Marioepol begroet zijn Bevrijder

Eén miljoen granaten wil de EU jaarlijks maken om de Rus te vernietigen. Het motto van de Kuifjesfiguur kapitein Haddock ‘duizend bommen en granaten!’ wordt meteen realiteit, maal duizend, want we gaan hier naar een wapenwedloop die kan overgaan in een Totaler Krieg. In dat geval zal er, zoals bij het vervaardigen van de mondmaskers in de Maggie-periode, overgegaan worden tot huisarbeid en zullen alle vrouwen en zelfs kinderhandjes worden ingezet bij de granaten-massaproductie. De lege oogkassen en stompjes ingevolge huiselijke ongevallen zullen we er dan bijnemen, het is voor de goede zaak. Maar waar ging deze oorlog ook weer over? De strijd tussen goed en kwaad, zegt VS-president Biden. Zijn collega Vladimir Poetin zegt net hetzelfde. Om en rond het slagveld woedt een minstens even hardnekkige propaganda-oorlog, het gevecht om de waarheid. Even ons geheugen opfrissen.

Coalitie van de wil

Mohammed Saïd al-Sahaf alias Comical Ali: ‘Geen Amerikanen in Bagdad!’

Tijdens de tweede Golfoorlog in 2003 belegerde een door de VS geleide Coalition of the Willing de Iraakse hoofdstad Bagdad. Oogmerk: dictator Saddam Hoessein gevangen nemen en een regimewissel forceren. Eén man haalde toen alle TV-journaals en zou de geschiedenis ingaan als Comical Ali: de Irakese minister van informatie Mohammed Saïd al-Sahaf, die bleef beweren dat er geen Amerikanen in de buurt waren, terwijl achter hem de tanks de hoofdstad binnen rolden. Algemene hilariteit.

Comical Ali was de eerste ‘minister van informatie’ die zijn woord durfde plaatsen tegenover het beeld achter hem. Dat is grotesk en stoutmoedig tegelijk. De grap van deze manifeste tegenstrijdigheid tussen woord en beeld, tussen ideologie en realiteit, verbergt een andere, minder grappig aspect van de tweede Golfoorlog: het door de geallieerden aangehouden (vals gebleken) gerucht dat Irak over massavernietigingswapens beschikte. Heel de Bush-administratie, van defensieminister Donald Rumsfeld tot minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, gebruikte deze leugen als een alibi om de oorlog aan de publieke opinie te verkopen. Analyses achteraf wezen de Britse premier Tony Blair aan als de bedenker.

Comical Ali was de eerste ‘minister van informatie’ die zijn woord durfde plaatsen tegenover het beeld achter hem. Dat is grotesk en stoutmoedig tegelijk.

Zowel de leugen omtrent de massavernietigingswapens, als het TV-optreden van Comical Ali kwamen me voor de geest toen we onlangs Vladimir Poetin een bezoek zagen brengen aan de door de Russen met de grond gelijk gemaakte stad Marioepol. Een handvol duidelijk daarvoor opgetrommelde bewoners begroet hem als een Messias. Buiten beeld roept een vrouwenstem dat het ‘allemaal leugens zijn, één grote show’. De begeleiders van Poetin kijken nerveus in het rond om te zien waar het geroep vandaan komt. Achteraf blijkt deze passage uit het Russische TV-journaal geknipt.

 ‘Alternative facts’

Natuurlijk was Poetins bezoek aan Marioepol een show, én een staaltje van Machiavellistisch cynisme. Ik verwijs onmiddellijk naar deze renaissancefilosoof, omdat hij in zijn handboek ‘Il Principe’ de politieke leugen als een valabel instrument aanwijst, en erbij zegt dat je vooral hard genoeg moet liegen.

In die zin is Poetin meer een leerling van Hitler/Goebbels dan van Stalin, die een meedogenloze tiran was, maar een slechte leugenaar. De leugen vereist intellect, tactisch inzicht, sluwheid, zin voor dosering en timing, en retorisch talent. Toch blijft er het risico op ontmaskering. Dan ontploft het schandaaltje en kunnen we ons even verkneukelen. Ook Blair moest ondervinden dat leugenaars vroeg of laat door de mand vallen. Om van Bill Clinton nog maar te zwijgen. Daarom was het tijd voor een update: van alternative truth – een loopje nemen met de waarheid- naar alternative facts, het ‘tonen’ van een nieuwe, parallelle realiteit.

