Het staatshoofd doet een wens (en deze zal ook in vervulling gaan)

Geachte heer Filip Van België

Ik verstout me, u aan te spreken met het door u gekozen pseudoniem, want eigenlijk heet u van Saksen-Coburg. Ooit was zoiets een zaak van middelmatige artiesten, nu teisteren de schuilnamen Twitter en Facebook, allemaal gebezigd door lieden die een mening hebben maar te laf zijn om zich kenbaar te maken. Dat is in uw geval niet zo. We kennen u, we weten dat u elk jaar die domme Kersttoespraak geeft, ingefluisterd door naarstige hovelingen, gedekt door de regering, en uitgesproken naast een haard die uit klimaatvriendelijkheid niet brandt. U warmt zich op aan een handvol kaarsen, en dat is een nuttige wenk in een land waar straks, zoals dat heet, het licht uit gaat.

Maar dus die Kerstspeech, door uw dienaar vanuit een masochistisch soort beroepsmisvorming onder het vergrootglas gelegd. Onder de gebruikelijke reeks platitudes viel me één passage op, namelijk deze waarin u de wens uitspreekt dat het in Wallonië wat sneller vooruit gaat na de overstromingsramp van deze zomer. De wens. Geen voornemen, geen belofte, maar een wens. Dat klinkt warm, bijna teder.

Ik herinner me nog levendig de filmpjes van uw tante Fabiola, als een verrimpelde versie van Marie-Antoinette in haar koetsje rijdend doorheen het domein van Ciergnon in de diepe Ardennen. Dat kasteel heeft uw betovergrootoom Leopold II nog laten optrekken, de man die vandaag hier en daar wat rode verf over zich heen krijgt zonder dat u zich daar veel van aan trekt. Een groot deel van het onroerend goed dat uw familie bezit, en als ‘Koninklijke Schenking’ wordt beheerd, is nu eenmaal de vrucht van wat ooit Congo Vrijstaat de wereldgemeenschap aan rubber opleverde. Afgehakte handjes waarvoor wij, flamouches van de 21ste eeuw, ons moeten excuseren, terwijl we ook nog eens ruim betalen voor het onderhoud van al deze koninklijke immobiliën.

Bijpassende sauzen

Pepinster, juli 2021

Maar we wijken af. Als staatshoofd peroreert u van bij de kerstboom een wens, gericht tot onderdanen die in een onbewoonbaar krot tussen beschimmelde muren nog altijd op een verzekeringsexpert wachten, en zonder warm water de doordringende stank van zich trachten af te wassen. Door de PS-staat in de steek gelaten, door een minister van Binnenlandse Zaken genegeerd die onmiddellijk na de ramp liever op vakantie ging, en bestuurd door een premier die liever in de keuken voor asielzoekers gaat werken, met alle camera’s rond zich, dan zich aan de vuile oevers van de Vesder te laten zien.

Gelukkig is er dus op de valreep van 2021 een vorst die hoopt dat het beter gaat. Eerlijk: zoiets doet mijn republikeins bloed stollen. Ik had er stiekem op gerekend dat de stinkende Walen het domein van Ciergnon zouden bezetten, het deuntje van de Franse Revolutie ‘ça ira, ça ira, les artistocrates à la lanterne!’ zingend. Het is daar hoog en droog, het bulkt er van de everzwijnen voor een bbq, ik was onmiddellijk vertrokken naar dat feest met een camionette vol bijpassende sauzen. Helaas, in en rond Pepinster bieden de ratten zich als Kerstmaal aan, en de Vlamingen met hectoliters chocomelk. Het regime, uw regime, is zo goed als afwezig. De uitspraak die ondertussen al een eeuw oud is, ‘Sire, il n’y a pas de Belges’, is daarmee actueler dan ooit.

Het zijn oude Belgen, quantité negligable, terwijl de massaproductie van nieuwe Belgen op kruissnelheid komt. Met de volle medewerking van de kosmopolitische elite aan beide zijden van de taalgrens.

