Het heet wel ‘dodentocht’ voor iets

De jaarlijkse Dodentocht, die nu vrijdagavond in Bornem van start gaat, is drastisch ingekort omwille van de voorspelde hitte. Normaal 100 km, nu slechts 65 km, teneinde vóór de grootste namiddaghitte de eindmeet te halen, althans diegenen die op twee benen lopen, voldoende drinken en de weg niet kwijt zijn. Zie verder.

De beslissing werd eendrachtig genomen door de FOD Volksgezondheid, politie, brandweer, de gemeente Bornem en de organisatoren, zegt het persbericht. Tussen de regels leest ik dat laatst genoemden onder druk werden gezet via een ‘negatief advies’. Tja, waarom heet het dan dodentocht? Zie verder bis.

De fanfare vooraf

‘Zij die gaan sterven, groeten u’

Het doel van de tocht is om binnen 24 uur een parcours af te leggen van 100 kilometer door Klein-Brabant. Het evenement werd voor de eerste keer georganiseerd in 1970 door jeugdhuis vzw Kadee met 65 deelnemers. Dat is tot op vandaag de organiserende vereniging. De belangstelling groeide gestaag, het gebeuren werd een vaste trefplek voor passionele langwandelaars: vanaf de eeuwwisseling jaarlijks 8000 à 10000 deelnemers, uit onder meer België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Sinds 2017 moet men zich vooraf inschrijven, geen kwestie dus van op het laatste moment nog aan de start te komen.

Al vraag ik me af, als iemand nu mee inschuift zonder een ticket van 57 euro te betalen, een Hollander bijvoorbeeld, wie gaat die budgetbewuste persoon de toegang tot de openbare weg ontzeggen? En als Limburgers de dag voordien al vertrekken om binnen de tijdslimiet binnen te komen, wie houdt hen tegen?

Wat ooit een gezondheidswandeling was, is uitgegroeid tot een overlevingstocht waar afzien een must is, en de dood een optie

Laten we wel wezen: wat ooit een gezondheidswandeling was, is uitgegroeid tot een overlevingstocht waar afzien een must is, en de dood een optie: gelieve dit te respecteren. De naam van het evenement, feestelijk voorafgegaan door lokale fanfares, is overigens een ludiek-cynische verwijzing naar de dodenmarsen die door de nazi’s werden georganiseerd om de bevolking van de concentratiekampen wat uit te dunnen. Wie omver viel van vermoeidheid werd door SS-ers neergekogeld, althans dat was nog de meest humane optie.

Breendonk ligt maar op een boogscheut van Bornem, doch het is de mening van ondergetekende dat een oorlog maar voorbij is als je er mee kan lachen, met dank aan John Cleese en de makers van ‘Allo Allo!’. Noteer overigens dat de doodskist en de doodskop tot op vandaag het officiële (en zelfs gedeponeerde) embleem vormen van het evenement, een stille wenk ter attentie van deelnemers die hun grenzen willen verleggen. Dat probleem heb ik bijvoorbeeld met de huidige marathon: geoefende atleten lopen hem in een goeie twee uur, alsof het niks is. Terwijl de man die ooit van Marathon naar Athene liep om de Griekse overwinning te melden, bij de aankomst doodviel. De echte eindmeet is een einde.

Darwin forever

De slimsten zijn sowieso de toeschouwers (let op het vrouwelijk overwicht)

Om maar te zeggen: de Dodentocht van Bornem behoort tot het rijtje steeds zeldzamer wordende foute feestjes, zoals een Rammstein-concert, Kamping Kitsch, of het Aalsters carnaval. De burgemeester van Bornem in eigen persoon, nota bene een vrouw, legt de vinger op de wonde: de gezondheidspolitie wil het feestje verbrodden en van de dodentocht weer een gezondheidswandeling maken. De experten maken het kapot. Noteer dat Marc Van Ranst daar in de buurt woont, namelijk te Willebroek, als hij niet op een onderduikadres zit.  ‘Als veiligheidsdiensten en deskundigen nee zeggen, kunnen wij niet anders dan dat advies volgen’, aldus burgemeester Greet De Bruyn (CD&V) van Bornem. ‘Dan is dat helaas tegen het principe dat een mens zelf moet kunnen beslissen wat hij wel of niet doet.’

Een maatschappij die mensen voortdurend wil pamperen en ‘beschermen tegen zichzelf’, is ook een maatschappij die mensen niét beschermt tegen onheil dat ze niét willen.

Meteen is Greet een vrouw naar mijn hart en het bewijs dat nog niet alle politici de politiek correcte waan achterna lopen. Want jawel, een maatschappij die mensen voortdurend wil pamperen en ‘beschermen tegen zichzelf’, is ook een maatschappij die mensen niét beschermt tegen onheil dat ze niét willen. Urenlang in een stilstaande snikhete trein doorbrengen bijvoorbeeld. Of verzuipen als het regent.

Cru gezegd moet de Dodentocht doen wat hij belooft, en moet de hitte een bijkomende factor zijn die de deelnemers een klop van de hamer kan geven. En of het nu eigenlijk niet gewoon dom is om in deze hitte zo’n moordwandeling te maken? Daar hebt u zeker een punt, en dat is een extra reden om voor de volle 100 km te gaan en de lijken effenaf op te bezemen: vanuit Darwinistisch standpunt -een sekte waar ondergetekende zich toe rekent- zullen de fitsten overleven en hun goede genen doorgeven, en de onnozelaars die zich aan de tocht mispakken, ten onder gaan. Andermaal: het evenement heeft niet voor niets een doodskist als logo. En diegenen die de naam van de tocht eer aandoen, zullen het niet meer doorvertellen. Morituri te salutant.

Bijkomende vaststelling in de marge: de sluwsten zijn sowieso diegenen die de tocht aan de kant gadeslaan, met een biertje, liefst eentje van hoofdsponsor Duvel. Darwin dus, zoals God op elk moment op alle plaatsen. Nog een koele hittegolf gewenst.

(Met dank aan Kadee vzw voor de foto’s)

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Het heet wel ‘dodentocht’ voor iets

 1. Eric zegt:

  Ik hoop dat degenen die aan deze collectieve zelfmoordoperatie deelnemen en die vonden dat niet gevaccineerde coronapatiënten geen recht hadden op een ziekenhuisbed evenmin dat ziekenhuisbed onder zich zullen voelen wanneer ze hier half dood bij neervallen.
  Ze hebben er zelf voor gekozen dus laat dat egoïstisch, achterlijk tuig maar op straat creperen !

  • boy in a bubble zegt:

   Niet halfdood maar 2/3 dood!

   • DzjakkeDzjakke zegt:

    Jaja, maar hoe ben je 2/3 van 100% dood? Blijf je dan oneindig sterven? Is er een afkorting vlak voor oneindig? Is sterven asymptotisch? Vooruit boy, geef er eens een lap op!

   • boy in a bubble zegt:

    @DzjakkeDzjakke
    Evengoed als men 1/2 dood kan zijn, kan men ook 2/3 dood zijn. Men moet zich geen zorgen maken, want men is dan nog altijd 1/3 levend en zoals de Romeinen ook al wisten : spes est dum anima est!

   • boy in a bubble zegt:

    Taalfoutje corrigeren : men hoeft zich geen zorgen te maken!

 2. Dzjakkedzjakke zegt:

  Inderdaad. Die ouwe rakkers wisten van wanten: Non omnis moriar!

Reacties zijn gesloten.