De leugen vereist intellect, tactisch inzicht, sluwheid, zin voor dosering en timing, en retorisch talent. Toch blijft er het risico op ontmaskering. Dan ontploft het schandaaltje en kunnen we ons even verkneukelen.

Alternatieve feiten! En wij die dachten dat er maar één werkelijkheid was. Neen, zelfs de kwantumfysica zegt iets anders. Noteer dat ook de term ‘alternative facts’ een vondst is van het westers-democratische verlichtingsdenken. Meer bepaald kwam ze uit de mond van Kellyanne Conway, woordvoerster van Donald Trump toen ze in januari van 2017 vanwege de pers vervelende vragen kreeg omtrent opgeschroefde cijfers rond de opkomst van Trumps inhuldigingsceremonie. De woorden ‘alternative facts’ lijken een lapsus, maar dat zijn ze niet: ze wijzen op een verschuiving van de doordeweekse propaganda/leugen-om-bestwil naar het in scène zetten van een ‘alternatieve realiteit’ die, in het ideale geval, de oorspronkelijke realiteit compleet verdringt.

Het Kremlin en Poetin zijn echt te weinig subtiel om dat zelf te verzinnen: het zijn de westerse postmodernen die rond dat spel met parallelle realiteiten zelfs een compleet nieuw cultureel en artistiek paradigma creëerden. Het Westen – de verdediger van vrijheid en democratie- is daarom veel verder gevorderd in het opwerken van de leugen tot ‘alternatieve realiteit’ dan het Oosten, om de breuklijn nog eens geografisch te benoemen. Merk op dat de termen oost en west zelf relatief zijn, want als je ver genoeg oostwaarts gaat komt je terug in het westen uit, zoals Colombus en Magellaan aantoonden: de aarde is namelijk rond, al wordt ook dat door sommigen betwist.

Simulacres

Jean Baudrillard (1929-2007)

Het is de Franse filosoof Jean Baudrillard die deze transformatie, van leugen naar ‘alternatieve realiteit’, het eerst signaleerde. In ‘La guerre du Golfe n’a pas eu lieu’ (1991) stelt de titel al bij wijze van provocatie de kanteling vast: alles wat wij weten van de Golfoorlog, weten we van televisiebeelden, en dat geldt voor het grootste deel van onze visie op de wereld. Beelden liegen nooit. De media houden zich dan ook steeds minder bezig met de waarheid of het ontkennen ervan, maar met de constructie van een surrealiteit, alternatieve feiten die Baudrillard simulacres noemt.

Voor de machthebbers is deze ontologische knik een godsgeschenk. Waarom zou ze nog liegen, informatie achter houden, censureren? Het massaal kidnappen van Oekraïense kinderen en er Russische modelburgers van maken, bewijst hoe Poetin langzamerhand begrijpt wat postmoderniteit inhoudt. Namelijk spelen met de realiteit in plaats van met woorden, en daarvoor de media inschakelen. Wij vinden dat schandalig en willen de Russische president voor het oorlogstribunaal, terwijl het een simpele toepassing is van Machiavelli 3.0 (de eerste was die van Il Principe, de heerser/dictator, de tweede deze van de censuur en de desinformatie). Het omvolkingsproces dat in onze contreien wordt georganiseerd, is van dezelfde orde: als men de demografische realiteit zelf verandert, is indoctrinatie niet meer nodig.

Het massaal kidnappen van Oekraïense kinderen en er Russische modelburgers van maken, bewijst hoe Poetin langzamerhand begrijpt wat postmoderniteit inhoudt. Namelijk spelen met de realiteit in plaats van met woorden, en daarvoor de media inschakelen.

Effectief, de gedeporteerde kinderen zullen snel goede Russen worden en meevechten tegen de Oekraïense ‘neo-nazi’s’. Hun waarheid is hun werkelijkheid, namelijk dat het decadente Westen verdoemd is, en probeer maar eens het tegendeel te bewijzen. De Golfoorlog heeft niet plaats gevonden, en Marioepol is plat gebombardeerd door het Oekraïense leger zelf. Natuurlijk ontkent de westerse propaganda dat, so what? Daarom is het propaganda, een woord dat, grappig genoeg, stamt uit de katholieke geloofsleer, met name de in 1622 door Jezuïeten opgerichte Sacra Congregatio de Propaganda Fide.

Jean Baudrillard toonde aan hoe het beeld een nieuwe realiteit schept en de leugen naar de prehistorie verwijst. Vanaf dan kan ze ook niet meer ontmaskerd worden. De vrouw die tijdens het bezoek van Vladimir Poetin ‘Allemaal leugens en show!’ riep, heeft dringend heropvoeding nodig. Of neen, juister: ze lijdt aan hallucinaties en behoeft dringend medische hulp. Vladimir en Xi hebben heel wat bij te praten.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Het politiek theater, Media. Bookmark de permalink .

38 reacties op Marioepol begroet zijn Bevrijder

 1. Don't look any further! zegt:

  De situatie in Oekraïne wordt ook in de gaten gehouden door het FANC. Zo werden er vorige maand nog hogere stralingsniveaus op de site van Tsjernobyl opgemeten. Waarschijnlijk het gevolg van zwaar militair materieel dat over besmette delen van de site werd vervoerd…
  https://fanc.fgov.be/nl/noodsituaties/belangrijke-gebeurtenissen-het-buitenland/situatie-oekraine#:~:text=Oekra%C3%AFne%20beschikt%20momenteel%20over%20vijftien,in%20uitbating%20en%20de%20splijtstofdokken.

 2. Serge Vanhee zegt:

  De simulatie werkt het best, wanneer men slechte dingen doet met goeie mensen.

 3. Eric de Eerste zegt:

  Nu nog de simulacra m.b.t. de corona’pandemie’, de klimaat’verandering’ en de stikstof’crisis’ uitvissen, Johan, en je bent er !

  • Niki zegt:

   Den Sanctorum is echt zo een mainstream volgertje. Ongelooflijk

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    Je moét wel als je nog wil publiceren in ‘Doorbraak’ dat gekaapt is door Pater Bouwens. De censuur daar is verstikkend.

  • Niki zegt:

   Een covid mietje zoals Sanctorum zal wel braaf allemaal zijn experimentele bloedklonter shotjes genomen hebben. We zitten nog altijd in de korte termijn bijwerkingen…Succes

  • Niki zegt:

   Voor deze shit moet je betalen op doorbraak Bahaha

 4. dzjakke Dzjakke zegt:

  Gaat het over het leeghalen van de weeshuizen?
  De Oekraïners zullen toch geen kinderen achterlaten?
  Foei die stoute Russen toch.
  Ierse nonnen en Duitse treinen…
  Elk zijn waarheid.
  Ook Sanctorum, zeer goed als filosoof.
  Filosoof wasda hoe noemt da in mijne zeg?
  Bestaat toegepaste filosofie?

  • Serge Vanhee zegt:

   Filosofische vraag: wat is het meervoud van de anekdote?

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    Taalkundig is het antwoord ‘anekdotes’, filosofisch is het onbegonnen werk: ‘alle filosofen samen’: Elk van hen is anekdotisch in het geheel. Neem dus alle filosofen die er maar kunnen zijn, bij elkaar, haal ze door de gehaktmolen, draai ze in een worstenvel, hang ze ’s avonds aan een touwtje in een boom, en ga ’s morgens zoeken tussen de braakballen. Dat is mijn definitie en daar moet u het mee doen.

 5. Niki zegt:

  Why is Ukraine the West’s Fault? Featuring John Mearsheimer

 6. Polle zegt:

  nog een oude maar goede illustratie. Waar verdacht weinig aandacht werd aan besteed

 7. dzjakke Dzjakke zegt:

  Het wordt stilaan een kakakleurie van youtube-prentjes.
  Ik weet er ook een waar ze bidden voor Ukraine met zwaar geschut: De paus himself!
  Zelf op te zoeken, doe er ook maar wat voor.
  Dat ruimt op in een blog.

