Pleidooi voor het behoud van de vrije meningcultuur – open brief

In een open brief dd. 7 juli 2020, verschenen op de website van Harper’s Magazine en ook overgenomen door een aantal media, houden 153 Engelstalige schrijvers en intellectuelen een vurig pleidooi voor het behoud van de vrije meningsuiting, en tegen dat wat ze cancel culture noemen: het traag maar gestaag indammen van dat recht op vrije meningsuiting door wat wij kennen als ‘politieke correctheid’.

Wij delen die bezorgdheid, en vinden dat dit de links/rechts-tegenstelling moet overstijgen. We leven weliswaar in een democratie, en in de rechtsstaat kan en mag niemand vervolgd worden puur om het uiten van een opinie, behoudens gevallen van laster of eerroof.

Maar in de marge van bepaalde protestbewegingen, hoe legitiem ook, ontwikkelen zich vormen van intolerantie die neigen naar claims op morele suprematie, bekend als wokeness. Kritische reflectie en tegenspraak worden niet meer geaccepteerd, humor en satire worden problematisch. Taal en woordgebruik zijn permanent onderhevig aan correctie, er tekent zich een cultuur af van de uitzuivering die mensen en groepen stigmatiseert of uitsluit.

In de media, de culturele sector en de academische wereld bestaat het gevaar dat deze cancel culture omwille van de maatschappelijke premissen wordt geabsorbeerd en zelfs gepromoot. Dat kan de bedoeling niet zijn. De strijd tegen racisme en discriminatie mag niet ontaarden in een dwingende pensée unique. Op elk moment moeten woord en tegenwoord vrij kunnen geuit worden in een open debatcultuur.

Onze openbare omroep heeft in het handhaven van die intellectuele diversiteit een belangrijke missie. Het onderwijs moet dit aanmoedigen en onbevooroordeeld jongeren de smaak van de free speech aanleren. ‘Du choc des idées jaillit la lumière’ moet het devies zijn, niet het reproduceren van voorgekauwde meningen.

Bovenvermelde open brief eist voor schrijvers en intellectuelen het recht op om te ‘experimenteren, risico’s te nemen en zelfs fouten te maken’. Wij eisen dit recht om tegen de ‘mainstream’ in te gaan, op voor élke burger, elk individu, buiten de druk van partij, groep, lobby, instituut.

Democratie speelt zich niet alleen in het stemhokje af, maar gaat over mondigheid en actief verlichtingsdenken. Laten we daar allen werk van maken.

Ondertekenaars:

Ludo Abicht, filosoof-publicist
Dimitri Aerden, hoogleraar-chirurg UZ Brussel
Pinar Akbas, auteur
Pieter Bauwens, hoofdredacteur Doorbraak
Filip Buekens, filosoof-hoogleraar KU Leuven en Universiteit Tilburg
Boudewijn Bouckaert, jurist-hoogleraar UGent, voorzitter Libera!
Johan Braeckman, filosoof-hoogleraar UGent
Hendrik Cammu, gynaecoloog-hoogleraar VUB
Chris Ceustermans, auteur
Paul Cliteur, filosoof-jurist
Carl Devos, politicoloog-hoogleraar UGent
Luc De Vos, hoogleraar em. Koninklijke Militaire School en KULeuven
Karl Drabbe, uitgever
Mark Elchardus, hoogleraar sociologie VUB
Tom Garcia, kernlid Vlinks
Willem Lemmens, hoogleraar filosofie UAntwerpen
Sid Lukkassen, filosoof-publicist
Bart Maddens, politicoloog, hoogleraar KU Leuven
Herman Matthijs, hoogleraar publieke financiën UGent en VUB
Mark Nelissen, evolutie- en gedragsbioloog, hoogleraar em. UA
Johan Op de Beeck, auteur-historicus
Godfried-Willem Raes, componist, oprichter Logos Foundation
Luc Rasson, auteur, hoogleraar em. UAntwerpen.
Dirk Rochtus, hoofddocent internationale politiek KU Leuven
Jean-Pierre Rondas, voormalig Klara-producer, voorzitter Doorbraak
Johan Sanctorum (red.), filosoof-publicist
Matthias Storme, jurist-filosoof, hoogleraar KU Leuven
Johan Swinnen, hoogleraar em. beeldcultuur, KASKA en VUB
Rik Torfs, kerkjurist, hoogleraar KU Leuven
Griet Vandermassen, filosofe-auteur
Luckas Vander Taelen, historicus, docent RITCS
Jan Van Duppen, huisarts, gewezen politicus
Herman Van Goethem, historicus, hoogleraar, rector UAntwerpen
Philippe Van Parijs, econoom-filosoof
Wim Van Rooy, publicist
Marion van San, sociologe-criminologe
Christophe Vekeman, auteur
Peter Verlinden, gastdocent KU Leuven, ex-Journalist VRT

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

154 reacties op Pleidooi voor het behoud van de vrije meningcultuur – open brief

 1. dzjakkedzjakke zegt:

  Trump doet het in Amerika zo slecht nog niet!

 2. dzjakkedzjakke zegt:

  Vrije meningsuiting in de pers? De site van de VRT kopt: Piek aan coronabesmettingen in Heusden-Zolder: “6 zieken waren samen op verlovingsfeest” Een eerdere kop voor het ziekenhuis in dezelfde gemeente met het hoogste aantal geboorten. De dokters kunnen (mogen) het niet verklaren. Maar iedereen weet dat bijna de helft van de bevolking bestaat uit turkse allochtonen (of belgen met de dubbele nationaliteit, die eens lachen met de integratie. En ook met de maatregelen tegen corona. Hadden die mensen zich geintegreerd, dan waren die besmettingen er niet geweest.
  Mar je, de politieke correctheidsdictatuur heeft het woord ‘allochtoon’ verboden. .

  • Anoniem zegt:

   “wit” is daarentegen bijna verplicht ipv blank.

   • Taalgaardenier zegt:

    Eigenlijk niet meer dan goed, want blank is onnodig geleend uit het Frans en ondertussen ingeburgerd NederFrAnglais geworden.

   • Anoniem zegt:

    bent u ‘wit’
    vergelijk de achtergrond van deze blog met uw huidskleur
    tenzij u een albino bent en dan nog
    wit opleggen als ‘correct’ is ideologische pesterij

   • Anoniem zegt:

    ? vergeten eerste zin

 3. Toon Piek zegt:

  Ferm lijstje van ondertekenaars bij de open brief hier!

  • Conrad Stirling zegt:

   Vind je ? Bijna allemaal blanke mannen. Daarmee ga je de vrije meningsuiting niet redden. In de ogen van diegene die graag de cancelcultuur zouden importeren geef je ze zo alleen maar gelijk. Moet eens op dewereldmorgen lezen hoe ze de boel daar omdraaien. Volgens hen zijn zulke open brieven getuige van een rechtse cancelcultuur. Je gelooft je ogen niet als je leest wat ze er daar van maken.

   • Anoniem zegt:

    dat zijn de echte racisten.

   • Toon Piek zegt:

    Ze draaien gewoon de rollen om, bedoel je? Bah, d’r moeten van soorten zijn! De ‘niet witte mannen’ zouden anders voor excuustruus spelen. Zo weet men altijd wat!

  • siegfried zegt:

   Onder de ondertekenaars bemerk ik een paar poco’s. Een volkse wijsheid: met wie men verkeert, wordt men geëerd.

 4. Boomer zegt:

  Laat die ondertekenaars een petitie opstellen en een referendum afdwingen hierover vooraleer onze MSM er weer hun eigen interpretatie aan geven en het in de vergeetput belandt.

 5. Christel zegt:

  Er is ook een brief (manifest) van Nederlandse intellectuelen voor het behoud van de vrije mening:
  https://devrijemening.nl/
  Daar vind je alleszins meer vrouwen op de namenlijst. Hier moet je haast met een vergrootglas zoeken…slechts één vrouw die wel achter uw brief staat en geen schrik heeft om haar handtekening eronder te zetten of zijn er nauwelijks vrouwelijke academici en schrijfsters? Jammer…

  • Anoniem zegt:

   zijn er nauwelijks vrouwelijke academici en schrijfsters?
   er zijn er heel wat, voornamelijk linkse politiek correcte seuten zonder humor

   • Christel zegt:

    Ik plaats anders regelmatig sterke reacties van feministen op sociale media. U zou verschieten dat er heus wel vrouwen zijn die niet terugdeinzen voor een ongezouten (of genuanceerde) mening. Misschien vind je hen eerder in het buitenland zoals Nederland -die gewoonlijk assertiever zijn dan Vlamingen. Maar er heerst idd een angstcultuur zoals Tinneke Beeckman in haar column van laatst schreef :
    “Stephen Fry zei in een debat over politieke correctheid dat hij nooit in zijn leven zo veel angst had gezien bij zovele mensen om vrijuit te spreken. Als het publieke onveilig is, trekken mensen zich terug in het private; dan ‘vermijden mensen onenigheid en proberen ze zo veel mogelijk alleen om te gaan met mensen waarmee ze niet in conflict kunnen treden”
    https://tinnekebeeckman.com/2020/06/26/moet-j-k-rowling-op-haar-woorden-letten-ds-column-25-juni-2020/

   • Christel zegt:

    Via schrijfster Margot Vanderstraeten heb ik dan weer Elisabeth Badinter (Franse filosofe en linkse feministe) ontdekt, ook twee sterke onafhankelijke vrouwen:

    Klik om toegang te krijgen tot Margot-Vanderstraeten-interviewt-Elisabeth-Badinter.pdf

   • Anoniem zegt:

    Tineke Beeckman oké, maar voor de rest is het in Vlaanderen huilen met de pet op.
    U noemt dan ook niet toevallig buitenlandse dames.

   • Toon Piek zegt:

    Bah, men heeft tot dusver toch al 2 sterke onafhankelijke vrouwen en 32 sterke onafhankelijke mannen – als ik hier goed geteld heb! Ik hoop dat ze volharden en verder dagelijks hun push-ups blijven doen. Enfin, dat wat betreft het eerder nogal klein uitgevallen Vlaanderen, in vergelijking met Nederland dat een natiestaat is en als dusdanig groter. Daarom dat ik reikhalzend uitkijk naar een veel, veel groter Vlaanderen! “Make Flanders great again” is voor mij heus geen holle slogan! “VLAANDEREN GROOT” Ik heb het ooit als graffiti op de Gentse stadsmuren of was het op een van de betonnen pijlers van de fly-over aan de op- en afritten van de autosnelwegen in Gentbrugge zien staan. Eens dat een feit gaat alles veranderen natuurlijk! Tot dan zal men zich moeten tevreden stellen met cocktailbar Groot Vlaenderen, want die ’t klein niet begeert, is ’t groot niet weerd!
    https://www.hln.be/in-de-buurt/brugge/cocktailbar-groot-vlaenderen-levert-uw-favoriete-drankje-aan-huis~a279e7f7/

  • Boomer zegt:

   Wat mij vooral opvalt, zeker nu in deze opgeblazen Covid hysterie, is dat zelfs academici die er een afwijkende mening of enige vorm van kritisch denken op nahouden systematisch doodgezwegen worden in pers en media.
   De vedetten van dienst worden stuk voor stuk als “experten” opgevoerd, maar eigenlijk staan ze allemaal in dienst van het systeem, degenen die onafhankelijk ervan een kritische toon laten horen worden onmiddellijk monddood gemaakt, doodgezwegen of als irrelevant afgevoerd.
   Zelfs een Nobelprijs geneeskunde moest dit ondervinden nadat hij zich vragen stelde bij de plotse uitbraak van Covid.
   Ik vrees echter dat dit de zaak niet gaat dienen op termijn want de standpunten verharden duidelijk, in beide kampen en daar komt hommeles van, zonder twijfel.
   Het gaat helemaal niet meer om gelijk hebben of krijgen, maar om leugens en waarheid.
   De poco adepten houden niet van kritiek, zeker niet als die tegen hun eigen gedachtegoed ingaat maar zijn zelf de meest fervente paniekzaaiers en getalenteerde leugenaars om de zaken te verdraaien zoals het hen best uitkomt.
   Wie niet akkoord gaat wordt onmiddellijk als extreem en asociaal weggezet, wat helemaal niet strookt met de werkelijkheid.
   Hoog tijd en gelukkig dat er reacties komen hiertegen want het wordt heel erg, zo erg dat mensen apathisch worden in hun omgang zoals bij de communistische regimes.
   Nog enkele jaren en we zijn rijp voor een dictatuur.

   • Conrad Stirling zegt:

    Oudhistoricus David Engels vergelijkt in zijn ”Op weg naar het imperium” de overgang van de Romeinse Republiek naar het Romeinse Keizerrijk met de evolutie van de Europese Unie zoals we ze nu meemaken en komt tot de conclusie dat er zoveel gelijklopende problemen zijn: migratie, neerwaartse demografie bij de oorspronkelijke bevolking, groeiende ongelijkheid, individualisme, globalisering, … dat het niet anders kan of ook de EU groeit naar een dictatuur. Hij vindt dat een wenselijke evolutie. 😐

  • wim van rooy zegt:

   Er staan op deze Nederlandse brief ook Vlamingen, onder wie ik zelf. Ik zeg dat om aan te geven dat Nederland uiteindelijk toch veel opener is dan Vlaanderen. Bij ons geen Nederlandse intellectuelen op de lijst. Ik heb als auteur veel meer en opener contacten in Nederland dan hier. Hier is de kinnesinne groter…

   • Anoniem zegt:

    Wat gaat zo’n braaf, beleefd briefje veranderen?
    Er zal een regimewissel en zware doorbreking van de linkse hegemonie nodig zijn door hun eigen ‘rules for radicals’ tegen henzelf te gebruiken.

   • Ines zegt:

    U staat erop (bent gevraagd of hebt uzelf aangeboden) omdat de initiatiefnemers fvd’ers zijn. Dit is geen spontaan gegroeid initiatief maar een “weldoordachte” alliantie tussen Nederlands (fvd, pvv en Vlaams extreemrechts.(VB en de clan rond Francken binnen Nva). Er staat zelfs een notoire schedelmeter tussen. Geen organisch gegroeid initiatief maar een soort van geknutselde excuusbrief van mensen die zich aangesproken (moeten) voelen in het debat over institutioneel racisme en het nu te warm onder de voeten krijgen omdat hun racistische praat online gecancelled wordt. Zelfs blokkeren en rapporteren ze (de beheerders van hun online media accounts) eenieder die hen kritisch van antwoord dient.

   • Ines zegt:

    Zelf*

   • dzjakkedzjakke zegt:

    Het is maar wie al direct het woord “racisme” klaar heeft staan.

   • Anoniem zegt:

    @Ines
    U leeft in een parallel universum.
    Wie ook de initiatiefnemers zijn, als je links zou laten doen mag er letterlijk bijna niets meer en moet iedereen een soort newspeak taaltje hanteren en getrouwheid zweren aan absoluut krankzinnige indoctrinatie.

   • Anoniem zegt:

    newspeak continued

   • Christel zegt:

    @Ines, nochtans hebben honderden burgers waaronder ook de pinguïnverhalenverteller 😉 mee de Nederlandse brief ondertekend omdat ook zij zich zorgen maken over de sluipende beknotting van het vrije woord. Zie tevens het interview van Johan Braeckman (zie eronder). Tenslotte is de ‘anti-racisme’-beweging BLM niet spontaan ontstaan maar tevens wel doordacht en grondig voorbereid om de westerse beschaving omver te gooien. De beweging is gebaseerd op marxisme – dit heeft een van de medeoprichters zelf gezegd. Die naïeve ‘woke’ jongeren weten niet wat hen te wachten staat. Uiteindelijk zal de revolutie haar eigen kinderen opeten. Doet me denken aan het verhaal van de Iraans – Nederlandse schrijver Kader Abdolah die als linkse activist meehielp om het regime van de sjah omver te werpen en Khomeini aan de macht te brengen maar uiteindelijk moest vluchten nadat de ayatollah zijn kompanen liet oppakken en executeren.
    https://www.dazeddigital.com/politics/article/39587/1/black-lives-matter-founder-interview-patrisse-khan-cullors

   • Ines zegt:

    @Chrstel: ocharme, onze pinguïnverhalenverteller. Tja hij zit dan ook jammer genoeg stevig in de klauwen van Van Rooy&Co, als een soort van eeuwige wederdienst. Geen tedere anarchist💔 meer maar een levende promocampagne voor de partaai. Hij maakte zich ooit in zijn posts hier zorgen over de reactie van zijn socialistische voorouderlijke activisten bij zijn nieuwgekozen paden. Die zouden vandaag toch wel even uit hun ogen wrijven, peis ik. Let verder maar niet op mij, gewoon mijn tegenwoordig fel bedreigd recht op vrije meningsuiting aan het uitdrukken🤗 Kader Abdollah? Nee, nog niet gelezen maar Khaled Hosseini zijn ‘A Thousand Splendid Suns’ wel en een emotionele rollercoaster erna. Hartbrekend mooi. Toch nog benadrukken wie er toen wéér, achteraf gebleken, alles heeft in gang zet in het land van de Perzen.
    https://www.trouw.nl/achterpagina/churchill-had-graag-geholpen-om-de-iraanse-premier-omver-te-werpen~baf3fd63/

   • Christel zegt:

    @Ines, dan ken je die ‘tedere anarchist’ niet. Hij laat zich niet voor iemands kar spannen, hoor. De ‘socialisten’ van nu zijn niet meer zo ideologisch activistisch als die van de oude tijden. Als je de narcist Conner met zijn puberale streken bezig ziet…zie je hem al het land leiden?
    Ja, Abdolah beschouwde die Mossadeq als de vader des vaderlands van Iran.
    Uit zijn interview:
    ‘Die man had echt iets voor het land gedaan. Hij had als parlementslid al in april 1951 de olie genationaliseerd, tegen de wens van de sjah en van het Westen in! Een maand later werd hij premier. Hij gaf ons onze Perzische trots terug. Mossadeq was onze vader des vaderlands. In 1953 vluchtte de sjah naar Amerika maar na een paar dagen bracht de CIA hem terug en werd Mohammed Mossadeq veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en huisarrest, tot zijn dood in 1967.’
    ‘Mossadeq had ons een gevoel van trots gegeven, hij benadrukte het nationale, het volk. Khomeini werkte in op een ander gevoel: religie. Hij moest niets hebben van Mossadeq. Dat was een nationalist die het volk te veel vrijheid gaf: vrijheid van meningsuiting, partijvorming, vrijheid voor vrouwen. Bovendien besteedde hij niet genoeg aandacht aan het geloof.’
    https://www.historischnieuwsblad.nl/interview-kader-abdolah-over-de-revolutie-in-iran/

    ‘De vliegeraar’ van Hosseini ligt al eeuwen in mijn boekenkast, maar tegenwoordig lees ik liever boeken van vrouwelijke auteurs. Momenteel Isabel Allende, straks de laatste roman van Elif Shafak. Shafak is al tweemaal door de Turkse overheid aangeklaagd vanwege haar boeken. Schrijnend is dat ze niet naar de begrafenis van haar oma in Turkije is gegaan, omdat ze bang was om opgepakt te worden – ik citeer haar- ‘in een tijd waarin schrijvers, journalisten, intellectuelen, academici, collega’s en vrienden er op basis van de meest onzinnige beschuldigingen werden gearresteerd.’
    Ondertussen hebben meer dan 11000 Nederlandse burgers die brief ondertekend…niks ‘in de klauwen van een of andere paartaai’, maar uit oprechte bezorgdheid.

 6. Ines zegt:

  Open brieven in tijden dat gebruik van slimme algoritmes en big data bepalen wat belangrijk genoeg is om te implementeren in ons overprikkeld bewustzijn. Schattig.

  • Anoniem zegt:

   beter niets doen en laten censureren dan?

  • Boomer zegt:

   Dan kunnen we beter ineens allemaal in de weide gaan staan grazen en samen in de stal wat bijlange niet zo schattig lijkt als U beweert.
   We verzetten ons best met de povere middelen die ons resten tegen dit soort manipulatieve pseudo wetenschappen wat slimme algoritmes eigenlijk zijn.
   Covid toont nogmaals overduidelijk aan wat voor opgeblazen soepkiekens ons tegenwoordig de les komen spellen en politici die er dankbaar misbruik van maken.
   Of leeft U liever als schaap? Ik alleszins niet.

   • Barack Oboomer zegt:

    Ja Ines, dat wil ik ook wel weten;
    leeft U liever als schaap?

   • Anoniem zegt:

    @Ines; goed bezig

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   • Ines zegt:

    Hahaha, die open brieven doen mij denken aan de tijd dat ik brieven schreef voor Amnesty International. In mijn schattigheid geloofde ik echt dat ik daardoor mensen uit de gevangenis kreeg in Verweggistan dictaturen. Tegenwoordig kun je ook zingen voor het klimaat en dansen (move) tegen Pesten. Of de Helfie-campagne van onze V-partij. En nu dus open brieven van notabele alfa- en gammawetenschappers tegen de “digitale cancel culture”? Waar meningen worden gevormd en sommigen op “magische” wijze viraal gaan en uitgroeien tot een planetaire hashtag die kan leiden tot hevige maatschappelijke omwentelingen, hebben ze van bovenstaande ondertekenaars nooit gehoord. En niet vergeten dat sommige ondertekenaars zelf héél bedreven zijn in het cancellen van hen onwelgevallige meningen.

   • golemhunter zegt:

    daar heb je dan weer gelijk in

   • Toon Piek zegt:

    Sommige ondertekenaars?

   • Anoniem zegt:

    Ines is niet meer schattig maar dat wisten we al.

 7. Poirot zegt:

  Too little, too late.
  Jullie gaan verliezen!
  Hahahaha!
  #BlackLivesMatter

  • Barack Oboomer zegt:

   zielige identiteitspolitiek van door Soros betaalde nuttige idioten die de globalistische agenda van hun onderdrukkers uitvoeren.
   ze worden gebruikt en snappen het zelf niet.

 8. walter maes zegt:

  Er staan een aantal super poco’s op die er voor de schijn op staan, ze ménen het niet.

 9. walter maes zegt:

  Bij de ondertekenaars staan enkele hypocrieten. Ze ménen het niet !

