Het Voorpost-vonnis: ja, islamisering is wel degelijk ‘angstaanjagend’

spandoekMechelse rechter zet iets in gang

Soms heb ik wel eens zin om senior writer Joël De Ceulaer een suggestie te doen voor zijn wekelijkse open brief in De Morgen. Wat dacht je , Joël, van: ‘Beste Suzy Vanhoonacker, u hebt de democratie een grote dienst bewezen.’

Suzy wie?  Wel, zij is de rechter die de vier Voorposters met een celstraf bedacht omdat ze net een jaar geleden een spandoek ontrold hadden met de slogan ‘Stop islamisering’. Dat vond mevrouw Vanhoonacker niet kunnen. Het zou gaan om haattaal en angstzaaierij. Ik leg verder uit waarom ze helemaal gelijk heeft.

Suzy is verbonden aan de Mechelse rechtbank van Eerste Aanleg, waar ook Theo Byl opereert, de onderzoeksrechter die de inval op de redactie van ’t Scheldt organiseerde. Beiden figureren in het VIER-programma De Rechtbank, en dat kan geen toeval zijn: de stad van Bart Somers heeft zich opgeworpen tot het bruggenhoofd in de bestrijding van het Vlaamse endemisch racisme.

Dat opiniemakers ter rechterzijde, het Vlaams Belang en -in iets meer omzwachtelde termen- de N-VA het vonnis zouden contesteren, was te verwachten. Opvallender is dat zelfs respectabele juristen en grondwetspecialisten als Jogchum Vrielink brandhout maken van het vonnis. En kijk: zelfs linkse opiniemakers als Dyab Abou Jahjah en de überpoco Maarten Boudry vinden dat rechter Vanhoonacker een scheve schaats heeft gereden en dat het hier een geval van legitieme vrije meningsuiting betreft. Er zijn geen zekerheden meer. Al is het altijd de vraag hoe blijvend dat voortschrijdend inzicht wel is.

Blauw cultuurmarxisme

HoonackerRechter en TV_vedette Suzy Vanhoonacker (© VIER)

Vermoedelijk begint het zelfs bij weldenkend links te dagen dat onder een islamregime elke vrije meningsuiting, godsdienstvrijheid, maar ook elk begrip van genderdiversiteit, vrouwenrechten of non-discriminatie op vlak van kleur, geaardheid, overtuiging,  onmiddellijk in de prullenmand zou belanden. Dat groenlinkse partijen zoals Groen, hand in hand met de nog rabiatere Franstalige zusterpartij Ecolo, de moslimgemeenschap opvrijen, is dan ook van een domme electorale kortzichtigheid. Islamisering betekent hoe dan ook einde verhaal voor alle partijen en bewegingen die de nadruk leggen op vrijheid en mensenrechten. Uit puur zelfbehoud zouden zelfverklaarde progressieven zich dus resoluut tegen de islamisering moeten opstellen en mee achter dat Voorpost-spandoek gaan staan.

Open VLD is een zwevende bubbel die wel ministerposten binnenrijft maar voor de rest in een parallel universum lijkt te vertoeven. 

Helaas gaat het voortschrijdend inzicht van intellectueel links traag. Men wil slechts schoorvoetend de dwaling toegeven,- de hete adem van de woke people blaast hen terug in de comfortzone van het grote gelijk-, en de mainstream media staan op de rem.

Maar vooral: een bepaalde blauw-progressieve elite heeft voor de vlucht vooruit gekozen. De electorale aanhang van de Vlaamse liberalen kalft, zoals de recente VRT/DS-peiling laat zien, stelselmatig af. Ze staan nu op 11,5%, ze leveren de premier maar ze constateren tegelijk dat ze geen enkel verhaal meer te vertellen hebben.

Open VLD is een zwevende bubbel die wel ministerposten binnenrijft maar voor de rest in een parallel universum lijkt te vertoeven. Dus begaan ze dezelfde fout die roodlinks de voorbije decennia heeft gemaakt en die o.m. de ideologische monocultuur van de VRT heeft opgeleverd: een discours van morele superioriteit etaleren. Het discours van de wetende, verlichte elite die het domme klootjesvolk moet opvoeden en zo nodig tot de orde roepen. Anders gezegd: Open VLD is de vluchtheuvel voor het nieuwe cultuurmarxisme dat in de loges floreert. En het is redelijk om aan te nemen dat zowel Suzy Vanhoonacker als Theo Byl tot dat blauwe magistratenbastion behoren.

Boemerang effect

Quickie2Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD): architect van een nieuwe censuurwetgeving

Dat uitgerekend liberalen vandaag in Vlaanderen het voortouw nemen in het inperken van de vrije meningsuiting, is een vermakelijke paradox waar een glibberige praatjesmaker als Vincent Van Quickenborne, de jongste adept van Noël Slangen, wel weg mee weet. Quickie wil in naam van de democratie een censuurwetgeving uitbouwen die in de eerste plaats hen treft die op de barricaden staan voor die democratische rechtstaat.

Elke mening die de pensée unique niet zint, kan namelijk als ‘haattaal’ gekwalificeerd worden.

De term ‘haattaal’ moet de kern worden van die nieuwe censuurwetten, nadat ‘racisme’ al tot juridisch passe-partout was gepromoveerd. Waarna partijdige rechters als mevrouw Vanhoonacker die wetten kunnen toepassen. Elke mening die de pensée unique niet zint, kan namelijk als ‘haattaal’ gekwalificeerd worden, en elke criticus van het systeem als een crimineel gebrandmerkt. België drijft een stukje dichter richting (Wit) Rusland.

Of waarom het fenomeen Jurgen Conings niet uit de lucht komt gevallen. Het Voorpost-vonnis is een stommiteit en berust op juridisch drijfzand. Het zal in beroep meer dan waarschijnlijk sneuvelen. Maar tegelijk bewijst rechter Vanhoonacker de democratie een enorme dienst, door de aandacht op de inhoud van dat Voorpost-spandoek te vestigen. En met de veroordeling een boemerang effect te creëren.

Ik citeer nog even uit het vonnis: “Door dergelijke borden en spandoeken te dragen hebben de beklaagden tot doel om angst te zaaien en haat te scheppen in de samenleving door de toekijkers te overtuigen van het denkbeeld dat in de toekomst mogelijks de islam Vlaanderen zal overheersen”. Dus is het toch wel een schrikbeeld, iets angstaanjagends, zo’n vooruitzicht op islamisering?

Ik ben blij dat Suzy dat met zoveel woorden zegt. Een beter pleidooi voor wat gezonde ‘islamofobie’ valt niet te bedenken.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .