Antwoord aan Tom Lanoye: over linkse weldenkendheid en frustraties binnen de cultuurbubbel

Lanoye

Geachte heer Lanoye

Ik wil even repliceren op een Humo-column van uw hand, dd. 23 juni, getiteld, ‘Mensaap Lukaku twee keer gesjareld – over kaakslagen en krokodillentranen’. (Lanoye_Humo)

Daarin haalt u de Vlaamsgezinde opiniewebstek Doorbraak door de mangel, een partijtje scheldproza waarin ik als columnist een ereplaats bekleed. Dat mag. Dat moet kunnen, en zeker wie de polemiek beoefent moet tegen de weerbots bestand zijn. Al is het zes keer verhaspelen van mijn naam tot Krankjorum nu niet direct een bewijs van hoogstaand polemisch talent. Het moet geleden zijn van mijn lagere schooltijd dat me dit nog overkwam.

Sektarisch links

Humo

Ooit een kultblad, nu zonder de l

Waarom ik daar een week later mee af kom? Om eerlijk te zijn: ik moet mijn leesvoer beperken tot interessante titels en daar hoort Humo niet bij, ik kreeg het dus via-via. In mijn scholierentijd -ik spreek over de verre jaren ’70- was Humo een cultblad voor jong geweld, we verslonden het en genoten van de stoute humor. Nu is het een laatste rustplaats voor sektarisch links geworden, om in uw beeldspraak te vervallen: een olifantenkerkhof voor schrijvers en columnisten die hun morele superioriteit zodanig weten te etaleren dat het blad zijn oplage tot de helft zag inkrimpen, en het constant in de uitverkoop ligt, met om de haverklap een nieuwe hoofdredacteur.

Ik maak me daar niet vrolijk over, er is in Vlaanderen ook een progressieve pers nodig van enig niveau, helaas: De Morgen, Humo en Knack verkennen steilere diepten dan de Marianentrog. En als ik uw stukje lees is de kentering nog niet voor morgen: flauwe pissigheid, weinig subtiele naamsverbasteringen, schelden op de Vlaming die alsmaar op de foute partijen stemt en zich van de Goede Pers heeft afgekeerd. En natuurlijk op de webstek waarin die horde ranzige Flamouches samen troept.

Lang geleden dat de malaise in linksdraaiende milieus nog zo uit de verf kwam.

Mijn aanwezigheid in dat magazine schijnt u speciaal te intrigeren. Ik voel me vereerd, maar tegelijk proef ik de frustratie -zie verder- en zuurtegraad die gaatjes brandt in mijn pc-scherm. Lang geleden dat de malaise in linksdraaiende milieus nog zo uit de verf kwam. Onvermijdelijk mispakt u zich aan mijn levensbeschouwelijk profiel, of erger: u vervormt het opzettelijk, wist nuances uit, weerom in een schrale poging om iemand die met u politiek van mening verschilt, belachelijk te maken.

Want neen, ik heb de dood van George Floyd niet ‘spijtig’ genoemd, ik heb duidelijk mijn mening gegeven over het politiegeweld en de toegepaste methodes in de VS. En helaas voor u, ik verdedig Leopold II helemaal niet, integendeel, ik heb benadrukt dat de Vlaamse beweging zich met dat personage niet moet inlaten en al zeker het Belgisch-koloniale verleden niet hoeft te verheerlijken. En neen, het zeur- en kaakslagflamingantisme hebben wij al lang achter ons gelaten, de diversiteit van opinies -waaronder ook uitgesproken linkse- die Doorbraak etaleert is het beste bewijs. Wij gaan voor een project van Vlaamse natievorming, u mag daar tegen zijn, maar liefst met betere argumenten dan wat u er in Humo van bakt.

Lukaku revisited

Lukaku

Ach ja, die klassieke framingmethodes van de riooljournalistiek. Ik ben al acht jaar geen politiek speechschrijver meer en ben bij het VB met slaande deuren vertrokken. Dat heeft het voordeel dat ik geen lippendienst hoef te bewijzen, aan geen enkele partij trouwens. Ik heb voor Pallieterke geschreven onder een paar schuilnamen, dat was nu eenmaal de huisstijl, so what?

De helft van uw schrijfsel gaat over het fameuze Lukaku-incident, nog een inmiddels steendode oude koe die bij links steeds maar weer wordt opgegraven om te bewijzen hoe het stinkt in Vlaamsgezinde middens. Dit satirisch artikel, waarin ik onder meer bevestig dat we allemaal zonder onderscheid mensapen zijn, werd door middens uit de mainstream pers bewust aangegrepen om Doorbraak te diffameren. Ik haalde er zowaar de voorpagina’s van De Morgen mee, hoeveel gratis publiciteit kan een ’schedelmeter’ (sic) hebben.

Dat leidde tot een discussie binnen de redactie, verwijdering van de column en publieke excuses van de hoofdredacteur, naar mijn mening niet de meest geslaagde démarche in zijn carrière maar men is nooit te oud om te leren. De zaak werd bijgelegd en het incident via een gemeenschappelijke tekst afgesloten. De lezers hebben er uitgebreid hun mening over gegeven, ik zie het in de gesettelde media nog niet zo snel gebeuren. Terwijl het voetbalmiljonair Romelo Lukaku vermoedelijk allemaal geen fluit kon schelen. De rest is gespin en ressentiment. Dat brengt ons tot kern van de zaak en de achtergrond van uw scheldproza.

Zuiveringsideologie

Blacklives

Plunderingen tijdens de BlackLivesMatter-betogingen in Brussel

Laten we het eens over racismomanie hebben, een term die ik een maand geleden introduceerde op het door u geviseerde ‘woonzorgcentrum voor seriële ratés’. Ja, ik maak me ongerust over de anti-racistische heksenjacht die, ironisch genoeg, een nieuw identitair racisme uitdraagt en alle gevoel voor proporties heeft verloren.

Na het moslimfanatisme dat probeert te morrelen aan onze vrijheden, onze verlichtingswaarden, het recht op humor en satire, krijgen we nu een hysterische golf over ons heen die Leopold II uit het straatbeeld wil (applaus hier, daar had ik als Vlaams republikein BlackLivesMatter niet voor nodig), uw stielgenoot Jef Geeraerts van de canon naar de index verwijst, en ons verbiedt van nog met John Cleese of Urbanus te lachen. Make-up fabrikanten halen ijlings afbleekproducten voor de huid uit de rekken en wasmiddelen mogen niet meer ‘witter dan wit’ wassen. Dat, beste mijnheer Lanoye, is totalitair en ridicuul tegelijk. Wat we vandaag meemaken doet denken aan de culturele revolutie in de Mao-tijd of de zuiveringsacties van Pol Pot, toen een bril dragen gelijk stond met intellectuele decadentie, daar moet een komiek eens iets mee doen. Quod non, want dat staat gelijk met artistieke zelfmoord.

Wat we vandaag meemaken doet denken aan de culturele revolutie in de Mao-tijd

De clou is echter dat die met een beeldenstorm gepaard gaande zuiveringsideologie (de term is van mijn achtbare collega-filosofe Tinneke Beeckman), die ook snel in fysiek geweld en straatterreur kan overslaan, helemaal in uw straatje van wereldverbeteraar past. Rood is de gewone man/vrouw al lang kwijt. Die zijn, horresco referens, in hoge mate naar het Vlaams Belang overgelopen, met veel awoert achterna geschreeuwd door groene bobo’s. Maar geen nood, ondanks een democratische minorisering en de irrelevantie van het zich daartegenaan schurkende Vlaamse cultuurwereldje, kunnen de herauten van weldenkend links zich nu helemaal opwarmen aan het idee dat ze aan de juiste kant van de geschiedenis staan. En de ‘witte’ Vlaming uit Ninove uiteraard aan de foute kant.

Reductio ad Hitlerum

Falwty

John Cleese in Fawlty Towers (‘The Germans’)

De stigmatiserende teneur van uw Humo-stukje beantwoordt daar helemaal aan: het is schelden op Doorbraak en zijn medewerkers, maar vooral op de lezers van dit magazine en de racistische autochtoon tout-court, die volgens Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck met een erfzonde geboren is en dus voortdurend moet bemeesterd worden. Via een reductio ad Hitlerum wordt deze alom discriminerende Vlaming vervolgens als een neo-nazi geïdentificeerd,- dat oorlogsverleden nietwaar,- en tenslotte moreel gediskwalificeerd. Hoeveel gelijk kan je hebben.

