Maandagochtend: we hebben een nieuwe Caesar

(Beeld Belga)

N-VA eet de Vlaamse liberalen op, maar moet een stuk van de winst afstaan aan het Vlaams Belang. Dat zelf in de laatste rechte lijn kiezers verliest, onder meer terug aan afzender. De Conner-truc van de Vlaamse socialisten heeft gewerkt. Groen loopt leeg ten voordele van Vooruit en PVDA. Zo kan men ongeveer de uitslag samenvatten van iets dat als een Zwarte Zondag werd aangekondigd, maar in de krantenkoppen van maandagmorgen met een stevig oef-gevoel werd begroet. 

Leegloop

Vlaams Belang: scenario voor een overwinningsnederlaag (Belga)

De grote boeman die volgens de peilingen de grootste Vlaamse partij zou worden en een Belgische systeemcrisis zonder weerga zou veroorzaken, won, maar niet genoeg. Waardoor de partij die in het Vlaams Parlement vier zetels verliest, als winnaar wordt gelauwerd. Dat is een van de rariteiten van de democratie, speciaal de Belgische. Tom Van Grieken koopt niks met zijn acht zetels winst in Vlaanderen, omdat iedereen volgens de wetten van de wiskunde zijn winkel kan voorbij lopen. Maar vooral ook omdat de extreemrechtse partij in Vlaanderen qua programma, attitude en human ressources te kort schoot. Ineens bleek een eigenschap belangrijk die in het ‘harde’ Vlaanderen onbestaande leek: empathie. Een eigenschap die het grote voorbeeld Wilders toch iets meer lijkt te bezitten.

Het is niet zozeer dat de peilingen ernaast zaten. Een aantal kiezers dat zich tot het VB aangetrokken voelde, heeft zich om verschillende redenen op het laatste moment bedacht.

De bekakte campagne van het Vlaams Belang, waaruit blijkt dat voorzitter Tom Van Grieken nog veel boterhammekens moet eten om zijn partij met tactische zorg naar de overwinning te kunnen loodsen, heeft mensen doen twijfelen. Zich het migratiethema laten ontfutselen via een eindeloze LGBTQ-discussie met middelbare scholieren. Niet in staat zijn daar elegant omheen te draaien. Inzake cultuur en onderwijs met een eigen gedachtenpolitie uitpakken, in stevige stormramtaal. Van de Vlaamse onafhankelijkheid zelf een karikatuur maken via een bommawekker.

Het is niet zozeer dat de peilingen ernaast zaten. Een aantal kiezers dat zich tot het VB aangetrokken voelde, heeft zich om verschillende redenen op het laatste moment bedacht. Ten eerste de foertstemmers die nog eens een stevige middenvinger richting het systeem wilden verheffen, en die vinger dan toch maar introkken. Een andere groep VB-kandidaatstemmers kwam onder de indruk van de gestroomlijnde, goed-getimede N-VA campagne, en verkoos toch maar te gaan voor de evolutionaire visie. Maar vermoedelijk konden ook Vooruit en zelfs de PVDA profiteren van de aarzeling binnen de VB-kiesvijver. Kleine Vlamingen die het links sociaal programma van het Vlaams Belang wel zagen zitten, De laatste dagen heeft zich een omslag voorgedaan ter rechterzijde, waardoor de twee rivalen netto afklokken op een gelijk aantal zetels in het Vlaams Parlement, 31, met een licht stemmenvoordeel voor de N-VA.

Caesariaans

Busje arriveert

De rest is, zoals gezegd, perceptie en spinning, waardoor de partij die vier zetels in dat Vlaams Parlement verliest, tot winnaar wordt uitgeroepen, ten nadele van de partij die er acht wint. Dat fenomeen is iets voor de geschiedenisboeken, en zonder twijfel hét moment van de verkiezingsdag: laat op de namiddag moet Bart De Wever op het bovenste verdiep van het partijhoofdkwartier gedacht hebben: ‘gedaan met piekeren en rekenen, ik eis de overwinning gewoon op’. Als in een ware triomftocht werd de busrit aangevat van de Koningsstraat naar het Nhow Hotel, in paparazzistijl omzwermd door journalisten en cameralui. 

De slagers en de bakkers hebben zich al lang aangesloten bij de voorzichtige confederale lijn van De Wever, het centenflamingantisme en de restauratie van de NV België.

Deze euforische ontlading werd de ganse namiddag geprepareerd door de TV-zenders VTM en VRT, vooral de laatste, waar professor Carl Devos de keizerskroon van De Wever minutieus en wetenschappelijk in mekaar vlocht. Per aspera ad astra, klopte de nieuwbakken Caesar zichzelf op de borst, ‘door afzien naar de top’, iets wat op de spelersbus van Club Brugge no sweat, no glory luidt. Het gebroddel van de Vlaamse Jambon-regering is volledig vergeten.

De partij van Alexander De Croo is de echte verliezer. Ze is gekannibaliseerd door de N-VA, een proces dat al jaren aan de gang is. Het is een geduldig opgebouwde knabbelstrategie die via rechts-economische ordewoorden de links-progressieve lijn van de Open VLD flinterdun maakte. Het discours van ‘de partij aan de goede kant van de geschiedenis’, ging bijna puur over virtuele realiteit. Een Verhofstadtiaanse illusie die nu ook ten einde is. De slagers en de bakkers hebben zich al lang aangesloten bij de voorzichtige confederale lijn van De Wever, het centenflamingantisme en de restauratie van de NV België. Waar nu zowaar aan de overkant van de taalgrens ook een nieuw liberalisme opduikt van toffe jongens en hippe meisjes. Alles is klaar voor een grote reformoperatie, de champagneglazen zullen in Laken rinkelen. Hier zal altijd plaats zijn voor een operettemonarchie.

Een nieuwe neus

Vooruit: perfecte verdwijntruc (Belga)

Neen, de N-VA heeft de verkiezingen niét gewonnen, althans niet wat de cijfers betreft. Wel wat de perceptie en de framing aangaat. De voltallige mainstream media hijsen Bart De Wever op het schild als de redder van België en behoeder van het status-quo. Dat het cordon steviger op slot blijft dan ooit, smaakt wrang voor een echte democraat. Dat bijna een miljoen Vlamingen zondagavond al wist dat ze even goed thuis hadden kunnen blijven, zal doorsudderen als het grote democratische deficit dat dit land in zijn greep houdt. Waarbij men niet mag vergeten dat, zelfs al was het VB de grootste Vlaamse partij geworden, de trado’s plus de N-VA na een paar rondjes mekaar toch weer zouden gevonden hebben.

Dat bijna een miljoen Vlamingen zondagavond al wist dat ze even goed thuis hadden kunnen blijven, zal doorsudderen als het grote democratische deficit dat dit land in zijn greep houdt.

Och ja, dan is er nog het Conner-effect. Dat ook dit circus helemaal is opgezet en maanden geleden al uitgekiend, kan elke hond met een bril op doorzien. De berouwvolle zondaar is witgewassen van zijn racistische zonden, en zal met een gecorrigeerde neus de Stevaert-renaissance volbrengen. Een hip socialisme, dat is perfect wat Bart De Wever aan Vlaamse kant nodig heeft als sidekick voor zijn centrumrechtse confederalisering

In Brakel weent een zoon in de armen van zijn vader. Morgen wenkt een Europese carrière. Alle politici van alle partijen spreken nu verzoenende taal. Er valt weer een pot te verdelen van 80 miljoen euro aan dotaties, vijf euro per jaar en per kiezer. Daarin schuilt het happy end van dit verhaal, en daar hebt u gisteren toch weer fijntjes toe bij gedragen. Met dank.

Deze column kan u ook gratis lezen op Doorbraak. Reageren kan vanaf nu via dit forum. Vergeet het duimpje niet!

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.  

Dit bericht werd geplaatst in Het politiek theater, Res publica, Vlaams. Bookmark de permalink .

19 reacties op Maandagochtend: we hebben een nieuwe Caesar

  1. Victor zegt:

    N-VA mag dan wel uitgeroepen zijn tot grote winnaar van de verkiezingen maar op Vlaams Niveau zijn het de sossen die sleutel in handen hebben voor het vormen van een Vlaamse regering.

    Voor N-VA is deze ‘overwinning’ een Piraeus-overwinning want ze zullen veel water in hun wijn moeten doen om de sossen aan boord te krijgen/houden en de vraag is dan ook hoeveel van hun doelstellingen zij weer in de ijskast gaan stoppen of moeten inslikken.

    • Victor zegt:

      Sorry, het is een Pyrrhusoverwinning. 

