Flanders Technology: straffe aankondigingen en onthullingen

Over een dol-enthousiaste Fatma en een bezorgde papa die overal opduikt

Het is wat onderbelicht gebleven in gematigd rechtse kringen, allicht omdat het om Jan Jambon en de N-VA ging, maar op dinsdag 4 oktober gaf de VRT een opmerkelijk staaltje van embedded journalism weg. Op online platform VRT MAX werd namelijk het nieuwe project Flanders Technology & Information voorgesteld door de Vlaamse overheid, met een speciale talkshow van meer dan een uur, waarin onder meer de voltallige Vlaamse regering en minister-president Jan Jambon hun zeg mochten doen. De presentatie was voor rekening van VRT-journalisten Fatma Taspinar en Lieven Van Gils. Taspinar ging helemaal op in deze ‘wervelende show’ door aan te kondigen dat er ‘een paar straffe aankondigingen en onthullingen’ in het programma zouden zitten.

Een problematische setting, waar Pol Deltour, secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, terecht melding van maakt. Het is goed dat de openbare omroep dit soort evenementen verslaat, deelnemers interviewt, eventueel duiding geeft, maar het is niet normaal dat de openbare omroep een simpele spreekbuis van de Vlaamse overheid wordt, en dat was hier het geval. Het programma was afgeleverd door productiehuis Sylvester, de montage oogde ook als een blitse promoshow, de VRT had er geen enkele controle op. Taspinar en Gils werden dus voor de gelegenheid ‘uitgeleend’ (of kregen ze toch een extra vergoeding?), de VRT zelf kreeg niks zodat we het dus ook niet als betaalde reclame kunnen zien.

‘Geen imagocampagne’

Laten we een kat een kat noemen: Flanders Technology & Information is de ultieme poging van Jan Jambon om zijn blazoen op te poetsen na een ronduit zwak traject als minister-president, wiens recente Septemberverklaring slechts met de grootste moeite op het spreekgestoelte geraakte. De laatste twee jaar van zijn termijn wil hij de geschiedenis ingaan als de man die het aloude Flanders Technology en de Derde Industriële Revolutie van Gaston Geens uit de jaren ’80 nieuw leven inblaast. Ter info: deze campagne stierf een stille dood na het vertrek van Geens.

Wanneer stoppen de aankondigingen en de campagnes, en wanneer begint Jambon te regeren? Een vraag die velen met spanning bezig houdt nu 2024 nadert.

Ondertussen zouden we al aan de vierde, of wie weet de vijfde Revolutie zitten, met klimaat, energie en duurzaamheid als sleutelwoorden. Allerlei academici en industriëlen worden opgetrommeld om uit te leggen hoe Vlaanderen zich qua technologische innovatie (terug) op de wereldkaart kan zetten. Klinkt mooi. Al vroeg ik me in een eerdere column af hoe dat in zijn werk zal gaan, met een Vlaams onderwijsniveau dat volgens alle OESO-onderzoeken keldert. De bevoegde minister Ben Weyts, ook present in de show, ziet geen enkel probleem.

‘Dit is geen imagocampagne’, klinkt het uit alle monden. Dat is het natuurlijk wel. Het accent van de campagne ligt op zichtbaarheid en weerklank in de media, en doet denken aan de eerdere ‘Veerkracht’-campagne, ook bedacht door een reclamebureau. ‘Het worden grote publieksevenementen in 2024 – beurzen, zoals je wil – met misschien één afsluitende grote beurs in Antwerpen’, verduidelijkt Jambon in ‘De ochtend’ op Radio 1. We weten wat op ons af komt. Op zich hangt daar een voorlopig onbekend prijskaartje aan, dat uiteindelijk toch door u en mij zal opgehoest worden. Wanneer stoppen de aankondigingen en de campagnes, en wanneer begint Jambon te regeren? Een vraag die velen in spanning bezig houdt nu 2024 nadert.

