Vluchtroute Somers & Crevits: een strak plan

Minister-president Jambon geeft een korte, nietszeggende verklaring, minister van volksgezondheid Wouter Beke mompelt wat tussen zijn tanden en vertrekt ook haastig. Het is vrijdag, het verlof nadert, weet u, de valiezen zijn gepakt.
De gimmick van de dag was evenwel het nieuws dat de Vlaamse excellenties Bart Somers en Hilde Crevits door een zijraam waren gevlucht, kwestie van de pers niet hoeven te woord te staan. Ze hadden blijkbaar dringender bezigheden, Somers moest naar het schijnt ‘op reis’.
Mijn hypothese: dit is meer iets als ratten die het zinkende schip ontvluchten. Een simpele daad van zelfbehoud.

Twee VRT-cameralui hadden de venstervlucht opgemerkt, waarbij ik me dan afvraag waarom ze de opnameknop niet hebben ingeduwd om dit onvergetelijk schouwspel te vereeuwigen.
Niettemin wil ik hier een pluim geven aan onze veel bekritiseerde openbare omroep: de manier hoe VRT-journalist Pieterjan Desmet (*) de schichtige politici het vuur aan de schenen probeerde te leggen, en hoe Stef Meerbergen in Terzake de verantwoordelijke voor de contactopsporing Karine Moykens op de rooster legde, is voorbeeldig.

Het vertoon blijft natuurlijk ontluisterend, en de vragen blijven. Deze Vlaamse regering is niets waard. Ze is nog slechter dan de vorige en we hadden jammer genoeg corona nodig om te beseffen dat wij gewoon de bestuurders niet hebben die de titel van staatsman/vrouw verdienen. Fuck de Vlaamse deelstaat, met deze lilliputters gaat het van kwaad naar erger.
Brokkenpiloot Beke moet opstappen, beseft zowat iedereen. Maar wie gaat hem vervangen? Jambon is, ondanks zijn bijnaam ‘sterke Jan’, een grijze muis die het schip stuurloos laat dobberen. Somers en Crevits, twee grote politieke beloften, ontsnappen als in een komedie door het raam om geen lastige vragen hoeven te beantwoorden.
Managers met verantwoordelijkheidsgevoel zouden nu een war room bemannen, een commandopost waarin ze blijven tot de brand geblust is, schrap die vakantieplannen maar, het is alle hens aan dek. Helaas dus.

We maken ons andermaal internationaal belachelijk, maar ondertussen swingen de covid-infectiecijfers de pan uit en gaan we een nieuwe lockdown tegemoet omdat men er niet in slaagt de infectie-clusters te isoleren. Voor Antwerpen gaat dat onder meer over bepaalde wijken in Borgerhout, wist gouverneur Cathy Berx tussen neus en lippen te vertellen, maar dat ligt delicaat want ze wil ‘bepaalde gemeenschappen niet stigmatiseren’.
Snapt u het plaatje? Bestuurlijke onkunde en politiek-correcte schaamte, het ligt dichter bij elkaar dan men soms denkt. Aangenaam weekend nog. De plannen om te emigreren nemen hier steeds vastere vormen aan. Als Somers en Crevits de biezen pakken, ik ook dan.

(*) Vermoedelijk is iemand toch op het matje geroepen, want de dag nadat Pieterjan Desmet melding had gemaakt van de venstervlucht, verscheen op de VRT-webstek van hem een sussende tekst die eindigt met de woorden ‘Laat ons wat gisteren gebeurd is snel achter ons laten.’. Sorry Pieterjan, dat is nu net wat we niét moeten doen. Voor de rest goed bezig.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

79 reacties op Vluchtroute Somers & Crevits: een strak plan

 1. dzjakkedzjakke zegt:

  Er waren ZES ministers van volksgezondheid. Waar zijn de anderen? Al aan wal?

 2. erik vandeweerdt zegt:

  Vergeet de Turkrencluster in Beringen niet….

