Mag Ben Weyts stilaan denken aan opstappen?

In het eerste leerjaar van de lagere school -toegegeven, in mijn geval de prehistorie-, kregen wij aan het einde van het eerste trimester een leesdiploma. ‘Wij’, dat betekent: de grote hoop, met slechts een paar achterblijvers die er wat langer over moesten doen. ‘Lezen’, dat betekende na die drie maanden: simpele, enkelvoudige zinnetjes kunnen ontcijferen én ze snappen, in een verhaal plaatsen. Tegen het einde van het eerste schooljaar was iedereen toe aan een kinderboek.

Vandaag is dat ondenkbaar. Uit de nieuwe resultaten van het internationaal vergelijkende PIRLS-onderzoek (Progress in International Reading Literacy Study) blijkt het niveau van begrijpend lezen bij lagere-schoolkinderen in Vlaanderen nog steeds in vrije val. Waar we in 2006 nog tot de top behoorden, zaten we in 2016 in de middenmoot, en nu aan de staart, ergens onder Albanië, Cyprus en Servië. Wallonië doet nóg slechter, een schrale troost. In vijftien jaar verloren we een compleet schooljaar aan kennis. Geen enkel Europees land vertoont zo’n steile neerwaartse curve. Hoe is het mogelijk dat wij aan het begin van deze eeuw nog aan de top stonden, en nu het peil van een ontwikkelingsland hebben? Misschien is zoeken naar een bredere context wel aan de orde.

Een ‘verrijking’

Schotelantenne-culturen: voor hen is er geen Vlaams onderwijsprobleem

Lezen is meer dan lezen, dat kan elke specialist u vertellen. Het gaat om memoriseren, een samenhang begrijpen, grotere verbanden zien én kritisch denken, eventueel tegen heersende denkbeelden in durven gaan. We spreken dan over het aloude verlichtingsideaal. En daar wringt een fameus schoentje. Want laat Vlaanderen en België nu ook de regio’s zijn waar conservatieve subculturen in migrantenmilieus het sterkst standhouden. Erger nog: sommige ideologen schijnen dat een ‘verrijking’ te vinden. Een en ander maakt dat het fenomeen in Vlaanderen van schoolkinderen met een andere thuistaal nog gestaag toeneemt.

We zijn een volk van Calimero’s, ook als er wat money in de pocket zit, we ademen niks van collectieve fierheid uit en laten ons een verhaal van superdiversiteit aansmeren.

Spreekt de Vlaming overigens zelf wel Nederlands? Met mate, moeizaam, en als hij iemand in Vlaanderen tegenkomt die Frans spreekt, schakelt hij snel over in de taal van Molière om te tonen hoe gastvrij en slim hij wel is. Helaas, en ondanks het Lam Gods: de Vlaming lijdt aan cultuurschaamte en stottert in een soort tussentaal. Zelfs de minister-president bedient zich in debatten van idiomen als ‘da gade gij niet bepale’, en de onderwijsminister doet alsmaar ‘zijn stinkende best’, opmerkelijk motto voor iemand met een alcoholprobleem. Buitenlanders en migranten voelen dat aan: we zijn een volk van Calimero’s, ook als er wat money in de pocket zit, we ademen niks van collectieve fierheid uit en laten ons een verhaal van superdiversiteit aansmeren.

Wat ons in het klaslokaal brengt: onderwijzers en leraren die in sommige gevallen tot 90% migrantenkinderen voor zich krijgen, die wél een cultuur met de paplepel hebben binnen gekregen. De onze moeten ze niet echt, en misschien hebben ze zelfs niet helemaal ongelijk. Vanuit die dubbele handicap moet een leerkracht dan ‘autoriteit’ afdwingen, waarmee ik niet de harde hand bedoel -al mag die er af en toe ook zijn-, maar intellectueel gezag.

Zelfversterkende domheid

De vis begint te stinken aan de kop’, zegt een oud Vlaams spreekwoord (UA-rector Herman Van Goethem)

Dat gezag hebben ze niet, en het is ook niet helemaal hun schuld, want de mensen die hen hebben opgeleid hadden dat ook niet, of te weinig. Onderwijs is een typisch domein waarin kwaliteit zichzelf versterkt of afbouwt. Zwak opgeleide leerkrachten staan voor een klas en hebben niet meer de bagage om leerlingen boven zich uit te tillen, integendeel, ze maken ze dommer. Een deel van deze kinderen komt dan later ook weer in dat pedagogisch circuit terecht, waarna de cyclus van de zelfversterkende domheid herbegint.

Telkens komt dan het beeld naar voor van de ‘tanker die je niet snel kan keren’. Bullshit. Een onderwijsrevolutie hebben we nodig, een grote kuis, weg met het intellectuele nihilisme en de zesjescultuur.

Het analfabetisme valt niet zomaar uit de lucht, het komt voort uit een degradatie van alle opleidingsniveaus, die in cascade de onwetendheid doorgeven. Telkens komt dan het beeld naar voor van de ‘tanker die je niet snel kan keren’. Bullshit. Een onderwijsrevolutie hebben we nodig, een grote kuis, weg met het intellectuele nihilisme en de zesjescultuur. De ommekeer moet aan de uitersten gebeuren: enerzijds het kleuter- en lager onderwijs, ik blijf erop hameren, anderzijds het hoger onderwijs, de lerarenopleiding. Dat zijn de twee plekken waar de spiraal kan doorbroken worden. In dat opzicht kijken we natuurlijk naar de hogescholen en universiteiten waar onderwijzers, leraren en docenten gevormd worden. Wat zijn hun ambities, hun missies? Realiseren ze zich de ernst van de situatie?

