Dirk Verhofstadt, de liberaal die politiek andersdenkenden als nazi’s wegzet

We moeten het tussendoor eens hebben over Dirk Verhofstadt, de twee jaar jongere broer van Guy, de illustere paarsgroene premier uit het begin van deze eeuw die nu in Europa aan de kost komt. Ja kijk, niemand kiest ervoor om een broer te hebben die Guy heet, en niemand is verantwoordelijk voor de wandaden van een familielid. Het zal niet makkelijk geweest zijn om naast zo’n narcistische flapuit op te groeien, het tekent een mens. Dus verkoos Dirk wijselijk om in de schaduw te blijven, en zich nuttig te maken als bezieler van de denktank Liberales, én partij-ideoloog van de Open-VLD (die naam zou een vondst van hem zijn). Guy is de doener, Dirk de denker, die al een vracht boeken op zijn naam heeft staan. Als docent ‘Media en ethiek’ in de vakgroep Communicatiewetenschappen aan de UGent heeft hij daar blijkbaar ook de tijd voor.

Nuttig simplisme

Voor Dirk Verhofstadt is Tom Van Grieken een Hitler in maatpak

Wat ons bijzonder moet interesseren, is de permanente kruistocht van Dirk tegen extreemrechts, meer bepaald het Vlaams Belang, volgens hem een heruitgave van de nazipartij in de jaren ’30. In zijn optiek zijn Van Grieken en C° zonder meer nazi’s in maatpak, die erop uit zijn om met de democratie korte metten te maken. Is dat niet wat kort door de bocht? Neen, de docent Media en Ethiek houdt voet bij stuk en zweert ook bij het cordon als democratische maatregel die 25% van de Vlaamse kiezers als irrelevant wegzet. Uiteraard strookt dat perfect met de lijn van zijn partij die vandaag in de peilingen zelfs geen 10% meer haalt.

De context is anders, en de systeemkritiek komt vandaag vooral van de rechterzijde, niet van links dat zich in Vlaanderen en België vooral tegen het regime aanschurkt.

Maar houdt Verhofstadts standpunt ook historisch-wetenschappelijk steek? Dat is zeer twijfelachtig. Historici zijn nogal beducht voor het motto ‘dat de jaren ’30 terug van weggeweest zijn’. Dat is meer een nuttig simplisme, een slogan vanuit een partijpolitieke agenda, dan een blijk van historisch inzicht. We leven niet in de jaren ’30 van vorige eeuw, we leven in de jaren ’20 van deze eeuw. We hebben mei ’68 en de oliecrisissen zien passeren. Er waren de migratiegolven, er was 11 september 2001, en er is het islamterrorisme. De context is anders, en de systeemkritiek komt vandaag vooral van de rechterzijde, niet van links dat zich in Vlaanderen en België vooral tegen het regime aanschurkt. Niettemin blijft D.V. op die nagel kloppen, en fulmineert in vrijwel elk opiniestuk tegen het Vlaams Belang en (in iets mindere mate) de N-VA.

In De Afspraak van 7 december j.l. zet historicus Georgi Verbeeck, verbonden aan de KUL en de Universiteit van Maastricht, Dirk Verhofstadt op zijn plaats en legt vooral de nadruk op de verschillen met de jaren ’30. Zo heeft corona veel meer impact uitgeoefend op de extreemrechtse opinievorming en retoriek, dan allerlei nostalgische dromen rond een sterke leider, de zoektocht naar Lebensraum, en de vervolging van bepaalde ‘rassen’. Noteer dat de grootste aanhangers van de pro-Israël-lobby heden bij het Vlaams Belang zitten. Antisemitisme lijkt vandaag toch vooral verbonden met de islam, en bij uitbreiding zijn linkse sympathisanten.

Woke-ideologie

Desalniettemin houdt Verhofstadt, in zijn ijver om het VB te stigmatiseren, de groteske vergelijking vol. Extreemrechts staat kritisch tegenover het Belgische regime, en is dus per definitie ondemocratisch. Ze hebben kritiek op de mainstream media en zijn dus tegen de vrije meningsuiting. Zo zijn er nog wel een paar rare kronkels die in het ‘Dagboek 1933’ aan bod komen. De Marokkanen zouden de nieuwe Joden zijn, waarbij hij dan gemakshalve vergeet dat net de islam de intolerantie predikt, en dat de meerderheid van de Europese moslims de sharia boven de rechtstaat verkiest. Dat mensen zich zorgen maken over deze evolutie en rechts stemmen: dàt lijkt vooral het probleem van deze historicus.

Een rector die niet meer gaat voor de vrije meningsuiting, maar voor ideeëncontrole, met camera’s en micro’s en alles erop en eraan: dàt moet ons verontrusten.

Het wordt nog pijnlijker voor Dirk Verhofstadt, als we de optelsom maken van wat hij allemaal niét ziet als een bedreiging voor onze democratie. De zaak bijvoorbeeld met de twee UA-medewerkers, waarvan een privé-conversatie openbaar werd gemaakt, waarna rector Van Goethem hen publiek kapittelde en van racisme beschuldigde; de twee zijn nog steeds geschorst. Een rector die niet meer gaat voor de vrije meningsuiting maar voor ideeëncontrole, met camera’s en micro’s en alles erop en eraan: dàt moet ons verontrusten. Of de dictatuur van de woke-ideologie die soms in een echte heksenjacht ontaardt. Het fascisme toont op verschillende tijdstippen in de geschiedenis verschillende gezichten: vandaag broeit het vooral bij de lafheid van intellectuelen en journalisten, hun conformisme, hun regimegetrouwheid, hun capitulatie voor de politiek correcte wurggreep.

Dat hij daarbij extreemrechts verantwoordelijk stelt voor het afbrokkelen van de privacy, is helemaal van de pot gerukt. Het is de overheid zelf die zich in het nabije verleden zeer ambitieus heeft getoond wat betreft het binnendringen van de privé sfeer, tot en met het recht van de politie om uw huis binnen te vallen, het gebruik van drones die uw woonkamer inspecteren om te zien wie er allemaal aanwezig is, enzovoort: dat zijn geen ideeën van extreemrechts, het zijn enkele van de maatregelen van de nieuwe controlestaat waarin, ironisch genoeg, de partijgenoten van Dirk Verhofstadt een prominente rol vervullen.

Staatsomroep

Het totaal gemis aan objectiviteit en de bedekte censuur binnen de openbare omroep is voor Dirk Verhofstadt dan weer geen probleem 

Wat meer zelfkritiek en gevoel voor actuele geschiedenis zou de broer van Guy dus niet misstaan. Het ene fascisme is het andere niet, zoals het ene liberalisme ook het andere niet is. Het is de huidige kakistocratie, het systematische wanbeleid dat zich toelegt op een gestage inperking van burgerlijke vrijheden, die een antipolitieke stemming bij de gewone man en vrouw veroorzaakt. Terecht, zou ik denken. Het is ook in Kortrijk, de smart city van burgemeester en justitieminister Van Quickenborne, dat de meeste camera’s per vierkante meter hangen. Helaas ontgaat deze tendens van de verchinezing Dirk Verhofstadt compleet. 

De huidige mainstream media, met de VRT voorop, tonen alles behalve blijk van een pluralistische ingesteldheid. De pensée unique domineert over het parler-vrai

Ook de rol van de media en bijvoorbeeld het cryptofascisme van de openbare omroep vormen een blinde vlek op het netvlies van onze historicus. Sterker: als je daar kritiek op formuleert, ben je een nazi. De huidige mainstream media, met de VRT voorop, tonen alles behalve blijk van een pluralistische ingesteldheid. De pensée unique domineert over het parler-vrai. De manier waarop praatprogramma’s als De Afspraak bij voorkeur linkse opiniemakers of exponenten van de politieke correctheid een forum geven, en rechtse politici -als ze al uitgenodigd worden- onderbreken, de mond snoeren (recent nog met Barbara Pas), het zijn toch allemaal bedekte vormen van censuur waardoor op de VRT terecht het etiket ‘staatsomroep’ kleeft.

Een professor ‘media en ethiek’ zou dit moeten opvallen, helaas. De hetze tegen rechts en extreemrechts, waarbij de liberalen de democratie zouden rechthouden, laat nauwelijks enige mediakritiek toe. Het is gemakkelijk om politieke tegenstanders als nazi’s te identificeren: dat doet ene Vladimir Poetin ook, terwijl hijzelf perfect demonstreert hoe het fascisme werkt. Dirk Verhofstadt is dringend toe aan iets waar zijn broer niet toe in staat is: introspectie en zelfkritiek. Een mening verkondigen mag iedereen, zichzelf als historicus aan de juiste kant van de geschiedenis plaatsen en op die manier politieke tegenstanders neersabelen, is goedkoop en doorzichtig.