  • dzjakkedzjakke zegt:

   Aleen in Beringen? Molenberg, Genk, Helchteren: Daar zijn hele gemeenschappen gevestigd die enkel de islam als religie hebben (grote oorzaak van de mislukte multicul), eigen recht, eigen economie, eigen geheime (grijze wolven) politie, eigen trouwvieringen (de straat is van ons) noem iets en ze hebben het apart. Wij, ‘autochtonen’ mogen hen geen ‘allochtonen’ noemen van de rode politieke correctheid. (Wat een kloterij, woorden verbieden!!!) De ziekenhuizen daar boomen qua geboortegolven en covid. Ja, daar worden ze natuurlijk geteld…. als belgen! Dat staat ook nog op hun paspoort, handig voor het melken van de autochtone staat, die de hunne niet is, want die is vanzelfsprekend Turkije waar hun (eigenlijke, tweede, derde…) huis staat. “Heusden, het ziekenhuis met de meeste geboorten” staat dan er in de krant ‘het gejank van Limburg’…
   Het probleem met de ‘tweede golf’ is dat iemand -correct politiek- NIET mag zeggen dat het in de enclaves van de allochtonen is, dat ze zich aan de voorschriften van de godbetert belgische vreemde staat niets gelegen laten. (En niet alleen in Limburg, Gent is nog erger, met lieve padvinder Bartje). De Tobbackx(sen?) hebben het al ondervonden. De burgemeester in Leuven heeft nu een exotischer naam. Daar is de omvolking ook al goed op weg.
   En nu zit de Hoge Veiligheidsraad zich af te vragen hoe ze dat kunnen verkopen, zonder incorrect te worden. In Antwaarpe gaan ze er zelf iets aan doen (de NVA is wat nuchterder) en ze gaan Borgerocco in de gaten proberen te houden. Klap op de vuurpijl: “dat mag” zegt de Hoge Ambtenaar van België, en hij doet alsof hij er ook maar iéts aan te zeggen heeft.
   De horde opvreters die zich ‘politieker’ benoemt, beseft dat ze nu ontmaskerd wordt, omdat ze wel de belastingcenten steelt, maar door het venster vlucht voor de verantwoordelijkheden. Maar wat zijn ze toch mooi opgedirkt, Bart Bravoure en Weyts , zot van glorie, met mooie dure auto’s en diners en zo ….
   All animals are equal.

   • dzjakkedzjakke zegt:

    Erratum: (En niet alleen in Limburg, In Gent is nog erger, ‘*met overloper Termont, en in Mechelen*’ met lieve padvinder Bartje).

 3. Anoniem zegt:

  Maggie De Block zal niet door het raam klimmen.

 4. Genoeng Kontdraaierij zegt:

  A propos “bepaalde wijken in Borgerhout”, JS is voor zover ik weet altijd helder en consistent geweest op dit punt. Maar zijn conspiracy YouTube en Facebook-“rechtse” reply guys moeten nu eens stoppen met hun kontdraaierij en hun standpunt duidelijk maken: is dit een voorbeeld van hoe de aanwezigheid van Abrahamitische memeplexes en populaties een gevaar vormt voor blank leven? Of is Covid-19 een hoax van de viroleugenaars in opdracht van George Soros, Bill Gates, de Reptillians en de vaccin-industrie om 5G-zendmasten in onze piemels te kunnen steken, gewoon een griepje en bovendien “de meesten gaan er niet eens dood van dus allez doe alsof het niks is en ga zonder mondmaskers dagschotels consuuuuuumeren voor het heilige BNP”? Het is het een of het ander.

  • Toon Piek zegt:

   Je hebt je naam niet gestolen!

  • Anoniem zegt:

   Het is niet het een of het ander

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Jawel, want als Covid-19 een niemendalletje is, dan liggen de moslims iets dat niet bestaat niet te verspreiden.

   • Anoniem zegt:

    dat zijn nog altijd twee aparte dingen
    moslims trekken zich nergens iets van aan en covid is een nwo constryctie net zoals de multicul.

   • Anoniem zegt:

    constructie

   • Anoniem zegt:

    trouwens reptilians sleur je er altijd bij om alle ‘conspiracies’ belachelijk te maken
    Soros, Gates, vaccinindustrie involved? absoluut!
    net zoals viroleugenaats zoals Van Damme en vele anderen, Tedros WHO etc

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    “moslims trekken zich nergens iets van aan en covid is een nwo constryctie net zoals de multicul.”

