De koning fietst: waarom Vlaams-republikeinen met een vergrootglas te zoeken zijn

koning fietstBokrijk, dat was afgelopen weekend echt de gepaste bestemming voor de koninklijke familie… alleen jammer dat ze er niet gebleven zijn en men hen niet in zo’n omheind perk heeft gezet met een passend onderschrift: ‘Saksen-Coburgs, levende fossielen, in 2019 nog onderhouden met 40 miljoen euro belastinggeld’.

‘Uiteraard hield Zijne Majesteit zich aan alle veiligheidsmaatregelen’ lees ik in Het Laatste Nieuws. Het zou er nog moeten aan mankeren. Noteer de uitdrukking ‘Zijne Majesteit’, iets waarvan ik dacht dat alleen lakeien ze nog gebruikten, maar het staat dus in een Vlaamse krant die ooit door de Vlaamse liberaal en republikein Julius Hoste is gesticht.

Dat was in 1888, lang geleden, sindsdien heeft zich de ontzuiling voltrokken en is HLN marktleider in de verpulping geworden. Sindsdien ook is het Vlaamse royalisme nauwelijks afgenomen: voor vorst, (kerk) en vaderland. Daardoor is het Belgische vorstenhuis verzekerd van een eeuwigdurende Vlaamse getrouwheidsbonus, zie ook de koningskwestie. Dat heeft een simpele politieke reden: links zweert bij het multicultureel unitarisme met de monarchie als symbool, rechts ‘gedoogt’ diezelfde monarchie en is zelfs vriendelijk voor Leopold II, omdat het nu eenmaal houdt van pluche en antiquiteiten.

Bokrijkmonarchie

Bokrijk

De koninklijke familie komt thuis (VRT NWS)

Het aantal Vlaamse republikeinen is dus op één hand te tellen, J.M. Dedecker en ondergetekende meegerekend. Voor de rest komen wij in niets overeen, maar daarin dus wel. In mijn nieuw boek ‘Politiek incorrect’ ga ik daar verder op in: een samenspel van intellectuele luiheid en conservatisme, noem het de Vlaamse Lamme Goedzak-factor, maakt dat de monarchie buiten schot blijft en het Belgische status-quo gehandhaafd, met hier en daar wat vertimmeringen waar we achteraf ook wel de rekening voor krijgen.

Zelfs het Vlaams Belang aarzelt om al te zeer de republikeinse snaar te betokkelen. Hooguit wordt er eens wat gemopperd over de dotaties en gelachen met de Jan Klaassen-allures van Filip, maar de instelling zelf wordt nauwelijks in vraag gesteld. En dus blijft het Belgische sterfhuis bewoond. En blijft de Bokrijkmonarchie, beter bekend als het ‘constitutioneel koningschap’, van kracht. Ook met steun van de partij die het volgens statuut nr.1 in theorie anders ziet.

De Vlaamse Lamme Goedzak-factor maakt dat de monarchie buiten schot blijft en het Belgische status-quo gehandhaafd

Vreselijk is het, hoe de Vlaam uit gedweeheid en schrik voor veranderingen de monarchie blijft koesteren als een zekerheid in bange dagen, ook al omdat Filip en zijn gevolg toch hard werken voor hun leefloon. Twintig kilometer op (elektrische?) fietsen! Het geheel kaderde overigens in een fotoshoot en als persmoment, om te tonen hoe hard de vorst wel begaan is met de door corona getroffen neringdoenden, meteen ook met de boodschap om op vakantie te gaan in eigen land. Ook al verkiezen Zijne Majesteit en gevolg zelf om ’s zomers exotischere oorden op te zoeken, met speciaal daartoe opgevorderde legervliegtuigen.