Helaas. Universiteitsrectoren als Rik Van de Walle (UGent) en Luc Sels (KUL) profileren zich niet zozeer als beheerders van een prestigieuze kennisinstelling, dan wel als bewakers van de diversiteitsdoctrine. Ze zijn vooral bezig met toegankelijkheid en non-discriminatie, willen zoveel mogelijk studenten aan een diploma helpen, en houden dus mee de nivellering in stand. Het vrij denken en spreken staat op een laag pitje, er mogen vooral geen gevoelens gekwetst worden.

Woke-wetenschap

Volgens Kristien Hemmerechts is er niets mis met deze VRT-tweet.

UA-rector Van Goethem is een geval apart. Hij heeft zich herhaaldelijk ge-out als woke-intellectueel, die onderwijs vooral ziet als een ‘dekolonisatieproject’, zeg maar het ontwitten van de samenleving. Deze woke-wetenschap is censurerend en intolerant, dat weten we ondertussen. De docenten die door dit soort opleidingscentra worden afgeleverd, hebben niets te bieden, ze zijn incompetent en hebben de autocensuur verinnerlijkt. Ze kunnen alleen angst en nog meer onwetendheid doorgeven. Kritische studenten worden ontmoedigd en ongeschikt verklaard, hoorde ik onlangs nog over de Thomas More-hogeschool.

Voor de rest is vooral onderwijsminister Ben Weyts dringend aan vervanging toe. Het is even niet meer genoeg om zijn stinkende best te doen. Niet dat hij van alles de schuld is, maar hij is moreel en politiek verantwoordelijk voor het aanslepende debâcle. De manier hoe Weyts steeds weer de tanker het ravijn inlult, of snel nog eens een commissie van experten aanstelt om het probleem te ‘bestuderen’: de tijd is om.

De docenten die door dit soort opleidingscentra worden afgeleverd, hebben niets te bieden, ze zijn incompetent en hebben de autocensuur verinnerlijkt. Ze kunnen alleen angst en nog meer onwetendheid doorgeven.

Dat uitbesteden aan experten, om zelf geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen, ik krijg het ervan. In december werd de onvermijdelijke Dirk Van Damme nog eens boven gehaald, gepensioneerd OESO-expert. Van Damme, die begin deze eeuw zijn carrière als onderwijsspecialist startte in het kabinet van Frank Vandenbroucke, staat nota bene mee aan de wieg van de onderwijshervorming waarmee de vrije val werd ingezet. De toestand is dramatisch, zegt Van Damme zelf, en hij kan het weten.

‘Dramatische cijfers’ lees ik ook her en der in de pers. Ja, dat zal wel. Misschien eens nadenken over de dramatische indoctrinatie waaraan de mainstream media zich schuldig maken, richting nivellering en misbegrepen tolerantie, de quasi-nonchalance waarmee onze taal dagelijks om zeep wordt geholpen. Journalisten die niet foutloos meer kunnen schrijven en dat misschien zelfs niet meer belangrijk vinden: het zijn verdomme taalnazi’s die zich daar druk over maken. Ergens loopt er dan nog een schrijfster en taaldocente rond, genaamd Kristien Hemmerechts, die de dt-regel wil afschaffen ‘omdat het jongeren niet meer interesseert’. Ja dat zou ook een oplossing zijn: smijt die boeken gewoon weg en vervang Weyts door Hemmerechts. In het volgende PIRLS-onderzoek zal Vlaanderen gewoon uit de tabel vallen, meteen alle problemen van de baan.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Lezen en ontlezen, Media, Onderwijs, wokisme. Bookmark de permalink .

38 reacties op Mag Ben Weyts stilaan denken aan opstappen?

 1. De Rudder Dirk zegt:

  De cyclus van de “zelfversterkende” domheid werd al perfect beschreven en voorspeld door Marc Grammens , in een van zijn journaals. We spreken dan van de jaren 80!! Die man heeft heel veel voorspeld en spijtig genoeg komt het meeste ook uit.

 2. Herman Cools zegt:

  Onderwijs achterstand—bullshit

  Ben 72, havenarbeider in hart en nieren nonkels en grootvader zaten ook aan de dok. Kwam niet verder dan tweede middelbaar bij Jezuïeten en Norbertijnen Worked my way up van de ‘dok’ Was 30 jaar lang , allochtoon, ex-pat, vreemdeling, heb me nooit zo gevoeld , boots and hat in Texas, korte broek in Zuid Afrika Mijn kinderen waren steeds voorop in de klas, we hadden ons niet kunnen inbeelden dat we de klas zouden ophouden. Eerst in Engels in Plano Texas ( supposedly one of the best school districts in USA at that time, then.. .. during the savings and loan crisis in the early eighties.. teenage suicide capital of the USA) Expats komen samen op barbecue’s , heb daar nooit ofte nimmer horen klagen over een probleem op school! Iedereen wist dat school … lastig ging worden , andere taal, andere geschiedenis, andere kultuur. Maar, waar een wil is , is een weg. Can-do attitude is een instelling die iedereen kan aannemen. Al die excuses die ik hier lees zijn beschamend. Mijn oudste een Vlaams meiske geeft Franse les in Geneva, mijn jongste doet Engelse contracten voor een haven bedrijf. Het begint bij de minister natuurlijk, weet je nog.. hij verdiende een grote auto omwille van zijn ‘functie’.. allooo In de echte wereld gaat een grote auto samen met uitzonderlijke prestatie. Ik kan pagina’s vullen met anecdotes van kids van ex-pats die boven kwamen drijven door hun inspanningen. Het is te herleiden tot wat onze ganse samenleving naar de afgrond stuurt.. Gebrek aan Meritocratie. Als we de Weytsen en andere Pipo’s de leiding blijven geven ,gaat binnenkort het licht uit. Bdw .. is alkoholieker een beschermde categorie? Ayan Rand in ‘Atlas shrugged’ beschreef wat we vandaag meemaken He zal er sneller zijn dan we denken