    Dat eerste wil ik best wel geloven, maar als Covid-19 onzin is (quod non), dan is dat ook weer niet zo’n probleem dat moslims zich onttrekken aan de fysieke hygiënemaatregelen (als exoterische verpakking van sociaal-culturele hygiënemaatregelen) van de kaffir-samenleving. In feite zijn de covid/mask-truthers de perfecte nuttige idioten voor de linkse multicul-ideologie, door de concrete bedreiging die er momenteel van uit gaat te minimaliseren. Cognitieve dissonantie uw naam is pseudo-rechtse superverspreiders van Facebook-boomernarratieven.

   • Anoniem zegt:

    GK
    We moeten dus maskers dragen om anders te zijn dan moslims?
    Heel rare opvatting van cognitieve dissonantie.
    Een leugen ondersteunen omdat er een groep is die zich sowieso nergens iets van aantrekt ?

    Niemand houdt je tegen een masker te dragen of een vaccin, als dat er ooit komt, te laten inspuiten.
    Mij echter niet gezien met dat vergif.
    Het ene vaccin is het andere niet. voor bepaalde ziektes kan dat nuttig zijn.
    Wat ze ons nu willen verkopen, rna vaccins etc, is gruwelijk.
    En verplichten?
    Als de bange schapen ingeënt zijn, waarom dan nog angst voor hen die dat niet zijn?
    Waarom die behoefte om andermans leven en keuzes te bepalen?

    Enfin, ik weet al langer dat we over alles bijna anders denken
    Als je hieronder weer een rechtseboomer-autoplay-dagschotel-ressentimentsriedel wil posten, ga je gang.
    Ik hou het hier voorlopig bij, toch welgemeende vriendelijke groeten.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Nee, niet om de moslims te ownen. Dat schrijf ik niet, maar jij kan niet begrijpend lezen, dus het maakt niet uit wat ik schrijf. Wel omdat Covid-19 echt en buitengewoon ernstig is, maar jullie “rechtse” Facebook-boomers hebben jullie conspirationele gnosis en te weinig metacognitieve vaardigheden om kritisch te zijn t.a.v. jullie eigen pseudo-kritische ingesteldheid, dus ik ga geen rationele argumenten gebruiken. Dat is ook niet erg, want, en dan komen we bij het volgende punt,…

    “Waarom die behoefte om andermans leven en keuzes te bepalen?”

    Ik ben geen democraat, dus dat argument werkt niet tegen mij. Zelfbeschikkingsrecht is gewoon maar een zoveelste discours onder de discours, bro! Het wordt dus sowieso een spuitje. Een vaccin-spuitje, of, euh…. iets anders voor de “’t is gewoon een griepje hashtag plandemic hastag viroleugernaars!!!!!”-boomers…

   • freedom zegt:

    ‘Ik ben geen democraat, dus dat argument werkt niet tegen mij.
    Zelfbeschikkingsrecht is gewoon maar een zoveelste discours onder de discours, bro!’
    ik denk dat daarmee alles gezegd is.
    het is vooral erg dat je zelf niet inziet hoe ziek, griezelig en totalitair zo’n stelling is.
    en oerdom
    het maakt meteen duidelijk dat het totaal geen zin heeft om met jou over gelijk wat te discussiëren.
    ik zal dat hierna dan ook niet meer doen.

    verder
    metacognitieve vaardigheden ontbreken bij je critici beweer je
    schelden, onbewezen assumpties, valse beschuldigingen en extreme rigiditeit kenmerken zowat al jouw antwoorden.
    daarmee overtuig je niemand.

    jouw wil is geen wet en zal dat nooit zijn behalve voor je eigen leven, waar je blijkbaar braaf en met muilkorf aan het lijntje van de overheid loopt, dus berg je dictatorambities maar op.
    niemand luistert naar je bevelen en theorietjes van de koude grond die kant noch wal raken.
    dat klopt niet helemaal, we lezen het af en toe en denken schouderophalend; ‘daar is dat warhoofd weer’.
    voor de rest ben en blijf je, tot je grote frustratie, quantité négligeable.

    je bent blijven steken in een bad trip waarvan het nog maar de vraag is of je er ooit uit geraakt. ik ga het niet blijven volgen, het is echt niet om aan te zien.
    tot nooit meer, salonsjamaan.

   • Kustem zegt:

    toch wil ik Genoeg Kontdraaierij feliciteren.
    hij is de enige die erger en nog incoherenter kan zaniken dan de andere zeikblaas, de fopchinees pipi.
    dat doet niemand hem na.

   • Eric zegt:

    GK: er valt niet te kiezen, COVID19 bestaat spijtig genoeg echt en dankzij de Europese politici werd het in Europa in omloop gebracht. Bewust. Opzettelijk. Geen twijfel aan, het is een strategie. China heeft het virus i. s. m. Gates en zijn WHO ontwikkeld. Doel: miljardenopbrengsten via vaccins, uitbreiding van controle over de bevolking, alibi’s om het oplossen van door de Europese politiek gecreëerde onoplosbare problemen uit te stellen, Trumps herverkiezing verijdelen. Zonder verstandige conspiracy theory valt wat gebeurd is niet te verklaren. Totale achterlijkheid van de Europese politici is daarbij geen optie. Zo achterlijk kunnen slechts hard core debielen zijn. En dat zijn ze niet, ze weten verdomd goed wat ze doen (zie bijvoorbeeld het verbod en tegenwerken van HCQ+zink) . Een bewuste strategie is de enige rationele verklaring voor die perfecte opeenstapeling van ‘stommiteiten’ . De kathedraal van Antwerpen is daarmee vergeleken een klunzig stukje.

   • Toon Piek zegt:

    DIALOOG MET EEN LONGVIRUS

    Het longvirus zegt tegen de mens : “Ik ben die ben.”
    De mens antwoordt : “Ik ben en straks misschien niet meer.”

  • dzjakkedzjakke zegt:

   Zot gezopen, ik heb het voor één keer nog eens gelezen. Voortaan weer negeren (sorry voor het woord neger)

   • maskermuil zegt:

    wetenschap, bedrog en leugens nomorefakenews

    Alert to citizens, governors, mayors, presidents, prime ministers, and public health officials—

    You want science. You always state that. Well, here is your very own science.

    The reference is: “Nonpharmaceutical Measures for Pandemic Influenza in Nonhealthcare Settings—Personal Protective and Environmental Measures.” Published in: “Emerging Infectious Diseases, Vol.26, No. 5, May 2020.” (That journal is published by the CDC.)
    https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/5/19-0994_article

    I quote from the abstract: “Here, we review the evidence base on the effectiveness of nonpharmaceutical personal protective measures and environmental hygiene measures in non-healthcare settings and discuss their potential inclusion in pandemic plans. Although mechanistic studies [*] support the potential effect of hand hygiene or face masks, evidence from 14 randomized controlled trials of these measures did not support a substantial effect on transmission of laboratory-confirmed influenza. We similarly found limited evidence on the effectiveness of improved hygiene and environmental cleaning.”

 5. Toon Piek zegt:

  Einde van het neoliberalisme? Begin van het einde!

  • Noppes zegt:

   Bah; het neoaliberalisme is gewoon een strekking. Je moet liberalisme het best op plaatselijk vak benaderen.
   Internationaal kunnen wij; dwergen; er weinig aan veranderen.
   Tussen het volk speelt zich de plaatselijke politiek af. En daar mag je werken en proberen iets op te bouwen maar één gestuurde overloper kan/zal het werk van een hele ploeg om zeep helpen. Daar kan je zoveel werk en tijd in steken dat al het ander werk ten bate van de kiezers in de riolering verdwijnt. En dat is hetgeen ik de Vlaamse partijpolitiek verwijt op plaatselijk vlak. Ze zijn te vlug tevreden. Ze proppen hun kieslijsten vol met diploma’s om aan te tonen dat ze meer verstand hebben dan het domme plebs.
   Maar of die diploma’s betrouwbaar volk zijn is een andere zaak. Ik heb er velen zien komen maar weinig om te werken voor het volk. En als er dan nog tussen zitten die werken tegen hun partij en of komen voor de postjes en een vrijgeleide krijgen wegens gebrek aan toezicht dan worden de inspanningen van honderd overtuigde Vlamingen in de vuilbak gekieperd.
   Meer nog. Ze stappen op.

  • Toon Piek zegt:

   Een van de problemen met het neoliberalisme van vandaag is dat het leidt tot meer openbare wanorde en onveiligheid. Men stelt de individuele vrijheid steeds meer boven de regels die het samenleven van de gemeenschap in goede banen moeten leiden. Bv. een zelfstandige stukadoor gaat ergens in de stad in een nieuwbouwwoning gedurende een bepaalde tijdspanne bepleisteren. Meneer de stukadoor rijdt uiteraard met een grote bestelwagen met naam en toenaam, gsm-nummer goed zichtbaar erop aangebracht. Meneer trekt zich geen fluit aan van verkeersregels, parkeert zich waar het hem goed uitkomt, ook wanneer er plaats vrij is in voorziene parkeervakken en dit onder het goedluikend oog van ordehandhavers. Op den boerenbuiten is dat veel minder een probleem maar in een stad leidt niet toepassen van verkeersregels tot chaos. Omwille van de hogere bevolkingsdichtheid zijn die er niet voor niks! En zo zijn er tal van voorbeelden van toenemende permissiviteit op te noemen. Op het allerhoogste bestuursniveau dan zijn ministers die door de venster naar buiten glippen daar ook een voorbeeld van. Het neoliberalisme veronderstelt in theorie “een sterke en onpartijdige staat” maar in de praktijk komen er steeds meer scheurtjes en barsten in…

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Dat is idd waar. Meer nog, veel sociaal handelen in een laat-neoliberale samenleving is gebaseerd op arbitrage van de kans op gedifferentialiseerde normhandhaving t.a.v. bepaalde groepen, differentiatie die gebaseerd is op de poësis van het door ressentiment gedreven mediaspeltakel t.a.v. die groep. De autochtone zelfstandige die jij beschrijft gaat er van uit dat hij met zijn vervuilende camionette mogelijk niet zal beboet worden als hij fout parkeert, want “hardwerkende Vlaming” ziet u. Die wil de politiek niet tegen zich in het harnas jagen. Zelfde met al die idiote mask truthers. Daar durven politie en politici helaas ook niet de honden op los laten, want hoewel gevaarlijk voor de volksgezondheid is hun basisingesteldheid er een van perfecte idiotie ten dienste van het heilige BNP.

    De zwarte en Noord-Afrikaanse populaties op de Antwerpse Meir dan, die zich 0,0% aan de corona-maatregelen houden (niet omwille van een of ander boomer-rechts samenzweringsnarratief dat ze van YouTube of Facebook gehaald hebben, maar gewoon omdat ze lak hebben aan de blanke normaliteit) gaan er ook van uit dat de politiek niet tegen hen durft optreden, want als hyperconsumenten zijn ze eveneens goed voor het BNP (je had de lange rij zwarten maar eens moeten zien voor de Foot Locker op de Meir en andere verdelers van onderklasse-bling toen de winkels terug open mochten), en bovendien “blank rasiesme ziet u hashtag BLM hashtag decoloniseer dit en dat”. Daar willen neoliberale politici, m.i.v. als “rechts” in de markt gezette politici als De Wever, zich niet aan verbranden. Op dat vlak is vulgair economistisch “rechts” een even groot gevaar als links, alles is toegestaan zolang je het maar incalculeert als een cost of doing business.

   • Anoniem zegt:

    stop je masker in je reet, fascist.

   • Toon Piek zegt:

    Hardwerkende Vlamingen en hardtegenwerkende Vlamingen, zoiets als antifa en antiantifa…

 6. Barack Oboomer zegt:

  smart black lady

 7. siegfried zegt:

  Waar zou JS naar toe emigreren?

  • vuilventje zegt:

   Thailand?

   • siegfried zegt:

    Gij schijnt niet te weten hoe warm het daar is. Bovendien met een onverstaanbare taal en geen boekwinkels.

