De Mocro Maffia en de Belgische narcostaat-in-wording

En hoe de Vlaams-Nederlandse eenmaking vorm krijgt

Het was weer een hilarisch schouwspel, de Afspraak-uitzending op VRT-Canvas van dinsdag 10 januari. Deze talkshow dingt steeds meer mee naar de prijs van beste TV-satire. Naar aanleiding van het escalerende drugsgeweld in Antwerpen had Bart Schols BiZa-minister Annelies Verlinden en Advocaat John Maes uitgenodigd. Het was een oefening in omfloerst stilzwijgen. De minister uitte haar verontwaardiging en medeleven (klassiek), en liet verder het achterste van haar tong niet zien ‘omdat het onderzoek nog loopt’. Verder lijkt haar betrokkenheid als hoofd van de politie niet te gaan.

Wat Meester Maes in de studio kwam doen, ontging iedereen, want de in Dubai residerende drugsbaron (pardon, horlogeverkoper) Othman el Ballouti en diens broer, twee nonkels van het doodgeschoten meisje, blijken zijn cliënten te zijn waartegen hij beroepsgeheim is verschuldigd. Lachband aan. Justitieminister Van Quickenborne had misschien wel iets zinnigs te zeggen, maar ‘die kon niet naar de studio komen want hij zit in zijn safehouse’, aldus Schols. Terwijl Quickie diezelfde avond bij Gert Verhulst in De Tafel van Vier te zien was. Lachband bis.

Al jaren lang is het zowat elke week prijs in de Antwerpse regio. Maar als een kind sterft ontstaat er een schokgolf van verontwaardiging en gaan de media én de politiek in een overdrive van sentimentaliteit: ons medeleven gaat uit naar…, en blabla. Minister Annelies Verlinden (CD&V) blinkt uit in dat soort nietszeggende ruitenkuis. Ze deed het toen de dorpen aan de Vesder onderliepen, ze deed het na de dood van een minderjarige in het drillrapmilieu, ze deed het toen Marokkaanse ‘jongeren’ de boel kort en klein sloegen na een voetbalmatch. Verlinden geeft onweerstaanbaar het gevoel dat ze daar zit omdat er nu eenmaal een stoel vrij was, van waaruit ze de zaken aaneen moet babbelen. Alles lijkt van haar af te glijden, ze leeft en regeert in de tijd van het uitstel, zoals al haar Vivaldi-collega’s trouwens: met 2024 in aantocht is het roepen in het donker en brandjes blussen.

Pitabars en wasserettes

Dat de Belgische en Nederlandse cocaïnemaffia’s één netwerk vormen, waarin afrekeningen dagelijkse kost zijn, is al lang bekend. De overleden onderzoeksjournalist Raf Sauviller publiceerde er in 2017 een spraakmakend boek over, getiteld Borgerokko Maffia, met naam en toenaam, wat hem op doodsbedreigingen uit het milieu te staan kwam.

Het gebied Antwerpen-Rotterdam moet beschouwd worden als één zone van zware drugscriminaliteit waarvoor eigenlijk één speciale politie-eenheid zou moeten opgericht worden. Keep on dreaming. Sauviller maakte de politiek incorrecte stelling hard dat de cocaïnehandel in handen is van een aantal Marokkaanse families. Het misdaadgeld wordt versluisd naar het thuisland en witgewassen via ingenieuze constructies. Allerlei lokale kleinhandelszaken, van pitabars over pannenkoekenhuizen tot wasserettes (!), worden gebruikt als dekmantel. Voor de nodige smeeroperaties zoals het ronselen van havenarbeiders blijft er ruim voldoende zwart geld over.

Het misdaadgeld blijft niet binnen het zwarte circuit, het vindt zijn weg naar legale, ‘fatsoenlijke’ bedrijfstakken en dooradert steeds meer de reguliere economie, tot en met het opkopen van voetbalclubs.

Het aloude onderscheid tussen de onderwereld en bovenwereld bestaat niet meer. Het misdaadgeld blijft niet binnen het zwarte circuit, het vindt zijn weg naar legale, ‘fatsoenlijke’ bedrijfstakken en dooradert steeds meer de reguliere economie, tot en met het opkopen van voetbalclubs. Tegelijk worden de drugskartels echte staten-in-de-staat voor wie bescherming, afpersing en liquidaties van advocaten en journalisten aan de orde van de dag zijn. We komen dan in een narcostaat terecht, een label dat vroeger was voorbehouden voor Latijns-Amerikaanse ‘bananenrepublieken’ genre Columbia, Mexico en Suriname. In dit laatste land bleek de voormalige president Desi Bouterse zelf betrokken bij drugstrafieken. Suriname is tot op vandaag een belangrijk doorvoerland in de export naar Europa.

Modelgezin

Een onschuldig kind, maar rond de familie blijven er vraagtekens

Wereldhaven Antwerpen zit als draaischijf van de cocaïnehandel onmiskenbaar in de lift. In 2022 werd een recordhoeveelheid van het witte goedje onderschept, net geen 110 ton, een stijging met 23% tegenover 2021. In Rotterdam werd een daling van 29% vastgesteld en kwam men uit op 52 ton coke. Deze communicerende vaten, de verwevenheid van de netwerken, én het familiaal karakter van de Mocro Maffia maken de stelling tamelijk ongeloofwaardig dat de familie van het vermoorde meisje met heel dit milieu niets te maken zou hebben. Drie broers van de moeder van het gezin, door de media als een ‘modelgezin’ omschreven, staan in februari terecht voor drugsfeiten. In de pers beklagen ze zich uitvoerig over de ‘laster’ die hun in Dubai verblijvende verwante Othman el Ballouti treft. Misschien is het wel racisme of islamofobie.

De El Ballouti’s vormen een goed draaiend familiebedrijf waarvan Othman de onbetwistbare peetvader is. Dubai is de nieuwe vrijhaven voor dit soort topcriminelen.

Ja, nonkel Othman heeft als hard werkende zelfstandige goed geboerd. Van kleine ‘uithaler’ en koerier werd hij zelf groothandelaar en tenslotte steenrijke vastgoedmagnaat in het verre Dubai. Al vroeg ging de opbrengst ook naar goede doelen. In 2015, het jaar van de Charlie-aanslag, raakte bekend dat Othman 15.000 euro cash had overhandigd tijdens een benefietactie voor de bouw van een nieuwe moskee in Mechelen. Voor El Ballouti was dat kleingeld, maar zijn gift bracht de teller tot op de verhoopte 600.000 euro. Allah zij geloofd.

In 2016 werd hij op de luchthaven van Zaventem ei-zo-na gearresteerd wegens drugshandel, maar hij koos het hazenpad en verkaste naar Dubai. Zijn broertje Younes werd in 2017 door een concurrerende bende ontvoerd. Volgens de officiële versie kon hij ‘ontsnappen’, maar naar alle waarschijnlijkheid werd er losgeld betaald. Vanuit Dubai. Met dit golfstaatje heeft België zowaar een uitleveringsverdrag gesloten, dat dode letter blijft. Dankzij Operatie Sky ECC (het kraken van beveiligde GSMs) kwam de politie er achter dat ook oudere broer Nordin zeer bedrijvig is in de internationale drugssmokkel. Om maar te zeggen: de El Ballouti’s vormen een goed draaiend familiebedrijf waarvan Othman de onbetwistbare peetvader is. Dubai is de nieuwe vrijhaven voor dit soort topcriminelen.

Out-of-the-box

Othman El Ballouti, van kleine ‘uithaler’ tot drugsbaron

Hoe deze uitwoekerende kanker te lijf gaan? Het leger inschakelen zoals burgemeester De Wever vertwijfeld suggereert? Om wat te doen? Met pantserwagens patrouilleren in een gebied tussen pakweg Kruibeke en Brasschaat? Zich op de haven als superbeveiligde zone concentreren, de controles van de binnenkomende vracht uit Zuid-Amerika nog opvoeren? Dat kan allemaal helpen.

Maar de politie zelf schat dat er maximaal 20 procent kan onderschept worden. Voor iedere kilo coke die gepakt wordt, gaan er dus zeker vier de markt op. Al decennia schommelt de straatwaarde per gram 50 euro, hoe hard de douanehonden ook snuffelen. Het aanbod is dus verzekerd. Meer onderscheppen en een sterker repressief beleid kunnen een afschrikkingseffect hebben, dan verhuizen ze weer naar Rotterdam. Van mij mogen ze elke drugsbaron en groothandelaar, Othman el Ballouti incluis, 20 jaar geven zonder kans op vervroegde vrijlating, al zal een pientere advocaat daar wel een stokje voor steken. Deze topcriminelen hebben de rechtstaat aan hun kant en proberen er zelfs zaken mee te doen.

De grootste uitdaging is het verdienmodel van de drugshandel breken. Daartoe moet, zolang er vraag is, misschien de overheid zelf de productie en distributie in handen nemen, in samenwerking met de farmasector.

Enig out-of-the-box denken zal bijgevolg onvermijdelijk zijn, ook al druist het in tegen ons gevoel. Drugsgebruik de-criminaliseren en de verslaafde als een patiënt zien in plaats van een delinquent, lijkt me een piste die toch uit de taboesfeer moet. Portugal heeft er grote successen mee geboekt. Kleine gebruikers worden aangemoedigd een ontwenningstraject te volgen, voor dealers zijn er strenge straffen. In het onderwijs en de media moeten sterke ontradingscampagnes gevoerd worden. Maar de grootste uitdaging is het verdienmodel van de drugshandel breken. Daartoe moet, zolang er vraag is, misschien de overheid zelf de productie en distributie in handen nemen, in samenwerking met de farmasector. Technisch kan dat perfect. Het zal een oorlog zijn op verschillende fronten, repressief en preventief. Als we Vlaanderen niet tot narcostaat willen laten degraderen, op dat vlak ééngemaakt met Nederland -joepie-, moet men het probleem bij de wortel aanpakken en de aanvoerlijnen droogleggen.

Laten we tenslotte niet vergeten dat de cocaïnesnuivers tot de hogere sociale regionen behoren, showbizz, de culturele elite, media, het zakenmilieu en zelfs politieke kringen. Deze lui een geweten schoppen lijkt me dit keer zeker een deel van de oplossing.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 

Dit bericht werd geplaatst in Multicul, Politiek incorrect. Bookmark de permalink .

10 reacties op De Mocro Maffia en de Belgische narcostaat-in-wording

 1. willy zegt:

  Als dat de klanten zijn dan zijn we zeer ver weg van het normaal

 2. Christl Lietaert zegt:

  Super geschreven …. Je bent “ ne krak”

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

 3. dzjakke Dzjakke zegt:

  Puik stuk.
  Mijnheer Sanctorum, heeft u een safe-house? Ik zou gaan voor de Wetstraat 16, en de terreuracties van de mocro’s daarop loslaten, het zal de teken daar een zetje geven onder hun vegeterende kont.
  Je ziet wel aan mijn pen,
  dat ik geen Sanctorum ben….
  Verstuurd vanaf mijn pc. Een Lenovo.

  • Marc Schoeters zegt:

   Sanctorum heeft geen safe-house nodig tegen de Mocro Maffia. Maar wél tegen de Belgische Staatsveiligheid – die in een nieuw rapport zijn gedachtegoed blijkbaar tot nieuw terrorisme heeft uitgeroepen. Zie mijn bericht hieronder.

 4. Serge Vanhee zegt:

  De oorlog tegen drugs gedijt op onwetendheid over drugs en een misplaatst vertrouwen in de macht van de wet om menselijke ondeugden te reguleren.

 5. Serge Vanhee zegt:

  In deze “unheimliche” post-corona tijd zou het nieuwe symbool van staatsinmenging in het privéleven de verplichte urinetest kunnen zijn. Wedden dat men Brussel zou afbranden en reken maar dat het niet het proletariaat zou zijn. Men houdt het dus maar netjes en veilig op valse PCR-test om het gepeupel onder knoet te houden.

 6. Adrianus Van Beethoven zegt:

  Goed idee. Nu nog heel Europa overtuigen. Want zelfs al betaald men in België de gebruikskosten terug via de Ziekenkas, dan nog zal in Antwerpen de oorlog tussen de concurrerende drugbendes blijven duren, om de andere landen te bevoorraden.

 7. eric sportmans zegt:
 8. Eric de Eerste zegt:

  Met andere woorden: als je midden in de nacht als handelaar in edele metalen door een Franstalige politie-eenheid bij je thuis afgemaakt wordt moet er sowieso stront aan de knikker geweest zijn, moet je wel heel wat op je kerfstok gehad hebben (anders doet de politie zoiets toch niet) en heb je je eigen liquidatie meer dan verdiend. Je had maar geen complotdenker, prepper, wapendeskundige of naar soevereiniteit strevende wappie moeten zijn. Eigen schuld, dikke bult, en daarom dat bovengenoemde Annelies Verlinden vond dat ze deze succesvolle politie-actie moest toejuichen. Een stuk extreem-rechts tuig was professioneel uitgeschakeld, waarvoor Dank en Bravo en Leve Ons!
  Als je echter hoofd van een moorddadige drugsbende bent, Marokkaan bovendien, dan slaag je erin om aan de politie en uit het land te ontsnappen en met je opgespaarde criminele geld in het liefelijke Dubai een lucratief vastgoedimperium op te starten. Je moet daar niet bang zijn voor Belgische oekazes, want als rechtgeaarde, islamitische Marokkaan ben je zo goed als onschendbaar en moet je je van officiële verdragen, die enkel goed zijn voor de bühne, niks aantrekken. Je mag bovendien daarboven in je eigen zuiderse wolkenkrabber op beide oren slapen, want aan je in Vlaanderen achtergebleven familie wordt niet geraakt en de kwaliteitspers zal voor haar in bewondering staan vanwege de goede opvoeding die de zonen meegekregen hebben. Als Annelies daar dan nog een leugenschepje complimentjes bovenop kan gooien zal ze het niet laten. Immers, over moslims niets dan goeds ! In ‘F.C. de Kampioenen’ en ‘Thuis’ zal je toch ook geen criminele Marokkaan tegenkomen, nietwaar, en vermits die televisieseries voor vele Vlamingen de werkelijkheid hebben vervangen leven we in een land van melk en honing waarin het enige straatgevaar van extreem-rechtse wappies, anti-vaxxers en andere samenzweringstheoretici komt. En die worden, tot ieders grote opluchting, manmoedig en systematisch vernietigd. Dankzij Annelies en dankzij de politie. Waarover maken we ons eigenlijk nog zorgen ???

