Boek ‘De langste mars’

Langste marsOver mei ’68: de revolte en de gevolgen

De hete meimaand van 1968: wie jonger is dan 50 was toen nog niet eens geboren.
Zwart-wit beelden van anti-Vietnambetogingen, Leuven Vlaams, Dolle Mina’s, de Praagse lente, Woodstock en de Flower Power, en… uiteraard de opgebroken kasseien in Parijs overlappen elkaar op een tamelijk chaotische manier.

Wat betekenen die beelden vandaag? Hing er echt iets in de lucht en is het blijven hangen, of allang weer verdampt? Was het een hormonale opstoot van de middenklassejeugd, verwend door de Golden Sixties? Heeft de beweging iets meer opgeleverd dan korte rokjes, de pil, geitenwollen sokken, en kakmachines?

mei68jsWie het meegemaakt heeft en op de barricaden stond, ziet het als een moment van de grote breuk en vernieuwing. Voor de latere generaties, zeker ter rechterzijde, is de soixante-huitard het synoniem geworden van de salonrevolutionair die, eens hij zelf aan de hefbomen kwam, onherroepelijk de krijtlijnen van de politieke correctheid vastlegde.
Mei ’68 is een historisch feit, maar ook semi-fictie, een legende, een boulevard van verloren dromen.

In 2018 was ze dus een halve eeuw oud, die legende. Ter gelegenheid daarvan trok Johan Sanctorum doorheen Vlaanderen  met een geanimeerde lezing: Tournée 68. Verwacht geen historisch overzicht of een academisch referaat, maar een dieptezicht met punch. Het boek ‘De Langste Mars’ brengt het relaas compleet.

Bestel het boek in de boekenwinkel en krijg het persoonlijk gesigneerd thuis bezorgd.