  Mvg

  Herman cools Vlaanderen het land van Ongeletterde hongerlijders… wie had het ooit durven voorspellen. Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

  • trom trom trom zegt:

   Yeah right, alleen moet men ervoor zorgen dat men naast de prestatiemaatschappij ook nog een tweede maatschappij erop nahoudt, waar degenen die uit de boot vallen in de eerste terechtkunnen. Anders krijg je één grote probleemmaatschappij en mogen al degenen die elke dag goed weten te presteren op den duur ook voor niets gaan werken, begrijp je? In de Verenigde Staten kan men daar toch ook van meespreken!? Vergelijk het met een hefboom waar er altijd een contragewicht nodig is, wil er van evenwicht sprake zijn. Dat is de analyse in een notendop die we vandaag moeten maken : er is niks evenwichtigs in al wat we doen! Dit heeft te maken met de westerse cultuur. In de Aziatische cultuur draait alles daarentegen rond evenwicht. Zie de vlag van Korea waar men het yin-yangsymbool in het centrum plaatst. Het positieve ziet men er samen met het negatieve in een ononderbroken beweging binnen de oneindigheid (taoïstische filosofie).
   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Flag_of_Korea_%281899%29.svg

   • trom trom trom zegt:

    Ook in de partijpolitiek kan men bv. het VB zien als een contragewicht, dat met verve deze rol vervult voor de Vlamingen, van wie bestendig de neurale circuits onder druk komen te staan door de tekortkomingen van de ongewenste nieuwkomers (anders waren hun stoppen allang doorgeslagen).

   • Jean zegt:

    Hoe grappig, dit stuk, gepubliceerd op de ‘Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie’, het feest van de uit de darkrooms bevrijde …., en de omgebouwden …., en de drag queens, in de liberale ‘socio-culturele ruimte’ van Sanctorum en zijn liberale geestgenoten”

    ” Buitenlanders en migranten voelen dat aan: we zijn een volk van Calimero’s, ook als er wat money in de pocket zit, we ademen niks van collectieve fierheid uit en laten ons een verhaal van superdiversiteit aansmeren”

    We ademen niks van collectieve fierheid uit..
    Overigens geldt dat niet alleen voor België… men vindt het hele liberale Westen maar een clown show.

   • Jean zegt:

    Waarom staat de auteur van dit artikel vandaag niet ‘fier’ op de barricades? in een gedurfd leren pakje, met paars geverfde vingernagels en een regenboog vlaggetje, alle Belgische kinderen zijn daar ook verzameld om de liberale samenleving te vieren.

    Ik stel me zo voor dat Sanctorum een huis heeft dat ergens op een keurig gemaaid grasveld is gekwakt -zoals zo vaak gebeurt in België, en hij parkeert zijn heilige koe in zijn woning (inpandige garage). In zijn garage, een ruimte die minimaal een derde van de woning beslaat, daar heeft hij een schietschijf met een print van de anti-liberale Poetin, er hangt ook een foto van zijn favoriete clown, de democratische liberaal Zelensky.
    Op een dag stond er ineens een zware tank op het keurig gemaaide grasveld, en Sanctorum roept ‘godjandomme, zijn die moslims toch verder gekomen dan Wenen deze keer, ik heb het al voorzien’. Maar na nog een blik ziet hij een Russische vlag, en roep hij ‘godjandomme, heeft die joodse grappenmaker toch de Russen niet tegengehouden’, en we hebben nog wel zoveel geld over de balk gegooid en de kou doorstaan.
    Maar Sanctorum geeft zich niet over, in zijn huis heeft hij namelijk een legertje LGBTI’s verzameld, die begeven zich normaal gezien in de donkere ruimtes beneden het huis, maar gezien vooral de omgebouwden goed met wapens om schijnen te kunnen gaan heeft hij een legertje getraind. Sanctorum hijst dan de fiere regenboogvlag, en roept dan ‘aanvallen mannen, ehh.. sorry, mensen en pluriforme onbepaaldheden!.., het leger van de anti-liberale duivel staat voor de deur’.
    Voor de rest weet men nog niet precies hoe het afgelopen is, er werd een luide knal gehoord, en er was veel rook en veel lawaai. Het leek erop alsof het laatste bolwerk van de liberale samenleving was gevallen, Voltaire was niet meer, en er werd een witte vlag gehesen. Er werd ook geen gegil gehoord van vrouwen die verkracht worden, zoals weleens gebeurd, de Russen hadden blijkbaar geen appetijt.

  • ricardo bastardo zegt:

   Seg Cools, waar gij het vandaan dat BDW aan de drank zit? Vroeger verzette die veel ja, maar dacht dat die al vele jaren niks meer aanraakte. Komaan man, staaf die roddels!

   • Herman Cools zegt:

    Dear Johan

    Ik dacht tussen de lijnen gelezen te hebben bij ne zekere Sanctorum dat de Weyts aan de drank was, hij ziet er ook zo uit
    Als ik hem zie op TV zou ik er geld op zetten

    mvg

    Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    De waarheid? Die vind je alléén in De Standaard, Knack en op De Afspraak.
    De rest zijn Roddels: I
    Nochtans, ik heb persoonlijk op tv Weyts stomdronken in het parlement horen lullen, zoals Flahaut toentertijd op landsverdediging, waar de inspectie van Financiën het financiële beleid overnam omdat alles de dieperik inging. een genante vertoning,
    Evenzo gaat het nu al in het onderwijs dezelfde weg op, ook al doet de minister zijn kegelstinkende best.
    Ze moesten die roddels strafbaar maken, maar dat kan ik niet staven, of waarmaken. Ik ben een roddelaar, en daar ben ik fier op. :-))

   • Ines zegt:

    @Ricardo
    De expat in the usa bedoelt btw i.p.v. BDW. Btw= by the way, voor hier weer een nieuw misverstand ontstaat en iemand de belasting op de toegevoegde waarde er bijsleurt. Baai the waai, het enige middelengebruik waar BDW van beschuldigd kan worden is het hoofdbestanddeel van sladressing.

