Telenet ‘out-of-service’

Telenet, de eens zo glorieuze parel aan de Vlaamse economische kroon, ligt op apegapen. De overstap naar een met veel toeters en bellen aangekondigd nieuw softwareplatform blijkt een fiasco. Dat is nogal dikwijls met IT-tovenaars die neerstrijken en het eens allemaal gaan regelen. In dit geval is het zelfs een driekoppige deus ex machina, te weten Cognizant, Netcracker en Pega, drie Amerikaanse hightech-adviseurs en ontwikkelaars. Het schijnt vooral fout te lopen bij de overdracht van gegevens van het oude naar het nieuwe systeem.

Minder service, hogere factuur

De rotzooi is ondertussen zodanig geëscaleerd dat de federale Ombudsdienst voor Telecommunicatie de klachtenmails niet meer verwerkt krijgt: klanten die onterechte boetes krijgen wegens laattijdig betalen en door de helpdesk wandelen worden gestuurd (‘U moet eerst die boete betalen, we zullen daarna wel zien of we hem terugstorten’), decoders of modems die ook na weken niet geactiveerd geraken, e-mail­accounts die plots alle dienst weigeren (een ramp voor professionele gebruikers), GSM-nummers die onterecht worden afgesloten,… noem het en de Telenetklant wordt erdoor geteisterd.

We hebben hier te maken met een privé-nutsbedrijf dat in buitenlandse handen is, met aandeelhouders die enkel in winstcijfers geïnteresseerd zijn, niet in de kwaliteit van uw internetverbinding.

Uitgerekend nu krijgen al die klanten ook een brief in de bus waarin een tariefverhoging van 6% wordt aangekondigd. De druppel teveel: de uittocht richting concurrenten als Proximus, maar ook kleinere spelers als MobileVikings lijkt ingezet, ook al is het vooralsnog onmogelijk om een emailadres te behouden zoals dat met telefoonnummers wél kan. Goede raad: ontkoppel je email van je internetprovider en neem bijvoorbeeld een Gmail-adres.

De klachtenregen heeft ook de politiek bereikt. Staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD) heeft het bedrijf op het matje geroepen en dringend verzocht iets te doen aan het probleem. Meer dan vage beloften leverde dit niet op: de IT-ers zullen gewoon hun ding doen en het kan nog maanden duren voor alles terug normaal verloopt. Vanuit de N-VA kwam alvast een voorstel om telecomoperatoren te verplichten hun klanten te vergoeden als de beloofde service mankeert. Kamerleden Michael Freilich en Anneleen Van Bossuyt hebben daarover een wetsvoorstel ingediend. De kern van het probleem is echter van een andere orde: we hebben hier te maken met een publiek nutsbedrijf dat in buitenlandse privé-handen is, met aandeelhouders die enkel in winstcijfers geïnteresseerd zijn, niet in de kwaliteit van uw internetverbinding.

‘Vlaamse verankering’

Luc Van Den Brande: visionair of naïef?

Dat was ooit anders. Telenet is het geesteskind van de eerste voorzitter van de Vlaamse Executieve Luc Van Den Brande (toenmalige CVP). Met de nota Project Vlaanderen-Europa 2002 werden in 1992 de krijtlijnen uitgezet van een ambitieuze kenniseconomie die ook de Vlaamse verankering in sleutelsectoren voorzag. Telenet was een Vlaams succesverhaal, niet in het minst door de uitbouw van een glasvezelnetwerk. Maar toen al was de aandeelhoudersstructuur niet safe inzake die Vlaamse verankering: naast de gemengde intercommunales, de GIMV en publieke aandeelhouders participeerde ook telecomoperator US West, nadien herdoopt tot MediaOne, dat overgenomen werd door AT&T. Allemaal Amerikaanse telecombedrijven. Het paard van Troje was al binnen.

In 2001 verwerft Callahan Associates 54% en wordt de nieuwe meerderheidsaandeelhouder. In 2004 verschijnt Liberty op het toneel, dat gestaag zijn participatie vermeerdert en vandaag aan 58,28% zit. De ambitie van dit Amerikaans-Brits-Nederlands telecomconcern is om voor 100% eigenaar van Telenet te worden. Onderweg heeft Telenet zich ook op de content-markt geworpen, o.m. via een eigen sportkanaal en het overnemen van mediaholding De Vijver (waartoe o.m. zenders VIER, VIJF, ZES en Woestijnvis behoren) en productiehuis Caviar.

Als Telenet straks voor 100% bezit wordt van Liberty Global, dan krijgen we de curieuze situatie dat Wouter Vandenhaute en heel zijn Woestijnvisploeg zullen werken voor Amerikaanse broodheren

Die evolutie doet de wenkbrauwen fronsen. Als Telenet straks voor 100% bezit wordt van Liberty Global, dan krijgen we de curieuze situatie dat Wouter Vandenhaute en heel zijn Woestijnvisploeg zullen werken voor Amerikaanse broodheren. Idem voor het Vlaamse streamingplatform Streamz (nu Telenet en DPG Media), opgericht als tegengewicht voor Netflix: het zit er dik in dat ook hier een veramerikanisering zich zal doorzetten, zoals Vlaams Parlementslid Katia Segers (Vooruit) terecht opmerkt.

Men kan zich afvragen waarom een internetprovider überhaupt productiehuizen moet opkopen. De door Europa gedicteerde privatisering, en het blind geloof in de vrije markt dat in Vlaanderen sterk leeft, hebben Telenet in de richting gedreven van een schaalvergroting en zogenaamde diversificatie die lichtjaren verwijderd is van de oorspronkelijke missie waarvoor het bedrijf werd opgericht.

Waterhoofd

De nationale energiesector, in dezelfde periode uitverkocht door Verhofstadt en C° 

Het uitverkoop van Telenet vertoont sterke gelijkenis met deze van Electrabel, en voltrok zich in dezelfde vrijemarkt-euforie van de jaren ’90, waardoor we onze elektriciteitsvoorziening aan een Frans semi-staatsbedrijf verkwanselden. We zitten nog steeds met de kater.

Vandaag groeit toch weer van langsom het besef dat het een kerntaak van de overheid is, om in dienst van de gemeenschap strategische sectoren te beschermen en te beheren, zonder dat dit communisme hoeft te heten. Onvoorstelbare miskleunen als B-post (een beursgenoteerd overheidsbedrijf met de overheid als klant !?) tonen alvast hoe het niét moet. Het is zoeken naar een nieuw evenwicht tussen vrije markt en goed beheer van strategische sectoren. Telenet is een enorm waterhoofd, de afstand tussen de eigenaar en de gebruiker in de Vlaamse huiskamer is veel te groot geworden. Afslanken en ‘herverankeren’ is dus de boodschap.

Vandaag groeit toch weer van langsom het besef dat het een kerntaak van de overheid is, om in dienst van de gemeenschap strategische sectoren te beschermen en te beheren, zonder dat dit communisme hoeft te heten. 

Hoe dat moet, ik laat het over aan de specialisten, want in principe verbiedt Europa dit soort operaties. Maar de 100%-overdracht aan Liberty is nog niet rond, misschien valt er nog wat uit de brand te slepen. Het bedrijf zou een door de overheid gecontroleerde uitbater van het glasvezelnetwerk kunnen worden, waarop de vrije concurrentie kan spelen, vergelijkbaar met het aanbod van energie. Om elke monopolievorming te vermijden moeten ook kleine spelers toegang tot de markt krijgen, en dient een verandering van leverancier zo vlot mogelijk te verlopen, mét behoud van bijvoorbeeld emailadres. Een minimumaanbod dient gewaarborgd, eventueel via die netwerkbeheerder.

De manier waarop Telenet zijn klanten gijzelt met kastjes, decoders en modems allerhande (Proximus van ’t zelfde) is tenslotte niet meer van deze tijd. Het is banale geldklopperij, simpel op te lossen door het TV-aanbod via internet te gebruiken. Het moet eenvoudiger, de gebruiker moet zijn autonomie herwinnen, en de vrije markt is een mooi ding, maar de lat moet wel gelijk liggen. Soit, laat Telenet nu maar eens goed zweten en veel klanten verliezen. Misschien krijgen we langs een omweg toch nog dat kroonjuweel terug, als de beurswaarde genoeg zakt, en dan hebben we een hoop bij geleerd.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Economie voor dummies, Internet en eksternet, Kakistocratie, Res publica. Bookmark de permalink .

