Een moeder die zich opwindt omdat haar zoon zijn huiswerk niet maakte? Ik zou haar een decoratie geven.

Orestes doodt zijn moeder Clytaemnestra  (Bernardino Mei, 1654 – Palazzo Salimbeni, Siena)

Vier maanden effectieve celstraf en een geldboete van 400 euro, dat krijgt een vrouw uit Evere opgelegd omdat ze haar 12-jarige zoon tijdens een huiselijk opstootje een tik had gegeven en een boek naar het hoofd had gegooid. Het ging over een niet gemaakte schooltaak, een buur had de trammelant gehoord en de politie gebeld.

Hoe zo’n bagatel voor de correctionele rechtbank komt, in plaats van bij een sociaal assistent of een bemiddelaar, dat is een mysterie op zich. Het gerecht kent duidelijk zijn prioriteiten. In datzelfde Brussel staan opgepakte relschoppers, straatcriminelen en drugdealers na een paar uur alweer op vrije voeten. Een recidivieke verkrachter van minderjarigen komt er van af met een voorwaardelijke straf. Maar een vrouw die haar zoon een tik geeft, daar moet gewis een voorbeeld bij gesteld worden!

Ze zit die 4 maanden niet uit wegens geen plek in de gevangenis, maar ze loopt als advocate toch mooi met een strafblad rond wegens ‘slagen en verwondingen met verzwarende omstandigheden’, en riskeert een schorsing er bovenop. De jongen krijgt één euro provisionele schadevergoeding (dank u mama) en verhuist naar een gesloten instelling. Wie wint er in godsnaam bij deze uitspraak?

De ‘pedagogische tik’: hoe en wat

Theo Francken: veel klop gekregen, maar blijft lachen (N-VA)

De context van deze zaak is heel specifiek, en we gaan hier niet eventjes snel voor rechter spelen. De vrouw stond er blijkbaar alleen voor, de tiener heeft een ADHD-stoornis. Maar de kwalificatie ‘pedagogische tik’ is hier eigenlijk zelfs niet op zijn plaats, want dat veronderstelt een pedagogisch oogmerk, een systeem van lijfstraffen, terwijl het potje hier gewoon overkookte, dat is toch duidelijk. Hoe zit dat nu wettelijk met die pedagogische tikken?

In mei 2021, in volle coronatijd, dienden drie CD&V-ers een wetsvoorstel in dat elke vorm van fysiek geweld, ook incidenteel, strafbaar zou maken. Theo Francken, pedagoog van opleiding, was not amused met het voorstel en schreef op zijn blog: ‘Ik heb flink wat pedagogische tikken en oortrekken gehad, en vaak meer dan terecht. Er is alvast niets van blijven hangen. En laat me duidelijk zijn, ik keur geweld op minderjarigen ondubbelzinnig af. Maar een pedagogische tik gelijk stellen aan kindermishandeling?!’

Lijfstraffen zien als toepassing van een opvoedkundig principe, dat is echt niet meer van deze tijd, je slaat zelfs geen beesten om je gezag te onderstrepen.

Daar heeft Theo een punt, maar het klopt niet helemaal. Het gaat over het verschil tussen een incident en een regime. En jawel, ik beken: ook ik heb mijn twee zonen wel eens een oorveeg gegeven, waarbij er zelfs spullen in het rond vlogen. Dat gebeurde in de hitte van het moment, uit onmacht en frustratie, en achteraf dacht ik dan ‘beter niet gedaan’. Helaas zijn puberzonen geen lieverdjes en speelt het Oedipuscomplex soms op, bron van alle cultuur. Hadden er kwaadaardige buren meegeluisterd dan liep ik nu misschien ook met een strafblad rond.

