Malgoverno: ziekte eindelijk officieel (h)erkend!

Maar medicatie voorlopig nog niet terugbetaald

Pas recent, nu mensen echt radeloos hun energiefacturen in de papiermand gooien, duikt in politieke debatten het woord malgoverno op, en verwijst men naar een periode van wanbeleid die zowat drie decennia bestrijkt: vanaf het aantreden van Verhofstadt en de uitverkoop van onze energiesector, over de kernuitstap-soap, tot de huidige malaise. Waarin we ook het Europese malgoverno niet mogen vergeten, – zie o.m. de koppeling van de elektriciteitsprijzen aan de stuiterende gasprijzen,- en het totaal gebrek aan vooruitziendheid op dat vlak in een door bureaucratie verlamde Toren van Babel.

Die shift onder de ‘opiniemakers’ is opmerkelijk. Ineens wordt ons dus tussen neus en lippen meegedeeld dat we al dertig jaar onder een Belgisch (en jammer genoeg ook Vlaams) wanbeleid leven, een regime van slechte bestuurders die zich in de institutionele doolhof van dit land kiplekker voelen. Door de particratie aangeleverde potentaten en potentaatjes, gedreven door een electoraal korte termijndenken, die de fouten van het verleden niet rechtzetten, maar ze integendeel deden uitwoekeren tot de situatie die we vandaag kennen.

Perfecte zondebok

Guy Verhofstadt | Basic BooksGuy Verhofstadt: grondlegger van het huidige malgoverno

Voorheen heb ik bij Wetstraatwatchers en politieke commentatoren, evenals de hoofdredacteurs van de mainstream media in hun editorialen, die ‘malgoverno’-vaststelling niet horen maken. Afgezien van vermakelijke coulissenverhalen als ‘De doodgravers van België’ (van de hiervoor door zijn collega’s verguisde Wouter Verschelden), en incidentele schandalen rond slechte rekenkunde of belangenvermenging, waagde geen enkele geaccrediteerde journalist het om te verklaren dat we al drie decennia onder een regime van onbekwamen leven. Dat zou hem allicht zijn job gekost hebben.

Met de coronacrisis als voorspel en generale repetitie, is de huidige energiecrisis een opportuniteit voor deze post-Verhofstadt-generatie van machthebbers om zich te kwijten: het is allemaal de schuld van Poetin.

Het woord ‘malgoverno’ is nu wel gevallen, maar de Vivaldiregering, in feite de exécuteur testamentaire van Verhofstadt en paarsgroen, laat er zich niet door ontmoedigen. Men heeft namelijk de perfecte zondebok gevonden. Met de coronacrisis als voorspel en generale repetitie, is de huidige energiecrisis een opportuniteit voor deze post-Verhofstadt-generatie van machthebbers om zich te kwijten: het is allemaal de schuld van Poetin.

Dertig jaar geklungel, gebakkelei rond een kernuitstap die slecht berekend bleek, oversubsidiëring van groenestroomproducenten ten koste van de modale burger, onvermogen om de Franse monopolist Suez/Engie in het gareel te laten lopen, hoopt men nu in de plooien van de geschiedenis weg te moffelen omdat een ex-KGB-er de gaskraan dichtdraait. En het houdt niet op. We vernemen zopas dat Engie, een van de bedrijven die fortuinen verdienen aan deze crisis (het cijfer van 9 miljard circuleert), dit jaar nog eens 600.000 euro Vlaamse overheidssubsidies binnenrijft voor een zonnepaneelpark. Mensen met een geëxplodeerde elektriciteitsfactuur zijn verbijsterd. Ook al slaat minister Zuhal Demir met de armen in de lucht, men kan dat bedrijf zelfs niets verwijten: het profiteert gewoon van gaten in een klungelig energiebeleid, voorbereid door een administratie van slaapwandelaars.

Tien moeilijke winters

Alexander De Croo: onze hoop in bange dagen

In deze context valt het woord ‘oorlogseconomie’, en worden we voorbereid op een grote inlevering van welvaart. Begin september maakte premier De Croo, in de voetsporen van o.m. de Franse president Macron, een enorme bocht die men historisch mag noemen: het eeuwige liberale optimisme (as a moral duty) moest plaats maken voor een boodschap van schaarste en ontbering: zomaar even tien moeilijke winters kwamen eraan.

Die aankondiging kwam er nadat heel de Wetstraat op zomervakantie was gegaan en het land had overgelaten aan reservisten die perplex de gasprijs zagen vertienvoudigen. Met dank aan de vrije markt die er een bleek van monopolies en speculanten.

Sorry mensen, het geld is op, de gaskraan dicht, trek nu maar een paar warme truien aan en bid de hemel om beterschap.

We noemen dit de Vastenavondswitch: de overgang van carnaval naar vasten, van euforische opbouw van staatsschuld en laat-maar-waaien-mentaliteit, naar crisismodus waarin soberheid wordt gepredikt. Sorry mensen, het geld is op, de gaskraan dicht, trek nu maar een paar warme truien aan en bid de hemel om beterschap. De energiecrisis is internationaal, treft vooral Europa, maar in tegenstelling tot de ons omringende landen is er in België gewoon geen geld, geen enkele financiële buffer om de hardste schokken op te vangen. De gewone man/vrouw staat met de billen bloot en zal afzien. Noorwegen, de enige Europese gasproducent, vindt het spijtig, houdt de woekerprijzen mee in stand, maar stuurt ons toch een container met Noorse sokken nadat premier De Croo er op bedeltocht ging. We zullen ze nodig hebben.

In dit discours van de verloren welvaart proberen zij die er mee verantwoordelijk voor zijn, zich nu te profileren als Churchills: sterke, standvastige leiders die het volk doorheen een tijd van beproevingen loodsen. Zo ziet ook Alexander De Croo zich helemaal: als een echo van Dehaene’s motto ‘De tocht is lang, de gids ervaren’. Of iets met donkere tunnels en licht aan het uiteinde.

Schuld en boete

Pieter Brueghel: de strijd tussen carnaval en vasten (1559)

Helaas gaat het licht uit, en worden tien koude, donkere winters voorspeld die als de Bijbelse zeven magere jaren een test vormen op onze burgerzin en uithoudingsvermogen. De Croo krijgt daarbij hulp vanuit de hoek waar soberheid en onthouding altijd het devies is geweest: de groenen. Hun ideologie is een variant van de christelijke leer die boetedoening als de weg naar verlossing aanbeveelt. Apocalyptische visioenen (de klimaatcatastrofe) moeten de angst erin houden en de versterving aanmoedigen. Handig voor de machthebbers: om revoltes te vermijden is het essentieel om mensen een schuldcomplex aan te praten. De begrafenis van de welvaartstaat wordt zo gelardeerd met een heel gamma van rituelen die ons zogezegd terug brengen naar het authentieke, Stoïcijnse, sobere leven. Staycation, geniet van de kleine dingen, geen vliegtuigreizen, gedaan met per auto naar de kust te bollen, tenzij uren bidden aan een laadpaal.

De begrafenis van de welvaartstaat wordt zo gelardeerd met een heel gamma van rituelen die ons zogezegd terug brengen naar het authentieke, Stoïcijnse, sobere leven.

De coronavoorschriften vormden al een algemene repetitie voor dit vastenregime. Ook toen werd bestuurlijk onvermogen gecompenseerd door de meest onmogelijke en absurde boeterituelen (niet op een bank in het park gaan zitten, naar adem snakken achter een mondmasker, toiletverbod als men een tuinfeest geeft, enz). Nu is de aankondiging van tien koude, donkere winters een nog veel grotere ingreep in het collectief bewustzijn: voor velen van ons is het goede leven gewoon voorbij. Om dat te accepteren moeten mensen echt schuld verinnerlijken: we hebben ‘op de poef’ geleefd, en nu komt de afrekening, in de hoop dat de hemel ons na tien jaar genade schenkt.

De pro-Oekraïne-campagnes (dampkappen en microgolfovens uit, om Poetin te pesten!) kunnen nu convergeren met de modale spaar-energie-acties en zelfs de klimaataanbevelingen: dikke trui en thermostaat lager. De ecologische schuld- en boeteretoriek die het blauwe optimisme heel de tijd schaduwde, kan nu helemaal door die falende bestuursklasse gerecupereerd worden. Zelfs al duiken de groenen straks onder de kiesdrempel, hun ideologie triomfeert.

Uiteraard speelt dit alles zich af met het doembeeld van 2024 aan de horizon, en het risico dat een complete generatie van kakistocraten naar huis wordt gestuurd. Net daarom denk ik dat het woord ‘malgoverno’ binnenkort weerom zal opgeborgen worden door de perslui en opiniemakers die de verzuring bestrijden, als zijnde populistisch, antipolitiek en stigmatiserend. Naast het n*-woordje dan misschien ook het verboden m*-woordje. Hoog tijd om er een boek over te schrijven.

Mijn nieuw boek ‘Kakistocratie – Pleidooi voor méér antipolitiek’  verschijnt in het najaar bij Doorbraak Uitgeverij.

Dit bericht werd geplaatst in cacistocratie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Malgoverno: ziekte eindelijk officieel (h)erkend!

 1. julienbulcke zegt:

  Je hebt dit ongelooflijk goed verwoord, zo goed dat het pijnlijk is om te lezen.
  Politiekers beslissen op basis van dromen en van doemdenken, niet van feiten.
  Toen Verhofstad zijn domme beslissingen nam dacht iedereen dat ze nooit zouden worden uitgevoerd, spijtig genoeg worden ze nu toch uitgevoerd.

 2. Eric zegt:

  Het heeft vandaag de dag helemaal niks met malgoverno te maken, het gaat om het uitvoeren van enkele agenda’s die men jaren achter de hand hield en die het leven begonnen te dicteren op het moment dat corona in Europa werd toegelaten. De groene en technocratische obsessies van de elites, die zelf worden geleid door instellingen als het WEF, de WHO en de VN, sturen de woorden en beslissingen van de Europese leiders. Vlaamse en Belgische politici zijn slechts uitvoerders van de plannen. Hun hoofdtaak is: verbergen dat de onophoudelijke trits aan crisissen gecreëerd werd, te beginnen met nine eleven (dat de Amerikaanse autoriteiten hadden kunnen voorkomen, wat ze hebben nagelaten om een angst- en controlesamenleving te kunnen instellen). Men mag mij een complotdenker noemen, maar degenen die echt geloven dat het allemaal om toeval of stommiteiten gaat is hopeloos naïef. En dat zal almaar duidelijker worden. Na enkele lockdowns moeten we nu besparen op verwarming en elektriciteit en zal ons volgend jaar gevraagd worden minder te eten en auto te rijden.
  Hoe zit het trouwens met de mensen aan de Vesder ?

  • Johannes zegt:

   Eric,

   Inderdaad is België en de Belgische politiek niet veel meer dan een volgzame kliek, de Nederlands regering is een stuk meer corrupt, een grotere hub in het machtsspel.

   De liberalisering van de energiesector wordt verkocht als vrije marktwerking, maar het is geen vrije marktwerking, het is een spaak in het wiel van de vrije markt door ideologen en corrupte bedrijven, de politici in bed met corrupte handel.
   De fundamenteel van energie afhankelijke vrije markt industrie zoekt niet naar vraag en aanbod marktwerking op het gebied van energie, zij zoekt naar stabiliteit en schaalbaarheid. Lange termijn contracten met hoogst betrouwbare partners (Rusland is de meest betrouwbare, levert de meest goedkope en kwalitatief hoogwaardige energie). Andere energiebronnen betekent risico qua betrouwbaarheid, schaalbaarheid en kwaliteit, maar andere energievormen, of dezelfde soort energie van andere leveranciers, betekent ook dat de hele, of een goed gedeelte van de keten aangepast moet worden, dat dure technologie moet worden vervangen, dat technologie die optimaal gekalibreerd is in relatie tot de kwaliteit van een bepaald soort energie moet worden vervangen of aangepast, etc.

   Lieden die de vrij marktideologie de schuld geven, weten dus niet waar ze het over hebben. De vrije markt industrieën hebben dit niet verzonnen, en hebben er geen baat bij, de ideologen en corrupte corporaties hebben er samen op ingezet. Als het aan de vrije markt industrieën zelf zou liggen, als ze geen suïcidale top hebben, een of andere CEO-ideoloog, dan blijven ze waar ze zitten, bij de olie en het gas van Rusland, en liefst met vaste contracten voor een hele lange termijn.

   Het is inderdaad een moedwillige destabilisatie van de markt en de industrie, daar is geen twijfel over mogelijk, er is genoeg expertise die vooraf kon vertellen wat de gevolgen zijn van het beleid. De oorlog met Rusland was niet nodig, is moedwillig op aangestuurd, de liberalisatie (= destabilisering van een zeer solide markt) was niet nodig, Nordstream 2 was al klaar, kernenergie is een goed betrouwbaar alternatieve bijkomstige vorm van energie. Lockdowns waren ook niet nodig, en contraproductief, die zijn ook opgelegd door dezelfde fanatieke ideologen.
   Uw normale energiefactuur zou zonder constante sabotage van de staat’s en EU ideologen (en WEF/UN/VS) al een veertig procent lager kunnen zijn, en de producten in de winkel een stuk goedkoper.
   Het doel is simpelweg destabiliseren, chaos creëren, faillissement van grote partijen die een tegenmacht kunnen vormen, meer afhankelijkheid van de bevolking, om zo samenlevingen versneld om te vormen.

   • Eric zegt:

    De woordvoerder van het WEF, de nieuwe koning Charles III, gelooft dat pandemieën ontstaan door klimaatverandering. Hoe hij dat weet is onduidelijk, geen enkele wetenschapper toont dit verband aan, maar omdat hij koning is en bovendien bevriend met Herr Schwab, weet hij natuurlijk meer dan alle wetenschappers en rationeel denkende wezens samen. Morgen bewijst hij dat pandemieën klimaatopwarming veroorzaken, want ten slotte, als je holistisch ‘denker’ bent kan je alles bewijzen en alle verbanden aantonen, want in de holistische ideologie (een werkstuk van dwazen) hangt alles met alles samen.
    Een link die ik leg is dat de klimaathysterie bezig is tot massale armoede in westerse landen te leiden. Men kan bijna 2000 miljard euro aan klimaatproblemen besteden, maar gezinnen verzekeren dat ze hun kinderen ook volgend jaar nog te eten kunnen geven is een brug te ver. We worden door een bende boeven geregeerd, en deze bevinden zich niet zozeer in de gebouwen van de Wetstraat 16 (daar zitten de meelopers), maar vooral in deze van de Wetstraat nr. 175.

   • Johannes zegt:

    Men zuigt wat uit de duim om de bevolking wat te verkopen.
    Er wordt gigantisch veel aan verdient, de totale hoeveelheid geld dat wordt weggezogen, en de waardecreatie op basis van een luchtbel, is gigantisch. De ware gelovers en pratende hoofden zijn vaak ook maar poppetjes in het spel.

    De bevolking, hoe sceptisch men ook is, kan zich zo’n mega-fraude en compleet gebrek aan wetenschappelijk fundament waarschijnlijk niet eens voorstellen. Het zijn immers hun leiders, hun overheden, hun systeem, en men is natuurlijk verlicht en superieur qua samenleving. Men klaagt wel wat maar men trapt er in het algemeen ook min of meer in door de eigen arrogantie. De niet westerse wereld trapt er niet in..

   • boy in a bubble zegt:

    Het klinkt wel als “t” maar het is een “d” zoals in “er veel aan verdiend hebben”. Schrijffoutje, kameraad!

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    Was dat maar het enige taal, spel- en schrijffoutje…
    Gelukkig vertoeft hij meer in Angelsaksische dan in Nederlandstalige sferen.
    Een te grote geest om op te sluiten in het bekrompen taaltje van een bekrompen volk.
    Ik zou willen dat hij zijn blog in het Engels opstelt, dan zal ik het, via Google translate lezend, niet zo ergerlijk vinden dat het verhakkeld wordt weergegeven.

   • Johannes zegt:

    Beste taal-administrators,

    De duivel is de grootste administrator, die heeft wellicht nog wat kleine karweitjes voor jullie.

    Hoe zou het zijn als ik de Vlaming bij elke gelegenheid te kennen geef dat een boerse uitspraak van de Nederlandse taal, geen gehoor is. Neem dat niet te nationaal-persoonlijk op, de huidige Nederlanders zelf spreken een houterig Nederlands, democratisch-volks eigenlijk.