15 reacties op Telenet ‘out-of-service’

  1. Serge Vanhee zegt:

    Person me=new Person ();
    while (me.alive)
    {
    me.WakeUp();
    me.Eat();
    me.ActaSanctorum();
    me.Sleep();
    }

  2. Jean zegt:

    De toenemende over-complexiteit, het nodeloze wat wij IT’-ers maken, en de manipulatie door de commerciëlen, staat in geen verhouding tot dat van de overheid, haar beleid, haar ambtenaren apparaten, en haar politici. Laat de statist zijn eigen monsterachtige regelneven-waterhoofd en het blind geloof in haar beleid maar onder de loep nemen.

    Overigens zijn de geldrovers en incompetenten bij de overheid en in de politiek geen ‘communisten’, in de zin dat alles bij het oude blijft, er geen beweging in te krijgen is, en elk fris en origineel idee door collectieve traagheid en stupiditeit der dikke apenschedels de grond in wordt geboord. Een democratie is geen communisme, in de eerstgenoemde is er altijd veel ruimte voor keetschoppers die ideeëloos alles op de schop willen gooien.
    Overheidsdienaren zijn tegenwoordig ook steeds op het pad van de vooruitgang…, wat betekent dat men net zoveel geld over de balk zal smijten om er net zoveel onnodige zaken en falende projecten van te bekostigen, met het verschil dat er helemaal niks is wat echt moet werken. De overheid doet dat overigens omdat men zelf helemaal geen ideeën heeft, het volksproject der democratie is na het opzetten van het roofsysteem van de sociaal-democratie en het destructieve wild keetschoppen compleet overgeleverd aan de productieve ideeën van de markt.

    De vermeende noodzaak van centraliseren is overigens ook al opgepakt door diverse overheden, men is nu eenmaal zelf ideeëloos. Het volk kan immers alleen maar mensen zonder ideeën rekruteren, omdat het volk per definitie geen ideeën heeft.
    Waar het volk voor kiest, dat moet eerst via intensieve campagnes in de hersenpan geïmplementeerd worden, Hermes Sanctorum weet daar alles van bijvoorbeeld.
    Het statisme en de sociaal-democratie bestaat dus slechts uit keetschoppers, geldrovers voor de herverdeling der afgunstigen, en make-belief beleid van een kerk, waar daarentegen de markt van tijd tot tijd toch nog wel echt iets moet presteren, iets wat echt nuttig is moet produceren.
    De afweging is er een van ‘grotere en kleinere kwaden’.

    • Jean zegt:

      Het ideeëloos zijn van de democratische politiek, de afhankelijkheid van het ideeëloos keetschoppen heeft ook geleid tot de samenvoeging van politiek links en het corporatisme/kapitalisme.
      Het huwelijk van links en het kapitalisme, waar links bij uitstek uit keetschoppers bestaat, bestaat eruit dat links het LGBTI en klimaat-keetschoppen op zich neemt (gefinancierd door het grootkapitaal), en het kapitalisme zorgt voor de investeringen en hoge winsten. Het is vandaar ook dat politici van de politiek naar het bedrijfsleven verhuizen, en omgekeerd.
      Hermes Sanctorum weet daar alles van bijvoorbeeld. Zo heeft het kapitalisme van de democratische politiek alsnog een productieve winstgevende onderneming gemaakt.
      Er is nog wel wat oud links achtergebleven dat protesteert tegen dit huwelijk, maar zij hebben het niet begrepen.

    • Jean zegt:

      Nog een voorbeeld: het “ik leef graag op andermans zakken” sociale verzekeringsstelsel van de democratie en haar statisten-proletariaat, met name het ‘zorgstelsel’, is nu goeddeels een hefboomconstructie voor de farmaceutische industrie en aanverwante industrieën. De statisten dictatuur met haar monsterachtig grote overheid is het middel geworden.
      De natuur doet haar werk, individuele intelligentie wint het op termijn altijd van de macht der collectieve domheid, in de politiek heeft men dat uiteindelijk ook ingezien, vandaar het huwelijk, waarmee we dan twee keer in de aap gelogeerd zijn.