Flou artistique

Eerst in De Zevende Dag, dan in De Morgen: Joachim Boderé  (Vooruit) als ‘een bezorgde papa’

Maar dus de show van Taspinar, de positie van de VRT, en het deontologisch flou artistique daar rond. Misschien was het om de kritiek te pareren, dat haar collega’s zich een andere uitschuiver permitteerden. In De Zevende Dag van zondag 9 oktober voerde men ‘een bezorgde papa’ op naar aanleiding van de crisis in de Vlaamse kinderopvang. Een ferme hartenkreet, ware het niet dat het om Joachim Boderé ging, covoorzitter van Vooruit Gent. Een politicus van een oppositiepartij dus, dat is toch een ander verhaal.

Dat de VRT dit ‘vergat’ te vermelden en dat Ivan De Vadder daar luchtig over deed, werd hem door een handvol twitterende politici, dit keer van de N-VA-stal zoals Siegfried Bracke en Louis Ide, zwaar aangerekend. Terecht. Maar geef dan ook toe dat die publireportage rond Jan Jambon en C°, uitgezonden door de openbare omroep en opgeluisterd door twee VRT-journalisten, zich in een grijze zone bevindt. De missie van de VRT is onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek brengen als contrast met de commerciële zenders, met zin voor objectiviteit en pluralisme. Helaas raakt net de nieuwsredactie van de openbare omroep regelmatig verzeild in de deontologische schemerzone.

Rebel

Ach, VRT-personeel en het journalistiek fatsoen. Er is het boekje, en er is de realiteit. Deontologie is niet alleen iets dat op papier staat, maar vooral een attitude. Over Ivan De Vadder hadden we het al: een journalist die de Wetstraat ‘kritisch volgt’, maar er tegelijk vriendschappelijke relaties met politici op nahoudt, meer dan goed voor de objectiviteit. Afstand is een begrip dat deze mediafiguren niet kennen. Ze willen aan journalistiek doen, maar ook de BV uithangen en ‘erbij horen’.

Dat geldt zeker ook voor Rudi Vranckx, ‘sterreporter’, oorlogscorrespondent (liefst achter de frontlijn), opiniemaker én onvermoeibare filantroop. Hij mocht naar aanleiding van de pas uitgekomen film ‘Rebel’ -over een jongeman die naar Syrië vertrekt- ‘als enige journalist’ achter de schermen kijken in de Jordaanse woestijn en daar een reportage rond maken. Die in prime time werd uitgezonden. Waw.

Het gaat dus om vriendendiensten en nepotisme binnen een ons-kent-ons cultuur, en als je niet op de huisparty’s van Rudi Vranckx welkom bent, ga je ook de warmte van zijn onafscheidelijke sjaal niet voelen.

Tot mediawatcher Lode Goukens er op wees dat de vrouw van een van beide regisseurs op de redactie van Vranckx werkt. Het gaat dus om vriendendiensten en nepotisme binnen een ons-kent-ons cultuur, en als je niet op de huisparty’s van Rudi welkom bent, ga je ook de warmte van zijn onafscheidelijke sjaal niet voelen. Buitenstaanders zoals u en ik vinden dit misschien allemaal raar, maar het heet Vlaamse journalistiek en als het u niet aanstaat, ga elders. De arrogantie waarmee De Vadder de kritiek pareerde, maakt meer duidelijk dan een heel boek.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 
Dit bericht werd geplaatst in Het politiek theater, Media. Bookmark de permalink .

30 reacties op Flanders Technology: straffe aankondigingen en onthullingen

 1. Niki zegt:

  Den sanctorum beseft nog altijd niet wat er aan de hand is LOL De complot theorietjes zijn waarheid beste vriend

 2. niki zegt:

  Neem maar braaf u gifprikjes en volg de klimaatzever. Achterlijke kwezel

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Gelukkig staat de naam in vetjes boven de commentaren.
   Ik ken die van buiten, deze komt erbij, en ik sla ze systematisch over, ook al staan er de winnende lottocijfers van volgende week.
   Tot nooit meer.

   • niki zegt:

    Idem
    Slaap maar verder

   • Johannes zegt:

    Zeg, u schrijft uw voornaam, dan beginnend met kleine letters, en dan weer , één van de twee, voor of achternaam.., met hoofdletters, uiterst verwarrend. En dan is er een niki en een Niki.. Waar moet dat heen met dit land.

 3. boy in a bubble zegt:

  De industriële revoluties volgen elkaar op, men zou er op den duur de tel van kwijtraken… Men kan het beter positief opvatten! De minister-president wil tenslotte de technische vooruitgang in Vlaanderen terug wat nieuw leven inblazen en alle Vlamingen die daarvoor aan de weg timmeren een duwtje in de rug geven of zoals Steve Jobs het ooit formuleerde : “Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it.”

  • Johannes zegt:

   Normaal gezien wordt een industriële revolutie naderhand zo gelabeld door historici. Dat was toen die revoluties nog een product waren van voortschrijdende werkelijke wetenschap en de vrije markt, dus voordat oligarchie in bed met overheden, en de incompetente representanten van de slavenstaat-overheden de hele zaak coöpteerden en de vrije markt en wetenschap gingen ‘reguleren’ (lees frustreren, uitmelken en naar hun hand zetten..), om zo zelf wetenschappelijke en technologische revoluties te verklaren via hype en fiction science, en indien nodig wat science fiction – voor degenen die nog meer ambitieus zijn. Er is dus geen nieuw industriële revolutie, alleen het gekrakeel van politici en de prestitutie media, om hun incompetentie te verbergen, en om niet onder te doen voor de groten der aarde, met hun evenzo zelf verzonnen industriële revolutie (lees: gecoöpteerd en gebaseerd op hypes).
   Sanctorum vraagt wanneer de slavenstaat nu eens praktisch geregeerd gaat worden, nog van het oude praktische slag der gelovigen zijnde, daar zit wat in , de incompetentie en make belief wordt nu al te dol. Beter het oude geloof in ere herstellen.

   • boy in a bubble zegt:

    De bedoeling is de toekomst nog eens uitvinden, interesse opwekken bij de brede massa voor de bestaande industriële cultuur, ze positief stemmen tegenover de toenemende gecompliceerde technische beschaving en al haar maatschappelijke instellingen (geschoeid op de leest van het economisch liberalisme), nodige voor een gunstig investeringsklimaat voor de multinationals. Voor alles moet er innovatie zijn, alleen aan de politieke bestuursvorm wordt niet veel gesleuteld…

   • Eric de Eerste zegt:

    Blijkbaar heeft vooruitgang alleen nog te maken met industrieel en technologisch futurisme. Lewis Mumford noemde dat soort vooruitgang ‘progression into nothingness’. Ondertussen, in een tijdperk waarin biodiversiteit en de afname ervan te pas en te onpas wordt aangehaald om allerlei onheilscenario’s te schetsen, worden andere dieren gediaboliseerd en zelfs gecriminaliseerd. Dieren zouden de natuur en het leven op aarde kwaad doen. Zo waren er al eerder de honden, die een te grote ecologische voetafdruk hebben, tegenwoordig zijn het weer de koeien die teveel pissen, wat voor een stikstofcrisis zorgt. In het Nieuw-Zeeland van Aldern worden boeren per vervuilende koe belast, en het is zelfs zo dat – volgens een artikel in De Morgen van vandaag – ‘methaangas, de voornaamste boosdoener, komt vrij als koeien boeren laten’. (DM p. 9)
    En dergelijke pers neemt zichzelf au sérieux omdat niemand anders het doet. In China werden honden en andere huisdieren massaal afgeslacht omdat ze volgens experten het coronavirus verspreiden, in Nieuw-Zeeland komen binnenkort de koeien aan bod omdat ze boeren laten. En wanneer is het nu eigenlijk de beurt aan parlementariërs om geslacht te worden ? Of laten die soms geen boeren (een term die in alle betekenissen verketterd wordt) en winden ?

