheid van een tapkraan? Is een socialist in nuchtere toestand een huichelaar?

Dat is wellicht ook wat Louis Tobback bedoelde met ‘in zijn hart is iedereen een racist’. Maar als iedereen ‘in zijn hart’ een racist is, en sommigen dat na tien glazen bier ook tonen, waarover gaat het debat dan? En zullen linksdraaiende politici en commentatoren zichzelf nog wel vertrouwen in de nabijheid van een tapkraan? Is een socialist in nuchtere toestand een huichelaar?

Lastige vragen. Gelukkig publiceerde Humo een interview met (een vermoedelijk bloednuchtere) Filip Dewinter, om de puntjes op de i te zetten en de VB-voorman een aantal onvervalste Connerietjes te ontlokken zoals ‘Eén pak condooms in Afrika, dat zijn over een paar jaar twintig illegalen en tien criminelen minder in ons land’.

Of Filip na een glas of tien plots een pleidooi zou houden pro migratie en multicultuur? De vraag stellen is ze beantwoorden. Is het niet beter om alle politici verplicht een alcoholcontrole te laten ondergaan alvorens ze het halfrond betreden, waarbij 3 promille een ondergrens is? Zou dat niet veel polarisatie de wereld uit helpen? Het is maar een idee. Schol.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie om mijn pen van wat inkt te voorzien, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Het politiek theater, Politiek incorrect, Sterke Vlaamse verhalen. Bookmark de permalink .

20 reacties op Kingconnah, vandaag dood en morgen weer springlevend

  1. Zwierentros zegt:

    Toen ik de moeder kloek van Rousseau zag verschijnen in de Zevende Dag, wist ik meteen dat de klaagzang zou beginnen. Net zo. Ik lag in een deuk. Hoe voorspelbaar sommige mensen toch zijn… en die ‘journalist’ maar zitten knikken.

  2. madyvermeulen zegt:

    ‘Eén pak condooms in Afrika, dat zijn over een paar jaar twintig illegalen en tien criminelen minder in ons land’ kan je niet vergelijken met; ‘klop er op met de matrak’.
    Ik was geen fan van Dewinter, maar deze goede raad zouden de zelfverklaarde ‘democraten’ zich beter ter harte nemen. Geboortebeperking werkt niet door meisjes vaginaal te verminken.

  3. Walter V.H. zegt:

    “Connerietjes”: schitterend ! Hét woord van 2023 ! Moet absoluut in de nieuwe van Daele van 2024.

  4. rony stokart zegt:

    In feite een drama,maar plezante literatuur. En de verzamelde politici én pers: wat een degoutante hypokrieten. Intens grappig vond ik mama Conner. Iemand (ik niet hoor !) in zatte toestand zou dat mens gewoon een draai om haar oren moeten geven. Haar foute zoon tegen beter weten in de hemel in prijzen. Kan het niet verbazen dat dat mateke op het verkeerde spoor terechtgekomen is.

    • Eric de Eerste zegt:

      De Zevende Dag als schoolse nabespreking van de kleuterjuffen met de ouders over hun ukkies. Binnenkort een onderonsje op tv, de mama van Connertje met de papa van Sihame, de oma van Kitir en de pleegtantes van Quickie.
      Het debiliteitsniveau van de VRT kan niet lager meer… denk ik…

  5. Bourgondiër zegt:

    En, by the way, het is Philip en niet Filip Dewinter, zo bleek uit de officiële pv van de verkeersovertreding met zijn Maserati Ghibli, die hij een tijdje geleden op zijn Twitter ongecensureerd publiceerde (maar al snel terug verwijderde toen iets teveel gênante details daaruit konden afgelezen worden)…
    Inderdaad, iets minder Vlaams qua spelling. Maar dat hoeft geen stemmenverlies te betekenen. Hoogstens enige (al of niet ongepaste) gêne…

    • Jean zegt:

      ‘Ongepaste’ gêne?

      En zou men dan weer gepaste gêne moeten voelen omdat men ‘ongepaste’ gêne heeft gevoeld?
      Officialisme is de fetish van de Vlaming, desnoods ten koste van de betekenis van woorden en de geest van de taal? niettemin spreekt men nergens zoveel dialect.
      En men is gevoelsmatig nogal complex…, of over-geraffineerd? Gepast en ongepast ‘genant’, en gepaste en zelfs nog ongepaste ‘gêne’, wat een genot van gevoelsmatige fijnproeverij, een gevoelsmatig en taalkundig bourgondisch genieten. Als het diakritisch teken maar op haar plaats staat.
      Geen wonder dat de Hollanders er niets van snappen.

