De VRT-stemtest: het probleem met Stefaan

Prof. Stefaan Walgrave, bedenker van de VRT/DS-stemtest

Verkiezingen in aantocht, er wordt weer rond onze oren gezwaaid met stemtesten allerhande: een paar dozijn vragen online beantwoorden, en floep: daar komt de partij of politicus tevoorschijn die het best aansluit bij uw standpunten. Het is makkelijk, het gaat snel, het resultaat is meteen zichtbaar. Over de betrouwbaarheid en objectiviteit maakt niemand zich druk.

In Vlaanderen zijn er twee grote stemtesten in omloop, eentje georganiseerd door VRT/De Standaard, en de tegenhanger van HLN/VTM. Deze laatste geeft ook een favoriete politicus als resultaat. Laten we wel wezen: dit zijn vooral publiciteitsstunts van de respectievelijke media. Ze horen bij het grote holle circus dat de democratie is geworden, en waar de doorsnee burger nu net van baalt.

Spelen en gladiatoren

Zonder politiek zou Ivan De Vadder in een diepe depressie belanden (VRT)

De gretigheid waarmee de vaderlandse pers de verkiezingen als ‘hoogmis van de democratie’ in beeld brengt, politici opvoert en het Grote Debat aanzwengelt, draait rond een theater waarvan ze de beeldregie zelf grotendeels in handen heeft en waarin u, kiezer, als figurant optreedt. Dit is vooral een mediafestival, met de politiek als thema.

Bekijk de affiches waarop de kandidaten u onveranderlijk toelachen. In hun eigenwaan geloven politici dat de media dienen om hun boodschap te brengen, terwijl het net andersom is: de media gebruiken politici als handpoppen om verhalen te creëren en schaduwgevechten te ensceneren. In wezen zijn het Romeinse spelen, inclusief een dood gewaande gladiator als Conner die ineens uit de ondergrondse gewelven weer opduikt.

In hun eigenwaan geloven politici dat de media dienen om hun boodschap te brengen, terwijl het net andersom is: de media gebruiken politici als handpoppen om verhalen te creëren en schaduwgevechten te ensceneren.

De energie van deze groteske bubbel drijft voor een flink stuk op de individuele verslaving van een aantal politieke journalisten. De adrenaline bijvoorbeeld waarmee Wetstraatwatcher Ivan De Vadder zich keer op keer in het verkiezingsgebeuren wentelt, van de debatten maanden vooraf, tot het orgasme van de grote zondagavond, en dan zo verder uithijgend in nabeschouwingen (‘De kiezer heeft de kaarten gelegd’)… doen vermoeden dat het om méér gaat dan professionele ernst. Deze man zou in een diepe depressie belanden en zou zich wellicht het leven benemen, mochten er geen verkiezingen plaats grijpen. Gun Ivan zijn kick.

Friet zonder mayonaise

Inge Faes (Voor U): : ‘Zo verandert er nooit wat, als academici en specialisten de bandbreedte van de democratie bepalen en stemtesten manipuleren.’ (Belga)

In de marge beleven ook de politicologen en expert-koffiedikkijkers hoogdagen. Ze verlenen graag hun medewerking aan rituelen als de stemtest, en verlenen deze een schijn van wetenschappelijke ernst. Met nieuwkomers, die heel het circus in vraag stellen, hebben ze wel een probleem, het verstoort hun modellen.

Dat geldt zeker voor de stemtest van de VRT, die bijvoorbeeld de systeemkritische partij Voor U uitsluit, als bestond ze niet. Het maakt oprichtster Els Ampe, ex Open-VLD, furieus. In een Youtube-filmpje vergelijkt ze die VRT-test met een pak friet zonder mayonaise. Vooral politicoloog Stefaan Walgrave (UA), het wetenschappelijk brein achter de test, is de kop van Jut.

Inge Faes, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, ziet het als een bewuste boycot:  ‘Het is gewoon een aanfluiting van de democratie. Net omdat Voor U zich als alternatief voor de traditionele politiek opstelt, zouden we ‘atypisch’ zijn en niet passen in de test. De VRT gaat hier grof in de fout. Voor de UAntwerpen, waar Walgrave doceert, is het een blamage omdat net deze universiteit hoog van de toren blaast over pluralisme en diversiteit’.

Jullie hebben de VRT hierover geïnterpelleerd?