Mijn nieuw boek, getiteld ‘Kakistocratie – Pleidooi voor méér antipolitiek’, kan u bestellen via de boekenwinkel. 

Geïnteresseerd in een lezing rond dit thema? Stuur dan een mailtje naar johan.sanctorum@telenet.be 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Het politiek theater, Kakistocratie, Sterke Vlaamse verhalen. Bookmark de permalink .

28 reacties op Dirk Verhofstadt, de liberaal die politiek andersdenkenden als nazi’s wegzet

 1. madyvermeulen zegt:

  Goed zo Johan! Wrijf het er maar goed in! Met harde FEITEN!
  De blauwe loosers, waartoe het omhoog gevallen broertje van Guy uit Gent behoort, halen, niet toevallig, geen 10% meer. Het Belang 25%. De N-VA 22%. Ruim voldoende voor een meerderheid in zetels. De VLD, CD&v, vooruit en de groenen behalen samen nauwelijks 45%. Zonder de N-VA dus géén Vlaamse regering mogelijk! Als de grootste Vlaamse partij eens te meer “democratisch” aan de kant wordt geschoven is de enige mogelijkheid: een “Vlaamse” regering naar het beeld en de gelijkenis van Vivaldi. Welke gek begint daar nog aan na de glorieuze afgang van een kibbelkabinet zonder voorgaande?

 2. Eric de Eerste zegt:

  Vreemd, corona wordt in bovenstaand stuk gelinkt aan extreemrechts, Poetin zou een fascist zijn en waarschijnlijk zijn voor Sanctorum ook degenen die niet meedoen aan de klimaathysterie bruin aangebrand. Sanctorum trapt in dezelfde val als degene die hij hierboven aanklaagt. Van iemand die zich een kritisch denker noemt verwacht ik iets minder zelfgenoegzaamheid.

 3. madyvermeulen zegt:

  Wat meer zelfkritiek en gevoel voor actuele geschiedenis zou niet alleen de broer van Guy niet misstaan.
  Sanctorum heeft het hier over Dirk Verhofstadt, broer van. Deze historicus erfde dezelfde zelfgenoegzaamheid en pretentie als zijn ‘liberale’ broer. Voor wat het liberalisme vandaag nog waard is.
  Niks is zo gemakkelijk, én doorzichtig, als politieke tegenstanders als nazi’s te verkopen. Poetin is niet de enige die dat doet, terwijl perfect demonstrerend hoe het demoniseren van de vijand werkt. Uit een kindermond klinkt dat als ‘Wat je zegt ben je zelf’. Dirk en Poetin zijn geen van beiden in staat tot introspectie en zelfkritiek.

  Wat Sanctorum schrijft wijst nergens op de behoefte om, zoals premier Michel en den Dirk, ‘aan de goede kant van de geschiedenis’ te gaan staan. In tegenstelling tot de meeste aanhangers van het Belgisch regime is Johan wél een kritische denker.

  Een zekere Bruno Yammine is ook een aan de KUL afgestudeerd ‘historicus’. Hij deelt zijn kunstjes met Dirk Verhofstadt, en schrijft ook boeken. Je raadt het al, over de collaboratie. Over de koninklijke Belgische landgenoot van Hitler, beiden bewezen massamoordenaars, en zijn racistische slavendrijvers in Congo, vaneigens geen woord. Evenmin over Leopold III die zoete broodjes bakte met Hitler.

  Yammine was medeoprichter van de BUB, maar zijn verhaal over de terugkeer naar het eendrachtige, unitaire België was rap afgelopen. De “partij” van Hans van de Cauter splitste niet gek lang na haar ontstaan in drie. Een afdeling in Brussel, met Hans van de Cauter als voorzitter, in Brugge zwaait fotomodel Ruben Cottenje ‘de Dauphin’ de plak, en in Antwerpen Cedric Vloemans. Ik bespaar jullie wat de Brugse Ruben uit zijn francofone botten sloeg, maar het stukje van historicus Bruno Yammine over ‘de onbreekbare volksgeest’ MOETEN jullie gelezen hebben: https://forum.politics.be/showpost.php?p=747846&postcount=1.