Want neen, er zijn geen Belgen en u bent een koning zonder volk. U weet dat ook, en daarom heeft heel uw familie gekozen voor de vlucht vooruit, namelijk de herinrichting van het Koninkrijk tot superdiverse wereldkeuken. Dat is de reden waarom de stumperds aan de Vesder het zelf maar moeten rooien: het zijn oude Belgen, quantité negligable, terwijl de massaproductie van nieuwe Belgen op kruissnelheid komt. Met de volle medewerking van de kosmopolitische elite aan beide zijden van de taalgrens.

Het verhaal van de transfers naar Wallonië, waar Vlaamsgezinden decennia lang over steigerden -de trip van Bart De Wever met een camionette vol bankbriefjes naar de Waalse scheepslift van Strépy is iconisch gebleven-, wordt stilaan een anachronisme. Het nieuwe verhaal gaat over -horresco referens- omvolking, volgens de welbekende quote van Bertold Brecht ‘als het regime met het volk een probleem heeft, moet het maar op zoek gaan naar een ander volk’. Met de islamisering als hefboom, de heksenjacht-op-racisten als trigger, en Europa als excuus.

Uitzicht op een pretpark

Het koninklijk domein van Ciergnon

Die trend hebben u en uw entourage goed opgepikt, chapeau Sire. Of beter, neen: u legt ze zelf in een beslissende plooi. Op naar de regenboogstaat. De christelijke kwezelarij van uw oom Boudewijn is gesublimeerd tot een doctrine van de multiculturele pococratie, waarin toch één religieuze cultuur dominant wordt, niet de christelijke wel te verstaan. Heel het politieke circus dat we vandaag meemaken staat in dienst van deze agenda. Dat het virus een handje helpt in de afbouw van wat een rechtstaat heette, is mooi meegenomen.

Op een zwak moment betrap ik me er wel op dat ik een soort medelijden met u heb: u bent een mens zoals iedereen, maar helaas helemaal ingekapseld in zijn ceremoniële harnas, en elke dag bekommerd om zijn relevantie in een land dat toch steeds dieper wegzakt in het moeras. U bent een beetje als Steve Bakelmans, maar dan helemaal aan het andere eind van het spectrum: levenslang opgesloten zonder probatie, in een gouden kooi van waaruit u ‘wensen’ doet, zoals een psychopaat er zich uit lult. U loopt en spreekt als een pop, een automaat, en uw dochter, kroonprinses Elisabeth, die ik ietwat oneerbiedig de Barbie van Laken noemde, doet precies hetzelfde, waarvoor ze door de regimemedia gefeliciteerd wordt. Ook zij heeft hier niet voor gekozen, ze wordt volautomatisch ‘klaargestoomd’ zoals dat heet, om een façadedemocratie op te vrolijken.

Het allerlaatste Belgisch compromis, de relocatie van de Coburgs, wordt een knaller, waarna een zekere Annemans de eerste Vlaamse president wordt, Lieven of Gerolf, daar ben ik nog niet uit

Laten we dat idee eens verder uitwerken. Mijn wens voor 2022? Heel eerlijk: dat de Walen hun lui gat eindelijk oplichten en u huisvesten in uw Ardeens vakantiedorp. De Vlamingen zullen hen daarbij helpen, met méér dan chocomelk. Dat het domein van Ciergnon, niet zover van Durbuy, een soort sprookjesland wordt, een themapark waarin heel de Koninklijke Familie te bezichtigen is zoals de negers eertijds op de Expo ’58. Commercieel genie Marc Coucke weet hier vast raad mee, Delphine mag de artistieke leiding op zich nemen. Waarmee uw kerstwens helemaal uitkomt: dat de werken een beetje opschieten.

Met de inkomsten van dit pretpark kan Wallonië eindelijk van het royalisme een verdienmodel maken in plaats van een kost. De Vlamingen zullen het exploiteren, in alle betekenissen van het woord, let op mijn woorden: nooit zullen Noord en Zuid elkaar beter begrepen hebben. Het allerlaatste Belgisch compromis, de relocatie van de Coburgs, wordt een knaller, waarna een zekere Annemans de eerste Vlaamse president wordt, Lieven of Gerolf, daar ben ik nog niet uit, misschien is een nieuwe volksraadpleging gepast. Wie het ook wordt, luid zal het weergalmen van de Vesder tot de Ourthe:

Vive le roi, vive la république.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .