Corona in Antwerpen: ‘We willen vooral niet stigmatiseren’

AntwerpenWanneer politieke correctheid echt levensbedreigend wordt

Het heeft een tijd geduurd voor gouverneur Cathy Berx gedetailleerde informatie kon ontfutselen over de corona-broeihaarden in Antwerpen. Jawel, echt ontfutselen: Sciensano wilde het eerst niet geven. Alleen het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid mocht de data inkijken, het door partijgenoot Wouter Beke beheerde slaapdepartement.

Berx ging onmiddellijk aan de slag en communiceerde voorzichtig dat het om wijken en buurten ging waar vooral ‘mensen met een migratie-achtergrond’ wonen. Neen, ze wilde niet stigmatiseren voegde ze er op zijn tjeefs aan toe, maar verder geen kwaad woord over Cathy, die de opstand der steden heeft ingeluid tegen het falende coronabeleid op hoger niveau. Het Belgische én het Vlaamse. Ook al komt ambtenaar Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid hier een sussend verhaal brengen, als zou het allemaal een kwestie van perceptie zijn, en dat het systeem ‘in ontwikkeling’ is. Dat zal wel. Op 11 mei had het contactopsporingssysteem al volledig operationeel moest zijn, drie maanden later is het nog altijd sukkelen met trage labs, IT-problemen en gewoon bureaucratische laksheid of gebrek aan leiderschap.

Een gunstige wind

Berx

Cathy Berx: van uitbollende politica tot voorbeeldig crisismanager

Het Antwerpse stadsbestuur wist al iets eerder dat het compleet fout liep, ook niet dankzij de gegevens van Sciensano… maar omdat hogervermeld Vlaams agentschap per vergissing een Excel met gedetailleerde wijkdata had aangehecht bij een mail, dat lezen we in De Tijd. Per vergissing. Hoeveel geluk kan je hebben. Of waaide er toch een gunstige wind en heeft iemand bij Sciensano gedacht ‘ik hang dit er en stoemelings aan, misschien doet iemand er iets mee’?

De achtergrond van deze fatale en bewuste non-communicatie is politiek: men weet maar al te goed waar het kalf gebonden is, het virologenkransje onder leiding van Marc Van Ranst zeker ook, maar de info zou ‘stigmatiserend’ zijn voor bepaalde gemeenschappen en extreem rechts in de kaart spelen. Dat laatste is dan zeker gelukt, nu we de data kennen én de manier hoe men ze probeerde weg te moffelen.

De achtergrond van deze fatale en bewuste non-communicatie is politiek

De ‘gelekte’ info spreekt boekdelen, als men ze combineert met de bevindingen van de lokale contact tracers (dus niet deze van Wouter Beke): tussen 24 en 31 juli werd een kwart van de nieuwe coronabesmettingen in de stad Antwerpen in Borgerhout genoteerd. Ook Deurne, de Seefhoek en Stuivenberg lieten een hoge besmettingsgraad optekenen. In de oude binnenstad zijn er slechts 20 positieve gevallen.

Het punt is dus gewoonweg dat de Marokkaanse gemeenschap, die deze wijken domineert, de regels niet volgt, én dat de hogere overheden daar geen conclusies uit willen trekken. Dat is ernstig. Het virus vertrekt wel vanuit haarden maar stopt natuurlijk niet aan de grenzen van Borgerhout of Deurne. In een latere fase komen we terug in een landelijke lockdown terecht, met alle sociale en economische gevolgen van dien, omdat er fouten zijn gemaakt, maar er evenzeer sprake is van schuldig verzuim en dus ook bewust achterhouden van data.

‘Schuwe blanken’

blankenDat de ‘stigmatiserende’ gegevens nu openbaar zijn -ik herhaal het, door de vasthoudendheid van Cathy Berx en een paar bloopers op Vlaams en federaal niveau- maakt anderzijds andere honden wakker: het racisme-alert treedt nu al in werking. Ene Jamal Kasmi, een straathoekwerker van Algerijnse origine die op 21 juli in Antwerpen werd opgemerkt als mede-organisator van een niet toegelaten BLM-betoging, waarschuwt in De Morgen voor discriminatie: ‘Blanken lopen nu in een grote boog om me heen. In de winkel kijken ze me boos aan om duidelijk te maken dat ik vooral niet te dicht moet komen.’

Tja, wat had hij nu gedacht. Let op het woordje ‘blanken’, alsof autochtonen zich schuldig moeten voelen omdat ze niet besmet willen worden. En let zelf op de racistische lezing van het covid-verhaal, als was het onze schuld dat de Marokkaanse gemeenschap in Borgerhout woont en zich vanuit een soort achterstelling ook niet kan bezig houden met regels van openbare gezondheid.

Nog even en Dallila Hermans en nog een handvol wokes komen er zich mee moeien om gouverneur Berx van racisme te betichten, en de clusteromschrijving in Antwerpen als iets fascistisch te zien dat herinnert aan ghetto’s, zie ook de avondklokregeling met zijn associaties. Idem dito voor de ‘Brusselse jongeren’ die op de hete vrijdag 31 juli in Oostende amok maakten en zonder mondmasker de politie uitdaagden: Het Laatste Nieuws haalt de woorden van burgemeester Tommelein compleet aan, op de VRT-webstek werd er niet gerept over Brusselse jongeren.

Nog even en Dallila Hermans en nog een handvol ‘wokes’ komen er zich mee moeien om gouverneur Berx van racisme te betichten

Zo leiden de omerta van de overheid en de zelfcensuur van bepaalde media -de publieke omroep nog wel- tot een regelrechte vertekening van de realiteit die vandaag een kwestie van leven op dood is.

Het punt is nochtans simpel en heeft niets met stigma’s te maken, niks racisme: als de Marokkaanse gemeenschap bovengemiddeld besmet is, dan heeft ze dat aan zichzelf te danken, aan het gebrek aan mondmaskerdiscipline, niet in acht nemen van social distance, de beperkte bubbels en alles wat wij ook niet aangenaam vinden maar doorgaans toch opbrengen omdat het gewoon moet.

