Wanbeleid, antipolitiek, en de binnenpretjes van Poetin

Overpeinzingen bij het breien van een warme wintertrui

Op Facebook schudde politicoloog Jonathan Holslag een interessante bedenking uit zijn mouw, die meer weerklank verdient en ook wel wat bijkomende reflecties. Holslag is een van de weinige opiniemakers die in de mainstream media aan bod komen en nog zinnige dingen te vertellen hebben. Als analist ontpopte hij zich tot een heuse Cassandra wat betreft de houding van Europa en het Westen tegenover grootmachten China en Rusland. Als we blijven Chinese rommel kopen en verzuimen een eigen economie te beschermen en uit te bouwen, worden we vroeg of laat een Chinese provincie zoals nu al sommige Afrikaanse regio’s, waarschuwt hij.

‘Fluffy watjesbende’

Jonathan Holslag: ‘We mogen ons niet laten demoraliseren’

Inzake Rusland voorspelde Holslag de invasie in Oekraïne, toen vredesduiven als professor-politicoloog Hendrik Vos dat idee nog weglachten. In de bewuste FB-post wijst Holslag erop dat zowel China als Rusland de demoralisatie van Europa als een strategie opvatten: men speculeert via de huidige energiecrisis op een verdere kloof tussen overheid en burger. De ons beloofde koude winters (tien volgens premier De Croo) zullen een uitdaging zijn voor de wankelende rechtstaat en het politiek systeem.

Holslag is streng voor de politieke klasse -terecht-, maar roept ook op tot morele weerbaarheid, die zich dan uit in het dragen van dikke truien en een algehele, waardig beleefde soberheidscultuur tot in betere tijden.

Jonathan Holslag raadt ons dan ook flink wat burgerzin aan, door bijvoorbeeld solidair warme truien aan te trekken, om Poetin niet de indruk te geven dat het decadente Westen hem als een rotte appel in de schoot zal vallen. Dat is ook de enige reden waarom de Russische dictator extreem-rechts opvrijde: bepaalde VB-politici waren echt te dom en te ijdel om dat te snappen.

Holslag is streng voor de politieke klasse -terecht-, maar roept ook op tot morele weerbaarheid, die zich dan uit in het dragen van dikke truien en een algehele, waardig beleefde soberheidscultuur tot in betere tijden. We mogen, aldus de politicoloog, ons niet laten verleiden tot antipolitieke stemmingmakerij, want dat speelt in de kaart van Poetin en consoorten, die uit zijn op een morele ontwrichting van onze samenleving: “Het is moeilijk om op korte termijn het politieke geklungel ongedaan te maken. We betalen overigens een stuk de prijs van dertig jaar desinteresse, waarbij het ons eigenlijk totaal niet interesseerde wat de politiek deed met onze energie, onze veiligheid, etc. Maar als burgers mogen we de Russen en de andere dictaturen niet het signaal geven dat we een fluffy watjesbende zijn. Wat er ook volgt, we moeten door deze moeilijke winter heen.”

Kerende tankers

LNG ship orders reached record heights in 2021Uiteraard hebben we in 2024 de zoveelste afspraak met de geschiedenis. Het punt is echter, en dat beseft een intelligent analist als Jonathan Holslag zonder twijfel, dat het defaitisme al lang heeft toegeslagen bij een vermoeide bevolking, en dat de antipolitiek niet de oorzaak is van het probleem, maar een reflex. Op wat? Op een globalistisch-multicultureel mantra dat mee door Europa wordt in stand gehouden, en elke vorm van volkssolidariteit fnuikt. De van overheidswege opgezette migratiegolven hebben ervoor gezorgd dat elk nationalisme of protectionisme als enggeestig en des duivels werd verklaard: oikofobie werd de norm. We moesten open staan en positief denken ten voordele van een kosmopolitische doctrine, die in één moeite ook de vrije markt laat zegevieren. Niets minder dan ‘het einde van de geschiedenis’, zoals econoom Francis Fukuyama euforisch voorspelde.

De van overheidswege opgezette migratiegolven hebben ervoor gezorgd dat elk nationalisme of protectionisme als enggeestig en des duivels werd verklaard: oikofobie werd de norm.

