Boek en lezing 2020-21: ‘Politiek incorrect’

Politiek incorrect

cover_def

We leven in een democratie, er is Twitter, maar hoe staat het nu echt met de vrije meningsuiting in Vlaanderen? Is er een open debat, een ‘parler vrai’, of zijn er krachten die dat belemmeren? Zijn media, journalisten en opiniemakers onze bondgenoot of handhaven ze mee de (zelf)censuur?

In januari 2015 was iedereen Charlie en gold het recht op vrije opinie en satire als onaantastbaar. Sindsdien zijn de heilige huisjes herrezen en slopen de taboes langzaam terug in het opinielandschap. Individuen, groepen en subculturen worden in bescherming genomen tegen zogenaamde beledigingen, maar op het einde is de halve wereld een racist en de andere helft slachtoffer van discriminatie.

Wie de Doorbraak-columns van Sanctorum volgt, weet dat hij/zij vuurwerk mag verwachten. In de vorm van tien ongezouten stellingen kaart hij het thema aan en daagt hij de politiek-correcte deugcultuur uit. Ook de recente Belgisch/Vlaamse coronacrisis wordt grondig gefileerd.

Samen met ‘De Langste Mars (over Mei ’68) en ‘Na het journaal volgt het nieuws’ (over de Vlaamse media) vormt dit boek een drieluik dat in de huisbibliotheek van geen enkele dwarsligger mag ontbreken.

‘Dit boek van Sanctorum is veel méér dan een verzameling columns van een taalvirtuoos en provocateur. Het biedt ook een filosofische totaalvisie, tegelijk lichtvoetig en met veel humor. Een absolute aanrader.’                    (Paul Cliteur, filosoof-publicist)

Johan Sanctorum is de boeiendste polemist van Vlaanderen en misschien zelfs van Groot-Nederland: dat weet iedereen die het aandurft om teksten buiten de deugbubbel te lezen. In dit nieuwe werk legt hij weer bananenschillen op de weg van de policor-tirannie en gaat hij ons voor op het pad naar de vrijheid.’ (Sid Lukkassen, publicist/columnist)

Fabienne Torfs interviewt de auteur: klik hier.

Herbekijk de on-line boekvoorstelling van ‘Politiek incorrect’

Boek bestellen? Klik hier.

Wilt u de lezing/boekvoorstelling programmeren voor uw vereniging of kring? Contacteer dan johan.sanctorum@pandora.be

Over Johan Sanctorum

Johan Sanctorum (Oostende, 1954) is filosoof, publicist/blogger en vast Doorbraak-columnist. Hij studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB en zocht zijn weg als schrijver/uitgever, docent, theaterman, en weerom cultuurfilosoof.
Vandaag onderscheidt hij zich als onafhankelijk criticus en scherpe pen in het Vlaams/Nederlandse opinielandschap. Hij weet zijn gehoor en lezers mee te nemen in sterke verhalen rond cultuur, politiek en media. De insteek is zelden mainstream, dikwijls verrassend, soms provocerend. Hij is o.m. vast columnist bij Doorbraak.be.