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    @Ines
    Zou ik eens een misverstand de wereld in helpen: Bart De Wever 😂

   • Jean zegt:

    Men schijnt hier in Vlaanderen vaak te communiceren in de vorm van een soort van versleutelde ridiculiteiten. Is dat nou Flamigantisme? (in verband met mijn verlate inburgering).

 3. trom trom trom zegt:

  Om de taalontwikkeling een boost te geven : meer zang en muziek? Zoals “in the good old days (when times were bad)”elke schooldag beginnen met een uurtje zang begeleid op orgel ? Inmiddels genoeg Nederlandstalige liedjes… Ook op pedagogisch vlak alleen maar voordelen! Volgens de Nederlandse muziekdocent Bert van de Wetering (zangdocent in Zwolle) is zingen goed want “het geheugen verbetert en het probleemoplossend vermogen ontwikkelt door zingen. Dit komt doordat de linker- en rechterhelft van de hersenen beter met elkaar samenwerken.”

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Breng die politeken toch niet op ideeën, beste trom trom trom. Geeft u toch zeker niet een nieuw besparingsidee aan de rOverheid cadeau,! Ik zie het al gebeuren: Afschaffen en de zakken openhouden maar!

 4. ricardo bastardo zegt:

  Het probleem met Weyts, en vaak met de NVA in het algemeen, is dat hij gewoon geen enkel idee heeft over hoe dit probleem opgelost zou kunnen vallen, en dan maar terugvalt op het financieel afstraffen van wie niet voldoet. Alsof het intrekken van kindergeld er ineens voor gaat zorgen dat al die allochtone ouders thuis Nederlands gaan spreken en hun kindjes gaan voorlezen en tot lectuur aanzetten. Nee natuurlijk, die mensen beschikken niet over de nodige vaardigheden en culturele bagage. Harde aanpak toeteren zal wel goed scoren bij het verzuurde deel van de achterban, maar het werkt niet. Niet dat ik direct een oplossing heb, maar ik ben dan ook geen overbetaalde politicus met lekker vet pensioenplan dus de verwachting ligt lager 🙂

 5. Christel zegt:

  ‘Spreekt de Vlaming overigens zelf wel Nederlands? Met mate, moeizaam, en als hij iemand in Vlaanderen tegenkomt die Frans spreekt, schakelt hij snel over in de taal van Molière om te tonen hoe gastvrij en slim hij wel is.’

  Klopt niet, het is vooral het Engels dat opmars maakt als dé voertaal tussen anderstaligen. Loop eens rond in het centrum van Brussel en Antwerpen, dan zal het je opvallen hoeveel Engelse termen opduiken op de vitrines, menu’s, brochures,… en boekenwinkels hebben steeds een groter aanbod in Engelstalige literatuur (omdat men het liever leest dan in onze eigen taal).
  Zelfs Brusselse musea zijn hevig veramerikaniseerd. Enkel catalogi in het Engels verkrijgbaar. De documentaires/video’s zijn in het Engels ondertiteld. Ze halen steeds meer Amerikaanse brol binnen. En door de invloed van sociale media hanteren de jongeren steeds meer een soort Engelse tussentaal. ‘Steenkoolengels’ (of eerder koeterwaals voor Angelsaksische moedertaalsprekers) mopperde een vriend, die al jong Shakespeare las.
  Zelfs een dove vriendin in het Brusselse, die getrouwd is met een Franstalige met Spaanse roots, stuurde dit jaar nieuwjaarskaarten in het Engels. En dat terwijl ik enkele jaren geleden nog voor haar de hele film over Peggy Guggenheim vertaalde in Vlaamse Gebarentaal omdat ze Engelse ondertitels niet kon volgen, en ze jarenlang koketteerde met haar Franse kennis en lachend het Nederlands maar een boerentaal vond. O tempores o mores…

  • Jean zegt:

   U neemt het wellicht te letterlijk, de geest en de taal van Molière is allang dood, het Frans dat door de hedendaagse Fransen wordt gesproken is een boerensteenkolenfrans, ofwel, democratisch Frans.. (interne humor). Maar goed, satire hoeft niet ‘te kloppen’, u bevestigd hiermee het stereotype dat vrouwen satire en humor niet….

   Omdat u zo van de Engelse taal houdt, en omdat Amerikaans geen Engels is, speciaal voor u een vertaald fragment van Molière:

   U schrijft ook nog Latijn, en dan nog wel zonder uitroepteken.

   Daarom nog meer Engels:

   “On the study of Latin
   The abolition of Latin as the universal language of learned men, together with the rise of that provincialism which attaches to national literatures, has been a real misfortune for the cause of knowledge in Europe. For it was chiefly through the medium of the Latin language that a learned public existed in Europe at all—a public to which every book as it came out directly appealed. The number of minds in the whole of Europe that are capable of thinking and judging is small, as it is; but when the audience is broken up and severed by differences of language, the good these minds can do is very much weakened. This is a great disadvantage; but a second and worse one will follow, namely, that the ancient languages will cease to be taught at all. The neglect of them is rapidly gaining ground both in France and Germany.

   If it should really come to this, then farewell, humanity! farewell, noble taste and high thinking! The age of barbarism will return, in spite of railways, telegraphs and balloons.” Schopenhauer (On the study of Latin)

   • Jean zegt:

    Ach, oliedomme computer, het was dit fragment:

   • Jean zegt:

    …. “together with the rise of that provincialism which attaches to national literatures”, scheef Schopenhauer.

    Wie las Goethe, niet de Duitsers.. later gingen ze hem lezen als trofee voor de nationale cultuur.

