Massa Vlamingen wordt onwel na de niet-Septemberverklaring

Jan Jambon is aan zijn tweede zit bezig om alsnog een Septemberverklaring uit de brand te slepen, maar het is bijna oktober, en de kans is reëel dat er helemaal géén overeenkomst over de Vlaamse begroting uit de bus komt. Alle politicologen en commentatoren hebben ondertussen hun licht laten schijnen over deze mislukking. Carl Devos constateert dat deze ploeg zich andermaal als een ‘tweederangsregering’ profileert tegenover het Belgische beleidsniveau, en ziet Jan Jambon als een Napoleon na de Slag van Waterloo. De vraag is dan maar wanneer Sterke Jan naar Elba zou vertrekken. Niet dus. De Vlaamse regering kan niet vallen, zo hebben ze het ooit beslist, en is dus gedoemd om als een spookschip verder te vlotten richting 2024.

Onze-lieve-vrouw-van-Vlaanderen

Deze onmogelijkheid om de handdoek in de ring te gooien en eerbaar op te krassen, maakt van Kapitein Jambon pas een echte Piet Piraat, meer een soort kluchtfiguur. Het probleem zou daarbij niet zozeer zijn dat CD&V-voorzitter Sammy Mahdi het hard wil spelen, als kapitein van ook al een zinkend schip, maar dat moeder de vrouw die de meubelen moet redden, Hilde Crevits, even out-of-service was. Onwel geworden. Er wordt niet gecommuniceerd over de aard van het beestje, maar mevrouw Crevits is 55, alle begrip. Tegelijk wordt meer en meer duidelijk wanneer die Septemberverklaring, die mogelijks een Oktober- of zelfs Decemberverklaring zou worden, het levenslicht zou zien: als Hilde Crevits verschijnt.

In dit mirakelspel, genoemd Onze-Lieve-Vrouw-van-Vlaanderen, is er natuurlijk ook een Jozef (waarvan het woord tsjeef is afgeleid), een Kerstekind (de begroting) en nog wat stalbeesten die ik uit respect voor Somers en C° niet verder zal identificeren. De warmte in de stal, thermostaat op 19 graden, herinnert er ons echter aan wat er op het spel staat: buiten mekkeren de geschoren schapen, Vlamingen genoemd, dat het wreed koud is en dat de gas- en elektriciteitsrekeningen niet meer te betalen zijn. Het is wachten op Driekoningen. Of op Godot.

Malgoverno

Renovatie voor kabinetsgebouwen Vlaamse Regering | BRUZZWe gaan even serieus zijn. Dit is niet alleen het failliet van Jambon en C°, het is dat van een complete politieke klasse, die het gezegde ‘wat we zelf doen, doen we beter’ nog eens omgekeerd in de praktijk brengt.

Want laat dit nu de crux van heel de mirakelklucht zijn: het zielig vertoon dat hier is opgevoerd, moet de Vlamingen langzamerhand onwel doen worden. Op geen enkel moment schenen de dames en heren in hun parallel universum aan het Martelarenplein zich bewust van de situatie. Dat de kleine Vlaming met grote kopzorgen enig soelaas verwacht van een Vlaamse regering die geld heeft, in tegenstelling tot de Belgische, was voor de onderhandelaars het minste van hun zorgen.

Dit is niet alleen het failliet van Jambon en C°, het is dat van een complete politieke klasse, die het gezegde ‘wat we zelf doen, doen we beter’ nog eens omgekeerd in de praktijk brengt.

In de plaats daarvan werden spelletjes gespeeld, domineerden partijbelangen en reden de onderhandelaars zich met pre-electorale manoeuvres deskundig de gracht in. Terwijl boekhouder/cijferneuker Diependaele genoeglijk achterover leunde. Dit heeft een naam: malgoverno. In het Vlaams: klotebestuur.