Soit, dat wetsvoorstel is er nooit doorgekomen, eigenlijk maar best. De term ‘pedagogische tik’ is misleidend, want een banale tik is niét pedagogisch maar impulsief. En als je er dagelijks krijgt, is het een systeem, dan is het mishandeling. Lijfstraffen zien als toepassing van een opvoedkundig principe, dat is echt niet meer van deze tijd, je slaat zelfs geen beesten om je gezag te onderstrepen. Als ik Theo soms bezig hoor, met zijn in kopstem overslaand betoog, dan ben ik zelfs niet zeker of hij al die tikken wel goed verteerd heeft.

Utopische denkbeelden

Jean-Jacques Rousseau: vader van de anti-autoritaire opvoeding, maar dumpte eigen kinderen in het weeshuis (Wiki)

Niet alles kan je in wetten gieten, dat is de illusie van de perfect maakbare samenleving. Kinderen zijn soms echt lastig, en zelfs bij de meest liefhebbende ouder slaan de stoppen wel eens door. Opvoeden is vallen en opstaan, fouten maken en ze proberen te herstellen, goed bedoeld amateurisme, ondanks de boeken van Dr. Spock en al wie na hem kwam.

Deze Dr. Spock, door de -68ers op handen gedragen, was zowat de peetvader van de moderne anti-autoritaire opvoeding, waarin gesteld wordt dat verbieden uit den boze is, en elke vorm van discipline funest. Op zijn beurt haalde Spock de mosterd bij de Franse verlichtingsfilosoof Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778), die in zijn ‘Émile, ou de l’Education’ pleit voor een vrije opvoeding, wars van alle maatschappelijke conventies en normen. Emile is een ‘kind van de natuur’, dat in compleet isolement, ver van de verdorven wereld, door zijn adoptievader Jean-Jacques wordt groot gebracht tot een sterke, mondige, autonome persoonlijkheid.

Heel het idee van de anti-autoritaire opvoeding is een romantisch hersenspinsel, dat na een lange omweg via de vrijheid-blijheid van ’68 zowaar in het woke-domein terecht kwam.

Dat was althans de theorie. Toen enthousiaste volgelingen van Rousseau de ideeën van ‘Émile’ in de praktijk omzetten, hun kinderen anti-autoritair opvoedden, het resultaat niet echt geslaagd vonden (‘onhandelbaar’, ‘bandeloos’, narcistisch’) en de filosoof daarover aanspraken, maakte die er zich vanaf door te stellen dat het allemaal niet zo letterlijk moest genomen worden. Er was nooit een echte Emile, het is een filosofische roman hé, mensen. J.J. Rousseau was een visionair denker én een fantast die zelf zijn kinderen gemakshalve naar het vondelingenhuis bracht. Waar hij naar eigen zeggen nadien wel spijt van had, en dus een breedvoerig werk over opvoeding schreef om iets goed te maken.

Zo schieten we natuurlijk niet op. Heel het idee van de anti-autoritaire opvoeding is een romantisch hersenspinsel, dat na een lange omweg via de vrijheid-blijheid van ’68 zowaar in het woke-domein terecht kwam. Het onbedorven kind van Rousseau kreeg finaal het etiket van slachtoffer toebedeeld, waardoor het onderwijs ook geen inspanning meer mocht vragen en de lat zo laag mogelijk werd gelegd. We kennen de gevolgen.

Utopische denkbeelden zijn ongezond, en misschien moet de pedagogiek als wetenschap zich wat bescheidener opstellen, minder totalitair. Ook in het onderwijs. Als ik zie met welke moed der wanhoop leerkrachten enige discipline en structuur in hun lessen proberen te leggen, in een warboel die professionele pedagogen decennia geleden al hebben veroorzaakt, dan lijkt het gezin de enige ruimte waarin discipline en structuur nog aan bod kunnen komen. Een moeder die zich kwaad maakt omdat haar zoon zijn huiswerk niet maakte? Ik zou haar een decoratie geven. Er zijn massa’s gezinnen in Brussel waar dat huiswerk nooit ter sprake komt en waar er ook nooit met een boek zal gegooid worden, wegens totaal afwezig. Behalve dan dat ene Boek. I rest my case, edelachtbare.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs, wokisme. Bookmark de permalink .

