Komaan rechts Vlaanderen, zeg nu gewoon: Trump is (was) een charlatan

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, staande mensen en baard
 
Ik heb geen zin om nog veel inkt aan het geval Trump te verspillen. Na hem aanvankelijk veel krediet gegeven te hebben, doorzag ik hem al vrij snel als leugenaar en charlatan. Dat werd me bij rechts Vlaanderen niet in dank afgenomen.
Dat het zo eindigde, is bijna komisch, ware het niet dat er toch vijf doden vielen bij die groteske ‘bestorming’ van het Capitool, waarbij de ordediensten het vreselijk lieten afweten.
Voor mij blijft het een Amerikaans fenomeen en moeten de Amerikanen dit trauma ook verwerken. Zoals ik zei: de volgende president moet saai en degelijk zijn, een overgangsfiguur die de brokken moet lijmen in een land dat geen natie meer is. Waarbij ook genoteerd moet worden dat hun kiessysteem aan herziening toe is: veel te complex, soms zelfs chaotisch, hier en daar procedurematig een doolhof.
 
Ja, natuurlijk is het relevant dat 70 miljoen Amerikanen voor Trump hebben gestemd. Die analyse moet nog gemaakt worden, maar vast staat dat de verpauperde onderkant van de samenleving de harde kern vormt van zijn electoraat. Het zijn ook die mensen die in Washington, aangevuurd door hun grote leider, het parlement bestormden en, eens binnengeraakt, niet meer wisten wat gedaan en dan maar wat selfies namen of spullen vernielden. Waarbij de gehoornde ‘QAnon-sjamaan’ onbetwist de show stal. Eentje nam een souvenir mee naar huis, een soort zuil. De zieligheid ten top.
Zoals ik in een komend essay zeg: een natie zonder sterke, mondige middenklasse is ten dode opgeschreven.
Dat de republikeinen nu in grote getale hun kar draaien, Trumps gewezen opperlakei en vice-president Mike Pence voorop, is een kwestie van politiek opportunisme. Dat deze partij compleet het noorden kwijt is, en zonder ideeën of principes de rattenvanger achterna liep, dat zal moeten uitgezweet worden. Maar nogmaals: dat is een Amerikaans probleem.
 
Ik zou het intussen appreciëren mochten Vlaamse politici ter rechterzijde, bijvoorbeeld Theo Francken (N-VA) en Gerolf Annemans (VB) om ze niet te noemen, erkennen dat ze zich vergist hebben en dat Donald Trump niét de grote visionair is waarvoor ze hem aanzagen. Zoiets erkennen is eervol, ook al is het rijkelijk laat.
Het zou ook fijn zijn mochten de verspreiders van hallucinante complottheorieën -met als nieuwste variant het ‘bewijs’ dat Antifa achter de bestorming zit- tot bezinning komen, en toegeven dat dit niets meer met politieke incorrectheid te maken heeft maar alles met verblinding.
Dat ze vooral niet denken dat dit ‘rebels’ is of een teken van scherpzinnigheid. We moeten met harde feiten voor de dag komen, niet met mistige fata morgana’s. We moeten durven analyseren, fileren, ten gronde, maar ook kritisch blijven voor onszelf.
 
Dat is nog altijd de grondslag van de scepsis, het kritische vrijdenken.
Wie in adoratie vervalt, of in hardnekkige ontkenningsretoriek, is geen haar beter dan het religieuze fundamentalisme dat we zo graag aan de kaak stellen.
Morgen dus dat fameus essay over religie, armoede en domheid. Prettige vrij-dag nog.
Dit bericht werd geplaatst in Het politiek theater. Bookmark de permalink .