 8. Niki zegt:

  85% van de wereldbevolking doet niet mee aan sancties tegen Rusland – Bloomberg
  https://tkp.at/2023/03/21/85-der-weltbevoelkerung-beteiligen-sich-nicht-an-sanktionen-gegen-russland-bloomberg/

 9. Niki zegt:

  Kolonel McGregor: VS kunnen zich geen oorlog met Rusland veroorloven

 10. Niki zegt:

  Internationaal Strafhof wil Poetin arresteren voor opvang van vluchtelingenkinderen
  https://kurtnimmo.substack.com/p/international-criminal-court-wants

 11. Niki zegt:

  White House Neocon Spokesman Admits – They Do Not Want Peace in Ukraine
  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/war/white-house-neocon-spokesman-admits-they-do-not-want-peace-in-ukraine/

  Hey Johan…Doe eens wat research en bekijk de andere kant eens…

  Owja das is ook al juist jullie mogen het nieuws niet zien van de andere kant van uw EU meesters

 12. dzjakke Dzjakke zegt:

  Hahaa, diarree op de blog!

 13. Niki zegt:

  Ik volg het Ukraina gebeuren al vanaf 2000 met als sleutelmomenten 2014 en 2015 en 24 februari 2021, Ukraina was uiterst goed voorbereid dank zij de hulp uit Nato landen af 2015. Toch verloren ze de eerste slagen tegen de Donetzk en Luhansk troepen. Het oorspronkelijke UKA is inmiddels gedecimeerd plus dat het grootste deel van de hardware ook is vernietigd. Zou Zelenski beter naar zijn top militairen hebben geluisterd dan zou de situatie er voor Ukraina er veel beter uitzien. Nu zijn de begraafplaatsen te klein om alle omgekomen Ukrainse militairen een behoorlijke laatste rustplaats te geven. Ondanks de hulp van het westen bestaande uit NATO militairen in UKA uniform en de tanks en andere hardware vrees ik dat de lente blow waar al lang over wordt gesproken een ramp wordt. De militaire ondersteuning van NATO commando posten die met moderne middelen zoals satelietfoto’s, vliegende radar posten en daarop gebaseerde planning proberen eea aan te sturen missen ze een heel belangrijk element het is een strijd bij de buren. Oftewel een strijd zonder hart. De Vietnam oorlog, Iraq ondanks alle vernietiging, Lybia idem, Syria, Afghanistan en alle kleine oorlogen zijn om die reden zonder uitzondering verloren. Gaat weer gebeuren. Zelenski vecht niet voor zijn land maar voor zichzelf dat hele grote ego dat zich giga heeft verrijkt wil zich blijven bewijzen. Adviezen voor strategische terugtrekking en hergroepering zijn altijd door hem overruled ongeacht waar het advies vandaan kwam. De inmiddels vele verhalen van “”vrijwilligers””spreken ook boekdelen. Ik denk dat de leopard en andere tanks en hardware straks klaar zijn voor de scrap. MP Rizi heeft het over het gebruik van wapens voorzien van VU. Vrees dat dit afgestraft gaat worden met een of meerdere Nukes van Russische zijde.

 14. Niki zegt:

  Lancet drones vernietigen Amerikaanse M777 houwitsers

  https://t.me/RVvoenkor/41171

 15. dzjakke Dzjakke zegt:

  Jaja het is goed je hebt gelijk hoor, echt.
  Het is nu tijd om te gaan eten en uw pillen te pakken want dat is er deze morgen weer op overgeschoten. Ge ziet wat er nu van komt. Morgenvroeg gaan we het over Xi hebben, maar rust eerst maar eens goed uit en slaap diep en lang. Dan de ochtendmedicatie bij het ontbijt, en dan gaan we een nieuwe aanval op het record links doen!

  • Niki zegt:

   Ja…Want links steunt Rusland natuurlijk…
   De russen die tegen de woke shit zijn…Right…Slaapwel
   En ik ben natuurlijk links he Dzjakkie…

   Ik bestudeer de westerse shit en de russische shit…

  • Niki zegt:

   Heel het westen is compleet om zeep dankzij links lul

   En jullie gaan dat nog wat steunen…

  • Niki zegt:

   De russen zijn fucking rechts en het westen is links …Tekening nodig ? Teveel bloedklontershotjes genomen ? Zit het al in het brein ?