      • Serge Vanhee zegt:

        Dat is een zeer mooi geschreven actuele synthese Jean! Daarom vind ik eveneens het boek van der Johan “De langste mars: van mei 68 naar Pococratie” zeer verhelderend om te lezen. Met nadruk op het begrip van de “fluwelen dictatuur”. Oftewel de schaduwzijde (das Unheimliche/Freud) van de heersende ideologie. Ik ben nogal een Lacan fan, in de zin van “La mort… est du domaine de la foi. Vous avez bien raison de croire que vous allez mourir, bien sûr. Ca vous soutient ! Si vous n’y croyez pas, est-ce que vous pourriez supporter la vie que vous avez ?”
        De dood kan ook gezien worden als de “artistieke zelfmoord” en ik meen te lezen dat dat de ondertoon is binnen je betoog. Dat ik trouwens interessant vind. De neurotische beheersingsdrang binnen een bureaucratie kan eigenlijk als een onbewuste doodsdrift gezien worden. Hoe meer men dwang uitoefent op de mens, hoe meer men eigenlijk de menselijke potentie binnen de vernieuwing (lees: tegenstelling) gaat castreren (dat is een beetje overdreven verwoord). Nu sociaal gezien gaat het natuurlijk over een falende elite die met de daver op het lijf zit en daarom de duimschroeven probeert aan te halen. In het dociele Vlaanderen lukt het voorlopig nog om de wortel voor de ezel te houden. Hier zijn de mensen al blij wanneer de benzine aan 1.581/l staat. Al vlug denken ze dan dat er geen crisis heerst. In Frankrijk is het echter een ander paar mouwen. Natuurlijk, wordt dat allemaal zorgvuldig buiten het nieuws gehouden. Fijne week gewenst.

  3. Marc Schoeters zegt:

    Vorig jaar kreeg ik als klant van Telenet plots een maandafrekening van bijna 1000 euro. Was dat even schrikken! Het bleek dat ik een maandlang met mijn nieuwe smartphone thuis had zitten surfen op de dure modus “mobiele gegevens” en niet op de gratis Wi-Fi van mijn thuisadres. Ik had mijn smartphone helaas niet juist ingesteld. Strikt genomen was dat dus mijn eigen domme fout. En niemand anders – óók geen firma als Telenet – is verantwoordelijk voor de domme fouten van een klant. Laat dat duidelijk zijn!

    U begrijpt dat zo’n maandafrekening van bijna 1000 euro geen klein bier is voor een gewone verbruiker. Daarom nam ik onmiddellijk contact op met medewerkers van Telenet. En ziedaar – het wonder geschiedde. Die mensen van Telenet hadden oor naar mijn verzuchting – en vonden na rijp maar vooral kort beraad dat ik niet financieel afgestraft moest worden voor mijn domme fout. Heel die maandafrekening van 1000 euro werd me daarop compleet kwijtgescholden. Een hartverwarmend unicum in deze tijden van weerzinwekkende winsthonger!

    Het ontgaat me dus waarom Johan Sanctorum zo tekeergaat tegen Telenet. Blijkbaar is dat bedrijf op een of andere manier een aanslag op zijn Vlaams-nationalistische ideologie of op zijn god weet waarom particuliere vijandschap tegen alles wat hem toevallig tegenstaat. Maar de waarheid heeft haar rechten: Telenet heeft mij die maandafrekening van bijna 1000 euro kwijtgescholden – op de meest menselijke manier. Mij dunkt dat een firma die zogezegd louter uit geldhongerige haaien bestaat zoiets nooit zou doen. De Belgische overheid zou zoiets nooit doen – een van haar onderdanen een schuld kwijtschelden. Betaal één euro aan belastingen niet – en de deurwaarder staat voor de deur. De Vlaamse overheid zou zoiets óók nooit doen – een van haar hardwerkende onderdanen een schuld kwijtschelden. De Vlaamse overheid is helaas – voor de domoren die het nog niet zouden weten – géén haar beter dan de Belgische om mensen in de vergeetput van oneigenlijke schulden te verstikken. En ook de door de EU gesteunde energiemaffia zou zoiets nooit doen – een échte Europese en belastingbetalende burger een schuld kwijtschelden voor de door haar opgelegde torenhoge en totaal criminele energieprijzen.