De fietstocht is dus pure promo voor het vorstenhuis, een inspanning van de koning om zijn nutteloze job in coronatijden een schijn van essentie te geven, met heel de verzamelde pers in het zog. Nu ja, het waren natuurlijk wel Limburgers die hem toejuichten, de braafsten der Vlamingen, dat was goed bekeken van de koninklijke entourage, zeker nu er wel eens een Leopold Tweetje uit de lucht kon vallen. Want zoals geweten zwijgt Filip als vermoord wanneer het gaat over de strapatsen van zijn illustere voorvader, wiens inkomsten uit rood rubber nog altijd een aardig spaarpotje uitmaken voor de huidige fietsfamilie.

Neen, Marc en Els van Camping Holsteenbron waren laaiend enthousiast over het koninklijke verrassingsbezoek. Tussen het bronsgroen eikenhout is de tijd blijven stil staan en fluiten de leeuweriken de Brabançonne. Zondag waren ze in de Ardennen en doken opeens de dood gewaande Albert en Paola op, we moeten voorzichtig zijn. Ik moet het dringend eens terug goed maken met Jean-Marie. Onze klimaatdiscussie vechten we later wel uit, eerst Filip naar Bokrijk en België een Plopsa-attractie. Vive la république.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

150 reacties op De koning fietst: waarom Vlaams-republikeinen met een vergrootglas te zoeken zijn

 1. TOMVG zegt:

  De media en de koninklijke familie strijden om de titel van ‘om ter meeste de Vlaming verkleuteren’..
  De linksen met hun identiteitspolitiek, die de blanke autochtone bevolking dag en nacht een schuldgevoel willen aanpraten over zowat alles, houden wel intens van koningen en prinsesjes.
  Onbegrijpelijk dat dit ‘instituut’ anno 2020 nog bestaat.
  Bewijst dit dat mensen willen bedrogen worden of iets helemaal anders?
  Ik weet het niet. Een soort collectieve verdwazing misschien?
  Misschien is Filip privé een aangename mens, dat is mogelijk, maar om hem te aanvaarden als koning, dat is een enorme brug te ver.

 2. Hugo vande Broek zegt:

  Maak die hand maar groter. Ik wil er ook nog bij.

 3. Anoniem zegt:

  U bedoelt de hand die hen voedt maar waar ze in bijten?
  Hopelijk wordt die zo groot dat ze hen, ondanks bijtwonde, uiteindelijk uitwuift.
  Want wuiven, dat kennen ze.

 4. dzjakkedzjakke zegt:

  “de Bokrijkmonarchie, beter bekend als het ‘constitutioneel koningschap” Let wel: ‘Koningschap’. Inderdaad, er zijn er tal van nieuwe constitutionele instellingen ontstaan, nl de politeken-dynastieën van ouder op kind. Altijd op voorhand verzekerd van de eerste plaats op de kieslijst. Ze showen zich dan ook overal waar twee man en een paardenkop bijeen komen, ze zuigen voortdurend aan de aandacht van het ordinaire vlaamse journaille. Zijne Eerwaarde Doorluchtige Majesteit De Koning moet zijn beste beentje voorzetten, want links en rechts is politeken-concurrentie opgedaagd. Ze zwermen als kwaje wespen rondom zijn hoofd, mocht hij zijn neus buiten de deur steken…. Neen, het leven van Sire is niet makkelijk in Belziek.

 5. Eric zegt:

  Een schertsfiguur als Filip I moet koning blijven, vind ik. Zet een reuzenschildpad op de troon en je hebt een staatshoofd met een iets grotere persoonlijkheid dan het huidige. Zelfs Geert Hoste zou nog meer karakter aan de dag kunnen leggen (en de Vlamingen meer kunnen irriteren) dan het huidig Lakens paradepaard(t)je.
  Filip is de verwerkelijking van het Absolute Niets, kortom de droom van iedere rechtgeaarde Boeddhist. Zouden hijzelf of zijn adjudanten nog échte invloed uitoefenen? Zou hij zijn vrouw rechtstreeks of via een proefbuis bevrucht hebben? En was hij niet slimmer dan Tom VG himself toen hij die laatste uitnodigde en de voorzitter met trots de uitnodiging aanvaardde?
  Als JS meent dat België met het koningshuis zou verdwijnen is hij het noorden kwijt. Natuurlijk is het koningshuis het symbool van een nationale éénheid die nooit heeft bestaan, behalve in de unitaristische boekskes van weleer. Eigenlijk heeft, op een groepje randdebielen na (ik schat ze in Vlaanderen op ongeveer 100.000), niemand aan deze familie enige behoefte, ook de Walen niet. Zij zijn gelegenheidsmonarchisten en willen natuurlijk België omwille van de transfers één houden, maar als de koning vervangen wordt door een president van het type Obama, Sarkozy of Macron dan is het voor onze globo-communistische vriendjes in het Zuiden ook goed, misschien nog beter. Zolang die president het inkomende schorremorrie uit Afrika en de Arabische Wereld maar naar Vlaanderen doorschuift en Wallonië voor die genereuze politiek van solidariteit met dit schuim der aarde overvloedig beloont is alles oké.
  Leve het Koningshuis ! Vive La République ! (O, sorry, verkeerde periode, tegenwoordig is het net andersom…)

 6. Anoniem zegt:

  Niet over Boeddha beginnen of de kontdraaier speelt zijn new-age fantasie boomerriedeltje weer af.

 7. MAGA zegt:

  de toekomstige presidentskandidaat van de democraten bereidt zich voor op de debatten in zijn kelder.

 8. Kustem zegt:

  zijn trainer fopchinees Li pipi Paul ondersteunt hem zo te zien, dat belooft!

 9. wimpeeters@telenet.be zegt:

  100% met u akkoord…

  Voor mij zijn het wandelende postzegels…de moeite van het likken niet waard…

  Groetjes,

  Wim

 10. Boomer zegt:

  Och mensen al dat gemekker over onze royale kermisattractie in Laken zal zolang blijven bestaan dan dit apenland zelf, weliswaar meer en meer in een alles controlerende EU.
  Mochten Vlaamse politici het in hun hoofd halen om republikeinse aspiraties te willen realiseren dan zullen ze zonder enige twijfel afgeblokt worden zoals de grondwet dit toelaat en verankerd heeft.
  Voor elke constitutionele wijziging heb je twee derde meerderheid nodig en een meerderheid binnen elke taalgroep, daar zwijgen nationalisten in alle talen over, altijd maar opnieuw.
  België zit muurvast in een bestuurlijke chaos die we te danken hebben aan politici en diezelfde politici zouden hun eigen rotzooi moeten opruimen? Nog in geen honderd jaar!
  De nazaten van Saksen Coburg zitten dus nog goed, onze plebs maakt zich al op voor het volgend vorstelijk feestje waar ze dan met papieren driekleurtjes kunnen staan wapperen en Vive la Belgique staan roepen.
  Die poppenkast is er en zal er ook blijven, wie daar twijfel over zaait liegt ons gewoon voor of is ontzettend naïef, waar ik zeer sterk aan twijfel als het om politici gaat.
  Die staan immers al eersten te drummen om een lintje met bijhorende titel te krijgen van onze opper kabouter in groot ornaat, met alles erop en eraan.
  Gevestigde lichamen noemen ze dat dan, ik denk eerder aan tumoren van profitariaat.

 11. Anoniem zegt:

  Uiteraard kan er binnen het gebetonneerde Belgische systeem niets veranderen.
  Verandering zal buiten de grondwet moeten wanneer genoeg Vlamingen de buik vol hebben van de nonsens. Zo is België zelf ook ontstaan.
  Of en wanneer dat zal gebeuren?
  Geen idee; laten we de volgende verkiezingen afwachten ter indicatie.
  Verwacht je in ieder geval aan pakken fake news als die mogelijkheid in zicht komt.

 12. Q17forFlanders zegt:

  Welcome to the Digital Battlefield – Together We Win
  Q

 13. Seraphim zegt:

  De enige koning waar ik voor kniel of buig is koning Christus.

 14. dzjakkedzjakke zegt:

  Ni Dieu ni maître !

 15. Seraphim zegt:

  uw keuze, prima, alle respect.
  maar staat u mij toe de mijne te maken?
  ik was vroeger hardcore atheist, een aantal gebeurtenissen in mijn leven en diepere studie deden me van gedachten veranderen.
  Kan u dat aanvaarden of volgt er nu een scheldtirade zoals de gewoonte is op deze blog?
  Mijn punt: ik wil u niet ‘bekeren’, ik geloof niet in dwang, maar volstaat dat voor u of bent u een ongelovige fundamentalist? Wat trouwens ook een ‘geloof’ is maar dit terzijde.
  Ik ben benieuwd…

 16. Q17forFlanders zegt:

  THINK BLM PUSH EVERY 4-YEARS.
  Logical thinking.
  Why, after the election of 2016, did [D]’s and media corps jumpstart a [coordinated & planned] divisive blitz intended to create falsehoods re: illegitimacy of election, character assassination of POTUS through sexism, racism, every other ‘ism’?
  How much of the population still believes POTUS colluded w/ RUSSIA due to MSDNC 365-blitz?
  No MSDNC retraction of POTUS_RUSSIA collusion narrative [propaganda]? _why?
  Pre/post 2016 election?
  Why were[are] violent [masked] terror orgs such as Antifa immediately created/funded and allowed to operate within [D] controlled cities [safe-zones]?
  Why were these orgs tasked w/ immediate intimidation/shut down of any pro-POTUS rally[s] and/or events?
  Why were marches immediately organized to counter and silence pro-POTUS rally[s] and/or events?
  Why were marches immediately organized which divided people into sex/gender, race, [ism]?
  When you control the levers of news dissemination, you control the narrative.
  Control of the narrative = power
  When you are blind, what do you see?
  They want you divided.
  Divided by religion.
  Divided by race.
  Divided by sex.
  Divided by political affiliation.
  Divided by class.
  When you are divided, and angry, and controlled, you target those ‘different’ from you, not those responsible [controllers].
  Divided you are weak.
  Divided you pose no threat to their control.
  When ‘non-dogmatic’ information becomes FREE & TRANSPARENT it becomes a threat to those who attempt to control the narrative and/or stable [livestock kept – sheep].

 17. dzjakkedzjakke zegt:

  De overtuiging van Seraphim: “De enige koning waar ik voor kniel of buig is koning Christus”
  De overtuiging van dzjakkedzjakke: “Ni Dieu ni maître !”
  De overtuiging van …..: “…..”.
  Enz.
  Ik heb niet de intentie om elke andere mening te contesteren, voor je het weet sla je elkaar de hersens in.
  Dus leven, en laten leven……

 18. Seraphim zegt:

  Dank u, insgelijks.
  Dat is een goed begin.

 19. freedom zegt:

  resist

 20. Genoeg Kontdraaierij zegt:

 21. Seraphim zegt:

  Kan u mij uitleggen wat u bedoelt met deze foto?
  Ik zie het verband niet onmiddellijk.
  U wel?
  Ik heb niets met koningen, presidenten, pausen en “leiders” in het algemeen.
  Enkel Christus draag ik in mijn hart.
  Zal die eerste scheldtirade dan van u komen?
  Als u zich daar beter door voelt, mij goed, dat verandert niets.

 22. Kustem zegt:

  Seraphim
  U kent de kontdraaier nog niet.
  Verwacht u aan een boomerressentiment verhaaltje, doorspekt met youtube autoplay en aquarius tijdperk referenties.
  Deze clown springt op iedereen die het waagt iets te posten dat buiten zijn strakke lijntjes kleurt. Ga er niet teveel op in, is mijn advies, maar het staat u vrij.