– ‘Ja, en we krijgen heel vage antwoorden. Ze verstoppen zich achter het argument van professor Walgrave dat ons 12-punten-programma te summier zou zijn, en ‘niet-kalibreerbaar’. Waar heeft die vent het over? Misschien past ons programma niet goed in de excel-tabel van de professor, wel dat hij dan zijn kolommen wat herkalibreert. Wij hebben trouwens alle vragen van de test kunnen beantwoorden met ons programma in de hand. De HLN/VTM-test, opgesteld door  Ivox, gaf onze partij overigens wél een plaats. Dit is gewoon een boycot. We hebben een advocaat ingeschakeld en de VRT in gebreke gesteld.

‘Misschien past ons programma niet goed in de excel-tabel van de professor, wel dat hij dan zijn kolommen wat herkalibreert…’

Leve de particratie

– U hebt een N-VA-verleden en een drukke advocatenpraktijk. Wat bewoog u om in dit avontuur te stappen?

– ‘We leven onder een regime waarin slecht bestuur een systeem is geworden, zowel op Belgisch als op Vlaams niveau. Niet te verwonderen dat mensen zich van de politiek afkeren. De staat heeft zich vetgemest en de politieke klasse zorgt vooral voor zichzelf, met de partijdotaties als grootste schande. Ons programma stelt zich radicaal op tegen de particratie. We gaan voor minstens een halvering van de partijfinanciering, de kabinetten, een afschaffen van de Senaat (dat ging men al doen toen ik daar in 2014 de deur achter me toe trok) en de provincies. Maar uiteindelijk pleiten we voor een nieuwe beleidsfilosofie in dienst van de burger, een strenge politieke deontologie, en een federaal bestuur naar Zwitsers model.’

– Kunnen we stellen dat professor Walgrave, door zijn uitsluiting van partijen als de uwe, in feite het bestaande politieke status-quo wil handhaven?

– ‘Walgrave geeft dat zelfs met zoveel woorden toe, in een DS-interview. Ik citeer: ‘Je kunt De Stemtest wegzetten als een eerder conservatief instrument dat uitgaat van homogene, gedisciplineerde partijen.’ Straffe kost toch wel. Zo verandert er nooit wat, als academici en specialisten de bandbreedte van de democratie bepalen en stemtesten manipuleren. Nota bene in opdracht van de openbare omroep, waar we allemaal voor mee betalen. Over het nut van dat instituut kunnen we ons dan ook eens bezinnen.’

Dat professor Walgrave het politieke systeem het liefst behoudt zoals het is, blijkt ook uit een podcast met ene Ivan de Vadder, waarin we uitspraken noteren als: ‘Zonder particratie werken België en Vlaanderen niet’. Het weze duidelijk: de jongens amuseren zich, maar stoute meisjes moeten zich niet teveel moeien, of het speelgoedtreintje ontspoort. Een kwestie van kaliber, zowaar.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Burgerzin en onzin, Het politiek theater, Kakistocratie, Media. Bookmark de permalink .

13 reacties op De VRT-stemtest: het probleem met Stefaan

  1. Jo Wandervogel zegt:

    Genereus van Johan Sanctorum dat hij zich hier uitslooft om nieuwe partijtjes die wat tegen het systeem willen schoppen ook wat bekendheid te geven, maar wat kunnen ze in de weegschaal leggen op Europees vlak?

  2. Christel zegt:

    Over stoute meisjes gesproken…morgen is er in Leuven een verkiezingsdebat (van studentenvereniging LVSV) met Ampe naast dat kind, dat onlangs commotie had veroorzaakt met haar uitspraak over ‘stoute mohammedjes’. Ook Cindy Envy is van de partij.

    Ja, jongens zullen er zich goed amuseren.

    Kaaiman had er nog onlangs over de sexy outfit van rebELSje:

    Netkouscoalitie

    Het was te vrezen, en het heeft al bij al nog lang geduurd, maar CD&V-voorzitster Cindy Envy heeft navolging gekregen: van Els Ampe, de niet zo stichtelijke stichtster van Voor U. Waar de eerste in oranje laarsjes, oranje netkousen en oranje bustier op een televisiepodium ontuchtig lag te kronkelen, poseerde de tweede in Het Laatste Nieuws in paarse laarzen, paarse netkousen, en een kort kleedje dat meer tentoonstelde dan verborg en verstandig was.

