OK, die asteroïde zoefde rakelings tussen de aarde en de maan, en is niet ingeslagen op de Wetstraat of het Koninklijk Paleis, zoals sommigen hadden voorspeld en hier en daar zelfs gehoopt. Tegenslag, maar er komen nog asteroïden onze richting uit. 66 miljoen jaar geleden veroorzaakte zo’n ingeslagen hemelsteen zoveel stof dat zowat alle leven op aarde verdween, de dino’s in de eerste plaats, wat uiteindelijk de weg vrij maakte voor het ontstaan van de zoogdierenfamilie, waarvan u en ik de triomfantelijke apotheose vormen. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, was het motto van een ander specimen van die glorierijke soort.
Dat brengt ons op hét kosmologische evenement van de voorbije week: de pensioengang van weerorakel Frank Deboosere, zes maanden vóór tijd wegens opgespaarde verlofdagen. Dat op zich geeft te denken: een ambtenaar die zijn verlofdagen niet opneemt, haat zijn vrouw of heeft een minnares op het werk, of beide. Ik bestudeer ondertussen het afscheidsinterview dat Frank aan De Morgen gaf, het zoveelste, waarin hij stelt dat die aandacht niet hoefde en dat hij ‘liever in alle stilte was vertrokken’. Die bescheidenheid siert hem. Het Hitleriaanse eresaluut dat hem door het voltallige VRT-personeel werd gebracht -nooit geweten dat daar zoveel volk werkt, en waarvoor- overkwam hem ook al helemaal onvrijwillig. Wat heeft Vlaanderen met weermannen?
Televisie-orakel
Armand Pien toont een bussel verslenste prei, zomer 1976 (VRT)
Want als er iets thuis hoort in de Vlaamse canon, dan is het wel de sterrenstatus van de weerprofeet, wiens autoriteit zich ver buiten het weer uitstrekt. In de landen rondom ons beperkt het weerpraatje zich tot droge of natte feiten, een paar cijfers, een lagedrukgebied, en hopla. In Nederland hebben ze ene Peter Kuipers Munneke die zich tot deze saaie kerntaak beperkt, zelfs in Wallonië gaat het er in de météo vrij sec aan toe. In Vlaanderen is dat anders: wij willen een televisietovenaar, een sjamaan die niet alleen het weer voorspelt maar het ook mààkt. Of toch bijna.
Onthoud dat la Flandre profonde het weer nog altijd als een bijna religieuze kwestie beschouwt, een teken Gods, met de weerman/vrouw als medium.
Dat heeft zonder twijfel te maken met oeroude agrarische denkpatronen (Tom Waes!), waarin regen, droogte, koude en hitte over leven en dood beslissen, en een goed contact met de weerprofeet deel van de magie uitmaakt. Onthoud dat la Flandre profonde het weer nog altijd als een bijna religieuze kwestie beschouwt, een teken Gods, met de weerman/vrouw als medium. De weerspreuken zijn daar nog een overblijfsel van, genre ‘Komen de vissen naar boven, dan is er mooi weer te beloven’. De Vlaming is niet alleen gelovig, maar vooral ook bijgelovig, en zoekt houvast in spreuken en rituelen. In de tijd van internet en youtube is die dagelijkse weershow op TV dus nog altijd een ijkpunt, een ritueel moment van verbondenheid.
De man die de Bruegheliaanse weerspreuk op TV introduceerde was niet toevallig de legendarische Armand Pien, Frankskes onmiddellijke voorganger. Een eer die hij nog met drie andere opvolgers deelde: de leegte die Pien naliet, was schier onopvulbaar. Ook Pien had een mening over alles, en ventileerde die voor, tijdens en na het weerpraatje als een onbedwingbare flatulentie. Pien refereerde ook duidelijk naar het landleven, en had altijd wel een opmerkelijk gevormde aardappel of een komkommer bij zich, om die band met de natuur te onderstrepen. Altijd met een raar soort humor, die zijn populariteit als televisie-orakel nog vergrootte.
Angstcultuur
De vraag ‘Wat zal er met de VRT gebeuren?’ krijgt een bijna dystopische dimensie
Die humor is vandaag helemaal weg uit het weerbericht: gedaan met lachen. In het desbetreffende DM-interview doet Frank rake maar ook onrustwekkende uitspraken. Uiteraard heeft hij het over de bedenkelijke toestand van het klimaat, en onze schuld daaraan. Maar uit het niets ontglipt hem tevens de bedenking dat hij ‘zijn hart vasthoudt voor wat er na 2024 met de VRT zal gebeuren’. Oeps, is dat een voorspelling, een dystopisch visioen, of een politieke uitspraak? De ex-weerman verklapt wel dat hij ooit al door alle ‘democratische partijen’ is gevraagd om op een lijst te gaan staan, en zich gelukkig prijst dat die ene partij dat niét deed.
Pseudowetenschappers als Frank Deboosere doen alsof ze het weer voorspellen, maar in één moeite effenen ze het pad voor een regime dat de vrijheden aan banden legt onder het mom van het algemeen belang.
Er zal dus iets ergs gebeuren met de VRT, met Vlaanderen, en met heel deze aardkloot, en nog wel vlak na de moeder van alle verkiezingen. Dat is een profetie die kan tellen. Frank ziet de zesde extinctie al aankomen, en verkondigt dat het hoog tijd is om ‘de aarde te redden, want we hebben maar één aarde’. Herlees de intro van deze column, en besef hoe nonsensikaal die uitspraak in wetenschappelijk opzicht wel is: de aarde hoeft helemaal niet gered te worden, de aarde redt zichzelf, hooguit komt de menselijke soort in de problemen. Mogelijk zijn wij ook maar de dino’s van de toekomst, en is onze tijd van gaan geologisch gekomen.
Dat de weervoorspeller zich heruitvond tot meester-klimatoloog, is dan ook eerder een politieke kwestie: het alarmisme kadert in een veel bredere tendens om een angstcultuur te handhaven. Bange mensen zijn volgzame mensen. Al decennia bevat dat weerpraatje dus ook een schrikinfuus, dat we met corona al op ons bord kregen, en daarna opnieuw met het stikstofverhaal. Pseudowetenschappers als Frank Deboosere doen alsof ze het weer voorspellen, maar in één moeite effenen ze het pad voor een regime dat de vrijheden aan banden legt onder het mom van het algemeen belang. Een strategie die in de coronaperiode TV-sjamanen als Marc Van Ranst opleverde.
Proper kiezen
Marc Van Ranst, in de coronatijd dé schrikprofeet
Dat is een 24 karaats complottheorie die niet helemaal van waarheid ontbloot lijkt, ook al ben ik op mijn hoede voor complottheorieën, en noem ik mezelf niet eens een klimaatontkenner. Maar de pre-catastrofale dreigementen die altijd onder de gemoedelijke small talk van de weerman te beluisteren vallen, passen perfect in een demagogisch opzet om TV-kijkend Vlaanderen moreel bij de les te houden en subtiel te indoctrineren.
Om een lang verhaal kort te maken: in feite spoort Frankske ons aan om ‘democratisch’ te stemmen, in het belang van de planeet en vooral de partijen die vandaag aan de macht zijn. Red de planeet, het is vijf voor twaalf, dus niet het moment om met de kiesbrief uw achterste af te vegen. Al het onheil dat ons boven het hoofd hangt is te wijten aan die ene partij, ook de klimaatopwarming, de droogtes, overstromingen, de verzuring, de mestoverschotten, samengevat in de weerspreuk: ‘Stem je voor ‘t Belang, dan is ’t rap gedaan met de vogelenzang’.
Om een lang verhaal kort te maken: in feite spoort Frankske ons aan om ‘democratisch’ te stemmen, in het belang van de planeet en vooral de partijen die vandaag aan de macht zijn.
U bent verwittigd. De man die slechts een kandidaatsdiploma natuurkunde heeft, werd dankzij zijn knullig uiterlijk, zijn filantropische snor en -vooral- zijn omfloerst doemdenken, dé politieke influencer en het groene geweten van de Vlaamse gouw. Gelukkig resten ons nog de derrière en de boezem van Sabine Hagedoren. We gedenken hier weer een oude Pienspreuk, die vandaag tot parlementaire vragen zou leiden: ‘Een herfst zonder stormen is als een vrouw zonder vormen’. Deze van Jacotte Brokken, Debooseres opvolgster, ogen alleszins veelbelovend. Helaas, what you see is nót what you get want Jacotte doceert klimaatjournalistiek, we weten wat ons te wachten staat: stormen zonder vormen. De ultieme Grap van Pien, me dunkt. Morgen meer weer.
Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.
Het verwondert mij dat u het niet gehad heeft over de unieke pose die Frankske aannam telkens hij dat ding vasthield waarmee hij dingen op het beeldscherm kon aanwijzen, ik heb me steeds afgevraagd of ik nu echt de enige was die dit opmerkte. Anders moet u de beelden eens herbekijken! Kan natuurlijk ook zijn dat het aan mij ligt, met mijn vunzige geest.
Foggy Frank?
Foggy Frank
Haha, een goeie!
Naar ik kan oordelen, is uw geest kristalhelder.
In tegenstelling tot die van de wokes, die ons met hun vunzige geesten bedoelingen in onze woorden schuiven waaraan wij nog niet durfden dénken!
Heerlijk stukje! Met plezier gelezen en er bats op!
‘Stem je voor ‘t Belang, dan is ’t rap gedaan met de vogelenzang’.
Ik vraag mij al jaren af waar die weerberichten heden ten dage nog goed voor zijn. Iedereen heeft tegenwoordig Meteovista of Buienradar op zijn smartphone staan, waar men het weer kan volgen tot in zijn eigen soepbord. Maar in de media moeten Frank en Sabine, den Jill en de Bram, Frank II, David… (er komt geen einde aan) ons dagelijks komen plezieren met een portie doemdenken. Dat heb je uiteraard niet met die handige, zakelijke apps. Televisie-omroepers werden al lang geleden afgevoerd wegens te duur en zo, maar de weergoeroes die komen niet in het vizier. De reden wordt hier door Johan mooi uit de doeken gedaan.
Ik wilde dit ook zeggen maar U was me voor!
Heel de vrt-schuldkwekerij doet aan droeve dreigende en deprimerende galspuierij.
Zoals veel mensen die ik ken, bekijk ook ik de vrt niet meer.
Met de pers is het ook van dattum. Ze drukken maar: Ergens heb ik ooit een foto gezien van iemand die zijn handen verwarmde aan een brandende gazet, in volle stad: Profetisch.
Was er Sanctorum niet, ik had het allemaal nooit geweten. Sommige dingen zijn dan nog belangrijk, naar blijkt.
Toch ga ik de tv alweer eens niet aanzetten, naar goede gewoonte.
In het krantje ‘De Zondag’ las ik eens een column van de hoofdredacteur waarin hij stelde dat 1.500.000 mensen hun krantje lazen en hij de lezers bedankte voor het vertrouwen.
Ik heb toen een mailtje naar hem gestuurd met de vraag of het niet zou kunnen liggen aan het feit dat dit krantje gratis was. Ik stelde hem zelfs voor om gedurende één maand 50 eurocent, of zelfs minder, te vragen voor dit krantje zodat hij een duidelijker zicht kon krijgen op hoe groot dit ‘vertrouwen’ eigenlijk wel is.
Op een reactie wacht ik nog altijd en blijkbaar is hij begin van de maand in pensioen gegaan.
En Victor, Ik vrees dat u nog lang zal moeten wachten.
Zoals iedereen weet werd in historische tijden de kunst van het zichzelf belangrijk vinden, en anderen daarvan weten te overtuigen, uitgebreid en met veel verve beoefend door bijvoorbeeld de aristocratische klasse. Toen de democratische mens op het toneel verscheen heeft men echter alles met de vloer gelijkgemaakt, en later is men nog op kelderniveau doorgegaan.
Maar uiteindelijk stak het duiveltje van zichzelf belangrijk willen vinden toch weer de kop op, ook aangezien men het begrijpelijkerwijs toch wel te saai en eenvormig vond, men wilde toch ook wel wat glamour in het leven hebben. Gezien het een open wedstrijd is geworden, zonder plicht qua bijzondere referenties en competenties, dan wel volkomen ongekwalificeerd, kan iedereen er zich tegenwoordig voor inschrijven, ook de weerman. Dat laatste is mogelijk omdat nu de meest belangrijkste vereiste is dat men bij onderwerpen blijft waarmee men het volk dan wel een zo groot mogelijke massa aanspreekt, het weer bijvoorbeeld. Of als men liever kelderniveau opgepimpte minderheid heeft, dan zijn daar ook genoeg mogelijkheden voor. Dit is de nieuwe vorm van volksverheffing zou men kunnen zeggen.
Kijk bijvoorbeeld eens naar het enthousiasme van verslagen van sportwedstrijden, het wordt gebracht alsof het van kosmisch belang is, zelfs tussen nieuws dat van internationaal belang is, of zelfs gemaakt is middels dezelfde strategie. Een trap hoger is dan het zichzelf zeer geaffecteerd kosmisch belachelijk maken door klimaat of ‘pandemie’ alarmist te worden, etc.
Wat ik mij eigenlijk afvraag hoe je zo’n job eigenlijk jaren vol kan houden. Een jaar of twee, akkoord. Maar heel je verdomde leven met je fiets naar je gesymboliseerde weermannetje-ik fietsen om dan te lullen over regen of geen regen? Er moeten toch momenten van contemplatie zijn in die ochtendlijke ritjes langs het kanaal? Zo van als ik nu met mijn elektrische fiets in de vaart rij, zal de zon dan morgen schijnen? Trouwens, weet jullie hoe men kan weten dat er een tornado op komst is? Neen: wel als er een weerman komt aangevlogen!
Exact, daarom wordt men wellicht klimaatprofeet-alarmist, het is een upgrade qua status, qua belangrijkheid.
Volgens mij is Frank Deboosere best een aardige kerel en wordt de taak van een weerman of -vrouw, die men kan zien als een tussenpersoon tussen het KMI en al wie belang hecht aan weersverwachtingen e.d. en eigenlijk aan popularisering van wetenschap doet, hier ferm onderschat. Ik wens hem het beste met zijn pensioen. Het is hem van harte gegund!
P.S. : Wist je dat er in Parijs een klimaatacademie is en men er een zogenaamd Climate Academy Student Textbook aan het klaarstomen is voor alle scholen over de hele wereld?
https://theclimateacademy.org/resources
…zoals de vrouwtjes om te weten of hun krullenkapsel niet zal plat geregend worden? Of… om de mensen bij ieder voorjaarsstorm of najaarsstorm de stuipen op het lijf te jagen?
Frank zal wel een aardige kerel zijn, trouwens zijn wij dat niet allemaal? Behalve de mensen die op het Vlaams Belang stemmen, dat is maar schorriemorrie. Maar dat is geen wetenschappelijke discussie! Nu moet het lukken dat ik twee wetenschappers heb in mijn familie die beiden werken op de universiteit van Brest. De één is oceanograaf en de andere geofysicus, beiden zijn zeer aardige mensen net als wij allemaal en jawel ook als Frank. Alhoewel soms kunnen ook zij wel eens uitrazen. Maar ik gun hen wel hun pensioen.
Daarnaast heb ik ook zo’n 10 jaar offshore gezeild op de Oostendse vergeten trots ‘Tomidi’ (vroeger Rucanor Tristar) onder eigenaar-schipper Dirk Gunst. (Om maar eens een andere weerdeskundige te vernoemen). Trouwens, over de Kakistrocratie bij Varend Erfgoed kan ik ook wel een boompje opzetten.