 9. Marc Schoeters zegt:

  Beste Johan. Waar maakt u zich toch druk over? Toch niet over de mocromaffia – die al tientallen aanslagen heeft gepleegd in de straten van Antwerpen? Zijn er soms geen andere – méér dringende – gevaren die ons bedreigen? Ik vraag het maar, hé?

  Vandaag meldde de Belgische Staatsveiligheid (VSSE) in een officieel rapport dat ons land inderdaad bedreigd wordt. Door de mocromaffia? Door het mohammedaanse terrorisme? Nee hoor! De Belgische Staatsveiligheid maakt zich vooral druk over de “zorgwekkende radicalisering van jongeren”. Over jongeren met een woestijnachtergrond? Nee hoor! Over de “rechts-extremisten” – blijkbaar mensen die hier al eeuwenlang geboren en getogen zijn. Ik citeer: “De VSSE merkt sinds enkele jaren op dat rechts-extremisten steeds vaker de overheid of andere symbolen van het ‘establishment’ viseren met hun discours of acties: de pers – die ze de ‘mainstream media’ of ‘linkse leugenpers’ noemen – academici met voornamelijk de virologen en politici. De overheid is steeds vaker kop van Jut dan andere ‘klassieke’ doelwitten van rechts-extremisme zoals asielcentra, moskeeën of synagogen. Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen valt op dat rechts-extremisten opnieuw proberen om de woede en de haat tegen de overheid aan te wakkeren.”

  Laat dit even goed tot u doordringen.

  De Belgische Veiligheidsdienst vindt dus autochtone jongeren die vragen hebben bij het huidige overheidsbeleid gevaarlijker dan mohammedaanse terroristen die het geweld van de Islamitische Staat verheerlijken. En die dienst heeft daarom in de voorbije twee jaar meerdere dossiers van “geradicaliseerde jongeren” (= Vlaamse jongeren die intelligent genoeg zijn om het nieuwe 1984 dat ons boven het hoofd hangt in te zien) doorgespeeld aan de politiediensten en het parket. De Belgische Veiligheidsdienst vindt “het tijdig detecteren en tijdig voorkomen dat deze beïnvloedbare en impulsieve jongeren overgaan tot geweld” voor de komende jaren “een ernstige uitdaging.”

  Dus voor de Belgische Veiligheidsdienst (VSSE) is het straatgeweld en terrorisme van de mocromaffia en het mohammedaanse radicalisme blijkbaar niet zo prioritair als de kritiek van “rechts-extremisten” op het overheidsbeleid. En wie zijn die “rechts-extremisten”? Volgens de Belgische Veiligheidsdienst (VSSE) mensen die met “hun discours” “de overheid of andere symbolen van het ‘establishment’ viseren”. Mensen die de “mainstream media” of de “linkse leugenpers” aan de kaak durven te stellen. Mensen die vraagtekens zetten bij de collaboratie van de westerse globalistische machten met Oekraïne. Mensen die protesteren tegen “de stijgende energieprijzen” en de overheid daarvoor verantwoordelijk stellen.

  Met andere woorden – beste Johan – de Belgische Staatsveiligheid vindt ú een terrorist. En mij – en vele mensen op deze website. Wij zijn véél en véél gevaarlijker dan de mocromaffia of hun terroristische geloofsbroeders.

  U bent bijgevolg gewaarschuwd: wij zijn binnenkort allen Yannick Verdyck.

  https://www.hln.be/binnenland/staatsveiligheid-waarschuwt-voor-zorgwekkende-radicalisering-van-jongeren~a886990c/

Reacties zijn gesloten.