  • Niki zegt:

   Lagarde: Eurozone kan welvaart verloren door energiecrisis niet terugwinnen – De last zal worden verdeeld tussen bedrijven en werknemers
   Hier…Mss doet dit je nadenken
   De eurozone zal niet in staat zijn de enorme handelsverliezen als gevolg van de stijgende energieprijzen te compenseren, zei Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), woensdag tijdens een conferentie aan de Goethe Universiteit van Frankfurt.

  • Niki zegt:

   Nog niks gezien van uw kennis behalve gezever. U kan al mee met filosoofje sanctorum die braafjes heeft meelopen met het schoolsysteem voor zijn diplomaatje filosofie Bahaha. Leer eens wat uit den box denken.

  • Niki zegt:

   Unless one has the psychic hygiene to free themselves from requring masters above and slaves below, they can rant all they want about the crimes of big government. nothing will be put in its place by the slaves under its control, even if they succeed in bringing the establishment of the moment down…which they have no change of doing…because inwardly people have absolutely no interest in changing the status quo… …humanity has left consciousness at the door…and is now reaping the consequences. all the FACTS have long been placed on a plate in front of you…but unless you’re actually starving, you wont care to digest them… …so enjoy the end of civilization, the stage-managed decline, and bogus solutions that the next fake spin-doctor or mass-hypnotist place before you. authentic change is never for the masses, it is only for the individual, if you can find one.

 16. Niki zegt:

  Ik heb een diplomaatje filosofie omdat ik het schoolsysteem braaf gevolgd heb…ziet men de paradox in dit ?

 17. Marc Schoeters zegt:

  Wij zijn in Antwerpen al decennialang omringd door “Comical Ali’s”. Helaas is hun vorm van humor – bijna dagelijks gewelddadige bomaanslagen in de straten van onze stad – niet écht grappig.

  Ik weiger – als volbloed en hier geboren West-Europeaan – mijn pijlen te richten op de “tegenstander” Rusland. Al was het alleen al omdat Rusland behoort tot dezelfde Europese beschaving die ik diep in mijn hart koester. Dat laatste schijnen velen – verblind door de “westerse” oorlogspropaganda – tegenwoordig te vergeten. Ik kies in de oorlog tussen Rusland en de satrapen van de EU resoluut de zijde van de “andere” zijde. Oók en vooral omdat mijn EU-vijanden – waaronder Ursula von der Leyen en Guy Verhofstadt – mij o zo graag tot vijandschap tegen Rusland willen indoctrineren. De vijanden van mijn vijanden zijn mijn vrienden – zó eenvoudig machiavellistisch is dat. De EU is dus mijn vijand – níét Rusland.

  Wat het deporteren van kinderen betreft – om er “goede” burgers van te maken – daarin is het mohammedanisme (nog altijd verkeerdelijk “islam” genoemd) al eeuwenlang onovertroffen. Denken we alleen maar aan de “Turkse” janitsaren. Dat waren Europese kinderen die door de Ottomanen uit de Balkan en uit Oost-Europa werden ontvoerd – nadat hun geboortedorp was platgebrand en hun ouders vermoord. Om daarna te worden opgevoed tot willige krijgers die het Ottomaanse Rijk te verdedigen. Je hoeft geen Machiavelli te zijn om te beseffen dat weeskinderen voor een totalitair regime het beste “materiaal” vormen om zich blindelings gehoorzaam in het krijgsgewoel op te offeren. Geen toeval overigens – dat ook James Bond een Schots weeskind was en zich daarom ten volle inzette voor de belangen van het British Empire.

  Samengevat – als ik moet kiezen tussen de ene hel en de andere – geef me dan maar Rusland in plaats van de EU. Dit laatste monsterachtige politiek en militair gedrocht mag van mij zo spoedig mogelijk in de afgrond van de geschiedenis verdwijnen.

Reacties zijn gesloten.