  Hij heeft ook een job en dus hij kan gelukkig niet constant mensen uitlachen om zichzelf superieur te voelen..
  Hieronder een actiefoto van deze harde werker wiens leven rond draaien…draait.
  Niet alleen met de kont zoals u ziet.

 23. fuckfakenews zegt:

  script propaganda

 24. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  De trauma’s die ik hier al veroorzaakt heb…

  “Ga er niet teveel op in, is mijn advies”

  Wijs mijngedacht!!!!!ologisch advies van de commentsectie-rebel die geen comment van mij onbeantwoord kan laten…

 25. Genoeg Kondraaierij zegt:

 26. Kustem zegt:

  ‘Wijs mijngedacht!!!!!ologisch advies’, dat betekent iets? als jij het maar begrijpt.

  bon en verder..
  genoeg centjes gedraaid, kontmans?
  dan kan je eraan beginnen.
  wie mag zich vandaag laven aan je boomerressentimentriedel?
  krijg jij wel voldoende erkenning voor al je hoogintellectuele inzichten?
  waarschijnlijk niet, hoe zouden eenvoudige blogbezoekers zulke parels van wijsheid kunnen begrijpen?
  dat gedachtegoed verdient bescherming, mijn gedacht.
  maak er werk van, je wordt schatrijk!

 27. Anoniem zegt:

  Wat is dat nu weer voor een illustratie (nu ja, illuster….) denk je dat het hier een prentenboek moet zijn?
  Postvat je niet laren kunt, maar…..kunnen we lachen in plaats van uit te lachen?

 28. Anoniem zegt:

  Post wat je niet laten kunt

 29. Kustem zegt:

  “kunnen we lachen in plaats van uit te lachen?”
  U wel, kontdraaier niet. Het is niet anders.

 30. Seraphim zegt:

  Genoeg Kondraaierij
  Uw twee reacties doen me besluiten dat dit mijn tweede en meteen laatste reactie aan uw blogadres zal zijn.
  U wil er hier blijkbaar een flauwe one-man uitlach-comedyshow van maken.
  Dat mag maar dan zonder mij als publiek.
  Met gelovige mensen wordt meewarig gelachen maar uw puberale oprispingen zijn een beetje zielig. Tenzij u een puber bent. Toch het beste.

 31. Anonimus zegt:

  Johan, een goede raad, sluit aub de mogelijkheid tot reageren af. Misschien nog de keuze om een ‘like’ te zetten, meer niet. Het gaat van kwaad naar erger, het niveau. Op een paar uitzonderingen na is het abominabel. Ik denk dat sommigen zelfs nauwelijks je bijdrage lezen. Met als absoluut dieptepunt een bepaald iemand die zelfs de str… van de hond van Trump zou opvreten als die hem dat vroeg (ik weet het, deze vergelijking is ook van een bedenkelijk niveau, maar ik pas me eventjes aan). Zelfs als je iets zou schrijven over het Brugse kantklossen zou hij Trump erbij sleuren. Zum kotzen, ook de rest van de toogpraat.

 32. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Seraphim,

  JS kan zijn intellectueel project ongetwijfeld het best omschrijven, maar “eco-identitair” is alvast één adjectief dat er op van toepassing is.

  Als je hier dan ongevraagd komt leuren met je universalistisch religie, is dat alsof je je mengt onder bierliefhebbers om te gaan verkondigen dat je enkel Heineken drinkt. “If you can’t take the heat, stay out of the kitchen, mijn gedacht!” Volkeren buiten de Levant hebben uw Jezus nodig op dezelfde manier dat ze in Barcelona de toeristen nodig hebben: absoluut niet, en het besef begint zelfs te groeien dat massale import van uitheemse, universalistische betekenaars de oorzaak van het probleem is.

