Maradona, of de vedette als wrak

Ex Memoriam

Terwijl de heiligverklaringen van de zonet aan een overdosis cocaïne gestorven supervoetballer Diego Maradona in heel de wereldpers hoge toppen scheren, en de dribbel op minuut 55 in de match tegen Engeland anno 1986 nog eens vertraagd door een panel voetbalpastoors op TV wordt becommentarieerd, past misschien een kleine kritische kanttekening bij het heengaan van deze dribbelkoning.

Het deed deugd om J.M. Pfaff nog eens te zien. Voor de rest, alle extatische in memoriams ten spijt: de kunstenaar-voetballer-god is een creatie én slachtoffer van het supergemediatiseerde circus dat sport heet. FIFA-sport wel te verstaan, het TV-spektakel dat vandaag ondanks corona in lege stadions blijft doorspoken omdat er nu eenmaal veel geld mee gemoeid is.

Een vlucht naar Nergens

Weinigen hebben het gezegde ‘niet leven maar geleefd worden’ beter toegepast dan de Argentijnse wondervoetballer. Hij kon de roem niet aan, niet alleen omwille van zijn slap karakter en de permanente overbelichting, maar ook door de intrinsieke leegte van het kortgeschoren gazon waarop hij als een aap (poco alert) zijn kunstjes mocht vertonen.

Natuurlijk heeft het volk helden nodig, maar iemand die kapot gaat aan drank, drugs, one-night-stands én aan zijn eigen vergoddelijking, is veeleer een zielige anti-held, een onnozele martelaar zonder zaak.

Moeten geniën -voor zover we Maradona die eretitel zouden gunnen- per se in suïcidale excessen vervallen? Ach, het is een romantisch misverstand dat excelleren synoniem zou zijn van chaos. Er bestaat ook nog zoiets als stoïcijnse zelfbeheersing, ‘leven voor je sport’, geef mij maar Delfine Persoon. In andere sporten, waar zelfdiscipline een must is, komt dat soort losgeslagen junkiegedrag overigens weinig voor, het minst nog aan de top.

Iemand die kapot gaat aan drank, drugs, one-night-stands én aan zijn eigen vergoddelijking, is veeleer een zielige anti-held

Een belangrijke zijstroom voor het zelfdestructieve vedettisme vormt de popmuziek met haar typische cocktail van massa-idolatrie, artistieke hyperindustrie, roeshedonisme en groot gewin. Een vlucht naar Nergens die tijdelijk enorm succesvol is, tot de vlam uitdooft en het finale shot wenkt. De nefaste werking op de jongerencultuur moet men niet onderschatten,- en sorry als ik nu helemaal overkom als een knorrende opa,-: de vedette heeft als influencer niets te bieden, behalve een handtekening.

De hand van God

Voetballers krijgen té veel aandacht en vervelen zich te pletter. En vooral: ze verdienen te veel. Fiscale uitwijkconstructies en regelrecht gesjoemel behoren tot het normaal. In België betaalt een topvoetballer evenveel sociale zekerheidsbijdragen als zijn poetsvrouw, een gunstregime dat maar niet afgeschaft raakt.

Voor de straatvoetballertjes in de achterbuurten van Buenos Aires en elders zou de carrière van hun ‘God’ veeleer een waarschuwing dan een voorbeeld moeten zijn. Het leven is namelijk geen loterij waar je zomaar door een coach wordt opgevist om als dribbelkoning schatrijk te worden. Dat zijn dingen die gebeuren, voor mijn part moeten kunnen, maar het bevestigt alleen de hopeloosheid bij de 999.999 losers die dan best in de cocaïnemaffia hun plekje kunnen vinden, de lange ketting die eindigt bij VIP-consumenten als, jawel, Diego Maradona.

Voor de straatvoetballertjes in de achterbuurten van Buenos Aires en elders zou de carrière van hun ‘God’ veeleer een waarschuwing dan een voorbeeld moeten zijn.

De bijkomende grap dat Diego vier minuten vóór die wondergoal een niet afgekeurd doelpunt met de hand had gemaakt, en daar meteen ‘de hand van God’ in zag, bewijst dat voetbal en religie tot hetzelfde spectrum van de massahysterie behoren. Bovendien, als alle geritsel en gefoefel wordt gelijk gesteld met de hand van de Almacht, dan begrijp ik dat het hoogtepunt van Maradona’s carrière zich in maffiahoofdstad Napels situeerde.

Zo, deze laatste tackle verdient wel een rode kaart, op naar de kleedkamer. Geen tragedie zo groot of er is een komische kant aan.

Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .