De smeltbare monarch

Leopold_II_IJS

Wat overblijft is een plas water

Van alle Latijnse schrijvers die ik in het middelbaar op mijn bord kreeg -van de verfijnde hofdichter Horatius tot de brutale machtspoliticus Julius Caesar-, was er eentje mijn absolute favoriet: Ovidius, dichter van de Metamorfosen. Een aaneenrijging van mythologische verhalen waarin de verandering centraal staat. Zoals de nimf Daphne die, achtervolgd door Apollo, in een laurierboom verandert.

In het laatste deel van zijn bundel geeft Ovidius een filosofische toelichting, waar hij een gedachte van de Griekse filosoof en wiskundige Pythagoras parafraseert: omnia mutantur, alles verandert, niets blijft wat het is. Een gedachte die we ook kennen van diens illustere tijdgenoot Herakleitos (Panta rei, ‘alles vloeit’).

Meteen stelt dat identiteit in een bijzonder perspectief: bent u dezelfde persoon als deze van gisteren, vorige maand, vorig jaar, tien jaar geleden? Hoe kijken we naar ons verleden, naar die Andere waaruit we gegroeid zijn maar ook afstand van hebben genomen? De kracht van het leven zit wellicht vooral in de mogelijkheid om met verandering om te gaan en niet te blijven wie men is. Vloeibare identiteit dus, de oude Grieken waren al postmodern.

Hoe gaan we dan met de geschiedenis om? Als een stabiele, statische kroniek van feiten en gebeurtenissen, waarin alles en iedereen een plaats heeft? Of als een veeldimensionele wervel waarvan we maar een fractie kunnen vatten, en waarvan dus elk beeld ook maar onvolkomen en subjectief is? En welk statuut heeft dan een standbeeld, een monument?

Rood rubber

vibratorMeteen zitten we bij Leopold II, wiens postuur nu met rode verf wordt beklad omdat er in Amerika een zwarte man stierf onder politiegeweld. Zie de absurde humor ervan in, Ovidius had ervan gesmuld. Even absurd is de oplossing die historicus-journalist Marc Reynebeau in een DS-podcast suggereert: laten we het beeld staan, mits het afhakken van een hand. Hoe triest is dat.

Het beeld dan toch maar neerhalen onder luid gejoel? Bedroevend dat designers, kunstenaars en patissiers niet wat meer verbeelding aan de dag leggen om het huidige debat wat lucht te geven, de beeldenstorm wat subtieler te maken. De figuur van Leopold II is wat ze is, maar wat we ermee doen is het resultaat van flexibiliteit, en neem dat woord letterlijk. Ik doe een paar suggesties.

Deze vrouwvriendelijke oplossing is misschien niet politiek correct maar wel historisch te verdedigen.

Rubber was het spul waar het om draaide in Congo en dat Leopold II fortuinen heeft opgebracht. Van de vorst is ook bekend dat hij een onverzadigbare honger had naar vrouwelijk vlees, hoe jeugdiger hoe liever. Waarom niet van twee één maken en meteen een vorm van Wiedergutmachung industrieel produceren? Ik stel u voor: de rubberen Leopold van vorstelijk formaat, roterende kop, met tien versnellingen en bijgeleverde batterijen. Deze vrouwvriendelijke oplossing is misschien niet politiek correct maar wel historisch te verdedigen. En bovendien de beste tegenhanger van de al bestaande Prins Albert-penisring.

Andere mogelijkheden tot deconstructie: de eetbare Leopold van chocolade( zwarte en witte), eventueel een replica op ware grootte van het Oostendse reuzenstandbeeld; de onzichtbare Leopold, waarbij het monument wordt ingepakt à la Christo; de ecologische Leopold, in feite een tuinkabouter bestaande uit samengeperste organische mest die langzaam oplost; en niet te vergeten: de smeltbare Leopold.

Dat idee van een ijssculptuur (foto bovenaan) is een zeldzame artistieke poging om het Leopoldbeeld te doen verdwijnen zonder het zelf te hoeven vernietigen. Het idee is uitgewerkt door een kunstenares van Rwandese komaf, Laura Nsengiyumva. Door het monument traag te laten afsmelten symboliseert ze het vergeten als een positieve daad, met de tijd als omgekeerde beeldhouwer. Wat overblijft van de monarch is een plas water, waarna de poetsvrouw de plek kan droog dweilen. Daar kunnen de beeldenstormers en racismebestrijders nog wat van leren. Ze stelde het Africa­Museum in Tervuren haar project voor: helaas, de directie was niet geïnteresseerd in deze vloeibare visie op de geschiedenis.

Oorden van verschrikking

AuschwitzWe kunnen standbeelden neerhalen en de geschiedenisboeken herschrijven, maar dat blijven verdringingsfenomenen, door massahysterie gevoed of door nieuwe machthebbers opgelegd. Metamorfosen anderzijds wijzen op een speelse, ironische omgang met het verleden waardoor demonen oplossen en trauma’s helen, zonder dat amputatie vereist is.

Er zijn de monumenten, verbonden aan een personencultus in een patriottistische context. Maar er zijn ook verschrikkelijke plekken, relicten van een collectieve nachtmerrie. Wat ons toch weer bij de afgehakte handjes brengt. En ook hier zou men kunnen pleiten voor vloeibaarheid en een ironische benadering, een vorm van speelsheid die de plek gelaagd maakt en de nachtmerrie oplost.

Het huis van Marc Dutroux in Marcinelle is zo’n plek waarvan de bestemming al jaren een voorwerp van debat is. Het is helemaal beschilderd, men gaat het nu afbreken, maar dat is een zwaktebod. Ik had er een jeugdhuis of een kinderdagverblijf van gemaakt, of desnoods een hulp- en zorgcentrum. Vooral géén museum, want dat houdt de depressie in stand.

Soms is het beter om te vergeten, of aan het tragische verhaal een speelse epiloog toe te voegen,

Auschwitz is nog van een andere orde, en nu weet ik dat alle Joden gaan steigeren, maar zelfs hier zou conceptuele creativiteit het obsessionele spookbeeld van het verleden kunnen doen wegdeemsteren. Van het concentratiekamp zou ik een attractiepark of een sportcomplex maken, van het geboortehuis van Hitler, -ook een plek waar niemand raad mee weet-, misschien zelfs een seksshop of een bordeel. Herinneringsplaketten, OK, maar maak er geen tot de eeuwigheid veroordeelde bedevaartsoorden van.

De depressieve sfeer die nog jaren, zelfs decennia over plekken van de nachtmerrie hangt, maakt het geheugen tot permanente bron van lijden. Iedere keer herdenken, iedere keer opnieuw beleven. Bij individuen leidt die blijvende herinnering soms tot waanzin of zelfmoord, bij groepen of volken kan het de basis worden van martelaarsretoriek of zelfs een met alle middelen gevoerde perceptie-oorlog (de ‘Holocaustindustrie’). Het slachtofferdom wordt geïnstitutionaliseerd, de taboes tieren welig, zie ook de soap rond de Mechelse Dossinkazerne.

Op een zeker moment wordt de herdenking drukkend en obsessioneel. Soms is het beter om te vergeten, of aan het tragische verhaal een speelse epiloog toe te voegen, anders blijven we in de ban van het tragische en dat is biologisch onverantwoord maar ook cultureel verlammend.

Tenslotte zijn monumenten niet meer van deze tijd. De 19de eeuw was er dol op, maar voor ons zijn het bizarre ijssculpturen die niet eens kunnen smelten. We zien ze, maar we staan er niet bij stil, het zijn groteske obstakels in de publieke ruimte. In de 21ste eeuw wordt alles (weer) vloeibaar. Dankzij het internet en de digitale communicatie leren we mentaal snel schakelen en is de overgang interessanter dan het ding of de figuur op zich. Dat heeft ook gevolgen voor onze beleving van existentie en identiteit, én onze visie op het verleden. Dat een 2000 jaar oude Romeinse dichter al met dat idee speelde, bewijst dan toch weer de duurzaamheid van waardevolle inzichten.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

100 reacties op De smeltbare monarch

 1. De oplosser van uw problemen zegt:

  Vervang de beelden van Leopold door deze van Lumumba. De treurwilgen door bananenbomen. En de borstbeelden van Boudewijn door die van Shakira.

 2. Boomer zegt:

  Wat mij vooral vreselijk stoort is dat de houding van MSM maakt dat NIEMAND nog vrijelijk zijn mening durft te geven, alles wordt eenheidsworst en gecontroleerd door de regime pers.
  Ik keek gisteravond eventjes naar de afspraak met conquistador Phara waarop vandaag weerom een bak kritiek kwam omdat Urbanus heel voorzichtig zijn punt probeerde te maken in verband met wat vandaag ineens het belangrijkste punt in onze samenleving lijkt te zijn “racisme”.
  Alsof wij allen ineens uit onze latente racistische slaap werden gehaald en nu allemaal die arme migranten drommels behagen en geen kansen gunnen.
  Hou toch eens op met dat gelul en gezever dat kant noch wal raakt AUB.
  Het valt niet weinig op dat het steeds opnieuw moslims en negers zijn die zich tekort gedaan voelen, geen kansen krijgen en zich door ons racistisch behandeld voelen.
  Maar laat het nu net die groep migranten zijn die de deuren van het OCMW platlopen, massa’s kindjes kweken en heel dikwijls te tam en te lui zijn om te werken.
  Waarom komt hierover geen eerlijk debat en wordt deze mensen eens en voor altijd duidelijk gemaakt dat wij onze welvaart hebben opgebouwd met WERKEN.
  Geen wonder dat meer en meer mensen kiezen voor VB, het wordt met de dag ondraaglijker en de waarheid mag niet meer gezegd worden in dit hypocriet landje.
  Ben ik nu ook een racist, wel het zij zo!

 3. fuckfakenews zegt:

  Een paar momenten:

  Op de bbc werd een donkere dame van blm geïnterviewd over de beeldenstorm.
  Zij dacht dat Churchill een nog in leven zijnde ‘racist’ was.

  Een debat met Assita Kanko waarbij een ander zwarte dame beweerde dat zwarten niet racistisch kunnen zijn. “Wow” , zei de verbijsterde Kanko.

  Een andere gekleurde dame beweerde dat Europese geschiedenis te Europees was.

  Naar die gekken worden we verondersteld te luisteren.
  Wat erger is, idioten als Somers doen dat nog ook.
  En wij moeten ons collectief laten wegzetten als kkk nazi’s.
  Kotsbeu ben ik dat!

  • Marc zegt:

   Ze halen er natuurlijk wel altijd degenen uit met de meest opvallende (en vaak domste) uitspraken. Mensen met een genuanceerdere visie komen zelden aan het woord, dat is te saai voor hun journaal. Dat is iets waar waarschijnlijk de overgrote meerderheid van nieuwskanalen zich aan bezondigt, om het even uit welke hoek ze komen. Hetzelfde geldt voor de geschreven pers, en hetzelfde geldt, in nog veel sterkere mate, voor de sociale media. En daardoor ontstaan stereotypen, en spreekt u bijvoorbeeld van ‘die gekken’. En op dezelfde manier ontstaan bij de zwarten ook weer bepaalde stereotypen over blanken. En zo jutten we mekaar op, en zo jutten de media ons op.

   • Marc zegt:

    Idem met de beelden van plunderingen tijdens betogingen: de gewone, brave, doorsneebetoger komt niet in beeld, wel het crapuul dat van de gelegenheid misbruikt maakt. Fake media? Ik denk dat ze allemaal een bepaalde mate van ‘fakeness’ hebben. Probleem is dat velen die het over fake news hebben, dan weer wel onvoorwaardelijk ‘hun’ kanalen geloven, om van complottheorieën nog maar te zwijgen.

   • Eric zegt:

    Nee, het schandaligste dat de media gedaan hebben is van een dode crimineel die al vijf maal de doodstraf had moeten krijgen een held van de zwarte gemeenschap te maken. En van een faits divers een wereldwijde brand te maken. Dat is wat de media hebben gedaan.
    Op commando van een groepje Amerikaanse supermiljardairs veroorzaken de verkochte media de ene crisis en de ene hysterie na de andere. Met welk doel? Waartoe moet dit leiden?

   • fuckfakenews zegt:

    de NWO

   • Marc zegt:

    Weer typisch hysterische reactie van Eric. Vijf maal de doodstraf? OK, Floyd was zeker geen lieverdje, maar voor een aantal overvallen zou zelfs de strengste, meest racistische rechter in de VS geen doodstraf vragen. Jij bent al even extremistisch als de mannen van IS, waar je zo bang voor bent. Nochtans zou je, los van hun geloof, het goed met hen kunnen vinden.

    Een citaat van de filosoof Braeckman: “Als de dood van Floyd terecht is, dan zou dat de moord op tien- tot honderdduizenden andere ex-gevangenen legitimeren. Dat gaat in tegen alle huidige rechtsregels en tegen de meest fundamentele ethische principes waarop een democratische samenleving steunt”. Dit komt uit volgend artikel, dat u waarschijnlijk niet zal lezen, maar ik geef het toch maar door:

    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/12/opinie-johan-braeckman-george-floyd/

   • Anoniem zegt:

    George Floyd was een lieverdje die geen straf verdiende.
    Een echte held.
    Hij verdient …een standbeeld.

   • Marc zegt:

    Dat zeg ik toch nergens? Waarom denken zovelen hier zo extremistisch-dualistisch? Als ik zeg dat Floyd zeker geen doodstraf verdiende, zeg ik toch niet dat hij een standbeeld verdient? Echt wel de ziekte van deze tijd, je bent helemaal voor, OF helemaal tegen. Genuanceerd denken, of denken tout court, wordt blijkbaar niet meer geduld.

   • Boomer zegt:

    @ Marc, ik kan je stellingen volgen maar blijf nog steeds op mijn honger zitten:
    Wie stuurt deze media aan, hoe kunnen wij nog een objectieve berichtgeving bekomen in deze gekke wereld waarin alles wordt uitvergroot tot hysterie en polarisatie met zeer zware gevolgen voor de samenleving.
    Dit is pure media propaganda en niemand stopt dit, waarom?
    Wat willen ze bereiken?
    Of moet ik besluiten dat ze zelf een bende onverantwoordelijke sensatiebeluste gekken en vooral leugenaars zijn?