    • Billy zegt:

      Inderdaad, de propagandamedia van het Systeem – met de VRT op kop – hebben er (met ons belastinggeld) weer voor gezorgd dat er niets gaat veranderen. De gewone Vlaming gaat verder uitgeknepen worden om de omvolking te financieren. Eindresultaat over één generatie : Sharia for Flanders. Gelukkig ben ik wellicht oud genoeg om dit niet meer te hoeven meebeleven maar ik als denk aan het lot van onze kinderen en kleinkinderen dan lopen de koude rillingen over m’n rug.

      Om nog maar te zwijgen over de oorlogsstokerij die aan de gang is. De Amerikaanse Deep State lijkt bereid om nog honderdduizenden (Europese) jonge levens op te offeren om beslag te kunnen leggen op de zeldzame delfstoffen die massaal aanwezig zijn in de Donbas. Dit laatste is de echte inzet van heel het Oekraïne – conflict.

  2. John Engels zegt:

    Enkele bedenkingen bij het gebeuren:

    (1) Dank zij het cordon opgelegd door BDW is hij nu verplicht Vooruit mee te sleuren in zijn Vlaamse en de te vormen Federale Regering. Ongetwijfeld gaat Vooruit hiermee akkoord mits een ministerpost voor CR (en dat is hier niet Ronaldo) in één van beide regeringen. Gegarandeerd na de beloofde twee jaar op poten zetten van de financiële herstructurering zal Vooruit (tot grote vreugde van BDW) dwars gaan liggen bij een verdere confederalisering. De N-VA-diepvries voor zijn statuten kan zo nog 5 jaar blijven draaien.

    (2) Wat nog het meeste storend is aan de terugkeer van CR is niet zozeer de ergernis aan zijn uitspraken, maar aan het achterkamer-gekonkel dat in gang is gezet om de feiten te minimaliseren, te verdoezelen en zelfs onder de mat te schuiven door telefoontjes, beïnvloeding van politiecommissaris en N-VA burgemeester en media, die er bovenop ook nog dreigementen van advocaten voor moesten slikken. Verachtelijke praktijken waar niemand het meer over heeft.

    • Niki zegt:

      U beseft dus nog altijd niet dat connard zijn zattemansklap doorgestoken kaart was…Jawadde…

  3. Jean zegt:

    Democratie is een van de meest geestdodende dingen die er bestaan, vandaar ook dat Sanctorum er niet in slaagt om enige amusementswaarde toe te voegen aan het artikel, of het moet amusement voor ingewijden zijn… En dat nog op een regenachtige maandag.

    Dan maar een humorloze Vlaamse hobby beoefenen (nee, niet zelfmoord), maar:

    zijn winkel kan voorbij lopen

    moet zijn:

    zijn winkel voorbij kan lopen

    • willy zegt:

      Ik denk dat je niet weet wat democratie is ,in dit land is er geen democratie .

      Dat vereist in de eerste plaats dat de burger soeverein moet zijn en dat is hier niet het geval ;integendeel.

      • Niki zegt:

        Er is totaal nergens democratie.

      • uncontrolled opposition zegt:

        Democratie is mensen een stem geven, ook buiten het stemhokje. Het is duidelijk dat er tal van maatschappelijke domeinen zijn waar democratie onbestaande is en er van alles boven de mensen hun hoofd heen wordt beslist. Democratie is nodig om het individuele belang van een ieder te kunnen overstijgen. In het andere geval volgt men uitsluitend het eigen en niet het algemeen belang, verre van het Vlaams Belang! Sociale huurders bv. hebben nauwelijks iets te zeggen over hun woonomgeving, hoewel velen er een groot deel van hun tijd doorbrengen. Van hogerhand is men niet geïnteresseerd in ideeën of suggesties voor verandering. Klachten worden niet ernstig genomen. Van een zitje in een beheersorgaan van de woonmaatschappij is ook geen sprake en nergens zul je een ideeënbus of iets dergelijks aantreffen. Kortom, democratisch deficit alom! Wanneer de woonomgeving OK is, dan is dat geen probleem. Maar wanneer er van alles aan mankeert – wat bij goed bestuur niet zou mogen -, leidt dit tot regelrechte anarchie, zeker in steden waar Groen en Vooruit zo hun aanhang hebben. Je kan het zo gek niet bedenken. Sociale huurders spoelen er hun auto af met de brandslang (dus met water geschikt voor het blussen van beginnende branden). Daar hoeft geen tekeningetje bij?

