De Croo/Bracke: zeg nu zelf, zou u uw pensioen ineens gehalveerd willen zien?

Het is allemaal de schuld van de Spanjaarden

Een nieuw bommetje geneest ons van de illusie dat graaizucht alleen bij socialisten en Walen bestaat, of bij uitstek een combinatie van beide. Na Qatargate, waarin één politieke familie opvallend prominent uitblonk, is men nu en stoemelings op een onwettelijke regeling gestoten waarmee topambtenaren en ex-Kamervoorzitters zichzelf een premie toekennen bovenop hun riant pensioen. Dat is sinds 1998 geplafonneerd op ongeveer 7800 euro bruto per maand. Maar toenmalig Kamervoorzitter Raymond Langendries (PSC) organiseerde een systeem van bonussen bovenop dat pensioen, meer bepaald nog eens 75% van de parlementaire vergoeding. Concreet zag Herman De Croo zijn bruto wettelijk pensioen zowat verdubbeld, terwijl Siegfried Bracke, Kamervoorzitter van 2014 tot 2019, het moest stellen met 3000 euro extra per maand. Een liberaal en een Vlaams-nationalist (nu ja), het is eens iets anders.

De vraag is, hoe dit achterpoortje een kwarteeuw kon blijven openstaan, tot huidig kamervoorzitster Eliane Tillieux (PS) er op viel omdat een rist topambtenaren op pensioen ging en ook een premie-aanvraag deed. In de marge van deze genereuze zelfbediening werd ons dan ook dezelfde dag nog gemeld dat ACV-baas Marc Leemans per 1 januari 2024 wil stoppen, maar zichzelf liet ontslaan om van de voordelige brugpensioenregeling te genieten. Leemans trekt dus dop, zoals overigens zijn voorgangers ook allemaal deden toen ze vroegtijdig wilden stoppen. Deftige Christelijke vakbonders die in hun groen hesje graag preken houden over de uitbuiting van de kleine man en het immorele winstbejag van de patroons.

Politique politicienne

De electorale schade zal beperkt blijven: het gaat om gepensioneerde graailustigen die verwonderd zijn dat ze ineens per maand een deftig stuk minder op hun rekening zullen krijgen. De politieke rol van Siegfried Bracke is al een tijdje uitgespeeld, hij zetelt namens de partij enkel nog als voorzitter in het Vlaams Audiovisueel Fonds. Fractieleider Peter De Roover kon dus in Terzake voluit zijn verontwaardiging kwijt, in roerende consensus met Kristof Calvo (beiden spraken mekaar voor de gelegenheid zelfs met de voornaam aan).

De democratie bant de corruptie niet uit, integendeel, het is net de noodzaak om verkozen te worden die gefleem, achterbaksheid, de postjesjacht, én de onvermijdelijke laatste stap, de zelfbediening, in het leven roept.

Ook de globale schade voor de politieke geloofwaardigheid is beperkt: deze was al lang zo goed als nul. Men moet echter beseffen dat de zogenaamde graaicultuur universeel verbonden is met de politieke ratio op zich, meer bepaalde de lange weg naar de top en het daarmee gepaard gaande Machiavellistisch gekonkel. Dit bedrijf selecteert het gesjoemel zelf, een serieuze mens heeft hier niets te zoeken. U weet niet wat dat is, jarenlang handjes drukken, pensenkermissen organiseren, lachen, de zot uithangen. De democratie bant de corruptie niet uit, integendeel, het is net de noodzaak om verkozen te worden die gefleem, achterbaksheid, de postjesjacht, én de onvermijdelijke laatste stap, de zelfbediening, in het leven roept.

Kom me dus niets vertellen over politique politicienne of ‘oude politieke cultuur’, er bestaat geen ander. Elk voornemen van deze klasse om zichzelf te reguleren, de stal uit te kuisen, verzandt in stille onderlinge medeplichtigheid. Tot er weer een lijk uit de kast valt. Denk aan de 5% loonsverlaging die het Vlaams Parlement zichzelf in 2019 oplegde, maar dan ‘vergat’ toe te passen. In essentie beschermt en reguleert de politieke klasse zichzelf. Mistoestanden komen per toeval uit, of in het kader van een afrekening. Wat bij Kamervoorzitster Eliane Tillieux niet denkbeeldig is, gezien het zwaar weer waarin haar partij verkeert.

Colloque singulier

Calvo en De Roover in Terzake, 1/3: om ter hardst uit de lucht komen vallen

De verdienste van de media in deze is eveneens een huizenhoge nul. De grote kranten zoals De Standaard en De Morgen, het weekblad Knack, met hun getoeter over onderzoeksjournalistiek, hebben deze onwettige praktijken niet aan het licht gebracht. Vermoedelijk bestond er ook hier een afgesproken stilte in het kader van de ruimere Wetstraatconsensus tussen politiek en pers: een journalist weet wanneer hij moet zwijgen. De oppositie komt er al even bekaaid uit: nu wel verontwaardigd roepen, zoals fractieleidster Barbara Pas, maar het is vooral de oppositie -en dan zeker een anti-establishmentpartij als het VB- die dit soort toestanden moet en kan uitpluizen, inzage heeft in verrichtingen, cijfers kan opvragen. Pas verwondert er zich over ‘dat dit zolang verborgen kon blijven’. Kijk in de spiegel, Barbara, u bent fractieleidster en draait al twintig jaar mee. Men vraagt zich ook af wat die studiediensten doen, waarvoor de partijdotaties primair zijn bedoeld.

Dat gedurende bijna een kwarteeuw niemand van de administratie, het parlement, het politieke establishment, noch de media op de hoogte was van deze illegale constructie, volledig wit betaald, boekhoudkundig netjes in orde, is volstrekt ongeloofwaardig.

Professor Herman Matthijs stipt daarbij in een Knack-opiniestuk aan dat de bonussen in kwestie in de jaarlijkse begroting van het parlement staan én door de Kamer worden goedgekeurd. In die zin snijdt het argument van vader De Croo beslist hout: ‘Het is vreemd dat het legaalste orgaan van dit land – de Kamer van Volksvertegenwoordigers – mij iets illegaal zou hebben uitgekeerd’.

Ja, inderdaad, dat is een paradox: de wetgevende macht die iets illegaals beslist. Of de andere kant opkijkt. Dat gedurende bijna een kwarteeuw niemand van de administratie, het parlement, het politieke establishment, noch de media op de hoogte was van deze constructie, volledig wit betaald, boekhoudkundig netjes in orde, is volstrekt ongeloofwaardig.

Volksaard

Ook voor deze veel geplaagde man dreigt een financieel drama

We moeten dus niet te streng zijn voor Bracke en De Croo: ze kregen dat geld toegestopt omdat de constructie tot het ‘normaal’ behoorde. Iets in de schemering van de politieke cultuur. Feit is ook dat we met de sanctionering, het afpakken van dat voordeel, concreet van een verarming kunnen spreken bij deze twee personen, het verschil tussen vier keer per jaar naar Saint-Tropez en maar twee keer, tussen een voorsteekpas in Plopsaland en aanschuiven met de rest van de meute.

Bij deze stel ik voor de getroffenen en hun familie te compenseren via een andere uitkering, liefst een wettelijke. Het rampenfonds bijvoorbeeld, ik zeg maar wat.

Om het in woke-termen te zeggen: dit doet pijn. Ik pleit in deze voor clementie, onder het motto ‘gegeven is gegeven’. Hoe zou u zelf reageren, als uw pensioen gehalveerd wordt, en u 25 jaar uitkering moet terugbetalen, een halve manège moet verkopen? Hein? De verarming treft ook de rest van de familie De Croo, want gulle vader Herman maakt er geen geheim van dat hij bij leven en welzijn al zoveel mogelijk aan zijn kroost uitdeelt, ‘anders gaat de fiscus er toch maar mee lopen’.

In een Dag Allemaal-interview van april 2014 haalt hij er zelfs de Spaanse bezetting van de 16de eeuw bij, om uit te leggen dat wij plantrekkers zijn en het liefst onze zaakjes regelen tussen donkeren en klaren. Het is het systeem, het is de politiek, het is onze volksaard, het is wat het is. Zoon Alexander is mede slachtoffer van heel de commotie, het systeem, de volksaard, en bij deze stel ik voor de getroffenen en hun familie te compenseren via een andere uitkering, liefst een wettelijke. Het rampenfonds bijvoorbeeld, ik zeg maar wat. Graag met een voorkeursbehandeling wel, maar daar hebben we toch een parlement voor. En wie stemt er voor de leden van deze vergadering? Juist… Aangenaam weekend nog.

Mijn boek ‘Kakistocratie – Pleidooi voor méér antipolitiek’ is herdrukt en terug beschikbaar. Bestel het in het boekenhoekje en krijg het persoonlijk gesigneerd thuis bezorgd!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Het politiek theater, Kakistocratie. Bookmark de permalink .

13 reacties op De Croo/Bracke: zeg nu zelf, zou u uw pensioen ineens gehalveerd willen zien?

 1. Mark II zegt:

  Mijn pensioen is zo laag dat ik een quasi verdubbeling ook niet meteen op mijn bankafschrift zou opmerken.

 2. Victor zegt:

  Misschien geen electorale schade en ook geen globale schade voor de politieke geloofwaardigheid maar voor de Kamervoorzitster zie ik de toekomst wel somber in. Ik kan mij echt niet voorstellen dat een socialist een achterpoortje zou sluiten of openbaar maken van een systeem waarin zelfbediening voor de politieke klasse de normaalste zaak blijkt te zijn. Dit doet men niet ongestraft.
  Mogelijks het einde van haar politieke carriere.

 3. Gilbert zegt:

  Naar de Franstaligen kijken, om weg te kijken van de Nederlanstaligen????Mijn
  echtgenote heeft 50 jaar gewerkt, volledig in het wit en voltijds. Ze
  krijgt een pensioen van 630 euro/maand. Herman De Croo krijgt een bonus
  van 3000 euro/maand bovenop zijn pensioen van 7000 euro/maand. Ik klaag
  al drie jaar lang, het pensioen van mijn echtgenote aan, bij alle
  politieke partijen en enkele politici. Alleen OVLD en CD&V weigeren
  om ook maar één letter te antwoorden. Iedere maand krijgt mijn
  echtgenote een slag in haar gezicht, en dit komt er bovenop. Als De Croo
  beweert: “ik heb er voor bijgedragen”, waarom krijgen wij niet waarvoor
  wij hebben bijgedragen??? Als de wedde van De Croo zo wordt opgetrokken
  , dat hij het niet eens voelt dat hij bijdraagt, bijdragen, die
  tenslotte door de belastingbetaler worden betaald. Maar ik moet zwijgen.
  Maar ik mag niet kwaad worden. En zeggen dat ik nog voor Herman De Croo
  nog gestemd heb, dommerik, die ik ben. Politici zijn mijn vertrouwen
  kwijt. Ik kan alleen nog reageren in 2024 in het stemhokje, magere
  troost. Men moet mij niet vertellen, dat Kamerleden het Kamer reglement
  niet kennen, het zijn bijna allemaal advocaten. Politici, jullie leugens
  geloof ik niet meer.

 4. Van den Wijngaert zegt:

  Hedebouw van de Franstalige PVDA zei gisteren op Radio1 dat ze dit al jaren goedkeuren terwijl iedereen nu uit de lucht valt … wat een stelletje hypocrieten, onze politiekers zijn echt een noodzakelijk kwaad geworden voor onze zogezegde democratie.
  Tijd voor Alle Macht Aan Het Volk, maar hoe gaan we dit ooit kunnen realiseren …

 5. Marc Schoeters zegt:

  Ach, politici. Stel je even voor dat je een zakkenvullende nietsnut bent, en stel je even voor dat je een parlementslid bent… Maar ik herhaal mezelf.

 6. willy zegt:

  Dat men durft praten over democratie is al even bederfelijk als de lange graaicultuur van onze “verkozen” profiteurs.
  Even ter verduidelijking : in een democratisch land zoals Zwitserland hebben de leden van de twee kamers in de regering maar een part-time job en hebben buiten het parlement een job zoals iedereen .
  Zij vergaderen 4 maal per jaar gedurende enkele weken en worden met zitpenningen betaald , onnodig het verschil in geldverspilling die hier plaats vind te moeten aantonen ., maar dat kan alleen in een land waar het volk bepaald hoe ver het parlement mag en kan gaan en waar referenda gebakken zitten in de grondwet.

 7. Serge zegt:

  De eenvoudigste manier om de portefeuille van een mens te stelen, is door hem te vertellen dat je zijn horloge gaat stelen.

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   En hem vervolgens horloge én portefeuille afhandig maken, en hem zodoende
   ook nog het gevoel geven dat hij iets kreeg….

 8. dzjakke Dzjakke zegt:

  Het zijn er niet weinig, die op alle niveaus en alle manieren, direct en indirect, de bevolking uitzuigen. Ze zijn met zovelen, dat ik nu spreek over een epidemie van politeken.

 9. Nadine Strooband zegt:

  Lijkt mij een beetje een bliksemafleider voor het nieuwe postje van mama Conner dat in alle discretie is beklonken….

 10. Pingback: De Vlaamse crisis en de onmetelijke vermoeidheid van de Minister-President | Acta Sanctorum

Reacties zijn gesloten.