De multiculturele valstrik

OfferfeestVergoelijken of cijfers en data wegmoffelen helpt hier niet, alleen maar met de vinger wijzen natuurlijk ook niet. Op dit moment moet men proberen de haarden te isoleren, massaal testen en mensen werkelijk verplichten om thuis te blijven, desnoods onder politioneel toezicht. Weerom moet ik Berx aanhalen: openbare gezondheid en de pandemie onder controle krijgen is nu even het enige dat telt.

Verderop zijn er dan natuurlijk nog wat ‘gevoeligheden’ die nog meer in een mist van politieke correctheid hangen. De vraag bijvoorbeeld naar het nut van multiculturele pampering en de feitelijke segregatie, waarbij men alsmaar over Turkse en Marokkaanse (en trouwens ook Joodse) gemeenschappen spreekt, alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, terwijl het om populaties gaat die niet deelnemen aan onze samenleving, dat ook niet wensen vanuit hun eigenheid, en in een tijd als deze cruciale signalen niet oppikken. In Antwerpen spreekt één vierde van de schoolgaande jeugd thuis een andere taal dan het Nederlands. Dat is een indicatie.

Moeten ze in Duffel met een mondmasker rondfietsen omdat ze in Antwerpen Noord in dichte drommen staan aan te schuiven voor het offerfeest?

Door de zaken niet te benoemen speelt men met vuur en lokt men uit wat men probeert te verhinderen. Het is niet uitgesloten dat mensen beginnen te morren omwille van strengere maatregelen die over heel de provincie -en straks misschien over heel het Belgisch grondgebied- worden ingevoerd, omdat één bepaalde bevolkingsgroep zijn voeten veegt aan de instructies. Moeten ze in Duffel met een mondmasker rondfietsen omdat ze in Antwerpen Noord in dichte drommen staan aan te schuiven voor het offerfeest? Publiek draagvlak en solidariteit komen op de helling te staan als men in zo’n pandemie wollig gaat communiceren of geen doortastende maatregelen durft te nemen, ook al ‘viseert’ men daarmee een bepaalde populatie.

Andermaal: het is aan het Vlaamse niveau om wakker te worden en mee te gaan met het voluntarisme van de lokale besturen, in plaats van steeds naar boven te kijken zoals de klassieke underdog. Waar zit Jan Jambon trouwens dezer dagen? In Toscane, zo blijkt. Prettige vakantie nog, mijnheer de minister-president.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

138 reacties op Corona in Antwerpen: ‘We willen vooral niet stigmatiseren’

 1. Goe Rob zegt:

  Beste Johan, dank voor je recente blog. Er staat helaas een foutje in. Je hebt het over: ‘ Idem dito voor de ‘Brusselse jongeren’ die op de hete vrijdag 31 augustus in Oostende amok maakten en zonder mondmasker de politie uitdaagden’. Dat moet natuurlijk 31 juli zijn, kan gebeuren.
  Hartelijke groet en een fijn weekend toegewenst,

  Rob

 2. random critic zegt:

  Nog steeds zie ik op de tram jongeren uit een bepaalde gemeenschap zonder masker. Om maar te zeggen dat er niet alleen een probleem is met het gedrag van een deel van die bepaalde gemeenschap, maar ook met recente buitenproportionele en soms ronduit absurde maatregelen zoals de avondklok en de veralgemeende maskerplicht. die zouden zogezegd nodig zijn voor de handhaving, maar dat is duidelijk onzin. Het lukte al niet om het vorige pakket geboden & verboden effectief te handhaven, hoe gaat nog meer aankondigingspolitiek daar iets aan veranderen? Ondertussen kunnen inwoners van een stad als antwerpen de komende weken NERGENS meer gaan wandelen zonder masker. Ik vermoed dat dit beslist is door mensen die zelf in een huis met tuin wonen….

  Hopelijk slagen die mensen die de avondklok gerechtelijk aanvechten in hun opzet. het is tijd dat we ons als burgers minder mak opstellen tegen de in dictatoriale maatregelen vluchtende boven-ons-geplaatsten. Ook de media zou wel eens iets kritischer mogen zijn, maarja, we weten hoe dit land (niet) werkt.

 3. evdv2830 zegt:

  Mooie tekst, maar hoe kunnen we die absolute waanzin echt stoppen en die kwakzalvers zelf een mondmasker opzetten tot ze stikken in hun eigen bezwete vuiligheid

 4. Toon Piek zegt:

  De Vlaamse minister-president op vakantie in Toscane? Misschien in de voetsporen van de geliefde bandiet Ghino di Tacco (de Robin Hood van Italië) het kasteel van Radicofani gaan bezoeken?
  https://www.tuscany-villas.nl/in-toscane/2013/plaatsen/kleine-steden/bezoek-radicofani

 5. Eric zegt:

  Volledig akkoord. Sanctorums verdediging van de tirannieke Bilderberxpolitiek is er ver over. Maar meneer woont in Vlaams Brabant. Wat zou hij ervan zeggen als hij niet meer zonder muilband een onschuldig wandelingetje in eigen straat mocht maken? Het kot zou te klein zijn. En bovendien, meneer Sanctorum, uw heldin behoort tot de partij die dit land met moslims heeft volgestoken. Ze deed mee aan de Bilderbergconferentie in 2018. Dat zegt toch genoeg. Dat wijf verdient de kogel, en geen lofzang. Ik kots en spuw uw artikel uit. Recht in uw al dan niet gemaskerd facie. Ik meen het!

 6. Toon Piek zegt:

  Vluchten helpt niet meer?

 7. freedom zegt:

  ‘Moeten ze in Duffel met een mondmasker rondfietsen omdat ze in Antwerpen Noord in dichte drommen staan aan te schuiven voor het offerfeest?’
  we zouden nergens maskers moeten dragen want die werken niet, net als alle ander maatregelen die de nieuwe tirannen invoeren de absurditeit ver voorbij zijn
  De Wever zei dat hij en Bilderberx koek en ei zijn.
  dat belooft voor de nieuwe regering
  deze mensen zijn, in het beste geval naïeve idioten, in het slechtste geval criminelen
  wat bilderberx betreft , het tweede, no mercy!

  viruswaanzin
  https://www.viruswaanzin.be/post/daar-gaan-we-weer
  De curve ziet u op bovenstaande link

  Kunnen de journalisten aub eens beginnen met wat beter te kijken naar de onzin die hen wordt voorgeschoteld, en die waarzeggers juiste vragen stellen?

  Zelfs wie geen wiskunde en geneeskunde heeft gestudeerd, die ziet dat de rode curve in niets gelijkt op de groene. De groene gaat veel meer stijl omhoog en omlaag dan de eerste.
  Als u dan nog weet dat het de bedoeling was om de curve naar beneden te halen “flatten the curve”, en dat men denkt dat de maatregelen geholpen hebben, dan zouden de curves er net omgekeerd moeten uitgezien hebben.
  Ergo: de rode curve is andermaal pure fantasie. Een slechte voorspelling.
  Moeten wij dat nu echt iedere keer zelf opmerken?

  tot slot
  ‘besmettingen’
  hoe meer testen, hoe meer besmettingen, waarvan maar een heel klein percentage ziek wordt of sterft. er zijn veel vals positieve resultaten

  een samenleving die alle risico wll uitbannen met draconische onzin, verdient het niet te overleven
  dit.moet.stoppen.

 8. melodrama zegt:

  Frans Halsema en Jenny Arean – Vluchten kan niet meer

  Vluchten kan niet meer, k zou niet weten hoe
  Vluchten kan niet meer, k zou niet weten waar naar toe
  Hoe ver moet je gaan
  De verre landen zijn oorlogslanden
  Veiligheidsraadvergaderingslanden, ontbladeringslanden, toeristenstranden
  Hoe ver moet je gaan
  Vluchten kan niet meer
  Zelfs de maan staat vol met kruiwagentjes en op Venus zijn instrumenten
  En op aarde zingt de laatste vogel in de laatste lente
  Vluchten kan niet meer, k zou niet weten waar
  Schuilen alleen nog wel, schuilen bij elkaar

  Vluchten kan niet meer
  Vluchten kan niet meer
  Vluchten kan niet meer, heeft geen enkele zin
  Vluchten kan niet meer, k zou niet weten waarin
  Hoe ver moet je gaan
  In zaken of werk, of in discipline
  In Yin of in Yang of in herone
  In status en auto en geld verdienen
  Hoever moet je gaan

 9. freedom zegt:

  daar breek ik mijn kop ook over
  rechtbanken en non-complance om te beginnen, maar er zijn zoveel misleide schapen en deugpronkende supervolger (geen verspreiders)
  ook ik wil geen gasboete voor elk beweging buiten de lijntjes (bijna letterlijk) maar ik vind het gruwelijk onrechtvaardig
  het is een breinbreker…wat denkt u?

 10. freedom zegt:

  Sander Compagner, hoofdredacteur en initiatiefnemer van de Andere Krant, schuift opnieuw aan bij Sven om te vertellen over de ontwikkelingen sinds zijn vorige bezoek. Na de overweldigende respons op de Vrijheidseditie, waarvan de totale oplage 670.000 exemplaren bedroeg, zijn er nu 500.000 kranten gedrukt van De Andere Krant COVID-1984.

 11. freedom zegt:

  elke

 12. fuckfakenews zegt:

  bilderberx

 13. fuckfakenews zegt:

  mondmarcske, de vuile leugenaar

 14. hetnieuwenormaal.gov zegt:

  ik heb een bloedhekel aan de islam maar hier worden we allemaal genaaid

 15. françois van den veyver zegt:

  Eric, Heeft U bij de Taliban gewoond om zo een genuanceerd antwoord te geven ?

 16. TOMVG zegt:

  is dat de lamme goedzak van Toscane?

 17. Eric zegt:

  V. d. veyver : nee, ik heb daar om evidente redenen niet gewoond. Maar ik krijg de indruk dat Antwerpistan langzaam op Talibanstan begint te lijken. De verplichte muilband als indicatie dat je je bek moet houden is er al. Wat mij verbijstert is dat er voldoende idioten te vinden zijn die zich bij de mensonterende maatregelen van Bilderberx neerleggen. In Berlijn gaan de maatregelen niet zo ver als hier, maar daar komt men wel massaal op straat.

 18. Toon Piek zegt:

  Geen figuur van de moderniteit, maar enkele eeuwen vroeger, nog in de “media antiquitas”…

 19. TOMVG zegt:

  tja, dan zit er nu tenminste eventjes een andere lamme goedzak, in de streek

 20. jozef Leijn zegt:

  Van iemand die het toch zou kunnen weten. Waarom wordt die man doodgezwegen???

  Open brief van Dr. Frank Van Tussenbroek (UZ Brussel)
  (Must/Long Read voor wie verder wil kijken dan MSM storylines)
  Geachte mijnheer Minister-President Jan Jambon,
  graag zou ik tien minuten van uw tijd willen vragen om mijn mail of brief met enkele bedenkingen mijnentwege te lezen.
  Allereerst zou ik me willen voorstellen. Ik ben werkzaam in het UZ Brussel sinds 1984 waar ik mij gespecialiseerd heb tot angiografist en interventionele neuroradioloog, een hele mond vol, maar het komt erop neer dat ik via lies of arm met zeer fijne katheters tot bv. in de hersenen ga om aneurysmata en arterio-veneuze malformaties te behandelen met bv. zeer kleine veertjes en spiraaltjes of soms zelfs lijm. Deze technieken zijn enorm geëvolueerd sinds de laatste 20 jaar en als zodanig draag ik de ervaring mee van meer dan 20 jaar om dergelijke pathologieën te behandelen alsook de complicaties of tekortkomingen van het materiaal dat we gebruiken. Ik durf mij toch voorzichtig een expert te noemen in mijn domein. Er zijn slechts weinig artsen in België die dezelfde expertise hebben en als voorzitter van de BSITN (Belgian Society for Therapeutical and Interventional Neuroradiology) ben ik samen met enkele collega’s ook gevraagd als expert in de commissies van het RIZIV ofschoon men hier veel minder naar onze expertise luistert bij het opstellen van de S2-stroke centra of bij het herzien van de terugbetaling van het zeer kostbare materiaal dat wij gebruiken, dan wel het geval is bij de virologen en co..
  Met toenemende frustratie zie ik sinds maart dit jaar hoe de overheid en de politici blindelings de ‘experts’ volgen.
  Plots zie ik uit alle hoeken artsen, vooral professoren in virologie, microbiologie, epidemiologie, vaccinologie en zelfs biostatistici opduiken met allemaal hun ‘expertise’. In de eerste plaats zou ik willen stellen dat al deze mensen eigenlijk nooit met patiënten in contact komen tenzij voor de microbiologen de dagelijkse toer op de patiëntenafdelingen om de antibiotica aan te passen volgens de labo-resultaten. Ik wil maar zeggen dat de core business van deze artsen vooral in de laboratoria plaatsvindt met studies en testen meestal in het voorbereiden van papers of publicaties.
  Wij zien deze collega’s zelden of nooit.
  Marc Van Ranst zal verwijzen naar de Mexicaanse griep, 11 jaar geleden, maar ondanks wereldwijde verspreiding kon deze influenza-vorm geen zoden aan de dijk zetten en is dan ook werkelijk in rook opgegaan. De WHO blijft bij haar standpunt om deze griep een pandemie te noemen en daarom wordt de bewuste stam nog in het influenza-vaccin gestopt terwijl wij al die jaren deze influenza-vorm niet meer gezien hebben. Dus tot zover de expertise van collega Van Ranst. Erika Vlieghe berust haar expertise op de ervaringen met het Ebolavirus, een virus dat via bloedbaan/contact verder verspreid wordt en zeker een geducht gevaar betekent voor de volksgezondheid. Als je niet zeer vlug ingrijpt bij een besmette patiënt, kun je hem/haar niet meer helpen en is de afloop dodelijk. Covid-19, het corona-virus of het sars-CoV-2 is een virus dat via de respiratoire wegen wordt overgedragen en dat is een compleet ander verhaal dan Ebola. Covid-19 wordt overgedragen via de speekseldruppels bij bv. hoesten, niezen of zelfs spreken waarop de WHO de social distancing van 1,5m heeft voorgesteld ofschoon het eigenlijk maar 1m hoeft te zijn.
  Het is echter niet zo dat elke persoon, die in contact gekomen is met het corona-virus, besmet wordt, laat staan ziek wordt. Van de mensen met symptomen, m.a.w. die zeker besmet zijn, weten we dat 80% zeer milde klachten hebben die sterk aan klassieke griep doen denken, 14% vertoont ernstige klachten en 6% zeer ernstige klachten met kans op ziekenhuisopname, respiratoire nood en orgaanfalen waarvoor opname op Intensive Care met ook hier de overlijdens.
  Wat betreft de andere collega’s, zoals Pierre Van Damme en Herman Goossens, is er al helemaal geen sprake van ervaring met een pandemie, die Covid-19 absoluut is.
  Toch voelen al deze artsen zich geroepen om dagelijks via de media hun visie, adviezen enz. te verspreiden zonder dat ze ook maar enige expertise in deze hebben. Marc Van Ranst, gezien zijn bekendheid van 11 jaar geleden, en Erika Vlieghe, gezien haar betrokkenheid bij het behoeden van Ebola-verspreiding naar België op vraag van Maggie De Block enkele jaren terug, worden dan door de politici gevraagd voor de GEES met Erika als voorzitter.
  Het gebrek aan expertise vertaalt zich in de hele ris tegenstrijdige adviezen en maatregels gedurende bijna vijf maanden, als je rekent van de carnavalsperiode en de krokusvakantie. Het mondmasker-verhaal is hier het beste voorbeeld. De allereerste verklaringen over het mondmasker waren juist, waarbij de verschillen tussen de mondmaskers werd uitgelegd, zoals deze informatie ook terug te vinden is op de bijsluiters van de professionele producten. Alleen de FFP2 maskers zijn beschermend in twee richtingen voor de (micro)druppels, waarbij de besmette patiënt ze moet dragen om anderen niet te besmetten en waarbij de zorgverleners, artsen, verpleegkundigen, die rechtstreeks in contact komen met zo’n besmette patiënt zichzelf moeten beschermen. Om die reden moesten deze zorgverleners ook de speciale pakken dragen, daar vermoed werd dat het virusmateriaal nog enkele uren overdrachtelijk kon zijn.
  Probleem was toen dat er te weinig FFP2 maskers, beschermende pakken of ander beschermend materiaal voorradig was, waarbij de schuld net zo goed bij de ziekenhuizen lag dan bij de overheidsinstanties. Nochtans werd door de media veel aandacht geschonken aan de schuldvraag, iets waar natuurlijk niemand mee opschoot tenzij de media zelf.
  Ik ga niet teveel in op de het verhaal van de WC-deksels die gesloten moesten zijn bij het doorspoelen, maar dagelijks werd we overspoeld met dergelijke adviezen met als gevolg dat de burger steeds banger werd gemaakt met groeiend wantrouwen niet alleen naar de politici maar ook naar de medeburger.
  Ik had soms het gevoel dat de periode van de collaboratie weer was aangebroken met het verklikken van je naaste gebuur.
  Ondertussen zijn we dus vijf maanden verder met al die tijd meer dan 99, 5% van de Belgen die gezond waren en zijn.
  Niemand bij onze experts stelt zich de vraag waarom dit zo is, terwijl dit toch zeer besmettelijke virus, zo leek het toch, een drietal weken onbeperkt zijn/haar gang kon gaan in de periode vanaf half-februari. Als we het You Tube-filmpje van Professor Van Ranst zagen om aan te tonen hoe snel een onzichtbare kleurstof zich kon verspreiden onder studenten in een kantine of de speciale App van een BBC-programma die in een simulatie de snelheid van een virusverspreiding liet zien in Groot-Brittannië over enkele uren tot enkele dagen, moeten we inzien dat een verspreiding heel snel kan gaan.
  Dit in acht genomen, moeten we toch vermoeden dat veel van de burgers in contact gekomen zijn met viraal materiaal, maar zonder enig ziektebeeld of symptoom. Niemand van onze experts die dit beaamt of zich geroepen voelt om dit te verklaren.
  Als je ziet hoe de mensen in de winkels, maar ook daar buiten, aan het stuntelen waren met handschoentjes, mondmaskertjes ed. tijdens de lockdown, ook opgemerkt door collega Van Krunkelsven, dan kun je alleen maar vaststellen dat dit zeker niet zou bijdragen in de bescherming tegen het virus. Integendeel, dit kan alleen maar bijdragen tot besmetting, wat trouwens in de beginfase nog correct werd opgemerkt door Steven Van Gucht.
  Ik heb enkele malen persoonlijk naar de heer Jan Segers, journalist bij de DPG met column in de HLN, geschreven, met dezelfde vraagstelling of bedenkingen om ergens toch een klankbord te vinden.
  Zo vind ik cijfers op 17 mei dat 14.630 mensen genezen waren, ca. 0,125% van de bevolking; 1622 opgenomen patiënten of ca. 0,01386%; 9052 overlijdens of ca. 0,07736% waarbij meer dan 50% uit de WZC met de opmerking dat bij meer dan 70% het om niet-bevestigde Covid-19 patiënten ging.
  Toen vermoedde men dat 6% of 702.000 mensen immuun zou zijn op basis van een steekproef. Toch waren toen 99,5 à 99,7% van de Belgen niet ziek.
  Dan hoorde je het verhaal van de asymptomatisch besmette patiënt die, zonder het te weten anderen kon besmetten, wat ook al voor de ‘normale’ besmette patiënt in de incubatieperiode het geval zou zijn. Men stelde dat de besmette patiënt eerst twee, later weer drie dagen voor het begin van de symptomen en de week daarop besmettelijk was. Hoe wil jij dan de besmettelijkheid uitleggen bij de asymptomatische besmette patiënt, als die dus nooit symptomen gaat krijgen?
  Als een besmette patiënt asymptomatisch blijft, betekent dit dat het viraal materiaal niet de kans krijgt om binnen te dringen in het DNA van de cel en kun je toch alleen maar aannemen dat dit viraal materiaal vernietigd wordt. Hoe zou dit kunnen gebeuren als je nog nooit met Covid-19 in contact gekomen bent. De enige plausibele uitleg is een kruisimmuniteit. Er bestaan zeer veel corona-virussen net zoals influenza multipele soorten of stammen kent. Net zoals bij influenza heb je bij het corona-virus een basisproteïne met daarrond a.h.w. de specifieke uitsteeksels of receptoren of hoe je het ook wilt noemen. De reden dat er meer dan 99,5% mensen niet echt iets mankeert, heeft te maken met een weerstand of immuniteit die men opgebouwd heeft tegen het basisproteïne zodat, vooraleer het virus kan toeslaan, dit herkend en vernietigd wordt. Dit gebeurt op dezelfde wijze bij influenza, want het zal zeker niet door het influenza-vaccin komen. In juni wordt er hier namelijk een keuze voor de virusstammen gemaakt uit honderden soorten met dan elk jaar toch weer 5000 à 6000 doden juist bij de doelgroep van de vaccinatie, de bewoners van de WZC, die door hun specifieke situatie niet kunnen ontkomen aan deze vaccinatie. “Het is niet de ‘Rolls Royce’ onder de vaccins”, durft Marc Van Ranst dan te zeggen, wat op zijn minst een understatement is. Zo’n kruisimmuniteit is de manier hoe de mens sinds de Neanderthaler, als we die mogen meenemen, de tijd overleefd heeft.
  Pierre Van Damme kwam dan weer recent uitleggen dat de mensen, die ernstig ziek zijn geweest met opname op IC en zelfs beademing, nog een lange tijd positief kunnen testen, waarbij de verklaring, volgens hem, kan liggen bij het feit dat de patiënt nog een beetje virusmateriaal ophoest, zodat dit dan bij de PCR-test opgepikt wordt. Maar, zegt hij erbij, de patiënt is niet meer besmettelijk. Laat dit nu de uitleg geweest zijn, die men gebruikte waarom de zg. asymptomatisch besmette patiënt toch besmettelijk was. Begrijpe wie begrijpe kan!
  Het verhaal van de schoolsluiting past ook in de onlogica van experts en co.. Al van bij het begin werd vastgesteld dat kinderen tot 12 jaar en eigenlijk gaat het zelfs tot 14, 15 jaar, niet ziek worden en de besmetting niet doorgeven. Waarom dit zo is, heeft nog niemand ons komen vertellen. Maar dan komt ‘de’ viroloog van Duitsland ons vertellen dat op basis van zijn vaststellingen, dit niet zo is, juist op het moment dat men in België wil beslissen de scholen terug op te starten. Anderhalve maand later toont een grondig(ere) studie, alweer in Duitsland, aan dat de oorspronkelijke bevindingen juist waren, dus kinderen worden zelden ziek en geven het virus eigenlijk niet door. Leg dan de voorzorgsmaatregelen in het onderwijs dan eens uit? Vier m2 voor elk kind en acht m2 voor de leerkracht. Als je anderhalve meter moet respecteren, betekent dit voor ieder een cirkel met een straal van 0,75m. De formule van een cirkel of Pi (3,14) xRxR geeft ons een oppervlakte van 1,766m2 per kind!
  Hoe kun je met enige logica begrijpen dat, indien de scholen op 1 september kunnen beginnen, men één dag, waarschijnlijk woensdag, niet naar school moet komen? Zeker voor het lager onderwijs slaat dit nergens op. Wie geeft dit advies? De GEES?
  Ondertussen herhaal ik nog maar eens dat al die tijd minstens 99,5% niet ziek is.
  Nadat men mondjesmaat de versoepelingen invoert, waarbij ook weer het nodige gebrek aan logica, geïnspireerd door de leden van de GEES, kun je toch verwachten, zoals bij een gedegen (respiratoire) virale infectie, dat men weer meer besmette mensen gaat zien. Er wordt ook veel meer getest, maar men vergeet de verhouding uitgevoerde/positieve testen weer te geven.
  Elke besmetting betekent niet noodzakelijk een zieke, m.a.w. zou ik graag weten hoe die nieuwe besmettingen zijn, hoe evolueren zij, worden ze uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis en wat gebeurt er dan nadien. Ondertussen hebben we zeker genoeg besmettingen die we op die manier kunnen traceren. Gebeurt dit? Zo ja, waarom geeft men dan niet aan hoe deze besmettingen zich gedragen? Zijn ze terug beter na negen, tien of veertien dagen.
  De ziekenhuisopnames over heel België nemen (voorlopig) amper toe; er wordt niets gezegd over nieuwe opnames op IC of nood aan beademing.
  Wel komt de media met een lichte toename van het sterftecijfer nl. van 2 naar 3.. , wat natuurlijk onzin is, omdat de overlijdens zich pas manifesteren na een lang ziekteproces met IC en beademing. Dus dit ruikt een beetje naar fake news, om de burger wat bang(er) te maken. Op dezelfde manier kun je de berichtgeving van de media verklaren bij het overlijden van dat meisje van drie jaar oud. Het gaat om een uitzonderlijk geval met comorbiditeiten. Om hier dan als nieuwsanker te verklaren dat dit overlijden toch maar aantoont dat iedereen kan sterven, is pure bangmakerij.
  Het is ook opmerkelijk hoe de media de kant gekozen heeft van onze vermeende experts tegenover de politiek of de overheid, zonder dat ze de nodige kritische kijk vertonen ondanks alle tegenstrijdige verklaringen en/of adviezen. Alleen Steven Van Gucht had een beetje de boter gegeten i.v.m. de mondmaskers, maar hij was de enige die het juist voor had, maar op het einde moest hij dan toch zwichten voor de tandem Van Ranst-Vlieghe, die bij het volk dus blijkbaar niets verkeerd kunnen doen. Ik vermoed dat hij toch op vakantie naar Oostenrijk is vertrokken, terwijl Marc Van Ranst het interessanter vond om de tweede golf toe te lichten op de Nederlandse publieke omroep.
  Wanneer zien de burgers en de politici in dat deze mensen geen experts in deze zijn?
  Het verhaal van de mondmaskers, opnieuw!
  Daar waar we de mondmaskers, gekregen van de overheden, gemeentes, zelf aangekocht of de zelfgemaakte stoffen versies, die moesten gedragen worden door mensen van de Horeca, marktkramers, winkelpersoneel, leerkrachten enz. of door iedereen wanneer de social distancing van 1,5m niet gegarandeerd kon worden, tot voor kort dienden om de anderen te beschermen, omdat je toch besmet kon zijn zonder symptomen te vertonen, is door onze ‘experts’ (Marc, Erika en Pierre voorop) via de GEES en de Veiligheidsraad, een kleine twee weken geleden, beslist om de mondmaskers te verplichten, eerst in de winkels, bioscopen, theaters, bibliotheken ed., maar vanaf nu ook op alle publieke ruimtes , Horeca bij het binnen- en buitengaan of bij een eventueel WC-bezoek ed. Waar zit trouwens de logica als je aan tafel dan wel zonder mondmasker mag zitten? Maar goed!
  De rationale was gebaseerd op een advies van de WHO, n.a.v. een publicatie van ca. 200 specialisten, die hadden aangetoond dat het corona-virus zich ook via de zg. aërosols, microdruppels, zoals bij airco- en ventilatie-systemen, kon verspreiden. Toen de Hoge Gezondheidsraad dan ook haar steentje bijdroeg met een communicatie en advies was dit voor de experts en zelfs voor een enkele burgemeester de reden om de mondmaskerplicht op te leggen zoals hierboven beschreven. Wat ze niet genoeg benadrukten – naar mijn mening – was, dat de nu reden jezelf beschermen voor die microdruppels zou zijn!
  Wat ze ook even vergeten waren, was het feit dat al de hierboven vernoemde mondmaskers NIET beschermen tegen deze microdruppels. Alleen de zg. FFP2 mondmaskers doen dit (cfr. supra wat betreft hun toepassing). Kan iemand mij dan eens uitleggen waarom ze dan gedragen moeten worden?
  Dit toont nog maar eens wat het niveau van onze experts is!
  Na het debacle van de burgemeester van Deinze tegenover Minister De Crem, halen de burgemeesters nu hun gram thuis met het instellen van eigen maatregels waarbij bv. in Leuven en in Gent men mondmaskerplicht heeft in heel de binnenstad, zelfs voor fietsers en in Gent ook voor mensen die willen sporten, zoals bv. joggen. Pure absurditeit die alle wetenschappelijke studies tart!
  Aan de kust wordt dan ook beslist om de mondmaskers te verplichten als men wandelt op de dijkboulevards. Dit is correct als het heel druk zou zijn, maar hadden we ook weer niet gesteld dat social distancing van 1,5m de richtlijn is en dat we drukte dienen te vermijden.
  Nee, nu mag het wel druk zijn, maar met een mondmaskertje op zijn we veilig. Niet dus!
  De recente mondmaskerplicht dateert van ca. 14 dagen terug, precies de periode waarbij we nu de dagelijks, oplopende stijging van het aantal besmettingen zien. Vreemd, niet?
  Al die tijd daarvoor, zien we daling van alle cijfers, terwijl er geen mondmaskers gedragen werden, tenzij door enkele mensen die waarschijnlijk echt bang waren.
  Zou het stijgen van de besmettingen toch niet anders in zijn werk gaan? Voor de experts is het vijf voor twaalf, zo niet vijf na twaalf, maar objectief zien we weinig gebeuren in de ziekenhuizen. De besmettingen zitten ook bij andere leeftijdsgroepen. De meeste hebben milde symptomen of zelfs niets.
  Dit lijkt meer op het verhaal van de jaarlijkse griepepidemie, waarbij dagelijks minstens tien patiënten in de wachtzaal van elke huisarts zitten. Heeft men al eens bekeken hoeveel besmettingen we dan per dag zien, maar ja, die worden nooit getest.
  Vandaag, volgens de statistieken van de befaamde Johns Hopkins University, die ik dagelijks krijg, zie ik wereldwijd 15.762.007 besmettingen op een bevolking van 7,7 miljard mensen. Het sterftecijfer is 640.276 mensen, ca. 4,1% van het aantal besmettingen, maar slechts 0,008315% van de totale wereldbevolking, die trouwens elke dag met meer dan 225.000 toeneemt!
  Voor België zien we nu een sterftecijfer van ca. 9817 wat 0,0839% inhoudt, maar met een overschatting van het aantal overlijdens door Covid-19 in de WZC. Het reële cijfer, vergelijkbaar met de manier van tellen in onze buurlanden, ligt waarschijnlijk rond 6.370 of 0,0544%.
  Ondertussen hebben we geen griepdoden geteld, zijn er in mijn specialiteit geen ischemische beroertepatiënten geweest en zo zijn er nog voorbeelden.
  Ischemische beroertes kun je niet uitstellen, die doe je gewoon. Dus die mensen liggen ook op het Covid-19 kerkhof!
  Pas op het einde van dit jaar of zelfs pas volgend jaar zullen we het exacte oversterftecijfer door Covid-19 kennen.
  Het aantal officiële besmettingen wordt geschat op 65.199 wat 0,557% van de Belgische bevolking is. Er wordt vaak gezegd dat dit aantal veel hoger zou zijn, maar zoals er nu getest wordt bij een populatie die bang gemaakt werd door alle media-aandacht met tendentieuze berichtgeving, denk ik niet dat er veel gevallen gemist worden. Wel onthouden we de schatting van 6% immuniteit bij de bevolking op 17 mei. Dit cijfer werd naderhand nooit meer gecontroleerd. Waarom niet?
  Cru gesteld, moet men al de maatregels tegenover het echte dodenaantal zetten en berekenen hoeveel miljoenen euro’s werden uitgegeven per dode, die meestal hoogbejaard was met een zeer beperkte leeftijdsgrens of anderzijds met ernstige comorbiditeiten (vaak cardiaal, Diabetes, nierfalen maar ook oncologische pathologie). Hoeveel Qualies hadden deze mensen eigenlijk?
  Ik stel voor dat men dit moet meenemen bij het verstrengen van de maatregels, zeker als men een tweede lockdown zou overwegen. Dit is pas dodelijk, namelijk voor de hele economie en op die manier voor onze jeugd, onze toekomst . Ik zou dit niet graag op mijn geweten willen hebben en ik zou me zeker niet laten sturen door een groep van experts die in mijn ogen absoluut geen experts zijn in deze omstandigheden.
  Erika Vlieghe zei in het virtuele symposium ‘Medische Wereld’ dat zij, de virologen, als een kapitein op een schip zijn zonder enige navigatie terwijl het pikdonker is en, naar ik mag aannemen, ook nog eens bewolkt! Zou u op dit schip willen zitten? Ik in ieder geval niet!
  Ik zou mijn logisch verstand gebruiken, zoals Marc Van Ranst zelf zo vaak aanhaalt. Alleen is hij het nu een beetje vergeten, denk ik, en zien we eerder een soort paniekvoetbal, waarbij dagelijks nieuwe, niet-wetenschappelijk onderbouwde maatregels.
  Even terug stelden diezelfde virologen en co. voor om bij een volgende lockdown dat alleen zij samen met enkele ambtenaren het voor het zeggen zouden moeten hebben, zonder de politici. Dit getuigt van een behoorlijke arrogantie als je al hun adviezen , uitspraken ed. overschouwt. Dit zou een echt technocratische dictatuur kunnen worden, een nieuwe orde, het nieuwe normaal.
  Met beleefde groeten,
  Hoogachend,
  Frank Van Tussenbroek
  Afd Hoofd Angio & NeuroInterventionele Radiologie
  UZ Brussel
  frank.vantussenbroek@uzbrussel.be

 21. freedom zegt:

  fantastisch!

 22. Eveil zegt:

  Iets kritischer? Toen in zuid Limburg het virus lelijk huis hield werd naam en voornaam gebruikt op media. Die carnavalvierders waren de oorzaak. Iedereen in het land en in het buitenland heeft het geweten. Het was ook zo. Maar die karnavalvierders waren zich van geen covid 19 virus bewust. Dat virus zat toen nog veilig in China, dacht iedereen. Maar die nieuwe Vlamingen of Belgen, die ons zonodig moeten bekeren, die zijn van alles, juost zoals wij, op de hoogtegebracht. Zeg maar eens in het Nederlands of het Frans dat ze opslag krijgen van al hun vergoedingen. Ze zullen het wel goed begrijpen. En die uitleg verstaan ze dan niet. Komaan zeg. 😡

 23. akkebaah zegt:

  dat is rassssssist!
  allah jou straffen

 24. freedom zegt:

  bilderberx

 25. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Dat brengt ons bij een aantal vakkundig doodgezwegen oorzaken van het succes van de Oost-Aziatische aanpak:
  * Geen grootstedelijke “jongeren”, hoewel de grootsteden bij de grootste ter wereld zijn, en er in absolute aantallen veel jongeren zijn .
  * Geen morele plicht om de etnologische bric-à-brac van al de miserie in de wereld te omarmen.
  * Geen politieke correctheid omtrent multiculturele verrijking.
  * Weinig beperkingen op de autonomie van de politie om met passende gestrengheid op te treden tegen “jongeren”.
  * Weinig geld voor bioleninistische sinecurejobs zoals straathoekwerkers en mensenrechtenexperts.
  * Confuciaans waardepatroon zorgt ervoor dat de bekende mierzoete pop de limiet is van sociaal aanvaardbare culturele degeneratie.
  * Het uitvoeren van de doodstraf als ritueel waarmee men de eindeloze therapeutisering van normovertreding verwerpt.

  Kortom, geen “bioleninisme” zoals de neo-reactie dat noemt, t.t.z. een economische groeistrategie cum politieke overlevingsstrategie van het pamperen van leven dat (hetzij in de essentie, hetzij in de existentie) ongeschikt is om zich zonder permanente top-down technocratische interventie in stand te houden.

  https://parallaxoptics.com/2020/07/05/anarchotyranny-transvaluation/

 26. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  “… van het succes van de Oost-Aziatische aanpak van de coronacrisis:”

 27. Boomer zegt:

  Nu horen ze het eens uit een deskundige mond, zonder masker.
  Deze Covid wordt een wansmakelijke en gigantische oplichting van de middenklasse net zoals de bankencrisis er een was.
  Smeerlapperij of totale incompetentie, tijd zal het wel uitwijzen.

 28. Anoniem zegt:

  ‘Het uitvoeren van de doodstraf als ritueel waarmee men de eindeloze therapeutisering van normovertreding verwerpt.’
  dat is de deur openzetten voor het elimineren van elke kritische stem
  er kan over gediscussieerd worden voor pedo’s, verkrachters etc. maar bijvoorbeeld voor metoo ben je al een verkrachter als je nog maar naar een vrouw kijkt

 29. freedom zegt:

  allebei
  met een grote dosis planning van nwo gekken achter de schermen

 30. Anoniem zegt:

  metoo is niet Oost-Aziatisch, dat weet ik ook; maar er zijn voldoende zeer betwistbare vormen van afwijken meningen te bedenken die de kop zouden worden ingedrukt door corrupte overheidsambtenaren zonder ziel

 31. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  “Links kan dat tegen ons gebruiken” is een excuus voor eeuwige kontdraaierij. Als dat de inzet wordt, komt het er op aan links voor te zijn.

 32. Anoniem zegt:

  ziet u het gebeuren?
  wie gaat dat doen, het VB?

 33. Anoniem zegt:

  afwijkende

 34. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  De problemen van onze samenleving gaan niet opgelost worden binnen een liberaal-democratisch of ander bourgeois-legalistisch kader, dus het is zinloos om te filosoferen over oplossingen die geen voorafgaande maatschappelijke instorting veronderstellen.

 35. Anoniem zegt:

  best mogelijk maar na de instorting zijn meerdere scenario’s denkbaar en met de ontwapende slappe Europese bevolking en de massaal geïmporteerde barbaren ziet het er niet goed uit.
  al verkneukel ik me wel op de feministes met de grote bek die de islamitische versie van the handmaid’s tale zullen mogen beleven dankzij hun voordien krampachtig verdedigde
  ‘slachtoffers’ van ‘white supremacy’, de arme onderdrukte, onschuldigde allochtoon
  die krijgt nu eindelijk alle kansen en daar past een mooie boerka bij

 36. Toon Piek zegt:

  Een uitdrukking die dit personage in onderhavig geval (zoals op restaurant) zeker verdienstelijk zal zijn is “Ho una fame da lupo!” oftewel “Ik heb reuzehonger!”…

 37. TOMVG zegt:

  en daarna valt hij, handjes op de buik, vredig in slaap
  lichtjes snurkend

 38. dzjakkedzjakke zegt:

  Ik moet dhr. F. Van Tussenbroek bedanken omdat hij de moeite heeft gedaan om eens een helder, duidelijk en vooral objectief beeld te schetsen van wat er nu in feite allemaal gaande is in het Covid-19 pandemonium.
  Eindelijk iemand die het weet en dat ook hardop zegt.
  En dus onvermijdelijk wordt doodgezwegen: “Le premier qui dit la vérité,Il doit être exécuté” – (Guy Béart).
  Bedankt mijnheer Leijn voor het plaatsen van deze gewaardeerde tekst.
  Die zorgt bij mij voor opluchting en gemoedsrust, na al die mediahagel in de corona-soap waarmee we voortdurend worden beschoten door de franc-tireurs van dit onland.

 39. golemhunter zegt:

  franc maçons bedoelt u?

 40. freedom zegt:

  fraudci en hcq

 41. dzjakkedzjakke zegt:

  Het is nochtans een normale en passende reactie van de grote groep kolonisten die hier -met medeplichtigheid van de veile belgische politeken- al van voor de zeventiger jaren is neergestreken, en volop via baarmoederlijke weg naar onze onderwerping werkt en vlijtig vordert.
  Ze hebben al heel veel enclaves, die steeds meer uitbreiden, nu zichtbaar op de kaart van dorpen en steden (in hln), ze springen er nu zo uit, bvb Borgerocco.
  Mutatis mutandis heten ze ons geen “makakken” meer.
  Het nieuwe scheldwoord, -overigens het eerste woordje dat de jonge bruine telg kan uitbrengen- is “racist”, een woord dat betekenisloos is geworden omdat het zinledig is door het algemeen en automatisch gebruik ervan.
  Ik ben tevreden dat dhr. Sanctorum -alweer- gewoon zegt hoe de werkelijkheid is, en weeral eens aantoont onder wat voor een wereldvreemde politeken we hier moeten leven.

 42. Toon Piek zegt:

  Zzz…

 43. Anoniem zegt:

  racist betekent nu hetzelfde als blanke, maar die is nu wit
  en als hij dan ook nog cis-gender is, dan is ie helemaal des duivels
  alle ander groepen vechten om wie het grootste slachtoffer is, elk vanuit hun eigen superioriteitsdenken;
  il faut le faire.

 44. TOMVG zegt:

  Jantje Toscane laadt zich op om het Vlaamse volk nog beter te dienen

 45. Toon Piek zegt:

  Geen geluk voor de arme, onderdrukte, onschuldige autochtoon?
  https://sceptr.net/2017/01/mannenrechten-werd-eens-tijd/

 46. Toon Piek zegt:

  Kleine aanvulling bij GK…
  Door hun focus op de bestrijding van het longvirus, kregen de Chinezen wel nog af te rekenen met een serieuze stortvloed (anders hadden ze meer voorzorgsmaatregelen kunnen nemen). Van de drop in de regen…
  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/18/overstromingen-in-china-naar-een-hoogtepunt-2-2-miljoen-mensen/

 47. redpilled zegt:

  mgtow for life
  ik vermijd vrouwen
  ze hebben er iets teveel plezier in om ons de les te spellen en te ruïneren
  ik geef ze gewoon geen kans
  het werkt!

 48. Toon Piek zegt:

  Men’s Rights Activism (MRA) – de benaming zegt het zelf – een beweging die bestaat in de Angelsaksische landen, maar hier weinig voorstelt, tenzij een geëngageerde schrijfster die er op SamPol voor de lezers van dit magazine een demystificerend artikel over pleegt?
  https://www.sampol.be/2018/10/hoe-kan-het-verder-met-de-man

 49. redpilled zegt:

  mgtow is makkelijk als je het snapt en toepast
  verlaat de plantage, kijk nooit meer om, en trek je geen fluit aan van commentaar
  even volhouden en dan is het..
  onbetaalbaar!

Reacties zijn gesloten.