De ironie is, dat deze deugprofeten zich daardoor nog meer vervreemden van de basis en de grondstroom. De bubbel van weldenkendheid en morele zelfverheffing waarin u en uw soortgenoten zich ophouden, de eindeloze racisme-riedel die deze contreien wil uitzuiveren van foute ideeën, het benadrukken van elk recht op identiteitsbeleving behalve de Vlaamse, het dwepen met de familie van Leopold II, de Belgische monarchie en het hengelen naar tricolore erelintjes en titels van baron of barones,… dat alles samen maakt dat ‘culturo’ in brede kringen een scheldwoord is geworden. Weinigen hebben uw immer om subsidies blatende sector gemist tijdens de lockdown, het was zelfs aangenaam stil. Dat de boekenbeurs, waarop u parmantig staat te signeren, dit jaar niet doorgaat, geen kat die het erg vindt. De vermaledijde witte Vlaming heeft u, met of zonder mondmasker, uitgespuwd, u bestaat gewoon niet in het collectief bewustzijn, ook al doet de openbare omroep nog zo zijn best om te doen alsof.

Weinigen hebben uw immer om subsidies blatende sector gemist tijdens de lockdown

En weet u, dat is niet om vrolijk van te worden, ik vind het triest dat wij geen bovenlaag hebben die enige cultuurfierheid uitstraalt waarop -godbetert- zich een republikeins-emancipatorisch project zou kunnen enten. U veracht uw eigen volk en vindt dat vooruitstrevend. U valt van de ene prijs in de andere, omdat het cultuuruniversum nu eenmaal zichzelf constant fêteert. Vanuit dat Grote Gelijk schrijft u als breeddenkende progressief haatcolumns waarin u in echte Pallieterke-stijl namen vervormt en andersdenkenden wegzet als ‘voortijdig uitgeblusten en structureel ongetalenteerden’. Ik aanzie het als een geuzentitel.

De Vlamingen zullen het zonder de nv L.A.N.O.Y.E, Fabre/Troubleyn en andere culturele middenstanders moeten rooien, en iets zegt me dat dat na een paar lockdowns moet lukken, onder het welbekende scheermes-motto van Ockham: ‘aan wat overbodig is, gaat niets verloren’. Nog een positief boekjaar gewenst.

Hominide groeten

JS

PS. Johan Sanctorum is niet mijn nom de plume, ik heet eenvoudigweg zo, dat was toch mits enig googelen te achterhalen. Hoe ver is uw research eigenlijk gegaan buiten het roddelcircuit?

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

99 reacties op Antwoord aan Tom Lanoye: over linkse weldenkendheid en frustraties binnen de cultuurbubbel

 1. dzjakkedzjakke zegt:

  Dat mijn ogen de zon van die dageraad nog mogen zien opgaan, ik zal ze tevreden sluiten. En nog wat late avondzon op mijnen baard, natuurlijk.

 2. Henk Coopman zegt:

  T.L. … wat een licht!
  Ik kreeg zijn dagboek in handen! Hier heeft hij een discussie met een zekere Bart.

  <>

 3. Anoniem zegt:

  Kleurboek voor kleuters. Teveel geblowd. Eerst deleten, daarna posten, denk erover na met wat er nog functioneert.

 4. Anoniem zegt:

  zelfportret?

 5. aghasee zegt:

  Haha, eat this!

  Mooie tekst JS.
  Hulde.

 6. Toon Piek zegt:

  Ook meester in het verrekken?

 7. Anoniem zegt:

  covid bullshit
  Handreikingen 012: Metingen, cijfers en globalisme.

