Doodslag door schuldig verzuim

corona_PanoWaarom een derde van de Belgische coronaslachtoffers in Vlaamse rusthuizen viel

6 op de 10 Belgen wil de gezondheidszorg herfederaliseren. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, RTL en Le Soir. Zelfs een meerderheid van de kiezers van N-VA en Vlaams Belang zou daar voorstander van zijn.

Als dat klopt is het voor Vlaams-nationalisten een teleurstellend gegeven. En ook wel enigszins bizar, gelet op het grote corona-blunderboek van Sophie Wilmès en haar superkern, met de mondmaskersoap als absolute uitschieter, waarbij ook manifeste leugens-om-bestwil niet mochten ontbreken.

Van begin februari schitterde de Wilmès-ploeg, met minister van volksgezondheid Maggie De Block in de glansrol van haar leven, door onkunde, schuldig verzuim en ontkenningsgedrag. Wie rond de krokusvakantie aan de alarmbel trok was een drama queen. De drastische maandenlange lockdown is grotendeels het gevolg van te weinig daadkracht en al te traag voortschrijdend inzicht: een panische vlucht-vooruit van amateurpiloten in de cockpit, met een economische en sociale fall-out die amper te becijferen valt.

België eerst

Wilmes3In mijn nieuw boek ‘Politiek incorrect’ (Doorbraak, herfst 2020) ga ik uitvoerig in op de coronacrisis, de lockdown en het politiek-institutionele verhaal erachter. Vlaanderen is sinds de uitvoering van de zesde staatshervorming volledig bevoegd voor de woonzorgcentra. Het is daar dat we het verschil konden maken. Maar het is net daar dat het compleet fout liep. Terwijl de focus federaal volledig werd gelegd op de snelle ombouw van de ziekenhuizen tot echte oorlogshospitalen -een operatie die vooral dankzij de inzet op het veld ook een succes was-, werden de rusthuizen aan hun lot overgelaten, ontbrak daar het medisch materiaal, de know-how en de coördinatie Het resultaat was een echte ravage, vooral in Vlaanderen: maar liefst één derde van de Belgische corona-slachtoffers is afkomstig uit Vlaamse rusthuizen.

Ik verdenk de minderheidsregering en de MR-achterban van Wilmès er ronduit van, dit met enig leedvermaak te hebben gevolgd. Heel haar lakonieke attitude wijst erop. In deze crisis kwam het er voor premier Wilmès en de (bij uitstek Belgicistische) MR-achterban op aan, te bewijzen dat het federaal niveau werkt, en alles wat regionaal geregeld is, slechts in tweede orde aan bod komt. Daarom kwam voor Wilmès en C° de malaise in de woonzorgcentra best wel goed uit, en was elke rusthuisdode een argument voor de terugkeer naar het federaal niveau.

Wat we zelf doen, doen we beter? Helaas. De sluipende oudermoord -want dat was het- kon alleen voltrokken worden dankzij incompetente treuzelaars zoals Vlaams zorgminister Wouter Beke die de federale logica onderging. De ramp die Beke over de woonzorgcentra uitriep, door het testen van personeel en bewoners alsmaar uit te stellen, de onbestaande mondmaskerbevoorrading, gebrekkige en/of foute instructies (in het begin werd het gebruik van mondmaskers afgeraden in de woonzorgcentra!), een verwarde interne en externe communicatie,… het wijst op een gebrek aan daadkracht en ambitie die de globale Vlaamse politieke klasse affecteert. Vlaams minister-president Jan Jambon schitterde door onzichtbaarheid in heel deze crisis.

‘Daarom kwam voor Wilmès en C° de malaise in de woonzorgcentra best wel goed uit’

In de marge van heel de coronasoap is dat een onthutsende vaststelling voor wie vindt dat we ons uit de Belgische constructie moeten loswrikken, in plaats van alsmaar om kruimels te bedelen die van de bevoegdheidstafel vallen. Op geen enkel moment zag men in deze crisis iets dat op radicaal Vlaams voluntarisme wees, de wil en het lef om het zelf te doen, het zwaartepunt te verleggen naar de eigen regio. Terwijl de virologen hun dagelijkse show opvoerden, werden de bewoners en het personeel van de rusthuizen zo twee keer in de steek gelaten. Eenmaal door de federale overheid, omdat die de regionaal bestuurde materies bewust negeerde en liet ‘verrotten’. En een tweede keer door de Vlaamse bestuurders, die besluiteloos ronddrentelden en niet konden of wilden het heft echt in hand nemen. Belgisch malgoverno en Vlaams nongoverno, zo zal de coronacrisis van het voorjaar 2020 de geschiedenis ingaan.

Underdogcomplex

Beke_2België werkt niet, maar Vlaanderen straalt besluiteloosheid uit. De coronacrisis had dé kans geweest om het Belgische niveau opzij te zetten en te overstijgen, breder dan de bevoegdheden het toelaten.

Men had bijvoorbeeld van meet af aan zelf een crisiscomité en een task force kunnen installeren, materiaal aankopen (of beter nog: zelf een strategische stock van mondmaskers en testmateriaal aanleggen, ook voor de woonzorgcentra), tests organiseren, uitgebreid contactonderzoek in een vroeg stadium, een Scandinavische aanpak dus. Erika Vlieghe adviseerde al in februari om mobiele teams op te richten om rusthuizen te testen. Wilmès reageerde niet: rusthuizen, dat was quantité negligable.

‘Dit had ons bye bye Belgium kunnen worden’

Nood breekt wet. Men had in zo’n uitzonderlijke crisissituatie een stuk van het federaal bestuursniveau eenzijdig  kunnen terzijde schuiven en in het parlement een Vlaamse crisiswet uitroepen, vanuit een Vlaamse regering met een échte meerderheid en met volle bevoegdheid. Dit had ons bye bye Belgium kunnen worden, zoals de RTBf het ooit in een karikaturale nepreportage noemde. In de plaats daarvan bleef men kakelen over bevoegdheden en wachten op Godot.

We zijn er niet klaar voor, in de eerste plaats omdat het politiek-intellectueel kapitaal ontbreekt. Boekhouders en gewezen scoutsleiders, maar geen staatslieden. Vandaag is Vlaanderen economisch welvarend en hebben we een soort halve autonomie, maar het beruchte underdogcomplex is gebleven. Daardoor houden we niet van het woord revolutie en trekken we op een cruciaal moment onze staart in.

In het licht van deze drievoudige dynamiek -de staatsgreep van Wilmès, het falen van de Vlaamse bestuursklasse, en het Lamme Goedzakcomplex- is het perfect logisch dat de Vlaming een herfederalisering van de complete zorg overweegt: je had als bejaarde de afgelopen maanden gewoon meer overlevingskans thuis – en vandaar naar ziekenhuis- dan in een woonzorgcentrum.

Het ontbrekende ‘draagvlak’

preventie_coronaEen gebrek aan grandeur en ambitie dus, het is een oud zeer. In essentie maakten de staatshervormingen pijnlijk duidelijk wat voor een knullige onderhandelaars we zijn en hoe we onze meerderheidspositie verkwanselen, met de beruchte grendelgrondwet van 1970 als uitsmijter. Tot op vandaag zijn het de Bekes die wikken en de Wilmèssen die beslissen. Met alle gevolgen van dien. De fameuze Belgische ziekte blijft besmettelijk, en leidt in Vlaanderen vooral tot een kleinburgerlijke dagjespolitiek, gekenmerkt door profileringsdrang, kibbelzucht, en op het cruciale moment toch weer proberen onder het maaiveld te duiken. Of de Zwarte Piet naar het federale niveau doorschuiven.

Democratie is ook en vooral: denkbeelden aanreiken, het publiek debat op gang brengen, mensen goesting doen krijgen

Geen meerderheid voor onafhankelijkheid in de Vlaamse publieke opinie? Ook dat zal statistisch wel kloppen. Het draagvlakflamingantisme, waarvan de N-VA grote gangmaker is, berust op een vicieuze redenering: men acht Vlaamse natievorming onhaalbaar ‘omdat er geen draagvlak is’, maar er is geen draagvlak omdat men het als onhaalbaar beschouwt en er dus ook niet voor wil gaan. Democratie bestaat nochtans niet alleen uit peilingcijfers en verkiezingen, en partijen zijn er niet alleen om mensen aan een job in de politiek te helpen. Democratie is ook en vooral: denkbeelden aanreiken, het publiek debat op gang brengen, mensen goesting doen krijgen, een visie onderbouwen en naar buiten brengen.

Niet de zorgverleners zijn verantwoordelijk voor de drieduizend doden in de Vlaamse woonzorgcentra: deze mensen hebben zich dubbel geplooid en gedaan wat ze konden. Het is het cynisme van de Belgische machtslogica en de Vlaamse laksheid die van onze rusthuizen sterfhuizen gemaakt hebben. Een echte onderzoekscommissie komt er niet, noch federaal, noch Vlaams: die arme politici hebben het de laatste maanden al lastig genoeg gehad. Dat zowat alle partijen, behalve VB en PVDA, verlamd van schrik zijn voor nieuwe verkiezingen, mag dan ook niet verbazen.

Johan Sanctorum: ‘Politiek incorrect’, een zwartboek over wat niet gezegd en geschreven mag worden (Uitgeverij Doorbraak, oktober 2020). Geen boekenbeurs dit jaar… Nu reeds bestellen en gesigneerd thuis ontvangen? Klik hier

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

63 reacties op Doodslag door schuldig verzuim

 1. Anoniem zegt:

  Nood breekt wet, JS, niet noord.
  Wie gelooft de peilingen nog?

 2. aghasee zegt:

  JS: “Dit had ons bye bye Belgium kunnen worden…”
  Denkfout.
  De Vlaamse “excellenties” (sic) wíllen helemaal niet van die zo verguisde Belgische constructie af.

  • topportunistje zegt:

   De sfeer in de loge is nog nooit zo goed geweest.
   Er wordt wat afgelachen met de domme gojim.
   Alles verloopt naar wens.

 3. Boomer zegt:

  België EN Vlaanderen blinken beide uit in kafkaiaanse wantoestanden gecreëerd door overbevolking in de ambtenarij, overlapping van bevoegdheden en totaal gebrek aan initiatief als het om pragmatische oplossingen gaat.
  Miljarden euro’s worden over de balk gegooid aan nutteloze zaken terwijl de echte noodlijdende sectoren met moeite rondkomen.
  Zo is het in de gemeentebesturen, de provinciale besturen, gewestelijk en federaal.
  Bestuurlijke gangreen heeft zowat alle overheidsdiensten aangetast en het zijn zeker niet de nationalisten met hun prietpraat die hier enige verandering in gaan brengen.
  Onderbemanning, lage lonen en vooral de absurde eisen die gesteld worden aan de rusthuizen zijn absoluut mede de oorzaak van de vele doden.
  De mentaliteit van onze ambtenaren zit al decennia compleet fout, zij denken dat wij bevolking er zijn om hun lusten te botvieren en ons naar hartlust te laten koeioneren, wat effectief het geval is.
  Ik denk dat wij op dat vlak ongetwijfeld Europees kampioen zijn, we doen zelf beter dan China.
  Ga met zo’n soldaten naar de oorlog zou mijn grootvader zaliger gezegd hebben.
  Voeg daar nog de incompetentie van een meerderheid van de politici bij en je hebt chaos, zoals deze crisis uitvoerig heeft bewezen.
  Niets werkt nog naar behoren in dit land waar het overheidsbeslag bij de actieve bevolking zowat het hoogste van de wereld is doch deze groep in een minderheid is wat impliceert dat er weinig of geen echte verandering te verwachten is.
  Wij hebben het voorrecht om levenslang bedrogen, belogen en bestolen te worden!
  Wij hebben de plicht om dit alles te ondergaan en vooral te zwijgen want anders zijn we racisten, negativisten, en ga zo maar door.

 4. Eric zegt:

  Dit is wel een erg pessimistisch stuk, gebaseerd op peilingen waarvan we de waarde allemaal kennen (op JS na?).
  Het is natuurlijk wel zo dat Vlamingen altijd al met zich laten sollen, maar juist daarin komt een kentering, daarop wijzen de laatste verkiezingsuitslagen. Dat de meeste coronadoden in de wzc’s vielen is evident, daar zitten ook de meest kwetsbare groepen. Kinderen kunnen de ziekte nauwelijks krijgen, volwassenen met een normale gezondheid wel, maar sterven niet aan corona. En het gegeven dat in tal van wzc’s niemand aan het virus stierf, in andere tot de helft van de bewoners zegt meer over het beleid van de locale directies dan over de Vlaamse regering. Die heeft geroeid met de riemen die ze had, en dat waren er niet echt veel. Het grootste probleem was de constante stroom van desinformatie, leugens en verzwijgingen, een stroom die tot op vandaag doorgaat. Beluister één uitzending van Café Weltschmertz of de Blauwe Tijger en je weet tien keer meer dan drie maanden naar VRT of VTM te gapen.

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   “volwassenen met een normale gezondheid wel, maar sterven niet aan corona.”

   Mja nee dat is een rechts boomer-narratief (een narratief voor mensen met onvoldoende metacognitieve vaardigheden om kritisch te staan ten aanzien van hoe de eigen contingente cognities beïnvloed worden door een door ressentiment gedreven mediaspektakel, iemand zoals jij dus die altijd 100% in de pas loopt met de politieke correctheden van YouTube-rechts) gebaseerd op medische wetenschap van horen zeggen op YouTube en podcasts. Met de bedoeling om de politiek-filosofische complexiteit van de noodzaak om de instorting van het huidige kapitalisme af te wenden door individuele autonomie te onderwerpen aan een epidemiologisch bestuursparadigma te reduceren tot een voorspelbare en simplistische “Soros en Gates en de globalisten en de V.N. en links en uiteraard muh wAaLsE SoCiAlIsTeN willen ons hele leven controleren!”-riedel. Dat is vast op zich waar, maar dat perfect gezonde jongvolwassenen overlijden aan de gevolgen van een door Covid-19 getriggerde cytokinestorm is een feit, en staat volledig los van de vraag of dat de politieke objectieven van links in de kaart speelt.

   • boomba zegt:

    Boomer GK is helemaal klaar voor een tweede, wellicht levenslange, lockdown.
    Zolang hij maar niet ‘100% in de pas loopt met de politieke correctheden van YouTube-rechts’.
    Een originele denker heeft het niet makkelijk, zeker niet als.hij zich in synchromystieke hogere sferen bevindt en van daaruit verbanden meent waar te nemen die er niet zijn.
    Het gevolg is dan een onsamenhangende copy-paste riedel die hij lukraak in zijn volkomen nietszeggende commentaren weeft.
    Een tip; laat de pretsigaret even voor wat ze is, boomie.
    En stop de komende dagen op tijd je oververhitte kop onder koud water.
    Ik wacht op een razende reactie vol ressentiment.
    Copy-pasten maar die rotzooi!