   • vuilventje zegt:

    ik weet heel goed hoe heet het daar is.

  • Toon Piek zegt:

   Naar Wenen (deelstaat van Oostenrijk, naast prachtige cultuur- ook feministische stad)?

  • dzjakkedzjakke zegt:

   Hij zal niet emigreren Wilfried. Hij wordt al veel eerder opgepakt, (zoals in de jaren dertig tot vijfenveertig van de vorige eeuw ook miljoenen joden werden opgepakt en niet werden gedood.) en met hem de rest van de incorrectie bende. Je zult hem daar ontmoeten, het is die graatmagere kletskop met een te grote dunne bril, die alle dagen “de strontaart” moet lezen als enige ontspanning.

   • Anoniem zegt:

    Toon, je overtuigde me bijna tot je feministisch schreef.

   • Toon Piek zegt:

    Wenen past bij JS, maar Wenen is ook een voorbeeld van ‘gender mainstreaming’. Dat heb ik tenminste gehoord op BBC4 uit de mond van Leslie Kern, die Canadese feministe – ik moet haar boek nog lezen, want ik zou wel eens willen weten hoe een feministische stad er eigenlijk uitziet. Wenen is de stad van de klassieke muziek, maar er is ook moderne architectuur in Wenen. Nee, ik heb zo’n vermoeden dat als JS ergens naar emigreert, het Wenen zal zijn. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar mocht zich de gelegenheid voordoen, zou ik de stad wel willen bezoeken.

 8. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Wit-Rusland vind ik wel een aangenaam land. Zoals het naam al aangeeft is het eigenlijk een kopie van Rusland, maar dan met blanken i.p.v. negers.

  • vuilventje zegt:

   ja, ik twijfel altijd
   Polen, Hongarije, Belarus
   mooie vrouwen, goedkoop leven maar koud…

   • Jajah Aboe zegt:

    Als het koud is zijn de warme plaatsjes aangenamer. Misschien dat juist daarom de vrouwen er mooier zijn?

   • vuilventje zegt:

    warme, vochtige plekjes hebben hun charme

 9. Peter zegt:

  Beste Johan Sanctorum,
  Volgde dezelfde dag de Coronacommissie in het Vlaamse Parlement (dat werkt nog, in tegenstelling tot het Belgische) en de voor mij opmerkelijkste passage was wel deze met de professor grondwettelijk recht tijdens de middagvergadering van 17-07-2020 (begint op 10:32)

  Uiteenzetting prof grondwet 1:37:02 tot 2:10:02
  Vragen van 2:10:11 tot 2:31:33
  Antwoorden van 2:31:34 tot 2:56:58
  Als u alleen maar de vragen van de parlementsleden aanhoort weet u ook waar het schoentje knelt: België werkt niet meer. Vanmiddag wordt Beke ondervraagd, en de voorzitter van de Corona-commissie heeft de ministers al laten weten maar beter niet te ver weg van Brussel op vakantie te gaan. Benieuwd of het Vlaams Parlement ermee instemt straks om het zomerreces op te schorten en verder te werken. Daar België niet meer werkt moet Vlaanderen het zelf doen want het is duidelijk wat de slechte prestaties tijdens deze crisis veroorzaakt, namelijk de onmogelijke Belgische staatsstructuur waar zelfs de verkozenen niet meer uitraken. Stel je voor; contact tracing is Vlaams maar de bijbehorende IT is federaal.

  • dzjakkedzjakke zegt:

   Helemaal correct. België werkt niet meer. Mede daarom gaan de liberalen nu al het voortouw nemen om alvast het kiessysteem in hun voordeel te wijzigen.

  • Toon Piek zegt:

   IT Vlaams, probleem dan opgelost?

 10. Anoniem zegt:

  “De plannen om te emigreren nemen hier steeds vastere vormen aan.”

  • PiPo zegt:

   (excuus, ik plaatste per ongeluk mijn comment)
   Sanctorum zei: “De plannen om te emigreren nemen hier steeds vastere vormen aan.”
   Welke landen zijn in uw ogen interessante landen om naar te emigreren?

Reacties zijn gesloten.