 8. Q17forFlanders zegt:

  pedo madam Maxwell opgepakt
  het is begonnen

 9. Ines zegt:

  Tekst van TL komt in de buurt van een “literaire” disstrack. JS heeft wel heel volwassen gereageerd. Ben trots op u en euh… krankjorum? Iederéén heeft wel ergens een hoekje af maar weinigen kunnen dat met creativiteit neutraliseren. Jezelf Hilde/Annick noemen is dan ook solliciteren om gepest te worden. Passage over Valkeniers is gewoon hilarisch. Ik heb die selderstengel dus echt moeten googelen.🤣🤣

 10. Anoniem zegt:

  Weet u wie ik ook een verschrikking vind in cultuurboboland?
  Michaël De Cock. Dat kereltje is onuitstaanbaar maar ja…
  er zijn er zo nog velen.
  En bij de ‘filosofen’ zijn het Loobuyck en Boudry waar ik braakneigingen van krijg.
  De pers? Daar begin ik zelfs niet aan. 100% fake news.

 11. Q17forFlanders zegt:

  here we go; pedoscum going down; in the end

  Matthew 18:6 King James Version (KJV)
  6 But whoso shall offend one of these little ones which believe in me, it were better for him that a millstone were hanged about his neck, and that he were drowned in the depth of the sea.
  wwg1wga

 12. Anonimus zegt:

  Hopeloze, stupide, misogyne, narcistische, petieterige schertsfiguur. Aandachtshoer. Een soort Vlaamse Trump dus.

 13. account anoniem zegt:

  Aandachtshoeren vind je vooral bij groen en verder bij links in het algemeen.
  In de politiek, de pers, de academische wereld en in het subsidiemilieu dat ze zelf kunstmilieu noemen.
  Anonimus, je lijkt me lichtjes overspannen want je zeurt hier nog meer over Trump dan maga.
  Het lijkt bijna een obsessie. Laat het gaan, man.

 14. Anonimus zegt:

  Ik ben zo relaxed als wat, dank u. Maar had het hier dus wel over Hoeyberghs, ik gebruik de naam Trump maar als epitheton ornans.

 15. Anoniem zegt:

  Ja oké; ik had begrepen dat u het over Jeffke had maar u sleurt Trump er wel heel vaak bij.
  Waarop ik zou zeggen; ‘geen slapende maga’s wakker maken’ maar goed u schrijft wat u wil. groet

 16. Anonimus zegt:

  Daar heeft u wel een punt. 🙂

 17. the end zegt:
 18. MAGA zegt:

  Ben jullie niet vergeten. Wees gerust.
  Een speciale boodschap voor Anonimus van The Great One
  Ook jij hoort erbij!

 19. Anonimus zegt:

  Het zijn net de poorly educated, in meerdere betekenissen, die fan zijn van Trump. Het soort klootjesvolk dat enkel met slogans en gifs kan reageren. En kruip nu maar terug in je warme nestje. Oogjes toe en bek dicht.

 20. MAGA zegt:

  Denk het niet, aandachtshoer.
  Ik zal je een geheim verklappen.
  Zwijgen doe ik voor niemand en zeker niet voor een domme, inhoudsloze loser als jij.
  Remember november, kerel.

  Omdat ik weet dat je er dol op bent; een gifje, enjoy.

 21. Anonimus zegt:

  We gaan toch niet wachten tot november zekers om mekaar op deze wijze wat te jennen? Ik doe dit namelijk graag en hoop van u hetzelfde 😜

 22. MAGA zegt:

  Allez dan, om u te plezieren, maar dan niet om censuur janken hé.

  Erg opmerkelijk. Ik moet maar de woorden ‘domme, inhoudsloze loser’ schrijven en hop, daar ben je.
  Alsof je je naam hoort en van onder je steen komt gekropen.
  Een groot licht ben je dus niet, een stom rund daarentegen dan weer wel.
  En nu laat ik je verder schelden en vloeken naar hartenlust want zo’n ijdele dwaas als jij verveelt me vrij snel.
  Nog veel plezier en denk eraan: ‘Make America great again!’
  Alstublieft!

  En tenslotte de onmisbare gif als extraatje anders kan u daarover niet lamenteren in uw nietszeggende antwoord.

 23. Anonimus zegt:

  Ik zie u ook graag 😘

 24. MAGA zegt:

  kusjes en kruip nu maar de hoogste boom in.