 10. Conrad Stirling zegt:

  In Europa beseffen we ook nog niet goed hoe ver de cancel cultuur gaat. Ze brengt meer dan alleen de vrije meningsuiting in gevaar. Op de website Quillette staan redelijk wat relazen van wetenschappers die hun baan of opdrachten verloren omdat hun onderzoeksresultaten niet in het woke-plaatje pasten. Het leidt tot een ongelooflijke zelfcensuur bij wetenschappers want bijlange niet iedereen durft, kan of wil zijn of haar baan verliezen en dus gaan ongewenste onderzoeksresultaten de vuilbak in.

  Ondertussen begint men al te ijveren om het westers rationalisme aan de universiteiten los te laten. Een hallucinerend medium wordt de nieuwe wetenschapper: http://decolonizinglight.com/

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   Lijkt me een hoax à la de Sokal-affaire of, 1000x leuker,de Bogdanov-affaire. Los daarvan is het zeer welkom. Meer reëel bestaande moderne wetenschap = meer bewijs dat de reëel bestaande moderne wetenschap een uitgroeisel is van de proto-moderne wetenschappen zoals de alchemie. T.t.z. een meer pretentieuze poging om het lagere (in de Kali Yuga vandaag: de deplorables) te transmuteren in het hogere (vandaag: de hyperreële geracialiseerde subaltern zoals Spivak het zei, denk maar de arme,zwarte, geesteszieke, drugsverslaafde, inheemse, criminele lesbienne in een rolstoel). Maar uiteindelijk nog veel pseudo-wetenschappelijker. Bij al dat soort hoaxes gaat het er om te ontmaskeren hoe instituties die kwaliteit moeten garanderen zich in weerwil van hun pretenties laten leiden door filosofisch-antropologische rages, en daar slagen ze altijd in.

  • Toon Piek zegt:

   ‘Where will it end? Where will it end?’ Met bijhorende muziek van Joy Division, de Engelse vertaling van ‘Freudenabteilung’, benaming uit de nazitijd voor de afdeling in de concentratiekampen, nog ingericht om de seksuele nood van het Duitse leger te lenigen. De zanger van deze Engelse band maakte een eind aan zijn leven en hing zich op. Misschien is het dit wat men met het project wil, dat witte mannen niet meer in hun kamer op abstracties en formules gaan jagen – kennis als gevolg van de interactie tussen waarnemer en waargenomen object, een kat- en muisspel, en jagen van oudsher een voornamelijk mannelijke bezigheid. De natuurkunde is dan nog de wetenschap die de meest intelligente wetenschappers heeft voortgebracht, zoals Albert Einstein, uitvinder van de relativiteitstheorie of Erwin Schrödinger, vader van de golfmechanica. De bedoeling is zoveel mogelijk witte mannen de lust ontnemen om te induceren en te deduceren zodat ze ze zich niet langer kunnen verliezen in de meest briljante spielerei! Uit de theorie van de operante conditionering kent men immers de negatieve bekrachtiging (Eng. negative reinforcement) en dank zij Sigmund Freud weet men ook dat sublimering een belangrijke rol speelt bij het geestelijk evenwicht. Eenmaal ze niks meer om handen hebben rest hen enkel nog zich het leven te benemen. Men is eindelijk van hen af!

   • Toon Piek zegt:

    Om de muziek van Joy Division hier nog ten gehore te brengen… Waar Ian Curtis in Day of the Lords – toch wel een knap nummer van deze Britse band! – het precies over heeft, is moeilijk te achterhalen. Het gaat over vrienden, die hij van kinds af tot in zijn jeugd moet hebben gekend, die hem hebben aangespoord, veel van hem hebben gevraagd en waarvan het moeilijk was om te scheiden, ook bij wie geregeld niet zo gewone evenementen doorgingen zoals “nights filled with bloodsport and pain”, maar die mogelijk op zondag of op de dag des heren een dramatische wending moeten hebben gekregen : “This is the car at the edge of the road. There’s nothing disturbed, all the windows are closed. I gues you were right when we talked in the heat. There’s no room for the weak…” Traag tempo, onheilspellende lage basmelodie, muziek vol ‘darkness’ en ’n beetje ‘gothic’, zwart-wit videomontage geslaagd… Over de uitzichtloosheid van wat de zanger die op jonge leeftijd zelfmoord pleegde heeft meegemaakt geen twijfel : “where will it end?”

   • melodrama zegt:

    “where will it end?”

    This Mortal Coil “It’ll end in tears”

   • Toon Piek zegt:

    Uit de film Baraka : wondermooie natuurbeelden, o.m. van de Iguazu-watervallen aan het regenwoud in Zuid-Amerika, met schattige aapjes! Filmregisseur was voordien directeur fotografie van Koyaanisqatsi (lang geleden heb ik de film nog gezien in de bioscoop op het Leidseplein in Amsterdam).

 11. Pingback: In ‘t verzet tegen de “weg-met-ons”-hysterie | Golfbrekers

 12. Mady Vermeulen zegt:

  Pracht initiatief, Johan. Het is héél hard nodig! Iksta voor het volle pond achter jou. Keepon the good work!

 13. Koenraad Elst zegt:

  Niets van gehoord, maar ik steun deze verklaring wel. Zonder vrijheid van meningsuiting geen democratie.

 14. Wie kan daar nu niet voor zijn?

  • dzjakkedzjakke zegt:

   Daar zou je van verschieten! Was dat maar zo, maar: Zie o.a. hierboven om te beginnen…..

 15. Anoniem zegt:

  snowflakes krijgen het moeilijk
  ik hoor De Block net zeggen dat er geen safe spaces meer zijn..;

 16. Christel zegt:

  Uit het interview met Johan Braeckman :
  ‘Zeer kort na de publicatie van de open brief heb ik reeds reacties binnengekregen van mensen die zich afvragen waarom ik me bij extreemrechts aansluit. Wanneer ik enkele weken geleden een artikel schreef naar aanleiding van het overlijden van George Floyd, kreeg ik ook reacties van mensen die me in de extreemlinkse hoek zetten. Zulke verwijten doen me denken aan Amerikaanse toestanden waar iedereen die pleit voor betere gezondheidszorg vrijwel meteen wordt weggezet als ‘communist’. Dát is net het probleem: zodra je iets zinvols probeert te zeggen, dreig je te worden kaltgestellt. Ik heb de indruk dat het recht op vrije meningsuiting bij sommigen stopt van zodra die mening niet strookt met de eigen overtuigingen. Men duwt je in een of andere hoek die niet deugt, alsof dat een zinvolle manier van argumenteren is. Kritiek op Israël? Antisemiet! Kritiek op de islam? Racist!’

  Maar niemand heeft u tegengehouden om dat artikel te schrijven of om de open brief te ondertekenen.

  Braeckman: Het heeft natuurlijk een persoonlijke dimensie. De ene reageert terughoudender wanneer hij of zij wordt overladen met kritiek omwille van een bepaalde overtuiging. De andere trekt zich daar dan weer niets van aan. In dat eerste geval is dat een spijtige zaak. Nog erger wordt het als mensen werkelijk worden bedreigd. Onder meer Kamagurka heeft op een bepaald moment aangegeven dat hij geen tekeningen meer zou maken waarin de islam wordt bespot omdat hij zijn leven nog niet beu is. Dat is een bijzonder kwalijke evolutie waar ik me veel zorgen over maak. ‘

  https://www.knack.be/nieuws/belgie/filosoof-johan-braeckman-mensen-de-mond-snoeren-biedt-geen-antwoord-op-racisme/article-longread-1621139.html

 17. PIPO zegt:

  2 algemene vragen die bij dit soort initiatieven interessant zijn:
  -1) wie had men kunnen vragen, maar heeft men niet gevraagd? (en waarom. Het is opmerkelijk om hierboven te moeten lezen dat Koenraad Elst bv. niet eens gevraagd is. Hij publiceert al heel lang stukken over het belang van de vrijheid van meningsuiting.
  -2) wie is wel degelijk gevraagd, maar heeft besloten niet te ondertekenen. (en waarom)
  Eigenlijk is dit soort initiatieven ook geen eindpunt, maar een startpunt.
  Op basis van welke veranderingen aan de tekst zouden niet-ondertekenaars wél ondertekenen. En wat leren we daaruit?

  Heeft men Joël De Ceulaer gevraagd? Maar ik meen dat die uit principe niets tekent.
  De man veegt op Twitter de vloer aan met dit initiatief overigens, op basis van ondertekenaar Boudewijn Bouckaert die ooit opriep tot het ontslag van Bert Bultinck bij Knack omdat die een stuk schreef waarin hij racisme tot een raskenmerk van blanken bombardeerde.

  • PIPO zegt:

   Nog eens, het gegeven dat Koenraad Elst niet gevraagd is, is bijna niet te geloven.
   Hier Elst in 2006: “De strijd voor de vrije meningsuiting is niet beperkt tot het tekenen van petities ten gunste van auteurs die tot je vriendenkring behoren. Talloze BV’s steunden hun Herman Brusselmans toen hij moest afdokken wegens persoonlijke belediging van een modeontwerpster en declameerden zelfs op z’n Voltaires: “Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal strijden tot der dood voor uw recht om het te zeggen”. Maar wie van hen heeft ooit één vingertje opgestoken toen de uitingsvrijheid bedreigd werd van een opinie die hij echt verafschuwde? De test is juist dat je het ook opneemt voor de opinievrijheid van mensen met wie je het helemaal niet eens bent.”

 18. PIPO zegt:

  Soit, een goed initiatief.
  Maar het resultaat en de reacties tonen dus aan dat de vrijheid van meningsuiting morsdood is.
  Jammer maar helaas.

  • Anoniem zegt:

   Joel DC
   “De man veegt op Twitter de vloer aan met dit initiatief overigens, op basis van ondertekenaar Boudewijn Bouckaert die ooit opriep tot het ontslag van Bert Bultinck bij Knack omdat die een stuk schreef waarin hij racisme tot een raskenmerk van blanken bombardeerde.’
   van mij moet die zijn job niet verliezen maar het zou mooi zijn hem zijn stelling in een rechtbank te zien bewijzen; wie weet volgt een veroordeling wegens…racisme
   dat zou ik wel mooi vinden en het zou ; hoe belachelijk ook, een koekje van eigen deeg zijn
   gebeurt niet, dat weet ik ook…

 19. Jefke de rustende Boer zegt:

  Hum!!!De vrije meningsuiting dus. Maar we leven wel in een land van duivenmelkers die er met hun kevie op uit trekken en een paar tamme konijnen lossen op het ogenblik dat er sperwers in de lucht waargenomen worden. En nadien moeilijk beginnen doen omdat die konijnen niet willen lopen in open veld. Vlaanderen is een streek waar die konijnen gekweekt worden waarvan verwacht wordt dat ze blijven lopen als ze afgeknald worden door de een of andere jager.
  Momenteel wordt er geknald naar alle richtingen door jagers die zelfs in eigen voet schieten.
  Gevaarlijke streek. Iedereen is schuldig omdat…….hij schuldig moet zijn.
  Ik heb het reeds jaren tevergeefs beweerd. Zelfs levende doden uit de collaboratietijden worden opgespoord om nog schuldigen te vinden die kunnen gebruikt worden. In dit Vlaanderen zijn doden dus nog veel meer van nut dan de huidige sprookjesvertellers en ondertekenaars van kiespamfletjes. Onze leiders zijn giraffen die met hun koppen tegen mekaar slaan tot ze totaal leeg zijn. Om daarna te hopen om aan het infuus te hangen dat hun schedels zal vullen met proper water. Alhoewel het weinig verschil zal opleveren. De lange nek is belangrijker dan een gereanimeerde kop.