De roze wolk van de multicultuur werd al doorprikt. Vandaag maken we ook de keerzijde mee van de vrije marktreligie: energieprijzen die door het dak gaan, woekerwinsten, helemaal volgens het boekje bekomen dankzij de wet van vraag en aanbod. Tankers die midden de oceaan rechtsomkeer maken omdat er een hoge bieder opdook voor hun lading vloeibaar gas. Groene stroomprijzen die aan deze van de gasprijs worden gekoppeld, een waanzinnig handelsprotocol dat tot op heden overeind blijft. Europa heeft in de jaren ’90 beslist om de energiemarkt te dereguleren en te privatiseren, met onder meer ene Guy Verhofstadt als grote pleitbezorger; nu stellen de overheden vast dat ze op die energiemarkt totaal geen vat meer hebben. Geen vat, jawel. Ergens worden speculanten slapend rijk van die op drift geslagen tankers.

Ondertussen in Denderleeuw

Belgian Pride, Brussel 2022

Zowel het globalistische vrijemarktcredo als de multiculturele onteigening hebben de situatie gemaakt tot wat ze is. Alles is te koop maar niets is nog van ons. Een hernationalisering van vitale sectoren zoals energie dringt zich op, maar tegelijk hebben we een nieuwe vorm van collectief zelfbewustzijn nodig, zeg maar een identitair reveil, waardoor de dikke truien in crisistijd niet aangevoeld worden als de zoveelste pestmaatregel, maar als een gebaar van volksverbondenheid, onder het motto ‘samen uit, samen thuis’. 

De media doen niets anders dan elke opstoot van onbehagen omtrent vervreemding als verzuring en xenofobie neersabelen. Het klootjesvolk moet gewoon opgevoed worden.

Gemakkelijk gezegd dus. Links, groen en linksliberaal hebben dat Volksempfinden als fascisme en racisme gelabeld. Welke verbondenheid? Er rest alleen nog een Belgisch voetbal- en Jupilerpatriottisme. Het Vlaamse natiegevoel is sowieso een fata morgana. De media doen niets anders dan elke opstoot van onbehagen omtrent vervreemding als verzuring en xenofobie neersabelen. Het klootjesvolk moet gewoon opgevoed worden. Als mensen in Denderleeuw zich ongerust maken over de toevloed van anderstaligen en andersgekleurden (oeps), zich niet meer thuis voelen in hun eigen stad, en daar ook lucht aan geven, dan strijkt er een VRT-reportageploeg neer om meewarig/verontwaardigd te berichten over la Flandre profonde en zijn onderbuikgerommel.

De traditionele politiek, met progressieve liberalen als De Croo voorop, naast uiteraard groen en rood, hebben elk identitair besef met ‘extreem-rechts’ populisme geïdentificeerd, en vervangen door een kunstmatige regenboogvlag van de diversiteit, Prides en met pluimen in hun kont paraderende queers. Daar worden ze in het Kremlin echt vrolijk van.  

Een wit vel papier

Jan Jambon bij de kerstboom

Ondertussen gaat het gezemel van de dagjespolitiek verder. Een ’fluffy watjesbende’? Zeg maar gerust: incompetente, kortzichtige dwazen. Het energiedossier symboliseert dertig jaar gebroddel onder een liberale vlag, met hier en daar wat sossen en tsjeven die door het beeld lopen. Vlaamse ambities om een echt energiebeleid te voeren, moet men met een microscoop zoeken. In 2014 constateerde ik al dat het vooropgestelde Vlaams Energiebedrijf een dode mus was, in de eerste plaats omdat de dominante stroming binnen de N-VA de energieproductie liever aan de vrije markt overliet. Vandaag zit een besluiteloze minister-president Jan Jambon weer naar een vel wit papier te staren.

We zijn geen volk, geen natie, we leven in een identitair vacuüm, en dus resideert elke Vlaming wantrouwig op zijn vierkante meter.