    Madame Christel,

    De ‘veramerikanisering’ is een product van de liberaal-anarchistische keetschopper-democratie. Dat begint eerst lokaal, met het vernietigen van zogenaamd ‘onderdrukkende cultuur’ (de standaard frase van de keetschoppers), op lange termijn blijft er dan helemaal geen gedeelde cultuur meer over, dan is alles verzwakt, en op termijn neemt de ‘anarchistische’ massa cultuur alles over, geholpen door de nieuwe machten, de nieuwe ‘cultuurmakers’, de corporaties en de ideoloog-babbelaars, de omhooggevallenen.
    De massa’s en hun nieuwe keetschoppers maken zich nu op hun beurt weer vrij van de ‘onderdrukkende Vlaamse cultuur der witte mannen’… ‘onderdrukkende autoriteiten’, geholpen door een deel van de oudere generatie ‘liberalen’ (die zichzelf erin herkennen en erkennen).
    Een democraat-mens die klaagt over teloorgang van lokale en nationale cultuur moet eens goed achter zijn of haar oren krabben, en de oogkleppen afzetten.

    ‘Peggy Guggenheim’

    Moderne kunst, daar begon de cultuur destructie al, de naam Guggenheim is verbonden aan door ‘bohemian’ Joden overgenomen art-scene, wat volledig draait om geld, ‘netwerken’ en flaneren.

    Israel Shamir – A study of art..

    “It was a good principle for Guggenheims, this great family that established Modern Art museums in New York, Bilbao, Venice. They had enough money to build a museum, they knew what they liked, and they did not mind to become the supreme arbiter. Guggenheim became the brand name in art. Whatever they proclaimed as art, was art. In the beginning, these were works of some dubious value like ‘abstract painting’ of Jackson Pollock, and eventually we came to rotten swine, corrugated iron and Armani suits. Art was destroyed.”

  • Jean zegt:

   Ach, oliedomme computer, en oliedom WordPress systeem, het was dit fragment:

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    Het prentenkabinet van Johannes, wat een gehannes 😂

   • Jean zegt:

    Als ik mijn verblijfsvergunning laat verlengen, dan zal ik als argument voor verlenging doorgeven dat de ware Vlaming al ‘ons kent ons caféhumor’ op mij heeft toegepast, dus alhoewel ik er vaak niks van begrijp, ik hoor er al bij.

   • Christel zegt:

    En u bevestigt zelf het cliché dat Hollanders niks van Vlamingen en hun humor snappen. Quod erat demonstrandum.

    Ik had het over het feit dat men eerder Engels gaat spreken in Vlaanderen tegen mensen die geen Nederlands kennen. Zelfs Franstaligen worden vaker in het Engels beantwoord. Maar voor u is het uiteraard geen probleem, u leest namelijk liever in de taal van Oscar Wilde dan die van Multatuli en Louis Paul Boon. Ook al zijn ze alledrie morsdood en u moet uiteraard nog iets van hun taal en humor snappen, nietwaar ;-).

   • Jean zegt:

    Ach, volgens mij moet het in deze thread… wat een gehannes, sorry meneer Sanctorum.

    …. “together with the rise of that provincialism which attaches to national literatures”, scheef Schopenhauer.

    Wie las Goethe, niet de Duitsers.. later gingen ze hem lezen als trofee voor de nationale cultuur.

    Madame Christel,

    De ‘veramerikanisering’ is een product van de liberaal-anarchistische keetschopper-democratie. Dat begint eerst lokaal, met het vernietigen van zogenaamd ‘onderdrukkende cultuur’ (de standaard frase van de keetschoppers), op lange termijn blijft er dan helemaal geen gedeelde cultuur meer over, dan is alles verzwakt, en op termijn neemt de ‘anarchistische’ massa cultuur alles over, geholpen door de nieuwe machten, de nieuwe ‘cultuurmakers’, de corporaties en de ideoloog-babbelaars, de omhooggevallenen.
    De massa’s en hun nieuwe keetschoppers maken zich nu op hun beurt weer vrij van de ‘onderdrukkende Vlaamse cultuur der witte mannen’… ‘onderdrukkende autoriteiten’, geholpen door een deel van de oudere generatie ‘liberalen’ (die zichzelf erin herkennen en erkennen).
    Een democraat-mens die klaagt over teloorgang van lokale en nationale cultuur moet eens goed achter zijn of haar oren krabben, en de oogkleppen afzetten.

    ‘Peggy Guggenheim’

    Moderne kunst, daar begon de cultuur destructie al, de naam Guggenheim is verbonden aan door ‘bohemian’ Joden overgenomen art-scene, wat volledig draait om geld, ‘netwerken’ en flaneren.

    Israel Shamir – A study of art..

    “It was a good principle for Guggenheims, this great family that established Modern Art museums in New York, Bilbao, Venice. They had enough money to build a museum, they knew what they liked, and they did not mind to become the supreme arbiter. Guggenheim became the brand name in art. Whatever they proclaimed as art, was art. In the beginning, these were works of some dubious value like ‘abstract painting’ of Jackson Pollock, and eventually we came to rotten swine, corrugated iron and Armani suits. Art was destroyed.”

   • Jean zegt:

    Wat Multatuli betreft, dat is allang vertaald naar politiek activisme, vrouwen dragen geen keurslijf meer, ze kunnen nu vrij over straat en desgewenst alles vrij demonstreren en laten hangen, tot het punt van een tirannie van wansmaak. Benauwd, streng, bekrompen, en wansmakelijk anarchistisch, dat is het nieuwe systeem dat door de ‘liberalen’ is bevochten… wie anders heeft heeft de kerk verwisseld voor een seculiere kerk.
    Oscar Wilde daarentegen is door de twintigste eeuw niet begrepen, geobsedeerd als men is en was met politiek.