 25. MAGA zegt:

  Hoe lang moet ik het volhouden? Moet dat echt tot november want ik ben zelf stilaan Trumpmoe? Begrijp dat ik dit voor u doe, here goes;

  De geweldige President Trump, die in november moeiteloos zal winnen overklast alweer alles en iedereen in een zoveelste historische speech , deze keer bij Mount Rushmore. Law and order en schoonheid tegenover linkse lelijkheid, anarchie en chaos.
  Wat een held, wat een leider! Terwijl Biden niet eens uit zijn kelder durft komen.
  Daar kunnen wij in Europa alleen maar stikjaloers op zijn. 4 more years, Mr. President!!!

  The Maestro spreekt vanaf min 55, de rest is inleiding.

 26. Anonimus zegt:

  Tiens, en ik al die tijd maar denken dat het over Trump ging, blijkbaar gaat het over een of andere mij totaal onbekende zanger 😀 😀

 27. Anonimus zegt:

  Ah kijk, het is al verbeterd. Al die moeite die je voor mij doet. Pure liefde.

 28. Anonimus zegt:

  Geweldige leider, indeed: https://www.hln.be/nieuws/buitenland/57-000-besmettingen-op-24-uur-in-vs-corona-treft-ook-vriendin-van-trumps-zoon~a554d1e4/

  Intussen houdt hij zich liever bezig met monumenten van Amerikaanse helden. Struisvogelpolitiek, noem ik dat. Als er iemand laf is, is hij het wel.

 29. MAGA zegt:

  Liefde wordt overschat.
  Een goeie dosis haat (zonder geweld) lucht meer op.
  Het is in ieder geval minder hypocriet en steriel.
  Tot de volgende keer want ik ga nu met mijn bubbel spelen.
  Have a damn good weekend!

 30. novaxx zegt:

  angst, het echte virus

 31. Anoniem zegt:

  Het artikel van Tom Lanoye heb ik niet gelezen. Ik ben geen abonnee van Humo.
  Als reactie op dit artikel wil ik wel verwijzen naar de vernietigende commentaar van Leo Hellemans op het literaire verschijnsel Tom Lanoye dat ik via Doorbraak heb kunnen lezen.

  R. Tournicourt

 32. novaxx zegt:

  Sick Pharma

 33. Het artikel is aanklikbaar als link in de eerste alinea.

 34. Pingback: Van politieke correctheid tot dhimmitude | Acta Sanctorum

 35. Christel zegt:

  Heeft u over dit artikel van Frank Hellemans – over machtsmisbruik in de letteren? : https://doorbraak.be/boekennieuws/wie-schrijft-die-blijft-best-niet-contactloos/
  Dat zou kunnen verklaren waarom Lanoye zo rancuneus en denigrerend over Doorbraak schreef en daarbij JS als zwart schaap uitkoos. Inderdaad laag-bij-de-gronds en een schrijver onwaardig. Alleen jammer dat Doorbraak (weerom) niet moedig genoeg was om het weerwoord van JS hierboven te publiceren.

 36. TOMVG zegt:

  Doorbraak vind ik een raar fenomeen.
  Het leek een veelbelovend initiatief maar vervelde tot het zoveelste poco pluralistisch vehikel.
  Is dat enkel door pater Pieter Bauwens of heeft er iemand een diepere kijk op de zaak?

 37. Toon Piek zegt:

  IN THE U.K. : WHITE POWER VS BLACK POWER

  In een reactie staat hier ergens te lezen dat liefde wordt overschat, een goeie dosis haat zou meer opluchten, maar het moet zonder geweld zijn. Een heel klein beetje oorlog dan maar? Van een bekend Vlaams zanger, nog door Humo geïnterviewd is de liedtekst : “Een kort gevecht, het hoeft echt niet lang te duren, een korte stoot, en dan weer verder…” Het moet dan wel een linkse stoot zijn! Niet frustrerend zijn als je rechts bent?