   • Eric zegt:

    Gelooft u de vrt-riedeltjes maar, draaier. Iemand die op hoog-intellectualistische manier zijn domheid etaleert, prima. Ik heb het u al bericht: uw geleerd taaltje moet uw onvermogen tot denken verhullen. Een filosofisch woordenboekje is daarbij altijd dienstbaar. Of bent u een moderne zwetser en gebruikt u het Wikipedia der Filosofie?

   • boomba zegt:

    draaikont;
    De “synchromysticus” die voor de rest niet in complotten gelooft.
    Total Boomer

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Een levenslange lockdown komt er inderdaad aan, in de zin dat techno-fascisme naar Chineese model onvermijdelijk is als we de wet van de dalende winstvoet nog even willen proberen te tarten, iets waaraan rechts even medeplichtig is als links. Maar dat past niet in een sociaal aanvaardbare consumptie-esthetiek voor “rechtse” ideologische merken, dus dat kan niet gezegd worden. In plaats daarvan is het al “Consuuuuuuuuuumeert voorspelbare ‘links-vs-rechts’-narratieven dat het met rechts allemaal anders was geweest, consumeert ze zeg ik u!” dat de klok slaat.

    De realiteit is echter dat toen bleek dat het negeren dat de coronacrisis de economie nog veel zwaardere schade zou toebrengen dan een lockdown, de traditionele rechtse merken aan de met de PvdA sympathiserende viroloog carte blanche hebben gegeven om te doen wat nodig wat om het kapitaal te redden. Maar dat is te traumatisch om onder ogen te zien, dus moeten nu Youtube-samenzweringstheorieën die beweren dat het gevaar van het Coronavirus bewust door “links” of “de elites” overdreven werd performatief (vandaar linkspam hier zonder uit te leggen waar de YouTube-clips over gaan) serieel geconsumeerd worden. Boomers gonna boom, mijn gedacht!

    Winston Smith geloofde dat indien er nog ruimte voor hoop was, dit kwam omdat de Proles buiten het blikveld van Big Brother leefden, i.t.t. de leden van de Outer Party en Inner Party. Zo ook ik in onze huidige ideologisch-politieke negorij, met de chan kids die nooit oedipale castratie ondergaan hebben in de rol van de Proles. Hun DIY politieke ideatie binnen verschillende pill tribes (doompill, blackpill, siegepill) en gangs (anprim gang,…) wordt niet opgepikt door de academie en de boomermedia, die gedoemd zijn de bestaande “respectabel-links-versus-respectabel-rechts”-narratieven te blijven reproduceren.

   • account anoniem zegt:

    Geef mij maar respectabel rechts.

  • dzjakkedzjakke zegt:

   “daarin komt een kentering, daarop wijzen de laatste verkiezingsuitslagen” Was het maar waar! Zelfs al halen vlaams blok en de communisten samen 80%, sorry, het vlaams belang en de pvda dus, dan nog zal er helemaal niets veranderen. de politeken zullen nog wat dichter op elkaar drummen op de smeltende ijsschots en er zal hier of daar wel een postje afvallen, maar de protserige belzieke constructie zal zich vretend en zuigend als altijd, weer een weg banen door het vet van Vlaanderen, daarin in het minst gehinderd door de vlaamse politeken. Het ergst van al, ook de politeken van het VB en de PVDA zitten likkebaarden op hun moment te wachten. Mijn paard voor een dictator!

 5. Genoeg Kontdraaierij zegt:

  Merk ook de synchromystieke link op met hoe Billy de wolf is aangereden slechts een enkele dagen nadat Vlaanderen van zijn bestaan vernam. De jonge Waldgänger die leeft volgens zijn eigen regels, die het schaap in de keel bijt zonder de adviezen van de commissies van schapenaanvalexperten, waarop hij zijn verantwoordelijkheid zou kunnen afschuiven, af te wachten. Reductionistische bourgeois-ecologen mogen dit dat wel als een accident van de hand doen, iedereen met een ecosofisch begrip van de Vlaamse volksaard voelt aan dat deze aanrijding essentieel was. De hele Vlaamse politieke, academische en mediaklasse heeft dan ook het bloed van Billy aan hun handen. Als hij vroeg of laat effectief doodgereden wordt, zijn onze bejaarden en de slachtoffers van de aanslagen op de Nationale Luchthaven in goed gezelschap.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Cultureel-ideologisch niet mijn stam, maar we kunnen niet ontkennen dat de man in dit korte clipje substantieel meer vooruitgang boekt dan de Vlaamse beweging de afgelopen 50 jaar.