Afin, wat ik wil zeggen is dat ik veel professionelen in mijn leven heb mogen tegengekomen die er een wat andere kijk op na houden wat weervoorspellingen betreft. Wat je dan vaststelt is dat die mensen helemaal geen weer-entertainer nodig hebben om een zo accuraat mogelijke voorspelling te kunnen doen (die trouwens altijd afwijkt). Dus de vraag die Johan zich terecht stelt rond de werkelijke functie van een dergelijke televisie weer-entertainer vind ik toch wel terecht. Ik stel mij dan ook grote vraagtekens bij het zo genaamde intermediaire karakter van deze dagelijkse oersaaiheid. Zeker wanneer de man daarbij mistige politieke uitspraken doet.
Daarnaast ere wie ere toekomt, weerman David Dehenauw is van een heel ander kaliber, om maar eens een Belgische wetenschapper met een internationale reputatie te vernoemen.
Ook een zeer sympathieke kerel, net als Frank.
Maar wederom zijn wij dat niet allemaal?
Nobody’s perfect! Frank Deboosere heeft zich ook ingezet voor Kom op tegen Kanker, dat kan men toch ook een verdienste noemen. Interessant dat je hier schrijft dat je nog offshore gezeild hebt. Aan de beschermde site van de droogdokken in Gent ligt nu al een tijdje een groot zeilschip, de Marjorie. De driemaster heeft er al op verschillende plaatsen gelegen en ziet er nogal gehavend uit. Naar ik begrepen heb diende het voornamelijk als hotel, werden er o.m. zeilvaarten naar Oostende mee georganiseerd en lag het toen aan het Eilandje in Antwerpen. Iemand heeft me eens verteld dat hij tot in de vroege uurtjes ging doorzakken op een boot, misschien was dit hetzelfde schip? Vergane glorie of zou het nog worden hersteld? Zie hun vroegere website : http://www.marjorie2.com/
Foggy Frank: “I always had a fascination with the status quo.”
Ahoy ’t es nog al nie naar de wuppe’,
Ik zeil nog altijd hoor, zo’n 60 zeildagen op een jaar op de Rade van Brest met mijn kleinkinderen. In een open bootje van 6m. Een 16 kwadraat uit 1986 Houari getuigd. Maar mijn zeildagen worden nu wel hoofdzakelijk bepaald door mijn vrouw😊. Dus die 60 dagen mag je gerust halveren.:)
Ik wil natuurlijk niet de site van Johan gaan monopoliseren met een praatje over zeilen. Maar binnen de context van het nastreven van de bureaucratische “status quo” als onderdeel van de “kakistocratie” kan ik je wel iets interessants vertellen: wij zijn geen varende natie! We zijn enkel maar “pretenders”.
Neem nu de schande van een zeilschip als de Mercator. Ieder ander land die zich Maritiem durft te noemen bezit een varend historisch zeilschip. Bedenk eens wat voor een Ambassadeur zo’n schip zou kunnen betekenen voor een land? Bijvoorbeeld bij een staatsbezoek aan China. Hier beslissen we om er miljoenen tegen te smijten…om het uiteindelijk te moeten gaan betonneren in de haven van Oostende. In Frankrijk bijvoorbeeld is de zakenwereld ook heel sterk verbonden met het zeilen. Probeer hier in België maar eens aan een sponsor te geraken. Good Luck to you!
In het kort: we kunnen het gewoon niet! Daarom als zeiler durf ik gerust te stellen dat men de Mercator beter hadden gesloopt om al die miljoenen voor iets maatschappelijk nuttigers aan te wenden. Waarom eigenlijk steeds die schone schijn ophouden? Dat is nu net een vitaal onderdeel van de ‘kakistrocratie’, een soort van imaginaire realiteit die zweeft boven de realiteit. Een uitstel van het “ongeloof”, zo van: “Oo ja, ja, natuurlijk zijn wij Maritiem, kijk naar onze Mercator! Pater Damiaan, kiss my ass! Het is een typische uitdrukking van ons “Kosmopolisch provencialisme”.