  • Ines zegt:

   Dit is dus de open brief die overblijft na het brainstormen, de kladversie en delebererende raad van wijzen! Ik kom niet meer bij😂😂😂

  • Anoniem zegt:

   de dikke nek is het belangrijkste

  • Toon Piek zegt:

   Jagers? Je bedoelt stropers?! Goed weer voor konijnen, dat het zo mag blijven!

 20. de patattenboer zegt:

  Bah! Het volstaat om opgeblazen balonnen te laten overvliegen en alle keffers uit de buurt worden gek van schrik en beginnen aan een eindeloze tumultserenade. He VB was nooit in een regering die gronden verkavelde op eigenaardige manier. En nu zou ik dus overhoop liggen met alle partijen die niks met die verkavelingspartijen te maken hebben?
  Goed dus. Het enige resultaat dat die lachers behalen is dat er nog een paar Vlamingen minder zullen zijn. Ze doen maar. Iemand proberen uit te lachen met gebruik van valse identiteiten is mijn probleem niet. Idioten vindt men in alle partijen. Maar dat er niemand van de leiding binnen die partijen de moed heeft om te zeggen dat hun gekwaak best stopt is een teken aan de wand.
  Voor mij hoeven zulke partijen geen land te besturen. Er zijn reeds genoeg slachtoffers zonder mijn vaststelling dat er nieuwe moeten gezocht worden om er mee te kunnen lachen.
  Ze vergeten graag dat er kan mee gelachen worden. Het mag niet eindeloos blijven duren.
  Het bekomen resultaat door die lachers is dus zero.
  Want ik ben het beu. Flauwe zeikers!

  • De patattenboer zegt:

   En ik zal eindigen met de vaststelling dat het VB dus; bij gebrek aan toezicht; graag lacht met regimeslachtoffers. Dat is een vaststelling die niet in het voordeel van die partij is.
   Ofwel gedragen ze zich als een partij die verantwoordelijkheid beoogt en kanten ze zich tegen brulapen binnen de eigen partij of wel mogen ze van mij op zolder blijven zitten.
   Ze hebben reeds genoeg vijanden zonder dat ze er zelf nieuwe maken. Wie hier met hun vlaggetje komt zwaaien en onnozel blijft doen moeten ze zelf kortwieken. Ofwel durven zeggen dat het valse profeten zijn die de naam van de partij misbruiken.
   Mij dunkt dat ik klaar genoeg ben met mijn visie?
   En het dagboek van Krankjorum mag hij verder laten gebruiken voor schuttingtaal.
   Mijn probleem niet. Wel het zijne.

   • Kustem zegt:

    ja, want jij bent altijd zo beleefd en gebruikt nooit schuttingtaal, hypocriet.
    patattenpotentaat

 21. De Patattenboer zegt:

  Idioot! Bewijs wat je zegt. En maak je niet verder kwaad vent. Jij pretendeert zelf een belanger te zijn. Goed dus. Ik ga uw partij inlichten. Ofwel grijpen zij in en stopt jullie stalken ofwel vliegt uw partij buiten. Heeft uw partij U opdracht gegeven om onnozel te doen? Wel ik ben benieuwd.
  Leg uw gedrag daar maar uit dan. Ofwel stopt jullie gezever ofwel zet ik uw partij aan kant.
  De keus is nu aan hen. Uw reactie is er weer een van niveau. Hopelijk beginnen ze dat zelf te beseffen . Anders zal ik het als volgt benaderen : “Après moi le déluge”
  Voor idiote Flaminganten la même “sauce”. Ik hoop dat er anderen zijn. Maar dan moeten ze zich tonen. Dergelijk plebs zoals jij hoeft voor mij nooit deel te nemen aan het bestuur van dit land.

  • Kustem zegt:

   en weer geef je er een patat op
   quod erat demonstrandum…
   zie maar dat jij niet buiten vliegt met je grootspraak, fopdrol
   aan de kant, nep Vlaming!

   • Kustem zegt:

    ” Ik ga uw partij inlichten”
    afdeling Rillaar, Aars-schot opzoeken en dan melden dat er iemand het niet eens is met je platte zever en gratuite scheldpartijen
    veel succes, vent!

  • Anoniem zegt:

   kijk es aan
   de oude pinokkio, beroepsleugenaar met duizend namen; is weer op post;
   hopelijk treedt JS hier tegen op. dit is blogterreur

   • De patattenboer zegt:

    Wie is er mee begonnen leugenaar? Al vergeten wat je vorige week al zelf uitspookte?
    Ik geef je een koekje van eigen deeg. JS mag van mij gerust optreden. Ik heb hem trouwens zelf verwittigd voor een maand terug welk gevaar blogs lopen die zich open stellen voor anonieme stalkers. En desnoods zal ik hem aantonen waar je begonnen bent met afdreigen. Ik haat een maatschappij met afdreigers. Dus hoepel op vent.
    Ik moet niet weten wie je bent. Ik wil alleen weten of het Vlaams Belang achter uw manier van handelen staat. Jullie hebben ongevraagd zelf beweerd lid te zijn van die partij.
    Wel zever niet verder. Ik zal het vragen aan die partij. En mijn conclusies trekken als blijkt dat de partij achter jullie manier van handelen staat.

   • Kustem zegt:

    leer lezen, idioot
    ik heb al minstens vijfmaal geschreven GEEN lid te zijn maar wel op VB te stemmen.
    wat jij wil is dat jij iedereen mag beledigen, beschuldigen en afdreigen en dat niemand daar mag op reageren.
    je bent een parhologische leugenaar en je patattenverhaaltjes zijn zoutloos, ventje.
    en ik ben niet de enige die het zegt
    hop hop, melden dus maar aan VB, maar wat eigenlijk?
    die zullen je eens goed uitlachen wanneer je ze een paar van je schrijfsels toont, protpatat.

   • Kustem zegt:

    pathologische; vent

   • Anoniem zegt:

    altijd goed zot in Aarschot
    en gillen maar in Rillaar

 22. Christel zegt:

  Mss daarom dat weinig vrouwen hier hun handtekening durven zetten…de initiatiefneemster van de Nederlandse brief kreeg nogal wat te verduren op sociale media:
  https://saltmines.nl/2020/07/21/deugers-mogen-intimideren/
  Blij toe dat ik geen twitteraccount heb, maar hier lijkt het geen haar beter toe te gaan. Man man man toch. Ga liever konijnen kweken of patatten rooien. Daar heb je tenminste iets aan. Eten in overvloed of voedselbanken aanvullen voor al wie het nodig heeft.

 23. De Patattenboer zegt:

  Jullie gedragen zich om mij onbekende redenen echt als vijanden. Ik begrijp dat ik de ware reden niet zal vinden of krijgen. Tot op heden heb ik alleen steeds beweerd dat men zijn poten van privaat bezit moest afhouden. Wat de reden is voor jullie gedrag is dus niet het feit dat ik mij ooit zou gekant hebben tegen het Belang. Ze zijn nooit in de regering geweest. Dus de smeerlapperij kan niet van die kant komen. Voor het overige trek ik mij niks aan van jullie aanvallen. Welke de reden ook is. De smeerlapperij in de politiek is reeds eerder gebeurd wat mijzelf betreft. En mochten jullie op uw tenen getrapt zijn omdat ik mij afzet tegen sommige Vlamingen dan is dit omdat ik weet dat sommigen er nog mee lachen dat mij dit overkwam. Jullie doen trouwens niks anders.
  Wel vriendjes; besef je zelf niet dat jullie laag bij de grondse smeerlappen zijn? Lach mensen niet uit. Ik vermoed dat jullie nog bekwaam zijn om op het graf van een recente dode te gaan feesten.
  Even geduld nog. Binnen een paar weken zin er meer mogelijkheden.
  Jullie willen oorlog voeren met gebruik van schuttingtaal.? Wel ik weiger met dergelijk volk in debat te gaan. Bovendien bedienen jullie zich van leugens. Ik val jullie niet aan maar jullie wel.
  Zie zelf het proza waarvan jullie zich bedienen. En wat er recent in Rillaar voorgevallen is; wel daar heb ik totaal niks meer mee te maken. Al meer dan twintig jaar heb ik geen contact meer met plaatselijke politieke partijen. En ik wens dat zo te houden. En niet omdat ik mijn zakken vullen beoogde. Maar wel omwille van een Vlaamse fierheid. Niet de VU heeft mij geweigerd maar wel ikzelf ondanks er een aanzoek is geweest.
  En ik heb geweigerd omdat ik mij een neger voelde op wie gerekend werd om hun weeral uit de brand te redden. Vijgen na Pasen. Vraag het hen trouwens zelf wat ervan is.
  Voor de rest denk ik dat je best mijn kop met rust laat.
  En dat ik de Vlaamse mentaliteit van onderduiken haat is mijn zaak. Niet die van jullie.
  Keer voor uw eigen deur. Maar keren is niet blaffen. Daar bereik je niks mee.
  Af en toe blaf ik zelf ook al eens. Maar ik moet niks meer bereiken.
  Indien er nog iemand met mij wil praten dan zal hij vriendelijk moeten opstarten.

  • Kustem zegt:

   je begeeft je op glas ijs, vent.

   • Anoniem zegt:

    Amen, kustem
    Het is nu meer dan genoeg geweest met die sluwe patatchinees.

   • De patattenboer zegt:

    Meer dan genoeg? Toon aan bii welke politieke partij ik actief zo zijn of aangesloten als lid en kom mij dan verwijten dat ik een arrivist zou zijn. Jullie gebruikte woordenschat en verdachtmakingen kosten geen cent. Jullie leugens evenmin. Wees volwassen en bewijs met voorbeelden of daden dat ik een zakkenvuller zou zijn. Is dat jullie nieuwe moraal? Laag ventjes. Heel laag. En op die manier nemen jullie een optie voor het toekomstige Vlaanderen? Wel op die manier hoeft het voor
    mij er niet te komen. Dat Europa ons dan maar zo vlug mogelijk in de tang neemt.
    Want er is hier niks meer te vinden. Dat is mijn gedachte als arrivist.
    En meer dan genoeg geweest? Wie lokt het uit platte arrivist? Als jullie dat mogen beweren dan mag ik dat ook. Iedereen gelijk voor de wet.
    En Kustem; jij bent inderdaad geen lid van het VB.
    Dus die partij is niet verantwoordelijk voor uw gevecht tegen verzonnen windmolens.
    Ik ken U niet. Heb evenmin nooit met U gehandeld. Dus als je er plezier in hebt om ellende te verkopen zal ik dat niet kunnen beletten. Ook niet dat U het Vlaams Belang probeert mee in het bad te sleuren. Lid zijn of gestemd hebben voor een politieke partij bewijst niks van al of niet uw volwassenheid. Er zullen nog meer kandidaten opdagen die graag meedrijven met de stroom.
    En zich nu reeds de luxe aanmeten om anderen arrivisten te noemen.
    De wind staat goed. Profiteer er van. Het ijzer moet men smeden als het heet is.

    Goed dus. Ik ben een arrivist. Tevreden zeveraars?