    Telenet dééd het toch maar – mijn schuld van bijna 1000 euro kwijtschelden! Ik kreeg zowel via telefoon en internet als via rechtstreeks contact met medewerkers van Telenet mensen van vlees en bloed aan de lijn – die luisterden naar mijn probleem en het direct begrepen. Kom daar heden maar eens om – bij de maffia van de Vlaamse overheid, bij de maffia van de Belgische overheid, bij de maffia van de EU-overheid, en verder bij de criminele zakkenvullers van alle door Brussel en Washington gesteunde globalistische en winsthongerige energiebedrijven – alle eensgezind vastbesloten om elke Europese burger dieper in de armoede te duwen.

    Dus nee – Johan Sanctorum. Jouw ideologisch en misschien zelfs persoonlijk gedreven tirade tegen Telenet valt bij mij in dovemansoren. Honni soit qui mal y pense! Zoek in het vervolg een andere vijand uit om aan te klagen. Een vijand die ons al jarenlang als een citroen uitknijpt. Ik ken er nogal wat. Ik hoop jij ook.

    • dzjakke Dzjakke zegt:

      Dat vind ik nu echt fijn voor u, dat een Telenet-telefonist(e) geloof hecht aan woorden en een kennelijke fout van een “onwetende” gebruiker kwijtscheldt. Blijkbaar is daar nu (ineens?) een budget voor.
      Maar is daarom Telenet inééns ok?
      Voor u natuurlijk wél, maar waarom dan al die (nu al nationale) trammelant?

      U schat ook de impact van de talrijke rOverheden op onze beurs niet goed in, als ik lees: “De Vlaamse overheid is helaas – voor de domoren die het nog niet zouden weten – géén haar beter dan de Belgische om mensen in de vergeetput van oneigenlijke schulden te verstikken” einde citaat. Wat is er fout? De woorden ‘geen haar beter’. Waarom? Ze zijn nog eéger, en bovendien niet te overtreffen in het bedenken van nieuwe lasten op onze schouders. Ik begin me in hun hebzuchtige ogen een middeleeuws laat te voelen.
      Maar dat gevoel kent u helaas ook maar al te goed, vrees ik.

      • Marc Schoeters zegt:

        Beste dzjakke Dzjakke. Ik durfde het helaas niet te schrijven – dat de Vlaamse overheid nóg érger is dan de Belgische. En dus schreef ik: “géén haar beter.” Maar u hebt gelijk. De Vlaamse overheid – en a fortiori de N-VA – is nóg érger dan de andere roverheden. En het blijft me verbazen dat de zogenaamde Vlamingen zich als schapen naar de slachtbank laten voeren – zoals ze dat al eeuwenlang doen. De Fransen laten zich niet door hun roverheid ringeloren. Trop – c’est trop. Latijns bloed stroomt blijkbaar trotser en vrijer dan de trage modder die door de aderen vloeit van de Lamme Goedzakken in deze Lage Landen van Schelde en Maas.

  4. Serge Vanhee zegt:

    A-ha de kat komt uit de mouw!
    Daarom is het internet in België zo duur: omdat men te vaak de domme fouten van haar klanten kwijt scheld!
    Volgens het BIPT zijn de hoge prijzen niet zozeer te verklaren door de hoge kwaliteit van het telecomnetwerk in België, zoals soms wordt gezegd, maar eerder door het gebrek aan concurrentie in België in vergelijking met andere landen. Het is trouwens ook de reden waarom Johan zijn gifpijlen richt op Telenet: bij gebrek aan concurrentie.
    En ik neem er niets van terug, want de vooringenomen mens excuseert zich nooit!