   • Anoniem zegt:

    Hij loopt, ‘danst’ achteruit en struikelt bijna maar voor de rest heeft u gelijk.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Wel, dat is de grap: dat achteruitgaan en bijna vallen nog steeds beter is dan wat het reëel bestaand Vlaams-nationalisme presteert. Iedereen onder de 40 ziet onmiddellijk dat dat gewoon een knullige zelfhulpgroep is voor lieden die tegen elkaar willen opscheppen over hoe goed ze hun politiek-tribale pappenheimers kennen door eindeloos te memmen over “muh WaAlSe sOcIaLiStEn”, maar die ondertussen de Kali Yuga niet tot een einde kunnen of willen brengen.

   • account anoniem zegt:

    Kali Yuga, yeah right.
    Geïmporteerde hindoe nonsens.
    Dat is pas wijsheid.

   • Genoeg Kontdraaierij zegt:

    Ja man, het idee van yugas is nonsens omdat het aan niet-Europeanen ontleend is.

    Een dagelijkse portie artikeltjes van boomer-media als Doorbraak of Skeptr, genre “10 redenen waarom de Waalse socialisten pippi kakka zijn” of “Kijkt eens wat deze neger of Marokkaan hier in dit clipje uitspookt, waar gaat de wereld toch naar toe?”, daarmee gaat anti-technocratisch rechts zich intellectueel herbronnen…

   • account anoniem zegt:

    Het is ook niet omdat het aan niet-Europeanen ontleend is dat er een wijsheid of waarheid inzit die wij niet kunnen bevatten.
    Als jij dat wil geloven, no problem.
    Ik bestudeer dat ook al jaren en wat mij betreft is dat kleurrijke mythologie.
    Ze hebben veel fantasie, dat is mooi; maar om dat nu te gaan projecteren op actuele gebeurtenissen.
    Mensen die lachen met bijvoorbeeld evangelical christians omarmen moeiteloos allerlei oosterse non dualisme prietpraat, yoga en andere wierookpraktijken die even onzinnig zijn maar een exotische uitstraling hebben. Dat maakt alles zo betekenisvol; zo…mystiek.
    Navelstaarderij voor gevorderden of spiritueel narcisme.
    Ook een bezigheid.
    Onder andere The Beatles hebben dergelijke onzin naar hier gebracht, goeroes en meer van die gekken.
    De lege Westerling trapt erin en gaat het, volkomen ten onrechte, verheerlijken.
    Bezigheidstherapie; meer is dat niet en dat mag best maar het is geen komisch plan.
    Komisch, dat wel, vanwege de ernst van ‘ingewijden’.
    Dat zien zen-boeddhisten tenminste scherp

   • account anoniem zegt:

    kosmisch dus

   • account anoniem zegt:

 6. Ger Deltour zegt:

  Applaus 👏👏👏

  >

 7. Anonimus zegt:

  Intussen zijn de tooghangers en fuifnummers (toch vooral jongeren zo te zien) helemaal losgeslagen en trekken zich geen moer aan van de maatregelen, alsof er van corona nooit sprake was. Niet zozeer dom, want ze kennen de risico’s, maar vooral uiterst egocentrisch. Want ze weten goed genoeg dat zij, de jongeren, niet heel veel risico lopen echt ziek te worden, laat staan te sterven (een paar uitzonderingen niet te na gesproken). Dat de ouderen en bejaarden dat risico wel lopen, zal hen worst wezen. Misschien ben ik een ouwe zeur, maar toch denk ik dat – althans een groot deel van die jongeren – veel egocentrischer is dan vorige generaties. Tot hun grootouders komen te overlijden, misschien dat ze dan besef en berouw krijgen. Misschien ook niet. Maar ik vrees dat we volle bak naar een tweede lockdown afstevenen. In de VS reageert de politie vaak te hard, hier te soft. Traangas op die feestende meute als ze niet naar huis willen !!!! En als het moet een tijdje in de bak.

  • dzjakkedzjakke zegt:

   Wat spreken die politeken tegenwoordig toch een gek taaltje. De Crem roept op tot “absolute burgerzin”. Mijn opgroeiende zoons vroegen: “papa, burgerzin, wat is dat?”