Het huidige malgoverno is het verlengstuk van de nefaste energiepolitiek die al in de jaren ’80 aan de gang was met de uitverkoop van Electrabel, en door paars werd bezegeld. Ook de andere Europese regeringen worstelen met die erfenis van de liberalisering, maar België en Vlaanderen hebben een enorme bijkomende handicap, namelijk een historisch gecreëerde afwezigheid van enig burgerschap. We zijn geen volk, geen natie, we leven in een identitair vacuüm, en dus resideert elke Vlaming wantrouwig op zijn vierkante meter. Wat de Denen wél hebben, en waar de vermaledijde Victor Orban mee begaan is: een natiegevoel dat in crisistijden eendracht oplevert. We kunnen nog iets leren van de Russen op dat vlak: Stalingrad 1942, onder de Duitse belegering speelt een orkest in een onverwarmde zaal met verkleumde vingers een symfonie van Shostakovitsj. Alleen de adem van het publiek zorgde voor enige warmte.

Bij ons geen orkest, wegens geen partituur. Elke graad lager van de thermostaat, elke extra trui, de dampkap die uit moet (terwijl hij vorig jaar nog aan moest om de virussen naar buiten te blazen), niet te vergeten de onbetaalbare elektriciteits- en gasfactuur zelf, zal worden aanzien als een aanslag op onze vrijheid en levensstandaard vanwege onze eigen overheid, wat de antipolitiek nog zal versterken. We hebben niet het gevoel dat Poetin ons nekt, het zijn onze eigen politici die ons belazeren.

Het gevoel, nu reeds, dat in 2024, wat de uitslag ook zij, dezelfde mooipraters en leeghoofden het met elkaar op een akkoordje zullen gooien, dàt, beste Jonathan, is het duidelijkste signaal dat het met onze ‘democratie’ de foute kant uitgaat.

Dit bericht werd geplaatst in cacistocratie, Het politiek theater, Op onpare dagen ben ik links. Bookmark de permalink .

22 reacties op Wanbeleid, antipolitiek, en de binnenpretjes van Poetin

 1. Eric zegt:

  Ook Holslag slaat er geregeld naast. Het zijn niet Poetin en Xi die Europa verzwakken en daartoe een strategie hebben ontwikkeld. Het is de Europese Unie, nog steeds in grote mate door de Europese schapen gesteund, die Europa naar de ondergang drijft. De Russen en vooral de Chinezen profiteren wel van deze zelfmoordpolitiek, maar niet zij hebben die politiek geïnstigeerd. Dat doen al die domme EU-gelovigen zelf. Hun visie op wat in Oekraïne gebeurt en gebeurd is is dan ook door de leugenmedia zodanig gekleurd dat ze de maatregelen tegen Rusland, ondanks de nefaste gevolgen ervan voor hun toekomstige welbevinden, met passie blijven ondersteunen.
  De uithaal naar extreem-rechts dat extreem-rechts in de kaart van Poetin zou spelen (waar haalt Sanctorum het toch allemaal vandaan ?) speelt in elk geval in de kaart van de echte veroorzakers van de ellende, en dat zijn de traditionele partijen die overal in Europa aan de macht zijn. De rationaliteit in die partijen en in de regeringen is al lang ver zoek. Men levert voor miljarden wapens aan een corrupte staat, zodat de oorlog uitzichtloos is, en stuurt daar bovenop nog tonnen geld naar Kiev terwijl voorspeld wordt dat in eigen land massa’s mensen tijdens de wintermaanden in problemen zullen geraken. Ligt het dan aan Poetin dat die problemen ontstaan, of ligt het aan onze eigen ‘leiders’ die Poetin menen te kunnen straffen en hem als bliksemafleider voor hun eigen smerige globalistische plannetjes gebruiken ? Volgens het WEF van Klaus Schwab moet Europa eerst tot op de bodem afgebroken worden vooraleer het kan heropgebouwd worden, onverschillig hoeveel slachtoffers bij die Great Resetoperatie zullen vallen. ‘Built Back Better’ eist enorme offers en daar heeft Poetin niks mee te maken. Een zelfmoordenaar hou je ook niet tegen door hem te vertellen dat de buur een dictator is. Maar goed, laten we wat dikke truien kopen zonder ons af te vragen wie die produceert en er dus aan zal verdienen. Zouden ze ook uit China komen ?

  • Van den Wijngaert zegt:

   Misschien toch tijd voor een reset, maar dan wel één waarbij alle traditionele globaliseringsmotherfuckers en multikulbobo´s eruit worden gekieperd, ander en beter, laat ons de boel daarna maar opkuisen. Slechter malgoverno dan nu is onwaarschijnlijk. Dus waar wachten we op …

   • Eric zegt:

    Misschien willen ze het in Europa nog slechter doen dan Jeltsin destijds in Rusland. Ofwel is het gevolg daarvan dan een revolutie, ofwel het aantreden in Brussel van een sterke man à la Poetin. Ik veronderstel dat onze despootjes geen van beide oplossingen zien zitten, dus vraag ik me af: waarom die Europese zelfmoordpolitiek ? Onbegrijpelijk.

   • boy in a bubble zegt:

    Jullie geduld wordt op de proef gesteld!

   • Johannes zegt:

    Onbegrijpelijk? Ik vermoed dat men erop gokt dat men de crisis weer kan gebruiken om veel vergaande maatregelen van bovenaf te legitimeren. Het is een alles of niets situatie. Met de COVID lockdowns hebben ze ook geleerd hoe gedwee de bevolkingen zijn, boven verwachtingen, en hoe men de bevolking de gekste dingen kan verkopen.
    Anderzijds zitten er ook veel extreem fanatieke lieden aan de knoppen. Voordat de oorlog met Rusland begon was de EU bezig met het toevoegen van natuurlijk gas aan de lijst van schone energieën (men moet wel), onder condities dan. Veel groene fanatieke gelovigen van de zogenaamd door de mens veroorzaakte klimaatveranderingskerk en groepen die hun zakken vullen op die basis waren daar fel op tegen.

   • boy in a bubble zegt:

    ‘Omarm de chaos’ van Jan Rotmans, interessant boek voor jou?

   • boy in a bubble zegt:

    De reactie was voor Johannes bedoeld.

   • boy in a bubble zegt:

    Om de boel daarna op te kuisen : politiepatrouilles op de bakfiets?
    https://www.lastenradtest.de/aktuelles/polizei-berlin/

   • Johannes zegt:

    boy in a bubble,

    Zo te zien is Rotmans de zoveelste technocratische hogepriester. Ze hebben zelfs een nieuw woord verzonnen voor de discipline van dat soort tendentieuze orakels, ‘transitiekunde’.

    “In today’s society, we prioritize the proper functioning of the system over the well-functioning of people. This needs to be turned around.
    People have become sidelined, if not trapped, by rigid rules, structures and systems, as well as by our lifeworld’s compartmentalization.
    The rigid rules and artificially maintained structuren marginalize the role of people and merely push them to keep the systems in place as they are.”

    Klinkt goed, maar ondertussen werkt hij voor de top organisaties en gelooft hij in de grote angst-verhalen die worden opgelegd aan de maatschappij door de maffiosi in de top elite organisaties . Die organisaties, die naast de overheden verantwoordelijk zijn voor de ‘rigide rules’ en ‘artificially maintained structures’ zullen de zaak omdraaien?

   • boy in a bubble zegt:

    @Johannes
    Wat men vandaag nodig heeft zijn transitiemanagers (geen ongelovige Thomassen). De al of niet blijde boodschap van de transitiekunde moet nu ook eens aankomen bij die lui, managers en zo. Het is ook niet toevallig dat het vak gegeven wordt aan een universiteit in Rotterdam, een havenstad met een wijd venster op de wereld, bekend voor zijn niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit maar ook bv. voor zijn pioniersrol in de stadslandbouw. Jan Rotmans is trouwens niet de enige hoogleraar die wijst op het belang van een onderstroom (zo’n 5 à 10 % van de bevolking) voor de transitie waar men het zo vaak over heeft. De Duitse postgroei-econoom Niko Paech is ook die mening toegedaan. Van de verschillende overheden genoeg aanbevelingen, opdrachten en eindrapporten, maar ze blijven dode letter…
    https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/de-toekomst-volgens-jan-rotmans

  • Johannes zegt:

   De invasie van Rusland in Oekraïne is een geval van continue uitbreiding van de NATO, en de langdurige onwil van het Westen om tegemoet te komen aan de problemen in Oost -Oekraïne. Wat er verder allemaal nog speelt is moot, bovenstaande redenen zijn voor iedereen te begrijpen, en legitiem.

   ‘om Poetin niet de indruk te geven dat het decadente Westen hem als een rotte appel in de schoot zal vallen’

   Iemand die zijn voorspelling daarop baseert is simpel weg een wat propaganda-zieke geest, met een dosis cultuur-masochisme. Sanctorum doet nog een duit in het zakje door Poetin een dictator te noemen.
   Waar haalt Sanctorum dat allemaal vandaan? hij kijkt ook (nog) (te)veel kassie vermoed ik.

  • Johan zegt:

   “Vandaag maken we ook de keerzijde mee van de vrije marktreligie: energieprijzen die door het dak gaan, woekerwinsten”

   Die ‘keerzijde’ is een handige spin die men eraan geeft, een spin die de onnozelen en onwetende ideologen moet overtuigen van wat zij al geloofden. Het is juist een gebrek aan vrije markt, plus de bemoeienis van incompetente nationale en supra-nationale overheden dat ervoor zorgt dat de energieprijzen door het dak gaan.
   Zonder dat wanbeleid, het constant plukken, frustreren en inbinden van de kip met de gouden eieren, het kapitalisme en de vrije markt, en zonder het zwaar taxeren, en dat geld te verkwanselen aan zinloze politiek hobby’s en scam theorieën (anthropogenic climate change), zou uw normale energierekening al een dertig/veertig procent lager zijn. Daarbij u uw ganse werkzame leven een veertig a vijftig procent van uw tijd voor de overheid, alwaar men een goed gedeelte van uw geld verkwanselt, terwijl de markt dat geld nog kan investeren in nuttige zaken. Dan praat men over woekerwinsten, maar niet over het bedrag dat de overheid van u plukt en grotendeels over de balk gooit. Veertig a vijftig procent van uw werkzame leven.

   Hoeveel geld en energie is er trouwens weer verkwanselt door Nordstream 2 af te blazen? Hoeveel wordt er verkwanseld door de burgers te dwingen op nieuwe technologieën over te gaan, terwijl de oude technologieën nog niet aan vervanging toe zijn, en nog voor vele verbeteringen vatbaar zijn. Terwijl die nieuwe technologieën zeer laag in rendement zijn, en in het geheel niet duurzaam.

   Er is absoluut geen energietekort in de wereld, alle energietekorten en voedseltekorten worden hoofdzakelijk door overheden en corrupte sleutelfiguren veroorzaakt. Een echte vrije markt, die ook zijn kwaden kent, maar dan wel kleinere, indien niet gecorrumpeerd en gefrusteerd door voornoemden, zou de hele wereld van betaalbare energie en voedsel voorzien, en heeft dat in de afgelopen eeuw ook goeddeels waargemaakt. Wie kan het dan schelen dat deze of die woekerwinsten maakt? Het woekerwinst argument is bedoeld om moralisme op te roepen, een moralisme dat de gigantisch grotere voordelen al gauw over het hoofd ziet. Rationaliteit en het bijkomende oog op proportionele verhoudingen wordt al gauw overboord gegooid zodra er wordt gepraat over woekerwinsten, sterker nog, daarom wordt het argument gebruikt.

   Er is ook feitelijk geen vrije markt, maar een half corrupt systeem, waar de statist/socialist steeds de vrije markt kip blijft plukken en inbinden, om als het dan fout gaat de zogenaamde vrije markt de schuld te geven. De vrije markt, zelfs als ze op halve kracht werkt, steeds gefrustreerd door politici en ideologen, heeft de hele wereld economisch gezien op een hoger plan gebracht, zonder historisch precedent. Wat u van de overheid voor uw geld krijgt is 35 procent make-belief, een tumor-achtige woekering, en bezigheids-therapie voor miljoenen mensen.

   Veel van de energiemarkt is ook internationaal, dus tenzij men een wereld-socialisme wil is het zaak goede relaties te houden met andere landen, i.p.v. die relaties te verpesten door een sanctie oorlog te beginnen waar vinger wijzende ‘daar is het kwaad en de duivel’ dominees die op macht uit zijn, die regressief het land weer af willen sluiten, of nog verder onder de supra-nationale dictatuur willen stellen, alleen maar garen bij spinnen.