    • Marc Schoeters zegt:

      Beste Serge. Het is niet de kat die uit de mouw komt – maar de aap. Leer en ken uw moedertaal! En het Belgische internet is niet zo duur omdat “men te vaak de domme schulden van klanten kwijtscheldt”. Het Belgische internet is zo duur omdat de klanten ervan in dit land makke schapen zijn.

      Ach. Dat er af en toe apen uit een mouw kruipen – is niet zo verbazingwekkend. Zoiets is van alle tijden. Maar dat sommige apen helaas niet wéten dat ze zélf ook uit een mouw zijn gekropen en met belerend vingertje andere apen wijzen op hun uit-de-mouw-kruiperij – dat blijft me al heel mijn leven verbazen. En – ik geef het toe – kostelijk vermaken!

      Ach – bis. Dat er Belgische apen, Vlaamse apen, Brusselse apen, Straatsburg-apen, Washington-apen, Kiev-apen, Moskou-apen, Gaza-apen etc. zijn die denken dat iedereen een aap is behalve zij – wat een klucht!

      De enige primaten die geen apen zijn – dat zijn de orang-oetans tussen wie ik een jaar lang in Sumatra heb verbleven. Alle andere zogenaamde primaten krijgen van mij – zomaar los uit de mouw – een héél hoog opgestoken middelvinger.

      En nee – ik neem hier niets van terug. Tenzij u mij een door u betaald jaarabonnement schenkt op een dure en exclusieve pornosite. Ik vraag het niet voor mij – maar voor een vriend.

      • Ines zegt:

        Hahaha, de echte APP kom uit de mouw (of moet ik zeggen uit de broek) Oppergeldwolf Telenet, die een schuld kwijtscheldt van € 1000?? Yeah right! Een herinneringskost kost van € 10 voor een enkele dagen te laat betaalde factuur, door een technisch probleem bij mijn bankapp dan nog en die dan hun herinneringsbrief kruiste, wouden ze zelfs niet laten vallen. Indien het u nog niet wist: elke nieuwe smartphone springt vanzelf op thuiswifi, ook al staan mobiele gegevens aan. Wat ook tot hoge kosten leidt is de roaming vergeten aan te zetten buiten EU- gebied.
        Of… wat ik dus denk dat er is gebeurd: ons ondeugend aapje Marc heeft een per ongeluk een proefabonnement op een site voor premium natuurdocu’s laten doorlopen. Kosten voor diensten door derden, noemen ze dat dan. € 1000 aan apenstreken? Marc had ze net zo goed in het echt aan huis kunnen bestellen. Maar goed, het is gebeurd. Kan de beste overkomen. En we zouden ook niet willen dat Marc te lang in de aap moest logeren. We vinden het zelfs een daad van verzet om Telenet zo voor aap te laten staan. Net goed! Voor alle keren dat zij de aap hebben uitgehangen en ons hebben opgezadeld met slecht internet, contractbreuk, dubieuze tarief- en bloeddrukverhogingen, onbeantwoorde klachtenformulieren naar hun apenstaartje en alle kwellingen doorstaan tijdens het navigeren van hun helpdesk keuzemenu. Van mij dus een welgemeende ‘dank u wel’ aan Marc!

  5. DzjakkeDzjakke zegt:

    Mag ik a u b uw vriend zijn?

    • Marc Schoeters zegt:

      Beste heer Dzjakke.

      U mag natuurlijk best mijn vriend zijn – en ik hoop voor mezelf: ik ook de uwe. En u hoeft er echt geen a u b bij te voegen. De eer is geheel aan mijn kant. Uw reacties hier zijn een verademing – in tegenstelling tot de berichten vol foute informatie en regelrechte kwaadaardigheid van mensen als Ines & co. Ach. Ik ben zoiets gewoon. Wie zo’n berichten schrijft – ontmaskert uit domme hatelijkheid alleen maar zichzelf. En heeft mijns inziens geen al te vrolijk leven. Te triest voor woorden.

      Maar u, beste Dzjakke, zou ik echt heel graag in levenden lijve ontmoeten. Het initiatief is verder helemaal aan u. Mijn email-adres is: orangmarc@hotmail.com. Ik hoop spoedig iets van u te horen – om elkaar in levenden lijve te ontmoeten. Ik méén het.

      Marc

Reacties zijn gesloten.