  Blood and Honour destijds wilde destijds ook een “beetje oorlog” (de Vlaamse afdeling had het zelfs gemunt op Filip De Winter). Humo schreef over de groepering en de zogenaamde neonazi-muziekscene (zie onderaan link), maar met een interview met Ian Stuart, de zanger en oprichter van Skrewdriver of met één van de leden van een band uit de White Noise Club van de National Front hebben ze hun lezers nooit kunnen verrassen… De oorsprong van de Europese R.A.C. (Rock against Communism) ligt op het Britse schiereiland (lang voor er van alt-right in de VS serieus sprake was), mogelijk in navolging van R.A.R. (Rock Against Religion) (?). Racisme werd toen duidelijk vertolkt via de muziek van die bands. Later kwam er een episode waarin in een uitzending van de BBC in één of andere pub een blanke of – zo je wenst – een witte ging verbroederen met een zwarte, om aan te tonen dat er een einde kwam aan het racisme. “Black and white unite, together we are dynamite…” Daardoor werd in zekere zin teruggekoppeld naar de “working class”-filosofie van weleer zoals men die aantreft bij Angelic Upstarts : “We are the people,” het nummer op het eerste album Teenage warning met op de platenhoes de afbeelding van een getatoeëerde sinaasappel met een uurwerksleutel, als symbool van Stanley Kubricks film A Clockwork Orange en zoals in de begintekst van het titelnummer, “Wind me up like a clockwork orange”.

  Er waren onder het bewind van Magaret Tatcher (haar eerste termijn) reeds hevige rassenrellen, waarin het optreden van de politie ter discussie stond, wat toen de opstelling van een rapport voor gevolg had en dit leidde tot een nieuwe code voor het gedrag van de politie. Enkele jaren later zal bij een racistisch geïnspireerde moord (in 1993), waarbij een zwarte tiener aan een bushalte wordt neergestoken, blijken dat de aanbevelingen van het rapport bij het verdere politieonderzoek niet werden opgevolgd… Rassenrellen in Londen deden zich notabene voor in 1981, 1985, 1995 en 2011! De woede van de zwarten zoals destijds met de Brixton Uprising in 1981 werd treffend vertolkt door reggae-artiesten als Linton Kwesi Johnson (ook een journalist) met op het meest bekende album Bass culture : “Inglan is a bitch!” Het broeide al langer want Johnson (met roots in de Britse Afrikaans-Cariben, maar opgegroeid in Brixton te Londen) bracht voordien enkele gedichtenbundels uit, waarvan er een met de titel Dread beat an’ blood…

  Humo is altijd voor de punks geweest, maar het moesten wel linkse zijn! Nochtans een van de eerste punkbands zoals Cock Sparrer uit Londen waren nationalistisch ingesteld (“England belongs to me”), hadden hun oorsprong in het voetbalmilieu (West Ham United) en hun teksten gingen ook daarover (“Bats out”, “Watch your back”, “Trouble on the terraces”, “Runnin’ riot”, “Chip on my shoulder”, …) In de muziek van de rechts geradicaliseerde punkbands als Skullhead, opgericht in 1984 in Consett (plaats in Engeland bekend o.m. voor zijn staalindustrie voor nucleaire duikboten), met op het optreden achter de band steevast een grote Union Jack en gebrachte muzieknummers als White rock&roll resistance, Patriotic pain en Hang the IRA (moet sinds de Good Friday Agreement de New IRA zijn), klinkt de punk even rauw, zo niet nog rauwer dan in die van de latere bekende links-anarchistische punkbands als GBH of The Exploited, om er een uit Engeland en een uit Schotland te noemen, maar dat zegt natuurlijk meer over de ontstaansgeschiedenis van het “onafhankelijke weekblad” Humo dan van de Britse punk…

  https://www.humo.be/nieuws/bom-onder-de-democratie-de-verontrustende-terugkeer-van-de-neonazi-s~b674f90e/

 38. MAGA zegt:

  Met die liefde vs. haat reactie bedoelde ik in de dialoog; voor zover die nog bestaat.
  Het lijkt moeilijker en moeilijker te worden om nog een gesprek te voeren tussen andersdenkenden. Als je sowieso als racist wordt beschouwd omdat je blank bent waarom zou je je er dan nog een fluit van aantrekken?
  In tegenstelling tot de USA is de Europese bevolking ontwapend.
  Toch lijken me mini-burgeroorlogjes op termijn onvermijdelijk.
  Zo kan het niet lang meer verder.

