Corona in Antwerpen: ‘We willen vooral niet stigmatiseren’

AntwerpenWanneer politieke correctheid echt levensbedreigend wordt

Het heeft een tijd geduurd voor gouverneur Cathy Berx gedetailleerde informatie kon ontfutselen over de corona-broeihaarden in Antwerpen. Jawel, echt ontfutselen: Sciensano wilde het eerst niet geven. Alleen het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid mocht de data inkijken, het door partijgenoot Wouter Beke beheerde slaapdepartement.

Berx ging onmiddellijk aan de slag en communiceerde voorzichtig dat het om wijken en buurten ging waar vooral ‘mensen met een migratie-achtergrond’ wonen. Neen, ze wilde niet stigmatiseren voegde ze er op zijn tjeefs aan toe, maar verder geen kwaad woord over Cathy, die de opstand der steden heeft ingeluid tegen het falende coronabeleid op hoger niveau. Het Belgische én het Vlaamse. Ook al komt ambtenaar Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid hier een sussend verhaal brengen, als zou het allemaal een kwestie van perceptie zijn, en dat het systeem ‘in ontwikkeling’ is. Dat zal wel. Op 11 mei had het contactopsporingssysteem al volledig operationeel moest zijn, drie maanden later is het nog altijd sukkelen met trage labs, IT-problemen en gewoon bureaucratische laksheid of gebrek aan leiderschap.

Een gunstige wind

Berx

Cathy Berx: van uitbollende politica tot voorbeeldig crisismanager

Het Antwerpse stadsbestuur wist al iets eerder dat het compleet fout liep, ook niet dankzij de gegevens van Sciensano… maar omdat hogervermeld Vlaams agentschap per vergissing een Excel met gedetailleerde wijkdata had aangehecht bij een mail, dat lezen we in De Tijd. Per vergissing. Hoeveel geluk kan je hebben. Of waaide er toch een gunstige wind en heeft iemand bij Sciensano gedacht ‘ik hang dit er en stoemelings aan, misschien doet iemand er iets mee’?

De achtergrond van deze fatale en bewuste non-communicatie is politiek: men weet maar al te goed waar het kalf gebonden is, het virologenkransje onder leiding van Marc Van Ranst zeker ook, maar de info zou ‘stigmatiserend’ zijn voor bepaalde gemeenschappen en extreem rechts in de kaart spelen. Dat laatste is dan zeker gelukt, nu we de data kennen én de manier hoe men ze probeerde weg te moffelen.

De achtergrond van deze fatale en bewuste non-communicatie is politiek

De ‘gelekte’ info spreekt boekdelen, als men ze combineert met de bevindingen van de lokale contact tracers (dus niet deze van Wouter Beke): tussen 24 en 31 juli werd een kwart van de nieuwe coronabesmettingen in de stad Antwerpen in Borgerhout genoteerd. Ook Deurne, de Seefhoek en Stuivenberg lieten een hoge besmettingsgraad optekenen. In de oude binnenstad zijn er slechts 20 positieve gevallen.

Het punt is dus gewoonweg dat de Marokkaanse gemeenschap, die deze wijken domineert, de regels niet volgt, én dat de hogere overheden daar geen conclusies uit willen trekken. Dat is ernstig. Het virus vertrekt wel vanuit haarden maar stopt natuurlijk niet aan de grenzen van Borgerhout of Deurne. In een latere fase komen we terug in een landelijke lockdown terecht, met alle sociale en economische gevolgen van dien, omdat er fouten zijn gemaakt, maar er evenzeer sprake is van schuldig verzuim en dus ook bewust achterhouden van data.

‘Schuwe blanken’

blankenDat de ‘stigmatiserende’ gegevens nu openbaar zijn -ik herhaal het, door de vasthoudendheid van Cathy Berx en een paar bloopers op Vlaams en federaal niveau- maakt anderzijds andere honden wakker: het racisme-alert treedt nu al in werking. Ene Jamal Kasmi, een straathoekwerker van Algerijnse origine die op 21 juli in Antwerpen werd opgemerkt als mede-organisator van een niet toegelaten BLM-betoging, waarschuwt in De Morgen voor discriminatie: ‘Blanken lopen nu in een grote boog om me heen. In de winkel kijken ze me boos aan om duidelijk te maken dat ik vooral niet te dicht moet komen.’

Tja, wat had hij nu gedacht. Let op het woordje ‘blanken’, alsof autochtonen zich schuldig moeten voelen omdat ze niet besmet willen worden. En let zelf op de racistische lezing van het covid-verhaal, als was het onze schuld dat de Marokkaanse gemeenschap in Borgerhout woont en zich vanuit een soort achterstelling ook niet kan bezig houden met regels van openbare gezondheid.

Nog even en Dallila Hermans en nog een handvol wokes komen er zich mee moeien om gouverneur Berx van racisme te betichten, en de clusteromschrijving in Antwerpen als iets fascistisch te zien dat herinnert aan ghetto’s, zie ook de avondklokregeling met zijn associaties. Idem dito voor de ‘Brusselse jongeren’ die op de hete vrijdag 31 juli in Oostende amok maakten en zonder mondmasker de politie uitdaagden: Het Laatste Nieuws haalt de woorden van burgemeester Tommelein compleet aan, op de VRT-webstek werd er niet gerept over Brusselse jongeren.

Nog even en Dallila Hermans en nog een handvol ‘wokes’ komen er zich mee moeien om gouverneur Berx van racisme te betichten

Zo leiden de omerta van de overheid en de zelfcensuur van bepaalde media -de publieke omroep nog wel- tot een regelrechte vertekening van de realiteit die vandaag een kwestie van leven op dood is.

Het punt is nochtans simpel en heeft niets met stigma’s te maken, niks racisme: als de Marokkaanse gemeenschap bovengemiddeld besmet is, dan heeft ze dat aan zichzelf te danken, aan het gebrek aan mondmaskerdiscipline, niet in acht nemen van social distance, de beperkte bubbels en alles wat wij ook niet aangenaam vinden maar doorgaans toch opbrengen omdat het gewoon moet.

De multiculturele valstrik

OfferfeestVergoelijken of cijfers en data wegmoffelen helpt hier niet, alleen maar met de vinger wijzen natuurlijk ook niet. Op dit moment moet men proberen de haarden te isoleren, massaal testen en mensen werkelijk verplichten om thuis te blijven, desnoods onder politioneel toezicht. Weerom moet ik Berx aanhalen: openbare gezondheid en de pandemie onder controle krijgen is nu even het enige dat telt.

Verderop zijn er dan natuurlijk nog wat ‘gevoeligheden’ die nog meer in een mist van politieke correctheid hangen. De vraag bijvoorbeeld naar het nut van multiculturele pampering en de feitelijke segregatie, waarbij men alsmaar over Turkse en Marokkaanse (en trouwens ook Joodse) gemeenschappen spreekt, alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, terwijl het om populaties gaat die niet deelnemen aan onze samenleving, dat ook niet wensen vanuit hun eigenheid, en in een tijd als deze cruciale signalen niet oppikken. In Antwerpen spreekt één vierde van de schoolgaande jeugd thuis een andere taal dan het Nederlands. Dat is een indicatie.

Moeten ze in Duffel met een mondmasker rondfietsen omdat ze in Antwerpen Noord in dichte drommen staan aan te schuiven voor het offerfeest?

Door de zaken niet te benoemen speelt men met vuur en lokt men uit wat men probeert te verhinderen. Het is niet uitgesloten dat mensen beginnen te morren omwille van strengere maatregelen die over heel de provincie -en straks misschien over heel het Belgisch grondgebied- worden ingevoerd, omdat één bepaalde bevolkingsgroep zijn voeten veegt aan de instructies. Moeten ze in Duffel met een mondmasker rondfietsen omdat ze in Antwerpen Noord in dichte drommen staan aan te schuiven voor het offerfeest? Publiek draagvlak en solidariteit komen op de helling te staan als men in zo’n pandemie wollig gaat communiceren of geen doortastende maatregelen durft te nemen, ook al ‘viseert’ men daarmee een bepaalde populatie.

Andermaal: het is aan het Vlaamse niveau om wakker te worden en mee te gaan met het voluntarisme van de lokale besturen, in plaats van steeds naar boven te kijken zoals de klassieke underdog. Waar zit Jan Jambon trouwens dezer dagen? In Toscane, zo blijkt. Prettige vakantie nog, mijnheer de minister-president.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

120 reacties op Corona in Antwerpen: ‘We willen vooral niet stigmatiseren’

 1. Goe Rob zegt:

  Beste Johan, dank voor je recente blog. Er staat helaas een foutje in. Je hebt het over: ‘ Idem dito voor de ‘Brusselse jongeren’ die op de hete vrijdag 31 augustus in Oostende amok maakten en zonder mondmasker de politie uitdaagden’. Dat moet natuurlijk 31 juli zijn, kan gebeuren.
  Hartelijke groet en een fijn weekend toegewenst,

  Rob

 2. random critic zegt:

  Nog steeds zie ik op de tram jongeren uit een bepaalde gemeenschap zonder masker. Om maar te zeggen dat er niet alleen een probleem is met het gedrag van een deel van die bepaalde gemeenschap, maar ook met recente buitenproportionele en soms ronduit absurde maatregelen zoals de avondklok en de veralgemeende maskerplicht. die zouden zogezegd nodig zijn voor de handhaving, maar dat is duidelijk onzin. Het lukte al niet om het vorige pakket geboden & verboden effectief te handhaven, hoe gaat nog meer aankondigingspolitiek daar iets aan veranderen? Ondertussen kunnen inwoners van een stad als antwerpen de komende weken NERGENS meer gaan wandelen zonder masker. Ik vermoed dat dit beslist is door mensen die zelf in een huis met tuin wonen….

  Hopelijk slagen die mensen die de avondklok gerechtelijk aanvechten in hun opzet. het is tijd dat we ons als burgers minder mak opstellen tegen de in dictatoriale maatregelen vluchtende boven-ons-geplaatsten. Ook de media zou wel eens iets kritischer mogen zijn, maarja, we weten hoe dit land (niet) werkt.

  • Eric zegt:

   Volledig akkoord. Sanctorums verdediging van de tirannieke Bilderberxpolitiek is er ver over. Maar meneer woont in Vlaams Brabant. Wat zou hij ervan zeggen als hij niet meer zonder muilband een onschuldig wandelingetje in eigen straat mocht maken? Het kot zou te klein zijn. En bovendien, meneer Sanctorum, uw heldin behoort tot de partij die dit land met moslims heeft volgestoken. Ze deed mee aan de Bilderbergconferentie in 2018. Dat zegt toch genoeg. Dat wijf verdient de kogel, en geen lofzang. Ik kots en spuw uw artikel uit. Recht in uw al dan niet gemaskerd facie. Ik meen het!

   • freedom zegt:

    ‘Moeten ze in Duffel met een mondmasker rondfietsen omdat ze in Antwerpen Noord in dichte drommen staan aan te schuiven voor het offerfeest?’
    we zouden nergens maskers moeten dragen want die werken niet, net als alle ander maatregelen die de nieuwe tirannen invoeren de absurditeit ver voorbij zijn
    De Wever zei dat hij en Bilderberx koek en ei zijn.
    dat belooft voor de nieuwe regering
    deze mensen zijn, in het beste geval naïeve idioten, in het slechtste geval criminelen
    wat bilderberx betreft , het tweede, no mercy!

    viruswaanzin
    https://www.viruswaanzin.be/post/daar-gaan-we-weer
    De curve ziet u op bovenstaande link

    Kunnen de journalisten aub eens beginnen met wat beter te kijken naar de onzin die hen wordt voorgeschoteld, en die waarzeggers juiste vragen stellen?

    Zelfs wie geen wiskunde en geneeskunde heeft gestudeerd, die ziet dat de rode curve in niets gelijkt op de groene. De groene gaat veel meer stijl omhoog en omlaag dan de eerste.
    Als u dan nog weet dat het de bedoeling was om de curve naar beneden te halen “flatten the curve”, en dat men denkt dat de maatregelen geholpen hebben, dan zouden de curves er net omgekeerd moeten uitgezien hebben.
    Ergo: de rode curve is andermaal pure fantasie. Een slechte voorspelling.
    Moeten wij dat nu echt iedere keer zelf opmerken?

    tot slot
    ‘besmettingen’
    hoe meer testen, hoe meer besmettingen, waarvan maar een heel klein percentage ziek wordt of sterft. er zijn veel vals positieve resultaten

    een samenleving die alle risico wll uitbannen met draconische onzin, verdient het niet te overleven
    dit.moet.stoppen.

   • françois van den veyver zegt:

    Eric, Heeft U bij de Taliban gewoond om zo een genuanceerd antwoord te geven ?

   • Eric zegt:

    V. d. veyver : nee, ik heb daar om evidente redenen niet gewoond. Maar ik krijg de indruk dat Antwerpistan langzaam op Talibanstan begint te lijken. De verplichte muilband als indicatie dat je je bek moet houden is er al. Wat mij verbijstert is dat er voldoende idioten te vinden zijn die zich bij de mensonterende maatregelen van Bilderberx neerleggen. In Berlijn gaan de maatregelen niet zo ver als hier, maar daar komt men wel massaal op straat.

  • Toon Piek zegt:

   Vluchten helpt niet meer?

   • melodrama zegt:

    Frans Halsema en Jenny Arean – Vluchten kan niet meer

    Vluchten kan niet meer, k zou niet weten hoe
    Vluchten kan niet meer, k zou niet weten waar naar toe
    Hoe ver moet je gaan
    De verre landen zijn oorlogslanden
    Veiligheidsraadvergaderingslanden, ontbladeringslanden, toeristenstranden
    Hoe ver moet je gaan
    Vluchten kan niet meer
    Zelfs de maan staat vol met kruiwagentjes en op Venus zijn instrumenten
    En op aarde zingt de laatste vogel in de laatste lente
    Vluchten kan niet meer, k zou niet weten waar
    Schuilen alleen nog wel, schuilen bij elkaar

    Vluchten kan niet meer
    Vluchten kan niet meer
    Vluchten kan niet meer, heeft geen enkele zin
    Vluchten kan niet meer, k zou niet weten waarin
    Hoe ver moet je gaan
    In zaken of werk, of in discipline
    In Yin of in Yang of in herone
    In status en auto en geld verdienen
    Hoever moet je gaan

  • fuckfakenews zegt:

   mondmarcske, de vuile leugenaar

  • Eveil zegt:

   Iets kritischer? Toen in zuid Limburg het virus lelijk huis hield werd naam en voornaam gebruikt op media. Die carnavalvierders waren de oorzaak. Iedereen in het land en in het buitenland heeft het geweten. Het was ook zo. Maar die karnavalvierders waren zich van geen covid 19 virus bewust. Dat virus zat toen nog veilig in China, dacht iedereen. Maar die nieuwe Vlamingen of Belgen, die ons zonodig moeten bekeren, die zijn van alles, juost zoals wij, op de hoogtegebracht. Zeg maar eens in het Nederlands of het Frans dat ze opslag krijgen van al hun vergoedingen. Ze zullen het wel goed begrijpen. En die uitleg verstaan ze dan niet. Komaan zeg. 😡

   • akkebaah zegt:

    dat is rassssssist!
    allah jou straffen

   • freedom zegt:

    bilderberx

 3. evdv2830 zegt:

  Mooie tekst, maar hoe kunnen we die absolute waanzin echt stoppen en die kwakzalvers zelf een mondmasker opzetten tot ze stikken in hun eigen bezwete vuiligheid

  • freedom zegt:

   daar breek ik mijn kop ook over
   rechtbanken en non-complance om te beginnen, maar er zijn zoveel misleide schapen en deugpronkende supervolger (geen verspreiders)
   ook ik wil geen gasboete voor elk beweging buiten de lijntjes (bijna letterlijk) maar ik vind het gruwelijk onrechtvaardig
   het is een breinbreker…wat denkt u?

 4. Toon Piek zegt:

  De Vlaamse minister-president op vakantie in Toscane? Misschien in de voetsporen van de geliefde bandiet Ghino di Tacco (de Robin Hood van Italië) het kasteel van Radicofani gaan bezoeken?
  https://www.tuscany-villas.nl/in-toscane/2013/plaatsen/kleine-steden/bezoek-radicofani

 5. freedom zegt:

  Sander Compagner, hoofdredacteur en initiatiefnemer van de Andere Krant, schuift opnieuw aan bij Sven om te vertellen over de ontwikkelingen sinds zijn vorige bezoek. Na de overweldigende respons op de Vrijheidseditie, waarvan de totale oplage 670.000 exemplaren bedroeg, zijn er nu 500.000 kranten gedrukt van De Andere Krant COVID-1984.

 6. hetnieuwenormaal.gov zegt:

  ik heb een bloedhekel aan de islam maar hier worden we allemaal genaaid

 7. jozef Leijn zegt:

  Van iemand die het toch zou kunnen weten. Waarom wordt die man doodgezwegen???

  Open brief van Dr. Frank Van Tussenbroek (UZ Brussel)
  (Must/Long Read voor wie verder wil kijken dan MSM storylines)
  Geachte mijnheer Minister-President Jan Jambon,
  graag zou ik tien minuten van uw tijd willen vragen om mijn mail of brief met enkele bedenkingen mijnentwege te lezen.
  Allereerst zou ik me willen voorstellen. Ik ben werkzaam in het UZ Brussel sinds 1984 waar ik mij gespecialiseerd heb tot angiografist en interventionele neuroradioloog, een hele mond vol, maar het komt erop neer dat ik via lies of arm met zeer fijne katheters tot bv. in de hersenen ga om aneurysmata en arterio-veneuze malformaties te behandelen met bv. zeer kleine veertjes en spiraaltjes of soms zelfs lijm. Deze technieken zijn enorm geëvolueerd sinds de laatste 20 jaar en als zodanig draag ik de ervaring mee van meer dan 20 jaar om dergelijke pathologieën te behandelen alsook de complicaties of tekortkomingen van het materiaal dat we gebruiken. Ik durf mij toch voorzichtig een expert te noemen in mijn domein. Er zijn slechts weinig artsen in België die dezelfde expertise hebben en als voorzitter van de BSITN (Belgian Society for Therapeutical and Interventional Neuroradiology) ben ik samen met enkele collega’s ook gevraagd als expert in de commissies van het RIZIV ofschoon men hier veel minder naar onze expertise luistert bij het opstellen van de S2-stroke centra of bij het herzien van de terugbetaling van het zeer kostbare materiaal dat wij gebruiken, dan wel het geval is bij de virologen en co..
  Met toenemende frustratie zie ik sinds maart dit jaar hoe de overheid en de politici blindelings de ‘experts’ volgen.
  Plots zie ik uit alle hoeken artsen, vooral professoren in virologie, microbiologie, epidemiologie, vaccinologie en zelfs biostatistici opduiken met allemaal hun ‘expertise’. In de eerste plaats zou ik willen stellen dat al deze mensen eigenlijk nooit met patiënten in contact komen tenzij voor de microbiologen de dagelijkse toer op de patiëntenafdelingen om de antibiotica aan te passen volgens de labo-resultaten. Ik wil maar zeggen dat de core business van deze artsen vooral in de laboratoria plaatsvindt met studies en testen meestal in het voorbereiden van papers of publicaties.
  Wij zien deze collega’s zelden of nooit.
  Marc Van Ranst zal verwijzen naar de Mexicaanse griep, 11 jaar geleden, maar ondanks wereldwijde verspreiding kon deze influenza-vorm geen zoden aan de dijk zetten en is dan ook werkelijk in rook opgegaan. De WHO blijft bij haar standpunt om deze griep een pandemie te noemen en daarom wordt de bewuste stam nog in het influenza-vaccin gestopt terwijl wij al die jaren deze influenza-vorm niet meer gezien hebben. Dus tot zover de expertise van collega Van Ranst. Erika Vlieghe berust haar expertise op de ervaringen met het Ebolavirus, een virus dat via bloedbaan/contact verder verspreid wordt en zeker een geducht gevaar betekent voor de volksgezondheid. Als je niet zeer vlug ingrijpt bij een besmette patiënt, kun je hem/haar niet meer helpen en is de afloop dodelijk. Covid-19, het corona-virus of het sars-CoV-2 is een virus dat via de respiratoire wegen wordt overgedragen en dat is een compleet ander verhaal dan Ebola. Covid-19 wordt overgedragen via de speekseldruppels bij bv. hoesten, niezen of zelfs spreken waarop de WHO de social distancing van 1,5m heeft voorgesteld ofschoon het eigenlijk maar 1m hoeft te zijn.
  Het is echter niet zo dat elke persoon, die in contact gekomen is met het corona-virus, besmet wordt, laat staan ziek wordt. Van de mensen met symptomen, m.a.w. die zeker besmet zijn, weten we dat 80% zeer milde klachten hebben die sterk aan klassieke griep doen denken, 14% vertoont ernstige klachten en 6% zeer ernstige klachten met kans op ziekenhuisopname, respiratoire nood en orgaanfalen waarvoor opname op Intensive Care met ook hier de overlijdens.
  Wat betreft de andere collega’s, zoals Pierre Van Damme en Herman Goossens, is er al helemaal geen sprake van ervaring met een pandemie, die Covid-19 absoluut is.
  Toch voelen al deze artsen zich geroepen om dagelijks via de media hun visie, adviezen enz. te verspreiden zonder dat ze ook maar enige expertise in deze hebben. Marc Van Ranst, gezien zijn bekendheid van 11 jaar geleden, en Erika Vlieghe, gezien haar betrokkenheid bij het behoeden van Ebola-verspreiding naar België op vraag van Maggie De Block enkele jaren terug, worden dan door de politici gevraagd voor de GEES met Erika als voorzitter.
  Het gebrek aan expertise vertaalt zich in de hele ris tegenstrijdige adviezen en maatregels gedurende bijna vijf maanden, als je rekent van de carnavalsperiode en de krokusvakantie. Het mondmasker-verhaal is hier het beste voorbeeld. De allereerste verklaringen over het mondmasker waren juist, waarbij de verschillen tussen de mondmaskers werd uitgelegd, zoals deze informatie ook terug te vinden is op de bijsluiters van de professionele producten. Alleen de FFP2 maskers zijn beschermend in twee richtingen voor de (micro)druppels, waarbij de besmette patiënt ze moet dragen om anderen niet te besmetten en waarbij de zorgverleners, artsen, verpleegkundigen, die rechtstreeks in contact komen met zo’n besmette patiënt zichzelf moeten beschermen. Om die reden moesten deze zorgverleners ook de speciale pakken dragen, daar vermoed werd dat het virusmateriaal nog enkele uren overdrachtelijk kon zijn.
  Probleem was toen dat er te weinig FFP2 maskers, beschermende pakken of ander beschermend materiaal voorradig was, waarbij de schuld net zo goed bij de ziekenhuizen lag dan bij de overheidsinstanties. Nochtans werd door de media veel aandacht geschonken aan de schuldvraag, iets waar natuurlijk niemand mee opschoot tenzij de media zelf.
  Ik ga niet teveel in op de het verhaal van de WC-deksels die gesloten moesten zijn bij het doorspoelen, maar dagelijks werd we overspoeld met dergelijke adviezen met als gevolg dat de burger steeds banger werd gemaakt met groeiend wantrouwen niet alleen naar de politici maar ook naar de medeburger.
  Ik had soms het gevoel dat de periode van de collaboratie weer was aangebroken met het verklikken van je naaste gebuur.
  Ondertussen zijn we dus vijf maanden verder met al die tijd meer dan 99, 5% van de Belgen die gezond waren en zijn.
  Niemand bij onze experts stelt zich de vraag waarom dit zo is, terwijl dit toch zeer besmettelijke virus, zo leek het toch, een drietal weken onbeperkt zijn/haar gang kon gaan in de periode vanaf half-februari. Als we het You Tube-filmpje van Professor Van Ranst zagen om aan te tonen hoe snel een onzichtbare kleurstof zich kon verspreiden onder studenten in een kantine of de speciale App van een BBC-programma die in een simulatie de snelheid van een virusverspreiding liet zien in Groot-Brittannië over enkele uren tot enkele dagen, moeten we inzien dat een verspreiding heel snel kan gaan.
  Dit in acht genomen, moeten we toch vermoeden dat veel van de burgers in contact gekomen zijn met viraal materiaal, maar zonder enig ziektebeeld of symptoom. Niemand van onze experts die dit beaamt of zich geroepen voelt om dit te verklaren.
  Als je ziet hoe de mensen in de winkels, maar ook daar buiten, aan het stuntelen waren met handschoentjes, mondmaskertjes ed. tijdens de lockdown, ook opgemerkt door collega Van Krunkelsven, dan kun je alleen maar vaststellen dat dit zeker niet zou bijdragen in de bescherming tegen het virus. Integendeel, dit kan alleen maar bijdragen tot besmetting, wat trouwens in de beginfase nog correct werd opgemerkt door Steven Van Gucht.
  Ik heb enkele malen persoonlijk naar de heer Jan Segers, journalist bij de DPG met column in de HLN, geschreven, met dezelfde vraagstelling of bedenkingen om ergens toch een klankbord te vinden.
  Zo vind ik cijfers op 17 mei dat 14.630 mensen genezen waren, ca. 0,125% van de bevolking; 1622 opgenomen patiënten of ca. 0,01386%; 9052 overlijdens of ca. 0,07736% waarbij meer dan 50% uit de WZC met de opmerking dat bij meer dan 70% het om niet-bevestigde Covid-19 patiënten ging.
  Toen vermoedde men dat 6% of 702.000 mensen immuun zou zijn op basis van een steekproef. Toch waren toen 99,5 à 99,7% van de Belgen niet ziek.
  Dan hoorde je het verhaal van de asymptomatisch besmette patiënt die, zonder het te weten anderen kon besmetten, wat ook al voor de ‘normale’ besmette patiënt in de incubatieperiode het geval zou zijn. Men stelde dat de besmette patiënt eerst twee, later weer drie dagen voor het begin van de symptomen en de week daarop besmettelijk was. Hoe wil jij dan de besmettelijkheid uitleggen bij de asymptomatische besmette patiënt, als die dus nooit symptomen gaat krijgen?
  Als een besmette patiënt asymptomatisch blijft, betekent dit dat het viraal materiaal niet de kans krijgt om binnen te dringen in het DNA van de cel en kun je toch alleen maar aannemen dat dit viraal materiaal vernietigd wordt. Hoe zou dit kunnen gebeuren als je nog nooit met Covid-19 in contact gekomen bent. De enige plausibele uitleg is een kruisimmuniteit. Er bestaan zeer veel corona-virussen net zoals influenza multipele soorten of stammen kent. Net zoals bij influenza heb je bij het corona-virus een basisproteïne met daarrond a.h.w. de specifieke uitsteeksels of receptoren of hoe je het ook wilt noemen. De reden dat er meer dan 99,5% mensen niet echt iets mankeert, heeft te maken met een weerstand of immuniteit die men opgebouwd heeft tegen het basisproteïne zodat, vooraleer het virus kan toeslaan, dit herkend en vernietigd wordt. Dit gebeurt op dezelfde wijze bij influenza, want het zal zeker niet door het influenza-vaccin komen. In juni wordt er hier namelijk een keuze voor de virusstammen gemaakt uit honderden soorten met dan elk jaar toch weer 5000 à 6000 doden juist bij de doelgroep van de vaccinatie, de bewoners van de WZC, die door hun specifieke situatie niet kunnen ontkomen aan deze vaccinatie. “Het is niet de ‘Rolls Royce’ onder de vaccins”, durft Marc Van Ranst dan te zeggen, wat op zijn minst een understatement is. Zo’n kruisimmuniteit is de manier hoe de mens sinds de Neanderthaler, als we die mogen meenemen, de tijd overleefd heeft.
  Pierre Van Damme kwam dan weer recent uitleggen dat de mensen, die ernstig ziek zijn geweest met opname op IC en zelfs beademing, nog een lange tijd positief kunnen testen, waarbij de verklaring, volgens hem, kan liggen bij het feit dat de patiënt nog een beetje virusmateriaal ophoest, zodat dit dan bij de PCR-test opgepikt wordt. Maar, zegt hij erbij, de patiënt is niet meer besmettelijk. Laat dit nu de uitleg geweest zijn, die men gebruikte waarom de zg. asymptomatisch besmette patiënt toch besmettelijk was. Begrijpe wie begrijpe kan!
