Leopold II, Congo en de Vlamingen

LeopoldII

Wat doen we met die veel te grote man op dat veel te grote paard?

Met de uit Amerika overgewaaide anti-racisme-hype wordt bij ons een zwart-wit-tegenstelling op scherp gezet die voor het merendeel van de Vlamingen amper nog relevant is. Nooit zagen we meer zwarte mensen op TV-praatprogramma’s hun identiteit definiëren vanuit hun huidskleur, en afgeven op ‘witte’ Belgen die in hun diepste binnenste onveranderlijk racisten zijn. Ons koloniaal verleden werkt daarbij als dé dooddoener, een onaflosbare morele schuld die met verhalen rond afgehakte handjes wordt geassocieerd

Hoewel, ‘Ons’? Van wie is dat verleden eigenlijk? Wat heeft de doorsnee Vlaming vandaag met Leopold II, beheerder van een privé-kolonie die ‘État indépendant du Congo’ heette, in slecht Nederlands vertaald als Congo Vrijstaat? Wat is onze plaats in dit verhaal?

‘Sale flamand’

afgehaktHet idee van een collectieve schuld en de noodzaak van een even collectief excuus zijn weer aan de orde. Helaas vertrekt dat vanuit stereotypen die historisch niet correct zijn.

De waarheid is dat de top van de koloniale hiërarchie in Congo grotendeels een francofone aangelegenheid was, ook de hogere clerus trouwens, en dat de Vlaamse nonkel missionaris zich vooral bezig hield met het basiswerk, onderwijs en gezondheidszorg, het bezoeken van afgelegen stammen, en uiteraard de bekering tot het ware geloof. Daardoor ontstond een vorm van ‘intimiteit’ tussen blank en zwart, een woord dat af en toe zelfs letterlijk moet geïnterpreteerd worden.

De communautaire tweedeling liep dus ook door Congo, en het ene kolonialisme is het andere niet.

Omgekeerd was er ook sprake van enige sympathie vanwege de inboorlingen voor de Vlaamse underdog in de Belgisch-koloniale context. Net daardoor werd onder de évolués (de zwarten die zich enigszins hadden opgewerkt in de administratie) het scheldwoord ‘sale flamand’ populair tegenover Nederlandstalige Belgen: zij namen het taalracisme van hun meerderen gewoon over. Een en ander staat te lezen in het uitstekend gedocumenteerde werk ‘Congo made in Flanders?’ van Bambi Ceuppens, een Vlaamse antropologe met Congolese roots

De communautaire tweedeling liep dus ook door Congo, en het ene kolonialisme is het andere niet. Dat van Leopold II en zijn topfunctionarissen stond in het teken van hebzucht, machtswellust, intriges en uiteraard blank suprematisme in een tijd dat dit nog volstrekt normaal was. Vandaar liep er een rechte lijn naar het grootkapitaal en de door Leopold verleende concessies voor de beruchte rubberwinning. Dat van de in hoofdzaak Vlaamse missiepaters was paternalistisch maar ook empathisch en gericht op welzijn. Het is overigens via de christelijke missionarissen dat de geruchten over uitbuiting en wreedheden Europa bereikten.

Leopold II humane motieven toedichten, als wilde hij de Congolezen redden uit de klauwen van de Arabische slavenhandelaren zoals Koenraad Elst beweert, is meer dan een brug te ver. Evenals de wreedheden in de rubberwinning afdoen als een soort economische collateral damage. We hebben hier wel degelijk te maken met een vorm van genocide, en de latere kolonie was vooral een troetelkind van de Belgisch-francofone elite waar de Vlamingen in hoofdzaak de tweede viool speelden.

Ridders en baronessen

DoornaertIn het kader van de actuele anti-racismehype is dat interessant, meer bepaald de neiging van Franstalig links om Vlaanderen collectief als een broeihaard van racisme te zien, waarbij na vijf zinnen ook steeds weer ons collaboratieverleden opduikt (en men figuren als Leon Degrelle gemakshalve vergeet). Terwijl de kiem van het Congoverhaal in Laken ligt en het koningshuis tot op vandaag zedig zwijgt over de strapatsen van despoot, pedofiel en massamoordenaar Leopold II. Noteer dat het actuele fortuin van dit koningshuis deels voortkomt uit de rubberoogst in Congo Vrijstaat én de vorstelijke vergoeding die de staat betaalde voor de overname, en dat Leopold II ten gerieve van zijn nageslacht heel het patrimonium onderbracht in de Koninklijke Schenking. Door de staat te onderhouden, vruchtgebruik voor de koninklijke familie.

