Donald Trump, de wapenlobby en de strijd tussen goed en kwaad

‘Er zullen altijd zieke en demonische geesten zijn die onschuldige mensen willen pijn doen en het kwaad willen zien winnen van het goede.’ 

Met die zinsnede nam die goeie ouwe Donald Trump, terug van nooit weg geweest, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de wapenlobby NRA (National Rifle Association) de verdediging op van de vrije wapendracht. In Texas, of all places, waar vorige week een 18-jarige snotneus, pas trotse bezitter van een halfautomatisch geweer, negentien kinderen en twee leerkrachten had neergemaaid.

Lieden die over HET kwaad orakelen zijn meestal religieuze fanatici, maar af en toe waagt ook een politicus er zich aan, om aan de goede kant van de geschiedenis te gaan staan, met veel media-aandacht en groot applaus. Dat lukte Trump perfect: de genodigden die enige gêne voelden om op dat moment en op die plek present te geven, bleven gewoon weg.

Het punt is helaas dat bij enig nadenken – voor zover we Donald Trump die activiteit kunnen toedichten- het ‘kwaad’ poreus wordt en men de zaken makkelijk kan omkeren. Men zou met evenveel gemak de wapenlobby, die tal van republikeinse politici sponsort, zelf als een duivels consortium kunnen betittelen. De statistieken spreken voor zich: Amerika staat met zijn 21.500 moorden per jaar -zelfmoorden niet meegerekend- aan de absolute wereldtop van landen die niet in oorlog zijn. Er zijn meer vuurwapens in omloop dan de VS inwoners heeft, de NRA boert dus goed.

Bladluizen en sproeimiddelen

Texas shooting: What we know about the shooting at an elementary school where 19 children diedUvalde, Texas, 24 mei 2022

Let op het laatste woord van de vorige zin, ik onthou me van enig moreel oordeel: zo’n wapenwinkelier moet ook zijn gezin voeden en zijn minnaressen onderhouden. Het kwaad betekent voor iedereen iets anders, wist de wijsgeer Arthur Schopenhauer (1788-1860) ons duidelijk te maken. Voor de tuinliefhebber zijn bladluizen kwaadaardig, voor die beesten zelf is de tuinman met zijn sproeimiddelen een genocidaire crimineel. Poetin en Zelenski zien elkaar als de incarnatie van het kwaad en zoeken wederzijds naar het best werkende sproeimiddel. Idem voor republikeinen en democraten: beiden strijden voor het goede én tegen elkaar.

Het zou me benieuwen hoeveel van die ouders van neergeschoten kinderen voor de republikeinen stemmen, de ferventste verdedigers van de vrije wapendracht.

Wat er ook van zij, hoe hard de NRA ook lobbyt, het zijn de politici die de wetten maken. Zijn zij de boosdoeners? Dat zou wel eens kunnen. Maar het zijn de kiezers die hen de meerderheid geven. Is het volk zelf kwaadaardig? Het systeem? De politie die de schutter een uur liet begaan alvorens binnen te vallen? De duivel achter dit alles? Het zou me benieuwen hoeveel van die ouders van neergeschoten kinderen voor de republikeinen stemmen, de ferventste verdedigers van de vrije wapendracht. Weten ze niet wat goed is voor hen, of blijven ze hopen dat meer wapens de samenleving veiliger zal maken?

Delicater nog is de stelling van sommige randfilosofen, dat elke dode mens een goede mens is, variant op de aangebrande grap die president Theodore Roosevelt in 1886 debiteerde: ‘I don’t go so far as to think that the only good Indians are the dead Indians, but I believe nine out of every 10 are’. Dat lijkt dan weer op de jagers die hun hobby verdedigen door te zeggen dat ze het wildbestand op peil houden. Zowel op rechts als op links is de mening te vinden dat er teveel mensen op deze aardkluit rond lopen, dat overbevolking hét kwaad van de wereld is. Is iemand die daar iets aan doet, die schutter in Texas bijvoorbeeld, dan een goed mens?

Hypocriete moraal en deugdenkers

Aartsengel Michaël en de draak - Romeins mozaïek (Publiek Domein - wiki)De aartsengel Michaël bevecht de draak (Russisch icoon, 11de eeuw)

Ondanks emoties en sentimenten brengt moraal ons geen enkel inzicht. Er zijn dubbele en driedubbele moralen, voor elck wat wils. Alles is omkeerbaar, goed en kwaad hangen aan elkaar vast en zijn tot elkaar veroordeeld, wat wel eens de paradox van Sint-Michiel wordt genoemd: als hij de draak overwint, verliest hij zijn reden van bestaan. De Gutmensch – vandaag in zijn postmoderne versie van woke – veroordeelt het ondeugdzame, immorele, maar vergeet dat zijn leven alle zin verliest als de slechterik verdwijnt. De criticus hangt aan zijn voorwerp als de teek aan een warm lichaam. Deze symbiose bepaalt zelfs een groot deel van onze economie én politiek handelen.

Het ‘kwaad’, beste vrienden, als het al bestaat, bevordert onze conditie. Vijanden houden ons scherp, ze zijn onze grootste bondgenoten.

Ooit prees ik de criminaliteit omdat ze de politie en het gerecht werk geeft, de prostitutie omdat ze seksueel geweld indamt, de censuur omdat ze ons slim maakt, en de mainstream media omdat ze me dagelijks inspiratie geven om een vlammend artikel te schrijven. Het ‘kwaad’, beste vrienden, als het al bestaat, bevordert onze conditie. Vijanden houden ons scherp, ze zijn onze grootste bondgenoten.

Het weze duidelijk: de natuur kent geen goed en kwaad, hooguit positief en negatief, orde en wanorde, twee volstrekt complementaire krachten. De moraal probeert de schijn op te houden en jaagt op het kwaad zoals dus de tuinder op bladluizen. Moraal was ooit het praktisch verlengstuk van een religie, nu is het vooral een verkoopargument.

Wat die planeet betreft: werkelijk alle producten die ik vandaag koop, prijzen zich aan als ‘goed voor de planeet’, wat in feite een hilarisch motto is want de planeet trekt zich van al onze goede of kwade voornemens niets aan. Als de eendagsvlieg, mens genaamd, al lang verdwenen is, zal de aarde er nog zijn, tot ze door de zon -die ons vroeger lekker deed bruinen maar nu huidkanker veroorzaakt- wordt opgeslokt. Binnen een vijf miljard jaar, schat men. Sla alvast een voorraad zonnebrandcrème in.

Entropie

Bart Versluys, de bouwheer die zijn uurwerk liet pikken

Mijn gevoel: we moet deze kwestie open trekken en kosmische dimensies verkennen. Binnen 1032.000  jaar -dat is nog wel even- is het gedaan met de kosmos en de tijd an sich: de warmtedood is dan een feit, alles wordt koud en donker. Dat zullen wij niet meer meemaken, het kan ook complete nonsens zijn, -volgens andere theorieën bestaat de tijd helemaal niet,- maar het helpt om even aan de waan van de dag te ontsnappen.

Wist u trouwens, dat u, door een horloge te gebruiken, de wanorde in het heelal doet toenemen? Klokken verbruiken als het ware een fractie van de totale orde die er in het universum is, waardoor er elders meer wanorde optreedt. Ik verzin dit niet, onderzoekers in Wenen (waar anders) hebben verhoogde warmte rond een precisieklok vastgesteld, te wijten aan de toegenomen entropie. Orde die wanorde teweeg brengt? Dat lijkt bizar, maar we kennen allemaal de principes van de kansberekening: wanneer één persoon de onwaarschijnlijke combinatie van zeven cijfers correct raadt (orde), moeten duizenden anderen ernaast zitten (wanorde), anders gaat de loterij failliet.

Kijk dus uit met teveel poetsen en ordenen thuis, klasseren, structureren, u veroorzaakt elders chaos die toch weer op uw dak terecht komt.