22 reacties op Een moeder die zich opwindt omdat haar zoon zijn huiswerk niet maakte? Ik zou haar een decoratie geven.

  1. Sylvia, Vieke, whatever ... zegt:

    Bij ons thuis vroeger met zes kinderen, waarvan ik de jongste was, deelde iedereen ook wel eens in de klappen. Het lezen van de boeken over Winnetou en Old Shatterhand heeft me zo rond mijn twaalfde geholpen al dit ‘familiaal geweld’ met een pokerface te doorstaan. Waugh!

  2. Serge Vanhee zegt:

    Hou van je buurvrouw, maar pas op dat je niet betrapt wordt!

  3. Van den Wijngaert zegt:

    Zouden we die onnozele correctionele rechter niet eens een koran tegen zijn domme hoofd gooien, dan herschikken zijn grijze hersencellen zich misschien op logischer wijze en krijgt hij hierbij een gratis driverupdate.

  4. Miguel De Witte zegt:

    Decoratie?? Het Oedipuscomplex de bron van onze cultuur? Het wordt misschien wel tijd meneer Sanctorum dat U zichzelf wat meer herbront. U meent overal woke invloeden te zien. Voor mij mag de ouderlijke macht en vooral de moedermythe, het laatste taboe? , deftig in vraag gesteld worden. U bent hier bezig met de slachtoffers te beschuldigen. Heeft U dat door of zit Oedipus Uw ogen te bedriegen. Misschien moet U ook, als Oedipus, Uw ogen maar even uitsteken. Of heeft Uw vader U misschien stekeblind verwekt? Och, een donkere zonnebril kan ook zijn vruchten afwerpen op Uw ondertussen toch wat leeggemolken paradigma waar U blijkbaar niet vanaf geraakt. Een thema voor een nieuw boek: kakistocratie er van jongs af aan ingemept. Of juist niet genoeg gemept? Ik meen te bespeuren dat U een gave heeft om de gebeurtenissen van de dag voor steeds hetzelfde karretje te spannen. Uw vader en moeder zult gij eren?? Eert en respecteer eerst Uw kinderen en zij zullen U met dezelfde eer en respect bejegenen. En tenslotte, om wijlen mijn vader te citeren: Ge moogt gij der zijn hoor jongen. De strontvliegen zijn er toch ook. Kak nu maar ne keer goe in Uw broek Sanctorum!

    • Serge Vanhee zegt:

      Woede kan niet oneerlijk zijn. (Marcus Aurelius)

    • dzjakke Dzjakke zegt:

      Nihil dic er nihil fac in Ira. (Dzjakke Dzjakke)

      • Miguel De Witte zegt:

        Bijzonder retorisch. Vertaalt U het even voor Uw aanhang?

      • Marc Schoeters zegt:

        Jongeheer “De Witte” begrijpt geen Latijn. Wat ik uit zijn andere bijdragen op de “internetten” al had kunnen bevroeden. En hij vraagt hieronder om een vertaling – terwijl die vertaling hogerop al vermeld staat. Typisch gevalletje millennial-domheid. Een jammerlijk product van het “moderne” onderwijssysteem – waarin het belangrijker is “hedendaags” dan écht kritisch te zijn. De “reality-check” zal bij jongeheer “De Witte” de komende decennia keihard aankomen. Ik kan niet wachten om alsnog mee te maken.

    • Marc Schoeters zegt:

      Ik lees: “Eert en respecteer eerst Uw kinderen en zij zullen U met dezelfde eer en respect bejegenen.”

      Fout. Totaal fout! Wat een wereldvreemde onzin! Ik vraag me af op welke planeet u leeft – Miguel de Witte – want ik heb in mijn leven al ontelbare keren met eigen ogen het failliet van uw stelling mogen aanschouwen. In de eerste plaats het lot van mijn moeder – een warme vrouw die zich heel haar leven liefdevol heeft ingezet voor haar kinderen en nooit een hand tegen hen heeft geheven – maar desondanks door mijn zus en broer op het einde van haar leven als een stuk vuil in een gesloten instelling aan haar lot werd overgelaten.