Blijven dan nog de publieke symbolen die herinneren aan deze monarch, de straatnamen, de standbeelden. Wat doen we met die veel te grote man op zijn veel te groot paard? Vlaanderen moet zijn eigen proces maken van Leopold II, met onze relatie tot het koningshuis en heel de nv België als inzet. De koloniale geschiedenis is relevant, maar tegelijk dient men te beseffen dat het ene kolonialisme het andere niet is, en dat Leopold II behoort tot een regime dat van in zijn oorsprong de Vlamingen als tweederangsburgers behandelde.

Leopold II is niet van ons en inderdaad kunnen die standbeelden beter naar het museum verhuizen. 

De Vlaamse (en flamingante) rechterzijde heeft de neiging om zich welwillend tegenover die monarchie op te stellen en de afrekening met het kolonialisme als een linkse hobby te zien. Inderdaad heeft die Belgische monarchie haar voortbestaan te danken aan de pro-stemmen van de Vlamingen in de koningskwestie van 1950. Maar ook daar is plaats voor voortschrijdend inzicht. Naarmate een republikeins bewustzijn groeit -ondanks het feit dat zelfs de N-VA een protocollair koningschap accepteert-, en een exit uit de Belgische constructie een reële piste wordt, moeten we ons ook van die royalistische underdoghouding ontdoen.

Leopold II is niet van ons en effectief kunnen die standbeelden beter naar het museum verhuizen met een passend onderschrift. Dat artiesten als Jan Fabre zich het lintje van de Leopoldsorde laten opspelden, en schrijfster Mia Doornaert of ‘progressieve’ historica Sophie De Schaepdrijver als barones door het leven willen gaan, zegt veel over het Vlaamse cultureel establishment en zijn politieke achterlijkheid. Het is wachten op een nieuwe Vlaamse culturele elite die zich van de Belgische onderhorigheid ontdoet. Zolang zullen we negers blijven of hooguit évolués.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

160 reacties op Leopold II, Congo en de Vlamingen

 1. Anoniem zegt:

  schuld(inductie) door associatie en lachwekkende hypocrisie
  meer is deze linkse mediahype niet.

  • Q17forFlanders zegt:

   pain is coming

  • MAGA zegt:

   Watch Libtard Nancy Pelosi Kneel and Then ‘Can’t Get Up’

   • Ines zegt:

    Het gaat om de Kente sjaal die Pelosi droeg. Die non-verbale boodschap is aangekomen.

   • Anoniem zegt:

    Tiens, is dat dan geen “culturele appropriatie” (en verkiezingskoorts)?
    De libtards zijn stilaan wanhopig.
    Buigt u maar mooi voor de zwartjes.
    Wat u ooit doet, het zal nooit genoeg zijn.
    Mijn probleem niet verder.
    Afspraak in november.

   • Anoniem zegt:

    ook doet

   • MAGA zegt:

    zelfs Abu Jahjah lacht met ‘white privilege’; zoals deze MENS

   • Ines zegt:

    Uw probleem niet, maar u gaat er wel heel erg in op. Denkt u dat de doorsnee Belg weet wie Pelosi is?

   • Anoniem zegt:

    reactie hierboven 17.51

   • Anoniem zegt:

    Heeft de Paus Floyd trouwens al heilig verklaard?

   • Christel zegt:

    @Ines, ja natuurlijk, ze werd beroemd toen ze openlijk voor de camera de speech van Trump verscheurde. Maar die knieval is er teveel aan. Buigen voor een crimineel die tijdens een homejacking een pistool op de buik van een zwangere vrouw richtte. Ik zou dat nooit gedaan hebben.