 39. Toon Piek zegt:

  Een Rambo-uitrusting kan je inderdaad beter over de grote plas gaan halen, althans diegene die zich een optrekje op Sunset Boulevard in L.A. kan veroorloven… Voor een mes of een bijl, zie anders op http://www.grazianigunshop.com/messen. Ik moet je wel waarschuwen, als je hier (waar liberalen aan de macht zijn) een alarmrevolvertje afvuurt, heb je meteen de antiterreureenheid voor je deur! Groot waterpistool kopen bij Kruidvat zeker?

 40. Toon Piek zegt:

  Voor je mentaal evenwicht is het belangrijk dat je je kunt inleven in de cultuur van de andere gemeenschap. Bv. als blanke tussen de zwarte gemeenschap in Brixton, lijkt me de poëzie van LKJ en de literatuur daarover wel een aanrader. Ook zo iets moet gelden voor de moslimgemeenschap. Waar JS eigenlijk naar toe wilt is dat godsdiensten tout court niet langer gesubsidieerd worden. In een van de interviews (die je terugvindt op YouTube) van Hannah Arendt, waarnaar JS nu in zijn artikel verwijst, vertelt de Duitse filosofe echter ook dat ze nooit liefde heeft weten op te brengen voor één of ander volk of een collectief zoals de arbeidersklasse of iets dergelijks. Hoewel ze zelf joodse is, leek zelfs de liefde voor de joden haar verdacht! Behoren tot een groep vindt ze een natuurlijke gegevenheid, bv. door geboorte, maar behoren tot een georganiseerde groep is iets heel anders, nl. op basis van interesse, iets wat in relatie staat tot de wereld. De liefde zoals op persoonlijk vlak tussen twee mensen, of zoals men die ook tot tot op zeker hoogte terugvindt in een vriendschap, mag volgens haar daar niet mee verwisseld worden. Zo kunnen mensen die tot verschillende organisaties behoren toch nog vriendschap voor elkaar voelen. Wanneer er in de politiek aan de onderhandelingstafel geen liefde meer is, ziet ze een groot onheil. Om zulk onheil te vermijden moet m.i. dan de liefde van twee kanten blijven komen, wat ook het probleem is met migranten vandaag die bepaalde aspecten van de Vlaamse identiteit negeren en daarvoor is meer Vlaamse leidcultuur i.p.v. multiculturalisme nodig. Of je dat oplost door de samenstelling van een Vlaamse canon? Het zal zeker geen kwaad kunnen, maar Jef Geeraerts mag men wel vergeten, waarom eigenlijk?

 41. Anoniem zegt:

  Waarom, vraagt u?
  Dat is cancel culture, een geperverteerde vorm van extreem linkse id-politics, waarbij alles, echt alles, racistisch is als het ‘wit’ is. Zelfs melk.
  Onze Somersen en Schoorsen voelen er zich gutmenschen door en beoefenen oikofobie op next level niveau..

 42. Anoniem zegt:

  Soorsen
  Trouwens, alle id-politics werkt contraproductief maar hier gaan ze in overdrive.

 43. willy zegt:

  Het uitruimerke medunkt

 44. Toon Piek zegt:

  Cancel culture?

 45. Anoniem zegt:

  to cancel in de zin van doen verdwijnen, uitvagen
  dat is een beproefde marxistische methode om aan geschiedenisvervalsing te doen en oorspronkelijke bevolkingen of culturen te vernietigen.
  Zo willen ze tabula rasa maken voor hun psychotische utopie, gebaseerd op afgunst en een armoedig geestelijk leven ontdaan van spiritualiteit onder welke vorm dan ook
  Het slaven van de staat paradijs.

 46. Toon Piek zegt:

  Marx was tegen sociaaldemocratie, tegen bolsjewisme… en was zelf geen marxist! Migratie is een gevolg van kapitalisme. Een antikapitalist hoort tegen migratie te zijn. Men zou van links verwachten dat ze antikapitalistisch zijn, maar in in de dagelijkse praktijk zijn ze dat niet, gezien ze vluchtelingen helpen, enz. Links is verder het onderzoekslaboratorium van het kapitaal (bv. met groen kapitalisme).

 47. Anoniem zegt:

  een ander aspect van cancel culture;
  mensen namen, shamen, groepsdruk opleggen, stalken, zorgen dat ze hun werk verliezen::

 48. Guido Bauwens zegt:

  Is reeds gebeurd Dominique.

Reacties zijn gesloten.