   • Kustem zegt:

    arrivist, inderdaad, eindelijk geef je het toe.
    zo’n ventjes als jij gaan het niet doen, gaan het niet waarmaken voor de Vlaming.
    dat is bewezen in het verleden
    dus laat de grote mensen hun werk doen en sta niet langer alleen maar in de weg.

   • De pattatenboer zegt:

    Oei! Heeft het al gevroren? Of is dit ook al weer een onderhuidse bedreiging?
    Weet je wat kerel? Ik ga dringend mijn patatten uitdoen. Straks vriezen ze nog af.
    En wat zal het volgende zijn? Een waterstofbom op België? Doe maar hoor! Je hebt mijn steun. Maar wacht er nog even mee. Ik heb nog een kleine perenboom staan. En ik zou niet graag hebben dat die ook die peren nog afvriezen.
    Man man man toch! De redding is nabij voor dit patattenland.
    Ik zie je nog het vierkantig wiel uitvinden. Jij wordt de hoop in barre tijden.

   • Kustem zegt:

    Dat is goed.
    Hou je bezig met je patatjes en laat VB aan het roer.
    Je hebt je kans gehad en er niks van gebakken.
    Geniet dus van je pensioen zolang het nog kan,vent.

 24. De patattenboer. zegt:

  Oei! Nu sta ik ook al in de weg van grote mensen! Hoe groot vent? 1,85 meter? En waar sta je want ik zie je niet staan. Knipperlicht op je kop zetten dan staat er nog iets op uw nek dat werkt.
  Ha ha ha! Grote mensen! Dat wordt vandaag de beste!
  Ad propos! Leg me nog eens uit waar ik in uw weg loop. Of gelopen heb. Ik heb geen relaties in Aarschot. Dus ik heb ook niet gezorgd dat je in de oppositie zit.

  • Kustem zegt:

   1m89 om exact te zijn, ventje en je staat figuurlijk in de weg met je negativiteit.
   Koop een Belgisch vlaggetje als je er niet meer in gelooft maar doe dan niet alsof je Vlaming bent met je platte zever en afbraakpolitiek.
   Zo gaan we er niet komen.
   Dus ja, laat de volwassenen werken terwijl jij met je patatjes stoeit.

  • Anoniem zegt:

   “De Volksunie (VU) was een Vlaams-nationalistische politieke partij, opgericht in 1954 en opgeheven in 2001”
   2001 dus en hoeveel verraders zijn er niet uit voortgekomen?
   daar blijf jij maar over mijmeren en over je bouwovertredingen , arm Vlaanderen!
   heel juist kustem, zo komen we nergens, dat kinderachtig gedoe kunnen we missen.

   • De patattenboer. zegt:

    Wat heb ik te maken met uw zogezegde verraders? Ik ben juist uitgetreden toen die partij nog bestond omwille van die verraders. En ondanks verregaande beloften als ik bleef voor een 2de plaats op de kieslijst. Maar ik wist dat zelfs die 2de plaats niet enig resultaat zou opleveren omdat men de partij totaal leeg gezogen had. Dus ik heb geweigerd.
    Zeg nu zelf maar. Drie jobkes voor kinderen van overlopers aan het stadhuis en totaal niks werking ten bate van de kiezers. Twee verkozenen als schepene en wel de job van secretaris van het OCMW voor een derde niet verkozene. Toen heb ik reeds foert gezegd.
    Mijn basis was dat ik wel gewerkt had maar dat mij niks gegund werd. En dan moet men na zes jaar niet meer komen bedelen en niet meer vervulbare beloften komen doen.
    Zelfs op de grote debatavond voor de verkiezingen met veel bombast aangekondigd was een achterbakse overloper die buiten de partijraad aangesteld werd afwezig op die bewuste avond. Onder het argument :”Wat kan ik gaan vertellen want ik heb in het vorige bestuur zelf als schepene alles mee bepaald?” En dat wist hij pas na die bewuste avond te vertellen! Feitelijk was de afspraak tussen die vent en een andere partij dat hij de VU in zijn onderbroek zou zetten en kreeg hij de belofte dat zijn zoon aan de stad een jobke zou krijgen.
    Wat gebeurde natuurlijk. Lang heeft het niet geduurd want zowel als bij de vader stonden zijn beide handen aan de verkeerde kant. En verder werd de partij hermetisch afgesloten voor verdere uitbreiding. Zelfs voor een plaatsje op de kieslijst voor de provincie mocht het niemand anders zijn dan de schepene van de VU. Deuren dicht dus voor de rest van de VU-kandidaten. Sociaal werk? Noppes! En dan komt men na zes jaar paaien met niet verwezenlijkbare beloften te doen aan kandidaten die hen al driemaal uit de stront hebben gered. Ik bewonder al die Vlamingen die beter hebben gedaan en die nu zich de luxe aanmeten om de werkers van het eerste uur uit te schelden voor arrivisten.
    En zelfs hun werkers hebben uitgelachen toen hun privaat bezit bewust op de vuilhoop werd gekegeld. Met medewerking niet alleen van hen zelf maar ook van anderen die hun plannetje mislukten toen die debatavond zonder de vertegenwoordiger VU moest doorgaan. Gepland dus.
    En daar zat mijn grote fout. Hun plannetje laten mislukken.
    Ik hoef dat soort “flamingatisme” niet meer. Definitief.
    Men schiet liever eigen soldaten in de rug dan op de vijand.
    Zo komen we er inderdaad nooit. En dat besef is de voornaamste reden waarom ik mij tussen de patatten in mijn zetel heb gezet. En zal blijven zitten. Ik win er niks mee maar ik verbruik mijn energie niet meer tevergeefs. Anderen en betere is mijn motto.
    Mijn privé bezit werd bewust om zeep geholpen en ik ben een zagevent omdat ik het aandurf van het te zeggen. En wie gaat in de aanval? Vlamingen natuurlijk. De uitvoerders blijven buiten schot. Ik leef niet voor niks in een streek waar “nijd en miskandoese” de bovenhand heeft.
    Maar goed. Los het nu zelf op. Ik ben op rust. Van moeten. Vijftien dagen voor mijn pensioen ben ik bijna God tegen gekomen. Die heeft mij uitgelachen en beweerde dat hij reeds eeuwen met rust was. En mij laten aanvoelen dat de mens wikt maar dat hij beschikt.
    Ik kan verkeerd zijn maar diegenen die die mij blijven aanvallen kunnen gewoon den boom in.
    Bij de “chimpanzees”. Mee aap spelen en de bonobo’s met graagte naar beneden kieperen. Sommige dagen voel ik mij wel als Dewever. Waar het slecht gaat krijgt hij ook altijd de schuld. Het gaat niet schitterend. Verre van. Maar ik leef niet in zijn bubbel.
    Want anders zou ik mijn bakkes niet houden. Of wel misschien? Want het brengt toch niks op. Dag Vlamingen! Mag ik zeggen dat sommigen onder jullie dik mijn kloten uithangen? Wat ruist er in het struikgewas?

   • Kustem zegt:

    “Anderen en betere is mijn motto”
    hou je daar maar aan en geniet van je rust want op alles en iedereen kankeren die het niet heeft opgegeven maakt je geen wijze profeet.
    eerder een patattenproleet
    enfin, je doet maar, foertventje, we hebben je spelletjes door en gaan gewoon verder, met of zonder jouw steun.
    als je je zo negatief opstelt heeft Vlaanderen je steun niet nodig.
    je bent patriot of niet en dat Europees en belgicistisch gemekker en die defaitistische houding werken contraproductief
    dus blijf maar hangen in je luie zetel, je hebt het verdient, democraat.

   • Kustem zegt:

    verdiend

   • Anoniem zegt:

    kustem
    ik vraag me altijd af wat die patattenschepper wil.
    voor zover ik het kan ontcijferen; zagen en klagen
    en nog wat zeveren
    boeiend leven

 25. De patattenboer. zegt:

  Wat jullie zeveren noemen is in feite een kleine beschrijving hoe kleine partij zichzelf de grond in werkt. Maar jullie hebbe geen advies nodig. Ik heb de voornaamste elementen omschreven hoe je een kleine partij niet moet uitbouwen en dat sommige gediplomeerden zuiver mee ten tonele verschijnen om hun dikwijls ten onrechte verkregen diploma politiek te exploiteren.
  Maar goed sukkelaars. Jullie weten alles beter. Wat hebben jullie al gepresteerd. Welke zijn uw wapenfeiten? Ik zou mijn oren spitsen als hier een of andere oude zak kwam vertellen wat men best niet doet als er iets opgebouwd moet worden. Een kleine partij is een groep waarin iedereen aspiraties kan hebben op zijn niveau. Dit verwaarlozen en geen respect betonen voor de werkers die het recht houden wreekt zich. Daar moet achteraf niks meer voor gebeuren. Loontje komt automatisch zelf wel om zijn boontje. Maar jullie zijn te hoog verheven om nog enige visie van anderen te overwegen en er mogelijk lessen uit te trekken.
  Trouwens; ik maak gebruik van Sanctorum zijn dagboek om sommigen in Aarschot hun waarheid te geven. Andere wegen zijn afgesloten. Niet om hun nog te helpen. Het is te laat. Ze staan aan kant. Trouwens betweters kun je geen raad geven. Hoe het is uitgedraaid hebben ze dus louter aan zichzelf te danken.
  Deelnemen aan fora met hoge eigendunk en luisteren naar eigen gezever zonder kennis te nemen wat anderen zeggen en denken is een beginfase van politieke mislukkingen.
  Ik geef toe dat het politiek voor mij ook is misgelopen. Maar niet omdat het mijn schuld is geweest.
  En ik heb inderdaad een fout gemaakt. Dat is niet zwijgen als de grote heren alle eer voor zichzelf op eisen. Maar aan ui tsluitendkruipen en knikken is weinig plezier te beleven. En om het spel eerlijk te spelen blijf je beter uit de politiek.
  En of ik een zakkenvuller geweest ben zoals jullie beweren; wel daar oordeel ik zelf over.
  Dat laat ik niet aan zeveraars over. Want jullie doen alle moeite om te zeveren en te blijven zeveren. Maar als je U daar beter bij voelt is dat jullie keus.
  Als iedereen aan politiek begint te doen met die mentaliteit staan we mogelijk niet ver van ernstige conflict-situaties in de toekomst. Voor mij hoeven deze er absoluut niet te zijn of komen.
  Maar mijn visie over eerlijk of oneerlijk zal ik blijven geven.
  Voor mij is dat de essentie van de democratie. Anders zwijgen we er best over. Wat ik zoveel mogelijk probeer de laatste tijd. Wat niet betekent dat ik mij laat beïnvloeden door het gekwaak van breedsmoelkikkers. Of van anderen die niet tot meer in staat zijn.
  Maar zo heb je er te veel op fora.