   • boy in a bubble zegt:

    Mensen zouden wat beter moeten nadenken bij hun voeding. Een volwassen man van 80 kg heeft 64 g eiwitten per dag nodig, een volwassen vrouw van 65 kg 52 g. Uit 100 g vlees haal je 20-23 g eiwitten. Uit 100 g noten : 14-24 g. Uit 100 g zaden en pitten : 18-31 g! Als men dus 100 g vlees, 100 g noten en 100 g zaden en pitten eet, heeft men ruimschoots genoeg eiwitten. Er zijn natuurlijk nog andere eiwitbronnen voor dierlijke en plantaardige eiwitten. Meer variatie in de voeding betekent dus minder vleesconsumptie, wat beter is voor het milieu (minder uitstoot van broeikasgassen) en voor de dieren (minder dierenleed).
    https://www.puurfiguur.nl/hoeveel-eiwitten-per-dag/

   • Johannes zegt:

    Meneer Boy,

    In The Revolt of the Masses beschrijft José Ortega y Gasset de opkomst (en dictatuur) van de technicist- mens, van het technicisme (tijdens de democratie..) Dat technicisme bestaat uit officiële expert-priesters en zelfstandige half-experts die overal opduiken en de ander ongewild opzadelen en vervelen met hun weetjes en cijfers. Zoals bijvoorbeeld voedingsexperts met hun calorieën, eiwitten, koolhydraten, etc, of de expert calculators heden ten dage in de vorm van boekhouders-geesten met hun energie tips, die van de mensen calculerende wezens willen maken die steeds hun energieverbruik aan het calculeren zijn, en zo met hun ‘footprint’ bezig zijn, de medische dictatuur met hun gezondheidstips, en etc, samen vormt men een hele industrie. Benauwde geestjes ten overvloed die zich koning achten in de democratie, en zich van hun dodelijk vervelende middelmatigheid niet bewust zijn.

    Ik zou zeggen, dikke vinger naar die luitjes, bevrijd uzelf, vlees eten geeft een soort van dierlijke lustbevrediging, geniet er lekker van, of eet noten als u daarvan geniet.

    The welfare of humanity is always the alibi of tyrants. (Albert Camus)

    Het technologisch futurisme waar Eric de Eerste het over heeft wordt dan weer fundamenteel aan de basis ondersteund door de technicist hordes van Ortega, en hoger op door de representanten van de massa democratie, waar de burger geen ‘citizen’ is, in de klassieke zin, maar een cliënt van de staat, een staat die wordt gerund door kwantiteitsmanagers, en hoger in de piramide wordt dan de meest fundamentele emotie, dat wat het denken het meest verlamd, het kuddegedrag aanmoedigt, de angst en onzekerheid uitgebuit.

    “That the politicians, bureaucrats, and their whispering intellectual allies who so experiment and regiment tell themselves – and, I suspect, in most cases also sincerely believe – that their experimentation and regimentation are for the greater good of the lab rats the People does not, of course, change the reality that these politicians, bureaucrats, and intellectuals fancy themselves as our masters and we as, well, animals to be poked, prodded, protected, taxed, tariffed, subsidized, schooled, penalized, informed, ‘disinformed,’ and ‘nudged’ so that the social engineers might thrill to the implementation of their world-saving schemes – Lionel Robbins: Economic Planning and International Order.”

   • Johannes zegt:

    Hier een voorbeeld van de groene cult waanzin, op Sri Lanka, waardoor de productie in de agrarische sector gigantisch was gedaald. De lokale bevolking kwam prompt in opstand, tot in het presidentiële paleis, en de president kon gaan. Ik zie zo’n opstand in het Europa van de staatsslaven en de hele hiërarchie van staatsdienaars nog niet zo gauw gebeuren.

   • Eric de Eerste zegt:

    Ik ben het volledig met u eens, Johannes.
    In de twintigste eeuw was er een beweging die tegen de technologisering van de geest inging en de kwantificatie van het leven aanklaagde. Die beweging is volledig ondergesneeuwd. Ik noemde Lewis Mumford al, je had ook Michael Polanyi, Jacques Ellul, Ivan Illich en tot op zekere hoogte zelfs Michel Foucault, die anderzijds de bal wel eens mis durfde slaan. Maar zijn analyse van de biopolitiek is erg hedendaags, we zien deze gerealiseerd in het transhumanisme van Klaus Schwab en Harari, die de lichamen tot in het diepst inwendige via de medische wetenschap van hun technologische macht willen doordringen. Agamben is een moderne denker die ook deze kritische richting uitgaat, daarom zo goed als wordt doodgezwegen, maar van wie boeken toch worden vertaald. In Nederland heb je Ad Verbrugge bijvoorbeeld, bij ons in Vlaanderen is er niemand. Het zijn hier allemaal tv clowns genre Van Bendeghem, Boudry of Devisch.

   • boy in a bubble zegt:

    @Johannes
    Sri Lanka is een speciaal geval omdat de overgang naar biologische landbouw van de ene dag op de andere van bovenaf werd opgelegd. In de EU is dat niet zo. Misschien 10 % van de landbouwgrond wordt vandaag biologisch bewerkt, 10 jaar geleden was dat nog geen 6 %. Er is ook het afzetprobleem. Bio-producten zijn duurder. Als mensen minder geld hebben, gaan ze minder bio-producten kopen. Het andere, deels ingevoerde voedsel is goedkoop door subsidies (landbouwsubsidies van de EU en subsidies voor fossiele brandstoffen).
    Het probleem van de huidige landbouw is de “Mangelernährung” van de bodem! Er wordt te weinig humus gevormd. De bodemstructuur verandert. Er zit haast geen leven meer in. Steeds meer bodems gaan in burn-out.
    “Noch 60 Ernten, dann ist Schluss,” zei een experte van de VN in 2015. Men is 7 jaar verder. Dus nog 53 oogsten heeft men tegoed. Dan gaat men op zijn kin kunnen kloppen!
    https://www.3sat.de/wissen/nano/boden-burnout-100.html

   • boy in a bubble zegt:

    @Johannes
    LIKE IN THE GOOD OLD DAYS!
    Klaus en Lee Karbaumer bezitten 17 hectare buiten Kansas City, Missouri. Ze hebben twee hectare daarvan in groenten, die ze verkopen aan chique kruidenierswinkels, restaurants en op marktdag aan het publiek. Dit is een biologische boerderij die geen andere mest gebruikt dan op de boerderij geproduceerde paardenmest! Daarnaast is het een door paarden aangedreven boerderij!
    De paardenkracht op de Karbaumer-boerderij komt van twee Percherons, Sam en Nash, die ploegen en aanharken. En een Haflinger genaamd Ghandi voor de teelt. Alle paarden helpen met de winterkap die alle brandstof produceert om het huis van Klaus en Lee te verwarmen.
    Klaus is geboren en getogen op het platteland van Beieren, Duitsland. Hij kreeg zijn eerste paard toen hij 16 was en leerde het voor zijn werk te gebruiken. Hij werd al snel ingehuurd voor werk op andere boerderijen.
    Begin jaren negentig verhuisde hij naar de VS.
    We zien Klaus en zijn trekpaarden aan het werk in de tuin. We zien en horen ook waarom Klaus in zijn dicht beplante rijen met de hand teelt.
    Klaus gebruikt de praktijk van rotatiebeplanting niet alleen om de grootste hoeveelheid verkoopbare groenten te produceren, maar ook om de bodemvruchtbaarheid te behouden en te verbeteren. Opeenvolgend planten van ondiep en diep gewortelde planten, zo doet hij het. Hij plant variëteiten van planten die zich voeden met de grond (bijv. spinazie) gevolgd door variëteiten die voedingsstoffen aan de grond toevoegen (bijv. peulvruchten). Hier zijn slechts enkele van zijn opeenvolgingen:
    – spinazie/sperziebonen/boerenkool,
    – erwten/komkommers/radijs,
    – radijs/peulvruchten/spinazie.
    In het klimaat van Kansas City is hij in staat herfstspinazie en boerenkool te planten, een oogst te hebben en planten te laten overwinteren. Dan kan hij in het voorjaar meer oogsten.
    Lee praat een beetje over het op de markt brengen van hun producten. Ze stuurt wekelijks een e-mail om klanten op de hoogte te houden van wat er is geoogst, wat beschikbaar is en de staat van de oogst. Ze informeert haar klanten over de prijs, het verschil in uiterlijk van biologische planten versus niet-biologische producten (beschadiging door insecten, onregelmatige grootte, …).
    Ze hebben ook een website over trekpaarden (Amerikaanse brabanders). Zie link bij “…meer”.
    Behoud van het landelijk erfgoed (“rural heritage”) en op de koop toe de velden en hun biodiversiteit : “borrowing from yesterday to do the work of today”…