U verkort dus de tijd dat het heelal nog bestaat, door hem te meten; hoe accurater, hoe sterker het effect. En wij die zo graag op tijd komen. Mensen die veel op hun uurwerk kijken, zeker van een goed merk, zijn slecht bezig. Reden waarom de dief die de gouden horloge van Bart Versluys ontvreemd heeft, onterecht wordt gebrandmerkt als de incarnatie van het kwaad.

Kijk dus uit met teveel poetsen en ordenen thuis, klasseren, structureren, u veroorzaakt elders chaos die toch weer op uw dak terecht komt. Bij uitbreiding wordt er ook orde gecreëerd én tijd gedood door lieden die symfonieën componeren, teksten schrijven, kruiswoordraadsels oplossen, theorieën over het heelal uitdenken, of gewoon grappen verzinnen. Dat is dan ook de reden waarom ik deze beschouwing niet langer maak dan nodig, namelijk om het einde van het heelal niet verder te bespoedigen. Het wordt hier nu zelfs al serieus warm. In het West-Vlaams is daar een woord voor: tetitatutè.

Leestip: Friedrich Nietzsche, Voorbij goed en kwaad’ (origineel: ‘Jenseits von Gut und Böse’, 1886)

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 
Dit bericht werd geplaatst in Het politiek theater, Politiek incorrect, Vrolijke wetenschap. Bookmark de permalink .

28 reacties op Donald Trump, de wapenlobby en de strijd tussen goed en kwaad

 1. boy in a bubble zegt:

  Wat de kosmische dimensie betreft, hou ik het bij een tijdvak van 10 000 jaar. Terug in de tijd is de precieze notatie van de datum van het laatste Feest van de Arbeid dag 01 van 31 dagen, maand 05 van 12 maanden en jaar 02022 van 10 000 jaren : 01/05/02022. Het Feest van de Arbeid begin volgende eeuw : 01/05/03000. Volgens wetenschappers bedraagt dan de wereldbevolking nog 2 miljard. Dat wordt zwoegen!

  • Ines zegt:

   Wat de koMische dimensie betreft: de heren die in de VS doorgaans tegen scherpere wapenregulering zijn, denken denken ook dat de Aarde nog maar 6000 jaren jong is…

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Hey boy, niet voor psychiater spelen tegenover de bloggers, wie weet kun je er misschien evntueel mogelijk wel lnaa

 2. eddy zegt:

  Akkoord met het absolute cijfer van de moorden in de USA, maar wel met vrij wapenbezit. Maar als je objectief bent en je bekijkt het aantal moorden in België per miljoen inwoners dan kom je op een cijfer dat veel hoger ligt dan in de USA. Waarom dan altijd afgeven op de USA in verband met wapenwetgeving ?

  • Johannes zegt:

   België staat informeel bekend als de *****republiek van West Europa, vlees nog vis, niet erg goed, en niet erg kwaad. Op de VS kan men beter goed en kwaad projecteren. Daarbij zijn België en bijvoorbeeld Nederland timide kleinburger volkskluchten, waar niet veel van te zeggen is zonder dat het belachelijke al snel om de hoek komt kijken, in de VS gaat het om grote machten, dat spreekt tot de verbeelding. Als we hier verbeeldend goed en kwaad willen, dan moeten we dat importeren.
   Maar goed, Sanctorum doet nog een duit in het zakje met het nabootsen van Nietzsche, maar dan een paar niveaus lager, voor een ééndags artikel, dat is ook al niet meer zo schokkend als toen Nietzsche zijn superman manie publiceerde. In de volksklucht mag het voorbij goed en kwaad zijn, maar dan democratisch zonder de superman, een bleke wereld zonder contrast en heroïek. Gekruid met wat grote wetenschap-sofisme, is tegen de verveling, goed voor de fantasie.

  • boy in a bubble zegt:

   Wapens van het type AR-15 in Canada verboden (na de aanvallen in Nova Scotia in 2020)! Salvador Ramos had twee van zulke wapens. 2 voor de prijs van 1?

 3. Eric zegt:

  Wanneer in de VS de federale overheid dreigt een tirannie te worden zullen de burgers zich tegen het leger kunnen verdedigen, iets wat niet kan in landen als Iran of Noord-Korea. En ook niet in België, waar de burgers hun wapens op dringend verzoek van de overheid hebben ingeleverd (en daarmee hun vrijheid en vermogen om zich te verdedigen hebben afgestaan).
  Ondertussen levert diezelfde overheid massa’s vernietigingstuig aan landen als Saoedi-Arabië en Oekraïne. Op die wijze kunnen de oorlogen in Jemen en Oekraïne eindeloos verlengd en het aantal dodelijke slachtoffers exponentieel vergroot worden.
  Na de voor hem obligate sneer aan het adres van Donald Trump – de president die geen nieuwe oorlog startte omdat hij niet bij de neocons, noch bij de globalisten hoort – schakelt Sanctorum gelukkig over op fysica, astrofysica en metafysica. Die omslag redt zijn stukje want zo begrijpen we dat morele standpunten maar erg relatief zijn en dat zelfs massamoordenaars als Hitler en Obama hun plaats in het heelal en de geschiedenis hebben. Het is onmogelijk hun smerige bestaantjes daaruit te verwijderen.
  Een moralist gelooft dat hij met zijn gemoraliseer de loop van de geschiedenis zal veranderen. Niet dus, niet eens een miezerig nanometertje.

  • boy in a bubble zegt:

   De Führer met Barack Obama vergelijken?

   • Eric zegt:

    Ik vergelijk niks of niemand. Zeg alleen dat het twee massamoordenaars zijn / waren.

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Een moralist gelooft niet, dat hij met zijn gemoraliseer de loop van de geschiedenis zal veranderen. Hij deelt een visie. Of weet u dan hoe de moraal te baseren op objectieve gronden? Dan verslaat u alle filosofen van tijd en eeuwigheid, u wordt een ster aan het firmament!
   En u weet: Wapens zijn handelsartikelen, bewerkt staal. En leveren winst op. En vermits macht het enige recht is hier op aarde, lijkt het me logisch dat er gretig gebruik van wordt gemaakt. Of misbruik, het zal je kind maar wezen.

   • Johannes zegt:

    Moraal is uitgevonden om anderen te beheersen, te overheersen, en om de tuin te leiden, om het dan zelf aan de laars te lappen. Althans, daarom is het één van de meest besproken onderwerpen, impliciet of expliciet.

   • Johannes zegt:

    Als er over moraal wordt gesproken, of moraal ergens bij betrokken wordt, dan kunt u er zeker van zijn dat er iets niet in de haak is, maar dan niet datgene waar naar wordt verwezen. Voor degenen die, wijs geworden – of Nietzsche gelezen, wel voelen dat er iets niet in de haak is, of gewoon niet met de moraalkleuterklas mee willen spelen, is er dan soms zelfs de optie om zich af te kopen,voor degenen die daar het geld of de macht voor hebben.

    Zo heeft de Katholieke kerk ooit een moraalhandel met afkoop optie opgezet in de vorm van ‘aflatingen’. Maar in de moderne tijd gaat het allemaal om wat minder verheven zaken. Kerk zonder macht eruit, wetenschap erin. Men heeft dan de chemische samenstelling, koolstofdioxide, een zeer bruikbare stof voor moraalhandel aangezien die door iedereen geproduceerd wordt, als boosdoener aangemerkt, en daarmee een globale moraalhandel opgezet, en een afkoopsysteem in de vorm van emissierechten, en wellicht ook nog andere niet officieel geregistreerde afkoopmiddelen.
    Dat dit allemaal bijzonder verdienstelijk is blijkt uit het feit dat men prompt nog een moraalhandel heeft opgezet. Aangezien het menselijk lichaam rijk is aan een onoverzienbare overvloed van nog niet geregistreerde variabele samenstellingen op micro niveau, heeft men middels de microscoop een variabele samenstelling aangeduid waar ook handel en moraalhandel mee gedreven kan worden. Een ongelukkige substantie die een vermeend gevaar is voor jezelf, maar ook een vermeende boosdoener voor het collectief, dus zeer bruikbaar voor een grootschalige dwingende moraalhandel. Dit gevaar kan men bevechten middels een smurrie die door de staat al grootschalig is ingekocht.

    Zo wordt de moraal, zolang de filosoferen het er niet over eens zijn of moraal objectieve gronden heeft, ingezet als zeer effectief middel voor het vullen van objectief bestaande zakken.

 4. Johannes zegt:

  Ik dacht al dat Nietzsche nog een keer overgedaan werd, plus de Griekse sofisten. Alles goed voor een staaltje hedendaagse hersenverweking op basis van categorische verwarring.

 5. Ines zegt:

  “How about we treat every young man who wants to buy a gun like every woman who wants to get an abortion—mandatory 48-hour waiting period, parental permission, a note from a doctor proving he understands what he’s about to do, a video he has to watch about the effects of gun violence…Let’s close down all but one gun shop in every state and make him travel hundreds of miles, take time off work, and stay overnight in a strange town to get a gun. Make him walk through a gauntlet of people holding photos of loved ones who were shot to death, people who call him a murderer and beg him not to buy a gun.” -ene Nev Schulman, (ergens op een populaire microblogsite)

  • boy in a bubble zegt:

   POW POW
   BANG BANG
   PEW PEW
   BOOM BOOM
   RAT A TAT TAT
   https://miculek.com/

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    Sorry, de kermiswagen met schietbuksen hier alweer een maand geleden vertrokken.

   • boy in a bubble zegt:

    Schieten op de kermis is met loodjesgeweren!

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   “Wat als we elke jonge man die een wapen wil kopen, behandelen zoals elke vrouw die een abortus wil – verplichte 48 uur wachttijd, toestemming van de ouders, een briefje van een arts waaruit blijkt dat hij begrijpt wat hij gaat doen, een video hij moet de gevolgen van wapengeweld in de gaten houden… Laten we op één na alle wapenwinkels in elke staat sluiten en hem honderden kilometers laten reizen, vrij nemen van zijn werk en overnachten in een vreemde stad om een ​​wapen te halen. Laat hem door een handschoen lopen van mensen met foto’s van dierbaren die zijn doodgeschoten, mensen die hem een ​​moordenaar noemen en hem smeken geen wapen te kopen.”
   Google translator helpt ! Nu weet ik ook wat er staat, gelukkig.

   • boy in a bubble zegt:

    Op de kermis schiet men met loodjesgeweren!

   • Ines zegt:

    @Dzjakke: Dank voor de vertaling, blijkbaar bestaat er in het Engels nog een andere betekenis voor het woord ‘gauntlet’ buiten handschoen. In deze context wordt er een rij mensen bedoeld die ostentief staan te protesteren met anti-abortus slogans foto’s van ongeboren foetussen aan de ingang van abortusklinieken met de bedoeling om de vrouwen en meisjes die een abortus wensen emotioneel te intimideren.

   • boy in a bubble zegt:

    Intimideren?

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    Maar natuurlijk boy, de kleine man mag zijn instincten toch ook ééns per jaar botvieren ?
    Het is weliswaar niet pang maar kléts, maar de intentie is er toch!