  En nee, ik ben niet “pro” de buitenlander Trump. Trump is een volslagen idioot, maar wel een die een mediaspektakel rond zich creëert dat op zijn beurt een apocalyptische functie heeft. Het onthult nl. een culturele logica onder zijn linke tegenstanders, en deze onthulling geeft rechtse blanken dispensatie om ongegeneerd particularistisch te zijn i.f.v. een gezonde, vitalistische drang tot zelfbehoud. Al de rest is kolder.

 33. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Lees het dan niet hé.

  Daarnaast toont de eindeloze meningkjesdemocratie op internet (waar ik naar refereer via de conceptuele metafoor van het “MIJN GEDACHT!!!!!”) aan dat er niets van waarde verloren gaat wanneer er in de nabije toekomst een technofascistisch regime naar Chinees model komt, en de vrijheid om dissidente meningen te uiten gewoon afgeschaft wordt (i.p.v. de viraliteit van dissidente meningen via technische architecturen te beperken zoals nu nog het geval is). Comment-secties als deze zijn dan ook vormen van traumapreventie, ze bereiden ons mentaal voor op het socialisme met Chinese karakteristieken via lokale onderaannemers dat er onvermijdelijk aan komt.

 34. Kustem zegt:

  Wat moet jij dan gaan doen, kontboomer?
  Leuteren is het enige dat je kan.
  Jij gaat afzien als ze je rammelaar afpakken.

 35. Anoniem zegt:

  anonimus
  je kan alvast het goeie voorbeeld geven.
  reageer niet meer of lees het niet meer dan heb je er geen last van.

 36. MAGA zegt:

  speciaal voor Anonimus

 37. Anonimus zegt:

  Ik heb geen enkel probleem met meningen, wel met geraaskal, gezwets, gezeik.

 38. Anoniem zegt:

  dan moet je vragen of JS je moderator wil maken.
  good luck!
  en wat als ik of anderen wat jij zegt geraaskal, gezwets, gezeik vinden?
  ga je dan jezelf censureren?

 39. MAGA KAG zegt:

 40. Anonimus zegt:

  Ik denk dat als je dit alles laat lezen door een groep neutrale personen, ze er zo het gezeik uithalen. Naast ‘Trumpies’ bijvoorbeeld de psychoten die in de meest idiote samenzweringstheorieën geloven, verzuurde ex-politici (of ex-would-be politici), en sommigen die van zichzelf denken dat ze niet racistisch zijn maar geen gelegenheid onbenut laten om hun gal te spuwen op iedereen met een ander kleurtje. Sorry, dan heb ik meer respect voor een racist die dat grif toegeeft. En wat jou, Kontdraaier betreft, jij hebt wel degelijk soms iets te zeggen – waar ik het niet noodzakelijk mee eens moet zijn – maar probeer eens in gewone mensentaal.

 41. Ines zegt:

  Nog iets te melden over “Obamagate” ? Geen prentjes van Twitter maar een uitleg in Nederlandse volzinnen als u wil. Als ik stupide toxic Twitter feed wil lezen maak ik zelf wel een account aan. Ik wacht al weken op iemand die een begin van uitleg kan geven over wat uw oranje afgod “met afstand de grootste politieke misdaad uit de Amerikaanse geschiedenis” heeft genoemd. Het zou toch geen afleidingsmanoeuvre zijn voor een dodelijk echte crisis. Nee, toch?!

 42. Anoniem zegt:

  allez, spijtig voor jou dan dat die censuur er niet komt.
  ander onderwerp?

 43. Anonimus zegt:

  Vlug een ander onderwerp, want dit maakt u ongemakkelijk?

 44. q plan zegt:

  Ines
  ik wil u dat wel uitleggen maar ik vrees dat u het wel zal begrijpen maar niet zal willen aanvaarden.
  Obama is immers een heilige, van het type G Floyd en Trump de duivel.
  lijkt me dus verloren moeite.
  wat ik wel kwijt wil; de volgende maanden zal de deep state alles in het werk stellen om Trump te dwarsbomen.
  dat zal niet lukken en nadien komen er militaire processen die het publiek zal kunnen volgen. de msm zal, tot dan, hier niet over berichten.
  de processen zullen over treason and sedition, hoogverraad dus, gaan.
  ook pedofilie en rituele moorden zullen boven water komen.
  ze draaien allemaal de bak, guantanamo, in.
  deep staters, politici en hollywood pedo’s krijgen hun verdiende loon.
  geloof me niet, wacht nog een jaartje af.

 45. Anoniem zegt:

  ik wil wel blijven keuvelen over censuur maar aangezien die er niet komt..
  een ander onderwerp is dan interessanter maar gaat u gerust verder over uw subjectieve kijk op wat volgens u kan en niet kan
  u doet maar, prima voor mij

 46. Anonimus zegt:

  Psycho babble all psycho babble, om het met The Alan Parsons Project te zeggen. Of eerder psychotic babble. Veel holle frasen, veel gedreig, veel stoerdoenerij, maar zo leeg als wat en met de diepgang van een plas water, net zoals hun grote leider, de Oranje Windbuil, met zijn totaal gebrek aan leiderschap. Twitteren is al wat hij kan. Zijn eigen vrouw kotst hem uit, haar lichaamstaal spreekt boekdelen.

 47. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  “En wat jou, Kontdraaier betreft, jij hebt wel degelijk soms iets te zeggen – waar ik het niet noodzakelijk mee eens moet zijn – maar probeer eens in gewone mensentaal.”

  Allé merci internet-rando, ik heb “wel degelijk soms iets te zeggen”.

  Ik spui hier in de eerste plaats mijn commentaar om al schrijvende mijn ideeën over de wanen van de dag te ordenen. Als semiosemantische sjamaan van de schizo-analytische school manipuleer ik bewust obscurantistische fraseologieën, en de antwoorden van de andere kant zijn dan ook in dezelfde vorm.

  Daarnaast creëert het feit dat elke hond met een bril zijn mening kan spuien op internet de behoefte aan wat internettheoreticus Justin Murphy “negative signalling” noemt. In tegenstelling tot een professionele eristische scriptoralist als JS, kan iemand die louter streeft naar radicale intellectuele eerlijkheid, en die puur voor de verstrooiing reageert op anderen in online comment-secties als deze, zich veroorloven om via argumentatieve maniërismen opzettelijk zoveel mogelijk nitwits te degouteren. Wie kwaad wordt omdat hij het niet begrijpt en zich bijgevolg moet beperken tot schelden (“kontboomer”, “kontmans”), die zijn of haar comments verdienen geen inhoudelijke reactie. Ik wil enkel reageren op de reacties van mensen die voldoende intellectueel zelfzeker zijn om zich niet te storen aan de vorm van mijn semiose. Op het internet gaat het namelijk niet om het overtuigen van anderen, het gaat om het forceren van een zelfselectie onder je potentiële publieken. Overtuigen hoorde bij de liberale democratie, en die heeft afgedaan. Het internet is het domein van en vrolijk-wetenschappelijke semiodynamica, t.t.z. van een magisch proces van het manipuleren van de druk en snelheid waarmee betekenaars circuleren, en daarbij hoort het identificeren en uitschakelen van inefficiënte paden.

 48. q plan zegt:

  we zullen zien

 49. Anoniem zegt:

  Niet beginnen zweven, sjamaan banaan, je hebt niets te vertellen.

 50. q plan zegt:

  voor de duidelijkheid, het was trouwens een antwoord op een vraag van Ines
  en net zoals ik vermoed dat mijn mening u niet interesseert, interesseert de uwe mij ook niet. geef het door aan JS

Reacties zijn gesloten.