We gaan naar Congo en nemen mee: een masker en een tand

Filip en Mathilde van België zijn zopas afgereisd naar Congo, met een hoop schoon volk in hun zog, en met twee cadeau’s in de valies: een masker dat ooit in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika was beland, en een kies die toebehoorde aan de vermoorde ex-premier Patrice Lumumba.

Het verhaal rond die tand is ondertussen gekend. De historische onafhankelijkheidsrede van Koning Boudewijn in 1960, waarin de ‘weldaden’ van Leopold II uitvoerig aan bod kwamen, werd gevolgd door een even historische repliek van Congo’s eerste premier Patrice Lumumba, die Boudewijn op zijn plaats zette en diens gezicht even wit deed uitslaan als zijn smetteloos wit pak.

We kennen het vervolg: in hetzelfde jaar pleegde kolonel Joseph Mobutu een staatsgreep, met steun van de CIA én minstens medeweten van het Belgische Hof. Een paar maanden later werd Lumumba geëxecuteerd en zijn lichaam in zwavelzuur opgelost. Behalve een paar tanden die als aandenken werden getrokken, of misschien als een soort bewijs aan de opdrachtgevers dat de klus geklaard was. De Belgische ex-rijkswachter Gerard Soete, bij de moord betrokken en in 2016 overleden, hield er een als souvenir in huis.

Maffieuze piratenbende

Dat is allemaal aan het licht gekomen dankzij gedegen research. Maar de strapatsen van Leopold II als alleenheerser van Congo-Vrijstaat blijven in Laken voor ongemak zorgen, vooral met de schrik dat de Congolese staat op het idee zouden komen om een deurwaarder met een schadeclaim op het paleis af te sturen. Dus schreef Filip twee jaar geleden een soort excuusbrief, overgoten met een woke-saus en wat BLM-kruiden. Het idee daarachter heb ik in een vorige bijdrage al uit de doeken gedaan: door heel de Belgische natie te culpabiliseren en ‘hét racisme’ te veroordelen, wordt de aandacht afgewend van de Coburgs, de persoonlijke obsessie van Leopold II, tot en met het aandeel van het Hof in de liquidatie (letterlijk dan) van Lumumba en de installatie van dictator Mobutu.

Primair is de Belgische monarchie rechtstreeks medeverantwoordelijk voor heel de post-koloniale kleptocratie die sinds Mobutu, en nadien vader en zoon Kabila, is uitgewoekerd tot een echt plunderregime

Man en olifant (niet) noemen, daar gaat het dus over. Primair is de Belgische monarchie rechtstreeks medeverantwoordelijk voor heel de post-koloniale kleptocratie die sinds Mobutu, en nadien vader en zoon Kabila, is uitgewoekerd tot een echt plunderregime op kap van de bevolking, en dat voor een land dat enorm rijk is aan grondstoffen. Het leger is nog altijd een maffieuze piratenbende die in Oost-Congo even erg huishoudt als het half dozijn rebellenmilities. De laatste 25 jaar heeft de toestand van chaos en anarchie in die hel naar schatting 6 miljoen doden geëist.

Zo’n failed state draait bijna uitsluitend rond de zelfbediening van een kleine elite. De vorige president, meester-zakkenvuller Joseph Kabila, is politiek wat op de achtergrond geraakt, maar bezit nog altijd meer dan 80 bedrijven in Congo, en behoudt zijn greep op de economie én het leger. Zijn opvolger, de huidige president Félix Tshisekedi en gastheer van het vorstenpaar, is (via vervalste verkiezingen én met steun van Kabila) aan de macht gekomen als anti-corruptie-politicus, maar de 122 miljoen euro die de Kabilaclan blijkens een internationaal onderzoek ontvreemdde uit te staatskas, worden niet teruggevorderd. Dat zal wel zijn reden hebben…

Koninklijke Schenking

Het kasteel van Ciergnon, lievelingsplek van wijlen Fabiola

Dat zou dus sowieso voor Congo prioriteit nummer één moeten zijn, om te bewijzen dat het tijdperk van wanbeheer ten einde is: zelf orde op zaken stellen, het gestolen overheidsgeld terugvorderen, eventueel met inbeslagname van de Kabila-bezittingen. Als koning Filip dan verder last zou hebben van zijn geweten, dan moet hij maar wat gronden, huizen, domeinen en kastelen verkopen om de Congolese staat te vergoeden.

Ondertussen worden wij verder heropgevoed tot postkoloniale boetelingen, voor een tijdvak van de vaderlandse geschiedenis waarin Vlamingen nota bene als petits nègres werden behandeld. 

Niemand zal hem dat beletten, ook al weten we dat ook die schadevergoeding grotendeels in de zakken van de politieke elite zal verdwijnen. Het Belgische koningshuis bezit nog altijd een groot vastgoedpatrimonium, ondergebracht in de ‘Koninklijke Schenking’, een ideetje overigens van Leopold II zelf om successierechten te ontwijken. Voor het onderhoud van dit vastgoed, bestaande uit kastelen, parken, domeinen allerhande in België en buitenland, draait de belastingbetaler vandaag nog altijd op. Zijn we daar ook van af.

Maar zoiets is uiteraard onbespreekbaar, en geen enkele politicus waagt het om Filip en C° met die ongemakkelijke waarheid te confronteren. Dus worden het weer berouwvolle gestes, vriendelijke schouderklopjes, melige toespraken over spijt namens het Belgische volk, en pogingen om de negertjes te paaien met een masker en een tand. Dàt noem ik pas racisme.

Een masker als symboliek, het kan ook wel tellen. De koninklijke missie is een operatie Schone Schijn die vooral het privébezit van de Coburgs moet vrijwaren tegen eventuele claims. Ondertussen worden wij verder heropgevoed tot postkoloniale boetelingen, voor een tijdvak van de vaderlandse geschiedenis waarin Vlamingen nota bene als petits nègres werden behandeld. Ergens een partij in Vlaanderen die deze Congolese olifant in de kamer durft te benoemen? Van links moeten we dit niet verwachten, maar misschien toch vanuit republikeinse kringen, wie weet…

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 
Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Het politiek theater, Res publica. Bookmark de permalink .

4 reacties op We gaan naar Congo en nemen mee: een masker en een tand

 1. madyvermeulen zegt:

  Terwijl de nakomelingen van Vlaams-nationalisten nog altijd gedemoniseerd worden en weggezet als collaborateurs, zwijgen onze gesubsidieerde “kwaliteitsmedia” als vermoord over de ontelbare misdaden tegen de menselijkheid gepleegd door een Sacksen Coburger en landgenoot van Hitler. Ook Leopold III flirtte met Hitler. De ei zo na heilig verklaarde Boudewijn had de hand in de moord op de eerste democratisch verkozen president. Zelfs de toenmalige paus gaat niet vrijuit. Om over Degrelle te zwijgen die decennialang hoog en droog in het land van koningin Fabiola resideerde na zijn collaboratie onder de Belgische vlag. Degrelle woonde in grote luxe In Spanje, niet ver van de villa in Motril waar Boudewijn de pijp uitging. Sindsdien hebben ALLE politieke en koninklijke kopstukken schaamteloos de handen gedrukt van Congolese én andere dictators. Dààrover piepen de media-en politieke slaafjes van Leopold II en zijn nakomelingen niet die het hier al bijna twee eeuwen voor het zeggen hebben. Maar owee als er een Vlaams-nationalist gespot wordt in de buurt van vader of dochter Le Pen! Dan roeren ALLE Belgische “kwaliteitsmedia” de grote trom!

  Het Vlaamse slavenvolkske van de Belgische koningen hebben niks te maken met de volkerenmoord onder Leopold II. Het politiek regime, de francofone minderheid op kop, draagt wél een verpletterende schuld. Leopold II kon doen wat hij deed, MET de goedkeuring en collaboratie van ALLE Belgische politieke machthebbers. Louis Michel, vader van de huidige “president” van de EU, noemde Leopold II schaamteloos “een visionair!” ZIJ zijn verantwoordelijk voor wat er onder hun bewind, en dat van ALLE Belgische koningen sinds Leopold II, in Congo gebeurde. ZIJ zijn de grondleggers van het Congolese wanbeleid. ZIJ hielpen hen aan de macht!
  Het wordt de hoogste tijd dat de koninklijke nazaten der Sacksen Coburgs, samen met hun blanke politieke negertjes, betalen voor het vervuiling van de democratie. Hier én in Congo.

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Als het ooit, wat wie-dan-ook verhoede, eindelijk zover komt dat de media de bevolking zover heeft opgezweept dat het uit de bol gaat, dan gaat gij, onmiddellijk na Sanctorum en nog vóór mij, langs achter de legercamion in, die ons naar het opnieuw geopende Dossin voert. Met wedeweten en aangespoord door, jawel!
   Omdat ik hierbij alles wat hiervoor is geschreven, helemaal onderschrijf.

 2. W. Lewie zegt:

  Volgens Wouter Verschelden op Business AM wordt Lubumbas tand pas eind deze maand tijdens een officiële plechtigheid op het Egmontpaleis door Alexander De Croo aan de Congolese democratische republiek teruggegeven. De koning kreeg de tand niet mee op congé.

 3. Johannes zegt:

  Mijn sympathie voor het artikel, alleen dat ontduiken van belastingen en het door de belastingbetaler laten betalen voor onderhoud is een demagogisch zwaktebod. De staat trekt met een gemiddelde van tegen de vijftig procent in totaal aan inkomsten en omzetbelasting al zoveel geld uit de zakken van de meerderheid, dat een goed deel ervan wordt misbruikt en in de sloot gegooid voor nutteloze democratisch gelegitimeerde hobbyprojecten. Dat gelegitimeerde graaien in de zaken van de bevolking, het misbruiken door democratische statisten en socialisten is een schandaal van een veel grotere orde dan ontduiking en misbruik door en voor de restanten van de gedegenereerde Belgische aristocratie, wat in vergelijking wisselgeld is.
  Een beetje demagogisch natrappen dus, een twee eeuwen na de grote voorbeeld lynchpartijen.

  ‘Onze volks-schatkist komt wat wisselgeld tekort, zodat wij er niet in kunnen graaien’

Reacties zijn gesloten.