  6. Miel zegt:

    Mij trof vooral de manier waarop het Socialistisch Partijbureau met de zaak omging. Als Conner niet zelf ontslag zou hebben genomen, zouden ze hem hebben aangehouden als secretaris-generaal. En hij blijft lijsttrekker! Dus eigenlijk vinden ze bij de (nationaal-)socialisten die uitspraken allemaal niet zo erg. Zolang het maar zetels en mandaten oplevert voor henzelf.

    • Miel zegt:

      Eigenlijk zou elk interview met een vooruit-mandataris voortaan moeten beginnen met de vraag “Vindt u racisme relatief, mijnheer/mevrouw x?”

    • Frank van Rijn zegt:

      Nationaalsocialisme? Socialisme in panty’s zeker.

  7. Serge Vanhee zegt:

    Het zijn valse parels die zich voor de zwijnen gooien. (G. Komrij)

  8. Serge Vanhee zegt:

    Gaston Vandewalle draait zich om in zijn graf. Ik denk dat dat kereltje zelfs niet weet op welke reuze schouders hij staat in zijn konijnenpakje.

  9. Jean zegt:

    ” maar staan niet stil bij het feit dat alcohol misschien wel mensen dingen doet zeggen die ze anders alleen maar denken. Een waarheidsserum dus. In vino veritas, of in dit geval In cervisia veritas”

    Alcohol als waarheidsserum is weer zo’n simplistische volkse trope die nogal potsierlijk overkomt naast het dure latijn. Alcohol heeft een verlammend effect op de rationele vermogens, net zoals nicotine een verlammend effect heeft op de emoties. Wat je werkelijk bent, is gebaseerd op de capaciteit van je gemiddelde vermogens zonder substanties die deze of gene capaciteit sterk aantasten. Daar zit een een marge in naar boven, en naar beneden. Dat wordt nog complexer als we ervan uit gaan dat door de samenleving allerlei geboden en verboden worden geïnjecteerd, zeker ook in de massademocratie waar geen mens vrij is van de dictatoriale opinies van de massa’s en hun comfortabele leugens en illusies, waardoor het één en ander dan van tijd tot tijd een irrationele uitweg moet zoeken…

    Het volk zoekt het het liefst laag bij de grond, en zeker het roddelcircuit van het democratische volk kraait stiekem van genot met haar credo als ze iemand kan betrappen op de een of andere laagheid of aberratie die de consensus trance overtreed. Ofwel vanuit het genot van de herkenbaarheid, ofwel het genot van de verontwaardiging.

  10. Christel zegt:

    Een stripheldfiguur? Dat is nog erg zacht uitgedrukt. Voor mij is hij een soort Dr. Jekyll en Mr. Hyde figuur. Een narcist met agressieve en dictatoriale trekken. Er is een groot verschil tussen ‘de matrak bovenhalen’ en ‘condooms uitdelen’, hé. En hoe hij mensen die niet in zijn kraam pasten, het zwijgen oplegde of ging uitsluiten (ongevaccineerden of thuismoeders bijvoorbeeld).
    Ook frappant hoe Links eerder fysiek geweld gebruikt (denk maar aan de aanvallen op Thierry Baudet) en niet in staat is om rustig te luisteren naar (standpunten van) andersdenkenden en hun argumenten weer te leggen.

    • Jean zegt:

      “Dr. Jekyll en Mr. Hyde figuur”

      Dat klinkt als een interessant personage, alhoewel van bedenkelijk niveau zou men blij moeten zijn dat zoiets nog bestaat. Zonder ondeugden is er alleen nog de standaard mens, de homo democratus, de homo economicus, de homo platitude, etc.

      “(standpunten van) andersdenkenden en hun argumenten weerleggen”

      Dat is slechts een mooie slogan die moet verhullen dat men middels een vreedzame en bijkans onzichtbare (transparante..) methode tot een opinie van de collectieve middelmatigheid wil komen.

  11. Jean zegt:

    Het lijkt er overigens op dat Conner Rousseau in zijn hoedanigheid als clown best veel ‘voeling’ heeft met de gewone Vlaming. Dat hij dan in eigen gelederen daar bovenuit wil stijgen door de coronaregels aan de laars te lappen spreekt ervan dat de omhooggevallenen zich weleens uit de dictatuur van het volk en de volksmenners los willen maken, dat de volksmenners buiten het zicht van het afgunstige volk de schijn af en toe los durven te laten, dat men meer wil zijn dan representatief voor de volksdictatuur, dat die ambitie nog bestaat. Er is dus nog hoop.

    De satire van Sanctorum leest soms als de spreekbuis van de volksroddel.

Reacties zijn gesloten.