   • Jean zegt:

    Daarbij komt dat Multatuli nu allang de literaire sfeer is van door autoriteit gelegitimeerde satire, behalve bij de wokes die niks grappig vinden kan je daar nog steeds mee aankomen bij elke als liberaal vermomde judas-tiran.

  • Marc Schoeters zegt:

   En al die toeristen en anderstaligen spreken zelfs in geen velden of wegen een mooi en woordenrijk Engels – maar slechts dat armzalige “globalistische” en totaal weerzinwekkende steenkool-Angelsaksisch. Het schrale brabbeltaaltje van de domme Jugend-elite anno 2023!

   Nooit of nooit hoor ik zo’n geprivilegieerd Generatie-Z-minkukel of zo’n idiote Erasmus-student (m/v/x) of zo’n asociale rolkofferende Airbnb-parasiet de schone en rijke taal van Shakespeare spreken. Dat kleurloze “regenboog”-volk sputtert en stottert steeds maar gedachteloos dezelfde 1500 armtierige woordjes – maar nooit of nooit de rijke woordenschat (méér dan 50000 woorden!) en de échte kleurenrijkdom van de Engelse bard. Alsof Shakespeare – die blanke geniale man en zijn westerse beschaving nooit bestaan heeft.

   Vanavond in de Antwerpse binnenstad hoorde ik op een terrasje het ene Gen-Z-trutje tegen het andere zeggen: “The wind is cold. Let’s go inside.” Het ene trutje zag er nog oppervlakkiger en dommer uit dan het andere trutje. Beiden op en top “feestelijk” TikTok! Terwijl je als écht beschaafde westerling die écht van de Engelse taal houdt natuurlijk ook had kunnen zeggen: “There is a stiff breeze – and I am cold at heart. Let us venture towards a more comforting haven and there find our glowing paradise.”

   Dit alleen maar om te zeggen dat het overal opduikend steenkool-Angelsaksisch gewoonweg een teken is dat deze westerse beschaving verdoemd is. Dat Generatie-Z met haar brabbelend en verkrachtend “Engels” inderdaad de laatste generatie op deze planeet is – en gelukkig maar! En dat velen zoiets zelfs weigeren in te zien – een bewijs temeer van die ondergang.

 6. Jean zegt:

  https://doorbraak.be/kristien-hemmerechts-de-schrijfster-die-haar-volk-leerde-ontlezen/

  Het is niet dat de regels van grammatica er niet toe doen, maar dat de d,t en dt regels in het geheel een potsierlijk vergezocht construct is (een al te kunstmatige omvorming). Het zijn ook de pseudo-culturele gateway keepers die in hun ijdelheid het meest over fouten vallen. Aangezien we niet geheel zonder die regels kunnen zou er een vereenvoudiging gemaakt moeten worden.

  “Ongeletterdheid is gewoon de kortste weg naar een totalitaire samenleving waar niemand nog in staat is kritiek te formuleren”

  Dit is een ideologische strijdkreet, de ontwikkeling van taal en het gebruik van taal gaat heel wat verder dan dat taal een dienstmeid is voor de ‘geest’ en de slogans van de liberale democratie.
  Het woord ‘gewoon’ is overigens een typisch democratisch populair woord, ‘gewoon’ is het egalitaristische stopwoord van de democratie. Doe maar gewoon zoals ons, en ‘het is gewoon zo’, omdat wij ‘gewone’ mensen dat vinden.

  Misschien moeten we de origine van de taal eens opnieuw ontdekken, Johann Gottfried Herder schreef er een interessant werk over: Treatise on the Origin of Language.

  “Alles letterlijk lezen en metaforen noch ironie snappen: het geldt als kenmerk is van een autistische stoornis”

  Welnee, het volk vat alleen grove humor en is van nature direct, dus verfijnde en meer complexe ‘versleutelde’ expressies worden niet geapprecieerd. Daar komt nog bij dat in een democratie het volk zichzelf al te serieus gaat nemen, daarin opgezweept door hun demagogen, dus het volk verliest de zin voor humor in zoverre men dat al had.

  Zoals Oscar Wilde al schreef, democratie is de oorlog van het volk, door het volk, voor het volk (een humoristische parafrase van de slogan van Lincoln). Dat maakt een mens te serieus… de over-politisering die eigen is aan alle democratieën doodt de humor, de tolerantie, en het verfijnde begrip, in zoverre daar al sprake van was.
  De liberale democratie is pornografisch van aard (alleen al het gebruik van dat woord in een ruime zin heeft mij ooit een discussie gekost met een letterlijke).

  “De ‘inclusieve’ woke-ideologie en het religieuze fanatisme zijn perfect compatibel.”

  De liberale democratie en religieus fanatisme zijn perfect compatibel… De liberaal moet hier slechts weer even tegen religie schoppen. De liberale democraat is als een schaap die in een hoek staat, er zonder hulp nooit meer uitkomt.

  Dat er in het geheel zoveel fouten worden gemaakt is onvermijdelijk, dat komt doordat er teveel geschreven wordt, er teveel, te makkelijke, en te snelle wegen zijn. Schrijven is een kunst, men kan niet verwachten dat als de gehele bevolking daar makkelijk deel aan kan nemen, dat dat de kwaliteit niet aantast. In alles waar het volk deel aan neemt wordt de kwaliteit geërodeerd, zowel wat betreft de technische als de geestelijke vaardigheden, de mens is nu eenmaal een ‘imiterende aap’, niemand zal eraan ontkomen.
  Degenen die het volk aan de macht wil zien moeten de gevolgen daarvan onder ogen zien, een toenemende infantilisering op alle gebieden. Met het gejammer geeft men er alleen maar blijk van ideologische idioten te zijn.