   • Anoniem zegt:

    zo moeilijk is het niet, Boomer..
    echte journalistiek is op sterven na dood.
    de media worden top down aangestuurd door een klein clubje oligarchen
    deze zijn bezig met zelfverrijking, bevolkingscontrole- en reductie.
    ze hanteren een paar technieken waarvan de voornaamste; ‘verdeel en heers’.
    ze maken, letterlijk, het nieuws, met sensatie en polariserende verhaallijnen.
    zet 2 dagen geen tv op en lees geen kranten en je zou voorwaar denken dat rust en vrede binnen bereik liggen.
    dat is buiten de oligarchen gerekend die dood en vernieling willen zaaien.

   • Marc zegt:

    Goeie vraag, ik heb er zelf niet direct een antwoord op. Misschien inderdaad best, in de mate van het mogelijke, de media niet meer te volgen, of toch niet te veel. Rolf Dobelli heeft daar een boekje over geschreven, Het Nieuwsdieet. Maar om het in praktijk om te zetten is niet zo makkelijk.

   • Eric zegt:

    U bent zo kortzichtig als wat, Marc. Die Floyd heeft ooit een geweer tegen de buik van een zwangere vrouw gehouden. Wat is het psychologisch effect geweest op die vrouw en haar baby? Alleen daarvoor al vind ik dat iemand de doodstraf verdient. En inderdaad, waarom niet ineens de zware criminelen tegen de muur zetten, voor de samenleving zou dat heel voordelig zijn. Floyd was een recidivist, als men hem eerder geëxecuteerd had was die zwangere vrouw haar traumatische ervaring bespaard gebleven.
    Uw en Braeckmans medelijden met Floyd en die ‘tien- tot honderdduizenden’ zware criminelen is écht niet ontroerend, eigenlijk is dat medelijden zelf crimineel.
    Heeft Braeckman overigens al gereageerd op de uitspraak van Bill Gates dat als de uitvoering van zijn wereldwijde vaccinatieprogramma tot 700.000 (een zware onderschatting) doden leidt we dat er maar bij moeten nemen?
    Ik ken ze, al die omhooggevallen, gemediatiseerde ‘filosofen’. Zeer weinig tot niks te vertellen, met, naar een uitspraak van Friedrich Nietszche, ‘heel veel zitvlees’. Het zijn geen filosofen, maar in het sterkste geval moralisten, en ze wedden dan nog op de verkeerde moraal. Al noemen ze zich atheïsten, het zijn op en top katholieken, van dat katholicisme zijn ze ongeneeslijk diep doordrongen.

   • Anoniem zegt:

    5 keer de doodstraf hoeft niet.
    1 keer volstaat.

   • Anoniem zegt:

    Braeckman, Boudry, Loobuyck. allemaal poco sofisten die hun vetbetaalde jobke willen behouden door vooral niet te veel buiten de lijntjes te kleuren en meneer pastoor te spelen voor het volk, dat dient opgevoed te worden door deze moreel hoogstaande prachtexemplaren.

   • Eric zegt:

    Ik heb Kruithof in Gent nog gekend, Anoniem. Die was door zijn protestantse opvoeding zwaar gefrustreerd, vandaar zijn alcoholisme. Al die door jou opgenoemde filosofen kennen die frustratie niet, ze zitten in een nihilistisch niemandsland waarin waarden er niet meer toe doen, behalve dan een fletse, katholieke vorm van medelijden die ze niet in zichzelf benoemen of onderkennen. Ondanks zijn links-ideologische dogmatiek had Kruithof nog een integriteit die zijn halve leerlingen zelfs niet meer hebben. Het zijn kindjes van de overvloed, vadsig en lui, ook geestelijk. Als ze ergens tegen in het verzet komen is het met één oog op de verbreding van hun carrière, want een beetje verzet is nodig om een ‘authentieke en vernieuwende’ filosoof genoemd te kunnen worden. Een beetje kritiek op de islam, vooral veel kritiek op de enkele overblijfselen van de katholieke kerk, een beetje breeddenkendheid over de onderwerpen die er bij het volk toe doen…. Maar nooit boude uitspraken zoals Urbanus die in de Afspraak deed. Nee, dat nooit, want dan kan je wel eens bij de rector op het matje geroepen worden. Ambtenaren-filosofen zijn het, niks meer. En eens op pensioen worden ze vergeten, want ze zijn uitermate vervangbaar.

   • Anoniem zegt:

    Postmoderne charlatans die inzake zielige onderdanigheid aan het poco identiteitsdenken enkel door hun rectoren worden overtroffen.
    Ik heb nooit les gekregen van Kruithof, wel van Vermeersch en die mens zat behoorlijk in de knoop met zijn opvoeding. Ik zou, in het Vlaamse landschap, niet direct een interessante filosoof kunnen benoemen.
    Behalve JS, die heeft zijn momenten.
    Misschien heeft u een tip?

   • Marc zegt:

    Mijn vermoeden wordt nogmaals bevestigd, Eric. In tegenstelling tot wat je zo vaak beweert over het beschermen van de westerse waarden en democratie, geef je er geen knijt om. Je wil gewoon een westerse versie van de Islamitische Staat. Steeds duidelijker komt het fascistje en racistje in je naar boven.

   • Greta zegt:

    Waarom pas je ook hier niet these antithese en synthese toe?
    Wat ik daarmee bedoel
    These beeld Leopold
    Antithese waarschijnlijk kiezen die Congolezen dan inderdaad Lumumba ?
    & synthese met betrekking Matonge wijk iemand die ze kunnen kiezen waar ze nu naar opkijken, maar je dan toch de dialoog kunt aangaan dat het ook dank zij de ontwikkeling en exploiratie die maar kan zijn wat hij nu is.

    Wat Oostende betreft gaan ze daar toch geen Lumumba bijzetten zeker, zo wel ,dan toch niet zonder priester Daens, die leefde tenminste nog in zelfde tijdsgeest als Leopold gaf les zowel in Bergen (Wallonië ) als verschillende Vlaamse steden en liet ook socialisten niet links🤭 liggen.

    Die ijssculpturen een zeer decadent tintje…zowel vroeger als nu…

   • Eric zegt:

    @Marc: argumenten? Heeft u een antwoord op mijn vragen, bijv. de vraag over Bill Gates of over de baby van die vrouw? Wie de fascist is, u of ik, kan ieder voor zich uitmaken, maar uw mens- en wereldbeeld leidt tot grotere aantallen onschuldige doden dan het mijne, dat is zeker.
    @Anoniem: zelf heb ik eind jaren ’70 in Brussel de cursussen van Leopold Flam gevolgd, een jood die Büchenwald had overleefd. Zijn lessen waren overigens interessanter dan zijn boeken, hoewel sommige van zijn titels uit de jaren ’70 de moeite waard zijn.
    In Gent had je behalve Kruithof en Vermeersch Rudolf Böhm, de enige van de drie die de moeite van het volgen waard was.
    Een moedige, net overleden cultuurfilosoof, wel van Nederlandse afkomst, leerde ik onlangs via iemand kennen.
    Hier een interview met Rietdijk uit 2014:

   • Anoniem zegt:

    Flam heb ik ook gehad, die las zijn cursus moraalwetenschap af, gortdroog.
    Die Nederlander ken ik niet, zal es kijken.
    thx

   • Eric zegt:

    Ik denk dat je verwart met Ruytinckx, die gaf inderdaad moraalwetenschap waarbij je met de cursus in de hand kon weten wat hij enkele seconden later zou zeggen.
    Flam was een heel ander kaliber, die sprankelde.

   • Anoniem zegt:

    Het is lang geleden maar het was wel de cursus van Flam.
    Misschien voorgelezen door een assistent destijds?
    Een leuk boek vond ik ‘de geest uit de fles’ van Ger Groot en Sid Lukkassen is best leesbaar.
    Tegenwoordig ben ik meer bezig met rechtsfilosofie.
    Redelijk actueel onderwerp in covid-1984 tirannieke tijden.
    grt

   • Marc zegt:

    Ach, Ericske, je zanikt altijd over argumenten, maar zelf doe je niet de minste moeite om op mijn argumenten te antwoorden. Ik durf wedden dat je die tekst van Braeckman niet eens gelezen hebt. Misschien ook gewoon te moeilijk voor jou. Wat die vrouw betreft, ja, dat is vreselijk, dat is traumatiserend, maar Floyd heeft daarvoor wel een gevangenisstraf uitgezeten. Als je iemand daarvoor al de doodstraf geeft, dan moeten er heel veel de doodstraf krijgen. Ik vraag me trouwens af of je ook zo streng zou zijn als het om een blanke zou gaan. Ik durf het te betwijfelen. En als jij die idiote conspiracy-theoriën over Bill Gates wil geloven, je doet maar.

    Je bent gewoon een hysterisch, paranoïd racistje en facistje, een pseudo-intellectueeltje. Het feit alleen al dat jij, om het over iets anders te hebben, zegt dat er géén stijging is van het peil van het zeewater, omdat jij met eigen ogen (en waarschijnlijk een meetlatje, ik zie je daar al staan met opgerolde broekspijpen) hebt ‘gezien’ dat dat niet het geval is, zegt genoeg over je intellectuele peil. Pure idiotie. Ik ga mijn tijd niet meer aan je verspillen, zielig oud, angstig ventje.

   • Anoniem zegt:

    Marc
    Ik ga me niet moeien met uw ruzie met Eric maar als u nu nog niet doorheeft wat een absolute psychopaat Bill Gates is (‘idiote conspiracy-theorieën’) zou ik u aanraden vrijwilliger te worden voor zijn toekomstige vaccinatieprogramma.
    Eventuele ernstige bijwerkingen zijn toch maar idiote conspiracy-theorieën.
    Dus u bent safe, dankzij ’s werelds grootste filantroop.

  • Anoniem zegt:

   Marc
   denk je nu echt dat die extreem linkse beeldenstormers wakker liggen van jouw “nuanceringen”?
   je neemt hun stereotyperingen over door iedereen racistje, fascistje te noemen die
   anders denkt en zich niet wil laten wegblazen door linkse tirannen.
   dan moet je maar klacht indienen want ‘racisme’ is strafbaar.

   • Marc zegt:

    Ik heb hier nog niemand racist of fascist genoemd behalve Eric, dus uw argument houdt geen steek.

   • Anoniem zegt:

    Klacht indienen, dus
    U pleit steeds voor minder polarisering en al noemt u slechts een persoon racistje en fascistje, toegegeven, dan nog zou u de consequenties van uw woorden onder ogen dienen te zien.
    Zou u dit ook zeggen als u oog in oog met uw blogopponent zou staan in de echte wereld?
    Indien ja, aanvaardt u de gevolgen van uw beschuldigingen?
    Anders is het loze praat die uw argumentatie danig verzwakt.
    Verder vecht u het maar uit met Eric.
    greetz

   • Marc zegt:

    Ik heb al tegen velen ‘in de echte wereld’ mijn mening gezegd.
    “Greetz”

   • Anoniem zegt:

    U ontwijkt de vraag.
    Heeft u daadwerkelijk klacht ingediend tegen wie u gratuit racistje, fascistje noemt?
    Iemand als ‘racist’ aanduiden toont niet aan dat die persoon dat ook daadwerkelijk is.
    Het verschil zit hem erin dat u diegene dan van een strafbaar feit beschuldigt.
    Dan is het uw burgerplicht dit aan te kaarten maar…
    U kan ook terechtgewezen worden wegens valse aantijgingen met alle gevolgen van dien.

    ‘Waarom denken zovelen hier zo extremistisch-dualistisch? ‘ schrijft u hierboven.
    Durft u uw eigen kritiek op uzelf toepassen?

    Enfin, u hoeft er niet op te antwoorden. Wil u toch het laatste woord, prima.
    Denk er gewoon eens over na; of niet.
    Hier hou ik het bij.

   • Marc zegt:

    Ik denk dat ik al vaak genoeg heb laten blijken dat ik tot geen van beide extreme/extremistische kampen behoor. Bijvoorbeeld over Floyd, in tegenstelling tot veel betogers zal ik die vent zeker niet heilig verklaren. En ik heb in vorige posts ook al gezegd dat er ook bij zwarten racisme is, ook onderling, en ook tegen blanken. Dus daarvan kan u me alvast niet beschuldigen. Wat Eric betreft, leest u zijn posts maar eens goed (waarin, om maar één voorbeeld te noemen, het racistische woord ‘neger’ niet wordt geschuwd), en trek uw conclusies. Ik ga ook een conclusie trekken: ik lees de vaak interessante (en genuanceerde) teksten van JS nog (waar ik het vaak mee eens ben, soms ook oneens), maar laat wat eronder verschijnt, alle commentaren, gewoon links liggen. Of misschien moet ik in deze context eerder ‘gewoon rechts’ liggen zeggen. Bye bye, groetjes aan Eric.
    Van mij zult u niet meer horen.

   • Ines zegt:

    Anoniem als “kunnen bewijzen voor de rechtbank” een criterium was om hier iets te posten dan was het hier een leeg blad. Eric gelooft bv.heel sterk in het door alt-right bedachte concept van ‘omvolking’. Bewijzen voor de rechtbank?? Hij is ook een vurig aanhanger van een voor racisme veroordeelde kliek. Ik denk dat u Marc gewoon wilt wegpesten juist omdat hij genuanceerd zijn mening kan weergeven tussen al het gekrijs links en rechts. Eric is geen heilige, heb hier al de meest extreme dingen van hem gelezen. Volgens mij bent u hier relatief nieuw want uw uithaal naar Marc, de evenwichtige, is compleet van de pot gerukt. Groetjes.

   • Marc zegt:

    Bedankt, Ines! Maar ik hou het hier bij. Enkel dit nog: op een aantal uitzonderingen na (zoals jij) moet het me van het hart dat JS een beter publiek verdient.

   • Anoniem zegt:

    @Ines
    ik vermoed dat er een historiek is tussen Marc en Eric.
    Is het al een ‘uithaal’ om iemand op bepaalde drogredeneringen te wijzen?
    Of wil u mij “wegpesten” omdat ik relatief nieuw ben? Dat dat mijn betrachting zou zijn is werkelijk onzin.
    Ik ken noch Marc, noch Erik, noch u maar gaf mijn kijk op de kwestie en argumentatie.
    Niet meer, niet minder.

    Marc schrijft: ” Ik ga ook een conclusie trekken: ik lees de vaak interessante (en genuanceerde) teksten van JS nog (waar ik het vaak mee eens ben, soms ook oneens), maar laat wat eronder verschijnt, alle commentaren, gewoon links liggen. Of misschien moet ik in deze context eerder ‘gewoon rechts’ liggen zeggen. Bye bye, groetjes aan Eric.
    Van mij zult u niet meer horen.”
    Dat is zijn beslissing, niemand vraagt dat maar op een blog mag hopelijk nog gediscussieerd worden of is elk meningsverschil een poging tot wegpesten?
    Ben ik onbeleefd geweest, heb ik gescholden?

    U schrijft;
    Wat betreft “kunnen bewijzen voor de rechtbank” een criterium was om hier iets te posten dan was het hier een leeg blad”
    Het gaat over iemand ‘racist’ noemen en volgens u zijn alle mensen die VB stemmen ‘racisten’. Dat hou ik voor uw rekening (ik stem geen VB) maar ook aan u de opmerking; ‘dien dan klacht in’ anders verkoopt u praat voor de vaak.
    De racismekaart trekt men als men de ander het zwijgen wil opleggen.
    En nu zelfs als men ongestraft steden wil vernietigen.

    Ik zeg dus nogmaals, Eric en Marc vechten het verder maar uit.
    U kent nu mijn standpunt.

   • Eric zegt:

    Ik stel tot mijn genoegen vast dat Marc volledig geobsedeerd raakt door een fascist en racist als ik. Hij zou graag de discussie achter zich laten, maar slaagt er niet in. Vreemd is wel dat hij als redelijke mens de neiging om een supermiljardair die corrupte organisaties als de WHO subsidieert te verdedigen niet kan onderdrukken. Het begrip ‘conspiracy theorist’ gebruiken wijst op een onvermogen tot argumentatie en een obsessionele drang om de waarheid te negeren : de uitspraken van Bill Gates m.b.t. de moorddadigheid van zijn vaccinatieprogramma’s heb ik hem niet in de mond gelegd, dzt heeft Gates zelf gedaan. Ze zijn op film vastgelegd en makkelijk op het net terug te vinden.

   • Eric zegt:

    Ines, ik weet niet van welke racistische kliek ik een vurig aanhanger zou zijn. Als u het VB bedoelt, die partij is niet zo lang geleden door een rechter van racisme vrijgepleit. Hoewel ze momenteel de minst schadelijke partij is kan ik niet zeggen dat ik er een vurig aanhanger van ben. Dat zal ik nooit van een politieke partij kunnen zijn, daarvoor ben ik te kritisch. Eigenlijk ben ik zelfs geen vurig aanhanger van mezelf. Ik tracht mijn gedachten zelfs af en toe op basis van onderzoek en informatievergaring te weerleggen. Dat kan je overigens niet van iedereen hier zeggen. Iemand als Marc zit vadsig genesteld in zijn morele zekerheden. Met dat soorr mensen is een discussie tot het gaatje onmogelijk.

   • Eric zegt:

    soort

   • Ines zegt:

    @ Eric: https://atv.be/nieuws/video-filip-de-winter-burgmeester-van-antwerpen-zal-binnenkort-een-neger-zijn-61099
    De Winter is echt wel mijn favoriet racistje, nooit rond de pot, gewoon recht in het gezicht😂

 4. Mady Vermeulen zegt:

  ‘Racisme ‘is bij ons vooral een stempel die je krijgt als je niet akkoord bent met de pensée unique van de verlichte minderheid. Johan Sanctorum.
  Maar de standbeelden van een échte racist die miljoenen doden op zijn geweten heeft moeten blijven staan. Zijn koninklijke familie (en hun koninkrijk) mogen niet in de problemen komen. Het zijn geen Vlaams-nationalistische collaborateurs van de nazi’s, hé.

  • Anoniem zegt:

   Die collaborateurs waren er. En gangsters zijn er. Maar het verschil tussen beide groepen is dat er wetten zijn die toepasselijk zijn/waren op de ene ene groep maar niet op de andere .

 5. fuckfakenews zegt:

  verrassend voor een linkse filmmaker
  Michael Moore Presents: Planet of the Humans

  • Ines zegt:

   Hoe staat het met “Obamagate” ? 😂

   • MAGA zegt:

    Op uw verzoek:
    Obamagate is alive and kicking.
    Barry gaat de bak in; ondanks oneindige afleidingspogingen van de Dems met hun kandidaat, senile pedo sleepy Joe.

    Verder goed nieuws, ze komen eraan; de gigantische Trump bijeenkomsten.
    Tot uw dienst.

   • Ines zegt:

    Dank u, ben weer helemaal mee. Inderdaad als ze kunnen rellen dan ook rallying.😂😂

   • Ines zegt:

    Oei oei, volgens Björn Soenens was de rally niet bepaald een gigantisch succes…deel 2 is zelfs afgelast omdat er geen kat buiten stond…

   • MAGA KAG zegt:

    Er was een avondklok ingesteld de dagen voordien en er is nog steeds coronavrees.
    Maak u geen zorgen; dat doe ik ook niet, enkel november telt.
    Bjorn Soenens….zijne objectiviteit bedoelt u?
    Ter vergelijking hieronder een bijeenkomst van sleepy pedo Joe

   • Ines zegt:

    @MAGA: nee, er was geen avondklok en zijn volgers verklaarden overal dat een magisch goddelijk schild hen zou beschermen tegen Corona. De rally is wel vakkundig getorpedeerd door TIk Toktieners(generatie z) die via sms betaald hebben voor zitjes en daarna hun kat stuurden naar de rally. Tot uw dienst😊

   • MAGA KAG zegt:

    met uw welnemen
    not on cnn

   • Anoniem zegt:

    Een leuke zwarte familie en ze zijn geen standbeelden aan het afbreken…

 6. Mady Vermeulen zegt:

  In Gent nemen de rooien de vlucht vooruit.

  https://www.standaard.be/cnt/dmf20200618_04994232

  Een smeltbare monarch is niet langer nodig.

 7. Boomer zegt:

  Ik vrees dat, indien we zo verder doen, we binnenkort een massale hysterische boekenverbranding zullen meemaken.
  Kuifje mag niet meer, Urbanus mag niet meer, geschiedenisboeken mogen niet meer, en ga zo maar door.
  Lijkt me veeleer een bende losgeslagen gekken die elkaar de oorlog hebben verklaard en die bij gebrek aan wapens dan maar verbale oorlogstaal gebruiken en waanzinnige eisen beginnen te stellen, hierin moedwillig gevolgd door minachtende, gewetenloze politici.
  Als ik lees dat het woord neger ook al racistisch is dan nodig ik al die “Gutmenschen” eens uit om een dagje Brussel te doen.
  Begin in Matonge en eindig in Molenbeek en je zal heel snel kunnen vaststellen wie de echte racisten zijn in onze samenleving.
  Zet verdorie allemaal eens die oogkleppen en mondmaskers af en kijk rond, pas dan zullen jullie hopelijk inzien dat ze onze maatschappij aan het opjutten zijn om er zelf beter van te worden.
  Democratie wordt op de duur ook nog een scheldwoord als we zo verder doen.

  • Anonimus zegt:

   ‘Neger’ is een racistisch woord, net zoals ‘makak’, maar net zoals ‘bleekscheet’ of ‘christenhond’ en aanverwante scheldwoorden dat ook zijn. Rechtvaardigt het ene kwaad het andere? Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, in beide betekenissen van het woord ‘vicieus’. Zij doen het, dus waarom mogen wij het niet? En omgekeerd. Een kwaadaardige, maar tevens puberale redenering.

   • Mady Vermeulen zegt:

    Als het aan Yves Desmet van De Morgen had gelegen was “allochtoon” ook al een racistisch woord.
    Remember; ‘Racisme‘ is bij ons vooral een stempel die je krijgt als je niet akkoord bent met de pensée unique van de verlichte minderheid.

   • Boomer zegt:

    Ik vrees eerder uitdrukking van massale incompetentie maar zich toch interessant willen maken, verkleutering en puberale denkpatronen als gevolg.

   • Anoniem zegt:

    dat woordje ‘verlichte’ beter vervangen door ‘fanatieke’.
    ik verwacht dat ze zullen oogsten wat ze gezaaid hebben, bij de volgende verkiezingen.

 8. Mady Vermeulen zegt:

  Geschiedenisboeken mogen zeker wel, maar de leugens moeten er uit.
  Met “democratie” is het hetzelfde als met “vrije meningsuiting”en “racisme”. Elk van deze drie begrippen verloor zijn oorspronkelijke betekenis.

  • Boomer zegt:

   Ik stel voor dat we den dikke Van Dale dan ook ineens verbranden of herschrijven.
   Waar zijn wij toch allemaal mee bezig in naam van de hypocriete schijnheiligheid die tegenwoordig alles overheerst.
   Gezond verstand “ist total verboten” zoals hier onlangs iemand stelde.
   Benieuwd naar de toekomstige geschiedenislessen, alhoewel ze dat vak beter ineens afschaffen want ook al aangebrande lectuur volgens sommigen.
   Prof Eyskens stelde enkele jaren geleden al dat de enige boeken die nog echt verkocht worden zijn: seks en koken. Al de rest op de brandstapel, probleem opgelost.

   • Anoniem zegt:

    #allbooksmatter

   • Mady Vermeulen zegt:

    In de dikke Van Daele staan geen leugens. De Belgische geschiedenisboeken waarmee de onnozele kindertjes gehersenspoeld werden barsten van de schandelijke leugens.
    Hoe zat dat weer met de overwinnaar die de geschiedenis schrijft?
    Vlaams spreekwoord; al gaat de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.
    De Leopold II leugen heeft meer dan een eeuw standgehouden, maar vandaag staan de leugenaars die de schoolboeken lieten schrijven in hun walgelijke blootje.

 9. Boomer zegt:

  Volgens Van Dale is het woord neger:
  lid van een van de zwarte of donkerbruine rassen die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig zijn (door een groeiend aantal mensen als beledigend ervaren)
  Dit is dus geen racisme, alhoewel sommigen dat graag zouden willen maar het nergens in de wet staat.
  Alle zogezegd heilige geschriften in allerijl op de brandstapel want ze zorgen ervoor dat de hele wereld op zijn kop gezet wordt en mensen omgebracht worden.
  Ze staan bovendien vol met leugens, halve waarheden en schimmige interpretaties ervan, honderd keer erger dan de geschiedenisboekjes.
  Kortom, beter ineens alle boeken verbieden en verbranden.
  Wat wassen met Dash blijkbaar allemaal teweeg brengt in onze kleurrijke samenleving, zielig gewoon.

 10. Boomer zegt:

  @ Mady Vermeulen:

  Nog steeds volgens Van Dale:
  waar·heid (de; v; meervoud: waarheden)
  1
  het ware; overeenstemming van woorden met feiten: antwoorden naar waarheid; iem. de waarheid zeggen waar het op staat; de waarheid ligt in het midden noch het een noch het ander is geheel waar.
  Feiten die niet kunnen gecontroleerd worden, bewijzen die er niet echt zijn als waarheden verkondigen lijkt me allemaal een beetje tegenstrijdig met wat Van Dale zegt over waarheid.
  En Van Dale liegt nooit, remember?
  Ik plaats het eerder onder de noemer “emotionele oprispingen van opgekropte frustraties” maar wel zeer gevaarlijk in een verkleuterde samenleving waar de potpourri van kracht is zodanig dat er niks nog echt staat of valt.
  Alles is zwevend geworden, geen wonder dat steeds meer mensen aan psychiatrische begeleiding toe zijn.
  Covid 019 versus Debiel 2020 heeft de zaken in stroomversnelling gebracht.

 11. Tin Van zegt:

  Heb ook nog les gehad van Flam… iedere maandagavond van 4 tot 6, als ik mij goed herinner, in gebouw C. Het ging over Schijn & Werkelijkheid, ‘Authenticiteit’, existentialisme enz. D’er was iets mis mee, met dat man… Dat zag je zo. Hij was niet de persoon voor wie hij zich uitgaf. En dan, op een avond – het moet tegen de winter geweest zijn, want buiten was het al donker – heeft hij het over de concentratiekampen gehad en over hoe onmenselijk het wel allemaal niet was, over hoe hij, helemaal achteraan, in de gietende regen, in de ellenlange rij voor de Puff moest gaan staan, met zijn lul alvast in de hand, eindeloos wachtend op zijn beurt. Krimpt daar je hart nu niet van? Ik zei: ‘Wat?’ Ik zei: ‘Al eens aan die Jodin gedacht die die hele rij over zich heen moest laten gaan?!’ Nooit meer goed gekomen tussen Flam en mij. Flam was een charlatan, een arrivist, iemand die zijn entourage serveerde wat zij graag wilden horen en die, in zijn zeldzame momenten van ‘authenticiteit’, meegaf dat hij de diepgang had van een waterplas. En met zulke exemplaren gaan wij ‘vincere tenebras’. Geen wonder dat het nog véél langer duurt dan een fles Dreft voor de afwas.

  • Anoniem zegt:

   Van die tijd is me alleen de cursus ‘vergelijkende godsdienstwetenschappen’ van Dethier een beetje blijven hangen.
   Ik weet niet eens of het Flam zelf was die de cursus gaf omdat ik moeite moest doen om niet in slaap te vallen.
   Na 2 jaren hield ik het voor bekeken maar filosofie interesseert me nog steeds.
   De ambitie om een ‘officieel’ diploma in de wijsbegeerte te halen is wel al lang verdwenen, als die er ooit al was.

   • Anoniem zegt:

    is me….bijgebleven

   • dzjakkedzjakke zegt:

    tweeee! jaaaren??? Ofwel was je te dom om het na

   • dzjakkedzjakke zegt:

    godsdienstwetenschappen godbetert! Een ‘wetenschap’ over iets dat niet eens bestaat! tweeee! jaaaren??? Ofwel was je te dom om het na de eerste les af te bollen, ofwel ben je nooit wakker geweest in die lessen, waren die niet maandag op het eerste uur?

   • Anoniem zegt:

    Dat was maar een vak.
    Ik vond dat wel boeiend.
    Het was eigenlijk anderhalf jaar.
    Het eerste jaar waren algemene vakken en dat dient als basis.
    Dat was nog een beetje leerrijk.
    Het tweede jaar was me te droog en dus ben ik halverwege gestopt en terug gaan werken.
    Te dom? Ik ben toch door het eerste jaar geraakt zonder herexamens dus…
    Als u mij wil beledigen doet u maar.
    Dat is blijkbaar de stijl op deze blog.
    Maar het raakt me niet. Eerder een zwaktebod.