      Nee – er is geen enkele garantie dat kinderen hun ouders dankbaar zullen zijn voor de door hen geschonken liefde en respect. Ook jouw generatie-Z-zoontje zal jou later zonder enige scrupules in de steek laten – als hem dat toevallig uitkomt. En reken vooral ook niet op uw millennial-vrouwtje – want die zal dan al lang met de zuiderzon vertrokken zijn. Hoe ik dat allemaal zo kan voorspellen? Levenservaring – Miguel de Witte – pure levenservaring.

      Tja – ik ben dan ook een flink aantal jaartjes ouder dan u. En heb al heel wat meer van het leven gezien dan u.
      Ach – wie bent u? Zo’n onnozel millennial-gevalletje dat TikTok teistert met een eindeloze reeks filmpjes waarin u pronkt met uw “perfect” gezinnetje – wijfje en verwend nageslachtzoontje prominent in beeld? En zelf met bijpassend “hedendaags” baardje? Een millennial-niemendalletje dat – zoals de meesten van zijn achterlijke generatiegenoten – misschien wat meer klop om zijn oren had moeten krijgen om niet totaal eigenwijs en verdwaasd het soort haatberichten zoals dat van hierboven te spuien.

      Ik ken uw soort – helaas – van binnen en van buiten. Zogenaamd “open van geest” – maar behorend tot de meest egoïstische en haatdragende generatie die ooit op deze planeet heeft geleefd. En soms denk ik: doe het Poetin – gooi die bom maar. Dat we van geprivilegieerd gebroed als u en die oppervlakkige bla bla in één keer vanaf zijn! Dóén – Poetin!

      “Kak nu maar ne keer goe in Uw broek” – de Witte! Haatventje!

  5. Michel van brempt zegt:

    Dat éne boek waarmee dan nog niet gegooid mág worden.

  6. Jean zegt:

    Simplistisch verhaal en broodjes aap over Rousseau (en de gebruikelijke zelfgenoegzame moralistische oorvegen). Er is wel degelijk sprake van disciplinering in de opvoedingspsychologie van Rousseau, dat men niet kan lezen is een ander verhaal. Selectief lezen van Voltaire, Rousseau, etc, om ze selectief voor hun karretje te spannen is het domein van de twintigste-eeuwse democratische cultuur. De pedagogische blunders zijn volkomen te wijten aan het egalitarisme en het slachtofferschap denken dat een product is van democratie, een soort denken dat Rousseau volkomen vreemd was.
    De praktijken en theorieën van de twintigste-eeuwse democratieën zijn geenszins representatief voor de filosofieën van dit soort verlichtingsdenkers. De fouten die men maakte en maakt zijn volledig eigen verantwoordelijkheid, bij gebrek aan inzicht en gezond verstand.

    • Marc Schoeters zegt:

      Rousseau heeft – en dat is helaas geen “broodjes aap” verhaal – inderdaad ál zijn kinderen naar een weeshuis gebracht. Opgeruimd staat netjes. En dan toch nog het lef hebben om schijnheilig werken te schrijven over “opvoeding”. Lees u even in – Jean!

      Rousseau is trouwens – samen met Socrates en Plato – de meest vrijheidsvijandige “filosoof” van de westerse beschaving. Dat zeg ik – samen met Nietzsche. Rousseau was de weerzinwekkende grondlegger van de huidige “woke”-dictatuur. Bijna alle ellende van de afgelopen meer dan twee eeuwen kan tot zijn zogenaamde “denken” worden herleid: de romantische schwärmerei, de bloedige Franse en Russische revoluties, het blinde “vrijheidsdenken”, de achterlijkheid om de samenleving aan onnozele “kinderen” over te laten – en last but not least – de huidige gedachtedictatuur van millennials en Gen-Z. Om dat in te zien volstaat het om zich een paar jaar diep in te lezen in de filosofische grondwerken van deze westerse beschaving. En dat met een échte kritische geest. Dat is helaas niet velen gegeven.

  7. Ines zegt:

    Zwak artikel, gelardeerd met zelf ingekleurde aannames gebaseerd op anektdotiek met veel begrip voor de mama, alleen maar omdat ze advocate is. Van de krantenartikels ook niks wijzer geworden. Alleen het “kleine” detail dat het addergebroed blijkbaar zijn eigen moeder wou vergiftigen springt eruit. Het neurodivers schatteke zit nu in een gesloten instelling. Geen enkele jeugdrechter gaat lichtzinnig over tot zo’n drastische maatregel. Denk eerder dat het één en ander is verdraaid in deze zaak en het een geval van verdoken oudermishandeling betreft.

    • Christel zegt:

      Dat detail in het artikel was me ook niet ontgaan. Er was duidelijk meer aan de hand en we kennen niet het hele verhaal erachter. Het is gemakkelijk om vanachter een klavier een oordeel te vormen over de ander.
      De wereld is aan het doordraven, er is precies geen redelijkheid meer.

      • Ines zegt:

        Ik heb dat vaak met vonnissen die in de media verschijnen: men geeft altijd een minimum aan info zoals het vonnis zelf en wat nietszeggende details. Maar wel altijd een clickbait-titel als krantenkop. Te weinig echte gerechtsjournalisten, zeker?

  8. Ines zegt:

    Zwak artikel, gelardeerd met zelf ingekleurde aannames gebaseerd op anektdotiek met veel begrip voor de mama, alleen maar omdat ze advocate is. Van de krantenartikels ook niks wijzer geworden. Alleen het “kleine” detail dat het addergebroed blijkbaar zijn eigen moeder wou vergiftigen springt eruit. Het neurodivers schatteke zit nu in een gesloten instelling. Geen enkele jeugdrechter gaat lichtzinnig over tot zo’n drastische maatregel. Denk eerder dat het één en ander is verdraaid in deze zaak en het een geval van verdoken oudermishandeling betreft.

    Sorry, er liep iets mis, mijn reactie verscheen telkens onder ander artikel.

    • Marc Schoeters zegt:

      Het kan geen kwaad om uzelf af en toe te herhalen, Inez. Onze politici doen niets anders – en bijna altijd véél dommer.

      • dzjakke Dzjakke zegt:

        “Bis repetita placent”: Het is me ook al eens overkomen. Soms gebeuren van die dingen zonder dat je het weet, als je geen geschoold informaticus bent…
        Waartoe het vonnis van een rechter die eindelijk de kans krijgt om een advocate terug te bijten, al niet kan leiden !

      • Ines zegt:

        @Marc & Dzjakke
        Hahahaha, dank u. Ik voel mij een stuk slimmer😉

  9. Serge Vanhee zegt:

    Prachtig schilderij trouwens, ik kende het niet.
    Doet mij denken aan “het bloedbad van de onschuldigen” van Rubens wat de dynamiek in zijn geheel betreft en ook wel met de vaagheid waarmee de figuren op de achtergrond geschilderd zijn. Ook wat de symboliek met de slangen in de handen betreft lijkt Rubens niet ver weg. De moeder als een medusa die haar zoon probeert te verstenen?
    Mooi, mooi, dank hier voor!

  10. Bert Brijs zegt:

    Een echte pedagogische tik werkte bij ons als volgt:
    1.”Niet doen,stop er mee.”
    2. “Nog één verwittiging, als je er niet mee stopt krijg je een knal voor je kont”
    3. In alle kalmte: knal voor de kont.

    Niks emotioneels, niks machteloosheid. Evenmin blijvende lichamelijke noch psychische schade bij het lijdend voorwerp.

  11. dzjakke Dzjakke zegt:

    Juist. In de opvoeding geldt de gouden regel: Wees zelf consequent!

Reacties zijn gesloten.