Wie niet ‘woke’ is, is gezien

 

ChineseRevolutieWanneer politieke correctheid alle maskers laat vallen

Op 7 juli verscheen op de website van Harper’s Magazine een open brief van 153 Engelstalige schrijvers en intellectuelen, waaronder Noam Chomsky en Salman Rushdie. De ondertekenaars uiten hun bezorgdheid over de cancel culture (‘uitsluitingscultuur’) van linkse activisten die het anti-racisme gebruiken als een hefboom om andersdenkenden sociaal te elimineren.

BLMAfgelopen vrijdag verscheen op Doorbraak, gelijktijdig met de Nederlandse versie, de Vlaamse open brief die ik opstelde en liet rondgaan. Daarin prominente namen als UA-rector Herman Van Goethem, Johan Braeckman, Mark Elchardus en Carl Devos, mensen die weten wat er zich vandaag op de universiteiten afspeelt. En misschien ook wel niet genoeg doen om het te stoppen. Anderzijds liet een aantal gecontacteerden weten, wel achter de tekst te staan maar hem ‘om privé redenen’ niet te zullen tekenen. Onder hen, dat wil ik nu toch wel kwijt omdat het zo frappant is, Alicja Gescinska, een filosofe die veel schrijft over vrijheid en intellectuele moed.

Want bovendien, hadden ze mij gezegd, ‘zorg dat er genoeg vrouwen op staan of ze gaan je daarop pakken’. Dus werden de Mia’s, de Tinnekes en de Alicja’s zeker niet vergeten. Helaas, het genderevenwicht kantelde desastreus omwille van privé-redenen. Is open brieven schrijven een mannenkwestie?

Soit, De Standaard publiceerde de open brief van Rushdie en C°, maar haastte zich de dag nadien om een rist opinieschrijvers te mobiliseren die het fenomeen van de cancel culture in alle toonaarden ontkenden. Er was niets aan de hand, Rushdie en C° zien spoken. Onze open brief werd door DS overigens genegeerd, De Morgen besliste na wat getreuzel om hem evenmin te publiceren.  Knack zette hem wel op zijn webstek.

Nooit meer slapen

Urbanus

Oudere witte mannen moet stoppen met moppen tappen

BlackLivesMatter is al lang geen gewone protestbeweging meer. Er heeft zich een dominante totalitaire stroom in die beweging genesteld die politieke correctheid een veel extremere invulling geeft dan we gewoon waren. Binnen de logica van het cordon sanitaire was het in Vlaanderen, en zeker in de sector van pers, uitgevers en cultuur, al decennia gangbaar om mensen verdacht van ‘foute’ opinies uit te sluiten. Maar nu werd het tijd voor een groter verhaal.

De nieuwe anti-racistische en anti-seksistische golf is een totaalgebeuren dat de media overspoelt en met het verstand op nul werkelijk op alles schiet wat beweegt. Voor deze revolutionaire garde zitten de racisten en seksisten overal, discriminatie is universeel, en wie het daar niet mee eens is, gelieve op te hoepelen.

Nieuwe termen als intersectionaliteit (combinatie van verschillende onderdrukkingsfactoren) moeten we ons eigen maken. Terwijl alsmaar het woord inclusief wordt gebruikt, is uitsluiting in deze cultuur de regel. En dan het woord woke, sommigen denken dat het iets met de Chinese keuken te maken heeft, dat is natuurlijk niet zo. Alhoewel. Wie woke is (letterlijk: wakker, ontwaakt) moet de slapenden wakker schudden en de slaperigen corrigeren. Elkaar punten geven op wokeness helpt ook.

Humor en satire zijn totaal on-woke, het zou maar eens beledigend kunnen overkomen.

Zin voor nuance, om in debat te gaan, of gewoon eens te lachen, zit er bij deze mensen niet meer in. Humor en satire zijn totaal on-woke, het zou maar eens beledigend kunnen overkomen. De taal en het woordgebruik zijn onderhevig aan voortdurende revisie, om haar uit te zuiveren van ongewenste ondertonen.

Nooit meer slapen dus. Wie enige gelijkenis met de culturele revolutie onder Mao bespeurt, zit er niet ver naast. Na de al bij al nog naïef-idealistische klimaatbeweging is het bij links nu tijd voor het betere werk: BlackLivesMatter is het uit Amerika overgewaaid vehikel om de universiteiten, de media, de cultuurwereld en uiteindelijk heel de samenleving ideologisch te ontsmetten en het open debat gewoon te annuleren.