  Het verhaal van de schoolsluiting past ook in de onlogica van experts en co.. Al van bij het begin werd vastgesteld dat kinderen tot 12 jaar en eigenlijk gaat het zelfs tot 14, 15 jaar, niet ziek worden en de besmetting niet doorgeven. Waarom dit zo is, heeft nog niemand ons komen vertellen. Maar dan komt ‘de’ viroloog van Duitsland ons vertellen dat op basis van zijn vaststellingen, dit niet zo is, juist op het moment dat men in België wil beslissen de scholen terug op te starten. Anderhalve maand later toont een grondig(ere) studie, alweer in Duitsland, aan dat de oorspronkelijke bevindingen juist waren, dus kinderen worden zelden ziek en geven het virus eigenlijk niet door. Leg dan de voorzorgsmaatregelen in het onderwijs dan eens uit? Vier m2 voor elk kind en acht m2 voor de leerkracht. Als je anderhalve meter moet respecteren, betekent dit voor ieder een cirkel met een straal van 0,75m. De formule van een cirkel of Pi (3,14) xRxR geeft ons een oppervlakte van 1,766m2 per kind!
  Hoe kun je met enige logica begrijpen dat, indien de scholen op 1 september kunnen beginnen, men één dag, waarschijnlijk woensdag, niet naar school moet komen? Zeker voor het lager onderwijs slaat dit nergens op. Wie geeft dit advies? De GEES?
  Ondertussen herhaal ik nog maar eens dat al die tijd minstens 99,5% niet ziek is.
  Nadat men mondjesmaat de versoepelingen invoert, waarbij ook weer het nodige gebrek aan logica, geïnspireerd door de leden van de GEES, kun je toch verwachten, zoals bij een gedegen (respiratoire) virale infectie, dat men weer meer besmette mensen gaat zien. Er wordt ook veel meer getest, maar men vergeet de verhouding uitgevoerde/positieve testen weer te geven.
  Elke besmetting betekent niet noodzakelijk een zieke, m.a.w. zou ik graag weten hoe die nieuwe besmettingen zijn, hoe evolueren zij, worden ze uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis en wat gebeurt er dan nadien. Ondertussen hebben we zeker genoeg besmettingen die we op die manier kunnen traceren. Gebeurt dit? Zo ja, waarom geeft men dan niet aan hoe deze besmettingen zich gedragen? Zijn ze terug beter na negen, tien of veertien dagen.
  De ziekenhuisopnames over heel België nemen (voorlopig) amper toe; er wordt niets gezegd over nieuwe opnames op IC of nood aan beademing.
  Wel komt de media met een lichte toename van het sterftecijfer nl. van 2 naar 3.. , wat natuurlijk onzin is, omdat de overlijdens zich pas manifesteren na een lang ziekteproces met IC en beademing. Dus dit ruikt een beetje naar fake news, om de burger wat bang(er) te maken. Op dezelfde manier kun je de berichtgeving van de media verklaren bij het overlijden van dat meisje van drie jaar oud. Het gaat om een uitzonderlijk geval met comorbiditeiten. Om hier dan als nieuwsanker te verklaren dat dit overlijden toch maar aantoont dat iedereen kan sterven, is pure bangmakerij.
  Het is ook opmerkelijk hoe de media de kant gekozen heeft van onze vermeende experts tegenover de politiek of de overheid, zonder dat ze de nodige kritische kijk vertonen ondanks alle tegenstrijdige verklaringen en/of adviezen. Alleen Steven Van Gucht had een beetje de boter gegeten i.v.m. de mondmaskers, maar hij was de enige die het juist voor had, maar op het einde moest hij dan toch zwichten voor de tandem Van Ranst-Vlieghe, die bij het volk dus blijkbaar niets verkeerd kunnen doen. Ik vermoed dat hij toch op vakantie naar Oostenrijk is vertrokken, terwijl Marc Van Ranst het interessanter vond om de tweede golf toe te lichten op de Nederlandse publieke omroep.
  Wanneer zien de burgers en de politici in dat deze mensen geen experts in deze zijn?
  Het verhaal van de mondmaskers, opnieuw!
  Daar waar we de mondmaskers, gekregen van de overheden, gemeentes, zelf aangekocht of de zelfgemaakte stoffen versies, die moesten gedragen worden door mensen van de Horeca, marktkramers, winkelpersoneel, leerkrachten enz. of door iedereen wanneer de social distancing van 1,5m niet gegarandeerd kon worden, tot voor kort dienden om de anderen te beschermen, omdat je toch besmet kon zijn zonder symptomen te vertonen, is door onze ‘experts’ (Marc, Erika en Pierre voorop) via de GEES en de Veiligheidsraad, een kleine twee weken geleden, beslist om de mondmaskers te verplichten, eerst in de winkels, bioscopen, theaters, bibliotheken ed., maar vanaf nu ook op alle publieke ruimtes , Horeca bij het binnen- en buitengaan of bij een eventueel WC-bezoek ed. Waar zit trouwens de logica als je aan tafel dan wel zonder mondmasker mag zitten? Maar goed!
  De rationale was gebaseerd op een advies van de WHO, n.a.v. een publicatie van ca. 200 specialisten, die hadden aangetoond dat het corona-virus zich ook via de zg. aërosols, microdruppels, zoals bij airco- en ventilatie-systemen, kon verspreiden. Toen de Hoge Gezondheidsraad dan ook haar steentje bijdroeg met een communicatie en advies was dit voor de experts en zelfs voor een enkele burgemeester de reden om de mondmaskerplicht op te leggen zoals hierboven beschreven. Wat ze niet genoeg benadrukten – naar mijn mening – was, dat de nu reden jezelf beschermen voor die microdruppels zou zijn!
  Wat ze ook even vergeten waren, was het feit dat al de hierboven vernoemde mondmaskers NIET beschermen tegen deze microdruppels. Alleen de zg. FFP2 mondmaskers doen dit (cfr. supra wat betreft hun toepassing). Kan iemand mij dan eens uitleggen waarom ze dan gedragen moeten worden?
  Dit toont nog maar eens wat het niveau van onze experts is!
  Na het debacle van de burgemeester van Deinze tegenover Minister De Crem, halen de burgemeesters nu hun gram thuis met het instellen van eigen maatregels waarbij bv. in Leuven en in Gent men mondmaskerplicht heeft in heel de binnenstad, zelfs voor fietsers en in Gent ook voor mensen die willen sporten, zoals bv. joggen. Pure absurditeit die alle wetenschappelijke studies tart!
  Aan de kust wordt dan ook beslist om de mondmaskers te verplichten als men wandelt op de dijkboulevards. Dit is correct als het heel druk zou zijn, maar hadden we ook weer niet gesteld dat social distancing van 1,5m de richtlijn is en dat we drukte dienen te vermijden.
  Nee, nu mag het wel druk zijn, maar met een mondmaskertje op zijn we veilig. Niet dus!
  De recente mondmaskerplicht dateert van ca. 14 dagen terug, precies de periode waarbij we nu de dagelijks, oplopende stijging van het aantal besmettingen zien. Vreemd, niet?
  Al die tijd daarvoor, zien we daling van alle cijfers, terwijl er geen mondmaskers gedragen werden, tenzij door enkele mensen die waarschijnlijk echt bang waren.
  Zou het stijgen van de besmettingen toch niet anders in zijn werk gaan? Voor de experts is het vijf voor twaalf, zo niet vijf na twaalf, maar objectief zien we weinig gebeuren in de ziekenhuizen. De besmettingen zitten ook bij andere leeftijdsgroepen. De meeste hebben milde symptomen of zelfs niets.
  Dit lijkt meer op het verhaal van de jaarlijkse griepepidemie, waarbij dagelijks minstens tien patiënten in de wachtzaal van elke huisarts zitten. Heeft men al eens bekeken hoeveel besmettingen we dan per dag zien, maar ja, die worden nooit getest.
  Vandaag, volgens de statistieken van de befaamde Johns Hopkins University, die ik dagelijks krijg, zie ik wereldwijd 15.762.007 besmettingen op een bevolking van 7,7 miljard mensen. Het sterftecijfer is 640.276 mensen, ca. 4,1% van het aantal besmettingen, maar slechts 0,008315% van de totale wereldbevolking, die trouwens elke dag met meer dan 225.000 toeneemt!
  Voor België zien we nu een sterftecijfer van ca. 9817 wat 0,0839% inhoudt, maar met een overschatting van het aantal overlijdens door Covid-19 in de WZC. Het reële cijfer, vergelijkbaar met de manier van tellen in onze buurlanden, ligt waarschijnlijk rond 6.370 of 0,0544%.
  Ondertussen hebben we geen griepdoden geteld, zijn er in mijn specialiteit geen ischemische beroertepatiënten geweest en zo zijn er nog voorbeelden.
  Ischemische beroertes kun je niet uitstellen, die doe je gewoon. Dus die mensen liggen ook op het Covid-19 kerkhof!
  Pas op het einde van dit jaar of zelfs pas volgend jaar zullen we het exacte oversterftecijfer door Covid-19 kennen.
  Het aantal officiële besmettingen wordt geschat op 65.199 wat 0,557% van de Belgische bevolking is. Er wordt vaak gezegd dat dit aantal veel hoger zou zijn, maar zoals er nu getest wordt bij een populatie die bang gemaakt werd door alle media-aandacht met tendentieuze berichtgeving, denk ik niet dat er veel gevallen gemist worden. Wel onthouden we de schatting van 6% immuniteit bij de bevolking op 17 mei. Dit cijfer werd naderhand nooit meer gecontroleerd. Waarom niet?
  Cru gesteld, moet men al de maatregels tegenover het echte dodenaantal zetten en berekenen hoeveel miljoenen euro’s werden uitgegeven per dode, die meestal hoogbejaard was met een zeer beperkte leeftijdsgrens of anderzijds met ernstige comorbiditeiten (vaak cardiaal, Diabetes, nierfalen maar ook oncologische pathologie). Hoeveel Qualies hadden deze mensen eigenlijk?
  Ik stel voor dat men dit moet meenemen bij het verstrengen van de maatregels, zeker als men een tweede lockdown zou overwegen. Dit is pas dodelijk, namelijk voor de hele economie en op die manier voor onze jeugd, onze toekomst . Ik zou dit niet graag op mijn geweten willen hebben en ik zou me zeker niet laten sturen door een groep van experts die in mijn ogen absoluut geen experts zijn in deze omstandigheden.
  Erika Vlieghe zei in het virtuele symposium ‘Medische Wereld’ dat zij, de virologen, als een kapitein op een schip zijn zonder enige navigatie terwijl het pikdonker is en, naar ik mag aannemen, ook nog eens bewolkt! Zou u op dit schip willen zitten? Ik in ieder geval niet!
  Ik zou mijn logisch verstand gebruiken, zoals Marc Van Ranst zelf zo vaak aanhaalt. Alleen is hij het nu een beetje vergeten, denk ik, en zien we eerder een soort paniekvoetbal, waarbij dagelijks nieuwe, niet-wetenschappelijk onderbouwde maatregels.
  Even terug stelden diezelfde virologen en co. voor om bij een volgende lockdown dat alleen zij samen met enkele ambtenaren het voor het zeggen zouden moeten hebben, zonder de politici. Dit getuigt van een behoorlijke arrogantie als je al hun adviezen , uitspraken ed. overschouwt. Dit zou een echt technocratische dictatuur kunnen worden, een nieuwe orde, het nieuwe normaal.
  Met beleefde groeten,
  Hoogachend,
  Frank Van Tussenbroek
  Afd Hoofd Angio & NeuroInterventionele Radiologie
  UZ Brussel
  frank.vantussenbroek@uzbrussel.be