    Geen enkele paaldanseres is bereid zich te etaleren zoals de voorzitsters van twee van onze politieke partijen. Die als alles volgens hun plan verloopt samen 18 procent van de Vlaamse kiezers zullen vertegenwoordigen, de netkouscoalitie dient zich aan. Wie van de twee het meest lust opwekt, Cindy of Els, laten we aan ieder van u over. De gustibus et coloribus…

    Partijvoorzitsters in Vlaanderen gooien letterlijk alles in de strijd om de kiezers te verleiden. Behalve Melissa Depraetere, die doet het omgekeerde. Te vrezen valt dat de limiet nog niet is bereikt. We hebben met La Cicciolina ooit een echte pornoactrice in een parlement gehad, waar anders dan in Italië, en we zijn er in Vlaanderen niet ver meer van. Er is hier al een kandidate geweest die alleen haar benen op de campagnefoto zette. Is er op de lijsten van Voor U geen plaats voor Hot Marijke? Als Peter Verlinden erop mocht, dan Hot Marijke zeker. Minder vooringenomen, meer verdiensten voor de samenleving.

    Wat de inhoud van het bewuste interview in Het Laatste Nieuws betreft, geen idee of veel lezers daaraan toegekomen zijn, herhaalt de voorzitster dat 7 procent de doelstelling is op 9 juni. Dat zou resulteren in 5 à 6 zetels in het parlement. Met zoveel overmoed zou je normaal gezien smakelijk lachen, ware er niet het vreesaanjagende voorbeeld van Lijst Dedecker, ‘de Partij van het Gezond Verstand’. Op 10 juni 2007 rijfde die vanuit het niets, en tot grootste verbazing van Jean-Marie zelf, zes zetels binnen: vijf in de Kamer en één in de Senaat.

    “ Met de overmoed van Els Ampe zou je normaal gezien smakelijk lachen, ware er niet het vreesaanjagende voorbeeld van Lijst Dedecker.

    Het was de fameuze verkiezing waarbij uw leider een levenslang trauma opliep. De N-VA, die alleen Geert Bourgeois in het parlement had, had in 2003 al een strategisch kartel gesloten met CD&V, en uw leider dacht dat de bij de VLD buitengepeste Dedecker een fikse versterking zou betekenen. Wat niet slecht gezien was, bleek nadien. Alleen wilden ze bij CD&V niet weten van die brulaap van de judo, dus Dedecker eruit of het kartel opgeblazen.

    Uw leider beging de grootste vergissing uit zijn leven, en koos voor het eerste. Hij ligt tot vandaag op zijn knieën om vergiffenis te smeken, met een parlementsinkomen als zoenoffer. Waarna de sluw grijnzende Dedecker dan maar zijn goed hart toont, de spons erover, maar nooit helemaal. Uiteindelijk haalde de N-VA op de kartellijst in 2007 slechts één zetel meer dan Lijst Dedecker, in de Senaat dan nog, wat een regelrechte blamage was. En Jean-Marie had niet eens geposeerd in paarse, laat staan oranje laarzen en netkousen.

    Oh ja, Els Ampe wil een kleinere maar efficiëntere overheid. Federaal minder belastingen, Vlaams minder regelneverij. En snoeien in de politieke toplaag van cabinetards met te veel noten op hun zang. En een verbod op Peter Verlinden. Dat klinkt allemaal goed. Het programma van Voor U ziet eruit als de voorzitster: op het eerste gezicht appetijtelijk.

    • Genoeg Kontdraaierij zegt:

      “Het programma van Voor U ziet eruit als de voorzitster: op het eerste gezicht appetijtelijk.”

      Een argument pro islamitische theocratie dat vaak over het hoofd gezien wordt: geen man of vrouw hoeft zicht zorgen te maken over wat Els Ampe denkt over wat dan ook.

      Doet me denken aan dit artikel in Politico EU: “While far-right groups have typically railed against the Islamification of the West, they were quick to piggyback on the Taliban’s rise to power in Afghanistan to promote their own anti-LGBTQ+, anti-women and anti-liberal agenda — one that shares many tenets with that of Afghan militants.” Een zoveelste indicatie van het feit dat de analyse van zogezegd “islamo-gauchisme” (een product van de jaren ’70 dat na 9/11 nog een laatste amphetamine-injectie gekregen heeft, en waar bloggers als JS nog steeds op door blijven vechten) van Guillaume Faye en Oriana Fallaci et al. niet meer actueel is.

      Links heeft nog steeds zijn psychologische motieven om zich te identificeren met, en in te zetten voor, alles wat blanke, organische samenlevingsverbanden delegitimeert en destabiliseert. De vermeende ideologische rationalisatie is echter niet meer dan een rechtse fantasie, een gevolg van de notie dat je als intellectueel serieuzer genomen wordt wanneer je politieke formaties analyseert in ideologische termen dan wanneer je dat doet in psychologische termen.