Stem ‘nuttig’

Deze kakistocraten zijn door ons verkozen, met dien verstande dat één olifant in het kleinste kamertje moet blijven, namelijk diegene die momenteel in de peilingen piekt. Is er een verband? Natuurlijk wel. Het gestuntel van de Jambonploeg én het handhaven van het cordon drijven steeds meer kiezers naar het Vlaams Belang… dat niet mag mee besturen. Dus blijven de verliezers veroordeeld tot elkaar, doen nog meer aan profilering in een wanhoopspoging om het electorale tij te keren, en zijn nog meer gedoemd om te mislukken.

Vlaanderen wordt een negorij van een handvol linkiewinkies en geitenwollen sokken, een groep die afgehaakt heeft, en een aanzwellende horde foertstemmers die met de kiesbrief hun achterste afvegen.

Het cynisme bij de kiezer zal het cynisme van het politieke bedrijf nog overtreffen. En dan zal het echt heet worden in de Kerststal. ‘De politiek’ wordt definitief geklasseerd als dure hobby van narcistische clowns, een nutteloze kost bovenop alle andere facturen. Vlaanderen wordt een negorij van een handvol linkiewinkies en geitenwollen sokken, een groep die afgehaakt heeft, en een aanzwellende horde foertstemmers die met de kiesbrief hun achterste afvegen.

Terwijl de door Europa gebrandmerkte ‘fasciste’ Giorgia Meloni tenminste het ongenoegen van de burger kan kanaliseren, en maar moet bewijzen wat ze in haar mars heeft, hebben wij de keuze tussen een ‘nuttige’ en een ‘waardeloze’ stem. Nuttig stemmen betekent diegenen verkiezen die er al aan zijn, en bewezen hebben dat ze er niets van bakken, maar toch weerom beloven dat alles goed komt. Morgen scheert men gratis. Een waardeloze stem kan je uitbrengen om aan te geven dat je niet akkoord bent, in het besef dat dit er niet toe doet.

Wie dit democratie noemt, moet dringend naar de dokter. Voor de generatie Vlaamse politici die ons besturen is de menopauze nu wel aangebroken, en wenkt een welverdiend prepensioen, waarover ze zeker geen twee jaar zullen doen om het gestemd te krijgen. Verandering, het werkt.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 
Dit bericht werd geplaatst in cacistocratie, Het politiek theater, Sterke Vlaamse verhalen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Massa Vlamingen wordt onwel na de niet-Septemberverklaring

 1. Johannes zegt:

  “Wie dit democratie noemt, moet dringend naar de dokter.”

  Als je kennis van de geschiedenis is gebaseerd op democratische propaganda (van de overwinnaar), ja dan moet degene die zegt dat dit democratie is naar de dokter. Degenen die de echte geschiedenis van de historische democratieën kennen weten: dit is democratie, alhoewel er vele verschillende soorten van waanzin en corruptie mogelijk zijn.

  Hoe anderzijds toch intelligente mensen hardnekkig blijven ontkennen. De kerk van de democratie lijkt nog meer vastberaden dan de historische christelijke kerk om aan de dogma’s en illusies van de potentiële volks-utopie vast te houden.
  Logisch ook, bij democratie is macht voor iedereen betrokken, dus iedereen houdt hardnekkig aan de illusie vast vanwege de macht, om via de statisten/socialisten staat de ander te dicteren, onder controle te houden, zijn zakken gelegitimeerd te rippen met een belastingdruk waar historische onderdrukkers nog het schaamrood van op de kaken zouden krijgen, middels een labyrint van wetten en reguleringen die geen historische onderdrukker ooit kon bedenken, alles gelegitimeerd via de god-staat. Dus de een roept, dit is geen democratie, en de ander roept, in positieve zin, dit is democratie, al naar gelang het uitkomt.

  Ik noem dit democratie in schertsende satirische zin. Wellicht moet de democratie naar de dokter? U heeft het ergste nog niet gezien.

  Wellicht wordt het tijd voor een ander beeld, velen zijn al voorgegaan…, maar in dit boek wordt wat via democratische propaganda naar de marge is gedrukt nog eens uit de doeken gedaan:
  Democracy: The God That Failed

  Als u net uw energierekening of belasting heeft betaald, het is vast wel ergens gratis te downloaden. Voorwaarts naar de vrije samenleving, minimaliseer die staat en het hele tumorgezwel van democratische instituties, praatclubs en pratende hoofden.

  • Fend zegt:

   ‘Les démocraties modernes, parce que elles ont instituée le politique comme activité et domaine de pensée séparée, parce qu’elles l’ont supprimé comme dimension globale de la vie et domaine de pensée séparés, parce qu’elles l’on supprimé comme dimension globale de la vie en société, prédisposent au totalitarisme et ne lui donnent d’autre possibilité de réapparition que sur le mode d’effraction, du retour, hors la loi et hors de toute forme de jugement’. Claude Lefort

  • Guido zegt:

   12 x democratie in 1 simpel postje… man man man. Wat had ik u gezegd?
   En verder… is het nu zo erg dat die septemberverklaring er een paar dagen later komt? Als er 500 dagen kan uitgetrokken worden tot de date van De Croo zijn plaats gekregen heeft, dan lijkt iedereen dat normaal te vinden. Maar dit? Wat een ramp! Vlaanderen gaat vergaan! Maar ik begrijp het, het voorval is voor de pers alweer een prima alilbi om het federale malgoverno even uit de wind te zetten. Meer is het niet hoor.

 2. DzjakkeDzjakke zegt:

  Is de kiezing nog altijd verplicht ?
  Zoniet….
  Als alle foert-stemmers dan met de voeten stemmen kan er wel wat veranderen aan de uitslagen.

 3. Eric de Eerste zegt:

  Er zit niet één olifant in het kamertje, het zijn er minstens drie (de genoemde Bart S. niet eens meegerekend). Ik noem er één: de Europese Unie. Tot voor kort was er dan toch nog één Vlaamse minister redelijk populair (of is het eerder ‘niet echt gehaat’?). Die heet Zuhal en nog iets. Tot Zuhal de boeren ging vertellen dat hun stiel geen enkele toekomst heeft en de paters van de Abdij van Averbode wist te melden dat ze teveel koeien hadden en dat het na 900 jaar vroom zwoegen stilaan genoeg was. Waarom gaf ze zich aan deze zelfmoordescapade over ? Wel, ze is geen baas over haar eigen mond en verstand. Dat zijn namelijk Ursula von der Leyen, Timmerfrans en de rest van het eurokalifaat. Zuhal, Jan, Hilde en de anderen hebben geen moer te vertellen, hun beleid wordt elders uitgestippeld. Vandaar dat een septemberverklaring niet meer nodig is, en ook geen oktober-, november-, december- of volgendjaarverklaring. Vlaamse regeringsverklaringen zijn compleet overbodig, ja, zelfs neerslagen van doorgedreven veinzerij, want de Vlaamse regering is niet meer dan façade en wegveegbare str*nt (zo ook de Belgische).

 4. Tom zegt:

  De werkelijk is de satire al lang voorbij gestoken , dus dank voor dit doodernstig artikel Johan , ik heb me vermaakt !

 5. madyvermeulen zegt:

  “Wie dit democratie noemt, moet dringend naar de dokter.”
  Amen.

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Dáárom zijn de medici dus tegenwoordig zo overbelast en overwerkt!
   Dat mag toch geen reden zijn om naar de dokter te moeten. en al helemaal geen dringende!
   Adem.
   In en uit.
   Zo blijf je in leven, zonder doktershulp.

 6. jozev vervloet zegt:

  Zolang er geen 100 % confederalisme is waar iedere regio 100% zelf kan beslissen wat te doen, kunnen we het zelf niet beter doen. Dat mogen we wel, maar dat net ietsje meer niet. En dat maakt net het verschil. Kijk maar naar de klucht van covid. Als is dat de clown mvr daar goed in heeft mee gespeeld.

Reacties zijn gesloten.