Politiek correcte censuur? Hoe komt u erbij!

VerhoevenDS-hoofdredacteur Karel Verhoeven en ‘opiniërend hoofdredacteur’ Bart Sturtewagen (Wiki)

Het ontkenningsgedrag van De Standaard spreekt boekdelen

In een open brief, verschenen op de website van Harper’s Magazine en ook overgenomen door een aantal media, houden 153 Engelstalige schrijvers en intellectuelen, waaronder Noam Chomsky en Salman Rushdie, een vurig pleidooi voor het behoud van de vrije meningsuiting, en tegen dat wat ze cancel culture noemen: het traag maar gestaag indammen van dat recht op vrije meningsuiting door wat wij kennen als ‘politieke correctheid’.

Rushdie heeft tien jaar ondergedoken geleefd omwille van een islamitische fatwa, en weet dus waarover hij spreekt. Maar hier gaat het over het falen van onze vrije meningscultuur zelf. In feite wijzen de ondertekenaars op een lang aanslepend euvel dat sinds mei ’68 alleen maar is toegenomen. Politieke correctheid is een bijna onvermijdelijk afvalproduct van de democratie geworden, omdat een elite altijd de neiging heeft om het discours te stroomlijnen. In totalitaire regimes heeft de overheid de media in handen, in ‘democratische’ (let op de aanhalingstekens) gaat het over een mainstream die afwijkende opinies marginaliseert, doodzwijgt, sanctioneert.

Politieke correctheid is een bijna onvermijdelijk afvalproduct van de democratie geworden

Deze mainstream ontstaat uit een complex spel van commerciële overwegingen (kranten moeten oplages halen en dus een ‘hip’, niet al te problematiserend journalistiek profiel aanhouden met veel lucht ertussen), linksdraaiende betweterij (verbonden met een soort morele hoogmoed van een verlichte minderheid), de bureaucratische drang om te nivelleren en te stroomlijnen (de fameuze eindredacties), tot en met banaal conformisme (er willen bij horen, de schrik om uit de boot te vallen). Wie zich daartegenover als dissident opstelt, weet dat daar een prijskaartje aan hangt, professioneel, sociaal, tot diep in het privé leven.

Complottheorie

Rushdie

Salman Rushdie: in 1989 was de islam de vervolger, nu is het de linkse poco-tirannie

Interessant was vooral, dat De Standaard de open brief overnam op 8 juli, en de dag daarop zich haastte om een parade van opinieschrijvers te mobiliseren die het fenomeen ontkenden. Het zou een ‘paranoïde complottheorie’ zijn (Jeroen Struys), een oprisping van ‘mensen die geen kritiek gewoon zijn’ (Nesrine Malik, overgenomen van The Guardian), of van ‘geprivilegieerden die beter tegen de muren zouden praten’ (zelfverklaarde trans*mens Joppe De Campeneere).

Daarmee weet u het: er is helemaal geen cancel culture, hoe komt u erbij. In de periode na Stalin werden ook de goelags ontkend, dat is standaardprocedure bij een pensée unique. De enige die het mocht opnemen voor de briefschrijvers was Ludo Abicht die de zaken op scherp zet en waarschuwt:

‘Wie daaraan (het recht op vrije meningsuiting – red.) morrelt, zelfs met de beste bedoelingen, verengt het debat, vervalst de realiteit en bedreigt onze samenleving. Het regent verdachtmakingen en insinuaties, met giftige en dodelijke categorieën als microagressie en on(der)bewust racisme, beschuldigingen waartegen je je onmogelijk kunt verdedigen, want wie daartegen protesteert, is per definitie al verdacht’.

De ironie is namelijk dat De Standaard zelf een vlaggenschip van de politieke correctheid is

Dat verdacht maken en ad hominem ontkrachten is exact wat de drie andere opiniemakers doen: Rushdie en co diskwalificeren als verbitterde navelstaarders. De ironie is namelijk dat De Standaard zelf een vlaggenschip van de politieke correctheid is, waar jonge journalisten zorgvuldig getraind worden om in de pas te lopen, waar ingezonden opiniestukken zorgvuldig gecheckt worden op hun onschadelijke inhoud én de politiek-sociale status van hun auteur, en waar het links-progressistisch en gematigd Belgicistisch-multicultureel narratief de verplichte hoofdtoon is.

Val je buiten die categorieën, dan mag je het schudden, vertelt u een ervaringsdeskundige. De zwarte lijsten, ze bestaan echt. Bij wijze van grap en proef op de som stuurde ik eens een feministisch-ecologisch gekleurd stukje in onder de naam van mijn echtgenote, en jawel hoor, de volgende dag stond het prominent in De Standaard én kwamen er telefoontjes van de VRT om het in de studio nog eens te komen na vertellen.

U ontvangt geen salaris

Drabbe

Karl Drabbe: niet meer salonfähig genoeg als uitgever

Cancel culture dus, ik kan er honderden grote en kleine voorbeelden van geven, ik beperk me tot een voorval dicht bij huis. De manier hoe Karl Drabbe bij uitgeverij Pelckmans aan de deur werd gezet omdat hij iets te enthousiast met de eindredactie van een boek van Wim van Rooy (‘Waarover men niet spreekt. Bezonken gedachten over postmodernisme, Europa, islam’) bezig was, het is nadien allemaal in geuren en kleuren uitgekomen. Ook al bleven Harold Polis en C° bij de officiële uitleg dat Drabbe ‘professioneel niet meer voldeed’.

De meeste verhalen blijven overigens onder de waterlijn, ook al omdat politieke correctheid de neiging heeft om zich achter alibi’s te verstoppen. Zelden worden echte fatwa’s uitgesproken, publieke uitsluitingen. Doorgaans verloopt het censuurmechanisme stilzwijgend, binnen een intellectuele consensus die wel sociale sancties inhoudt voor wie ze negeert.

Politieke correctheid is een kanker, een viraal fenomeen. Zij vreet intellectuele weerbaarheid aan, maakt mensen gedwee en dringt een dictatuur van de middelmatigheid op. Zij sluipt overal binnen, in de culturele sector, de academische wereld, de werkvloer, scholen, de media, jammer genoeg ook bij Doorbraak zelf zoals ik al een paar keer heb kunnen vaststellen. Zij treedt op als gedachtepolitie, legt beslag op de taal (het taboe verklaren van bepaalde woorden, zeg niet meer ‘blank’ maar ‘wit’), en beroept zich op de wellevendheid en het fatsoen. Alles kan als beledigend opgevat worden, er is altijd wel iemand die zich ‘geschoffeerd’ voelt.

Politieke correctheid is een kanker, een viraal fenomeen

In onvervalste newspeak-stijl werpt politieke correctheid zich tenslotte op als beschermer van de vrije meningsuiting om bij het omgekeerde uit te komen: mensen uitsluiten van het debat en andersdenkenden herleiden tot kwaadaardige trollen. Toen Urbain Urbanus Servranckx half juni in De Afspraak wat sceptische bedenkingen uitte over het discriminatiediscours, en zei dat de allochtone achtergrond wel bij slachtoffers wordt vermeld maar nooit bij daders, bleek hij als ‘blanke, oudere komiek’ in brede kringen ineens ongeschikt om daarover een mening te hebben.

Bubbels van het Grote Gelijk

BlackLives2Zonder twijfel is links nog altijd de eigenaar van de intellectueel-culturele pensée unique. De grote media dragen ze uit, de universiteiten verwetenschappelijken haar en geven er een academisch parfum aan. Politieke correctheid is evenwel niet uitsluitend een ‘links’ fenomeen, bubbels van het Grote Gelijk bestaan evengoed aan de rechterzijde. Probeer maar eens een kritisch punt over Donald Trump of Israël te maken op rechtsdraaiende Facebookpagina’s, je wordt zo ongeveer verbaal gevild.

Vandaag is de BlackLivesMatter-beweging, in opvolging van MeToo, een typisch voorbeeld van hoe een legitiem protest rond een bepaalde gebeurtenis of mistoestand uitwoekert tot een heksenjacht. Dat gaat gepaard met tomeloze overdrijvingen in de retoriek, massahysterie, aanpassingsdruk, taalcontrole en allerlei censuurmechanismen, waardoor het kind dat beweert dat de keizer geen kleren aan heeft, bijna vogelvrij wordt verklaard.

Het is een kerntaak van het onderwijs om mondigheid en actief verlichtingsdenken bij te brengen

Op die manier ontstaat er een klimaat dat onaangenaam herinnert aan donkere bladzijden uit onze geschiedenis. Laten we de vrijdenkers koesteren die daar tegen in gaan. Op elk moment moeten woord en tegenwoord vrij kunnen geuit worden in een open debatcultuur. En het is een kerntaak van het onderwijs om mondigheid en actief verlichtingsdenken bij te brengen, het recht op dissidentie, als een hoeksteen van onze Europese cultuur. Aude sapere, durf te denken, zoals het motto van de filosoof Immanuel Kant luidde.

De media zullen altijd op de rem staan, ik reken vooral op het weerbare individu als antilichaam tegen de virale pococratie. En natuurlijk moeten we op het gepaste moment schouder aan schouder gaan. Een open manifest van Vlaamse intellectuelen, als positieve echo op de Engelstalige open brief, is onderweg.

Johan Sanctorum – ‘Politiek incorrect – Hoe vrij is onze vrije meningsuiting?’ (uitgeverij Doorbraak): boek beschikbaar vanaf september 2020.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

201 reacties op Politiek correcte censuur? Hoe komt u erbij!

 1. walter maes zegt:

  De pococratie is 98 % links. In de rechterhoek zitten een paar zeldzame uitzonderingen.

 2. Boomer zegt:

  Pococratie gaat vanuit EU worden gestuurd, kijk maar naar de nota’s en voorstellen die erover de ronde doen, doch niemand piept er ook maar één woord over, zelfs de rechtse partijen niet.
  Wij gaan onze democratie, of liever gezegd particratie vaarwel mogen zeggen, dat ze dan ineens de verkiezingen ook afschaffen want dat is pas hypocriet.
  De verliezers blijven gewoon zitten en de winnaars blijven achter omdat niemand met hen in zee wil, we zijn goed bezig.
  Ik zie maar één oplossing meer dat is massaal reageren doch ook daar verwacht ik weinig animo gezien de sporen van de georganiseerde bangmakerij Covid 019.
  Rest de vraag: wat nu?

 3. Eric zegt:

  Tuurlijk zou elkeen kritiek op Trump of op klimaatsceptici moeten kunnen uiten. Maar dat gebeurt in de door Sanctorum gesloopte msm ook, en wel permanent. Ik begrijp dan ook niet waarom Sanctorum nu net daarover klaagt. Schrijf een stukje tegen Trump of de klimaatsceptici en stuur het naar DS of DM, Johan en het wordt gepubliceerd. Gegarandeerd! Dus over een rechtse pococultuur klagen houdt geen steek, die bestaat eenvoudigweg niet.

  • dzjakkedzjakke zegt:

   U toont het wel zelf aan, zonder het te weten!

   • Eric zegt:

    Klopt, maar ik had het niet over enkele sites op de dark net. Die zijn verwaarloosbaar en in se ongevaarlijk. Waarom net daar op Trump of de klimaatsceptici willen inhakken terwijl daartoe de hele msm-rimram zich beschikbaar stelt?

  • Marc zegt:

   Wat een onzin. Fox News, zegt u dat iets? Trouwens, deze blog zelf is een voorbeeld van rechtse pococratie. Niet de teksten van JS, maar wat eronder verschijnt als reacties.

   • Ines zegt:

    Of ooit al een kritisch artikel gelezen over de strapatsen van Trump op Doorbraak.be ? Wie het vindt mag de link hier zetten.

   • boomba zegt:

    terecht
    Trump is geweldig, een top president.

   • Christel zegt:

    Idd. Vooral de Trump- aanhangers hebben lange tenen en doen er alles aan om je te doen zwijgen met een bombardement aan YT- video’s en tweets. Onderschat de invloed van sociale media niet. Dat is echt het speelterrein van rechtse rakkers. En we weten ook niet wat er ginder allemaal achter de schermen gebeurt. Hoeveel medewerkers heeft Trump niet eruit gegooid, al wie kritiek durfde uiten op hem of op zijn (Corona)beleid ?

    https://mobile.twitter.com/pierrekroll/status/1277586860664119297/photo/1

   • boomba zegt:

    ocharme, het zwijgen opleggen nog wel.
    Trump wordt constant belaagd door de msm maar…
    ijzersterk beleid vraagt een krachtige leider en soms, al loopt leugenaar Fauci er nog rond, ja soms, gebeurt dit;

   • Ines zegt:

    @Boomba\MAGA

    geen dank🥰

   • Eric zegt:

    Bloedkanker is dus even erg als een lopende neus, Marc? U drijft de nuance, waarvoor u zegt te staan, wel erg ver. Iets doodrelativeren heet dat.

   • Christel zegt:

    @Ines: lees eens de laatste zin van deze boekrecensie (nog wel van Salman Rushdie) – te vinden op de site van Doorbraak:
    https://boeken.doorbraak.be/p/de-familie-golden-salman-rushdie/

    Marc Elchardus had er nog over in zijn opiniestuk over de beeldenstorm:
    ‘Beeldenstorm

    De inspiratiebron van de mensenrechten was een slavenhouder en deelde zijn bed met een van hen, Sally Hemmings. De man die het pad voor de democratie wilde effenen en droomde van een op regels en rechten gestoelde Kantiaanse wereldorde, ventileerde opvattingen over de Afro-Amerikanen (hij gebruikte een andere term) die vandaag niet meer aanvaardbaar zijn.

    Overdrijven die Amerikanen toch niet een beetje met hun beeldenstorm en moeten wij hen zo nodig imiteren? Salman Rushdie, die kan meespreken over tot fanatisme opgeklopte onzin, heeft inmiddels begrepen dat progressisme in de VS verdacht veel lijkt op het traditionalisme van de Iraanse ayatollahs en de beeldenstormers van IS. In zijn Trump-roman, The Golden House, geeft hij een paar (waargebeurde) voorbeelden. De ouders van de ik-persoon zijn professoren en bezorgd over de evolutie van hun academische wereld.

    “(…) hun collega’s verguisd (…) omdat ze Pocahontas-pakken niet wilden verbieden voor Halloween, een collega verplicht om een semester een sabbatical te nemen omdat hij de ‘safe space’ van een student niet had gerespecteerd door deze te confronteren met confronterende ideeën (…), een collega gedwongen om een opvoering van Eve Ensler’s Vagina Monologen af te lassen omdat als men vrouwen beschrijft als personen met vagina’s men discrimineert tegenover personen die zich vrouw voelen, maar geen vagina hebben…”. Omdat op onze universiteiten activisme het inmiddels haalt van wetenschap, waait die onzin over.

    Wat beelden betreft, draait het hier hoofdzakelijk om Leopold II. Geen pleitbezorger van mensenrechten, niet iemand die geopolitiek moraliserend benaderde. Of hij meer racistische vooroordelen had dan zijn tijdgenoten, weet ik niet. Was blanke slavenarbeid even goedkoop geweest als zwarte, dan had hij die gebruikt. Poen scheppen was zijn ding. Maar hij is uitgegroeid tot een symbool van wat zonder de minste twijfel een gruwelijke, onmenselijke vorm van verdrukking en exploitatie was. Daarom wil men zijn beelden weg.’

   • Ines zegt:

    @Christel: bedankt, hahaha wie zoekt die vindt. Uw bijdragen zijn altijd de moeite om te lezen. Wat het forum betreft: de toon en sfeer is indd drastisch veranderd maar ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. En voor sommigen is dit een broodnodige uitlaatklep/ bezigheidstherapie. Ik zou zeggen: leef en laat leven maar…dat houdt ook in dat iedereen mag reageren op sommige(terugkerende) onzinreacties.

   • Anoniem zegt:

    Biden, de pipi PVH van de USA

   • Christel zegt:

    @Ines: juist ja, ieder vogeltje zingt zoals het gebek(vech)t is. Gezellige boel hier. Nobody is perfect, zeker 😏.
    Ook overgewaaid van ‘Great’ America ( uit de vorige eeuw):

   • Toon Piek zegt:

    Nog geen ‘drag queen readings’ in de Scheldestad?😎

   • golemhunter zegt:

    zouden ze dat daar durven met al die moslims?

  • dzjakkedzjakke zegt:

   Zou het constante geleuter over Obama en Trump met bijhorende prenten, bij iedere post van Sanctorum obligaat door te scrollen, misschien ophouden als Sanctorum daar eens een artikel aan zou wijden?

 4. Emsee zegt:

  Een sterk artikel, zoals we gewoon zijn van u.
  Een stevig argument om journalisten in het gareel te houden, is het pensioen-voordeel dat deze beroepsgroep geniet.
  De meeste inkomens worden afgetopt voor de berekening van het pensioen, zeker als ze tot de hogere inkomens behoren.
  Maar bij journalisten gebeurt het omgekeerde. De berekeningsbasis voor hun pensioen wordt verhoogt met 10 a 15%.
  Er is wel een sanctie aan verbonden: als ze zich niet aan de mainstream houden, kan het pensioen-voordeel verloren gaan. MAAR niet alleen voor de betrokkene, maar voor de ganse beroepsgroep. Welk een drukkingsmiddel is dit om alle journalisten in het gareel te houden ?
  Wie dat beslist en op welke gronden, weet ik niet, maar deze informatie heb ik van een ambtenaar die het kan weten.

  • Jozef zegt:

   Even googelen. “De enige speciale berekeningsregel die van toepassing is op uw pensioen als beroepsjournalist heeft betrekking op de lonen die in aanmerking worden genomen: uw pensioen wordt namelijk berekend op basis van uw werkelijke, fictieve en forfaitaire lonen, verhoogd met 33,33 %.” (info van de federale pensioendienst).

  • plebs zegt:

   nu zelf niet beginnen met fake news, daar zijn de msm voor.

 5. Poirot zegt:

  Het is onzin dat er ter rechterzijde ook “politieke correctheid” zou bestaat.
  Politieke correctheid omvat een taalpolitie en een gedachtepolitie, waarbij bepaalde woorden en gedachten verboden worden.
  Sanctorum moet eens uitleggen welke woorden en gedachten rechtse mensen geband willen zien.
  Er is een duidelijk verschil tussen onwrikbaar vastzitten in je eigen bubbel en je Eigen Grote Gelijk enerzijds (=dogmatisme); en vinden dat je het recht hebt om beperkingen op te leggen aan de manier waarop wij en de anderen over de realiteit kunnen en mogen spreken.

  • Poirot zegt:

   Addendum: ik kijk persoonlijk dus niet echt uit naar dat boek van Johan Sanctorum over politieke correctheid, omdat ik denk dat hij eigenlijk gewoon niet goed begrijpt wat politieke correctheid nu eigenlijk juist wel en niet is.

   • Anoniem zegt:

    lees het dan niet hè.
    of schrijf zelf een boek waarin je het uitlegt aan hen die het niet begrijpen…

  • Marc zegt:

   Fox News, zegt u dat niets, Poirot? Een bastion van rechtse pococratie.

 6. maskermuil zegt:

  cancel culture

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   Jaja, Benny is er weer met zijn post-moderne gnosis in de vorm van mask trutherism. Ik vraag me af hoe de R0 gaat evolueren waar hij zijn boodschappen doet, nu ook met mondmasker, excuseer, “muilmasker”. Het zou een enorme gemiste kans zijn voor een schoolvoorbeeld van synchromystieke correspondentie indien de No.1 superspreader van inferieur, schadelijk memetisch viraal materiaal (de bric-à-brac van belachelijke, contextvrije conspiracy YouTube buzzwords die uiteindelijk geen betekenis constitueren) niet eveneens een superspreader zou zijn van inferieur, schadelijk genetisch viraal materiaal (het SARS-CoV-2-virus waarvan de RNA-code uiteindelijk geen leven constitueert).

   • maskermuil zegt:

    GK
    Je bent en blijft een idiote leugenaar en verder schrijf je maar pseudo-intellectuele tekstjes zoveel je wil.
    Als superspreader van onzin ben jij het meest inferieure stukje genetisch materiaal dat, jammer genoeg, nog vrij rondloopt.
    Hier hou ik het bij want; maak je geen illusies, hoe vaak je je boomerressentimentskunstje ook opvoert, iedereen die een of twee stukjes van je leest weet dat je een fantast, leugenaar en toxisch geflipte dorpsgek bent. Zielige sukkel, get a life.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Benny, hoe kan ik nou een pseudo-intellectueel zijn als ik, in de context van mijn commentsectie-persona, ervoor kies om mezelf als een “semiosemantische sjamaan” te presenteren, kwestie van mezelf te adverteren als iemand die taal en de ideeën die je met taal kan uitdrukken vooral instrumenteel gebruikt, en zich amuseert met de reacties die dat uitlokt? “Pseudo-” wil toch zeggen dat je moeite doet om overtuigend over te komen.

    Ach, als mijn vorige comment te moeilijk was: het zou me verbazen indien een superverspreider van schadelijke mentale virussen niet eveneens een superverspreider was van schadelijke biologische virussen.

   • maskermuil zegt:

    Als je je maar amuseert, sjamaan van het zevende knoopsgat.
    Voorlopig is er maar een die meer leutert dan jij en dat is Li Pipi Paul, de gokchinees, maar zelfs jij zal die nooit kunnen overtreffen.
    En is het niet pseudo-intellectueel te veronderstellen dat je comments te moeilijk zijn voor anderen om ze te begrijpen?
    Othman EH is ook zo’n incel die, vanuit mama’s kelder, schrijft over ingebeelde dochtertjes die hij zou verstoten als ze de islam verlieten.
    Terwijl hij niet eens een vrouw durft aanspreken en waarschijnlijk steriel is onder zijn vette pens.
    Dat is zowat het beeld dat ik ook van jou krijg.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Lap, de commentsectie-tribuun die ontmaskerde (heb je ‘m?) hoe Bill Gates en George Soros onze piemels willen afkappen, heeft me ontmaskerd als iemand die er om te beginnen al geen heeft. Daar heb ik niet van terug, Benny. Ga je nu verder onthullen dat ik naar pipi kaka ruik, een domme tronie heb, dat mijn mamma dik is, dat uwe pappa op het werk veel meer mensen onder zich heeft dan mijne pappa, en dat je een grote collectie flippo’s en voetbalstickers hebt?

    En nee, het is niet pseudo-intellectueel om te beweren dat je me niet begrijpt als je op me reageert alsof ik altijd volstrekt serieus ben. Uiteindelijk is al wat ik schrijf ook maar cultureel-analytische kunst. Is Picasso bv. een pseudo-kunstenaar omdat hij de dingen niet foto-realistisch weergeeft? Nou ja, gezien de links tussen samenzweringssubculturen, artistiek literalisme en vulgair fascisme, vermoed ik niet dat jij indertijd Picasso als een legitiem kunstenaar zou beschouwd hebben.

   • maskermuil zegt:

    Toch neem je jezelf wel degelijk heel serieus en dat is, gezien de beroerde kwaliteit van je prullaria, geheel onterecht.

    ‘Ga je nu verder onthullen dat ik naar pipi kaka ruik, een domme tronie heb, dat mijn mamma dik is, dat uwe pappa op het werk veel meer mensen onder zich heeft dan mijne pappa, en dat je een grote collectie flippo’s en voetbalstickers hebt?’
    Ik was dat niet van plan maar aangezien je het zelf zegt…

    Probeer de mensen zand in de ogen te strooien met je bombast en geswitch tussen ludiek en ernstig. Ik blijf je uitlachen met je sofismen voor beginners.
    Tenslotte is dat ook zowat het enige dat jij doet.
    Mensen in de nek springen en uitlachen als een blogstalker.

    Kunst, zeg je? Cultureel-analytisch nog wel…
    Fijn dat je het, als enige, zelf gelooft.
    Nu rest je alleen nog iets te produceren van enige kwaliteit.
    Neem je tijd, het zal nodig zijn maar ik denk niet dat het erin zit.

  • fuckfakenews zegt:

   no touch torture; hoe en waarom

  • Benny zegt:

   vtm
   3.3 Milj besmettingen usa
   33 zoals altijd toeval

  • maskermuil zegt:

   covid

   science is a very convincing hustle.

   Behind the hustle is a political hierarchy. That means only carefully chosen scientists are allowed to stand next to the president on television and lie through their teeth to the public.

   The COVID plan, all along, involved lockdowns and economic devastation. That was and is the short-term goal. The story about a virus is the means to arriving at the fulfillment of the goal.

   It’s possible that the next phase of the plan will involve an excuse to assign energy-use quotas and limits to nations. Ordinarily, this would be sold via a story about climate change. After the virus hoax and the lockdowns, some fairy tale about needing “re-allocation” of energy in order to reopen national economies “with justice” might be the ticket. Don’t look for logic. The planners use fake logic, just as they use fake viruses.

   Globalist technocrats yearn for energy quotas. They want to monitor and control the ongoing energy use of every human. It’s part of their vision for re-engineering society, to resemble a machine.

  • Anoniem zegt:
 7. sçiegfried zegt:

  Toch raar dat zelfs JS niet vermeldt hoe de revisionist Siegfried Verbeke (ik) (en vele anderen) door het ‘gerecht’ worden behandeld. Tot op heden heeft enkel Douglas Deconinck hem aan het woord gelaten in De Morgen, maar het laffe en schijnheilige Doorbraak heeft hem een recht op antwoord geweigerd Dat mag ook eens gezegd worden!

  • Ik ben in Doorbraak al uitgebreid op uw zaak ingegaan, mijnheer Verbeke. En in mijn nieuw boek ‘politiek incorrect’ kom ik erop terug. Nu niet doen alsof u door mij doodgezwegen wordt.

   • siegfried zegt:

    Ik heb niet gezegd dat u mij doodzwijgt. Integendeel, u bent een van de enigsten (en wijlen Mark Grammens) die duidelijk een standpunt heeft durven innemen. Waarvoor dank, maar ik ging ervan uit dat mijn zaak in deze samenhang even het vermelden waard was.
    Uw boek ‘Politiek Incorrect’ heb ik nog niet gekocht. Ik kan U steunen met slechts 10 euro per 2 maanden.
    Ik sta achter uw standpunten, uitgenomen deze inzake Islam.

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   Siegfried, we aanvaarden jou als wat de Russisch-orthodoxen een “gezegende dwaas” of een “dwaas voor God” noemen. Als iemand wiens irrationele rebellie tegen de autoriteiten een spirituele realiteit bloot legt, t.t.z. dat het politiek systeem van de vrijheid ook een repressieve schaduwzijde heeft. Maar als je voor dat pad gekozen hebt, moet je ook aanvaarden dat de normies met je lachen als je die repressie zelf niet lijkt te begrijpen of aanvaarden.

 8. Li de gele zinees zegt:

  We mogen wel democratisch denken maar voor de rest mogen we zwijgen.
  En durf je toch iets zeggen dan krijg je onmiddellijk het gros van omhooggevallen “Flamands” op uw kop. Als ik hun prestaties lees besef ik onmiddellijk in welke negorij ik vertoef.
  Ze hebben nog één zorg en die is…..niet terug naar beneden vallen.
  Dat is het democratische streven in België. Stel U geen vragen. Uit koppen waar niks in zit kan nooit iets uit komen. En de weinigen die wel frisse gedachten hadden zijn ten tijde van Alva reeds de Nederlandse grens over getrokken. Ze voelden toen al nattigheid.
  Weliswaar worden de verschillen kleiner. In beide landen hebben we teveel brousse-import gekregen. De resten van de Westerse Cultuur kunnen we nog vinden tegen de muren van het Louvre en in Duitse kelders. De overschot dat nog het licht mag zien zijn haat-kreten van zowel rechts als links.
  Daar wordt geen cultuur uit geboren. Wel zakken vullen en een “vodoo” mentaliteit.
  En een walgelijke samenleving. Alles voor “ikke” en de rest mag stikken.
  Mijn voornaam is Alexander en uit verveling ga ik neuken op een ander.

  • Anoniem zegt:

   zure zaagsaus van de fopchinees al heeft hij zijn naam alweer veranderd in Alexander.

   • dzjakkedzjakke zegt:

    Toegegeven dat dat van die frisse gedachten en Alva wel raak is, het rot bleef hier liggen terwijl ginds de gouden eeuw bloeide.

   • dzjakkedzjakke zegt:

    En het ligt er nu nog, terwijl Wallonië bloeit.

   • Anoniem zegt:

    ach ja; idd.,al zou de poepchinees Alexander beter de eer aan zichzelf houden maar hij zal ons blijven terroriseren, vrees ik.
    Een tweede zaagbom op 11 juli kon er nog wel bij; na die van lamme goedzak Jambon of jambom, jampot, janboel. U kiest maar.

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   “Uit koppen waar niks in zit kan nooit iets uit komen.”

   Nu ik deze uitstekende samenvatting van de westerse politieke moderniteit in jou marginalia aantref, bedenk ik me dat een goel deel van onze Vlaamse/Belgische collectieve verdwazing mogelijk verlicht zou kunnen worden via een herontdekking van wat antropologen “ethnomedicine” noemen, medische praktijken voortkomend uit en geschikt voor het spiritueel karakter van een bepaalde ethnos. Hoog tijd m.a.w. dat we een beetje goede oude schedeltrepanatie toepassen op PVH, op basis van de bijhorende middeleeuwse opvattingen over geïnformeerde toestemming. De pacificatie van de Aarschotse vastgoedsector krijgen we er gratis bij.

   • Anoniem zegt:

    Doe maar, zijn fluit is er toch al af gerukt.
    JS verdient beter zou dzjakke zeggen

   • Anoniem zegt:

    hij spreekt over een vodoo en geen voodoo mentaliteit
    da’s de ijverige voddenraper die spreekt

   • Ines zegt:

    Dit is niet het jaar om iets met “voodoo” te beginnen doen… geen occulte krachten wakker maken a.u.b…:-))

   • Anoniem zegt:

    ik vrees dat die al ontketend zijn
    de demonen dansen en fluisteren; ‘demon lives matter’

 9. Ines zegt:

  @Boomba\MAGA

  geen dank🥰

  • boomba zegt:

   Ik weet dat u het niet graag hoort maar ook uw held, de Nobelprijswinnaar Barry Obama,
   wacht een leuk plekje in Gitmo.
   Eveneens geen dank.

   • boomba zegt:
   • Ines zegt:

    Hij is niet mijn held, maar de feiten zijn zwart op zwart dat Obama een visionair plan had voor een pandemie toen niemand er mee bezig was en Trump niet eens weet wat het woord pandemie betekent.

   • Ines zegt:

    Zwart op wit 😂

   • boomba zegt:

    mooi voor zijn laatste boek; ‘memories from prison’.
    achter grijze tralies…

   • Eric zegt:

    Ines: tuurlijk heeft Obama deze pandemie helpen plannen. Het is het establishment waarvan hij deel uitmaakt dan ook gelukt het plan uit te voeren. Samen met Bush jr., Merkel, Gates, Fauci, Tedros, de Chinese leiders en een handvol anderen die we niet kennen. De rest is gewoon gevolgd. Ik had niet verwacht dat u dit inzicht met me zou delen, Ines. Proficiat!

   • Marc zegt:

    “Obama heeft deze pandemie helpen plannen” . Dit is écht wel psychotische, door en door paranoide ‘conspiracy’-praat. En dan wilt u nog dat mensen u ernstig nemen (buiten een aantal andere paranoialijders)? Ik weet niet welke uitspraak van u stupider is, deze of die waarin u zegt dat u met het blote oog kan zien dat het peil van de zee niét gestegen is. Mensen komen niet bij van het lachen als ik dit vertel. Wees maar zeker dat intussen veel mensen hier een kijkje komen nemen om eens goed te kunnen lachen.

   • Barack Oboomer zegt:

    Bof; of hij dit mee gepland heeft of niet laat ik in het midden.
    Dat doen zijn globalistische baasjes wel voor hem.
    Hij is maar een uitvoerder.
    Er zijn echter genoeg zware misdaden waarvoor hij de bak zal indraaien.
    Het resultaat telt.
    Iemand een hotdog?

   • Eric zegt:

    Marc, heeft u het tegen mij of tegen Ines, die hier begonnen is over de visionaire plannen van Obama voor een pandemie?

 10. Pol Tanghe zegt:

  Hoe drastisch tegen politiek incorrecte meningen wordt opgetreden heb ik aan de lijve mogen ondervinden toen Knack mijn anoniem profiel op twitter ‘ontmaskerde’, tweets uit hun context haalde door de discussie waarin zij kaderden weg te laten of van het sarcastisch karakter ervan te ontdoen, tweets onvolledig en in sommige gevallen zelfs verkeerd te citeren – waardoor zij vaak het tegendeel suggereerden dan wat bedoeld was -, zodat zij ten onrechte als racistisch, seksistisch of homofoob konden worden gebrandmerkt. Overgoten met een ‘wetenschappelijk’ sausje waarbij mij narcistische, sadistische en psychopatische trekken werden toegedicht. Met een open uitnodiging aan mijn tuchtoversten om mij aan te pakken in mijn beroepsuitoefening. En tot slot een weinig subtiele hint om mij te broodroven. Collega’s – onder meer één die er prat op gaat een groot verdediger te zijn van de rechten van verdediging – werden bereid gevonden om voor hun beurt sprekend de hen tendentieus voorgeschotelde tweets walgelijk en vunzig te noemen en mij publiek te veroordelen zonder kans op wederwoord. Dit alles op aangeven van een anonieme aanbrenger die nog een eitje met mij te pellen had. Ik werd niet in de gelegenheid gesteld om de tekst voor publicatie te lezen en mij te verdedigen, en het gebruik maken van een recht van antwoord zou de schade alleen nog maar verergerd hebben. Men staat zo goed als machteloos.

  • Theo zegt:

   Ik volgde een cursus bij de VDAB en kreeg ‘les’ van een Algerijn.
   Dat maakt me geen zak uit, al kreeg ik les van een smurf.
   Hij gaf echter geen les maar deelde welgeteld 1 stencil uit die we moesten lezen en verliet dan de klas. Dat deed hij elke keer.
   Toen ik dat aankaartte bij de directrice wist die me te vertellen dat ik een racist was en ik bij een volgende incident zou mogen opkrassen.
   Dit is maar een van de vele voorbeelden doorheen de jaren van mijn ‘white privilege’.

   • Anonimus zegt:

    Met die smurf zou u anders ook flink gesmurft geweest zijn hoor! Daar kan ik van meesmurfen, sorry, -spreken.

   • Theo zegt:

    Hoe bent u dan juist gesmurt, bont en blauw?

 11. dzjakkedzjakke zegt:

  Pol & Theo, bij Poetin vallen ze uit het raam. De korte pijn. Hier gaat dat zo, evenzogoed monddood. Verhuis naar Wallonië, en leer frans, dan heb je een kans (en dat rijmt).

 12. Li de zwetser zegt:

  Ik doe de moeite om niks meer te zeggen en toch blijven brulapen mijn naam blijven scanderen boven het bladerdak van dit dagboek. Het blijft sommigen zwaar op de maag liggen dat ik hen ontmaskerd heb. Je voordoen als Vlaams Belanger en even later blauw worden van razernij.
  Mij maakt het niet uit hoor broekventen. Binnen een paar weken kom ik misschien nog eens kijken op dit dagboek. Als het dan nog steeds bij sommigen hun benen afloopt ben ik niet verantwoordelijk. Scheldt ondertussen mekaar maar verder uit. Ik ben geen voorstander van hooliganisme. Van enig zinnig voorstel om uit de politieke malaise te geraken is er geen spoor.
  Ik blijf er bij. Uit lege hoofden mag men niet te vlug zinnige conclusies verwachten.
  De paar die mij al opgevallen zijn kregen een pluimpje. Maar ik heb spijtig genoeg weinig om handen dus.
  Maar hun ego strooit zelf wel pluimpjes in het rond. En uit het niets diepen ze wel genoeg modder op om mee te gooien. Zelfs naar vermoede afwezige tegenstanders.
  Een sereen debat met serieuze argumentatie zal dus nog niet aan de orde zijn.
  Is ook niet hetgeen hooligans beogen. Het blijft bij af en toe een schuchtere poging van dezen die er vroeger waren. De nieuwelinge zijn meestal vuiligheid.
  Een zwerm strontvliegen die op de stank afkomen. Leugenaars die zich bewust uitgeven voor mestkevers. Want echte argumenten om hun beoogde doel te bereiken hebben ze niet.
  Vroeger niet en heden niet en in de toekomst zeker niet.
  Kwaak dus maar verder en maak je druk omdat er hier een zinees ook onzin komt verkopen.
  Tenslotte zijn hooligans zuivere racisten. Maar ze weten het zelf nog niet.
  Het is hier de moment nog niet om serieuze praat te verkopen. Dus……….

  • Anoniem zegt:

   Tot binnen een paar weken. Yeah right.
   Altijd maar beloven maar het niet doen (dat is een leugenaar).
   Het forum van seniorennet is open. Do your thing!

   • Lachende Li zegt:

    Iedereen gelijk voor de wet is democratisch. Als gij U moogt uitgeven voor iemand anders dan is uw verwachting dat je hier iedereen voor een idioot mag houden bij wel aan het verkeerde adres. Spijtig is wel dat er weinigen nagedacht hebben bij uw opvoering van veertien dagen terug. Weet je hoe ik er over dacht? Dat je een abnormaal iemand bent. Dat je U wil uitgeven voor een belanger die ene week alles overhoop zet en de week nadien het heilig paterke van komt spelen is dit dagboek niet waardig.
    Ik waardeer ieder zijn gedacht maar leugenaars en comedianten kan ik missen.
    Je was zelfs ernstig gestoord toen ik U destijds uw vrije gang liet gaan. Wat had ge verwacht kleuter? Dat ik uw spelletjes ging meespelen? In laat mij niet inpakken door ongedierte. Je was zelfs in alle staten toen ik Sanctorum verwittigde dat zijn dagboek niet lang meer een vredelievend discussieplatform zou blijven.
    Ik weet reeds heel lang wat je op een forum kan ontmoeten.
    En ik doe zelfs geen moeite meer om te hopen dat er veel eerlijke mensen op een forum waarheden komen vertellen. Dus zaag niet verder dat ik een leugenaar ben.
    Het enige wat je bereikt is het feit dat je de pot op kunt. Al over nagedacht simpele ziel?

  • dzjakkedzjakke zegt:

   Er is een nieuwe Vanhoovels onder ons opgestaan, Looft den here!

   • De lachende Li zegt:

    Draai de tweede van links ook maar eens vast.
    Eigenaardig dat spinnen steeds in duistere hoekjes kruipen.

   • Anoniem zegt:

    ben je al terug; achterlijke zeikblaas?
    leugenaar nr 1 op dit forum en dat weet iedereen.
    blijf liever weg.

  • Toon Piek zegt:

   Vlaams romancier (en Humo’s scheldprozaschrijver) Tom Lanoye is ook tegen hooligans – correctie : Italiaanse hooligans! -, hij noemt ze “armlastige tifosi”.

 13. Li de afwasser zegt:

  Wat bedoel je nu weer met dat rijden in de bruine dreef droplul? Wacht tot eind september dan wordt alles bruin. Tenzij dat je poging vroeger slaagt en alle boswegels onder gescheten worden voor het zover is. Dat gaat U goed af. Constant schijten en niks zeggen. Ik merk ook dat je hulp gekregen hebt. Dat dagboek van Sanctorum begint serieus te stinken. Maar hij werd verwittigd.
  En weet je nog wie toen enorm van zijn gat maakte en hoge woorden blafte over democratische vrijheden? Ik zou dat kunnen begrijpen ware het niet die zever die hier dagelijks uitgekraamd wordt.
  Uw geveinsde roep op democratie en vrijheden bleken een alibi te zijn om uw gang te kunnen gaan.
  Wat het resultaat is merk je op dit dagboek. Gelukkig is er Sanctorum nog om iets te vertellen dat enige inhoud heeft. Ik schrijf niet dat ik zijn mening altijd deel. Maar zijn meningen geven wel stof tot nadenken. Zonder dat gezeur over bruine dreven. Wat bedoel je soms? Dat Vlamingen alles onderschijten? Maar zeg het dan zeveraars. Speel niet alle dagen het orakel van Delhi.
  En kom van die paardenmolen af want sommigen hier aanwezig zijn reeds dolgedraaid voor ze er op stapten. En dat noem ik gezeur.
  Maar…..ik ben geen moderator. Dus! Uw gebalk zou anders geen twee dagen nog duren.
  Maar Sanctorum weet waarschijnlijk dat dit resultaat er zal komen zonder zijn tussenkomst.
  In de pers is dit resultaat er al. De jankende betweters zijn daar reeds buiten gestampt.
  Tot scha en schande van dezen die wel zinnige zaken te vertellen hadden soms.
  Uitzonderlijk weliswaar maar tussen alle volk zit nu eenmaal klootjesvolk.

  • Anoniem zegt:

   Je hebt het weer niet gesnapt en ik ga het je niet uitleggen, zakkenwasser.
   Ik wacht geduldig de dag af dar JS je gebalk beu wordt.
   Ga vissen, vent.

  • Anoniem zegt:

   nee, zo is er er maar een.
   het is li pipi PVH, de (k)leuterchinees in person.

 14. Li den achterlijke Belg zegt:

  De eerste dag dat ik het forum politics.be bezocht stelde ik vast dat de Sossen compleet zich lieten inmaken via hun opgelijste prestaties in zovele Vzw’s. En wat dacht ik sukkelaars? Wel dat het orkest gesynchroneert muziek speelde en goed de partituren kende van de opvoering.
  Ik heb anders meegemaakt. Lid geweest dus van een bende struikrovers waar toen reeds overlopers in de watten werden gelegd. Overlopers dus die werden aangeduid door achterlijken om in naam van de partij te spreken en die pas de avond van een debat kwamen vertellen dat ze het vertikten van te spreken omdat hun achterlijkheid het beleid dat ze moesten bekritiseren zelf jaren had bepaald. En in de zaal waar het gebeurde zat een bende van hetzelfde gehalte met een rode kop van schaamte. Dat was het einde van de Volksunie. Logisch!
  Ik heb nog gepoogd om het vel van de beer te redden. Maar achteraf is het er niet mooier op geworden. Zelfmoorden; uitzuivering en vernietigen van bezit is sommige leden van de partij hun deel geworden. Wat weer andere Vlamingen dus wel normaal vonden.
  Goed. De Volksunie is dus dood. Begraven. Maar sommige hoeren kunnen het niet laten om die eerste Vlamingen nog voortdurend te besmeuren met zeik en stront.
  En dan vind ik het nog frappanter dat diezelfde mensen blijven denken dat wij onze les niet getrokken hebben. Hoe dom kun je zijn en blijven? Pas recent is die partij echt ter ziele gegaan.
  De restanten werden buiten gesmeten door de partij van Bartje.
  En mijn vraag die blijft is nu :”Wat denk je als Vlaming nog te bereiken?”
  Tussen een volk dat dat zijn overlopers verheerlijkt. Een volk dat zich uitput om op fora nog aan den bak te geraken en op de vuist gaat met zijn omgekochte verraders? Het zou veranderen.
  Wat is er veranderd? Niks! Niemandal! Ze laten zich inpakken voor de postjes.
  Van mij moet er niks meer veranderen. Een volk dat lacht als ze anderen het vel afstropen is niet waard dat het nog rondloopt op deze planeet.
  Veranderen dus! Wat is er ooit veranderd? De barbier scheert de haren van uw kop terwijl je ligt te snurken. En als je ontwaakt ben je tevreden dat je niet geviseerd werd.
  Onze dapppere helden. En nee sukkelaars. De Volksunie is dus dood en begraven. De grafdelvers zijn jullie zelf. Zoals de putten waarin men de joden stopte ook werden gegraven door Joden zelf. De Duitsers deden dat vuile werk niet.
  Als je weet tot wat schrik en postjespakkerij kan leiden dan moet je uw gedrag maar eens vergelijken met de Duitsers uit de concentratiekampen. Wat zijn de verschillen? Hoe lang gaat er in het vlakke land nog gebalkt worden?
  En voor de rest doe maar uw goesting. De fierheid straalt reeds van uw koppen zonder scalp.
  En nog bemerkingen anoniem? Waar ligt uw graf? In Brussel soms? Begraven bij de onbekende soldaat? Wanneer mogen ze opnieuw “The last post” spelen?
  Voor de anonieme soldaat dan? Die dit land onder een strontgordijn bombardeerde.

  • Anoniem zegt:

   Je hebt, met andere woorden, niets bereikt en hebt nu op alles en iedereen commentaar.
   Ook een manier om je falen te verdoezelen terwijl je heel die tijd, op kap van de belastingbetaler, je veilig jobke (mensen kloten) deed.
   Proficiat, oervlaming, met helden als jij is de onafhankelijkheid nabij.

   Verder maar kappen dat ik VB stem terwijl je het al lang hebt opgegeven.
   Wat wil jij, vent, weet je het zelf?
   Ik denk dat ik het weet, zagen en klagen en hopen dat alles verloren is zoals jijzelf; vent, dat houdt je recht.
   Misery loves company, maar ik trap niet in je holle praatjes.
   En ik ben niet de enige.
   Of denk je dat het toeval is dat je op elk forum wordt uitgespuwd?
   Met je klaagzang zonder perspectief.
   Iedere normale mens wordt dat beu.

   • Li zegt:

    Die eerste zin uit vorig betoog siert je weeral. Ik heb dus niks bereikt.
    Akkoord! Is dat voor U het belangrijkste ventje. Iets bereiken? Omhoogvallen misschien?
    Geeft uw deelname aan een forum soms wel perspectief? Wat beoog je?
    En nogmaals, laat andere mensen oordelen wat ze beu worden en of ze nog normaal zijn.
    Moet jij dat weer in hun plaats zeggen soms?
    En als de goesting er is mag je spuwen waar je wilt.
    Maar niet op mij. Je kan op een forum andere zaken doen dan spuwen.
    Wanneer gaan anderen eindelijk begrijpen dat je hen onder spuwt?
    Mijn naam zal ditmaal weer te kort zijn. Nog andere bemerkingen?