 12. Mady Vermeulen zegt:

  Het is te gek voor woorden om een verklarend woordenboek te vergelijken met de verregaande leugenachtigheid van koloniale geschiedenis die in de scholen werd onderwezen.
  Leugens die tot vandaag met de mantel der vaderlandse liefde werden bedekt.

  • Boomer zegt:

   Wie vergelijkt waar Van Dale met schoolboekjes?
   U hebt het steeds maar opnieuw over leugens, wel BEWIJS het tegengestelde.
   Maar meer dan foeteren en tateren over het koningshuis en Leopold IK doet U zelf ook niet, dus doet U in feite net hetzelfde als die gekken op straat die geeneens weten waarom ze daar eigenlijk staan te brallen en roepen.

   • Mady Vermeulen zegt:

    De talrijke besmeurde standbeelden die één na één worden weggehaald volstaan niet als bewijs dat de winnaar de geschiedenis vervalste, zeker?

 13. Mady Vermeulen zegt:

  Vandaag in de krant: In Manhattan, New York, heeft vrijdag op klaarlichte dag EEN VOORBIJGANGER een bejaarde vrouw geduwd waarna zij haar evenwicht verloor en op de straattegels terechtkwam. Het oudje viel en belandde bijna met haar hoofd op een brandkraan. “DE MAN” zag de vrouw liggen, maar wandelde rustig verder.
  De dader is een 31-jarige MAN uit de Bronx die al tientallen keren in aanraking is gekomen met de politie en daarbij maar liefst 100 keer gearresteerd is.

  https://www.hln.be/video/onverlaat-duwt-bejaarde-vrouw-92-tegen-de-grond~p152344

  “De man, voorbijganger, dader” was een “kleurling”. Het oudje een blanke. Maar met racisme had het niets te maken.
  Nationaliteit, etnische afkomst, huidskleur, religie of cultuur is niet relevant voor het bericht. Vandaar….

 14. Boomer zegt:

  Mevrouw Vermeulen, standbeelden weghalen onder druk van een bende uitgelaten zwarte apen heeft niets met waarheid vandoen.
  Eerder een zoveelste bewijs welke bende euneugen België en Europa besturen.
  Noem mij nu maar gerust een racist want ik heb de uitdrukking van Raymond van het Groenewoud overgenomen in mijn eerste zin.
  Wat mij betreft, blijf maar rustig verder uw, bij de nonnen opgedane frustraties ventileren, ik vind het gewoon hypocrisie van de hoogste plank!
  Onze samenleving wordt echt geen pretje meer met al die losgeslagen idioten en meelopers.

 15. Ger Deltour zegt:

  Schitterende passage 🙂

  >

 16. Mady Vermeulen zegt:

  Ik onthou: “op een aantal uitzonderingen na moet het me van het hart dat JS een beter publiek verdient”.
  Persoonlijke aanvallen en scheldpartijen zijn hier troef. Daar doe ik niet aan mee.
  Vaarwel.

 17. novaxx zegt:

  33 mosquito Biil

 18. Vanhoovels zegt:

  Mogelijk ben ik een racist. Ik huiver reeds van vroeger als ik lees hoe het er vroeger aan toe ging.
  En de hoop op beterschap en rechtvaardigheid is verdampt. Het levend verbranden op de brandstapels en het vierendelen is altijd het volksvermaak geweest dat gestimuleerd werd door machthebbers van alle strekkingen. En dat heeft niks te maken met godsdienst; opvoeding en cultuur of huidskleur. Wanneer ik naar vroeger menselijk gedrag keek op TV srelde ik vast dat ook in Afrika de strijders van overwonnen stammen een scherpe puntige paal in hun achterwerk gedreven werd en dat ze op die paal gezeten mochten omkomen.
  Toen reeds besefte ik dat de zwarte cultuur niet beter was dan die van ons.
  En als men verder kijkt over de ganse wereld stelt men vast dat teveel macht over soortgenoten misbruiken veroorzaken van alle rassen t.o.v. andere rassen. En niet van enkelingen.
  Hitler en Stalin ga ik niet vernoemen. Ik spreek liever van groepen. Van Japanners die hun gevangenen levens begroeven met een bamboeplant onder hun lichaam. Van indianen die uw hoofdhuid scalpeerden terwijl je nog niet dood was. En van levend begraven van de volgelingen van de faraos.
  En vele eeuwen later zijn alle groepen die zich mensen noemen er maar niet in geslaagd wetten te maken die onmenselijkheid beletten. We gaan door. Democratie is er niet want dat zou bescherming verlenen aan iedereen. Zelfs democratie wordt misbruikt om ongelijkheid te veroorzaken in vele facetten. Zelfs democraten zijn leugenaars.
  En voor de rest bemoei ik mij niet meer met het streven naar ongelijkheid van de hele mensheid.
  Verloren tijd en moeite. We willen geen rechtvaardigheid voor iedereen maar wel meer rechten voor onzelf.

  • Anoniem zegt:

   Gedeeltelijk akkoord maar links wil vooral meer rechten voor de meest vreemde en soms ronduit achterlijke, barbaarse groepen en minder rechten en vrije meningsuiting voor autochtonen.
   Die laatsten zijn er alleen om de utopie te bekostigen en voor de rest te zwijgen en beschimpt te worden.

 19. Ines zegt:

  Oei oei, volgens Björn Soenens was de rally niet bepaald een gigantisch succes…deel 2 is zelfs afgelast omdat er geen kat buiten stond…

  • vanhoovels zegt:

   Het is zelfs zo erg geworden met hetgeen in naam van de echte democratie verkondigd wordt dat in dien men twee keer nadenkt alvorens iets te zeggen dat men niks meer durft zeggen of schrijven. Het heeft toch geen zin. Waartoe dient het nog om een mening te hebben? Waarom zijn er wetten en worden ze toch niet gevolgd; zelfs niet door dezen die ze maken? Zelfs een land besturen lukt hen niet meer. Ze hebben ieder een heilige vorm van geloven die onaantastbaar is en wie hun mening niet deelt veranderen ze in zoutpilaren. De Bijbelse geschriften vieren hoogtij. Niet de realiteit of waarheid telt nog maar wel wat men gelooft te geloven. Het komt er nog van dat de katten hun kittens in dezelfde nest deponeren. Dan moeten ze niet meer gezocht worden. Feitelijk lost het niks op. Hangtieten krijgen alle vrouwen ten gevolge van overkweek.
   En Lemmerlingen die mekaars staart vastgrijpen en verzuipen in de volgzame rijen zullen de zeeën vullen dat dezen die aan land bleven ook zullen verzuipen.
   Gedaan dan met kraaien. Feitelijk willen we allemaal zo vlug mogelijk dood.
   Een leefbare wereld waar iedereen recht krijgt op een graantje zal een utopie blijven.
   De halve wereld sterft nu reeds van honger en niet van ouderdom.
   En niemand zal het zien tot het ogenblik aanbreekt dat het hun beurt zal worden.
   Want geen enkele Godsdienst wil de “Morning afterpil” legaliseren.
   Alle stervelingen moeten leven van de boetedoening op de andere.
   Lachen mag uitsluitend in het paradijs dat voorbehouden is voor dezen die nooit geleefd hebben. De armen van geest dus.

   • Anoniem zegt:

    Het zijn toch vooral communisten die nu alles afbreken en die geloven niet in God.

  • MAGA zegt:

   Keep on dreaming, Ines.