  • freedom zegt:

   fantastisch!

  • Boomer zegt:

   Nu horen ze het eens uit een deskundige mond, zonder masker.
   Deze Covid wordt een wansmakelijke en gigantische oplichting van de middenklasse net zoals de bankencrisis er een was.
   Smeerlapperij of totale incompetentie, tijd zal het wel uitwijzen.

  • dzjakkedzjakke zegt:

   Ik moet dhr. F. Van Tussenbroek bedanken omdat hij de moeite heeft gedaan om eens een helder, duidelijk en vooral objectief beeld te schetsen van wat er nu in feite allemaal gaande is in het Covid-19 pandemonium.
   Eindelijk iemand die het weet en dat ook hardop zegt.
   En dus onvermijdelijk wordt doodgezwegen: “Le premier qui dit la vérité,Il doit être exécuté” – (Guy Béart).
   Bedankt mijnheer Leijn voor het plaatsen van deze gewaardeerde tekst.
   Die zorgt bij mij voor opluchting en gemoedsrust, na al die mediahagel in de corona-soap waarmee we voortdurend worden beschoten door de franc-tireurs van dit onland.

 8. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Dat brengt ons bij een aantal vakkundig doodgezwegen oorzaken van het succes van de Oost-Aziatische aanpak:
  * Geen grootstedelijke “jongeren”, hoewel de grootsteden bij de grootste ter wereld zijn, en er in absolute aantallen veel jongeren zijn .
  * Geen morele plicht om de etnologische bric-à-brac van al de miserie in de wereld te omarmen.
  * Geen politieke correctheid omtrent multiculturele verrijking.
  * Weinig beperkingen op de autonomie van de politie om met passende gestrengheid op te treden tegen “jongeren”.
  * Weinig geld voor bioleninistische sinecurejobs zoals straathoekwerkers en mensenrechtenexperts.
  * Confuciaans waardepatroon zorgt ervoor dat de bekende mierzoete pop de limiet is van sociaal aanvaardbare culturele degeneratie.
  * Het uitvoeren van de doodstraf als ritueel waarmee men de eindeloze therapeutisering van normovertreding verwerpt.

  Kortom, geen “bioleninisme” zoals de neo-reactie dat noemt, t.t.z. een economische groeistrategie cum politieke overlevingsstrategie van het pamperen van leven dat (hetzij in de essentie, hetzij in de existentie) ongeschikt is om zich zonder permanente top-down technocratische interventie in stand te houden.

  https://parallaxoptics.com/2020/07/05/anarchotyranny-transvaluation/

 9. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  “… van het succes van de Oost-Aziatische aanpak van de coronacrisis:”

  • Anoniem zegt:

   ‘Het uitvoeren van de doodstraf als ritueel waarmee men de eindeloze therapeutisering van normovertreding verwerpt.’
   dat is de deur openzetten voor het elimineren van elke kritische stem
   er kan over gediscussieerd worden voor pedo’s, verkrachters etc. maar bijvoorbeeld voor metoo ben je al een verkrachter als je nog maar naar een vrouw kijkt

   • Anoniem zegt:

    metoo is niet Oost-Aziatisch, dat weet ik ook; maar er zijn voldoende zeer betwistbare vormen van afwijken meningen te bedenken die de kop zouden worden ingedrukt door corrupte overheidsambtenaren zonder ziel

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    “Links kan dat tegen ons gebruiken” is een excuus voor eeuwige kontdraaierij. Als dat de inzet wordt, komt het er op aan links voor te zijn.

   • Anoniem zegt:

    ziet u het gebeuren?
    wie gaat dat doen, het VB?

   • Anoniem zegt:

    afwijkende

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    De problemen van onze samenleving gaan niet opgelost worden binnen een liberaal-democratisch of ander bourgeois-legalistisch kader, dus het is zinloos om te filosoferen over oplossingen die geen voorafgaande maatschappelijke instorting veronderstellen.

   • Anoniem zegt:

    best mogelijk maar na de instorting zijn meerdere scenario’s denkbaar en met de ontwapende slappe Europese bevolking en de massaal geïmporteerde barbaren ziet het er niet goed uit.
    al verkneukel ik me wel op de feministes met de grote bek die de islamitische versie van the handmaid’s tale zullen mogen beleven dankzij hun voordien krampachtig verdedigde
    ‘slachtoffers’ van ‘white supremacy’, de arme onderdrukte, onschuldigde allochtoon
    die krijgt nu eindelijk alle kansen en daar past een mooie boerka bij

   • Toon Piek zegt:

    Geen geluk voor de arme, onderdrukte, onschuldige autochtoon?
    https://sceptr.net/2017/01/mannenrechten-werd-eens-tijd/

   • Toon Piek zegt:

    Kleine aanvulling bij GK…
    Door hun focus op de bestrijding van het longvirus, kregen de Chinezen wel nog af te rekenen met een serieuze stortvloed (anders hadden ze meer voorzorgsmaatregelen kunnen nemen). Van de drop in de regen…
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/18/overstromingen-in-china-naar-een-hoogtepunt-2-2-miljoen-mensen/

   • redpilled zegt:

    mgtow for life
    ik vermijd vrouwen
    ze hebben er iets teveel plezier in om ons de les te spellen en te ruïneren
    ik geef ze gewoon geen kans
    het werkt!

   • Toon Piek zegt:

    Men’s Rights Activism (MRA) – de benaming zegt het zelf – een beweging die bestaat in de Angelsaksische landen, maar hier weinig voorstelt, tenzij een geëngageerde schrijfster die er op SamPol voor de lezers van dit magazine een demystificerend artikel over pleegt?
    https://www.sampol.be/2018/10/hoe-kan-het-verder-met-de-man

   • redpilled zegt:

    mgtow is makkelijk als je het snapt en toepast
    verlaat de plantage, kijk nooit meer om, en trek je geen fluit aan van commentaar
    even volhouden en dan is het..
    onbetaalbaar!

 10. dzjakkedzjakke zegt:

  Het is nochtans een normale en passende reactie van de grote groep kolonisten die hier -met medeplichtigheid van de veile belgische politeken- al van voor de zeventiger jaren is neergestreken, en volop via baarmoederlijke weg naar onze onderwerping werkt en vlijtig vordert.
  Ze hebben al heel veel enclaves, die steeds meer uitbreiden, nu zichtbaar op de kaart van dorpen en steden (in hln), ze springen er nu zo uit, bvb Borgerocco.
  Mutatis mutandis heten ze ons geen “makakken” meer.
  Het nieuwe scheldwoord, -overigens het eerste woordje dat de jonge bruine telg kan uitbrengen- is “racist”, een woord dat betekenisloos is geworden omdat het zinledig is door het algemeen en automatisch gebruik ervan.
  Ik ben tevreden dat dhr. Sanctorum -alweer- gewoon zegt hoe de werkelijkheid is, en weeral eens aantoont onder wat voor een wereldvreemde politeken we hier moeten leven.

  • Anoniem zegt:

   racist betekent nu hetzelfde als blanke, maar die is nu wit
   en als hij dan ook nog cis-gender is, dan is ie helemaal des duivels
   alle ander groepen vechten om wie het grootste slachtoffer is, elk vanuit hun eigen superioriteitsdenken;
   il faut le faire.

  • Mady Vermeulen zegt:

   Ook mijn dank aan Johan Sanctorum die, hopelijk onvermoeibaar, tegen de moordende politiek correcte modderstroom in blijft varen.
   Keep on the good work,Johan!

 11. the end zegt:

  wir schaffen uns ab
  doorbraak
  De kogel is door de kerk, we zouden het in deze context zelfs met een woordspeling kunnen zeggen: de linkse kerk. Want inderdaad, de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) is er uiteindelijk, na meer dan tien jaar, in geslaagd om haar ‘enfant terrible’ Thilo Sarrazin uit de partij te zetten. Sarrazin is ook hier te lande bekend als de auteur van ‘islamfeindliche’ boeken.

 12. bertie zegt:

  Het interesseert mij alvast geen fluit hoeveel besmettingen er per dag bijkomen om van een gezondheidscrisis, laat staan van een beruchte tweede golf te spreken. Heel die COVID-19-mystiek en al dat gelul over doodgaan aan of doodgaan met is totaal naast de kwestie, net zoals het onderscheid tussen autochtonen en allochtonen een discussie voedt die er niet behoort te zijn.
  Het enige wat een gezondheidscrisismanager moet beoordelen is: hoeveel totale ziekenhuisopnames zijn er per dag ongeacht de diagnose, hoeveel patiënten belanden er per dag op de afdeling intensieve zorgen ongeacht de diagnose en wordt daarmee de capaciteit op korte (= ’s anderendaags) of lange (= volgende week) termijn overschreden, en aan hoeveel doden zitten we nu eigenlijk per dag in totaal ongeacht de oorzaak?
  Deze enige drie relevante cijfers: aantal ziekenhuisopnames per dag, aantal patiënten intensieve zorgen per dag en aantal overlijdens per dag, blijken echter zeer strikte staatsgeheimen te zijn, want ze worden in het huidige computertijdperk slechts met vertraging gepubliceerd. Waarom? Iedere simpele ziekenhuisopname wordt de dag van vandaag toch ogenblikkelijk per computer geregistreerd dacht ik zo, idem dito met de afdeling intensieve zorgen en dood is dood, ongeacht of dat nu ààn dan wel mét corona zou geweest zijn. Elk overlijden wordt officieel vastgesteld door een willekeurige arts via het overlijdensattest – dat ook wel via een softwareprogramma wordt aangemaakt, doorgestuurd en afgedrukt. (Of de stamboom van de overledene tot Godfried van Bouillon teruggaat of juist integendeel een slachtoffernazaat van diezelfde kruisridder betreft, is onbetekenend en van geen enkel belang om een gezondheidscrisis te bestrijden. Het kunstmatig onderscheid tussen bepaalde gemeenschappen is een zinloze discussie die in dit specifieke verband ook helemaal niet gevoerd moet worden.)
  Hoe is het dan in ’s hemelsnaam mogelijk dat deze drie eenvoudige gegevens na bijna een half jaar nog altijd niet van hogerhand dagelijks opgevolgd worden, in een zogenaamde ongeziene gezondheidscrisis die we sedert mensenheugenis meemaken? Omdat het dan voor iedereen klaar en duidelijk zou zijn dat er in feite niets speciaals aan de hand is, helemaal niets?

  Waarmee men momenteel de bevolking angst aanjaagt, zijn het aantal besmettingen in elke gemeente en dan nog liefst omgerekend per 100.000 inwoners, om het zo dramatisch mogelijk voor te stellen. Wanneer er bijvoorbeeld in Herstappe, de kleinste gemeente van België, één inwoner corona zou krijgen, zijn dat er op die manier omgerekend niet minder dan 1.265! Oei, oei, oei, donker-donker-donkerrood, kijk toch eens hoe heel érg allemaal die pandemie ons land treft! Terwijl die éne besmette man ondertussen gewoon rustig verder ploegt op zijn veld of die éne besmette vrouw zonder het minste hoestje de vaatwasmachine leegmaakt…
  Om van een epidemie te spreken in een regio of van een pandemie in heel de wereld, moet er sprake zijn van een besmettelijke ziekte die onbeheersbare medische noden én een significante oversterfte veroorzaakt. Maar die hebben we wereldwijd met COVID-19 nog altijd niet vastgesteld. Onvoorwaardelijke believers zullen zeggen dat dit dankzij de lockdown en ander vrijheidsberovende maatregelen is gekomen. Sta mij althans toe daar reuzengrote vragen bij te stellen.

  Gouverneur Berx gaat niet alleen juridisch totaal de mist in door een algemene avondklok in te stellen om iets te bestrijden dat er niet is! Er is helemaal geen gezondheidscrisis, want de medische noden zijn niet onbeheersbaar en er gaan niet significant meer mensen dood dan anders! Indien dat toch het geval zou zijn, dan zou ik daar graag onmiddellijk het bewijs van voorgelegd krijgen. Zolang we de capaciteit hebben om hen de nodige medische zorgen te verlenen en hen gepast te behandelen, rechtvaardigen mensen die besmet geraken, gezondheidsproblemen ondervinden en/of een lange genezings- en herstelperiode moeten doormaken, nooit ofte nimmer dat de ganse bevolking van zijn grondwettelijke vrijheid wordt beroofd.
  Gouverneur Berx heeft na het afkondigen van de staat van beleg in de provincie Antwerpen bovendien ook twee brieven gestuurd naar de Vlaamse en naar de federale overheid. Met de vraag om tussenbeide te komen in de financiële gevolgen die haar beslissingen veroorzaken voor de 1,8 miljoen modale burgers van haar provincie. Nu lijkt met mij volkomen buitensporig voor een provinciegouverneur om zogenaamde crisismaatregelen af te kondigen en op te leggen waar zijzelf geen enkele financiële verantwoordelijkheid voor draagt. Of beter gezegd: niet voor kàn dragen, want haar middelen (om provinciale taksen te verhogen om dat allemaal te gaan bekostigen) zijn natuurlijk beperkt. Om maar te zwijgen over de averechtse disproportionaliteit van dezelfde opgelegde maatregelen tussen dat half miljoen inwoners van “het Stad” en die meer dan één miljoen op “de Parking”.
  Wanneer de coronamaatregelen van gouverneur Berx één ding als vanzelfsprekend duidelijk maken, dan is het wel dat het bestuursniveau provincie zijn overbodigheid hiermee fundamenteel bewezen heeft. Zoals reeds vele jaren becommentarieerd kunnen de provincies bij compleet gebrek aan toegevoegde waarde met onmiddellijke ingang beter ophouden te bestaan.
  Wat gaat gouverneur Berx trouwens doen wanneer blijkt dat over vier weken het aantal besmettingen niet drastisch is gedaald? De maatregelen nog verstrengen door aan iedereen in de provincie Antwerpen op te leggen om gedurende 30 minuten te stoppen met ademen? Ik stel dan voor dat zij als volleerde gezondheidscrisismanager het goede voorbeeld geeft…

  PS Wat de onzinnige verplichting tot het dragen van mondmaskers betreft: er zijn in heel België gemiddeld 23 ziekenhuisopnames per dag vastgesteld met corona, gedurende de laatste week – de beruchte zogenaamde tweede golf. Ter confronterende vergelijking: er ontstaan in ons land gemiddeld heel het jaar door dagelijks tweeënhalf keer meer ongewenste zwangerschappen (want er gebeuren ongeveer 20.000 abortussen per jaar, reken zelf maar na). Gaan we iedereen m/v/x nu ook verplichten om vanaf 12 jaar een condoom bij te hebben (en te dragen op drukke plaatsen!), op straffe van een boete à 1.600 euro? Annex een avondklok om het ongewenste-zwangerschapsrisico in te dijken? Waar zijn de angstaangejaagde (en daardoor onnadenkende) believers feitelijk mee bezig, met heel die van de pot gerukte corona-heisa?

  PPS Topviroleugenaars zullen pas van het scherm verdwijnen wanneer ze beseffen dat de mensen (niet de gemondmaskerde believers, maar de gemuilkorfde zwijgende meerderheid) hen achter hun rug stilletjes maar constant vierkant uitlachen. Erika Vlieghe heeft dat al begrepen. Iemand als Marc Van Ranst, die door de politieke microbe gebeten is, tot zijn scha en schande nog niet. (Echte politici leren het trouwens nooit en zijn de permanente risee van de ganse bevolking.) Er is nochtans hoop voor de mediageile professor met de gekleurde lamswollen V-halstruien, want bij zijn eminente collega Rik Torfs bijvoorbeeld heeft dat ook een paar jaar geduurd vooraleer die zich realiseerde dat hij beter het werk kon doen waarvoor de gemeenschap hem rijkelijk betaalt, in plaats van op de kijkbuis de intellectuele clown te komen uithangen.

  • freedom zegt:

   bilderberx stelt; ‘Je hebt maar één absoluut grondrecht: het recht op leven’
   ironisch in een land dat de al vrij verregaande abortuswet nog wil uitbreiden

   Er wordt ons collectief een cruel and unusual punishment, een wrede en ongebruikelijke straf opgelegd op basis van een mediahoax
   verder worden een flink aantal grondrechten opgeschort (terugdraaien is meestal moeilijker) voor diezelfde leugens
   fake news, de msm, zijn de vijanden van het volk; net zoals de ratten van politici die dit allemaal ensceneren en uitvoeren
   ik vrees het ergste als men dit nog lang laat aanslepen en dat lijkt alvast het plan te zijn…

   • freedom zegt:

   • freedom zegt:

    hoe belachelijk het allemaal is kon je gisteren weer zien
    ik keek naar het laatste halfuur voetbalfinale Antwerp- Brugge
    22 mannen op het veld plus scheidsrechters, zonder masker
    aan de zijlijn ballenrapers, wisselspelers, met masker
    in de tribune, vips en bobo’s , naast mekaar zittend, zonder masker
    na de match, allerlei gejuich, mekaar in de armen gespring, met en zonder masker

    dus plebs
    hou u maar aan de bubbel van 5, met masker
    wat een bedrog en hypocrisie!

    doden in Zweden de laatste dagen; 0, geen mondmaskers, asocial distancing
    het nieuwe normaal is nog gekker dan in ‘reptilians’ geloven

   • freedom zegt:

    ook Van Rampst moest weer zijn leugendeut in het zakje doen
    herinner u het privébezoek aan de Panamarenko-tentoonstelling etc
    ook een vip, maar dan een communistische, walgelijk ventje

   • freedom zegt:

    de msm heeft een kans gemist
    ze hadden kunnen zeggen dat het toch wel erg is dat mensen, tijdens het zonnen, zich insmeren en daarbij hun gezicht aanraken
    wat een schande! het plebs neemt vrijheden
    onderdrukken die ongehoorzame meute en snel

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Superspreaders van schadelijke memetische code.

   • freedom zegt:

    ik heb niks met Trump
    u vergist zich van vijand
    ik klaag enkel de covidscam aan

    uw onwetendheid siert u niet

   • Anoniem zegt:

    de kontdraaier en memes
    de pot verwijt de ketel
    een boomerressentimentsmediaspektakelantisemitismememetischecodeblablaorgie
    van flauwekul

   • Anoniem zegt:

    kontshaker
    de enige die nog stompzinniger reageert op alles en iedereen dan de patattenkoning

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    MAGA boomers en vaccine/mask/covid-truthers vertegenwoordigen dezelfde politieke sensibiliteit. Een waarbij je als boomer (en dat heeft niets met geboortejaar te maken) niet snapt dat de pragmatische betekenis van je politieke cognities overgedetermineerd is door hun communicatief-kapitalistisch winstpotentieel binnen een door ressentiment gedreven mediaspektakel. Dit i.t.t. gen Z op de chans, die instinctief begrijpen dat clickbait de elementaire deeltjes van onze sociale realiteit zijn. Hashtag “rechts” neologisme van de dag, hashtag consuuuuuumeer “rechtse” hond met bril van de dag, hashtag MIJN GEDACHT!!!

   • Ines zegt:

    Tijd voor u om op staycation te gaan naar ergens waar u tot rust kan komen. Ik denk dat uw toxische mindset ongezonder is dan Corona…

   • Anoniem zegt:

    nogmaals korte samenvatting van alweer dezelfde comment nr10000 van liegkont;
    boomerressentimentsmediaspektakelantisemitismememetischecodeblablaorgie
    van flauwekul
    interesseert niemand, zelfs niet meer lachwekkend want afgezaagd, dom boomertje

   • golemhunter zegt:

    genoeg kontdraaierij?

   • freedom zegt:

    lieg en draai en draai en lieg

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Golemhunter doet me er aan denken dat we Aaron Berger (de chassidische Jood die bijna op de Antwerpse CD&V-lijst aanspoelde) moeten vragen voor een gastrol in F.C. De Kampioenen. Carmen die in zijn armen springt, dagschotels pakken met Xavier, Pico gaan helpen in zijn shtetl in Heverlee, en op het einde allemaal dansen op klezmer-muziek… dan is die eeuwige discussie over de Joodse positie binnen heidense staten definitief van de baan.

   • golemhunter zegt:

    bedoel je dit?

   • golemhunter zegt:

    speciaal voor de Kontdraaiende conformist met totalitaire dromen

   • Toon Piek zegt:

    Jewish life…
    Weergaloos toch dat dansen volgens de joodse traditie? De ‘old grandpa’ die hier de show steelt met zijn danspasjes is 80 jaar, even oud als vandaag de Vlaamse zanger Will Tura! Will Tura is trouwens ook ridder (als je in de Westhoek iemand tegenkomt met paard en zwaard, het zou kunnen dat het ridder Arthur is…)
    Een moderne folkband nog beïnvloed door de kletzmermuziek is The Kletzmatics uit New York, met de naam mogelijk een parodie (?) op The Plasmatics destijds, heavy punkband ook uit New York. Een beetje zoals pogoën op ska, alleen veel, veel sierlijker… Tov Me’od!

   • Kustem zegt:

    weergaloos, zo danst ook patattenboer Paul tussen zijn patatten

   • golemhunter zegt:

    meer mijn stijl

   • Toon Piek zegt:

    Ken je deze ‘Jewish grandmother’? Inge Ginsberg is de naam en heeft nog voor Hollywood gewerkt. Ook heeft ze nog een rol gespeeld in de spionage eind W.O. II. en was o.m. getuige van een geheime operatie in Zwitserland waarbij de gevangengenomen SS-generaal Karl Wolff, gewezen opperbevelhebber van de Duitse troepen in Noord-Italië, werd uitgewisseld als deal tussen de Duitsers en de Amerikanen, waardoor de oorlog in Noord-Italië 6 à 8 weken vroeger kon worden beëindigd en kunstwerken als het Laatste avondmaal, de bekende muurschildering van Leonarda da Vinci in Milaan, voor verder teloorgang werden behoed. Het nummer Totenköpfchen bracht ze met de Zwitserse metal band Inge and The Tritone Kings in het voorprogramma van het Eurovisiesongfestival in 2015.

   • golemhunter zegt:

    een van mijn favs
    Orphaned Land werd gevormd in de lente van 1991 in Israël, aanvankelijk onder de naam Ressurection, maar deze werd in 1992 veranderd. Hun muziekstijlen is een mix van progressieve, death en doommetal, aangevuld met Midden-Oosterse invloeden. Elk album handelt over twee tegenstellingen: oost en west, heden en verleden, licht en duisternis en God en Satan.

   • Toon Piek zegt:

    Voor mijn reactie op Orphaned Land zie verder.

  • Boomer zegt:

   Prachtig verwoorde analyse, de nagel op de kop.
   Maar helaas geldt hier weerom de regel dat je met leugens een heel eind vooruit kan komen, doch er nooit mee kan terugkeren.
   Laat dit nu de echte reden zijn, NOOIT gaan ze toegeven dat ze totaal fout waren en nog steeds zijn, daar zijn ze immers veel te laf voor.
   Wij zullen, vrees ik nog een tijdlang met muilkorven rondlopen en hopelijk brengen nieuwe verkiezingen soelaas, want ook die zitten er met zekerheid aan te komen.
   Dit zal dan de enige manier zijn om de rekening te presenteren voor al dat geklungel maar helaas zal het grootste kwaad al geschied zijn, een economische ravage.
   De Nieuwe Vlaamse Attila zal het tij niet keren, die gaat ook op zijn bek, gegarandeerd als hij met de Puntige Sloefen hoopt te regeren, liefst met bijzondere volmachten.
   Hopelijk zijn er nog genoeg politici met gezond verstand om dat tegen te houden, alhoewel ik ook daarover mijn ernstige twijfels heb, ze zijn immers allemaal machtsgeil.

  • Toon Piek zegt:

   Orphaned land betekent ouderloos of verweesd land, waarmee wellicht Israël bedoeld wordt? Er zijn wel meer metalbands uit het mediterrane gebied die zich laten inspireren door historische gebeurtenissen uit het land van de Bijbel of ermee in verband kunnen worden gebracht, zoals Septicflesh, de band van Christos Antoniou (uit Athene), genre symfonische deathmetal, met de recente videoclip The Vampire from Nazareth (zie YT) uit hun nieuwe DVD. Antichrist metal! Christos Antoniou heeft ook klassieke stukken en suites gecomponeerd en zijn broer Spiros Antoniou speelt ook bij de band (zanger, bassist en visueel artiest). In zekere zin visionair was de videoclip Pyramid God, want uitgebracht voor de hel losbarstte met IS en Belgische F16’s naar Jordanië trokken (groen licht voor de coalitie tegen IS in de operatie Desert Falcon in september 2014). Dit najaar gaan ze opnieuw. The Pyramid God is watching…

   • golemhunter zegt:

    nice
    dat zijn beelden uit Immortel (ad vitam) 2004 van enki bilal

   • Benny zegt:

    @GK
    voor de fun
    en voor de duidelijkheid
    ik geloof er NIET in

   • Toon Piek zegt:

    @golemhunter
    De verwijzing naar de film maakt veel duidelijk. De filmregisseur is de Franse striptekenaar Bilal en de film is gebaseerd op een serie stripromans, deel van de SF-trilogie Alcide Nikopol, zijn debuut als striptekenaar. De piramidegod moet de hoofdgod Horus (ook Horos of Hor) uit de mythologie van het oude Egypte zijn – een gelijkenis met de naam van operatie Desert Falcon. Er zijn voorzeker nog wel parallellen…

 13. Jef patat zegt:

  Machtsgeil zijn is menselijk. Maar dat ze in dit platte bietenland gepensioneerden willen doen marcheren is er verover. Maar inderdaad; die hebben reeds bewezen dat ze kunnen marcheren.
  Tot hun eigen schade en schande. Maar voor mijn part kunnen ze hier allemaal den boom in.
  Dat ze de jongeren leren marcheren. En ze leren aan de bomen schudden. Maar eerst de nadarhekkens rond de bomen opzij schuiven. Maar dat werk is te zwaar.
  Momenteel zijn ze op zoek naar kreupelen voor dat werk.
  Enne……ik ben er terug mee weg. Zelf aan pakken dus. Anders zal er nooit iets gebeuren.