  • Kustem zegt:

   “Ik geef toe dat het politiek voor mij ook is misgelopen. Maar niet omdat het mijn schuld is geweest.”
   natuurlijk niet, hoe zou dat kunnen?
   en
   “breedsmoelkikkers. zo heb je er te veel op fora.”
   valt wel mee hier, behalve dan jij en de kontdraaier, patattenzakkenvuller!
   want wanneer het regent in Rillaar…
   slaapwel, vent

   • De patattenboer zegt:

    Jullie krijgen dit forum gratis. Ik blijf mij geen zorgen maken en in discussie gaan met vulgaire breedsmoelkikkers. Ik geef alleen als advies even op het forum politics.be uw vechtlust te gaan aanscherpen. En er mensen te gaan steunen die er nog dagelijks verweten worden dat zij afstammelingen zijn van gewezen collaborateurs. Het enige nog dat sommigen denken dat het bruikbare argumenten zijn. Goddank het ik mij er dagelijks tegen die argumenten verzet. En ook de gevolgen gedragen. Geregistreerde aanvallen en verwijten zakkenvuller en hoerenloper inbegrepen.
    Ik troost mij steeds bij de gedachte dat hogere bomen die even hun kop boven het Vlaamse maaiveld uitsteken meer wind vangen. Meer heb ik er niet aan toe te voegen.
    En zeker als die wind niks opbrengt maar wel U veel geld kost.
    Maar als profiteergedrag in Vlaanderen de overhand blijft hebben doe ik dus niet meer mee. Ik weet hoe ik als Vlaming ben geweest en waarom ik in een zetel ben gaan zitten.
    En mijn geweten onderzoeken maakt misschien wel een paar stommiteiten duidelijk
    maar dat doe ik zelf wel. Daar heb ik zogezegde andere Vlamingen niet voor nodig.
    En meestal is het resultaat dat ik steeds opnieuw tot het besef kom dat veel Vlamingen zich moeten schamen. Het is een volk waarvan sommigen martelaars nodig hebben om hun modder en eigen stront op te kuisen. Mag ik ook even vulgair zijn?
    Daarom zeg ik reeds sinds zovele jaren terug: “Kuis het zelf op. Ik doe niet meer mee.”
    Maar dat is schijnbaar ook niet meer goed.
    En in de weg lopen? Wie? Wat? Wanneer? Woorden zijn er om misbruikt te worden.
    Ook dat nog! Wel anoniem. Welke bouwovertredingen van mij het je vastgesteld?
    Vent, jij kan zeveren. En je blijft dat doen. Ik stel inderdaad bouwovertredingen vast in mijn nadeel maar nu heb ik die zelf begaan! Ik twijfel vent aan het feit of jij nog wel normaal bent. Hopelijk zitten er nog op dit forum die twijfelen.
    Maar mijn probleem niet hoor. Laat uw licht verder schijnen in de duisternis.

   • Anoniem zegt:

    ik heb me eens geïnformeerd, ventje
    je bent een bekende opschepper en leugenaar in de streek
    daar wil ik het bij houden
    ik wil vandaag geen tijd meer in je gehuil steken!

   • Kustem zegt:

    “Ik troost mij steeds bij de gedachte dat hogere bomen die even hun kop boven het Vlaamse maaiveld uitsteken meer wind vangen.”
    Het is niet je kop die boven het maaiveld verschijnt die opvalt maar je dikke nek, patattenopschepper.

   • Anoniem zegt:

 26. de patattenboer; zegt:

  Wat denken jullie nu nog? Dat ik geloof dat jullie; ondanks voorgaand gezever en leugens; dat jullie Vlaams Belangers zijn? De opzet en strategie van jullie handelen doen mij denken aan hetzelfde wat er voorheen reeds gebeurde. Identiek dezelfde benadering en verzonnen leugens. Dus zulke kinderachtigheid en werkwijze pakken geen verf meer bij mij.
  Misschien wel bij goedgelovige zielen maar zeker niet bij mij. En nu maar hopen zeker dat ik ga uitpakken tegen dezen die jullie verdacht maken? Leugenaars blijven leugenaars. Zeveraars ook en die zeveren gewoonlijk steeds op dezelfde manier. Ik herhaal; omdat jullie toch idioten zijn; dat het VB nooit mij iets in de weg heeft gelegd. En ik zou nu moeten geloven dat leugenaars ditmaal uitzonderlijk de wel waarheid zouden spreken? Zielig! Echt zielig! Maak maar verder misbruik van jullie recht op privacy. Maar mensen die wel kunnen nadenken zijn niet te misleiden door zeveraars die al zovele bijlagen van het dagboek van Sanctorum hebben vol geklad met verzonnen en nooit bewezen waarheden. Ik laat die vaststelling aan het denkvermogen; al of niet; van de andere lezers over.
  War mijzelf betref mag je dus andere kinderen iets wijsmaken kleuters.
  Ik ga mij niet verdedigen omdat jullie dat willen uitlokken omdat ik weet dat dit tijdverspilling zal vragen. Maar goedgelovige mensjes lopen mogelijk wel in de val. Maar dat is dus mijn probleem niet. Mochten ze bijkomende vragen hebben dan kunnen ze dat aan jullie vragen zelf vragen.
  Wel moeten ze altijd beseffen dat alvorens ze iets vragen aan een inbreker die de deur forceert dat hij gaat roepen dat hij het gedaan heeft. Ik heb gebeurde feiten vermeld.
  En wat vermelden jullie? Geen enkel bewijsbaar feit. Waarvan akte. Geen enkel dus.
  Een forum verdient beter als discussieplatvorm als het gebruik van mirakels die zeggen dat jezus uit de dood is opgestaan.
  Goddank zijn jullie in dit land dus de enige eerlijke mensen die geen fake nieuws brengen.
  En waarom? Onbaatzuchtig dus! Heerlijk! En zelfs mocht ik liegen; wat is dan de reden om mij aan te vallen? Omdat ik ooit gezegd heb dat men in een echte democratie privaat bezit niet mag gebruiken om politieke oorlogen te voeren. Dat is machtsmisbruik.
  En wat doen jullie? Oorlog voeren en blijven oorlog voeren. En welk is jullie echte reden?
  Bewijs eens via antwoord waarom jullie oorlog voeren. Ik vraag bewijzen sukkelaars.
  Niet een zoveelste verzonnen leugen.
  Heb ik ooit gezegd dat jullie kinderverkrachters zijn.? Simpel. Ik zou het niet kunnen bewijzen.
  Maar voor vedetten leugenaars zijn gevraagde bewijzen niet nodig.
  Dat is het resultaat van de geroemde privacy-wetgeving. En dan maar klagen over fake nieuws.
  Zelfs de wetgeving doet zijn duit in het zakje om dat te stimuleren.
  Anders zou men zulk nieuws bestraffen en proberen in te dijken. Wat als er morgen iemand beweert dat hij in Wallonië een massagraf ontdekt heeft met lijken van Vlamingen er in.
  Wat mag nog? En wanneer moet het stoppen? Leugens hebben nooit een recht op persvrijheid. Het zijn misdaden. Een handelaar die twintig jaar garantie belooft op zijn verkochte machine en goed weet dat hij na twee jaar gaat stoppen is dus geen leugenaar?

  • Anoniem zegt:

   waar rook is…
   “Ik ga mij niet verdedigen omdat jullie dat willen uitlokken” en dan dit lange stuk
   het zijn de anderen; het was mijn schuld niet; alles ontkennen; net brandje proberen blussen
   dat noemen ze de hete patat doorschuiven
   dat kan jij goed hé, vent?
   maar we weten wel beter
   erg verdacht allemaal

  • Anoniem zegt:

   het brandje

  • Kustem zegt:

   dit zaakje stinkt!
   naar verbrande patatten

 27. De patattenboer zegt:

  Goed opgemerkt Columbo. Je denkt misschien ook al wat ik reeds lang denk.
  Ik hoop dat anderen op dit forum ook opletten.
  Als de ene wesp ten tonele verschijnt is de andere er ook.
  Ik ben op rust. Dus als ik even tijd maak in de voormiddag of avond om op mijn PC te spelen zijn die wespen er ook.
  En niet onder de uren die door mijn werkgever nog zouden betaald worden?
  Je hebt toch mensen die ofwel niet moeten werken ofwel ganse dagen op hun PC zitten te wachten tot ze hooligan kunnen spelen. En dan nog van alle niet bewezen leugens uit hun botten slaan en bewust zelfs laten doorschemeren dat ze leden zijn van het Vlaams Belang.
  En ondanks ik al diverse keren beweerde dat het belang mij nooit iets in de weg heeft gelegd en visa versa ik ook niet; waarom zou het trouwens; blijven ze aandringen en de ene smerige leugen na de andere verkondigen. En nu krijgen ze ook al hulp van N.VAers.
  Wat ik vertelde op dit forum zijn dus leugens.? Prachtig. Wat een schitterende vaststelling dat Vlamingen eindelijk beginnen samen te werken. We merken dat alle dagen. Waarom is er dan nooit een vraag om nieuwe verkiezingen te organiseren door beide partijen? Dus alles is mogelijk. De hond kan zelfs een nest puppies kweken met de kat?
  Maar ik geloof alles. Zelfs als men zegt dat wanneer Mozes met zijn stok op een rots sloeg en er water uitkwam en dat dit een mirakel was. Dat die vent met het prostaat zat werd er niet bijvertelt.
  Maar kom. Eindelijk word er in dit land nog eens de waarheid vertelt. Eindelijk.
  Maar ik ga hier niet verder reageren. Mijn tijd is te kostbaar om te verkwanselen aan gekken.
  De groetjes nog. Ik ga uit de weg staan. Anders ga ik er ook nog om huilen om dat te mogen doen.
  Alhoewel ik mij serieus afvraag bij welke partij ik ben gaan huilen? Om op de lijst te mogen komen?
  Kom; leg het nog eens uit zodat ik het zelf weet.
  Maar zwijg beter. Ik lees jullie mirakels toch niet meer.

  • Kustem zegt:

   ‘Maar ik ga hier niet verder reageren’
   stop ermee, vent. het is te belachelijk.

  • Anoniem zegt:

   hij is weer aan het stoken, de pattatendraaier
   het stopt nooit
   erg, heel erg

   • Gepensioneerde patattenboer zegt:

    Bah; ik stook wanneer ik wil. Alleszins bedankt voor uw beweringen waaruit ik afleid dat en zeer goede connecties zijn tussen plaatselijke zogezegde Vlamingen en uzelf. Ofwel lieg jij ofwel liegen zij.;
    Toch simpel niet waar vriend? Ik weet wat er gebeurd is in Aarschot. Ik weet dus wat waarheid is. En en aan uw verder gezever heb ik geen boodschap aan.
    Maar ik ben nogal lichtgelovig. U zal wel de waarheid spreken natuurlijk?
    Wel; ga hen dan maar vertellen dat jullie onderling gezeik gevolgen zal kennen.
    Op alle nog volgende kieslijsten komt geen voorkeurstem meer als er nog een inwoner van Aarschot zal opstaan die nog enige kans maakt op een verkiesbare plaats. Van welke kleur die lijst ook mag zijn.
    En nu mogen ze achterbaks nog verder lachen dus. Dat zal ik toch niet kunnen verhinderen. Bedankt nog voor de zoveelste informatie die ik veronderstel te danken heb aan jullie medewerking.
    Wat mijzelf betreft weet ik nu dus dat een voorkeurstem geven aan leugenaars en blinden niet te verantwoorden is. En hebben ze nog te zeuren over de gang van zaken dan verwijs ik naar jullie. Met cafétoogpraat houd ik verder geen rekening. En voor meer zijn jullie toch niet in staat. En het volstaat dat ik weet wat de waarheid is. En tenslotte ben ik het die zal stemmen. Spijtig zeker?
    En Rillaar is een nest. Mijn zorg niet meer. Wist ik trouwens al.
    Niet alleen ik maar ook die koekoeken mogen jullie dus dankbaar zijn voor jullie waarheidsgetrouwe informatie.
    En wat nu? Nog een beetje meer ellende misschien omdat ik jullie graag geloof?
    Ja, in het platte land van Jacques Snotneus-zaliger is het aartsmoeilijk om nog goed te doen. Zelfs niet voor het plebs. Iedereen weet er alles beter.
    En zo zullen we er wel komen zeker? Ik zal wel uit de weg gaan staan om de doorgang niet te bemoeilijken voor al die grote lichten die hier rond dwalen. Ik zit in mijn zetel. Hopelijk wordt er binnenkort niet gezeurd dat mijn zetel in de weg stond?
    De weg ligt open dus voor de nieuwe waarheid? Succes dus!
    Of moet er nog iets gebeuren? Zeg het maar hoor ventjes!
    Maar ik ben wel op rust. Dus best niet teveel meer vragen. Ik doe het toch niet.
    Ik heb nog teveel stijve armen wegens het schrijven van uitnodigingen aan tweeschoendozen voor het eerste bal “maské” in het dorp van de bietentrekkers. Een gebeurtenis!
    Zelfs toen wisten politiekers al dat je eerst de plaatselijke klip moest omzeilen. En dan natuurlijk een nieuwe fanfare stichten die veel lawaai maakte. Het was niet alleen in het dorp van de witte van Sichem het geval. Dat is aan georganiseerde politiek doen.
    Wat “les Flamands” nog steeds niet kunnen.
    Hun klok loopt achter.
    Gaan grabbelen in VZW’s hebben ze al wel geleerd.
    In bedrijven nonsens gaan verkopen in beheerraden lukt ze minder.
    We gaan nog lachen. Nu nog een nieuwe regering samen klitten waar men vuur kookt met water.

   • Anoniem zegt:

    “Ik zal wel uit de weg gaan staan”
    wanneer dan? het is de hoogste tijd.
    we zijn je protserige verhaaltjes kotsbeu, vent.

   • Kustem zegt:

    Daar gaan we weer.
    Ruziemaken van ’s morgens tot ’s avonds,dat is het lang leven van de glazen patat.
    Jongens toch!

 28. De patattenboer zegt:

  Wie heeft gezegd in het begin van het patattenverhaal dat ik stopte met die zever. En wie heeft daarop geantwoord dat ik mocht denken wat ik wilde maar dat hij bepaalde wanneer er gestipt werd. En volstaat het niet dat een gepensioneerde op rust zegt dat de kleurtjes die jullie zogezegd verdedigen mijn nooit iets hebben in de weg gelegd. En ik dus ook niet. Dat was olie op het vuur!
  Van zogezegde blokkers dan. Ik snap jullie echt niet. Een mens op leeftijd moet uit de weg gaan staan Hij is een hinderpaal als hij dus niet ten oorlog trekt? Willen jullie echt een land dat in oorlog is? Wel voer die oorlog dan tegen Vlamingen die jullie ten onrechte opzij schoven.
  Maar nee. Jullie zijn doorgegaan. Daarom geloof ik geen barst van het feit dat jullie Belangers zijn.
  Als ik morgen beweer van een Alien te zijn ben ik dat niet omdat ik dat zelf zou beweren.
  Jullie gedrag echter is een bewijs dat oorlog voeren liefst tegen mensen gebeurt die nooit een confrontatie met het VB hebben gehad. Leg mij dan maar eens uit waarom jullie desondanks
  een confrontatie willen. Of bepalen jullie wie echte Vlamingen zijn? En moeten oude Vlamingen echt te oorlog trekken? En wat is het alternatief? Het vuurpeloton soms?
  Nee ventjes. Jullie zijn totaal verkeerd bezig ofwel hebben jullie ze niet meer op een rij.
  En leugens en verzinsels zullen jullie niet helpen. Jullie zijn valse profeten. Zoals sommige zwartrokken die het lichaam van Christus uitdeelden met de linkerhand terwijl ze met de andere hand aan de piemels van kleuters zaten. Die hebben ook nooit hun ziekte vrijwillig bekend.
  En daarom ben ik zeker dat jullie niks met het VB te maken te maken hebben. Jullie handelswijze en gebruikte smerige schuttingtaal brengen zelfs het VB in discrediet.
  Mijn zorg niet. Het VB moet maar slim genoeg zijn om eigen rangen te zuiveren.
  Ik schreef het reeds dikwijls genoeg op andere fora. Een overloper die komt zonder adelbrief kan meer naar de vaantjes helpen dan honderd partijleden met goede intenties presteren.
  En dat geldt voor alle politieke partijen. Bij geroutineerde partijen vliegen ze er natuurlijk zo vlug mogelijk uit. Maar als het meer dan twintig jaar kan duren stel ik mij toch serieuze vragen.
  Maar ik heb al veel Vlaamse partijen zien ten grave dragen; gewonlijk plaatselijk uiteraard; wegens verregaande nonchalance. En dat ligt niet aan toeloop van arrivisme maar wel aan gebrek van interne organisatie en toezicht binnen die partijen zelf.
  En daarmee sluit ik mijn visie af over plaatselijke politiek.
  En ook het walgelijk gebeuren dat hier op het dagboek van Sanctorum plaats vindt.
  Maar ik heb hem verwittigd. Die fora zijn nu eenmaal een verzamelplaats voor mensen met diverse bedoelingen. Sommigen om hun echte visie te verdedigen maar anderen om af te breken.

  • Kustem zegt:

   “Als ik morgen beweer van een Alien te zijn ben ik dat niet omdat ik dat zelf zou beweren.”
   toch zou het aannemelijk zijn, ventje
   het VB heeft jou niet nodig, knoop het in je oren!

   een zeikblaaspatatten-alien, het is eens iets anders

   • De patattenboer zegt:

    Belachelijke vent. Ik heb het VB nooit iets gevraagd of iets in de weg gelegd.
    Stop dus maar met uw komedie. En stel uzelf de vraag waarom je de naam van het VB misbruikt om uw idioterie te verantwoorden. Op de manier waarop je mensen aanvalt zonder redenen en uw gebruikte woordenschat zullen uw verzonnen partij geen baat brengen. Maar doe maar verder hoor. Indien het VB zelf niet beseft dat de naam van de partij door U misbruikt wordt dan laat ik dat voor haar rekening. Ik vraag niks. Ik heb ook nooit iets gevraagd.
    Waarom moet jij dan weer een zoveelste leugen komen vertellen? Ze konden nooit iets geven in het verleden. En nu kom jij vertellen dat ik aan de deur zou gestaan hebben?
    Wanneer? Bij wie? Voor wat te vragen?
    Nee ventje. Jij bent gewoon een leugenaar. En vooral tegen zulke elementen heb ik reeds zovele jaren gezegd :”Los het zelf op!” Is dat soms ook al een vraag soms die ik stelde?
    Jongen toch! Ben jij een sukkelaar! Stel U verkiesbaar op Uw lijst en ik stem onmiddellijk op het VB. Om de partij kapot te krijgen dan.
    Ten minste een zekerheid die er zal in zitten.
    Snap je nog niet wat ik zeg ventje? Je vraagt zelf om mijn gedachten toch vrij te geven.
    En stem jij dus maar verder op het VB. Heb ik evenmin achter gevraagd om dat te weten. Mijn zaken niet natuurlijk. Maar als in het toekomstige Vlaanderen dergelijke neanderthalers zoals jij het voor het zeggen zouden krijgen met uw instelling dan moet dat Vlaanderen er voor mij evenmin komen. Jij bent gewoon een leugenachtige drieste stier die zo vlug mogelijk best achter een “pinnekesdraad” moet geneutraliseerd worden.
    Je blijft janken om mijn mening? Wel je hebt ze nu nogmaals gekregen. En voor het overige ga ik mijn tijd niet meer aan U besteden. Nogmaals! Los zelf iets op!
    En laat anderen met rust. Ik begin toch niet meer op mijn leeftijd met politieke spelletjes te spelen. Er is jeugd genoeg. Ga daar zagen; liegen en komedie spelen.
    En als dat kan blijven duren dan besef ik dat je binnen een serieuze partij; ik zeg niet een meer eerlijke; uiteindelijk wel zal buiten vliegen.
    Kraai maar verder idioot. Nee! Voer maar verder oorlog! Maar laat mij met rust!
    Straks komt er misschien een andere gek weer kraaien dat ik daarover niet zal beslissen maar wel hij. Hij beslist wat hij wil. Maar ik zal niet meer antwoorden.
    Het spelletje heeft hier lang genoeg geduurd. Misschien zijn er mensen die hier komen om wel een debat te voeren? Liefst geen idioten en leugenaars dus.
    Maar ik vrees dat dit niet lang zal duren.

   • Kustem zegt:

    wat ben jij een boertige idioot zeg.
    wij hebben meer klasse in onze pink bij het VB dan jij in je hele patattenzak van een lijf.
    leugenachtige ruziemaker die je bent, stuk venijn
    wij willen jouw stem niet eens, alleen echte patriotten graag, ventje!
    patriotten, geen pattattenpotentaten, baasje

   • Anoniem zegt:

    Haha kustem, die vent leert het echt nooit.
    Wat een s-(n)ul.

   • Anoniem zegt:

    anoniem
    laat me zeggen dat het niet het profiel is dat we bij VB zoeken
    de lat ligt heel wat hoger
    groeten

 29. De patattenboer zegt:

  Steek jullie energie maar tegen dezen die jullie verwijten van nog steeds collaborateurs te zijn en mestkevers. En laat anderen met rust. En jullie moeten bij mij niks zoeken. Wees tevreden dat ik niks geloof van jullie vuile praat en over jullie inzet voor het VB. Anders was het reeds lang opgelost. Mijn oorlog speelt zich af in het stemhokje. Moest de rest van het VB zich gedragen zoals jullie dan zou het VB kunnen fluiten achter mijn stem. Nu wacht ik nog af. De beslissing is dus nog niet gevallen. En hoe hoog jullie die lat leggen is mijn zorg niet. Ik zal zelf wel bepalen of ik er over wil kruipen en waarom. Dat is hetgeen ik bepaal. Met onnozel leugenachtige kinderen houd ik geen rekening in die beslissing. Maar als dat gezever blijft duren zal die beslissing vlug genomen worden. Uw partij gaat er dan niet goed uitkomen.
  En speel ondertussen maar verder. Plak gewoon een lege doos van “La vache qui rit” op jullie rug en heel het blog gaat jullie geloven.
  Je hebt geen enkel element ingebracht dat aantoont dat jullie blokkers zouden zijn.
  En wijselijk zou ik dat verzwijgen. Want jullie zullen nooit willen beseffen hoe kinderachtig jullie zich gedragen. Ik denk dus nog steeds geniepig; vuil en bewust. Met heel andere opties dus dan een debat voeren. Als je het bruin laagje in je onderbroek wegvaagt zal blijken dat deze blauw is.
  Ik heb reeds in een vorig leven kennis gemaakt met dergelijke Vlamingen.
  Mijn gronden hebben het moeten bekopen. Machthebbers kunnen niet tegen tegenspraak. Dan beginnen ze op andere manieren te prutsen.
  Luister ventjes. Zeur verder tegen goedgelovige Vlamingen. Misschien lukt het.
  Maar niet bij mij. Ik vraag niks en ik zoek niks. Dus leg jullie lat zo hoog als je wilt.
  Ze ligt niet in de weg want ik kruip er toch niet over.
  Maar dat jullie nu al stoefen en pochen kan ik niet beletten.
  Maar vergeet niet dat je het vel van de beer best niet verkoopt voor hij geschoten is.
  Want jullie huidige euforie kan wel eens voorbarig zijn.
  En indien terecht dan gun ik het jullie. Dat stront gooien ben ik reeds langer gewend.
  Dat deert mij niet. Ik heb reeds vijftig jaar een visie en een Vlaamse strijd meegemaakt.
  Nijd en miskandoese zeggen ze in Leuven. Momenteel breidt dat gooien zich uit over gans Vlaanderen.
  We zitten dus met twee virussen waarvan eentje er reeds is sinds de aap kan nadenken.
  En ik hoop dat het niet bij het nadenken van apen blijft.
  Want dan krijgen we in de toekomst nog fora met dergelijke inhoud als deze.
  En nu volgende episode. Kom terug als je weer met tweeën bent want anders ga je omvallen.
  En leg de lat niet te hoog. Tot in de wolken hoeft niet. Eest afwachten wie er op de grond over kan.

  • Kustem zegt:

   uitgeraasd, stomkop?
   we willen je stem niet eens.
   het VB heeft, in tegenstelling tot jou, nog normen en waarden.
   je zakt door de mand met je patattengetater, ventje!

   • Kustem zegt:

    oh en, ik weet dat het
    “je valt door de mand” is
    maar het woord zak past zoveel beter bij je, broekvent

  • Anoniem zegt:

   hey boerenknol
   een rijmpje
   ieder zijn strijd;—–
   wij gaan voor onafhankelijkheid
   jij staat voor onnozelheid
   dat is verder geen verwijt
   maar ieder, ieder ja zijn strijd

 30. De patattenboer zegt:

  Bah simpele zielen toch. Voor mij ligt het heel eenvoudig. Jullie hebben niks te willen. Bewijs dat ik ooit iets gevraagd heb en begin dan met latten van hoogte te leggen. Jullie zijn gewoon omhoog gevallen kereltjes die veel beweren maar niks bewijzen. Niks van alle zever en gezeur dus die jullie verkondigen. Broekventjes dus.
  En wat jullie beweerde vriendjes in Aarschot betreft acht ik het wel mogelijk dat er weer overlopers zullen bij zitten. Het zou in alle geval mij niks verbazen. De wind staat goed.Het halve Vlaamse grondgebied is in het verleden reeds getuige geweest van overlopers waarvan degenen met de meeste aanhang welkom waren bij de OVLD.
  En nu wat Aarschot zelf betreft ken ik er niemand waar ik in het verleden mee heb samen gewerkt.
  Zelf binnen de VU niet. Ik heb in het verleden uitsluitend samen gewerkt met leden van de partijraad. Wat er ééntje buiten de partijraad om bekokstoofde is mijn zaak niet.
  Hij kreeg zijn lege doos van “La Vache qui rit” wel van het stadsbestuur voor bewezen diensten.
  En zelfs die heb ik gerust gelaten. Zelfs als hij de ware reden is geweest waarom ik elk contact heb geweerd met de NV-A sinds vele decennia.
  De CD&V zou beter moeten weten.
  Dus al de huidige commentaar op mijzelf en anderen is voor mij waardeloos en bovendien verzinsels van gepretendeerde Blokkers die hun schoenzolen vullen met leugens allerhande.
  Voor de rest zijn de mogelijke spelletjes uit Aarschot afgesloten.
  Ik ken de reden niet waarom sommigen nu zijn buiten gevlogen bij de NV-A.
  Maar feit is dat het gebeurd is. Wat ik nu vastgesteld heb.
  En voor de rest maakt jullie verzinsels en de hoogte van jullie gelegde latten mij niks uit.
  Ik zal er nooit over kruipen. Los het zelf op is mijn devies. “Après moi le déluge.”
  Ander en beter dus. Maar ik NIET!
  Stop dat gezeur dus maar. Bovendien neem ik mijn eventuele geheimen nog liever mee in het graf dan dat ik ze aan jullie neus zou hangen. Vergeefse moeite dus. Ik vind jullie zelfs te groots om mee te praten. Ik krijg zelfs een stijve nek van omhoog te moeten kijken
  Doe wel jullie pamper aan en zorg dat je droog blijft. Nachten kunnen gevaarlijk zijn. Verzuip dus niet tussen de lakens.

  • Kustem zegt:

   wel strontboer
   dit laatste schrijfsel van je bewijst weer dat er met jou niks aan te vangen valt.
   al zou de lat op de grond worden gelegd, dan geraakte je er nog niet over.
   En pver Aarschot en Rillaar?
   Zij die het moeten weten, kennen de waarheid.
   Het VB gaat dus gedecideerd verder, met of zonder jouw steun, ventje!
   je sabotage is net iets te doorzichtig. zelfs in tijden van maskers alom.

   • Kustem zegt:

    over

   • De patattenboer zegt:

    Dat is belangrijk Kustem! Zij kennen de waarheid. Daarom haalt jullie gezever weinig uit.
    Maar omdat ze de waarheid graag verzwijgen verzwijg ik deze ook graag.
    Zij hebben er niks bij te winnen met de waarheid te vertellen en ik ook niet. Het zijn debielen die verwachten dat de mens een schepsel is dat vooral de waarheid eert.

  • Anoniem zegt:

   boer zoekt boel…

 31. De Patattenboer zegt:

  Jullie willen dus oorlog voeren? Goed dan moet ik mij een tweeloop gaan aanschaffen als zelfverdediging. Kijk ventjes ik doe hier al weken de moeite om jullie diets te maken dat ik te oud ben en dus zeker niet aan jullie plannetjes zal deelnemen. Hoe edel jullie plannetjes ook mogen zijn.
  Wat willen jullie feitelijk echt? Moet ik echt meedoen of krijg ik het vuurpeloton als ik weiger?
  Zien jullie zo het Vlaanderen evolueren? Wel noteer het eindelijk maar eens. Ik doe niet mee.
  De meerderheid van dit volk smijt met stront en heeft vooral plezier met het feit wanneer anderen gekloot worden. Ze doen wat ze willen. En zelfs onder hun bed kruipen kunnen ze het best.
  Maar dat is hun zaak. Maar er moet niemand in dit land nog verwachten dat ik het ga opnemen voor lafaarden hun belang.
  Zoek zelf de goede Vlamingen! Vindt je er geen dan moet je mij niet de oren van mijn kop blijven zagen. Laat mij gerust. Ik ben trouwens met rust. Dus hoe edel jullie doelstellingen ook mogen zijn; ik speel niet meer mee. Begrepen? Dus NIET of NOOT! Moet ik dit blijven zeggen soms? Neen is neen! En nu ik jullie ware aard heb leren kennen blijft het zeker NEE! Meer dan waarschijnlijk definitief. De zever heeft nu lang genoeg geduurd. Vecht maar voor jullie vaderland. Ik heb of zal niet in de weg geen staan. Voor mijn part mogen jullie zoveel onzin bedenken en rond strooien als jullie willen. In dit land mag dat trouwens. Nee het moet zelfs. Ik wacht op het eerste geval dat zal veroordeeld worden voor het rondstrooien van politieke leugens. En zolang dit niet gebeurt zal ik geen aanhanger blijven of zijn van gangsters die dit blijven gedogen. Trôp is teveel.
  Wie zal er binnenkort verantwoordelijkheid dragen als we een nieuwe bende van Nijvel krijgen?
  En op dit forum; of noem het dagboek; wordt wel veel gekraaid maar ondertussen leent he zich bijzonder goed voor stalkers. Waarvan akte. Maar niet lang meer. Ik ga en sta waar ik wil als vrij man.

  • Kustem zegt:

   en ook wij, de echte patriotten, gaan verder en verder
   je wil niet mee, je blijft achter?
   wel dag dan, dag vent!

   • Anoniem zegt:

    zeker en vast

   • De patattenboer zegt:

    Nee; ik zeg juist weeral dat ik blijf staan. Blijven staan is de gewenste oplossing. Als jullie verder gaan ben ik van jullie gezaag af. Dag vent!

   • Kustem zegt:

    dag zageventje en nu heel stilletjes zijn want de grote mensen hebben belangrijke dingen te doen!

   • Anoniem zegt:

    de kabberdoes is terug open maar dat wist je al, ouwe snoeper, salut vent.

   • Anoniem zegt:

    ventje uit het oog verloren
    hij kon niet volgen, eindelijk!

   • Kustem zegt:

    de geniepige snoeper
    ach, het is hem gegund

 32. De patattenboer zegt:

  Eindelijk. Dag sukkels. Succes gewenst hoor! Maar…stop nu maar met uw zever. En houdt U bezig met degenen die jullie echt aanvallen. Daaaaaaag! Tot nooit meer! Corona heeft zijn goede kanten.
  Afstand houden dus! Dit is hier een forum en geen plaats om te stalken. Maar als jullie niet beter kunnen dan moet je maar verder doen. Ik zal of kan dat niet beletten.
  Daarom verlaat ik dit forum. Hopelijk zijn jullie nu tevreden? Ik denk van wel.
  Jullie hebben reeds lang genoeg geblaat dat Sanctorum mij moest de toegang tot zijn blog moest ontzeggen. Jullie intenties voor een democratisch Vlaanderen waar iedereen recht van spreken heeft lopen niet gelijk met de mijne. En zeker niet een Vlaanderen waar iedereen het recht van zwijgen ontzegd wordt. Mee ten oorlog trekken of het vuurpeloton! Dat is geen vernieuwing.
  Dat is opnieuw invoer van oorlogsverordeningen. Ik dacht dat de Duitsers verslagen waren?
  Maar….ik begin mij serieuze vragen te stellen. Zijn er soms toch geen collaborateurs achter gebleven die de wetten van Hitler terug willen invoeren? Of terug willen naar ons koloniaal verleden toen Franstalige nullen bepaalden of Vlamingen naar het vuurpeloton moesten als ze niet wilden schieten op alles wat bewoog?
  Dat zijn vragen die je in Vlaaderen best niet aan jezelf stelt. Een Vlaming wordt verondersteld van zich geen vragen te stellen. Alles wordt dictatoriaal door anderen bepaald. Maar ik begin mij serieus zelfs af te vragen waar er nog echte Vlamingen zitten. De soep is hier niet meer te eten.
  Iedereen stalkt iedereen met een nikab op zijn kop. En het eindresultaat is voor allen hetzelfde.
  We waken er zelf over dat er hier niks verandert. En ……opzichtig in een zetel gaan zitten en foert denken mag zeker niet. Partij kiezen en met een gekleurd vlaggetje gaan zwaaien moet!
  Vroeger moest het als de koning langs kwam. Nu moet dat alle dagen.

  • Kustem zegt:

   nu deze frietendraaier eindelijk het forum verlaat komt er hopelijk schot in de zaak
   maar hij heeft dat al duizend keer gezegd en mag nog steeds ongestoord blaten en huilen…
   afwachten dus

   • Anoniem zegt:

    niet op rekenen
    vanavond begint ie terug zijn zaag te spannen
    en morgen
    en overmorgen
    en….
    altijd ruzie stokend

   • Kustem zegt:

    anoniem
    je hebt waarschijnlijk gelijk
    ventje kan het niet laten

Reacties zijn gesloten.