   • MAGA zegt:
   • Ines zegt:

    @Christel en Anoniem/MAGA: ze maakt geen knieval voor iets of iemand. Dit is een symbolische actie waarbij de arrestatietechniek met de knieklem wordt nagebootst. Dit 8 min.lang zoals gebeurde bij de arrestatie van GF en die uiteindelijk eindigde in diens overlijden. Zijn verleden of strafblad deed er op dat moment helemaal niet toe.Gewapende daders van mass shootings worden met minder geweld gearresteerd. Dit ging over het vermeend gebruik van een vals geldbiljet. Gelieve even de dingen in de juiste proporties te bekijken. De knieklem is een techniek die Israëlische soldaten al jaren systematisch gebruiken op Palestijnse kinderen. Ze werd bij de Amerikaanse politie de laatste jaren geïntroduceerd middels uitwisselingsstages. De Israëlische “deskundigen” worden jaarlijks overgevlogen om deze en andere nieuwe marteltechnieken aan te leren in (sommige)opleidingscentra. De Kente sjaal die ze droeg heeft ze trouwens gekregen in juli 2019 in Ghana tijdens de herdenking van 400 jaar Trans-Atlantische slavenhandel. Ze heeft ervoor gekozen om ze nu te gebruiken om een statement te maken tegen dit soort van raciaal getint politiegeweld. Trump bleef liever schuilen in zijn bunker al dreigend met het inzetten van het zwaardere geschut. Kwestie van duidelijkheid te creëren voor hun potentiële kiezers in alle geledingen van de samenleving. Dat ze kramp kreeg vind ik hilarisch, had ze die andere marteltuigen aan haar voeten maar moeten thuis laten.

   • Anoniem zegt:

    nu was het een knieval.
    in november gaan ze helemaal op hun bek.

   • Christel zegt:

    @Ines: oeps, wist dat niet. Maar eerlijk gezegd hangt deze hele zaak me de keel uit. Het is echt schandalig dat die kerel als een soort held werd begraven. In een gouden kist en wereldwijd via de livestream te volgen. Terwijl duizenden arme burgers in grootste eenzaamheid zijn bezweken aan covid-19 en nadien rap rap begraven werden in een massagraf. Niemand die hen ging begroeten.
    Dat die madame Pelosi eveneens een buiging voor de covid-doden mag maken. In een hermetisch gesloten pak en gemaskerd. Zoals verpleegkundigen dit dag en nacht dragen.

   • Greta zegt:

    @ Ines,
    Symbolisch…dit herinnerde me aan “read my pins” van Madeline Kahn.

    De boodschappen die enkel onder kenners begrepen worden.
    Trump heeft toch de woorden ” met chloor spoelen” uitgesproken wat hilariteit wereldwijd uitgelokt heeft. Maar dit gaat helemaal niet over corona, maar een specifieke boodschap aan Europa Bart Staes enkele jaren terug en Eurpese voedselveiligheid dit gaat over de chloorkippen en helemaal niet over corona behandeling.
    Heel die affaire met die Peruaanse kat daar is ook een reukje aan als voedselveiligheid er aan te pas komt.
    In tegenstelling met corona is rabiës zonder pardon dodelijk als je het krijgt en natuurbeheerders hebben jaren nodig gehad om rabiës hier uit te bannen.
    Waarom komt voedselgezondheid hier aan te pas als het dan eerder volksgezondheid zou moeten zijn. Welke dubbele rol speelt Michel van Gaia hierin, die normaal het welzijn van dieren voor ogen heeft? Of dit heeft helemaal niks met België te maken maar enkel met Peru?

   • Ines zegt:

    @Greta: ik denk dat u weer personen door elkaar haalt. Madeline Kahn is een Hollywoodactrice, uw boektitel is van Madeleine Albright, zij was Buitenlandminister onder Clinton. Heeft zij ook iets symbolisch gedaan? Dan zegt u dat Trump zijn javeluitspraak geadresseerd was aan EU -parlementslid Bart Staes. Omdat Trump alles weet van chloorkippen. Ok. Ik zeg niks. Alleen over de Peruviaanse kat: ziet u een sterke leider genre Poetin na de coronamiserie de binnenlandse volksgezondheid in gevaar brengen omdat een trien media-aandacht en aandacht tout court (het is ene van MERKSEM) nodig heeft om haar Bv-carrière te lanceren? Soms moeten de volwassenen in de kamer ingrijpen. Voor alle duidelijkheid daar reken Ben Weyts noch Michel van Gaia bij.

   • Greta zegt:

    @ Ines,
    1)Inderdaad bedoelde ik Albright, moeten opzoeken en Kahn eerste gedachte en blijkbaar toch blijven hangen.
    Albright gebruikte haar broches om op subtiele en dipmomatische weg, zonder woorden boodschappen door te geven

    2) Trump is niet dom, laat dit enkel uitschijnen bespeelt de massa.
    Het spoelen met chloor en dat hij ook nog leefde leek hilarisch en belachelijk als het met medicijn ivm covid te maken had, maar het herinnerde me plots aan een lezing 2 à 3 jaar geleden van Bart Staes waar die goedkope chloorkippen aan bod kwamen. Een handelsverdrag dat we die chloorkippen moesten invoeren of het zou Europa veel geld kosten De Europese voedselcontroles en regels strenger dan de Amerikaanse.
    Die goedkope chloorkippen worden dus in Amerika in chloor gespoeld omdat het reinigen sneller gaat en om salmonella virus en nog een ander virus geen kans te geven. In die zin krijgt zijn uitspraak spoelen met chloor en hij het ook neemt en er nog is,wel betekenis en gericht aan zij die weten wat hij bedoelt,handelsovereenkomsten naar Europa toe en niet gelinkt aan covid.
    Tenzij de resultaten en onderzoeken tot hiertoe met hydrocloroquine er meer sterftes zijn in de groep mensen die behandeld werden met hydrocloroquine, wat ook de vrees is bij die chloorkippen, vooral bij oudere mensen.
    Anderzijds neemt het niet weg dat salmonella ook aanwezig kan zijn bij slecht gereinigde kippen waar faeces op achter gebleven zijn en onvoldoende doorbakken. Kip die van binnen nog roze of ondoorbakken is eet je sowieso best niet.

   • Ines zegt:

    @Greta: ik had je een langer antwoord gestuurd maar het kwam niet door de moderatie, wss omdat er links bijgevoegd waren. Bedankt alleszins voor je toelichting over Albright. Dat wist ik niet.

  • fuckfakenews zegt:

   dat vaccin van filantroop Bill
   ik zeg ; Doen!!

 2. Mady Vermeulen zegt:

  Feit is dat de we geen Vlaamse elite hebben die de Vlamingen WIL bevrijden van hun horige, en gedurende bijna twee eeuwen uitgebouwde slavenrol. De enige politieke partij die daar aan probeert te remediëren zit achter metersdikke sanitaire muren. Mét de medewerking van verbelziekte collaborateurs die zich, in de regel tegen hun goesting, Vlamingen noemen.

  • Anoniem zegt:

   ik las net dat volgens n-va believers de enige die dit land kan redden Bart De Wever is.
   Hij wil het doen, tegen zijn zin, maar gaat niet smeken.
   Zo ver zijn we al in onderdanig Vlaanderen.
   En de fgtb gaat radicaliseren met Bodson en zijn link met de Pvda
   Fijne vooruitzichten alweer.

  • Marc zegt:

   Slavenrol. Enige zin voor overdrijving kan u niet ontzegd worden.

 3. Boomer zegt:

  Zolang België een koningshuis zal hebben zullen Vlamingen underdog blijven, vandaar dat ik niet meteen een Republiek Vlaanderen zie oprichten.
  Vlaamse politici moeten eerst leren onderling samen te werken in plaats van elkaar de loef af te steken, doch helaas hebben ze dit nog steeds niet begrepen als ik de standpunten anno 2020 zie.
  Zoals ik al eerder poneerde, de lintjes worden in Laken uitgedeeld en Belgen zijn nu eenmaal zo verlekkerd op een titel dat ze er hun eigen identiteit voor zouden verloochenen.
  Dit is al zo sinds het ontstaan van dit bananenland en ik zie het echt niet snel veranderen, met of zonder De Wever, Van Grieken en C°.
  Nu wat de baldadigheden van Leopold II betreft, de huidige situatie in Congo is er niet echt op verbeterd met de Chinezen aan het roer.
  Dit is de nieuwe colonialist en geen haar beter dan wij waren in onze glorietijd.
  Ik zie dus echt geen reden tot collectieve boetedoening hiervoor zoals sommigen durven te opperen, dit is hypocrisie van het hoogste schap.

  • willy zegt:

   Als de nagedachtenis van Leopold II moet verdwijnen , dan mogen voor mijn part evenveel andere relikten van het verleden verdwijnen en best schaffen we het vak geschiedenis meteen ook af , dan hebben we minder in onze kop te steken
   Iedere keer vraag ik me af , nu met de moord op een kleurling in USA en de associatie met Leoplold II en de afgehakte handjes ; wat was de reden hiervan , het afhakken van handjes ? Mijn buur was ondernemer in de bouw en had opdrachten in Congo . Iedere keer als die met zijn geld op vakantie naar ons dorp kwam was altijd de kritiek van “die negers willen niet werken ” Voor wat hoort wat .Wat de kolonisten de inheemse bevolking hebben bijgebracht , dat resultaat zie je nu vandaag en dat vind ik veel treuriger dan het verhaal van de afgehakte handjesz

   • Greta zegt:

    Willy,
    Die afgehakte handjes is deels een mythe….de foto die JS hier misbruikt was de propaganda foto van de jaloerse Britten die Stanley Mortan niet wilden financieren, en dit deel van hun grotere kolonisatie in Afrika aan hun neus voorbij zagen gaan, Leopold II in diskrediet wilden brengen. Zo kwam Stanley in dienst van Leopold II die de expeditie met eigen middelen financierde een hele tijd lang, zonder het rendabel was. Het was pas tegen het einde van de 19e eeuw toen er rubber gevonden werd het winstgevend werd, reden temeer voor de Britten Leopold II zoveel mogelijk in diskrediet te brengen. Het meisje hier op de foto, wat valselijk moest tonen dat niet enkel handen werden afgehakt van de dode vijanden als bewijs om hun vergoeding te krijgen, maar er ook handen werden afgehakt van levende mensen, was haar hand kwijtgeraakt door een krokodil of gangreen? Geloof het wel degelijk een krokodil was die hier verantwoordelijk voor was. Josep Conrad “Heart of darknsess” waarin hij zijn eigen ervaringen als kapitein in Belgisch Congo vertelt. Geboren in Polen een meer betrouwbaarder en neutralere figuur om de gebeurtenissen uit die beginperiode geloofwaardiger te lezen.
    Na de dood van zijn zoon had Leopold II enkel dochters en het is dank zij zijn zakelijk en creatieve inzicht dat wij nu in enige welvaart leven, anders hadden al de rijkdommen van Congo naar Slovakije, Oostenrijk en Frankrijk gegaan. Was er allang geen sprake meer geweest van Wallonië of Vlaanderen noch van België .
    Van Republikeinen kun je niet anders verwachten dat ze de waarheid geweld aandoen enkel leugens verspreiden. Iemand die logisch nadenkt beseft sowieso dat het niet kan, omdat hij de mensen nodig had om rubber te ontginnen,zonder handen konden ze dit niet echt doen.

   • Anoniem zegt:

    “Van Republikeinen kun je niet anders verwachten dat ze de waarheid geweld aandoen enkel leugens verspreiden.”
    u bent fan van het circus te Laken?

   • Greta zegt:

    ik ben van niemand expliciet fan, alleen dat elkeen zijn specifieke nut heeft zeker in deze tijden.

   • Anoniem zegt:

    weer iets bijgeleerd.
    de monarchie heeft nut.
    alleen is het niet zo duidelijk welk, behalve zichzelf in stand houden en Vlamingetjes onder de knoet houden.

 4. dzjakkedzjakke zegt:

  “Leopold II is niet van ons en inderdaad kunnen die standbeelden beter naar het museum verhuizen.”
  Is er in de Noordzee geen plaats meer? Hitler heeft toch ook geen museum, bij mijn weten.
  Opgeruimd staat netjes, uit het oog, uit het hart, en maar goed ook.

 5. Mady Vermeulen zegt:

  Het koningshuis is niet langer het cement van België. Dat zijn de miljardentransfers van Vlaanderen naar de francofone bloedzuigers. Schaf de transfers af en het is afgelopen met dit onmogelijke apenland. De parasieten zoeken zich dan meteen een nieuwe prooi. Het probleem is dat de tradtionele loserspartijen met een “V” in hun naam aan hun eigen profijt eerst denken. Door het land in twee te splitsen verdwijnen er maar liefst zes regeringen en hun dik betaalde aanhangsels. De helft bestaat uit Franstalige overheersers uit de Belgische minderheid.