 20. Eric zegt:

  Gisteren doodt een Libiër met een mes drie mensen in een park in Reading, U.K.. Vannacht zware negerrellen en – plunderingen in Stuttgart, Duitsland.
  Europa ontwaakt voor de zoveelste keer op rij uit haar multiculturele, anti-racistische droom. De droom blijkt in werkelijkheid een existentieel nachtmerrie dat pas in de totale vernietiging van deze beschaving zal ophouden.

  • Anoniem zegt:

   burgeroorlogen op komst?

   • Eric zegt:

    Nee, voor burgeroorlogen heb je twee partijen nodig: degene die de beschaving aanvalt, en de partij die deze beschaving verdedigt. Die tweede partij is totaal afwezig, behalve in de kieshokjes en op het internet. Politie en politiek zijn gezwicht voor het massale neger- en moslimgeweld. De enkele motorrijders die in het verweer gaan zullen niks aan de zaak veranderen.
    Ik zie geen legers blanken de straten optrekken om de zwarte fascisten een definitieve pandoering te geven en hen naar de landen van hun voorvaderen te katapulteren. Daarvoor zijn de meeste blanken te vet, te decadent en/of te politiek-correct. Hun beschaving gaat eraan, ze zien het, ze doen niks omdat het hen au fond niet aangaat. Binnenkort laten ze zich vaccineren en dan worden ze nog zieker in hun hoofd & in hun buik. Misschien sterven ze aan vaccinatie & verveling. In elk geval behoren ook zij niet tot de Glorieuze West-Europese Beschaving. Het zijn net zo’n grote, gore barbaren als de negers en de moslims. Het enige verschil is dat de blanke barbaren zich niet of nauwelijks manifesteren.

   • Anoniem zegt:

    De Somersen en Timmermansen ven deze wereld zouden eerst verwijderd moeten worden.
    Maar u heeft wel gelijk, blanken reageren nog nauwelijks.
    Ze weten dat, zelfs als ze zich gewoon verdedigen, ze altijd de schuld krijgen.
    Gevangenisstraf, boetes, verlies van werk…zijn het gevolg.
    Maar wat als de groep van mensen die niets meer te verliezen heeft groter wordt?
    War trouwens de bedoeling van de plandemie is.

   • Anoniem zegt:

    van en Wat

   • Anoniem zegt:

    In dit verband;
    Het standbeeld van een van de ‘granddaddy’s’ van de vrijmetselaars, Albert Pike, werd onderuitgehaald in de actuele beeldenstorm.
    Hij ‘voorspelde’ 3 wereldoorlogen waarvan de derde op deze manier:

    “We shall unleash the nihilists and the atheists and we shall provoke a great social cataclysm which in all its horror will show clearly to all nations the effect of absolute atheism; the origins of savagery and of most bloody turmoil.

    Then everywhere, the people will be forced to defend themselves against the world minority of the world revolutionaries and will exterminate those destroyers of civilization and the multitudes disillusioned with Christianity whose spirits will be from that moment without direction and leadership and anxious for an ideal, but without knowledge where to send its adoration, will receive the true light through the universal manifestation of the pure doctrine of Lucifer brought finally out into public view. A manifestation which will result from a general reactionary movement which will follow the destruction of Christianity and Atheism; both conquered and exterminated at the same time.”

    Ook interessant is het ‘taking the knee ritueel’ dat plaatsvindt
    Colin Kaepernick, de hoaxmoord op Floyd; Pelosi in Afrikaanse outfit en het knielen als boetedoening voor de ‘slavernij’..
    De ene maçonnieke hoax na de andere en dat is al jaren aan de gang.
    Allemaal toeval en conspiracy-denken volgens sommigen.
    Mij goed, ik denk er anders over.

   • Eric zegt:

    Taking the knee: dat deed de Weimarrepubliek voor de nazi-ideologie, dat deed Von Hindenburg voor Hitler op 30 januari 1933, dat doet heden de zwakke democratie voor het neger- en moslimfascisme.

   • Anoniem zegt:

    En een toekomstige bruidegom wordt ook verondersteld; op zijn knieën, zijn levenslange slavernij af te smeken van het vrouwtje. Mij niet gezien, jamais.

   • Anoniem zegt:

    Als je aangevallen wordt door een verwarde man kan je nog steeds mcGruff, crime dog, roepen en je bent weer veilig..
    Een soort De Crem hond.

 21. vanhoovels zegt:

  Ik wil alles geloven. Ondanks ik weet dat allen die iets komen vertellen niet slimmer zijn dan ik ben.
  Feitelijk is er niemand onder ons slim. Wij zijn als alle beesten die leven en sterven.
  Wij hebben een wezen geschapen waarvan we denken dat die onze normen en waarden deelt.
  Die in een heelal zou leven waarvan we het einde niet kennen en evenmin weten hoeveel steenblokken er rondzweven. En onze grootsheid denken we nog alles te weten van dat beest en verkopen het dagelijks om er beter van te worden. Terwijl we niets kunnen verbeteren maar wel een paar zaken leerden die ons leven iets kunnen verlengen. Geneeskunde is dus feitelijk de enige wetenschap. En al de rest dat we kennen en toepassen zijn zaken die beletten hoe we met onze eigen soort echt vreugdevol kunnen leven in gelijkheid tot het eindigt. Wij maken wetten en veroordelen dat beest om ze na te leven. Verder denken we niet.
  Daarom beweren we zelfs dat de eenvoudigen van geest na dit leven gelukkig mogen zijn.
  Zolang ze het niet mogen zijn op onze steenbol. Wij elimineren in feite onszelf.
  Feitelijk kunnen we alleen vebetering bekomen als er wetten zijn die echte gelijkheid beogen en we er vooral ook over waken dat dat wijzelf en alle anderen ze secuur naleven.
  Zie je het momenteel al gebeuren in Europa en de wereld?

  • Anoniem zegt:

   In principe zijn er een aantal van die wetten.
   Ze worden echter niet nageleefd noch gehandhaafd.
   In feite parasiteren zowel de boven- als onderkant op de middenklasse.
   Die wordt nu ook vernietigd omdat de machthebbers hen niet meer nodig hebben.
   Ze drukken immers toch geld zoveel ze willen.
   Dus organiseren ze nu pseudo-revoluties die ertoe moeten leiden dat mensen mekaar of zichzelf iets gaan aandoen.
   God hebben ze daarvoor niet nodig, alleen wat psychologen en de media.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Mensen zijn beesten die verafschuwen dat er samenleven en recht mogelijk is.
    Waar het zal eindigen is mijn zorg niet meer. Veel jaren zal ik niet meer meegaan. En komt het zover dat ze mekaar de kop zullen in slaan dan zal ik er niet wakker van liggen.
    Jaren terug dacht ik reeds :”Na mij de zondvloed”
    Wij leven zelfs honderden eeuwen zonder ons eigen juk.
    Met ouder te worden besef ik meer en meer dat we er nooit zullen in slagen om de aap te overstijgen. En dat zal nog veel bloed doen vloeien. Ik hoop van het niet meer te beleven.
    Want het zal nog vreselijker worden dan het ooit was.
    Ofwel zullen we allen dringend verstand moeten krijgen en het beoefenen.
    Godsdiensten zulle, ons daarbij niet helpen. Die maken beloofde volkeren die de rest van de planeet verknechten.

Reacties zijn gesloten.