  4. uncontrolled opposition zegt:

    Het echt goede nieuws voor het Vlaams Belang situeert zich eerder op Europees vlak, waar Identiteit en Democratie (ID) het qua winst meer dan dubbel zo goed deed als de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Behalve de christendemocraten kregen de andere fracties er zware klappen. Het VB is voor Europa als grootste uit de stembus gekomen en hun kiezers hebben dus zeker hun steentje bijgedragen, hoewel ze slechts een bescheiden inbreng hebben in hun fractie met het grootste deel verkozen van de Italiaanse Lega en het Franse Rassemblement National. Deze laatste politieke partij heeft in tegenstelling tot het Vlaams Belang wel zijn slag thuisgehaald in eigen land en kan er voortaan rekenen op een aanhang van meer dan 30 % van alle Fransen (bijna 1 op 3!). Bij de politieke partij van Marine Le Pen oogst men uiteindelijk wat men gezaaid heeft. Waaraan tenslotte de winst van de grootste fractie, de Europese Volkspartij (EVP), is te wijten, is niet duidelijk. Bij de Duitse CDU heeft men ook de kar gekeerd en voor remigratie gepleit.

    • uncontrolled opposition zegt:

      Ook AfD deed het voortreffelijk in Duitsland, beter dan SPD, met Europees na CDU het beste verkiezingsresultaat! Lijsttrekker Maximilian Krah, tijdens de verkiezingscampagne nog door verraderlijke vragen van het Italiaanse journaille erin geluisd, zal als onafhankelijke zetelen in het Europees Parlement en dus niet meer samen met zijn collega’s van AfD bij de fractie van Identiteit en Democratie, zodat alle spanning omtrent zijn persoon (waar toch wat om te doen is geweest) van de baan is. Van hem is ook de uitspraak “Echte männer sind rechts.” Maar wat is rechts?https://www.youtube.com/embed/dYbOkqo_ffg?si=ah3uUmbwCj-D3Ovk&controls=0

  5. fvanwyn zegt:

    Het gebeurt in andere landen….. waarom zou het ook hier niet gebeuren ? De Smartmatic-software voor digitaal stemmen. Is de stemgang eerlijk verlopen, zijn er geen manipulaties ? Manipulaties in het voordeel van NVA ? Toevallig blijkt dat NVA in alle gemeenten en steden in Vlaanderen waar digitaal gestemd als overwinnaar uit de bus komt en vrijwel in geen enkele gemeente of stad waar op papier gestemd is. Bij een eerlijke stemming zijn de verhoudingen tussen digitaal en op papier stemmen met elkaar vergelijkbaar. Waarom wordt dit niet onderzocht ?

    • dzjakkeDzjakke zegt:

      Natuurlijk niet, wat dacht u?

    • Pol zegt:

      Ik denk er net zo over. Digitale stemmen kunnen niet herteld worden. Stemmen uitgebracht op elektronische stemmachines kunnen niet worden geverifieerd!

      De overwinning van de partij van de afbraak (nva), samen met die Bouchez en Ursula VDLeyen (met haar geniepig miljardencontract bij Pfizer) is een uitslag die de elite gepland heeft. Ik kan me niet voorstellen dat burgers nog meer afbraak willen. De onzichtbare machthebbers kunnen alles plannen: verkiezingsuitslagen, oorlogen, honger, virussen (Wuhan), chaos en revoluties. Dat heeft de geschiedenis duidelijk gemaakt (tenminste als je op zoek gaat naar andere bronnen dan de misleidende msm).

      De Wever elke dag in de krant waarin hij platform krijgt al zijn niet zo democratische ideeën te verkondigen.

      De democratie is allang dood. Door beïnvloedingen van de onzichtbare machthebbers zoals Vanguard & Blackrock & Google). Zie volgende video met interessante bevindingen van Dr Epstein

    • uncontrolled opposition zegt:

      Bij digitaal stemmen wordt je stem toch opgeslagen, of niet?

  6. Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Ik herhaal: democratie is voor janetten.

  7. YVAN TKINT zegt:

    Geachte heer Sanctorum,

    Is er iets gewijzigd in uw systeem?

    Uw laatste column staat wel in Doorbraak maar daar staat een betaalmuur!

    Graag bericht.

    Ik ben een groot bewonderaar van u en zou niet graag “zonder vallen” .

    Met vriendelijke groeten.

    Yvan T’Kint

    tkint@skynet.be

    Verzonden vanuit Proximus Mail

  8. Beste Yvan

    Op Doorbraak zitten mijn columns inderdaad meestal achter een betaalmuur.

    Op deze blog kan u ze steeds gratis lezen. De column bevat aan het einde ook een (gratis) link naar Doorbraak.

Reacties zijn gesloten.