Lezing 2019: “L’art-pour-l’art of…. Cherchez la femme?”

UrinoirlezingVia deze titel neemt Johan Sanctorum ons mee in een fascinerende zoektocht doorheen 10.000 jaar kunstgeschiedenis. Van de primitieve grotschilderingen over de Mona Lisa tot het overbekende urinoir van Marcel Duchamp.

Twaalf iconische beelden kiest hij uit, waarin hij kunst en de kunstenaar probeer te vatten, de wereld er rond, maar veel meer nog de vrouw achter de kunstenaar, als muze en/of model, minnares, inspiratrice, kokkin, voetveeg.

Het zijn voor het overgrote deel inderdaad mannen die cultuur bedrijven, nog altijd. Volgens sommigen omdat ze geen kinderen kunnen krijgen en dan maar schilderijen produceren of symfonieën schrijven. Is die compensatie inherent aan cultuur? Hoe bepaalt ze de man-vrouw-relatie? Kan dit ons leiden naar een andere lezing, een andere manier van kijken en luisteren? L’art-pour-l’art, pure kunst voor de galerij,…. of cherchez la femme?

Wie Sanctorum in 2018 aan het werk heeft gezien rond mei ’68, weet dat men geen gezapig academisch vertoog hoeft te verwachten. Het is integendeel een eigenzinnige benadering vol verrassingen en niet-alledaagse doorkijkmomenten. Ironie en humor zijn nooit ver weg.

De lezing spreekt een breed, geïnteresseerd maar niet gespecialiseerd publiek aan, vanaf 16 j.

Duurtijd: ca. 90 minuten, pauze middenin mogelijk.

Technische vereisten: aanwezigheid van projector/scherm/pc voor begeleidende beeldpresentatie is noodzakelijk.

Portret Johan SanctorumJohan Sanctorum (Oostende, 1954) is filosoof, publicist/blogger en Doorbraak-columnist. Hij studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB en zocht zijn weg als schrijver/uitgever, docent, theaterman, politiek consultant en weerom cultuurfilosoof.
Vandaag onderscheidt hij zich als onafhankelijk criticus en scherpe pen in het Vlaams/Nederlandse opinielandschap. Hij weet zijn gehoor en lezers mee te nemen in sterke verhalen rond cultuur, politiek en media. De insteek is zelden mainstream, dikwijls verrassend, soms provocerend.

Advertenties