Toxische fenomenen

oversteken

Neem nu zo’n verkeersbord…

De wokes zijn in feite het voetvolk ofte nuttige idioten van dit nieuwe fascisme. Het gaat voornamelijk om tieners tot prille twintigers, de zogenaamde generatie Z van mensen die na 2000 geboren zijn. Vooral scholieren en studenten dus: sociaal uit de boot vallen is in deze leeftijdsgroep geen optie.

Er hangt een kinderachtigheid over de wokeness, het politieke vervolg is echter niet vrijblijvend. Vanuit een puberale angst om niet aanvaard te worden, is men bereid om zich compleet te conformeren. Isolement is de ultieme straf. Discussies zijn nutteloos en tijdrovend: ontneem andersdenkenden of twijfelaars gewoon het spreekrecht. Het is de plicht van eenieder om het groepsideaal zo ver mogelijk door te zetten en geen enkele dissidentie te dulden.

Daarbij helpen de incentives van de rapperscultuur en allerlei Youtube-influencers die de maat aangeven en de beweging van eenduidige motto’s voorzien. Er ontstaat een opbod van sectair puritanisme, waarbij voortdurend nieuwe ‘onzuiverheden’ aan het licht komen, ‘toxische’ fenomenen (ook een centraal begrip in het woke-jargon), die meteen aan een epuratie worden onderworpen.

Vanuit een puberale angst om niet aanvaard te worden, is men bereid om zich compleet te conformeren.

Witheid en mannelijkheid zijn, hoe kan het anders, twee typische haarden van vervuiling. Vooral witte oudere hetero’s moeten hun privileges inleveren en zwijgen. Natuurlijk kan u het ook niet helpen van met een wit vel en een penis geboren te zijn, maar hoed u voor een verkeerde beweging of foute taal. Alles is namelijk symbolisch en aan interpretatie onderworpen. Rechtstaande tegen een boom plassen is bijvoorbeeld een teken van toxiciteit, niet voor de boom maar wel omwille van de fallokratische bijbetekenis en de belediging aan het adres van vrouwen die dat niet kunnen.

Naar de psycholoog

trucker

De foto die Emmanuel Cafferty zijn baan kostte (Twitter)

U denkt dat ik overdrijf? Helaas. Er is het hallucinante verhaal van de Amerikaanse truckchauffeur Emmanuel Cafferty die langs een BLM-betoging reed, terwijl hij achteloos zijn linkerarm uit het open raam liet hangen, met een wijsvinger die de duim raakte. Eén van de betogers zag er een white power-gebaar in, maakte een foto en zette die met een opruiende commentaar op Twitter. De tweet kwam bij zijn personeelschef terecht en een paar uur later was de man zijn job kwijt. Racisme? Cafferty heeft nota bene Mexicaans bloed in de aderen, zijn moeder is een Latina. Desalniettemin: een witte suprematist. Hij is nu in therapie bij een psycholoog die hem zijn fout moet doen inzien. ‘Welke fout??’ mag de trucker nog honderd keer roepen. Weerom de verkeerde reflex. Als hij schuld bekent en berouw toont krijgt hij misschien zijn job wel terug.

Het establishment en de media gaan mee in de afrekencultuur, uit schrik of uit opportunisme, of beide

Het is geen alleenstaand geval: intimidatie werkt. En opmerkelijk: het establishment en de media gaan mee in de afrekencultuur, uit schrik of uit opportunisme, of beide. Bedrijven willen naar buiten uit demonstreren hoezeer ze wel mee zijn met de nieuwe socio-politieke trend, en aarzelen niet om met veel vertoon een werknemer te ontslaan op simpel aangeven van een woke. Terwijl de antiracisten overal discriminatie zien, ontstaat er een nieuwe categorie van echte gedupeerden, de Cafferty’s, dikwijls doodgewone mensen die het etiket ‘racist’ op zich geplakt krijgen vanwege een meute fanatici. Trump moet nog niet te gauw wanhopen.