 14. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Mijn homegoy Bill met een bittere blackpill voor onze commentsectie-schimmel…

 15. Greta zegt:

  Mijnheer Sanctorum niet zeveren.
  1) Offerfeest was 31 juli – de huidige besmettingen dateren van 14 dagen terug.
  2) 2 weken geleden waren de maatregelen rondom bubbels reeds versoepeld , dus nougabollen dat je een gemeenschap moet gaan stigmatiseren alsof ze maatregelen niet volgden.
  3) In Melbourne (Australië, voor de simpele geesten hier aanwezig) werd gisteren de avondklok ingevoerd vanaf 20h ’s avonds. Het kan dus erger dan hier en bij míjn weten zitten ze in Melbourne niet bepaald met een islamitische gemeenschap!!!

  Dat je net Duffel noemt als fietstocht. Toevallig vertrok ik er gisteren een fietstocht (met mondmasker). Het viel op dat ze naast de Dijle borden hadden geplaatst ( mondmasker verplicht). Velen met mondmasker gezien, maar evenzeer zonder en niet één van die zondaars die geklasseerd kan worden bij de door u ,bij voorkeur, gestigmatiseerde gemeenschappen.

  Dat besmettingen sneller verspreid worden in groepen van grote familie’s waar kleine bubbels moeilijker hanteerbaar zijn en culturele achtergrond sterke sociale netwerken hebben ,vrij evident. In steden waar mensen dichter op elkaar wonen, ze afhankelijker zijn van elkaar, 1,5m afstand te houden moeilijker te handhaven, dan in het boerengat Overijse waar u woont en vrij voor hebt kunnen kiezen, wat voor velen in die getroffen wijken niet echt van vrije keuzes gesproken kan worden.

  • Boomer zegt:

   Wat kan je tegen dergelijke wijsheid in pacht inbrengen?
   Het drama in onze samenleving is dat alles wat ook maar een zweem van linkse wijsheid meent te bezitten zich geroepen voelt om zijn/haar steentje bij te dragen aan deze collectieve onzin/waanzin.
   Opgeklopte hysterie waarvan men met man en macht de oorsprong blijft ontkennen en er op een slinkse manier misbruik van maakt om politieke agenda’s erdoor te duwen tegenover een machteloze, bang gemaakte gemuilkorfde bevolking.
   Niks om fier over te zijn, eerder een bewijs van een laffe bende leugenaars en bedriegers.
   Ik fiets niet met een mondmasker op alwaar ik langs terrasjes rijd waar ze lekker zitten te keuvelen zonder mondmasker, alsof er corona virussen rondvliegen in de natuur.
   Stop AUB met uw mateloos gezwam dat kant noch wal raakt en gelukkig voor ons beginnen er nu ook wetenschappers te twijfelen aan de verkondigde zever in pakskes.
   Maar nogmaals, met leugens kan je een heel eind vooruit komen doch niet mee terug en daar zit het echte probleem van pers, media en politiek.
   Dus blijven ze maar cijfertjes manipuleren en drama’s verkondigen alwaar de realiteit helemaal het tegenovergestelde aantoont, doch in alle talen ontkent worden.

  • freedom zegt:

   ‘In Melbourne (Australië, voor de simpele geesten hier aanwezig) werd gisteren de avondklok ingevoerd vanaf 20h ’s avonds. Het kan dus erger dan hier’
   wat een argument
   het kan altijd erger
   toch blijft het boerenbedrog

  • Anoniem zegt:

   “Velen met mondmasker gezien, maar evenzeer zonder en niet één van die zondaars die geklasseerd kan worden bij de door u ,bij voorkeur, gestigmatiseerde gemeenschappen.’

   “zondaars” worden vanzelf wel gestraft door god;
   mensenlief wat een bang, gehersenspoeld stukje prietpraat
   brave moslims, braaf

  • Toon Piek zegt:

   Het is niet zo evident wat je schrijft! Juan Grabois, leider van de Movimiento de Trabajadores Excluidos (MTE) en van de Union of Workers of the Popular Economy (UTEP) in Argentinië wees er in een interview op dat het preventieve isolatiebeleid dat de pandemie ontketende voornamelijk gevolgen had in die sectoren waar het leven dagelijks doorging : bij de arbeiders ingeschakeld in wat bekend staat als de “populaire economie”. Het gemeenschapsweefsel maakte het mogelijk om de quarantaine zelfs in de strengste stadia te handhaven, wat verklaart dat in Argentinië, in tegenstelling tot andere landen in de regio, het aantal besmettingen en sterfgevallen als gevolg van coronavirussen lager was. https://www.flacso.org.ar/noticias/grabois-de-esta-crisis-se-sale-peor-o-mejor-pero-igual-no-se-sale/

  • freedom zegt:

   1984 In 2020 – Welcome To The “New Normal

   • Anoniem zegt:

   • Toon Piek zegt:

    “Keep the boot on the neck” was een uitdrukking in het Amerikaans leger voor de militaire aanwezigheid van de Amerikanen in Afghanistan in de oorlog tegen de Taliban, nadat de Russen er vertrokken waren.

 16. Duukertje zegt:

  Waarom prijkt bovenaan een foto van het stadsbeeld in Amsterdam?

  • Anoniem zegt:

   goed gezien
   snap ik ook niet

  • Christel zegt:

   Eindelijk dat iemand het toch opgemerkt heeft. Een grapje van JS om te testen of al die trollen hier wel goed kijken en lezen wat hij geschreven heeft, zeker?
   Antwerpen kleurt donkerrood, te laat om naar A’dam te vluchten (zoals toen in 1585, na de beeldenstorm en de invasie van de Spanjaarden heel wat Antwerpse intellectuelen naar het Noorden vluchtten). Ook daar zijn we niet welkom.

   • Anoniem zegt:

    houdt er iemand u tegen om naar Amsterdam te gaan?

   • Toon Piek zegt:

    Daar zal het toverstokje van JS voor iets tussen zitten. Als JS zijn toverhoed opzet, kan men zich aan zulke dingen verwachten… Op de foto bevindt men zich vlak bij de dam, niet zover van het middeleeuws stadscentrum de Wallen, ook de Rosse buurt. Christel met het verkeerde been uit bed gestapt?

   • Toon Piek zegt:

    Dé Dam, wel te verstaan…

   • vuilventje zegt:

    de dames

   • Boomer zegt:

    Antwerpen was 99 jaar lang donkerrood, niets nieuws dus sedert de Nieuwe Vlaamse Attila er zijn keizerrijk heeft gevestigd.
    Heel de provincie neigt ook naar rood dezer dagen, al was het maar om de onvermijdelijke clash met de burger uit te stellen tot in 2024.
    Zeker onze “experten” niet vergeten, ook stuk voor stuk Antwerpenaren met een grotre bek en kromme poten, die het allemaal veel beter weten.
    Nadenken lijkt zowat verboden te worden in onze poco regimes van het eigen grote gelijk.

   • freedom zegt:

    je kan je laten testen op de parking bij Baaart De Zever
    kop op sinjoor …en dan een staafje in de neus
    waar is die grote bek nu?

   • Toon Piek zegt:

    @Boomer
    Van alle burgemeesters van Antwerpen vóór BDW, als je het hele lijstje afgaat, Bob Cools, dat was nog eens een echte! Socialist en orangist (zoals alle V.U.B.’ers?), nu ‘old grandpa’ (86 jaar), stond in HLN met foto (met coronabaard). Hij zal ondertussen naar de kapper geweest zijn… In de Handelsstraat (in de buurt van de Seefhoek) was er vroeger een kapsalon “Windsor” (naar de Britse koninklijke familie?), dat nu niet meer bestaat! Bij je 11e bezoek ontving je er gratis een haarsnit gelijk aan het gemiddelde van de 10 vorige. Er zullen in de straat wel andere kapsalons zijn bijgekomen…
    Fragment op YT uit een Panorama-uitzending daterende van 1988 (nog tijdens het burgemeesterschap van Bob Cools met de opkomst van Vlaams Blok)

 17. dzjakkedzjakke zegt:

  Om maar te zeggen dat er oooh zo voorzichtig moet worden gecommuniceerd omdat overal tenen verspreid liggen waarop je bij het minste verdachte woord argeloos een mijn doet afgaan. Frank Van Tussenbroek heeft me een heldere kijk gegeven die je nergens anders vindt, als in een rubriek van Sanctorum.

  • Christel zegt:

   Vooral op de lange trollentenen 😂. Grappig hoe ze massaal op mijn postje reageerden. By the way, dat verhaal van dokter Van Tussenbroek wordt massaal gedeeld op Fb. Ben het meermaals tegengekomen 😉. Met de groeten van het Antwerps maske met ‘een grote bek’

   • freedom zegt:

    correctie
    grote bek en dikkenek
    iemand die lacht met je bullshit een trol noemen is wel erg makkelijk maar maakt niet dat wat je schreef opeens ergens op slaat, maske(r)

   • Boomer zegt:

    Massaal reageerden op mijn postje…..
    Bescheidenheid siert U…
    Ook een Antwerpse eigenschap wellicht

   • Toon Piek zegt:

    Massaal gedeeld, hopelijk ook massaal gelezen, want het was nog al lang…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s