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Jaja, dat klopt wel, in bepaalde omstandigheden. En dat komt Jobs voordelig uit, het geeft de mens troost. Zo’n beetje als religie, die komt ook de leiders goed uit.
   En wat die politiekers betreft, die zijn tot alles bereid om stemmen en profits te halen. Straks schrijft er weer een jonkie opnieuw een “burgermanifest”. In de gaten houden!

 4. madyvermeulen zegt:

  Troost je. Jambon zal de volgende verkiezingen niet ruim 100.000 voorkeursstemmen méér behalen dan premier De Croo.
  Wat de ‘helden’ van de ‘Vlaamse journalistiek’ betreft, niemand -met hersens en ogen in zijn kop- kan er naast kijken dat die volstrekt ongeloofwaardig zijn. Rattenvangers van Hamelen zijn het.

 5. madyvermeulen zegt:

  Bubbelboy, reageren op wat JS schreef was te moeilijk, zeker?
  In het artikel waarop jij reageerde door jouw mening over gezonde voeding te geven las ik geen letter over jouw “bijdrage”. Ter attentie: De kern waarover alle berichten van JS gaan is: de ons kent ons cultuur van de politieke machthebbers, en de vriendendiensten en nepotisme waarmee ze de ‘Slangen’ van de ‘Vlaamse’ media in hun straatje passen.

  • bad boy zegt:

   maddycaddy
   Voor een keer heb ik mijn naam veranderd (klinkt beter dan bubbelboy). Nog vergeten : hoge consumptie van dierlijke eiwitten gaat samen met hoge consumptie van verzadigde vetten. Nog een reden om minder vlees te eten! Dit terzijde, want ik wil het hebben over petroproteïnes, “proteïnetjes uit aardolie”! Ze worden verkregen uit een soort gistproduct door fermentatie van parafine in een reactor, waar na een aantal bewerkingen nog een poedervormig proteïneconcentraat van overgehouden wordt. Een innovatie uit de voedingsstoffentechnologie uit de jaren 1960-’70. Het gaat hier toch over Flanders Technology & Innovation (en niet over Flanders Technology & Information zoals in het begin van dit artikel verkeerdelijk aangegeven)? Voedingswetenschappers dachten toen dat “eiwittekort het ernstigste en meest wijdverspreide voedingstekort ter wereld was” (ondervoeding van eiwitten). Daarom dat sprake was van een “protein gap”. Petroproteïnes zijn belangrijk als bron van eiwit bij voeding en hebben bovendien de laagste kosten voor de productie in vergelijking met andere eiwitbronnen. Er bevond zich een installatie voor productie te Grangemouth in Schotland, waar een olieraffinaderijcomplex is. Kwalitatief is er weinig verschil met de natuurlijke producten qua gehalte van de essentiële aminozuren. Vandaag is er echter wel wat tegenstand tegen consumptie van synthetische levensmiddelen gezien de bourgondische mentaliteit die men hier genegen is en in ere wil houden. Maar wil men Vlaanderen op de kaart zetten? De industrie rondom alternatieve eiwitten is hier volop in ontwikkeling en er is een groeimarkt voor, zo blijkt uit analyses. Interessant voor wie “business-minded” is? Zaak is niet achter te blijven bij “de internationale eiwit-transitie”. Onderzoek naar petroproteïnes gebeurt verder aan de landbouwfaculteit van de Universiteit van Assioet in Egypte. Het grote voordeel van petroproteïnes is dat een paar % van de wereldolieproductie volstaan om de eiwitbehoefte van een paar miljard mensen te dekken. Help de honger de wereld uit? Na olie en islam, ook reeds groene waterstof en islam, binnenkort misschien petroproteïnes en islam… Wie schreef hier nu ook weer dat de islam een achterlijke godsdienst was?