   • Anoniem zegt:

    Jij bent hier de dikkenek, niet ik, vent.
    Niemand vindt genade in je ogen en alles en iedereen is slecht.
    Met die mentaliteit komt er geen onafhankelijk Vlaanderen.
    Als we allemaal, de ik, ik Alexander uithangen zoals jij komt er nooit volkscohesie.
    Je hebt het opgegeven?
    Dat mag, maar ga dan opzij met je dood gewicht en zure muil en laat degenen die wel van hun volk houden verder strijden.

 15. Li; de inwoner van een schurkenstaat zegt:

  Jij weet niks vent. Jij bent een hulpeloos ventje dat steeds maar steun zoekt en spreekt in andermans naam. Ieder normaal mens wordt wat? Wie zich herinnert hoe jij hier al tekeer ging in den beginne weet wel wie hij moet beu worden. Een flapdrol ben je met een enorme dosis eigendunk. Ben je op inlichtingen uitgetrokken op een ander forum? Ik zal mij beperken.
  Wie schreef hier daarjuist dat dat er georchesteerde aanvallen gebeurden vanuit andere partijen?
  Dat je indien een rat ziet dat er nog andere ratten in de buurt ziet om aan te vallen.
  En dat het steeds dezelfden zijn. Toeval zeveraars? En wat uw Vlaams Belang betreft waarvan je inden beginne liet aanvoelen dat een belanger kon zijn kan misschien wel waar zijn maar als ze achteraf de beest uithangen i.p.v. normaal te doen betwijfel ik wat er waarheid is.
  Dat is optimaal gedrag. Eerst zeggen dat je een alien bent en vervolgens de beest uithangen.
  Jij doet mij denken aan Mata Hari ventje. Je speelt met teveel verve uw rol.
  En ik maak van de gelegenheid gebruik om U nogmaals te zeggen dat je geen zaken hebt met hetgeen ik ben of zou kunnen zijn. Ik maak gebruik van mijn mening en zeg mijn waarheid wanneer het mij past. Roep zoveel om hulp om mij weg te krijgen maar ik ga en kom als vrij man wanneer het mij past. Laat het doordringen in uw versteende hersens.
  En blijf niet smeken op de hulp van Sanctorum. Hij zal wel als volwassen mens oordelen en mogelijk passende besluiten trekken. Kleuters van vier jaar heeft hij niet nodig om hun goesting steeds te geven. Verdwijn dus zelf peuter en blijf niet bleiren als ge uw fopspeen niet krijgt.
  Idem dito wat betreft Kustem. Kun jij ook niet beter als zaag spelen?
  Twee halven samen worden een hele. Dat is misschien wiskunde. Maar het echte leven is niet wiskundig. En zeiken nog minder. Je bereikt er juist het omgekeerde mee.
  Het enige wat ik beoog is genoon duidelijk maken dat in een echte democratie duidelijk maken dat men beter zijn poten afhoudt van privaat bezit. En dat is er schijnbaar teveel aan voor sommige Vlamingen. Vlamingen? Schurken ja.

  • Anoniem zegt:

   Hoe hard je ook roept en tiert, je blijft een pathologische leugenaar.
   Niks verwezenlijkt en nu wat mensen schofferen.
   Marginaal ventje ben je.
   En nu maar wachten op je pensioen.
   Om weer te kunnen opscheppen en iedereen uit te lachen die het met minder moet doen.
   Dat zijn allemaal profiteurs en jij bent een respectabele burger.
   Een echte demo(n)craat ben je, ventje.
   Zelfgenoegzaam en arrogant zoals de politieke klasse waar je op kakt maar waar je heimelijk stikjaloers op bent omdat ze nog efficiënter hun zakken gevuld hebben dan jij, modelvlaming van mijn kloten.
   Aan jou hebben we niets, venteke, absoluut niks.

   • li zegt:

    Dat is juist. Je hebt niks aan mij. Wat moet je hebben? Nee; houdt uw kloten maar zelf.
    Je hebt er trouwens niks dan last mee vermoed ik.
    En venteke? Kleiner dan een peuter kan niet dreumes.
    Maar je krijgt het laatste woord. Weet je zelf hoe lang wij reeds aan het schelden zijn?
    Wie heeft er nu weer efficciënter zijn zakken gevuld? Kom mij straks weer niet vertellen dat ik het gezegd heb. De eerste maal dat onze gedachten dezelfde zijn. Proficiat. Je leert bij. Via Stedenbouw kan je inderdaad uw zakken vullen. Dacht ik ook al.

   • Anoniem zegt:

    Li de lul
    Mijn schuld niet dat jij uitgeblust bent en het niet meer ziet zitten.
    Herpak jezelf want je zelfrespect is volledig weg en nu haal je uit naar alles wat beweegt.
    Het blijft zielig, vent.

  • Kustem zegt:

   lapzwans Li
   weer niks te doen?
   dat is altijd zo geweest als ik je geestdodende prietpraat hier zo lees.

 16. Li zegt:

  Hopelijk moet jij niet beleven vent dat ze uw bezittingen waardeloos maken.
  Je zal dan wel anders beginnen kraaien.
  Er is geen oppositie tegen misbruiken Paterke. Mem daar eens verder over?
  De drinken een glas en zeiken een plas.
  Eb alles blijft zoals het was met een gevulde kabas.

  • Anoniem zegt:

   Je neemt het niet mee in je graf en er getraumatiseerd over blijven janken op een forum helpt niet.
   Tenzij op een forum voor psychiatrische gevallen.
   Is dat misschien niet beter, bazeke?

 17. Li zegt:

  Ik wil geen witte raaf nog spelen. Los het zelf op.

 18. Heeft geen belang. zegt:

  Dat is hetgeen ik nog beoog te worden. Een zwarte kraai dus. Onopvallend tussen sommige Vlamingen die leute hebben wanneer anderen in het zak gezet worden. Daarom zeg ik ook :”los het zelf op”. En mocht je nog iets toe te voegen hebben dan mag je ook eens zeggen waarom jij een witte kraai zou zijn. Verras mij aangenaam dus Kustem.
  Weet echter dat ik subliem tevreden ben. Al dat gezeur onder Vlamingen die voor of tegen mekaar zijn stelt mij in de gelegenheid om telkens opnieuw te zeggen dat in een echte democratie er respect is voor privaat bezit en dat men aantasting ervan omwille van politieke wraakgevoelens moet afkeuren. Spreek ik voor de doven? Mij goed dus.
  Voor de rest is het voor mij simpel. Ik wacht; als die er nog komen; volgende verkiezingen af.
  En ik zal optellen hoeveel witte raven onder de Vlamingen zitten. That’s all!
  En voor het overige kunnen ze balken zoveel ze willen. Want velen denken dat ze daar mee iets kunnen bereiken. Politiek en stront gooien naar de kiezers gaan niet samen. Plannen en eigen mensen beschermen tegen gangsters is aangewezen zelfs. Maar dan geven sommigen niet thuis.
  Ikke en de rest kan stikken. Met die mentaliteit hoeft er voor mij geen nieuw Vlaanderen te komen noch te zijn. Daarom nogmaals. Los het zelf op. Ik heb het recht om ditmaal ook in mijn zetel te gaan zitten en niet verder het onderwerp te zijn van spot.
  En daarom hoop ik van vanaf heden een zwarte kraai te zijn.
  In de grote bende valt men dan minder op voor de sperwers.
  Want die vegen toch hun kloten aan hun eigen democratie.
  Pakken wat je kan krijgen en zelfs wie je kan krijgen. En dit onder het oog van de spottende Vlamingen. De bukkers dus die leven met de enige mentaliteit van bijtijds onder kasten te kruipen en God dankbaar te zijn dat ze niet geviseerd worden.
  Dat is natuurlijk hun recht. Maar ik heb ook mijn rechten. Alhoewel recht is er niet voor iedereen.
  Sommigen eisen dat recht er alleen voor hen zou zijn.
  Democratische lafaarden dus. Die bidden en smeken.
  Dat is niet hetzelfde als respect betonen voor de wet.
  En politiekers mogen daar zelf mee beginnen.
  Maar of ze ooit die moeite zullen opbrengen voor een bende die stammenoorlogen uitvechten betwijfel ik dus.

  • Anoniem zegt:

   blijf maar in je zetel met je rechten, vent.
   wel blijven zitten hé, baasje. Niet in de weg lopen van hen die het nog niet hebben opgegeven. democraat.

 19. De kiezer zegt:

  een bende slappelingen – sorry voor dezen die puntjes op de i zetten- gebruik het !

 20. dzjakkedzjakke zegt:

  Slotquote: “De media zullen altijd op de rem staan, ik reken vooral op het weerbare individu als antilichaam tegen de virale pococratie. En natuurlijk moeten we op het gepaste moment schouder aan schouder gaan.”
  Dat weerbaar, dat leren we ook uit uw teksten, die werken als gist, en daarom zeer gevaarlijk zijn voor de bijzondere-pensioen-begunstigden in ruil voor hun huurlingenwerk.
  Het schouder aan schouder staan lijkt niet zo te lukken, als het aan de commentaren ligt, waarvoor ik me plaatsvervangend schaam. Maar laat ons vooral niet laten storen door een stel scheldende schoolknapen. Doe wel en zie niet om, mijnheer Sanctorum.

  • Anoniem zegt:

   schaam je maar, dat is in de mode.

  • Toon Piek zegt:

   Hoe ouder men wordt, hoe meer men terug wordt als een kind (ook meer zorg nodig). Was het Jezus niet die zei : “Wie niet wordt als een kind, zal het koninkrijk van de hemel niet binnengaan”?

 21. Meneerke foert! zegt:

  En toch wil ik een zwarte raaf worden. Dat voortdurend gezeik van jullie zal daar totaal niks aan veranderen. Ik ga en sta waar ik wil. En blaffers die hun eigen ophemelen en zelf met nieuwe dictaten komen aanzetten mogen blijven zitten waar ze nu zitten.
  Maar je bezocht toch het forumpolitics.be Anoniem? Soms niet gelezen dat uw vrienden niet alles zegden? Wel ik zal het speciaal voor u zeggen. Hier komt het :”Men moet geen minister worden om een ferm pensioen uit te bouwen?” Wat natuurlijk een leugen is.
  En denk er eens over na. Als je zelf zulk tweede forum wil uitbouwen waar dikke nekken dergelijke nonsens uitkramen dan ben je goed op weg. Doen! We weten allemaal dat in de privé dikkere pensioenen uitbetaald worden dan aan ministers. Of bedoelde de flapdrol soms iets anders met zijn wijsheden?
  Pak uw verlof en verblijf en paar dagen op dit andere forum. Misschien verwerft U andere inzichten? Men weet nooit teveel. Stel hem misschien de vraag zelf eens?
  Maar probeer hem niet te overtreffen met leugens want dan kom je van een koude kermis thuis.
  Hij speelt er zelfs moderator. Als Sanctorum U dit postje niet gunt moet je het op een andere plaats
  plaats eens proberen. Plezier verzekerd.
  En wat die ministers betreft is niet gelogen. De georganiseerde misdaad wil het niet anders.
  De opgehangen braadworsten moeten aantrekkelijk blijven. Daarom mogen ministers niet te veel verdienen. Zij moeten het voetvolk zijn die de omerta in stand houden.
  Snuif de geur op die op diverse fora ronddwaalt en beweer pas dan waar het varkensvlees stinkt.
  Daarstraks vernam ik hier nog dat de legertop blauw is. Wist ik ook al. Mijn zoon heeft er tijdens de varkenspest de kleine levende varkens in de vleesmolen mogen/moeten gooien. Moet je nog voorbeelden krijgen van echte democratie? Nee dus. Ik speel vanaf heden liever de zwarte raaf.
  Tegen het gepeupel dat insgelijks anderen; ik zeg anderen; het leven probeert zuur te maken zeg ik ook nog ; en ik meen het :”Los het zelf op ventjes!” Dat ze dit niet willen of kunnen is mijn probleem niet. Ander en betere dus. Ik wacht af en zie wat er komen zal.
  De zakjes fritten zullen wel kleiner worden en de zever groter. En de bloedworsten zeker zuurder.
  En gebrek aan geld! Geen probleem! De varkens zullen het bekopen.