  Er verschijnt een grijns op mijn gezicht elke keer als Sanctorum hier op een schrijffout wordt gewezen en dan een dankbetuiging doet. Ik heb hier overigens ook een zin van Sanctorum geciteerd waar een schrijffout in staat, maar men moet niet zoveel expliciteren en solliciteren. Behalve dat woordje ‘gewoon’, daar val ik wel over…
  Wat mezelf betreft, ik ben de originaliteit zelve, als ik me zou toeleggen op schrijven dan zou geen mens het lezen, dus ik hou het simpel, en daarbij ben ik een reaguurder, geen auteur. Ik kan het me allemaal veroorloven, en het is een kwestie van efficiëntie, waarom een kunst beoefenen waar geen hond behoefte aan heeft, noch begrip voor heeft.

 7. Christel zegt:

  In de speech van professor Frits van Oostrom van de universiteit Utrecht kan je lezen waarom hij het liefst in zijn moedertaal, het Nederlands, bleef doceren en niet in het Engels als wetenschappelijke voertaal:

  ‘In de eerste plaats moet in interpretatieve vakken als de mijne vrijwel alles in taal worden gevangen. Cijfers zijn uitermate welkom, en digitale data zijn een aanwinst, maar de bewijskracht van getallen kan bij ons niet zonder op zijn minst equivalente precisie in de woorden. Modale bepalingen zijn onze decimalen. Dat vereist aanmerkelijke taalbeheersing, en met alle respect voor mijn eigen Engels en voor hoe mij dat op Harvard afging, weet ik toch als eerste dat dat Engels lang niet zo compleet is als mijn Nederlands: die prachtige taal waarin alles zich laat uitdrukken wat je maar zou willen, als je maar je best doet. Alleen al om die reden blijf ik bij hoge voorkeur schrijven in mijn moedertaal: de eerste die je leert, de laatste die je vergeet.

  Minstens zo belangrijk als het publiceren is het onderwijs. Ook daarin wil je toch het liefste op je allerbest zijn. En dat betekent niet slechts informatie overdragen, maar ook bezielen, inspireren en jonge mensen raken. Dat soort effecten zijn moeilijk meetbaar en behoeven niet speciaal getoetst te worden, maar je voelt ze wel – als een college slaagt. En voor velen zijn het juist die ervaringen die hun het beste bijblijven van onderwijs, waarbij de rol van humor en emotie niet te onderschatten valt. Veel liever dan te onderpresteren in het Engels, ben ik daarom liefst blijven doceren in het Nederlands, de enige taal waarvan ik alle registers kan bespelen.

  Mijn derde motief ligt strikt genomen buiten de universiteit, en hangt samen met mijn sterke drang een veel breder publiek te bereiken dan enkel de collega’s. Misschien schemert daarin nog iets door van die behoefte uit de jaren zeventig om met de neerlandistiek maatschappelijk relevant te zijn. In elk geval: dat brede publiek bestaat ter dege, en is zeer groot en serieus te nemen in het Nederlandse taalgebied. En laten we daar bovenal blij mee zijn. Wij zijn vandaag de dag gemiddeld een goed opgeleid land, en een echt boekenland, met een fijnmazig netwerk van goede boekhandels; met dikwijls boeken in de woonkamer en waar het de normaalste zaak ter wereld is om op verjaardagen een boek cadeau te doen. Die boeken zijn, in marketingtermen, maar zelden need to know, maar wel vaak nice to know. En kennis is niet enkel macht, kennis is ook lust – en zo bereikt de academische nonfictie op het gebied van taal, literatuur en geschiedenis in Nederland oplages waaraan de grote buitenlanden verhoudingsgewijs niet kunnen tippen.

  Ik beschouw het als een aspect van de maatschappelijke verantwoordelijkheid waar onze universiteiten tegenwoordig zo graag prat op gaan om ook dit bredere publiek te blijven bedienen, en ons niet enkel leeg te schrijven in artikelen voor vakgenoten maar op gezette tijden ook boeken af te leveren die leesbaar zijn met behoud van wetenschappelijke standaarden. Er speelt voor mij hier ook een punt van academisch burgerschap in een verbonden samenleving. De taal van onze wetten, de Statenbijbel, de taal van onze media, het parlement, de straat en Koot en Bie – die moet de universiteit niet cancelen.

  Begrijp me niet verkeerd: ik heb er geen moment behoefte aan collega’s af te praten van hun Engels en mag het zijn ook wel eens Frans of Duits. Ook op dit gebied wil ik juist weg van polarisatie, en erop vertrouwen dat disciplines zelf wel weten welke voertaal hun het beste past. Maar onze internationalisering moet geen zelflikkend ijsje worden. Juist wie diversiteit en inclusie hoog in het vaandel voert, moet kunnen leven met intellectuele en talige diversiteit. En dus het Nederlands als taal van wetenschap weten te integreren in Erkennen & Waarderen, en hen die dit beogen hun Nederlands niet tegenmaken.

  Als de universiteit een Engelstalige monocultuur wordt, belanden we pas echt in middeleeuwse toestanden, met hun vervaarlijke afstand tussen hoogopgeleiden en de rest. Het was destijds natuurlijk geweldig dat van Palermo tot Dublin alle academici konden communiceren in dezelfde taal, Latijn. (Dat was overigens voor iedereen destijds de tweede taal, en in dat opzicht veel meer level playing field dan Engels nu, dat slechts in schijn neutraal terrein is.) Maar laten we de zegeningen van het middeleeuwse academische Latijn niet overdrijven. Sommigen bereikten hierin hoge toppen, en bijvoorbeeld de abstracta kenden in Latijn een ongeëvenaard arsenaal. Maar even typerend is dat de middeleeuwse mystiek, in de woorden van Kurt Ruh, pas in de volkstaal volledig tot zichzelf komt. Dat is de ware taal der liefde.’

  https://neerlandistiek.nl/2023/05/reynaert-en-de-universiteit/?fbclid=IwAR0JdqSqryxob12Mgr8TdJqVUWCWkE7zchUqsd2xQUwR7xAEwZk-n1Q7LT4

  • Jean zegt:

   Ik kan er in essentie in meekomen, maar alle registers bespelen? ik zie nogal wat ideologische frases waar ik het benauwd van krijg.