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Ik ben ook een oude zak. En geen viroloog.
   He enige wat die feestvarkens beogen is een tweede lock down. Dan erven ze nog een prikje van dezen die hun hele leven werkten. Profiteren is ook mogelijk want die zijn er ook
   nog. Wat wetenschappers voor vrezen zal hun worst wezen. Iedereen liegt. Dus?
   Maar wat er zal volgen zal geen leugen zijn maar realiteit. Tegen dat ze zullen moeten betalen en minder pinten mogen zuipen zal in nuchtere toestand de wanhoop hen overvallen.
   De feestjes zullen voorbehouden zijn voor de happy few.
   Altijd zo geweest en het zal zo blijven. En ik vrees zelfs dat het zal verergeren.
   Zou het aangeboren Vlaamse mentaliteit zijn of benevelt alcohol het verstand?
   Ik hoop dat laatste want anders wachten ons zware tijden. Dergelijke jeugd zal de schulden niet betalen die op ons afkomen. Zij hebben bijna nooit iets betaald.
   Vele oudjes houden hun hart vast en vragen zich af of zij zulk volk op de wereld hebben geneukt. Want de huidige generatie is heel gelovig. Zalig zijn de armen van geest want….
   En dan stopt het.
   Na ons de zondvloed. Bij mij toch. Ik moet ook niet aan hen denken. Dat ze dat zelf maar eens doen. Oog om oog en tand om tand. Dat is hun realiteit en ook de mijne.
   En ik moet daar niet voor zuipen. Zij wel!
   Soms vraag ik mij af wie er het best zal aan toe zijn.
   Zij die ze nu van wereld helpen of zij die mogen blijven om te betalen.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    En zatte zombies. Realiteit is geen feestje voor iedereen hoor. Vroeg of laat zullen jullie dat beseffen.

  • Genoeg Kontdraaierij zegt:

   “Traangas op die feestende meute als ze niet naar huis willen !!!! ”

   MIJN !!!! GEDACHT !!!!
   Als Crembo klaar is met de hardhandige ontruiming van het Dorpsplein, zal de Communistische Partij van China zo gechoqueerd zijn dat Chinese bedrijven decennialang geen diepgevroren kikkerbillen of nagemaakte smartphoneladers meer gaan mogen exporteren naar die Belgische barbaren die, hoewel tam, toch niet de goedzakken waren waarvoor ze ons zagen.

   Maar serieus (niet dat alles wat ik hier schrijf niet 100% serieus is), je kan die jongeren niet uitsluitend verantwoordelijk stellen voor het feit dat ze zich gedragen naar de verwachtingen die men altijd van hen gehad heeft. Namelijk dat ze zich gedragen als amorele hyperconsumenten wiens levensstijl 100% legitiem is in zoverre hij geldelijk gemedieerd is en dus het BNP doet toenemen.

   • Anoniem zegt:

    Misschien begrijpt de jeugd onbewust dat er met hun kloten en leven wordt gespeeld en verzetten ze zich op de enige manier die ze kennen, de hedonistische.
    De oudere generatie heeft het opgegeven en is een vogel voor de globalistische kat.

 8. Pingback: Hydroxychloroquine experimenten: moord met voorbedachten rade | De Binnenlandsche Bataafsche Courant

 9. vanhoovels zegt:

  Bah; die oudere generatie; waartoe ik behoor; zijn niet meer dan een bende laffe kruipers.
  Dolgedraaide vendeliers die op de kermis paardenmolens kruipen om naar de plamouche te grijpen als die boven hun hoofd de rondedans uitvoert. In de stille hoop dat ze ditmaal voor hen zal zijn. De jeugd heeft van deze bende ook niks mee gekregen dan arrivisme.
  Mijn generatie was reeds aangetast door het betonrot.
  Terwijl hun ouders werkten als negers heeft reeds deze generatie zich de koning te rijk gedacht en velden ze zich pas gelukkig als ze hun kop boven het maaiveld konden steken.
  En dan krijg je Vlaamse dorpen zoals het mijne. Een standbeeld aan de kerk van de labeurende bietentrekker terwijl het ganse dorp wel stemde voor de notabelen die werkmans zweet verafschuwden. En dan nog; die notabelen kotsten die kruipers; die mekaar afmaakten voor een beschimmelde korst brood; walgelijke brij over hun kop.
  Dat volkje werd een voor een aangepakt. Een aantal zelfmoorden was de prijs die ze mochten betalen. En dat kruipen is en was onze volksaard. Toen Napoleon kwam vechten in Waterloo was er reeds een grote bende in dit dorp dat ging meevechten aan de zijde van de zelf gekroonde keizer. Fierheid hebben ze nooit gekend. Vroeger niet en nu nog niet.

 10. paul vanhoovels zegt:

  Verdomd; ik moet mijn teksten gaan nalezen!
  Want nu trekt het op niet veel meer. Maar ik kan mij de moeite niet meer getroosten.
  Al die varkens begrijpen mij wel wat ik bedoel. En indien niet? Wel; ze kunnen mij gestolen worden.

  • dzjakkedzjakke zegt:

   Hadden uw collega-politeken uw “bouwplaatsen” toendertijd maar goedgekeurd, dan waart ge nu ook een van die dikke nekken. Eigenlijk zijt ge nog altijd dezelfde.