    Bij de heer dzjakke dzjakke is de zaak nogal curieus, hij valt over taalfouten, maar heeft er geen probleem mee dat een vertaalprogramma de Engelse taal verkracht. Dat lijkt te betekenen dat het iemand is die autoriteit boven creativiteit en geest stelt. Niet zozeer verkeerd, met zijn allen moeten we de democratische creativiteit (=degeneratie) proberen in te perken.

    Wellicht zal ik overgaan naar de Engelse taal, maar nadat meneer laatst een kunststukje van een Engelstalige schrijver heeft laten verkrachten door ‘Google’ (wat een apenwoorden verzinnen die IT bedrijven overigens, zeg eens ‘google’ tien keer snel achter elkaar), weet ik niet of dat voor herhaling vatbaar is.

    Als jullie beloven nooit democratisch-volkse-affectieve-aanstellerij hyperbolen zoals ‘kindjes’, ‘super’ en etc. te gebruiken, of Vlaamse tendentieuze-hippe-volks-fashion woorden zoals ‘jobs’, en er alles aan doen om dat met wortel en tak uit te roeien, dan zal ik wellicht ook mijn duit in het zakje doen om taal-administrators niet te irriteren in die zeldzame gevallen dat ik in het Nederlands schrijf.

   • boy in a bubble zegt:

    Johannes lanceert Project Do Better!

 3. boy in a bubble zegt:

  Hoe zit het met de mensen aan de Vesder? Een goeie vraag die hier wordt gesteld! Naast soberheid zal men zich mogelijk geconfronteerd zien met een toenemend bio-regionalisme dat in essentie hierop neerkomt dat een plaats wordt bepaald door zijn levensvormen, topografie en ecosystemen in plaats van door menselijke dictaten… Quoi qu’il en soit, zulk bio-regionalisme zal een ieders relatie met de materie significant wijzigen en daar zal wel wat verbeelding bij te pas komen! Het goede nieuws is dat explosies van verbeelding een nieuwe avant-garde in de kunst met zich kunnen meebrengen. Kwestie van de trein hier niet te missen, want als er iets is dat zal blijven voortrazen dan zal het wel deze trein van de verbeelding zijn. Of zoals F. T. Marinetti het verwoordde in zijn technisch manifest van de futuristische literatuur : “Waarom gebruiken we nog steeds die vier verbitterde, vervelende wielen, als we ons van de grond kunnen losmaken? De bevrijding van de woorden, de opengespreide vleugels van de verbeelding, de analogische synthese van de wereldbol, omarmd door één enkele blik en in haar geheel samengebald in wezenlijke woorden.”

  • boy in a bubble zegt:

   Correctie! De wielen zijn niet ‘vervelend’, maar ze zijn ‘verveeld’, m.a.w. ze hebben er gauw genoeg van. Objecten zoals een roterende propeller of een machinegeweer vertellen iets in voornoemd manifest, de materie wordt er vermenselijkt. Interessante invalshoek : de psychologie van de materie…

 4. Victor zegt:

  Natuurlijk is het allemaal Poetin zijn schuld. De diagnose dat een patiënt zijn ziekte te wijten is aan zijn ongezonde levensstijl is niet de fout van de patiënt maar van de dokter.

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Wees blij dat mijnheer Poetin opduikt als een deus-ex-machina! Wie moesten ze anders de schuld geven? Toch als laatste de échte schuldigen, die hierboven worden aangeduid. .

 5. dzjakke Dzjakke zegt:

  “Zelfs al duiken de groenen straks onder de kiesdrempel, hun ideologie triomfeert.” is voorzichtig geformuleerd.
  Groen duikt straks onder de drempels, de ideologie wordt gerecupereerd als steel-tool.

 6. boy in a bubble zegt:

  De onafhankelijke republiek Catalonië – zo werd geschreven – was als een nachtkaars uitgegaan en het Catalaanse nationalisme verworden tot een lachertje…
  De Schotten brengen een laatste groet aan de Queen waarvan het lichaam ligt opgebaard in hun hoofdstad en die voor altijd hun ‘Queen of Scots’ zak blijven…
  En hoe zal het aflopen met die arme Vlamingen? Na het Belgische malgoverno een Vlaamse operetterepubliek (met een Vlaams librettoschrijver achter de schermen)?
  The opera , the opera, we all like the opera…

Reacties zijn gesloten.