VRT-journalist stelt Groen een kritische vraag (en excuseert zich achteraf)

VRT-1 ‘De Zevende Dag’, 12/6/2022

Zondagvoormiddag, een tijdstip waarop een mens andere, veel aangenamere of zinvollere dingen kan doen dan naar De Zevende Dag te kijken. Een programma dat de week nog eens herkauwt en waarin politici die we al de ganse week op ons bord krijgen, hun bisnummer geven. Ik laat deze elfurenmis dan ook aan mij voorbijgaan, maar er was iets met de editie van afgelopen zondag dat enige twitterdeining veroorzaakte: Lieven Verstraete, een doodbrave journalist die tussendoor meehelpt in de Brugse koffiebar van zijn vrouw, had het kersverse voorzittersduo van Groen voor zich, Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout, en peilde naar hun visie en intenties.

Lachebekje

Het gesprek kabbelt gezapig, waarin de twee een nummertje opvoeren dat doet denken aan de duo-spreekbeurten in het middelbaar. Tot Verstraete op minuut 5.27 Conner Rousseau parafraseert, en ter attentie van Nadia Naji, woonachtig in Molenbeek, broeihaard van moslimextremisme waar de imams het voor het zeggen hebben en ene Salah Abdeslam opgroeide, de vraag formuleert: ‘U voelt zich Belg in Molenbeek?’. Met een onveranderlijke tandpastasmile antwoordt Nadia bevestigend en kijkt dan al alsof Lieven een totaal van de pot gerukte vraag stelt.

Nadia Naji ziet nergens een probleem, doet alsof ze het woord ‘theocratie’ niet begrijpt en blijft onverstoord glunderen.

Op minuut 6.00 wordt het thema van het onverdoofd slachten aangesneden, en de positie van zusterpartij Ecolo die met de PS verwikkeld is in een strijd om de Brusselse moslimstem. ‘Er wordt gezegd dat de theocratie in Brussel regeert..?’. Nadia Naji ziet nergens een probleem, doet alsof ze het woord ‘theocratie’ niet begrijpt en blijft onverstoord glunderen. Groen heeft met dit lachebekje een kei van een communicator in huis.

Daarna passeren nog kernenergie, defensie en klimaat de revue, maar als het thema ‘Vlaams Belang’ wordt aangesneden, confronteert Verstraete het duo met het beeld van Brussel, als ‘het voorbeeld van hoe wijken één na één veroverd worden door nieuwkomers’ (minuut 13.24). Dat woord ‘veroverd’ spreekt Lieven uit als een citaat, en verduidelijkt nadien dat het niet zijn mening is, maar dat ‘extreem rechts daarop kapitaliseert’. Andermaal bevestigt Nadia Naji dat ‘in Brussel niemand een probleem heeft’.

‘Intellectuele luiheid’

Dat is dan genoteerd. Helaas vond Groen het nodig om achteraf het interview te verknippen en te hermonteren tot een Tweet, die een storm van reacties uitlokte waarin Lieven Verstraete als een racist werd weggezet. In De Morgen en Humo wordt dat stigma verder geëlaboreerd: Bart Eeckhout vindt het ‘een uiting van intellectuele luiheid’ als een journalist een niet-links standpunt voorlegt, en in Humo constateren ze zonder meer dat ‘het extreemrechtse gedachtegoed zich de afgelopen decennia in de geesten vast heeft weten te zetten’.

Blijkbaar hadden Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji zich eerder verwacht aan de manier waarop Vladimir Poetin door de Russische staatszender wordt geïnterviewd.

Noteer wel, dat is dus allemaal omdat een journalist in een vraaggesprek de gast van de dag confronteert met een mening die de zijne/hare niet is. Blijkbaar hadden Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji zich eerder verwacht aan de manier waarop Vladimir Poetin door de Russische staatszender wordt geïnterviewd. Uit de reacties van Groen zelf en de commentaren van de linkse media blijkt helaas dat ze de VRT zien als een partijvriendelijke zender, eerder dan als een publieke omroep met een kritisch profiel.

Door het stof

Men bedenke dan hoe stevig politici van het Vlaams Belang soms aangepakt worden. Dat mag, maar dan liefst als een algemene regel, niet selectief. Het erge is, dat Lieven Verstraete het nodig vond om voor zijn ‘ongepaste bewoordingen’ door het stof te kruipen tegenover de geïnterviewden, en te zeggen dat hij ‘effe helemaal de draad kwijt was’. Dat lijkt helemaal niet zo. Het interview was degelijk gestructureerd en bevatte dus twee passages waarin het migratiethema aan de twee co-voorzitters werd voorgelegd, via een piste die zich ietwat buiten de hoera-ideologie van Groen zelf bewoog.

Een journalist die bekent dat hij tijdens een vraaggesprek een black-out kreeg, omdat de partij van de geïnterviewde achteraf een twitterhetze ontketent, het is tamelijk ongezien.

Een journalist die bekent dat hij tijdens een vraaggesprek een black-out kreeg, omdat de partij van de geïnterviewde achteraf een twitterhetze ontketent, het is tamelijk ongezien.  Als dat al niet meer kan, welke jonge journalist (m/v) met ballen zou dan nog stage willen lopen in de VRT? Wat voor een karakterloze meelopers trekt dit aan? In wat voor een medialandschap bevinden we ons, als journalisten een andere journalist belasteren wanneer die gewoon zijn job doet? Juist. Nu Eddy Demarrez ontluisd is, lijkt een bezinningsperiode voor Lieven Verstraete aangewezen.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten nog niet gehoord in deze poging tot intimidatie, en nog niemand uit het perskaartenmilieu gesignaleerd die scherprechter Bart Eeckhout en C° van antwoord dient. Iedereen effe de draad kwijt. Maar dus bij deze teruggevonden. Bij het Vlaams Belang kunnen ze, denk ik zo, hun plezier niet op.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 
Dit bericht werd geplaatst in Media, Sterke Vlaamse verhalen. Bookmark de permalink .

6 reacties op VRT-journalist stelt Groen een kritische vraag (en excuseert zich achteraf)

 1. madyvermeulen zegt:

  Het gaat van kwaad naar erger, zoveel is zeker. De nieuwe fascisten zijn gearriveerd. Wat een labbekak is die Lieven van de BRT!

  • Johannes zegt:

   Het fascisme is erop gericht enig niveau in stand te houden, om het zo maar samen te vatten. U vleit de mensen als u het dros dat democratisch naar boven drijft ervan beticht fascistisch te zijn.

 2. madyvermeulen zegt:

  Wat de “Vlaamse” Meute van Journalisten betreft, die bekeerden zich al tot de groene religie toen ze de “aanbevelingen voor de media” betreffend de berichtgeving over allochtonen goedkeurden die we aan het het CGKR danken. Er staat daar ook een passage in over hoe de media “extreem rechts” moeten aanpakken. Het ziet er niet naar uit dat het toepassen van deze aanbevelingen de extreem-rechtse vijand schade veel heeft berokkend. Eerder het tegendeel. Laat ze vooral volharden in de boosheid!

 3. madyvermeulen zegt:

  Ons geweldige koningdom zit intussen hoog en droog in het heir der club med landen. België hoort bij de Europese koplopers wat betreft de staatsschuld, en heft de zwaarste belastingen ter wereld op arbeid. Eind deze maand krijgen krijgt Belgenland er een pak “commandeurs”, “officieren”, “grootofficieren” en “ridders” in de Leopoldsorde bij.
  Leopold II, dat was toch de Sacksen Coburg voor wiens misdaden tegen de menselijkheid de huidige vorst zopas zijn spijt betuigde in Congo? Welke gek wil zo’n eretitel niet?

 4. Zwierentros zegt:

  De mini-partij Groen heeft dus een voorzitter verkozen. Ziehier het BRT-parcours: vorige week donderdag in de studio Meuleman (kandidaat voorzitter), vrijdag Almaci (uittredend voorzitter), zaterdag verkiezingsdag (uitgebreid verslag van de verkiezing), zondag de nieuwe voorzitters in de Zevende Dag en het geweldige Lieven Verstraete-interview, gisteren maandag in de studio Calvo… Misschien kunnen ze de studio’s van de BRT omdopen tot Groen clublokaal of zoiets.

 5. Johannes zegt:

  Tijdens een gestroomlijnde uitwisseling van platitudes, in een pseudo-kritisch theater van de journalistiek, ging er iets mis, waarna er gesis op steeg uit een democratische slangenkuil.

  Een commentator hierboven probeert intussen nog even de aandacht naar het ‘koningdom’ te verleggen, het zijn immers altijd die daarboven die de schuld dragen. De vermelding van hoge belastingen op arbeid en de grote staatsschuld zit er zo in geweven dat het suggereert dat dit komt omdat de hobby’s van het koningdom moeten worden gefinancierd, in plaats van de ontelbare nutteloze hobby’s van de democratie. Hier is het ook handig dat de geld verslindende hobby’s van de democratische volksrepresentatie ontelbaar zijn, dus vaak onzichtbaar, en dat er altijd wel een club is die het legitimeert, en dat als er al iets naar boven komt drijven wat duidt op grof geldverspilling, de aandacht in de democratische sensatie cultuur te kort is, terwijl de neiging om naar boven te schoppen een fundamentele hobby is die weinig publiciteit vereist om aangezwengeld te worden. Het zijn natuurlijk weer elites die het geld uit het volk zuigen, een prachtig tijdloos thema.

Reacties zijn gesloten.