Nu, het verhaal van de Majorie lijkt mij meer het verval binnen een kosten baten analyse van de eigenaar. Zo’n tien jaar terug werd er besloten binnen het Internationaal Maritiem recht om eenzijdige metalen rompen van zeilschepen te verstrengen naar dubbelzijdige rompen. De eigenaren van die vaartuigen stonden nu plots voor een enorme kost indien zijn nog wilden charteren. Dat charteren is ook een aparte business, zeer sterk onderhevig aan de economische situatie. Het zijn de eerste kosten waarop een bedrijf bespaart. Ook de kostprijs van de bemanning moet je niet onderschatten. Kortom, daar sta je dan als eigenaar en kan je niet anders dan er een “drijvend” hotel van te maken. Dat het er nu troosteloos bij ligt heeft waarschijnlijk te maken met veiligheidsnormen die niet meer gehaald kunnen worden om als “drijvend” hotel uitgebaat te worden. Een metalen schip is heel sterk onderhevig aan roest op de plaats waar lucht en water samen komen, nl. aan de waterlijn . Dat weten ze intussen ook op de Mercator! Wellicht speelt dat een grote rol of wellicht is het geld gewoon op en slaapt de eigenaar nu onder een brug langs de Seine. Eén ding is zeker: op de dienst Varend Erfgoed dient men niet te rekenen.
“Kosmopolitisch provincialisme” moet het zijn. Inderdaad, zo zou men dat kunnen stellen. In Frankrijk beweegt er wel nog wat op maritiem gebied (productie van vrachtzeilschepen). Ook Duitsland heeft wel wat knowhow in huis, bv. over elektra aan boord. Ik heb ooit eens een werkje van een Duits auteur daarover doorgenomen, omdat ik op zoek was naar informatie over een 12- of 24 V-systeem, gevoed door een zonnepaneel of een windgenerator. Het werkje noemde Groene stroom aan boord en was van de hand van ene Michael Herrmann, die zowat een expert op dat vlak moet zijn, een vertaling uit het Duits. Af en toe ligt er wel ergens een zeilboot aan de kade te koop. Het heeft wel iets, dat zeilen, eigenlijk alles wat te maken heeft met het trotseren van de natuurelementen..
Amai ’t es nog al nie naar de wuppe!: Dubbele pech dat je als amateur met een “kom op tegen kanker” moet opboksen tegen een kenner én ervaringsdeskundige!
Hoewel die ook een aardige kerel is, geeft hij toch het stempel van zijn afkomst weer door: “Ieder ander land die zich” te publiceren.
Je alias is alleszins een optimistische noot tussen de droevige en inspiratieloze namen van de deelnemers, mezelf incluis.
Ikzelf deel eerder het standpunt van de heer Sanctorum terzake! 🙂
Ik zou niet zozeer het werkwoord “trotseren” noemen wat de natuur betreft, eerder de woorden “de eerlijke tegenstander” . Het is een goede therapie om de nulmeridiaan van Greenwich eens uit je reet te halen. Want, je zwakheid delen is jezelf kwetsbaar maken en jezelf kwetsbaar maken is je kracht tonen. Daarom lees ik Sanctorum zo graag.
Las je ook zo graag dat de man slechts een kandidaatsdiploma natuurkunde heeft? Wat een opmerking! Om het in termen van vandaag te stellen : wanneer een bachelor de klus kan klaren, waarom zou men een master inschakelen? Goed voor de openbare financiën, want onderwijs kost geld, veel geld. Je moet maar eens een cursus buiten het reguliere gaan volgen… Ik blijf erbij dat deze weerman in weerwil van zijn achternaam een opperbeste kerel is en men hem voor zijn inzet beter kan dankbaar zijn. Alleen had hij zich aan geen politieke uitspraken mogen wagen. Schoenmaker blijf bij je leest, is hier het gezegde…
Heel juist.
Alleen, bij een job op de rode VRT hoor je politieke uitspraken te doen, willens nillens: It’s part of the job.