Reuzegom: kameraad tot in de dood

ReuzegomOok crapuul in kostuum en van goede huize blijft crapuul

Over u laten plassen, putje winter urenlang in ijskoud water zitten en daar een levende paling inslikken, liters visolie drinken, weerom stront van de bende over je heen,… je moet er wat voor over hebben om tot de Vlaamse elite te behoren. Op 5 december 2018 werd de schacht Sanda Dia comateus in het ziekenhuis opgenomen en stierf enkele uren later aan orgaanfalen.

Reuzegom, de nachtelijke pis-en-kotsrituelen van het studerende Antwerpse establishment: ook het doodmartelen van dieren bleek tot de vaste onderdelen van de ceremonie te behoren, en altijd onberispelijk in kostuum. In 2013 bracht GAIA al filmpjes uit waarop te zien is hoe met een varken wordt gesold, het dier een brandende sigaret in de bek krijgt en ontsmettingsmiddel moet drinken, om tenslotte afgemaakt en geroosterd te worden. Noch de academische overheid noch het gerecht voelden zich geroepen om er wat mee te doen, men trof een ‘minnelijke schikking’.

Moreel deficit

Maar een medestudent doodfolteren, dat is natuurlijk nog wat anders. 18 clubleden, waaronder schachtentemmer -de regisseur van het gebeuren- Alexander G. alias Janker en praeses Jef J. alias Zaadje, worden beticht van opzettelijke toediening van schadelijke stoffen, onopzettelijke doding, onterende behandeling en schuldig verzuim. Jef S., alias Flodder, is de reden waarom de zaak naar Limburg verhuisde, zijn moeder Fabienne Nackaerts is persrechter in Antwerpen. Ze riskeren 10 jaar cel, maar met de batterij door de ouders betaalde advocaten, waaronder kleppers als Johan Platteau, Walter Damen en Hans Rieder, zal dat wel meevallen.

‘Blijft toch voor immer kameraad, van nu tot in de dood. Zolang de “Reuzegom” bestaat ons vriendschap steeds vergroot’ luidt het clublied. Tot in de dood, jawel. Lichte paniek ontstond toen hen het gerucht bereikte dat Sanda het misschien niet ging halen (‘Hij is rijp voor de vuilbak’), waarna men snel alle sporen probeerde uit te wissen.

… bendediscipline en groepsterreur, die ik geen haar hoger inschat dan de mentaliteit bij de allochtone groupuscules waar we zo graag op kappen.

Behalve verontwaardiging zijn er wel wat extra bedenkingen te maken bij de handel en wandel van dit crapuleus (want dat is het) genootschap, en moeten we ons afvragen met wat voor soort ‘elite’ we opgescheept zitten. Voor alle duidelijkheid: Reuzegom is (was, want de club is ondertussen ontbonden) een buitenbeentje in het studentenmilieu, maar dan wel een van het chique soort, met ouders die allemaal belangrijke posities in de maatschappij bekleden en telgen die hun opwachting maken om hetzelfde te doen.

In dat opzicht is het incivisme en nihilisme van de groep (ze hebben o.m. altijd geweigerd zich te schikken naar het doopcharter van de univ), nota bene bij toekomstige advocaten en rechters, een belangrijke indicatie dat er een moreel deficit sluimert bij de mensen die het morgen voor het zeggen zullen hebben en zelfs over ons zullen oordelen.

Dat moreel deficit krijg je niet weg met een taakstraf: het is een opvoedingsprobleem, ze zijn er van thuis uit in gegroeid. Wat evolueert van een ludieke dooptraditie naar een morbide oefening in empathieloosheid, toont een manifest gebrek aan zin voor verantwoordelijkheid, sociale cohesie en echte vriendschap. Ze heeft plaats gemaakt voor bendediscipline en groepsterreur, die ik geen haar hoger inschat dan de mentaliteit bij de allochtone groupuscules waar we zo graag op kappen.

Ons kent ons

doop

In een emmer stront willen duiken om erbij te horen

Er schort dus wat aan onze elite, althans een deel ervan. Ook het snel proberen uit te wissen van sporen, materieel en digitaal, de afscherming en totale omerta die rond de groep is opgetrokken, niet in het minst de totale afwezigheid van schuldbesef of spijtbetuigingen, wettigen het vermoeden dat normvervaging niet alleen de onderste regionen van de samenleving aantast, maar vooral ook de top, waar hier en daar partijpolitieke connecties in beeld komen.

Koen Metsu (N-VA), de burgemeester van Edegem waar de gestorven jongeman vandaan kwam, betuigde na de dood van Sanda Dia zijn medeleven aan de familie maar verkoos geen commentaar te geven op de praktijken van de studentenclub. Tja. Dat men piëteit in acht neemt tegenover de nabestaanden snap ik, maar tegenover de daders en het milieu? Of hoort men hier een old boys netwerk zwijgen? Of is het omdat een van de leden (niet aanwezig op de doop zelf, wel deelnemend aan de whatsapp-conversatie nadien) bestuurslid is van jong-NVA , voor deze partij stage loopt in het Europees Parlement en toevallig van adel is? De familie de Vinck de Winnezeele is tot op vandaag een spil in het netwerk van de ex-Reuzegommers.

Misschien moet er toch maar eens een sterker signaal uit rechts en centrumrechts politiek Vlaanderen komen over dit soort uitwassen, dan oorverdovend stilzwijgen en gemompel over ‘een uit de hand gelopen grap’. Ook heel de zuip- en kotscultuur die voor studentikoos moet doorgaan, en de sociale dwang om daarin mee te gaan, mag wel eens ter discussie worden gesteld.

Misschien moet er toch maar eens een sterker signaal uit rechts en centrumrechts politiek Vlaanderen komen over dit soort uitwassen

Wat ons tot de slotbedenking brengt. Niemand is verplicht om tot zo’n club als Reuzegom toe te treden en er de vernederende rituelen van te ondergaan. Vrienden van Sanda fluisteren dat hij het deed om er bij te horen en omdat hij dacht dat het zijn latere carrière ten goede zou komen. Dat soort strategische preoccupaties kenmerkt ook een maatschappij van het opportunisme en de ik-eerst-mentaliteit. Van racistische motieven, zoals beroepsquerulante Dalilla Hermans suggereert, is alvast geen sprake: uit de gelekte whatsapp-conversaties van de deugnieten wordt nergens allusie gemaakt op het uiterlijk of de afkomst van het slachtoffer (Sanda Dia had Mauritiaanse roots). Het gaat om de drang naar netwerking en slechtbegrepen elitarisme die de groep -Sanda incluis- tot dat soort barbaarse inwijdingsrituelen dreef.

Misschien moeten kinderen en jongeren ook wel leren dat er andere waarden zijn en dat men niet per se ergens moet bij horen om voor vol aanzien te worden. Meer individualiteit dus en minder egoïsme. Het eens meer zelf uitzoeken en een eigen pad bewandelen, in plaats van zijn toevlucht te nemen tot clubjes, lobby’s en elitaire genootschappen.

Niet altijd aangenaam, maar eindigen in een emmer stront is dat ook niet.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

95 reacties op Reuzegom: kameraad tot in de dood

 1. golemhunter zegt:

  vlaamsche skull en bones of sul en drones, u kiest maar

 2. Boomer zegt:

  Studentendopen zijn ronduit smerige varkenspraktijken, is altijd al geweest.
  Maar nooit kan men iemand verplichten om eraan mee te doen, als je zelf dergelijke bestialiteiten wilt ondergaan, enkel om erbij te horen, dan zegt dat veel over jezelf.
  Ik begrijp dus niet echt waarom die commotie lang en breed uitgesmeerd in de pers, zet enkel aan tot nog meer van dat.
  Wanneer gaan ze eindelijk eens beseffen wat voor onheil ze aanrichten met al hun sensatienieuws en ziekelijke disproportionele aandacht voor sommige zaken ,daar waar andere, soms nog veel ergere dingen, gewoonweg worden doodgezwegen omdat ze niet in de kraam van hun enge poco visie passen?

 3. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Studentendopen, nog een reden om de universiteiten te sluiten en de studentjes naar de provincie te verbannen om er publieke werken voor klimaattransitie uit te voeren. Hebben ze met Broeder Xi ook gedaan, en met die kadee is het duidelijk nog goed gekomen.

 4. Anoniem zegt:

  reuzedom

 5. Niki zegt:

  Ik denk dat er zo nog elite clubjes zijn…

 6. Anoniem zegt:

  reuzegrom

 7. Anoniem zegt:

  ondertussen hln msm
  Tripel de ‘domme kat’ gaat viraal op TikTok

 8. freedom zegt:

  toch de covid psy-op niet vergeten;

 9. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Uiteraard, Benny… je wil mensen niet de illusie geven dat je misschien meerdere platen in je jukebox zou hebben.

 10. Toon Piek zegt:

  Studentenclubs horen nu eenmaal bij het studentenleven, maar er zijn ook alternatieven. In Gent is er het Politiek en Filosofisch Konvent en studentenclubs maken er deel uit van het Kultureel Konvent? Eén van de oprichters van de nogal lugubere studentenclub met sinister einde voor één van de schachten moet nochtans Hugo Schiltz geweest zijn, toch een respectabel politicus, deze voorman van de VU, later bij Spirit? De Borgerhoutse Reuzenstoet zou elk jaar eind september plaatsvinden en volgens Henri Conscience is de vader van de vier Reuskens Lange Wapper… Heel lang geleden was een lange wapper of ook een reus een zeldzaamheid, maar vandaag! Het zal wel iets te maken hebben met onze voeding, groeihormonen zeker?

 11. Anoniem zegt:

  Mooie analyse.
  Correcte vergelijkingen.
  Een conclusie die weerklank verdient: minder groep, meer individu.
  Niet alleen fysieke ziektes maken dan minder kans, maar ook ‘(a)sociale’ abberaties.

 12. Maria Antwerpen zegt:

  @Boomer : zo, nog snel wat laf slachtofferbashen? Zegt veel over uzelf, mijn waarde…

 13. freedom zegt:

  niks 5G of reptilians, gatekeeper trol
  wel een zeer goed voorbereide psy-op
  dat zul jij wel nooit snappen met je
  boomerressentimentsmediaspektakelantisemitismememetischecodeblablaorgie
  van flauwekul
  maar ik ben degene met maar een plaat in de jukebox
  denk het niet; braindeadreuzedom-boomer
  pure projectie

 14. Anoniem zegt:

  Borgerhoutse Reuzenstoet?
  met de olijke reus Allaaahke Wapper?

 15. Anoniem zegt:

  GK
  waarom jij een dommekloot bent?
  omdat je slaafs bevelen opvolgt.
  en de officiële lijn gelooft van zwaar gecompromitteerde overheidsbedriegers

 16. Anoniem zegt:

  Hoe lang bestaan er al dergelijke studentenclubs en wie was er destijds lid van…????

 17. Anoniem zegt:

  zeg dat tegen de media, Maria
  daar zijn we allemaal het slachtoffer van

 18. Boomer zegt:

  Noemt U de waarheid zeggen slachtofferbashen?
  Dan bent U al heel ver MSM gebrainwashed of heeft Corona uw hersenen aangetast.
  Mijn waarde hoeft echt niet , ik ben zelf ook student geweest en heb nooit deelgenomen aan die varkenspraktijken.

 19. Bram VT zegt:

  “Of is het omdat een van de verdachten bestuurslid is van jong-NVA, voor deze partij stage loopt in het Europees Parlement en -klein detail- van adel blijkt te zijn?”

  Dat blijkt niet te kloppen, die persoon was blijkbaar niet aanwezig en wordt ook niet voor het gerecht gebracht.

 20. baron flamoesj zegt:

  Nieuwe Vlaamse Adel wordt goed beschermd
  ‘noblesse oblige’ zeggen ze in het skoon Vlaemsk

 21. hetnieuwenormaal.gov zegt:

  volg de regels

 22. dzjakkedzjakke zegt:

  En hop…..de dagelijkse rijstebrolpap, inclusief prentjes, stroomt de blog alweer vol. Gelardeerd met wat pikante opmerkingen, de fine fleur der bloggers.
  Misschien toch eens een vergelijking maken tussen de kleptocratie en het cynisme van de politeken, en de eigenschappen van de jongen ervan.

 23. dzjakkedzjakke zegt:

  bedoeld voor 15.32 en hoger.

 24. dzjakkedzjakke zegt:

  Mijnheer Neyrynck, voor zover er ook gevrijd werd met mondmasker dan…. En dan nog bedenken dat de kinderen niet in aanmerking worden genomen voor de bubbel. Hoe rijm je dat ? …Schoenmaker blijf bij uw leest, arts-gynaecoloog, blijf bij uw couveuse.

 25. Toon Piek zegt:

  Dat zal wel niet zijn, want de bekende Reuzenstoet zal dit jaar alleen uit vier Reuskens bestaan, zo luidt het toch op BORGERHOUT.tv.

 26. dzjakkedzjakke zegt:

  Gedaan.
  Daar zit inderdaad een onmiskenbare logica in.
  Wat erin staat, vond ik al eerder, na lezing van “na het journaal volgt het nieuws” – van Johan sanctorum.
  Er is in al die jaren niets veranderd ten goede, integendeel.

 27. Anoniem zegt:

  a la van rampst

 28. freedom zegt:

  Volgens het Verdrag v Maastricht en aansluitend Schengenakkoord mag ik binnen deze zone reizen zonder ik me ook maar 1x hoef te identificeren.
  Als ik 100m v mijn deur een cola wil drinken…… Dit is een de facto Belxit.

  Nu reeds zijn er onder het mom van volksgezondheid verschillende grondrechten en mensenrechten geschaad, die privacy geldt enkel voor de powers that be, het plebs krijgt louter schijnveiligheid en schijnprivacy.
  en
  De mensen zullen het te laat beseffen dat ze àlle verworvenheden van na de tweede wereldoorlog: welvaartstaat, relatieve vrijheid, mensenrechten allemaal één voor één uitgeleverd hebben aan de superrijke globonazis, onder het mom van veiligheid, gelijkheid, volksgezondheid.

 29. Anoniem zegt:

  Met de dood in het hart, moet ik u helaas over de hele lijn gelijk geven. Hoe is het ooit zover kunnen komen? De blog geeft een hint: De vis rot het snelst aan de kop, de rest volgt.

 30. freedom zegt:

  hoe het zover is gekomen?
  dit is een goed voorbereide en gecoördineerde vijandige overname/ psychologische-operatie aangestuurd door internationale oligarchen, veiligheidsdiensten, nwo-spelers.
  (Bilderberg, WHO, WEF, de VN..) en uitgevoerd door lokale poppetjes
  maar als je dat op deze blog zegt bijten ze je neus er bijna af
  want hier gelooft men niet in samenzweringen
  alles is toeval blijkbaar en mensen als Bill Gates, Soros, Al Gore, Klaus Schwab etc..zijn filantropen.
  zelfs nu je dit alles ziet gebeuren…allemaal toeval
  enkel wat spotten met ‘reptilians’, waar ik nooit over praat en niet in geloof, om de boodschapper belachelijk te maken.
  maakt verder niet veel uit, ieder maakt maar zijn eigen analyse
  de technocratische “elite” laat zijn slaap er niet voor en gaat rustig verder met psychopathische machtsspelletjes en misdaden tegen de menselijkheid
  een groot deel van de bevolking blijft de leugens slikken, dankzij de media, en keert zich tegen wie dit niet doet
  Stockholm-syndroom op grote schaal (Het stockholmsyndroom is het psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het verschijnsel houdt in dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt.) uit angst en naïviteit
  alsof je kan onderhandelen met degenen die dit uitvoeren en zij ze je zullen komen ‘redden’
  want dat is toch het minste dat je kan verwachten van genocidale freaks?

 31. Boomer zegt:

  Ze zitten gewoon gevangen in hun eigenwijze logica, als je alles disproportioneel opblaast kan je achteraf onmogelijk komen zeggen dat het allemaal niet zo erg was.
  Een volgende generatie zal dat hopelijk wel kunnen, net zoals vele andere foute handelingen in het verleden.
  De geschiedenis staat vol van dergelijke onzinnige menselijke handelingen.
  Hopelijk geen standbeeld voor Van Ranst want gegarandeerd krijgt hij ook een pot verf over zijn stomme bakkes later.

 32. freedom zegt:

  “no mercy”; zou Bilderberx zeggen

 33. dirkvanmeenen zegt:

  Geachte heer Sanctorum,

  Van harte bedankt.
  Heb 25€ gestort voor uw talrijke genietbare en hoogstaande ‘schrijfsels’.

  groet,

  Dirk Vanmeenen
  K. Tegethofflaan 10
  8660 De Panne
  ________________________________

 34. fuckfakenews zegt:

  en maar met onze kloten rammelen

 35. Ik wil dat er in de toekomst gereageerd wordt op het onderwerp van het artikel in kwestie. Geen gelul over corona, de islam of het klimaat als ik het over een studentendoop heb. OK? Wie zich hier niet aan houdt, blokkeer ik.

 36. Bedankt, beste groet!

 37. Ik wil dat er in de toekomst gereageerd wordt op het onderwerp van het artikel in kwestie. Geen gelul over corona, de islam of het klimaat als ik het over een studentendoop heb. OK? Wie zich hier niet aan houdt, blokkeer ik.

 38. shht zegt:

  Twitter zoekt volk..

 39. rammstein zegt:

  ich will

 40. sst zegt:

  ik wil zoveel..

 41. block zegt:

 42. patatata zegt:

  blokkeer patattenboeren!

 43. dzjakkedzjakke zegt:

  EINDELIJK !!!

 44. reuzeke zegt:

  een reuzegom om alle ongewenste reacties te verwijderen…;

 45. dzjakkedzjakke zegt:

  De reuzegom-zweer ettert maar voort, de ontsteking zit al diep in het universitaire vlees. De messen worden blijkbaar geslepen, de rekeningen gemaakt. Zou de universitaire overheid, zoals de duitse burgerbevolking, durven zeggen: “wir haben es nicht….”?

 46. sleepyP zegt:

  zzz

 47. redpilled zegt:

  een ander soort pesterijen

 48. Lanoize zegt:

  nijdig ventje

Reacties zijn gesloten.