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    “Onderzoek naar petroproteïnes gebeurt verder aan de landbouwfaculteit van de Universiteit van Assioet in Egypte”: Het zou kloppen moest voornoemde unief de Islam zelve was.
    Mijn mening is dat Arabieren in het algemeen, en doorheen de geschiedenis, veruit superieur zijn aan het blanke ras. (Zij produceerden o.a. zeer besmettelijke oer-hersenvirus dat drie vechtreligies heeft voortgebracht)
    Afrika, van waaruit het mensdom over de wereld zou zijn uitgewaaierd (???) is er het beroerdst aan toe. En over het écht Verre Oosten begint nu pas de wetenschap over het verleden aldaar naar boven te komen, en dat resultaat lijkt nog veelbelovender dan de Arabisch-Europese beschavingen. (professoren vs. acupunctuur bvb).
    De verwijzing naar de zogenaamde Vlaamse grijze materie inzake Flanders om het even wat, valt héél povertjes uit.
    En om bij het artikel te blijven, België wordt geregeerd door benden met elk hun kleur, die elkaar naar het leven staan met alle middelen; de ons kent ons cultuur, de vriendendiensten en het nepotisme en het manipuleren van de ‘Vlaamse’ media die allemaal dezelfde inhoud hebben, zoals elders de Pravda.
    Over één ding zijn die sociopaten het allemaal eens, het kaalplukken van de gehele bevolking. De ruzie gaat over wie het meest mag plukken. Trouwens, al gezien hoe talrijk die plukkers zijn geworden? En er zitten er zowaar al buitenlandse tussen! (mijn naam is Donald Duyle)

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    @ madyvermeulen zegt: 13 oktober 2022 om 08:10
    Jazeker, daar gaat het over als het nodig is. maar de kern van zijn berichten is het zeker niet. Daar doet u J.S. onrecht aan. Als dat het énige was waarover mijnheer Sanctorum schrijft, dan was ik gauw uitgelezen. Zijn interesse heeft een héél breed spectrum, en hij heeft inzichten die je nergens anders vindt over veel dingen en gebeurtenissen .
    Trouwens, voor zover er op dit podium af en toe geen boosaardig of dronken reaguurder opduikt, vind ik de inhoud van de verschillende reacties zeer interessant. (al zijn er namen die ik systematisch oversla). Er zitten gelukkig verstandiger mensen bij van wie ik iets leer, en op de koop toe af en toe kan ik er mijn ei ook eens kwijt.

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    Het is erg, ik moet een errata bijvoegen (beschaamd)
    ‘produceerden o.a. EEN zeer besmettelijk’
    ‘Verre Oosten begint nu pas DANKZIJ de wetenschap DE KENNIS over het verleden’

   • bad boy zegt:

    Ik moet even iets rechtzetten : het onderzoek aan de Universiteit van Assioet dateert van 1987. Een andere benaming voor petroproteïne of ook microbieel eiwit is SCP wat staat voor Single Cell Protein of eencellig eiwit. De transfer van de technologie naar de OPEC-landen werd zeker goed onderzocht en ook het opzetten van SCP-industrie in landen zoals Kuwait…
    Ondertussen is er de SCP Processing Plant te Shandong in China met een productie van verscheidene duizenden ton per jaar. Het bedrijf heeft meer dan 50 patenten wereldwijd op de productie en gebruik van SCP’s in de plantaardige en dierlijke voeding en bracht een tweede generatie van SCP’s op de markt in de vorm van tabletten. 70 % van de octrooien sinds 2001 met betrekking tot SCP zijn in China ingediend. In China zijn het vooral landbouw-of voedselresten die worden gefermenteerd. SCP-productie wordt er gecombineerd met bio-remediering en afvalverwerking.
    Ook in Indië : much to do about SCP! Studies hebben er bv. aangetoond dat SCP’s geschikte ingrediënten zijn voor gekweekte vis (dierlijke eiwitten zijn een dure eiwitbron in visvoeders). De 5 laatste bladzijden van een document van een lezing aan het Nationaal Instituut van Technologie in Srinagar (Indië) over SCP geven een beeld van wat het in de praktijk zowat moet voorstellen. De synthese van voedsel (vetten) werd nota bene reeds door de nazi’s in WO II ontwikkeld…

    Klik om toegang te krijgen tot BRTL9.pdf

   • bad boy zegt:

    Er is ook een antropoloog aan de Yale-universiteit Douglas Rogers in de VS, die werkt aan een project genaamd Eating Oil: Energy and Life in and after the Cold War, wat gaat over “de geschiedenis en de huidige weerklank van de petroleumwetenschap in de Sovjet-Unie, de VS en Europa, inclusief “oil-in-food (petroproteïne)”-programma’s ; olie en methaan etende bacteriën; koolwaterstofmicrobiologie en biotechnologie ; debatten over de biogene en/of abiogene oorsprong van olie.”
    Van de hoogleraar Russische milieustudies Veli-Pekka Tynkkynen aan de Universiteit van Helsinki in Finland verscheen het boek The Energy of Russia. Hydrocarbon Culture and Climate Change (Edward Elgar, 2019) over olie als verkoopbare grondstof maar ook als bron van maatschappelijke en politieke macht. Nuttige informatie over Gazprom, het Noordpoolgebied, het klimaatdiscours en de ontkenning door de mens van de klimaatverandering, en de energiehandel tussen Rusland en Finland. Het boek eindigt met een pleidooi voor hernieuwbare energie om een meer veerkrachtige en duurzame toekomst voor Rusland op te bouwen en hoe dit kan worden bereikt.
    https://www.alaskaworldaffairs.org/events/russian-oil-in-the-far-north-culture-companies-and-climate-dr-doug-rogers/

   • Eric de Eerste zegt:

    bb: Is het ‘de ontkenning door de mens van de klimaatverandering’, of ‘de ontkenning van de klimaatverandering door de mens’ ?

   • boy in a bubble zegt:

    @Eric de Eerste
    In zijn analyse baseert Tynkkynen zich op empirische studies over de ontkenning van de antropogene klimaatverandering.
    https://labordoc.ilo.org/discovery/fulldisplay/alma995082358602676/41ILO_INST:41ILO_V1

 6. dzjakke Dzjakke zegt:

  De wonderlijke wereld van de vrije wetenschap, altijd opnieuw sta ik er versteld van.
  Maar ik had het wel over het verleden van China (Mongolië, India) of Zuid Amerika of eigenlijk gelijk welke plaats, waar dankzij de Laseraltimetrie (alweer de wetenschap) het verleden sneller en uitgebreider wordt gereconstrueerd.
  Intussen glijden wij in toenemend tempo af naar de status van een ontwikkelingsland.
  Werelden komen, wereldrijken gaan, maar domme mensen, blijven bestaan.

Reacties zijn gesloten.