   “wie diversiteit en inclusie hoog in het vaandel voert”

   Oh god, elke minkukel hanteert deze moderne ideologische frase, bij gebrek aan geest, argh, hoe deprimerend, mijn geest voelt zich beklemd in de verstikking. Hier werd niks gezegd.

   “de eerste die je leert, de laatste die je vergeet”

   Te technisch oppervlakkig geformuleerd, ik wordt er zo niet warm of koud van, waar zijn de registers..

   “burgerschap in een verbonden samenleving”

   Oh yuck, ik sla op de vlucht, ik wordt depressief, Jip en Janneke ideologie, doet me denken aan de taal van het parlement…

   “taalbeheersing”

   Getver…, dat woord riekt naar moderne schoooljuffen (sorry: leraressen) en geestloze tests.

   “Modale bepalingen zijn onze decimalen.”

   Excuseer? dit smaakt nergens naar.

   “polarisatie”

   Beuh…

   “cancelen”

   Oh, ohh…

   “taal van onze media, het parlement”

   De taal van het parlement, aargh..

   Etc.

   Ik wil mee, maar ik werd warm noch koud, en onaangename herinneringen door het woord ‘taalbeheersing’ deden mij denken aan moderne schooljuffen en de ideologie van liberalen. Eigen taaltrauma’s? ideologische benauwdheden.
   De ware taal der liefde en alle registers bespelen, boter bij de vis graag.

  • Jean zegt:

   “De toenemende verengelsing van het hoger onderwijs leidt tot verval van de Nederlandse taal- en uitdrukkingsvaardigheid onder studenten.”

   ‘Uitdrukkingsvaardigheid’, alweer zo’n kraak nog smaak woord van liberale snit. Geen wonder dat men Engels gaat gebruiken.

   En volgens dit artikel moet de politiek hier wat tegen doen, aldus de politiek geobsedeerde bemoei-tengels van de overheid.

   “En dan te bedenken dat met een daadwerkelijk stringenter beleid ten aanzien van het gebruik van een andere onderwijstaal dan het Nederlands de tweede doelstelling van het wetsvoorstel – het beheersen van de instroom van buitenlandse studenten – binnen handbereik komt. ”

   Dit komt nota bene van het immigranten importerende omvolkende Groen-Links… Er moet beleid gevoerd worden… ik zou zeggen: hang met regenachtig en koud weer een paar beleidsmakers een paar dagen hoog in een boom, om het maken van beleid af te leren.

   Het woord ‘beleid’ is traumatisch.., laat staan ‘daadwerkelijk stringenter’, men voelt de bui al hangen.

   “Leent het Engels zich beter dan het Nederlands voor het adresseren van maatschappelijke vraagstukken?”

   ‘Adresseren van maatschappelijke vraagstukken’, nog zo’n frase van geobsedeerde bemoei-tengel-verbeteraars. Waar leert men dat toch, die verkrachters van taal en geest.

   Het Engels, aangezien het niet ‘eigen’ is, leent zich vooralsnog om van liberaal ideologisch kraak noch smaak bemoei-tengel-taal af te komen. Om van de nationaal twintigste-eeuwse kneuter-kabouter ideologie-babbel af te komen, juist omdat het niet eigen is, omdat men dat wat eigen is om zeep heeft geholpen, en omdat dat wat men eigen wil maken beter niet eigen gemaakt kan worden. De Vlamingen praten daarom beter dialect en crypto humor.

  • Jean zegt:

   “Een volledig en uitsluitend Engelstalige opleiding ontzegt Nederlandse studenten het gebruik van het taalgereedschap waarmee ze optimaal kunnen presteren ” (Stop het verval van het Nederlands, Wetenschappelijk bureau GroenLinks)

   Pardon, zij zijn het verval van het Nederlands, deze ‘hoogopgeleide’ ideologische babbelkontbeleidsmakers.

   “taalgereedschap waarmee ze optimaal kunnen presteren”

   Opleiding, taalgereedschap, optimaal, presteren…

   “Het kansengelijkheidsideaal van GroenLinks was”

   Oh god, ‘kansengelijkheidsideaal’..

   Zelfs de spellingscontrole kent dat idiote woord van legitimatie van afgunst, terwijl mijn ‘babbelkontbeleidsmakers’ niet wordt herkent..

   Loop naar de liberale duvel der ideologische geestloosheid?

   Ik ga dus weer Schopenhauer en Wilde citeren, in het Engels, laat de moslim immigranten maar Turks en Marokkaans spreken, en Christel de zaak met latijn verfraaien.

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    Ligt er u nóg iets op het hart? Spit it out man ! Dat laatste verstaat ge toch wel.
    Let wel, minimum 35 alinea’s voor u.

   • Ines zegt:

    @Jean; versleutelde ridiculiteiten?? Ik heb er even moeten over nadenken: noemen ze hier gewoon ‘zwanzen’. En Ben Weyts is daar de personificatie van. Dat is alles wat u moet weten.
    U denkt altijd dat u de duurste Duitse filosofen en Engelse dichters nodig hebt om uw inburgering in La Flandre profonde succesvol af te ronden. Niks is minder waar.
    Ondertussen op het n-va-hoofdkwartier:

   • trom trom trom zegt:

    Goeie reacties, buiten een dt-foutje. I am on your side, Jean!

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Bedankt voor de link!

  • trom trom trom zegt:

   Knap werkje wel over Reinaert de vos door Piet De Zeeuw…

Reacties zijn gesloten.