  • Anoniem zegt:

   inhoudsloos gewauwel, vent.

  • Kustem zegt:

   tijd dat JS ingrijpt.
   die foertvent gaat compleet door het lint.

   • De droplul zegt:

    Moet je mekaar weer recht houden om thuis te geraken?

   • Anoniem zegt:

    de wijven stoppen je wel in een taxi nadat je bent gaan soppen en wat grootspraak en leugens verteld hebt. anders val je weer van je barkruk, bazeke. met je dwaze kop!

  • Toon Piek zegt:

   Als je een zwarte raaf wil zijn, welk alternatief laat je nog over voor je tegenstander? Een witte wolf?

   • Kustem zegt:

    eerst van de grond komen, droplul, dat lukt niet meer zo goed.

   • Kustem zegt:

    de foertkraai bedoel ik, de zeikchinees, niet jij Toon

   • Toon Piek zegt:

    Raven zijn altijd zwart. Een witte raaf zou bestaan maar is een zeldzaamheid. Dus naar wat verwijst “een zwarte raaf”? Over de raaf staat van alles geschreven. Kraaien daarentegen zijn ook niet te onderschatten. Ik heb er eens enkele een gewonde sperwer zien attaqueren, ’t arme beest!

   • Toon Piek zegt:

    Een slechtvalk moet het geweest zijn! In de straat heb ik eens een sperwer van een wellicht op de grond gegrepen duif de beulingen er zien uittrekken.

 22. Eric zegt:

  Ik wacht nog altijd over Sanctorums argumenten tegen Trump en tegen klimaatsceptici.
  Op Doorbraak schreef iemand (niet ik, en ik kan het niet beter zeggen):
  ‘Het enige wat Sanctorum bezighoudt, is hoe hij zijn klimaathysterie kan blijven verdedigen en zijn ingenomen standpunt over Trump. In beide gevallen heeft hij zich té diep ingegraven door als een schaap mee te surfen op de politieke correctheid en de framing van de MSM.
  Nu staat hij daar zonder één valabel argument waarom we eigenlijk rabiaat tegen Trump zouden moeten zijn of één steekhoudend feit waarom de klimaatverandering alarmerend of zelfs maar ongunstig is.
  Een inhoudelijk debat durft hij uiteraard niet aan. Want van het klimaat heeft hij geen verstand om over het beleid van Donald Trump nog maar te zwijgen..
  Zoek in zijn tekst hoe hij die lafheid en incompetentie op een schaamteloze wijze probeert te spinnen.
  Sanctorum is listig maar eigenlijk ook niet meer dan een vies en vilein ventje.’

 23. dzjakkedzjakke zegt:

  Vooral opvallend is de bondigheid en de helderheid waarmee mijnheer Sanctorum het névralgique punt van de malaise bij de mensen die het wel voelen maar niet kunnen benoemen aanwijst, in de paragraaf: “Politieke correctheid is een kanker, een viraal fenomeen. Zij vreet intellectuele weerbaarheid aan, maakt mensen gedwee en dringt een dictatuur van de middelmatigheid op. Zij sluipt overal binnen, in de culturele sector, de academische wereld, de werkvloer, scholen, de media, jammer genoeg ook bij Doorbraak zelf zoals ik al een paar keer heb kunnen vaststellen. Zij treedt op als gedachtepolitie, legt beslag op de taal (het taboe verklaren van bepaalde woorden, zeg niet meer ‘blank’ maar ‘wit’), en beroept zich op de wellevendheid en het fatsoen. Alles kan als beledigend opgevat worden, er is altijd wel iemand die zich ‘geschoffeerd’ voelt.”
  Zelfs een mooi beeldje van een zittende zwarte kat is tegenwoordig verdacht. De poes moet nu ook al grijs zijn, en dan zijn de turken van Erdogan op hun beurt weer op hun wolvenpik getrapt. Het kan nooit meer goed zijn, alleen de politieke correctheid regeert dictatoriaal.

  • vuilventje zegt:

   de poes grijs?
   dat is toch niet alles, geef toe.

   • De droplul zegt:

    Juist! Maar een droplul is ook niet mooi. Waarschijnlijk bedoelt hij een druiplul maar als je toch al van uw stoel valt komt het er niet meer op aan. Wel kustem; aan je woordgebruik merk ik dat je van Aarschot bent. En je was zo vriendelijk in den beginne toen je het stof van mijn jas kwam borstelen.
    Je zou echter beter opletten. Uw blauw hemdslipje was ontsnapt uit je broek wegens teveel ijver.
    Maar nu ik je zo bezig hoor twijfel ik. Die slip wordt van dag tot dag bruiner.
    Maar ik blijf bij mijn visie. Er zijn gevallen die tot tien maal per dag hun broek gebruiken voor andere zaken. Uw kunst grepen zijn dus te gemakkelijk. Eerst zuipen en dan uw drankorgel open zetten. Ik loop daar niet meer in. Ik houd niet van mijn schoenen te dikwijls te moeten poetsen. Leerde ik bij het leger af. En ik stel nu voor dat we er eindelijk mee stoppen?
    Ik verspil te veel tijd aan jullie. Maar doe gerust verder hoor. Ik leer alle dagen bij.
    Even opzoeken nog in het woordenboek wat een droplul is. Is het een legersergeant die die uit een vliegtuig springt? Mensen kunnen ondankbaar zijn nietwaar kustem? Maar je moet daarvoor niet kwaad blijven. Bepaalde carnivoren vallen steeds aan in groep.
    En dat vooral heeft U verraden. En ik ben geen Sos hoor! Ik bijt wel van mij af.
    Alhoewel tegen maffiosi kan ik ook niet op. Zelfs vriendelijk blijven helpt niet.
    Als ze vermoeden dat je in de weg loopt kruip je ook beter onder de grond.
    Sommige Vlamingen weten dat van nature. Anderen moeten het leren.
    In mijn dagboek hoeven ze niet te komen snuffelen. Eén zin zou volstaan hebben als verdediging.
    Maar België is te klein om er een waterstofbom aan te verspillen. Trouwens niet allen zouden er beter van worden.
    Dus ik blijf beter een zwarte raaf spelen. Met graagte zelfs.
    En de Vlamingen? Hopelijk vinden ze een witte. Dat gezoek wordt wel eentonig.
    Niet dat ik er om vraag. Maar ik gun het hun.

   • Kustem zegt:

    ter info, ventje
    droplul m
    (scheldwoord) (informeel) sullig, dom persoon
    Het woord droplul staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.

    jij hoeft je schoenen niet te poetsen, je loopt er toch naast, drop- of druiplul (allebei juist in jouw geval)

   • Anoniem zegt:

    Haha, jarenlang mensen kloten en aan de vetpotten slurpen en nu janken dat er hem bij zijn pietje hebben gehad en hij niet meer onbeperkt kan graaien.
    Immanente rechtvaardigheid. Droplul eindelijk zelf opgelicht!
    Hoogmoed voor de val, manneke zeilblaas.

   • Anoniem zegt:

    zeikblaas, vent

   • Toon Piek zegt:

    Gelezen? Over de oudste rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof : “Vandaag zit ze in kwesties zoals abortus en het homohuwelijk nog altijd op de lijn van de liberale jongeren.” Ik wist niet dat de liberale jongeren een lijn hadden. Ook om te vissen? Heel zeker sportvissers! https://www.msn.com/nl-be/news/other/ruth-bader-ginsburg-oudste-rechter-amerikaans-hooggerechtshof-opgenomen-in-ziekenhuis/ar-BB16KTFw?ocid=msedgntp

   • golemhunter zegt:

    de rechter die de Talmoed belangrijker vindt dan de grondwet, bedoel je?
    swamp creature en binnenkort onder de zoden.

   • Toon Piek zegt:

    Pas, ’t is een taaie, ze heeft enkele keren kanker overwonnen. Ze zal nu wel haar dagelijkse push-ups moeten laten…

   • golemhunter zegt:

    87 is ze, covid casualty?

   • Ines zegt:

    Ik wou iets zeggen over de Sint zijn beste vriend maar laat maar… ik wil het niveau hier op peil houden.

 24. Anoniem zegt:

  Feitelijk zijn jullie nette mensen. Niet alleen werd ik in het zak gezet door nog netter krapul.
  Wat op zichzelf al heel normaal is voor sommige Vlamingen. Maar bovendien kreeg ik een zware trombose en leef toch nog. En nu moet ik door “diktaat” Vlamingen die nooit iets zelf presteerden mijn hoofd opnieuw op de kapblok leggen? Ik ben nog slechter behandeld dan het hele zootje belangers. En er wordt verwacht door dezen dat ik het spelletje zou meespelen of het is weeral niet goed.
  Ik ben niet gek hoor! Ik beweer reeds geruime tijd dat Vlamingen het zelf moeten oplossen.
  Ik als gehandicapte speel niet meer mee. En dat ik mijn zakken zou gevuld hebben dat is een mening die jullie mogen/moeten aantonen. Maar dat is de zoveelste vuiligheid die jullie uitkraaien zonder enig bewijs. En als jullie er niet in slagen om gezonde Vlamingen voor je kar te spannen dan zal het hier niet veranderen in gunstige zin. Het gebruik van jullie schuttingtaal is niet in het voordeel van de partij die dit gedoogd in haar naam die jullie voortdurend toch gebruiken als echte helden.
  En nogmaals; ik zit in mijn zetel en als jullie het anders zien dan moet je dat aan een gehandicapte gunnen en zelf aan de slag gaan. Ik hou niet van diktaten. Dus anders zeg ik ook tegen jullie “blijf in uw kot!” Tenslotte ga ik Maggie nog gelijk geven. En baasjes; er komt werk genoeg op ons af.
  Dat Chinees virus is nog niet van de wereld. Maar je hebt het de eerste maal weeral door anderen laten opknappen. Alleen geen tijd gehad zeker wegens het zeveren op een forum ?
  Akkoord. Maar doe het dan op een positieve manier. Vlaanderen is geen oerwoud maar jullie maken dat er van. Met welke naam mag ik tekenen? Droplul of druiplul?
  Ik zei het al maar iets zeggen tegen lege koppen lost niks op. Er is een gaatje in jullie trommelvlies langs waar zelfs de lucht ontsnapt die in jullie kop zit.
  Mijn vader zei steeds :”Zeg mij met wie je spreekt en ik zal weten wie je bent!”
  Ik stop dus ventjes. Jullie instelling ligt mij niet. Nogmaals dus mijn stelling :”Doe het zelf en hopelijk beter!”

  • Kustem zegt:

   stop je weer, windbuil?
   beloven, beloven..

  • Te lui. zegt:

   En ik begin te beseffen dat jullie het recht op antwoord gewoon misbruiken om andere Vlamingen of partijen belachelijk te maken.
   Dat is niet mijn bedoeling maar overwegende dat ze zelf niet reageren tegen misbruik
   laat ik voor hun verantwoordelijkheid. Krediet opbouwen is moeilijk en vergt enige tijd maar het laten afbreken via apenkreten gaat vlugger.

   • Kustem zegt:

    zeveraar
    op alles en iedereen schelden en nu het kasplantje spelen en de zielenpoot.
    altijd het slachtoffer en al de rest profiteurs.
    ga toch maar vissen, vent

 25. De druiplul en droplul gelijktijdig zegt:

  Bij mijn gedwongen op ruststelling heb ik in eer en geweten besloten zoveel mogelijk alle contacten te weren met omhooggevallen Vlamingen die blijven door de modder kruipen om op hun niveau te kunnen blijven. Dus Kustem; ik heb niks gekregen ventje. Ik heb wel geweigerd om mij nog te laten vangen met waardeloze beloften.
  Het is toch eenvoudig om te begrijpen? De Vlaamse eerlijkheid heeft steeds de voorrang gegeven aan overlopers. Ik heb daar de nodige lessen uit getrokken. Overlopen kreeg voorrang op dertig jaar partijlid. zijn. Tweemaal heb ik hen letterlijk uit de beerput getrokken maar om dat te begrijpen waren ze te dom.
  En het feit dat ik reeds meer dan 17 jaar op rust ben bewijst dat ik het bij het rechte eind heb gehad. De geplande aanslag is dus bij mij mislukt. Spijtig is het wel dat het bij anderen wel is gelukt. En doden keren niet terug! En dat zijn feiten die ik niet zal vergeten.
  En desondanks zijn de anderen rustig doorgegaan. Spons er over en de geschiedenis wegvagen dus. Tot het ogenblik aanbreekt dat de hele achtergebleven bende werd weggevaagd. Ik heb ze horen jammeren tot in Keulen. Want de groep was niet groot genoeg.
  Dus dat kladpartijtje is in faling gegaan. En door eigen schuld nog wel. Wel zeveren en ellende verkopen onderling maar te velde niks doen voor de burgers wreekt zich. En nu zie eenzelfde idioten bezig op fora. Stomme kloten zijn niet alleen lid geweest van samengetroepte vendelzwaaiers.
  Toezicht en ingrijpen wanneer nodig is de opdracht van ieder politiek bestuur.
  Want sommigen kunnen zelfs noch vrijheid van handelen verdragen voor zichzelf.
  Erger wordt het wanneer dergelijke nullen doorddrngen in de hogere regionen van een partij.
  Ik herinner mij nog steeds wat Omer vertelde over dergelijke sujets.
  Zelf was hij niet onbesproken maar hij moest weg als pasmunt. Leuven lag te dicht bij Diest.
  Dat was de uitleg voor de onnozelaars. Hij wist dat al. Ik ook.
  En toen moest plotseling de andere weg. Die andere zag zichzelf te vroeg als Eerste Minister en probeerde dus over het lijk van de Vakboungd te lopen en bemerkte ook vooral niet bijtijds de aspiraties van anderen.
  Tja; politiek is soms wel een risicovolle bedoening. Het is soms als een schaakbord waarbij iedere zet soms andere gevolgen kan opleveren. Ge kunt wel lang nadien nog met de gevolgen van de zaak Khaled zitten. In iedere menu kan de gifpil verborgen worden.
  Bartje zal dat sinds wel weten. Vertrouw dus niemand. Wat kan wordt meestal tegen Uzelf gebruikt.
  Alhoewel; de vraag zal zijn wie de gifpil zal moeten doorslikken. Ben zelf ook benieuwd wat het zal worden. Zal Lachaert blijven lachen? Diverse factoren zullen mee spelen.
  Woont hij in een gemeente die de prijs waard is?
  Want anders moet hij mogelijk ook ophoepelen. Het schaken is pas begonnen.
  En het is nog niet teneinde. Verre van. Er wachten ons nog plezante dagen.
  En sorry. Zitten die twee nullen met hun scheldtirades hier nog? Onze politieke vernieuwers dus!
  De nieuwe politieke elite dus die door de dorpen rijden met een micro en roeptoeter en overal kraaien over druiplullen en gelijktijdig droplullen spelen.

  • Kustem zegt:

   jij blijft maar in het verleden hangen. droplul of niet, het doet er niet toe.
   je hebt het opgegeven en wil nu blijkbaar alleen nog klagen en dat anderen het ook opgeven. er is geen enkele hoop meer en jij bent de enige ‘zuivere’ tussen al de bedriegers.
   vindt je dat zelf niet belachelijk?
   enfin, jouw keuze, niet de mijne, vent.

 26. Droplul zegt:

  Nee ventje. Ik ga mezelf niet belachelijk vinden omdat jij dat denkt.
  Ik ga gewoon dit dagboek terug aan Johan laten en plaats maken voor anderen die er vroeger waren en wel zinnige dingen konden vertellen i.p.v. al dat gezever en gescheld.
  Of het al dan niet met jullie goesting zal zijn raakt mijn koude kleren niet.
  Ik beslis en niet jullie. Zo eenvoudig is dat. En vanaf nu mogen jullie hele bladzijden vol zeiken met schuttingtaal ; want dat is mijn probleem niet. Je hebt al te veel van mijn kostbare tijd gevergd om jullie seniele opmerkingen te beantwoorden.
  Probeer bij anderen. Er zijn nog mensen op dit forum buiten jullie twee.
  En wat het VB betreft wens ik hen proficiat. Als je nog zo’n idioten hebt die het normaal vinden om de boel op stelten te zetten in uw naam met dergelijke aanpak dan blijf ik met graagte een zwarte kraai tussen de Vlamingen. Er wordt beweerd dat jullie mestkevers zijn. Maar ik heb hier meer last van sommige strontvliegen gehad. En ik heb niet voortdurend gehuild bij Sanctorum om ze weg te krijgen. Ik kan ze zelf wel aan.
  Het is niet de eerste keer dat ik puberaal geweld overleef. En ik doe niet meer aan politiek.
  Alleen zeg ik af en toe regelmatig dat men van privaat bezit zijn poten moet afhouden.
  De mensen werken er voor. De politiek mag bezit niet gebruiken als onderpand voor wraak.
  Blijkbaar zit ik alleen met die gedachte in Vlaanderen.? Mij goed hoor. Ik weet het nu.
  Ondertussen nog de groetjes aan iedereen. Zelfs aan de andere zwarte kraaien.
  Ik besef het ten volle. Het is hun probleem niet en problemen bij anderen bestaan er voor niemand.
  Uitsluitend bij zich zichzelf.
  Als het Vlaamse land dergelijke toekomst tegemoet gaat dan hoeft het voor mij niet meer.
  Geen eigen bezit meer mogen hebben is zuiver communisme. Als anderen willekeurig mogen beslissen wat er mee gebeurt dan is dat geen eigen bezit meer. Dat de politiek daar maar eens over nadenkt.
  Ik zal het ook doen. Sorry. Ik heb dat al gedaan. Links kont er dus niet goed uit.

 27. PVHgang rise up! zegt:

  Ze hebben voor veel middelmatiger figuren brieven geschreven op de schrijf-ze-vrijdag in het middelbaar, Paul.

  • Kustem zegt:

   Dat ga je moeten uitleggen want drop/druiplul zal dat niet snappen, de uberdemocraat.

 28. droplul zegt:

  Lap zie. Er begint al een andere. Ik ben hier weg. Aarschot ligt niet ver van Geel.
  Alle zotten zakken af naar die streek.

  • Anoniem zegt:

   daaaaag!!!

  • Kustem zegt:

   Ga je weer lossen, vent?
   Salut en de kost!

  • Anoniem zegt:

   daar gaat ie weer! droplul on the road

   • Toon Piek zegt:

    “Republiek Amsterdam”? Het ziet er weer zwart van het volk! Filmbeelden in de of Rosse buurt ofte Red Light District, vlakbij notabene de Oude Kerk, een historische kerk, tevens oudste pand van Amsterdam én museum. Men gaat er voorbij enkele cafés op het Oudekerksplein, namelijk het Stone’s Café (de naam alleen zegt al genoeg) en de Ierse pub Slainte (met aan de gevel publiciteit voor Guinness). Er is ook een restaurant met die naamniet zo ver daarvandaan in de Warmoesstraat, ook historisch, want de straat dateert van de 13e eeuw. In de buurt van De Wallen moeten er al bordelen geweest zijn vanaf de 15e eeuw of vroeger. Voor de vrouwelijke lezers hier : “Bij de open dag van 31 maart 2007 stonden er voor het eerst mannelijke prostituees achter de ramen” lees ik op Wikipedia. Tripje naar Amsterdam, Noord-Holland?
    https://foursquare.com/v/slainte-irish-pub/4bdb453ac79cc928f9ec81e9/photos

 29. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Paul Vanhoovels, als ik mijn lodderig oog over uw marginalia laat gaan, begrijp ik niet waarom er sukkels zijn die Jezus Christus en vergelijkbare luldebehangers aanbidden i.p.v. jou. Vaya can dios, pipi chino.

 30. dzjakkedzjakke zegt:

  De bodem komt in zicht. Tijd voor een nieuw stukje van mijnheer Sanctorum.
  Waarover dat gaat speelt geen rol, het wordt toch trumpen en schelden.
  Nieuw kampioenschap: Kampioen is degene die een alinea van twaalf regels vol kan schelden zonder een keer hetzelfde woord te gebruiken. Spel- en taalfouten worden niet meegerekend, dus iedereen kan meedoen. Democratisch!

  • Barack Oboomer zegt:

   great comment

   • dzjakkedzjakke zegt:

    Da’s een goeie, al gezien dat zijn kuif omhoogwaait van de luchtverplaatsing?

   • Barack Oboomer zegt:

    dat was een lieflijke aanraking van god

   • Barack Oboomer zegt:

    wat vind je van deze?
    gva
    Belg moet braver worden: “De situatie in ons land is echt níét goed”

    nog braver? kan dat nog?

   • dzjakkedzjakke zegt:

    De tweede golf is er al.

  • Anoniem zegt:

   Zeer interessant voorstel Dzjakke.
   Maar je zult geen succes kennen.
   Van het hele opzet dat hier gebeurt klopt totaal niks.
   Het is niet meer normaal te noemen. Maar ik ben gestopt met werken.
   En daar blijf ik bij. Anderen kunnen zich toch ook vragen stellen ?

 31. dzjakkedzjakke zegt:

  Is de frut de enige die dat titelt? Het zal wel overal instaan. En van belgen weet ik niets, die wonen in Wallonië…..

  • Barack Oboomer zegt:

   Ik vind het vreemd dat in vele andere landen het volk het niet meer pikt terwijl het wel lijkt alsof men hier nog meer tot slavernij wil worden gedwongen door volkomen incompetente en criminele politici, pers en virologen..

   • De grijze raaf zegt:

    Doen zoals ik. Ik voel mij confortabel; om na de zoveelste aanval van een “kiekenplot”; om de grijze kraai te spelen en zo op te gaan in een eveneens grijze massa. Vanuit mijn zetel geniet ik voortaan ook van de commentaren van de andere kraaien die graag vergeten dat ze kraai zijn en blijven. En dat hun aanvallen op andere kraaien hun geen sikkepit zullen vooruit helpen. Maar goed! Ik geef toe een grootgrondbezitter te zijn want ik bezit 20 aren patattenveld. Het wordt het ogenblik voor de andere bezitters van eigendommen want met de opgedragen handtekening van één persoon wordt er van alles in dit land een patattenveld gemaakt. Zorgen dus dat je U kunt inkopen bij de juiste partij waar ministers zitten die iets willen bijverdienen om hun schamele schooiersloon aan te vullen. Die geven de nodige opdrachten voor de handtekeningen.
    De zakkenvullers zijn de boeren. Die stomme knechten verdienden ook te veel onder de oorlog. Heel Brussel en Antwerpen; tot over de grens; stonden bij nacht hun op te wachten om aan een stukje vettig spek te geraken. Dat zijn de doodwroeters die we in het oog moeten houden. Want die tijden komen terug. Ik zit safe met mijn twintig are patattenveld.
    Voor de anderen blijft er de hoop op het OCMW of de voedselbanken.
    Reden genoeg dus om nijdig te worden op bezitters van patattenvelden.
    Voor de rest gaat hier alles opperbest. Geen vuiltje aan de lucht.
    Dat spartelen om aan meer te geraken is soms wel vervelend voor iedereen.
    Maar met de langverwachte nieuwe regering zal er opnieuw misschien lucht kunnen verkocht worden. We leven dus op hoop en in afwachting.
    Ik toch. Ik voel mij best als grijze kraai. En bovendien zullen …..de armen van geest het rijk Gods verwerven. Ook langs die kant zit ik aan de goede kant van de weg.
    Alleen hoop ik dat het gepeupel mij eindelijk rust gunt.
    Meer vraag ik niet en ik ben er tevreden mee.
    Voor het overige wil ik iedereen; ook Sanctorum er op attent maken; dat er de wet op de privacy bestaat. Het naarstige opzoekwerk van sommigen mag niet voor gevolg hebben dat er foto’s van verkeerde personen in zijn dagboek gepubliceerd worden. Hopelijk staat deze niet op zijn strepen en volgt er vroeg of laat een klacht van hem.
    Ik heb niet tevergeefs uiteindelijk mij uitgegeven voor “Chinees Li” om erger te voorkomen.
    Dus lees de wet en stop met het gezeur en leugens. Meer kan ik niet aanbevelen.
    Ik ben hier geen moderator. Dus!
    Kinderen mogen spelen maar volwassenen hebben verantwoordelijkheid.
    Iedereen is verwittigd. Niet komen bleiren achteraf als er gevolgen komen.
    En dat het internet vol hackers zit die ook mij viseren is mijn probleem totaal niet.
    De overheid treedt op of laat verder toe dat de privacy schenden in dit land dagelijkse kost is geworden. Er zijn werkelijk geen grenzen meer aan de misbruiken.
    Ik wordt niet meer bezoldigd om varkens-praktijken op te sporen.
    Ik verwijt niemand iets. Ik weet voldoende dat het soms moeilijk werken is bij de overheid.
    Scheve schaatsrijders maken er zelfs de gewoonte van om mij af te schilderen als de kamp-commandant van “Buckenwald”. Bewijzen leveren voor hun beweringen vinden ze natuurlijkniet nodig. Daarom beweer ik ook dat dit land een zottekesspel geworden is.
    Iedereen loopt te pletter tegen de muren maar laat zich wel gelden tegenover de vermoede kleintjes maar niemand treedt nog echt op of draagt enige verantwoordelijkheid en volgt de wet.
    En daarom blijf ik graag een grijze raaf. De enige situatie die mijn mij voordeel bezorgt.
    En tenslotte ben ik die kies en niet de zeveraars die mij dictaten willen opleggen.
    Ik ben baas over mezelf. Niet jullie ventjes.

   • Anoniem zegt:

    wat een zwakzinnig gelul.

   • Kustem zegt:

    eet nog een patatje, huilebalk.

   • dzjakkedzjakke zegt:

    De tweede golf is er.

   • Anoniem zegt:

    de patattenpest

 32. dzjakkedzjakke zegt:

  Cfr.:”Thank you master”……

 33. De grijze Kouw zegt:

  Vermakelijk en vooral doorzichtig. Rond Bastogne stonden stonden er ook Duisers in Amerikaanse uniformen om de geallieerden de verkeerde weg op te sturen. Het Vlaams Belang maakte nooit deel uit van de regering. Dus ik heb geen enkele rancune tegen die partij.
  Maar wel tegen een paar zotten die te samen steeds verschijnen om de boel op stelten te zetten.
  Die werkwijze ken ik reeds lang. Vooral als het sommige partijen betreft. Alle fora worden op die manier vervuild om het plebs op het verkeerde been te zetten. Ik vraag mij af waarom het Vlaams Belang twee kruipers aan het werk zou zetten om een kiezer via smerige dieventaal en via dictaten te overhalen om Vlaams Belanger te worden en hun spelletjes mee te spelen.
  Dit is dus afstoten op een smerige manier.
  Het vuil dat hier aan het werk is zijn geen belangers. Dat is al een punt in het voordeel van die partij. Wat niet betekent dat ik daarom een aanhanger zal worden. En indien de partij zelf dit gedoogd van verzonnen aanhangers dan is ze het zoveelste Vlaamse stuurloze samen raapsel zoals er al teveel zijn geweest.
  Mijn eisen liggen hoger. Zolang politiek misbruikt wordt om vermoede tegenstanders te schaden
  hoeft er voor mij geen verandering te komen. Geen waardering voor privaat bezit; eerlijk verworven; betekent voor mij dat niemand nog recht heeft op privaat bezit. Dus de weg naar het communisme ligt open. Iedereen dezelfde rechten en geen privaat bezit meer.
  Het kan mij niet schelen dat die mening niet gedeeld wordt door de kiezer maar uitgelachen worden
  door velen van dit stom volk pik ik niet. Ik heb niemand nodig en zij mij niet. Daarom durf ik het aan om mijn mening te zeggen .En bovendien missen er teveel enige empathie voor rechtvaardigheid. Hun empathie beperkt zich uitsluitend tot eigen belang.
  De lachers hebben gelijk natuurlijk. Maar ik hoop voor hen dat het kan blijven duren.
  De soort die vroeger leefde is verdwenen maar hun hersens niet.
  Het kan veranderen zei Bredero . Er staat een nieuwe generatie klaar om de kachels aan te steken in de concentratiekampen. Ofwel laat men hen betijen ofwel beginnen politiekers een echte democratie uit te bouwen en zelf respect te betonen voor hun eigen gemaakte wetten.
  Anders zal de wereld vlug Europa overnemen. Over hoe het zal gebeuren is mijn zaak niet.
  Maar zoals het nu er aan toe gaat is beneden alles. Dit blijft niet duren.
  En voor het overige mag men de wereld verder blijven onder kotsen.
  Dit forum is maar een klein onderdeel

  • Kustem zegt:

   nee droplul
   “Hun empathie beperkt zich uitsluitend tot eigen belang’.moet zijn
   Jouw empathie beperkt zich uitsluitend tot je eigen belang, ventje.

   Wat VB betreft, ik ben gewoon VB-stemmer en heb geen lidkaart.
   Jouw mislukte politieke carrière (poging tot zakkenvullen) heeft je verzuurd.
   Nochtans staan we dicht bij onafhankelijkheid.
   Maar mensen zoals jij, die het hebben opgegeven en alleen nog zagen kunnen we missen.
   Je wil communisme? Je kan bij PVDA terecht. Jouw negativiteit kinnen wij best missen.
   Dag vent.

   • dzjakkedzjakke zegt:

    Ik begrijp u niet. tenzij je het beschouwt als trainen op een boksbal, want het heeft toch geen zin….

   • Kustem zegt:

    ja, dzjakke, maar iemand moet die vent toch van repliek dienen met zijn gemekker en aanvallen op iedereen..
    je hebt wel gelijk hoor, ben hem ook beu aan het worden.
    misschien laat ik hem wel stikken in zijn vel; zal wel zien; maar hij blijft erom vragen…

 34. De grijze kraai. zegt:

  Weer een goei. 99 % van alle forumbezoekers die actief zijn komen altijd in eigen belang wijsheden verkondigen. Ik val niemand aan leugenaar. Ik zeg evenmin dat ik een belanger of andere kleuridioot ben. Wat is dan de bedoeling van uw idiote handelswijze en gebruikte taal die andere mensen/kiezers alleen maar kan afschrikken. Het VB heeft mij nooit iets in de weg gelegd.
  Moet dat voldoende zijn omdat ik mij zou engageren om nadien misschien uitgelachen te worden door andere kleurpolitieke onnozelaars die alleen maar bekwaam zijn om jaloers te zijn op anderen die wel iets meer bezitten dan zij zelf. “Nijd en miskandoese” zeggen ze in Leuven vent.
  U moet dus als verantwoording zorgen dat alle anderen niet mekkeren en iedereen aanvallen?
  Ondertussen houd je U bezig met zelf onophoudelijk zelf anderen aan te vallen met vuile dragondertaal. Trouwens idioot; verzin andere sprookjes. Ik heb niemand iets gevraagd. En dat aanvallen van anderen is bij mij gewoon zeggen dat een democratie privaat bezit toelaat en het vernielt om politieke spelletjes uit wraak te beoefenen? Gij pretendeert dus een Vlaming te zijn en U kent zichzelf de rechten toe om andere Vlamingen ongevraagd en onophoudelijk de les te lezen op een boerse manier. Wel vriendje; zulke Vlaamse staat waarin dergelijke elementen het voor het zeggen krijgen kan ik misschien niet verhinderen maar die hoeft er voor mij niet te komen.
  Dan blijft alles beter ongewijzigd zoals het is. Het is verre van rooskleurig maar diktaten van diktatuur-aanbidders is geen verbetering. Integendeel. Begrijp je dat of niet ventje?
  Spijtig. Maar een serieuze staat met eveneens serieuze politieke gezagsdragers kan alleen bestaan als deze zich de moeite getroosten om orde op zaken te stellen. Ook binnen eigen rangen.
  Van mij mag U “Belanger” zijn. Maar was ik leider van uw zogezegde beweerde en verzonnen partij dan vloog je er meteen uit. Zo simpel is dat. Tegenstanders krijg je automatisch in de poliitiek en niet altijd van de nette soort maar uw eigen nest laten bevuilen wegens verregaand gedoogbeleid is hetgeen ik niet alleen in het verleden maar ook in het heden Vlaamse partijen aanwrijf. Waaraan ze in het verleden vooral aan kapot gingen was het gebrek aan intern toezicht en besluiteloze laksheid tegenover verdachte overlopers. Het gaat te gemakkelijk om er bij te geraken. In het verleden toch. En eveneens gediplomeerde elementen die op te lange wachtlijsten stonden of wiens haring niet meer braadden werden met open armen welkom geheten. Dikwijls ook elementen die bewust kwamen om het om zeep te helpen. En wat vooral primeerde was de kieslijsten gevuld te krijgen.
  Kijk opruimerke. Heb jij ooit opdracht gekregen van uw partij om de vloer te schrobben?
  Van een partij nog wel dan die mij nooit in het zak zat? En die ik nooit iets gevraagd heb om binnen te mogen? Onbegrijpelijk dan! Er is geen enkele modus operandi die deze logika zou staven. Jij bent gewoon een roeptoeter die denkt dat hij de geroepene is maar voor het overige niks dan vuiligheid en leugens op uw weg achterlaat. Een debiel is zelfs mogelijk.
  Ik vraag mij reeds weken af waarom het VB zulke elementen bewust zou gebruiken.
  Dus zo naïef ben ik niet hoor. Voor het overige sluit ik hier mijn mening af.
  Het VB stuurt beter kippen op pad dan die eetbare eieren leggen.
  En verdwijn broekvent. Uw meningen worden niet gevraagd; alleszins door mij niet.

  • Kustem zegt:

   zeikblaas staat op ontploffen; grappig.
   zoveel woorden gebruiken om niets te zeggen
   en toch hebben ze je goed bij je kloten gehad, democraat,
   je verdiende loon, vent

  • Anoniem zegt:

   ben je weer aan het stoken, ruziemaker?
   tel dat pensioen nog eens na.
   klopt het tot de laatste eurocent? goed zo dan, vent.
   genieten maar.

 35. Ha ha! zegt:

  Geen verdere commentaar. Zaak afgesloten.

 36. Anoniem zegt:

  Benjamin Dalle zou zeggen; ‘woke, nooit van gehoord, dat bestaat niet’.

Reacties zijn gesloten.