   En inderdaad, naar woekerwinsten van de vrije markt wijzen, maar de miljarden die gaan naar wapens, en waardoor wapenfabrikanten flink rijk worden, en dat van die wapens maar een klein beetje gebruikt wordt in de oorlog, en dat die vanzelf ergens anders opduiken…, geen woord daarover.

   Dikke truien kopen, en ontberingen lijden, terwijl de vetgevreten, arrogante, machtsgeile en vooral incompetente politieke nationale en supra-nationale elites, hun geld in het geheel niet waard, nog meer ‘woekerwinst’ makend dan de meest woekerende kapitalist, die tenminste nog ergens zijn nut bewijst, u als een imbeciel kind belazeren door te vingerwijzen naar Poetin.

  • Johannes zegt:

   Dikke truien, een paar maatjes kleiner dan, u zult wellicht wat vet moeten verbranden als men zo doorgaat.

   https://thesaker.is/why-russias-oil-ban-is-impossible/

 2. Gieby zegt:

  Wat je eigenlijk heimelijk zou wensen is dat er een belgisch (Of Vlaams) populair figuur(zeker geen politieker) opstaat , en de mensen aanspoord om pertinent hun waanzinnig hoge energierekening weigeren te betalen.
  Ook al resideert elke Vlaming op zijn eigen m2, het zou een mooi staaltje van burgerlijke ongehoorzaamheid zijn. Eens zien of de electriciteitsmaatschapijen het lef hebben om de boel af te sluiten

 3. boy in a bubble zegt:

  Lekker fluffy…
  De Great Reset, valt daar nog iets aan toe te voegen!? Ik heb het even opgezocht in het Wikiwoordenboek : fluffy, ook zo’n woordje met polemische waarde in de aangehaalde Facebook-tekst. Figuurlijk, pejoratief gebruikt betekent het (van karakter of werkwijze) te weinig substantieel, zacht en complex maar met onvoldoende harde kanten. Letterlijk : donzig zoals een fluffy (pas gewassen) haarkapsel. Mijn Prisma’je E-N geeft ook nog ‘slang’ (d.i. platte taal) voor dronken -misschien eerder iets voor gewezen minister van Pensioenen Michel Daerden (PS)?
  Fluffy is ook de naam van een speelgoedhond (kleine terrier) waarmee men buiten kan gaan wandelen. Een fluffy kan dan iemand zijn die daaraan doet denken… De achterkant van dit schattige beestje beweegt tijdens het lopen mee, lees ik op bol.com. Voor wie geïnteresseerd is : er zijn nog andere leuke knuffeldiertjes : Lola, Lucy, Waggles, … Man mag dan in de ogen van bepaalde politicologen gediskwalificeerd zijn als politicus/politica, men kan nog altijd met zijn/haar speelgoedhond gaan wandelen. ’t Is niet al kommer en kwel!

 4. Eric 2 zegt:

  Er zal ongetwijfeld in Stalingrad gemusiceerd zijn in moeilijke omstandigheden, maar ik denk dat u doelt op de zevende symphonie van Sjostakovitch de Leningradsymphony die zelfs toen door de BBC is uitgezonden vanuit Leningrad.

  • boy in a bubble zegt:

   Lijkt me meer plausibel. De geallieerden hadden ook hulp gestuurd (levensmiddelen, geneesmiddelen en warme kledij om de winter door te komen). Stalingrad wordt gezien als een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Wat in de zomer van 1942 voor de Duitsers een overtuigende overwinning leek, zou voor velen onder hen hun graf worden. Na overgave van het Duitse leger gingen 11000 manschappen door met vechten. The largely unknown story of the Stalingrad Holdouts!

   • Van den Wijngaert zegt:

    En nu zijn die Duitsers zo woke geworden vanwege hun eeuwigdurend (?) schuldcomplex dat ze hun welstand willen opofferen voor de goede kant (?) van de geschiedenis.
    Dat zal niet blijven duren … importeer nog wat meer Turken, is een ballonnetje dat enkele weken terug werd opgeworpen door hun domme politiekers …

   • boy in a bubble zegt:

    Wegens bewezen diensten bij het akkoord voor veilig graantransport over zee?

   • Van den Wijngaert zegt:

    Nee, om vacatures in de Duitse luchthavens in te vullen.

Reacties zijn gesloten.