Scheermesjes

GiletteDe heksenjacht wordt – o ironie – nu zelfs door merken opgepikt om de interessante doelgroep van jongeren en jongvolwassenen – de millennials dus- aan zich te binden. In een veelbesproken reclamefilmpje van Gilette wordt de klassieke gebruiker van die scheermesjes ter verantwoording geroepen. Onder het motto ‘Is this the best a man can get?’ moet deze in de spiegel kijken en zich afvragen wat er mis is met hem, hoe hij de wereld zo slecht heeft gemaakt, en hoe hij zich kan verbeteren. Foei, witte man. De consument affronteren is het nieuwste-van-het-nieuwste in de reclamewereld.

Daarmee komt de cancel culture in het straatje van de zelfbestraffing en de vrijwillige vernedering terecht, ook dat is maoïsme pur sang. Dat houdt dan weer verband met de al langer sluimerende oikofobie, de schaamte en zelfhaat die ons wordt opgedrongen omwille van onze eigen collectieve identiteit en waarden.

De consument affronteren is het nieuwste-van-het-nieuwste in de reclamewereld

Er staan ons nog mooie tijden te wachten als scheermesjes moeten dienen om tot voortschrijdend inzicht te komen. Noteer tenslotte dat ook deze column, gepleegd door een oudere witte mannelijke hetero (weliswaar met scheerapparaat), als totaal on-woke zal gedeclasseerd worden. Voorlopig voelt het nog aan als een eremerk.

Op een of andere manier,- daar ben ik zeker van,- gaan de wokers finaal voor het loslaten van het westers rationalisme, het kritische denken an sich: het is pure ballast. En dan… rrrrttt, beste dames en heren, gaat het licht uit en laat de islam zich triomfantelijk binnen halen. Dat is nog erger dan een Chinees scenario, en worden we wakker onder de sharia. Houellebecq moet dringend nog eens een roman schrijven, titelsuggestie: Cancel. En nu moet ik dringend naar mijn psycholoog.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

53 reacties op Wie niet ‘woke’ is, is gezien

 1. Anoniem zegt:

  goed stuk, JS
  analyse van een comedian;

 2. Barack Oboomer zegt:

  Woke
  De mening van Donald T.

 3. Christel zegt:

  Wow, u bent me iets voor. Ik wilde net het commentaar van Alex Agnew bij de vorige column (open brief tegen cancel culture) plaatsen. Precies telepathie :-),

  “De westerse samenleving is enorm aan het veranderen door jonge, diverse stemmen. Dat is prima, maar ik heb wel problemen met al die zogenaamde woke strijders voor gelijkheid die vinden dat je meteen gecanceld moet worden als je iets zegt waar ze het niet eens mee zijn”, klinkt het. “Dan ben je mensen niet aan het behandelen als gelijken. Als je de vrijheid van meningsuiting inperkt, stopt rechtvaardigheid, want je ontneemt een deel van de bevolking zijn stem. Zo ontstaat een zweer van meningen die je niet meer hoort. En als die zweer ooit openbarst, kan die alleen maar toxisch zijn.”
  “De sfeer is akelig geworden: wie niet 100 procent slaafs hun woke richtlijnen volgt – die bovendien elke week kunnen veranderen – wordt meteen gekatapulteerd naar het kamp van de vreselijkste mensen. Ik wil woke eisen in vraag kunnen stellen zonder als transfoob te worden weggezet. Als ik mij vanaf morgen een vrouw noem zonder iets aan mijn uiterlijk te veranderen, mag ik dan het recht opeisen om met andere vrouwen naakt te gaan douchen na het sporten? Want je weet zo dat er dan een hashtag #MeToo volgt.”
  https://www.hln.be/showbizz/alex-agnew-treedt-j-k-rowling-bij-over-cancel-culture-als-je-de-vrijheid-van-meningsuiting-inperkt-stopt-rechtvaardigheid~a5763eb2/

  • cynische kus zegt:

   Veel werk bij de dienst bevolking om elke dag die veranderingen te registreren.
   Wat er nu gebeurt is dat het geesteszieke deel van de bevolking eist dat de rest van de mensen (het overgrote deel) hun komedie meespeelt en beloont in hun waandenkbeelden.
   Filosofie, logica, biologie moeten allemaal de vuilbak in.
   De islam zal zo tolerant niet zijn met de linkse voetsoldaatjes die hen nu uit de wind zetten.

   De domste feministes ter wereld vind je ook in het westen.
   De toxic masculine bruut, zoals ze elke normale man met een minimum aan testosteron noemen, zal hen uiteindelijk niet meer uit de klauwen van de echte verkrachters, grooming gangs, shariagekken etc. redden en gewoon aan hun lot overlaten.
   karma is…a bitch!

 4. Poirot zegt:

  Too little, too late.
  Jullie gaan verliezen!
  Hahahaha!
  #BlackLivesMatter ✊🏿

 5. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  “Op een of andere manier,- daar ben ik zeker van,- gaan de wokers finaal voor het loslaten van het westers rationalisme, het kritische denken an sich: het is pure ballast. En dan… rrrrttt, beste dames en heren, gaat het licht uit en laat de islam zich triomfantelijk binnen halen.”

  Wakker-links hoopt (notioneel) dat het westers rationalisme zal gesupplementeerd worden met een niet-westers rationalisme, om zodoende tot een universeel rationalisme te komen. Emancipatie, Verlichting, een “op nieuwe krachten steunende wereld” en al dat soort prietpraat, ziet u, maar dan in een sausje van post-colonial studies en queer theory. Althans, dat is de pretentie. Of links oprecht is omtrent zijn beweegredenen is niet iets waar dissident rechts zich zorgen om hoeft maken. We weten namelijk dat na het westers rationalisme niet een superieur rationalisme komt, maar wel het westers irrationalisme. Dan komen we m.a.w. in wat wakker-links “the cool zone” noemt, zij het dat vooral dissident rechts zal zijn dat de biorealistische hervormingen die zullen opgelegd worden cool zal vinden.

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   Hoe dan ook, het is verkeerd om al dit wakker-links spektakel te interpreteren alsof dit is wat wakker links voor blank (mannelijk, cis-het-normatief,…) rechts aan het plannen is. Wakker links handelt namelijk niet vanuit een positie van sterkte, i.t.t. wat schrijvers en ondertekenaars van dit soort “Met brandende bezorgdheid”-brieven impliciet lijken te veronderstellen. Het is veel productiever om naar wakker-links te kijken vanuit het perspectief van de sociologie van deviantie. Links in zijn geheel WEET dat het de steun van de bevolking kwijt is en dat het proces van politieke (zelf)marginalisering dat sinds de jaren ’80 aan de gang is zich enkel verder zal zetten. Het huidige performatief wakkerheidsspektakel is een proces dat de harde kern selecteert (degenen die onkritisch genoeg zijn om bv. te beleiden dat sommige mannen menstrueren en sommige vrouwen een penis hebben) waarmee links in de marge van de macht (of in de marge van de legaliteit misschien?) zal moeten trachten te overleven de komende decennia.

   Bron: https://www.ecosophia.net/the-flight-to-the-fringes-and-what-waits-there/

   • plebs zegt:

    Als ik sommige koppels zie lopen twijfel ik soms ook of sommige mannen menstrueren en sommige vrouwen een penis hebben. Zeker wanneer zo’n lulletje op zijn kop laat schijten zonder weerwoord en alleen gedwee knikt naar de razende dolle mina.

 6. Anoniem zegt:

  Benjamin Dalle zou zeggen; ‘woke, nooit van gehoord, dat bestaat niet’.

 7. maskermuil zegt:

  scamdemic

 8. Tin Van zegt:

  ‘Ophefcultuur’ of ‘oprotcultuur’ i.p.v ‘uitsluitngscultuur’? ‘Opruimcultuur’?

 9. Tin Van zegt:

  ‘Indexcultuur’? ‘Grotekuiscultuur’? ‘Bancultuur’! Dat is het! Daar kan iedereen zich in vinden.
  En dat van die dames die niet kunnen of durven ondertekenen, dat is ook een goeie! Het feminisme in zijn hemd gezet! BTW, waarom hebben we Mia Doornaert niet gevraagd? Die tekent wel, zou ik zo durven veronderstellen.

  • freedom zegt:

   Jessika Soors hoort dat allemaal niet graag.
   VERBOTEN! schreeuwt ze uit.

 10. Ter uwer info: neen, Mia wilde niet. Tinneke ook niet.

  • PIPO zegt:

   Van Mia Doornaert, die ooit de zelfcensuur op krantenredacties hekelde -ze ként die cultuur, zegt ze, omdat ze zélf bij de krant gewerkt heeft-, verwondert het me een beetje eigenlijk.

   • Christel zegt:

    Misschien heeft het ook te maken met wie de brief heeft opgesteld? JS heeft zijn aversie tegen Doornaert nooit onder de stoelen of banken gestoken.

   • Kustem zegt:

    Heeft de belangrijkste intellectueel van Vlaanderen, PVH, eigenlijk getekend?
    Anders is het een waardeloos document.

   • Anoniem zegt:

    Kustem
    net de lijst herlezen
    Li Pipi Dropchinees staat er niet tussen
    erg jammer want echt een groot licht

  • Tin Van zegt:

   Op de knieën gaan voor Mia en nog ’s vragen, misschien?
   En hoe zit het met Koenraad Elst? Urbanus? En die ene zanger van de ‘Bange, blanke man (kwestie van voortschrijdend inzicht)? Onzer aller Mark Schoeters? Michael Freilich?En die ene griet van ‘Femme de la Rue’ van een paar jaar terug? Dirk Verhofstad (bij gebrek aan Tinneke)? Els Ampe? Onze nip tuck chirurg uit Genk? ’s Kijken, wie nog?

   • Freilich??? Help. Neen, in principe geen actieve politici gecontacteerd, en al zeker geen waterdragers van de Joodse lobby. Schoeters? Nog meer help, zo’n galve gare. Verhofstadt? U meent het niet, er zijn grenzen aan het fatsoen. Er is wel degelijk gekozen voor het academisch-culturele milieu, in navolging van de Engelstalige open brief.
    En op mijn knieën ga ik voor niemand, en al zeker niet voor een barones die met bottox is opgespoten.

  • PIPO zegt:

   Waarom wou Tinneke Beeckman niet?
   Zijn Leo Neels en Jogchum Vrielink gevraagd?
   Een paar maand geleden is door Corona een lezingenreeks over vrijheid en vrijheid van meningsuiting halfweg afgebroken. Zie hier: https://www.uantwerpen.be/nl/centra/vrijzinnige-dienst/lezingencyclus/

   • Ja, allemaal aangeschreven. Vraag het aan Beeckman zelf.

   • PIPO zegt:

    De liberale denktank Liberales heeft een kernlid genaamd Aimé Schrauwen. Hij nam het in een stuk ooit op voor de extreem-linkse activist Peter Terryn -iemand wiens mening hij niet bepaald deelt- wiens meningsuiting bedreigd werd. Schrauwen is niet-blank, en schreef n.a.v. de dood van George Floyd een stuk over racisme en antiracisme. Hij is iemand die zelf al met racisme te maken kreeg, en lid is van BYAR, Belgian Youth Against Racism. Hij en zijn groep strijden dan wel tegen racisme, tegelijk zijn ze tegen het soort “antiracistisch” activisme dat zich onder andere uit onder in het besmeuren van standbeelden van Leopold II.
    Ik vraag me af of die zou tekenen, indien gevraagd.

   • PIPO zegt:

    “visionairbelgie zei: Ja, [Leo Neels, Jogchum Vrielink, etc.] allemaal aangeschreven.”
    Opmerkelijk dat die niet wilden ondertekenen.

   • PIPO zegt:

    De Peter Terryn die ik hier in een andere reactie vernoemde -hij is ook bekend als de “Minister van Agitatie”- noemt zichzelf op Twitter “het ware boegbeeld in de strijd voor de vrijheid van meningsuiting”. Wie weet.
    Zou die ook getekend hebben, indien gevraagd?

 11. PIPO zegt:

  “Misschien heeft het ook te maken met wie de brief heeft opgesteld? JS heeft zijn aversie tegen Doornaert nooit onder de stoelen of banken gestoken.” (Christel)

  Eerst wou ik zeggen, dat het hele punt van het initiatief is dat het niet hoort uit te maken wie mede achter het initiatief staat.
  “Etonnés de se trouver ensemble” hoort bij dit soort initiatieven geen “bug” te zijn, maar net een “feature”. Denk aan dat gezegde toegeschreven aan Voltaire. (“Ik verafschuw wat u zegt, maar …etc.”)

  Anderzijds, er valt iets te zeggen voor wat u aanhaalt. Het gaat niet louter om de mede-ondertekenaars, maar ook over de opstellers, de initiatiefnemers.
  Eigenlijk geldt daar dezelfde opmerking, in wat mindere mate. (Zélfs wanneer men de initiatiefnemers griezels vindt, dan nog zou men achter het initiatief moeten kunnen staan.)

  Het zou beter geweest zijn uiteraard als het initiatief echt ergens opborrelde vanuit mensen of een organisatie die heel erg “neutraal” overkomt.
  Bv. in het geval van Mia Doornaert, als belgiciste, vindt zij het vast niet zo aangenaam om een brief te ondertekenen die uitgaat van een separatistische organisatie en republikeinse mensen. Misschien heeft het daar wel mee te maken.

 12. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Nog even een leuke uitsmijter: het bedrijf achter “Magic: The Gathering” (het meest bekende van die kaartspellen voor fantasy nerds waarin elke speler speelt met een boek kaarten dat hij zelf mag samenstellen uit tienduizenden verschillende kaarten, die hij verondersteld wordt decennialang te verzamelen om zo competitief te zijn) heeft n.a.v. BLM een aantal oude kaarten verwijderd uit hun online databank, en het gebruik ervan op officiële erkende kampioenschappen verboden.

  De gebande kaarten zijn:
  Invoke Prejudice
  Cleanse
  Stone-Throwing Devils
  Pradesh Gypsies
  Jihad
  Imprison
  Crusade

  Waarmee nog eens twee dingen goed geïllustreerd zijn:

  * Cultuurproducten geproduceerd in tempore non suspecto geven blijk van een organisch begrip van ras dat altijd rechtser is dan wat de politiek correctheid toelaat wanneer die producten later, binnen het door ressentiment gedreven pan-westerse mediaspektakel, onder de het vergrootglas gehouden worden. Kaarten als “Stone-Throwing Devils” en “Crusade” bv. zijn zogezegd problematisch omdat het respectievelijk “black creature” en “white enchantment”-kaarten zijn. Het echte probleem is natuurlijk dat een bedrijf dat al 25 jaar met veel succes nerds, de ultieme wezens van pure serialiteit, weet uit te melken met dezelfde formule, voelt dat er meer op til is. Dat er een meer fundamentele bedreiging voor de winstgevendheid in aantocht is die men met een sterke openingszet tracht te pareren.Wakker links gaat nl. in de nabije toekomst eisen dat men het publiek geheim van het hele fantasy genre confronteert, t.t.z. dat de verschillende rassen die elke fantasy-wereld, van Middle Earth tot Magic: The Gathering, bevolken, binnen die universa begrepen worden als uitdrukkingen zijn van verschillende spirituele realiteiten. Dat het fantasy-genre ons m.a.w. leert dat het lichaam verraadt wat een samenleving met iemand wel of niet kan aanvangen, en dat het genre o.a. populair is omdat het deze (vermeende) realiteit als fundamenteel legitiem poneert.

  * Cultuurproducenten anticiperen erop dat de afnemers van hun producten in laatste instantie niet de private individuen en organisaties zijn die hun producten kopen (en die ze kennelijk willen kopen, want de klanten zagen deze kaarten niet als problematisch), maar een amalgaam van overheids- juridische, medische en media-bureaucratieën. Elk van deze bureaucratieën is in staat om om het even welke cultuurproducent te marginaliseren door de subsidiekraan dicht te draaien, dan wel een geheel van vage wetten maximalistisch te interpreteren en handhaven ten nadele van de cultuurproducent. Daarom produceren ze de United Colors of Benetton-hyperrealiteit waar de soeverein wil in geloven, niet wat hun klanten willen kopen. De klant kniest en zaagt uiteraard, maar uiteindelijk is diens begrip van zijn politieke vrijheid verengd tot de vrijheid om merken serieel te consumeren door geld uit te geven. Het bier wordt slechter, maar men blijft als burger-consument een juridische legacy factor die nodig is om de circulatie van dagschotels (vanuit bedrijfsoogpunt perfect berekenbare consumptie) gaande te houden. De klant raakt politiek en cultureel steeds meer en meer vervreemd, maar hij doet desondanks waar hij op getraind is (merken consumeren), dus het probleem wordt niet geregistreerd en wordt jaar na jaar erger.

  https://www.polygon.com/2020/6/10/21287154/racist-magic-the-gathering-cards-banned-removed-from-database-wizards-apology

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   Een aantal van de gebannen kaarten:

   • Tin Van zegt:

    Is er iets dergelijks ook niet bezig bij Scrabble? Heeft het bedrijf geen vraag gekregen om bepaalde ‘gekleurde’ woorden uit het Scrabblewoordenboek te halen en de Scrabble CEO zou toegezegd hebben.

 13. Boomer zegt:

  Ik zou het zeer beperkt omschrijven.
  Laffe hypocriete zakkenvullers zijn er in overvloed en kritisch ingestelde doeners veel te weinig in onze maatschappij.
  Dat moet slecht aflopen

 14. Toon Piek zegt:

  En nu wat totalitaire pop?

 15. Christel zegt:


  Zelfs de Nederlandse prinses Alexia werd op de vingers getikt omdat er een filmpje van haar op tiktok circuleerde, waarop ze met vriendinnen een pikant rapliedje van de zwarte Flo Milli aan het zingen was. Lol. Ze was blijkbaar niet ‘woke’ en werd dus gezien.

  • Toon Piek zegt:

   Wordt zeker een rapster!

   • Christel zegt:

    Ik hoop alleszins dat ze haar rebelse kant niet kwijtraakt. Het (Argentijns) bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik mag die meid wel.

 16. Ines zegt:

  Euh… sorry maar was de initiële bedoeling van de Vlaamse brief niet dat ALL lives matter? Dus dat van botoxbarones ook. Botoxlady life matters! En dat zwarte potske dragers ook!!! 🥰

  • Christel zegt:

   Haha, zo zie je maar wat de ware aard (en intentie) is van de schrijver. Hij doet zelf aan uitsluitingscultuur. Geen wonder dat het weinig weerklank vond bij het brede publiek en op sociale media.
   Het Nederlandse manifest werd geschreven door een jonge vrouw (zie het verwijten van JS hierboven dat of open brieven schrijven een mannenkwestie is) en heeft meer succes, ondanks het feit dat de initiatiefneemster heel wat bagger over zich heen kreeg omdat er nogal wat rechtse politici ondertekend hebben. Er hebben nochtans heel wat vrouwen en zelfs pvda’ers en oud- voorzitters van Amnesty International hun handtekening geplaatst.

  • Anoniem zegt:

   Ines
   schattig dat je je nu toch druk maakt over een brief die niets uithaalt.

   • Ines zegt:

    Ach ja, ik was weer er in mijn naïviteit te snel van uit gegaan dat de initiatiefnemers/grondrechtenverdedigers elkaar onderling de vrijheid van meningsuitinguiting al gunden vóór ze schattige briefjes de wereld gingen insturen….

   • Anoniem zegt:

    allemaal schattekes onder mekaar!

  • Toon Piek zegt:

   Voor zo’n open brief moet je toch een lijn uitzetten? Het is de uitsluitingscultuur van links die ter discussie staat, en niet andersom. Het is immers rechts die altijd verweten wordt racistisch te zijn en mensen uit te sluiten. Links doet nu hetzelfde en wel in die mate dat men het heeft over een ‘cultuur’, een zogenaamde uitsluitingscultuur, waarmee men bedoelt dat het niet bij een alleenstaand geval is gebleven, dat het zich vermenigvuldigt en het hoog tijd is om de alarmbel te luiden, te meer omdat ondertussen is gebleken dat het nare gevolgen kan hebben. Uit zelfbehoud daarom al minder ondertekenaars….

 17. Toon Piek zegt:

  “We worden er ook aan herinnerd hoe de Franse Revolutie verviel in een ‘Reign of Terror’ toen de steeds fanatiekere Jacobijnen onderling streden voor de krans van morele zuiverheid. Er werd een Comité voor Openbare Veiligheid opgericht om op vijanden van het regime overal te jagen en uit te roeien. Zodra iemand werd beschuldigd, was het vonnis vrijwel zeker en leidde het al snel tot de guillotine. We weten hier hoe de principes van een eerlijk proces nu worden aangevallen door andere fanatici om na een schijnvertoning tot hetzelfde resultaat te leiden.”
  https://www.mensvoicesireland.com/news/cancel-culture-and-the-reign-of-terror/

Reacties zijn gesloten.