      Ideologisch zijn islamisten veeleer een tactische bondgenoot van blank-rechts. Je mag moslims en Islam zoveel verachten als je wil q.q. xenoscepticus, je kan niet ontkennen dat het niet de moslims zijn die kinderen willen seksueel verminken door ze in te spuiten met allerlei medicatie als het kind toevallig eens een kleedje van het andere geslacht draagt.

    • Serge Vanhee zegt:

      “En Jean-Marie had niet eens geposeerd in paarse, laat staan oranje laarzen en netkousen”. Dat kan best zijn, maar hij heeft ze wel in de kast liggen.

      • dzjakkeDzjakke zegt:

        Dan toch netkousen zonder kruis. Als politicus moet je de spagaat moeiteloos doen. Maar niet tot op de grond, welteverstaan.

  3. Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Met Pol Pot en de Khmer Rouge zouden we van al deze cringe bourgeois verkiezingsshit verlost zijn. In de plaats zouden we eindelijk eens degelijk, krachtdadig Rechts-ecologistisch bestuur krijgen:

    • Respect voor de landbouw
    • Korte keten van boer tot veld
    • Praktijkgericht onderwijs voor de jeugd i.p.v. eindeloze liberaal-demotocratische propaganda over hoezeer we negers en trannies zogezegd tekortdoen
    • Een maatschappij waar geld niet de maat van alles is
    • Effectieve verlichting van de stedelijke ecologische voetafdruk
    • Geen media, dus ook geen constant gezeik tussen woke-links en woke-rechts over de meest recente kaakslag vanuit het andere kamp
    • Verbannen van alle uitheemse religies
    • Uitermate xenosceptisch
    • Alle productie gericht op het voorbereiden op een aanval vanuit het aangrenzend machtsblok
    • Goede relaties met de Volksrepubliek China, de praktische bondgenoot van alle landen die autonoom hun nationale ontwikkelingsstrategie willen bepalen
  4. John Engels zegt:

    Wie nu nog niet doorheeft dat al die stemtesten slechts één doel hebben zou eigenlijk beter niet gaan stemmen om zo het gemiddeld IQ van de stem uitbrengende kiezers omhoog te krikken. “Neem de twijfelaars bij de hand en leid ze zachtjes, zonder dat ze het zelf doorhebben, naar één van de minder uitgesproken poco-partijen”. Geen onbelangrijke groep die heel wat kan opleveren. Als eens geprobeerd om met zo’n stemtest uit te komen bij één van de uitersten van het politieke spectrum? Doen, en je gaat verbaasd zijn dat je geen enkele fout mag maken.

  5. Bourgondiër zegt:

    Ook niet vergeten dat Ampe in haar partiscule ook halve complotwappies en heimelijke antivaxers een kopplaats gegeven heeft!

    • Jenni zegt:

      Je lijkt stiekem jaloers met je schoolmeester-achtig vingertjeswijzerij…jij bent hélemaal geen “levensgenieter”, ik zou jou dan ook eerder “zuur penneke” noemen 😉

      • Bourgondiër zegt:

        Woow! Flink beargumenteerde ad-hominem repliek! I’m impressed…

  6. Jo Wandervogel zegt:

    Een bewegingscoach zou aan politieke verslaggevers als Ivan De Vadder ongetwijfeld wat meer ‘fitness lifestyle’ aanraden met dagelijks een half uurtje lage intensiteitstraining. Dan kan men al die overbodige gebarentaal achterwege laten… Even plaats maken op kantoor bij VRT NWS, alles aan de kant en hup hup, trainen jongens! De collega’s zullen vanachter hun schermen wel wat vreemd opkijken, maar daar hoeft men zich niks van aan te trekken. Voor wie een dagje ouder is zo’n oefening als op 1 been staan (flamingo) ook een test voor de conditie. Deze balansoefening niet meteen opgeven, proberen maar! Eserzi di base con intensità : bassa e moderata…

    Allenamento A Bassa Intensità Senza Salti – YouTube

    • Jo Wandervogel zegt:

      Beter is 2-dagelijks (voor spierherstel)!

      • Jo Wandervogel zegt:

        Workout diary

        ma. 7,5 min. Total Body routine

        wo.15 min. Abs workout

        vr. 24 min. (Tonic Total Body)

Reacties zijn gesloten.