  • Vanhee Serge zegt:

   Vooral het zinnetje “Het gaat immers om de waarheid, van de Belgen, voor de Belgen” doet mij sterk denken aan deze hilarische sketch.

 4. Jean zegt:

  Wat Vladimir Poetin betreft, neonazisme is wel duidelijk actief in Oekraïne. Duidelijk verbonden met de regering. De eerste prioriteit van Rusland is natuurlijk de uitbreiding van het NAVO monster, anders had men Oekraïne waarschijnlijk niet binnengevallen. Wat moet je met zo’n zwaar corrupt land? Dat daar een jood op de troon zit is geen tegenstrijdigheid, het is immers een zionist. Zionisten en nazi’s kunnen het prima met elkaar vinden.

  • madyvermeulen zegt:

   Lang niet iedereen die in de nazihoek gezet wordt heeft nazistreken. De Oekraïnse “nazi’s” zijn geen schandelijke oorlog begonnen. Poetin wél. Met als excuustruus dat hij de nazi’s ging uitroeien. Wie kan dààr iets op tegen hebben?
   Alle nazi-jagers hanteren dezelfde werkwijze als Poetin. Hun tegenstanders beschuldigen van wat ze zelf doen: haat en oorlog zaaien.

   Ik eindig met de woorden van Johan Sanctorum: “Op die manier politieke tegenstanders neersabelen is goedkoop en doorzichtig”.
   Laat het een les wezen voor iedereen die denkt aan de juiste kant van de geschiedenis te staan door politieke tegenstanders en andersdenkenden in de nazihoek te duwen. Poetin doet dat ook. Idem wie zijn voorbeeld volgt.

   • das braune Bataillon zegt:

    @Johannes
    Men heeft de neiging Rusland als monolythisch blok te beschouwen, terwijl er daar ook wel het een en het andere beweegt. Grappige commentaar verder over ‘kosmopolitische geest’.
    https://ru.euronews.com/2018/11/04/nationalist-russian-march-moscow

   • Jean zegt:

    Buiten de kinderen, weet iedereen dat ‘lang niet iedereen die in de nazihoek wordt gezet..etc’, en dat dat een eufemisme is. Gezien er in Oekraïne groeperingen actief zijn waar u en vele anderen die de zaak bagatelliseren het van in de broek zouden doen.. ligt het deze keer toch wel anders.
    Natuurlijk gebruikt men die zaak, terwijl het niet de eerste prioriteit was. Maar als je dan toch bezig bent met het bescherming tegen de oprukkende NAVO, dat kan je dat net goed als argument meenemen, aangezien het waar is. Dat noemt men twee vliegen in één klap, de nazi bendes opschonen, en de federatie verdedigen. ‘Federatie’ inderdaad, zoals meneer das braune Bataillon al aangeeft.

    Ik kan me voorstellen, dat als de nazikaart obsessief door jan en alleman wordt gebruikt, dat men dan naar de andere zijde overslaat, zeker als dat uitkomt voor het eigen gelijk. Buiten het feit dat men niet inziet dat de zaak in proportie moet worden gezien, dat het bestrijden van Ukranazi’s verre van de hoofdzaak is voor Rusland.

    De veiligheid van Rusland compromitteren, en dan praten over ‘haat en oorlog zaaien’, is zoals het treiteren van een beer met jongen, en dan klagen dat die terugslaat. Oliedomme zelfgenoegzaamheid.

  • das braune Bataillon zegt:

   Onzin want de Oekraïense RAC-band Sokyra Peruna uit Kiev zag de Oranje Revolutie van 2004 juist als een poging van zionistische kringen om de volkeren van Oekraïne en Rusland tegen elkaar op te zetten en onder het mom van het joodse liberalisme een van de grootste en rijkste Europese landen te vernietigen.

  • Eric de Eerste zegt:

   Putin had die invasie van Oekraïne al in 2015 moeten uitvoeren, dan had het allemaal veel korter geduurd, was het minder bloederig en voor het westen economisch veel minder catastrofaal geweest. Maar hij heeft zich door Merkel en haar souffleurs, de Amerikanen, laten ringeloren. Hij heeft geloofd dat ze oprecht de Minsk akkoorden wilden uitvoeren, terwijl het er alleen maar om ging tijd te winnen, zodat Oekraïne een militair apparaat kon uitbouwen en de VS Oekraïne kon infiltreren. Daarom wordt Poetin in Rusland ook als een watje aangezien, hij is te zwak en te lichtgelovig geweest. Eigenlijk herinneren die zogenaamde Minskakkoorden aan het Molotov-Von Ribbentroppact uit 1939, toen de Duitsers de Russen er ook ingeluisd hebben. Politiek en diplomatie zijn smerige bezigheden, vooral wanneer ze door het westen (met het oog op een nieuwe oorlog) beoefend worden.

   • madyvermeulen zegt:

    Nog ene die het opneemt voor “het watje” dat even de NAZI’S ging verjagen in andermans land.
    Politiek en diplomatie zijn inderdaad smerige bezigheden. Dat wordt vandaag bewezen in het Europees parlement. Met dank aan Qatar, Marokko en de “socialisten” .

    Gelukkig hebben we iemand die vrede brengt in de wereld: Poetin. Niet met het oog op een nieuwe oorlog want die voert hij al uit. Of is het een derde wereldoorlog die de Russische potentaat beoogt? Het einde van de planeet Aarde? Is dàt risico hem de prijs waard om zijn hoogmoed en machtswellust te bevredigen?
    Goed zot is die kerel! Jammer genoeg hadden alle zotten die Poetin voorgingen medestanders. Hitler had die ook. Zonder de VS sprak heel Europa vandaag nazi’s!

   • das braune Bataillon zegt:

    Stalin was dan ook een watje? En de geheime protocollen van het Molotov-Ribbentroppact dan die de Sovjetunie gebiedsuitbreiding verschafte (gerehabiliteerd door Poetin)? Bloedbad van Katyn (Sovjetaanval op Polen), annexatie van Boekovina…

   • Eric de Eerste zegt:

    Stalin heeft zich inderdaad door de Duitsers laten rollen, braune. Hij dacht dat Hitler het echt meende met dat niet-aanvalsverdrag, zoals de Engelsen dachten dat Hitler het echt meende met de belofte dat hij Polen niet zou binnenvallen. Hitler heeft echter zijn hand overspeeld door zijn invasie van en zijn oorlog tegen Rusland, net zoals voor hem Napoleon (1812), de Zweden (1240) en de Duitse Orde (1242) hun hand overspeelden. Iedereen wil Rusland binnenvallen en annexeren, nu denken de Amerikanen die ‘taak’ te kunnen vervullen. Ze zullen, net zoals de anderen, in het zand (of beter, het ijs) bijten. En wie zullen de koude bonen kunnen vreten ? Wij, de Europeanen. Maar dat kan iemand die geobsedeerd is door Poetin niet zien. De Amerikanen zullen na een tijdje hun wonden likken, maar ik verzeker u, de Europeanen komen deze oorlog – die volgens heilpresident Mark Rutte ‘ook de onze is’ – nooit te boven. En dan zal men, in het diepste van de duisternis, aan de ‘Great Reset’ beginnen, die alles voor ons nóg duisterder zal maken.

   • Jean zegt:

    De Ukranazi’s hebben meegedaan aan de jarenlange terreur tegen de Russische bevolking in het oosten van Oekraïne. Het adjectief ‘schandelijk’ verraad overigens de hypocrisie van het westen, dat zelf bloed aan haar handen heeft, door de oorlog erger te maken via steun aan de terreur door het leveren van wapens. Overigens zal een gedeelte van die wapens ergens anders opduiken, om daar slachtoffers te maken.

    Een voorbeeld van de hypocrisie:

    Zelf herinner ik me ook artikelen van jaren geleden, waar de activiteiten van Ukranazi’s uitgebreid werden gerapporteerd, compleet met fotorapportages, in media die nu meehuilen met de hypocrieten. Dat was voordat men de knop heeft omgezet, voor de militante agressie campagne tegen Rusland. De journalisten die toen rapporteerden zijn allang vervangen door anti-Russische prestituees.

 5. das braune Bataillon zegt:

  De parallellen met de jaren ’30 van onze professor media en ethiek om mensen te waarschuwen en om ze te informeren over wat die zijn en om hen duidelijk te maken dat als je een keuze maakt voor extreemrechts, je wel weet waar je begint, maar niet waar je eindigt… hahaha! Tiptop Duitse muziek (beter dan Motörhead)… für unser Heil, hahaha! Bürgerkrieg!

 6. Vanhee Serge zegt:

  Johan’s pleidooi voor meer anti-politiek in kakistrocratie is één van de meest verfrissende zaken dat ik al in lange tijd heb mogen lezen. Dat deze kosmopolitische geest het hier überhaupt in dit troosteloos Vlaanderen volhoudt, bewijst te meer dat deze man over een gezonde dosis zelf relativerende humor moet beschikken. Vooral zijn intelligentie binnen zijn schrijfstijl valt hierbij op. Hier geen ellelange diepzinnige uitéénzettingen van het groot gelijk, maar eerder kleine haakjes waaraan je je eigen gedachten en kennis kunt aan vasthaken. Hij fileert inderdaad meedogenloos, maar altijd met een “Candide/punk” attitude van “dit is het beste van alle mogelijke werelden”. De voorgestelde anti-politieke houding is er dan ook één van de zelfrelativering. De psychologische oefening om eerder met onze eigen miserabele Zelf te kunnen leven, dan op te gaan in de symbolische voorstelling van dat Zelf. Een humorvolle oproep tot menszijn onder de mensen. Iets waar onze politici inderdaad al helemaal niet meer in slagen. De keizer draagt al lang geen kleren meer en misschien moeten we juist daarom de heersende politieke en sociale crisis juist omarmen. Want zij is juist het affect die onze eigen intellectuele luidheid kan laten omkeren. Mensen eisen nu éénmaal vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. (S. Kierkegaard). Johan’s pleidooi lees ik dan ook als een “humorvol messianisme” tot de kracht om ons net als Baron Von Münchhausen aan onze eigen haren uit het moeras te trekken. Het raakt Pasolini’s begrip van de ‘antropologische mutatie’. Hij zag de klepel reeds in 1970 hangen. Hij verklaarde dan ook dat de na-oorlogse consumptie-maatschappij erger was dan het fascisme. Dit vandaag geactualiseerd in Sheldon Wolin’s term van het “omgekeerde totalitarisme”. Om juist de historische overeenkomsten van het huidige regeringssysteem te kunnen vergelijken met totalitaire regimes zoals nazi-Duitsland en de stalinistische Sovjet-Unie. Iets waar intellectueel schrijvend Vlaanderen niet durft aan te raken. Meer nog, juist fanatiek probeert uit te roeien vanuit het grote gelijk à la Dirk Verhofstadt. Deze sukkel ziet er natuurlijk niet uit als een geradicaliseerde moslim. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog altijd komen in deze Woke-tijden. Echter een enorme intellectuele luiheid kan hem zeker verweten worden. Gelukkig beschikt Johan over genoeg “Charly Hebdo”- humor om dergelijke geradicaliseerde waanzinnigen van de “onder de kerktoren”te counteren. Het is nodig als pantser. Want vreugde in je hart en wat gelach op je lippen is een teken dat de persoon diep van binnen een redelijk goed begrip van het leven heeft. Juist daarom maak ik mij veel meer zorgen om Dirk Verhofstadt, dan om Johan Sanctorum.

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Daarom is de blog van Sanctorum het lezen méér dan waard. Meerwaarde: De commentaren zijn dat soms ook, zoals deze aantoont.
   Edoch, Sanctorum staat een lengte voor, omdat hij, eveneens als West-Vlaming, nooit zal schrijven: “het affect die”.
   Het is niet fraai van mij, maar als taalnazi kan ik het soms niet laten, omdat dit commentaar ei zo na perfect is….

   • Vanhee Serge zegt:

    La Cicciolina maakt ook wel eens een ´slip of the tongue’.:) Maar dan wel in het Italiaans wel te verstaan.

  • madyvermeulen zegt:

   Je reactie is een ietsie pietsie te langdradig voor mij, maar wat de kern van de zaak betreft ben ik het roerend met je eens. Vooral je laatste zin is treffend.

 7. Pingback: Dirk Verhofstadt, de liberaal die politiek andersdenkenden als nazi’s wegzet (door Johan Sanctorum) – Seniorenforum

 8. madyvermeulen zegt:

  Vanhee Serge, het is op je vorige post dat ik reageerde.

 9. madyvermeulen zegt:

  “In De Afspraak van 7 december j.l. zet historicus Georgi Verbeeck, verbonden aan de KUL en de Universiteit van Maastricht, Dirk Verhofstadt op zijn plaats en legt vooral de nadruk op de verschillen met de jaren ’30. Zo heeft corona veel meer impact uitgeoefend op de extreemrechtse opinievorming en retoriek, dan allerlei nostalgische dromen rond een sterke leider, de zoektocht naar Lebensraum, en de vervolging van bepaalde ‘rassen’. Noteer dat de grootste aanhangers van de pro-Israël-lobby heden bij het Vlaams Belang zitten. Antisemitisme lijkt vandaag toch vooral verbonden met de islam, en bij uitbreiding zijn linkse sympathisanten.”.

  Toppie Johan!
  De nagel op de kop! Vooral “de bij uitbreiding linkse sympathisanten”. Vooral maar voeg daar vooral aan toe: bij uitbreiding alle Belgisch-nationalisten.
  Dirk en Guy zijn broer zijn LINKS-liberalen, maar vooral verstokte Belgisch-nationalisten. Net als hun sympathisanten.

 10. Vanhee Serge zegt:

  Jammer dat de reacties van een zekere Johannes verdwenen zijn. Ik vond het nochtans een interessante Wittgenstein wrijving van vormen.
  https://streventijdschrift.be/met-de-slurf-van-een-orkaan/

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Die m.i. terecht verdwenen reacties zijn niet de enige hoor. Mijn opmerking met La Cicciolina werd ook in de prullenbak gekatapulteerd. Wie zich de eerdere blog (een hele tijd voorafgaand aan deze en noodgedwongen stopgezet) nog herinnert, vindt het heel normaal dat de animator geen kluwen van banaliteiten en gescheld over om het even wat behalve het onderwerp, meer wil. Ik weet wel niet hoe fijnmazig zijn net nu is, maar dat ondervind ik dan wel. (hopelijk werkt het niet met strafpunten)

  • Jean zegt:

   Mijn bijdrage m.b.t. collaboratie van Nazi’s en Zionisten voor de tweede wereld oorlog is ook verdwenen. Dat was een bijdrage compleet met bronvermelding (een boek dat gewoon op Amazon te koop is).
   Dat commentaar was volledig in context van het artikel, gezien de zin ‘de grootste aanhangers van de pro-Israël-lobby heden bij het Vlaams Belang zitten’. Er was ook bij vermeld dat dat geen aantijging tegen Vlaams Belang is, en werd daarom wat lang aangezien nuance nodig was.

   Taalnazi dzjakke en Sanctorum zijn wat burgerlijk, als het buiten hun wereld valt, dan weten ze wel een smoes.

   Het zijn bovendien de commentatoren die af en toe wat afwijken, die het blog ‘animeren’.

   Men wil zichzelf herhaald zien? Ik vond het allemaal zeer vermakelijk.

   Het feit dat e.e.a. zonder waarschuwing vooraf gaat zegt ook al wat.

   • Eric de Eerste zegt:

    Het is mogelijk dat die comment niet gepubliceerd werd vanwege de link naar Amazon. Mij is ook al zulks overkomen. Toen ik een comment mét link wou plaatsen kwam de comment niet door. Toen ik nadien via copypaste dezelfde comment zonder link plaatste, verscheen de comment wél. Wellicht is er zodanig geprogrammeerd dat links naar bepaalde websites niet aanvaard worden, misschien om te vermijden dat bepaalde regels of wetten overtreden worden.
    Ik heb geregeld kritiek op Sanctorum, maar ik denk niet dat hij een driftige censor is. En dat is een unicum in dit deerniswekkende Vlaanderen. Zelfs op Doorbraak wordt er duchtig en zonder afdoende reden gecancelled. Het was zo erg dat ik besloten heb er weg te blijven.

   • Jean zegt:

    Eric,

    Het is inderdaad zo dat in het geval van links naar bepaalde websites, of links die niet in een lijst met toegestane links staan (kan ook), het commentaar niet direct de status van gepubliceerd krijgt. Maar als er dan expliciet wordt vermeld dat de content eerst gemodereerd moet worden voordat deze zichtbaar wordt, dan blijft het in ieder geval wel ergens hangen zou je denken.
    Er stond overigens ook een andere link in, niet naar Amazon.

Reacties zijn gesloten.