 6. boy in a bubble zegt:

  IT IS FUN TO SHOOT (IF YOU HAVE THE RIGHT TRIGGER DISCIPLINE)
  De vicepresident van de Verenigde Staten Kamala Harris wou een verbod op aanvalswapens. Maar wat in hemelsnaam zijn aanvalswapens? Een semi-automatisch pistool zoals een Smith & Wesson M&P schiet in de hand van een goede schutter even goed als een MP5, het bekende Duitse machinepistool, een ieder bekend uit het logo van de vroegere RAF (Rote Armee Fraktion). Wat moet men weten om een beter pistoolschutter te worden, zij die de tijd willen nemen om te leren hoe ze beter hun familie kunnen verdedigen, hoe ze hun familie thuis kunnen beschermen?
  Verneem het van Jerry Miculek, geboren in Texas, maar kort na zijn geboorte verhuisd naar Louisiana, een professionele snelheids- en wedstrijdschutter, die met vijf schoten in 0,57 seconden een revolver kon leegschieten in een schotgroep ter grootte van een speelkaart, waardoor hij de titel “The Greatest Shooter of all Time” verwierf! Smith&Wesson, de Amerikaanse wapenfirma bekend voor zijn revolvers, heeft een model naar hem vernoemd, dat ook deels door hem werd ontworpen, gezien hij ook wapensmid is en eigen wapens ombouwt. Jerry woont met zijn vrouw, ook een sportschutter met nationale en wereldtitels, samen op een schietbaan in Louisiana te Princeton. De dochter is eveneens een topvrouw in het sportschieten met verscheidene gouden medailles in verschillende divisies van deze sportdiscipline. Jerry, die nog 15 jaar als technicus machinebouw op een chemische fabriek heeft gewerkt voor hij professioneel schutter werd, schat dat hij in zijn leven meer dan 2 miljoen patronen munitie heeft afgevuurd, zo’n 30 ton lood in totaal. Instructies van deze levende legende voor de beginnende pistoolschutter die beter wil worden!

  • dzjakke Dzjakke zegt:

   Ik heb het geduld niet om tot het einde te kijken. Wat ik onthoud is, dat hij stevige tepels heeft, en een open rechter elleboog. En van alles achter de hand.

   • boy in a bubble zegt:

    Een M&P9 PRO SERIES C.O.R.E. heeft hij bij de hand! C.O.R.E staat voor Competition Optic Ready Equipment. In Texas schieten ze met geen elastiekjes…
    https://www.smith-wesson.com/firearms/archive-performance-center-mp-9-pro-series-core

   • dzjakke Dzjakke zegt:

    Texas ligt véél te ver weg ?

   • boy in a bubble zegt:

    For sport shooting? Kan ook bij de Vlaamse Schietsportkoepel! De video is trouwens niet in Texas opgenomen maar in een andere staat in het zuiden van de VS. Voor Eric (samen met Jerry Miculek in de video) met het YouTube-kanaal Iraqveteran8888 begon, heeft hij nog op de verkoopafdeling van Moss Pawn and Gun aan de slag geweest, een wapenhandel te Jonesboro in Georgia. Bij Iraqveteran8888 (8888 heeft niets te maken met bijgeloof rond dat getal) is men er vast van overtuigd dat niet mag worden geraakt aan 2A ofte 2de Amendement (van de grondwet van de VS). Dit artikel verbiedt de overheid om het natuurrecht op het bezitten en dragen van wapens te schenden : “A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.” Door al die aanslagen zal men er toch iets moeten op vinden, minstens zoals in Canada een verbod uitvaardigen op het meeste populaire wapen om aanslagen te plegen (te zien aan de aanslag in die school in Texas nog steeds van het type AR-15). Anderzijds kan bijna alles als een wapen gebruikt worden. De meeste mensen zijn zich daar niet van bewust! In Nederland heeft men eens iemand dood gevonden met een hele balpen in zijn schedel. Men kent ook de terroristische aanslagen waar met een auto (!) op een mensenmassa wordt ingereden. In Duitsland heeft twee jaar geleden nog iemand twee mensen doodgeschoten met een wapen uit een 3D-printer. Moet men de verkoop van 3D-printers aan banden leggen?
    ‘For shooting a bull’s eye’ moet je hoe dan ook in Texas zijn! Nog een video vol actie van Texas Country Reporter, die je wel zal bevallen, want de voorgaande vond je kennelijk niet zo leuk (I hope so) :

Reacties zijn gesloten.