   • vanhoovels zegt:

    Doe niet onnozel jaloerse nietsnut. Het gaat over ongeveer veertig bouwplaatsen waarvan er maar twee van mezelf zouden geweest zijn. Van de rest heeft men in volle dorpskern een binnengebied gemaakt. Alle nutsvoorzieningen waren aanwezig en betaald met zowel jouw geld als het mijne. Tot de voornaamste en drukste stopplaats voor autobussen op de lijn Aarschot-Diest. Nog argumenten soms onnozel kieken?
    En leg maar eens uit wat je doet besluiten dat ik nog altijd dezelfde zou zijn na minutieus onderzoek van mjjn stront. Een dikke nek vent? Toen ik reeds op de barricaden stond voor de Vlaamse zaak lag jij nog te stinken in uw pampers. En je zult het blijven doen tot op het eind van uw dagen. Of denk je nu echt dat dergelijke reactie komt van een vent die kan nadenken? Verduidelijk dus maar wat de reden is van uw reageren.
    Jaloersheid op iedereen die twee bouwpercelen zou bezitten?
    Dan kan je jaloers worden op half Vlaanderen vent. Wees blij. De mijne zijn om zeep.
    Dus ik heb geen dikke nek meer. En stop maar braakbal. Geef feiten en durf zeggen waarom ik nog altijd dezelfde zou zijn. Je kan bijvoorbeeld naamloos ook komen vertellen dat ik hoerenkoten afloop. Het zou echter geen primeur zijn voor smerig volk van jouw soort. Je bent prachtig bezig. Doe verder!
    En daarom heb ik gestopt met politiek veertig jaar terug.
    Een Vlaanderen bemand met dergelijk volk moet niet verdedigd worden.
    Ik begin meer en meer te denken dat het er beter niet komt. Er is niks verbeterd.
    Het onderscheid tussen geveinsdeVlamingen en echte Belgen is te dun geworden.
    Ze strijden te veel om meer korstjes brood te krijgen die van de tafel vallen.

   • dzjakkedzjakke zegt:

    Aan je razernij te zien is er alvast één spreekwoord juist: De waarheid kwetst.

   • sleepyP zegt:

   • sleepyP zegt:

    tijd voor zijn middagdutje en grote boodschap.
    tot vanavond hopelijk van zagevent verlost.
    neverending bouwstory
    zzz

 11. Li Kozak zegt:

  Sinds 24 juni voormiddag nog aan het slapen ?
  Zo komen we er niet ventje. Ik mag zagen bij gebrek aan beters. Ik wordt er zelfs voor betaald.
  Wanneer ga jij aan het werk? Mijn pensioen moet nog worden betaald. Erg natuurlijk dat jij er ook nog voor moet betalen. Maar troost U. Je bent niet de eerste en ook niet de laatste.
  Speel nog een ploat af. Mag ik een aanvraag doen? Wat denk je over Jacques Snotneus? Waar hij het heeft over het platte land dat het zijne is.
  Komaan ventje. Laat uw hersens draaien op 24 toeren en zwaai met de beentjes.
  Na de nodige tijd zwaaien en in extase ga je begrijpen wat Jacques feitelijk bedoelde met zijn platte land. Ik ben er weeral mee weg. Wanneer begint de volgende dans?
  Nu ga ik mijn vleermuis op eten. Door U betaald natuurlijk. Heerlijk!

 12. Li de Zinees zegt:

  Ik laat het oordeel aan de lezers over.
  Hebben zij geen verstand om te oordelen over hetgeen jullie presteren dan kan ik dat niet verhelpen. Is ook mijn bedoeling niet. Jullie krijgen hier alle vrijheid om uw walgelijke zever bot te vieren. En jullie zijn zo slim dat je dat zelf nog niet doorhebt.
  He wordt de moment dat ik nog een boterhammeke ga eten. Op jullie kosten uiteraard.
  Niet vergeten van morgen vroeg genoeg op te staan om gaan te werken i.p.v. te zagen.
  Hoe lang nog? Ik hoop tot jullie tachtig zijn. Ge komt er nog goed vanaf. Mijn vriend Li had er nog een paar jaar bijgevoegd. Maar het is jullie gegund. Zalig zijn …. .
  Hopelijk zullen jullie nog meer verwerven. Misschien in de Koran gaan studeren om slimmer te worden? Er zijn nog maagden om tegen te zeuren. Want om de negers het leven te verzuren gaat ook al verboden worden. Op den duur blijft er niks nog over om mee te lachen.
  Het worden zware tijden achter de cafétoog.
  En de Vlamingen zijn ook al geen kandidaat meer. Om blauw van ergernis te worden!
  Feitelijk weet ik niet echt wat jullie nog willen. De oude mannekes in de WZC hebben jullie al geliquideerd. Nu nog op zoek naar de laatste collaborateurs. Misschien vinden jullie er nog eentje.
  Korte metten mee maken zeikers. Muizenvallen aankopen en het probleem wordt zo opgelost.
  En daarna? Weten jullie hoe je jezelf gaat aanpakken? Als je wil voetballen moet je toch een bal hebben om tegen te stampen? Met de opgekropte energie van hooligans.

  • Kustem zegt:

   Tegen wie ben jij eigenlijk aan het memmen, weet je dat zelf, vent?

   • Li Pi zegt:

    Niet tegen U vent! Ik weet dat het toch niet zal helpen. Je hebt het toch niet in uw kopke.
    Dus zever maar verder. Feitelijk kom je hier echte onnozelaars tegen? Debielen!
    Die alles weten over anderen. En dan mag je vernemen dat je toch niet veranderd bent.
    Wat ben ik feitelijk ventje? Zeg het eens op een deftige en propere manier.
    En waarom zou ik moeten veranderen? Moet ik me ook tegen privaat bezit gaan kanten?
    Ga dat dan maar vertellen tegen dezen die meer bezitten dan ik.
    Misschien stellen ze zelf vast dat er onnozelaars onder hen zelf vertoeven die zelf
    een imperium uitbouwden maar niet kunnen verdragen dat anderen één of twee bouwlotjes bezitten. Die moeten er dus uit? We vernietigen privaat bezit als het in onze kraam past. Dat is het recht van de onkreukbaarheid.
    Dat is de vraag die ik mij stel. Maar er zal geen antwoord komen.
    En naar waar en hoe moet ik veranderen? Laat anderen de vrijheid onnozelaar om zelf te kiezen indien ze willen veranderen. En als je toch sporen merkt die daarop zouden wijzen dan wijs ik je er op dat je daar geen zaken mee hebt. Er is het recht van de privacy.
    Afschaffen ook? Akkoord! Ik heb het zelf gezegd dat ik sommigen niet begrijp.
    De voorvechters van het recht op bezit. Van iets op te bouwen dus.
    Maar niet kunnen verdragen dat anderen iets bezitten.
    Dat is schijndemocratie. Dat is geen gelijkheid!
    En nu schijnheilig ventje die graag voorbijloopt aan de essentie van de feiten en oorlog maakt op basis van jaloersheid. Wat is uw basis? Ben jij veranderd? Of communist misschien? Weet het mij te zeggen. Afschaffen van het privaat bezit dus of verder een etterbuil spelen. Misschien doe ik wel mee. Er is hier nog ruimte genoeg om te braken.
    Alleen geef ik het advies om het op te ruimen. Uw kots loopt reeds lang genoeg de trappen van dit forum af.
    En…. ik ben nog niet veranderd. Tevreden nu? En geef me nu uw mening eens?
    Wat moet ik worden prulleman?
    En nu je het toch uitdrukkelijk vraagt zal ik klaar weeral uw vraag beantwoorden.
    Ik acht mij inderdaad veel beter dan U. Tevreden nu? Jij komt niet verder dan chimpanzee spelen. De kwab van de bonobo’s heb je niet. Zul je nooit hebben.
    En moet ik mij blijven bezig houden met zulk volk? Je moogt uw mesthoop houden vent.
    Misschien groeien er ooit nog wormen in uw drollen die je achterlaat?

  • Kustem zegt:

   Staat je pensioen al op je rekening, vent?
   Zowat je enige bekommernis na levenslang mensen kloten, wat trouwens nog steeds je lust en leven is, zeikblaas.
   Vervuld van haat en afgunst loopt de vuiligheid uit je zure muil.
   Maar het einde is nabij. Dus nog even alle remmen los, ventje.

   • sleepyP zegt:

    Pipi, de geniepige sopper, is vroeg wakker vandaag.
    Wat zal het worden?
    Een zielige bouwstory of wat jaloerse prietpraat en gehuil van dat leeghoofd?
    Spannend? Allesbehalve.

 13. Li de Zinees zegt:

  Maar jullie lezen mijn commentaar! Alhoewel dat deze niks voorstelt. Ik geef dat graag toe.
  Denken jullie maar niet dat ik een debat zal beginnen over serieuzer zaken met idioten die liegen en alles verdraaien. Ik laat Sanctorum zijn dagboek graag aan jullie commentaren over.
  Ik heb hem vroeger reeds verwittigd dat het naamloos reageren zal leiden tot bezoekers met zotskappen op. Feitelijk kunnen jullie helemaal niks. Ik laat jullie met graagte zelfs balken.
  Dan doen jullie tenminste nog iets dat wijst op leven. En nu vertrek ik weeral.
  De lege ruimte die gevuld zal worden mets nieuwe kots mogen jullie gerust hebben.
  Zelfs dat kunnen weinige kunnen jullie niet. Om mij te verleiden tot enige zinnige samenspraak lukken jullie dus niet.
  Ik heb beters te doen. Misschien zal ik af en toe eens komen kijken om jullie grandiose verwezenlijkingen en sociale inbreng te bewonderen. Sorry ventjes; ik heb dus beters te doen.
  Trouwens de roep en kreten van chimpanzees versta ik niet. En brullen nog minder.
  Voila; vul het dagboek van Sanctorum maar verder. Ik laat voorlopig de rest van het gezaag voor de anderen. Hopelijk kunnen ze er wat mee beginnen. Misschien komt de dag wel dat er iemand zal opmerken dat jullie gezaag ook altijd over hetzelfde gaat.
  De pot en de ketel? Of de balk die blindheid veroorzaakt? Of gewoon het plezier van snotneuzen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s