  • Boomer zegt:

   OK stel Vlaanderen gaat zijn eigen weg…
   Wat met de staatsschuld, hoe gaan ze die verdelen?
   Wat met Brussel, hoe lossen ze dat op?
   In Laken kan je eventueel een nieuw Plopsaland onderbrengen maar daar maken ze gegarandeerd nog 50 jaar ruzie over.
   Hoe je het ook draait of keert, nationale soevereiniteit is ten dode opgeschreven in een mondiale economie en de EU die op haar beurt nog een pak schulden er bovenop aan het maken is.
   Corona heeft ons alleszins diets gemaakt dat de huidige verdeling van bevoegdheden een echte warboel en catastrofe zijn in dit land.
   Dromen van een onafhankelijk Vlaanderen is echter het reinste boerenbedrog dat politiek al 30 jaar volgehouden wordt.
   België wordt nu eenmaal onder de knoet gehouden in de Parijse salons, waar men geen Vlamingen toelaat, ook dat is duidelijk en mede met dank aan een paarse coalitie die de laatste kroonjuwelen heeft verpatst gevolgd door de definitieve doodsteek zijnde het gevolg van de megalomane dromen van Lippens en C° in 2008.
   Ik zie dus echt niet welke oplossing Vlaamse nationalisten gaan brengen.
   Misschien heeft U er beter zicht op, dan graag enige toelichting.
   Waarvoor dank

   • TOMVG zegt:

    lees de ordelijke opdeling van Annemans
    Waar een wil is….
    Maar is die wil sterk genoeg?

    Een Vlaamse politieke strategie moet met name dringend een alternatief voor België gaan bevatten. Een uitgewerkt ‘Plan B’ was tot nu toe volledig afwezig in die strategie. Dat maakte de Vlamingen zwak, zelfs nog maar gewoon in hun onderhandelingspositie tegenover de Franstaligen.

    Gerolf Annemans en Steven Utsi hebben twee jaar gewerkt aan dit reëel en realistisch Plan B. Zij besteedden veel aandacht aan de grondslagen van een staatstheorie, aan de rol van de internationale gemeenschap en aan het belang van het internationaal recht. Zij tonen aan dat het einde van België en de start van een Vlaamse staat geen grote problemen zullen opleveren en dat ook de verdeling in ordelijke omstandigheden zal kunnen verlopen.

 6. Mady Vermeulen zegt:

  Hitler staat eenzaam, en LETTERLIJK, weggestopt in een klein, leeg hoekje bij Madame Tussauds in Londen. Met Leopold II als passend gezelschap zal het gemakkelijker zijn om Hitler en de koninklijke visionair (dixit Louis de vader van de huidige Europese president) niet per ongeluk voorbij te lopen.

 7. dzjakkedzjakke zegt:

  Niet doen, dan krijgt den baard het ook nog hoog in zijn bol. En de snor zal er ook niet mee opgezet zijn.

 8. Boomer zegt:

  Aan Tom VG
  Goed en wel, waar en hoe denken jullie aan een 2/3 meerderheid, plus een meerderheid binnen elke taalgroep te komen hiervoor?
  De Franstaligen hebben zo goed als alles grondwettelijk geblokkeerd zodat er geen uitweg meer is, dus wat is het alternatief?
  Revolutie zie ik niet meteen aankomen in dit landje van melk en honing (voor de niet Belgen) en de underdogmentaliteit van de Vlamingen zit er gewoon al eeuwen ingebakken.
  Uw Vlaamse politieke strategie voor België zal dus nog een tijdje op zich laten wachten vrees ik als ik zie dat ze er geeneens in slagen om een federale regering te vormen, laat staan eensgezind naar de onderhandelingstafel te gaan.

 9. Mady Vermeulen zegt:

  Het wordt, zoals ik al jàren voorspel, na elke verkiezing moeilijker om een WERKBARE federale regering te vormen. Na “moeilijk”volgt onmogelijk. Dat is al een aantal jaren bezig, en dat komt mede dankzij corona in een stroomversnelling. Een normaal land zonder politieke uitsluitingsmechanismes, discriminerende grendels en pariteitswetten zal al moeite zat hebben om de gevolgen van deze crisis baas te kunnen, en die moeten nog komen. België is geen normaal land, en zeker geen 1000-jarig rijk.

  • Boomer zegt:

   Helemaal mee eens, wat ooit het zesde rijkste land van de wereld was is nu één grote puinhoop aan het worden.
   Trouwens laat ons eerlijk zijn, Leopold II is de enige Belgische koning die ooit enige meerwaarde heeft geleverd aan het land, alle andere waren hopeloze kostenfactoren.
   Het enige wat ons nog enige geloofwaardigheid geeft in het buitenland is de rijkdom van de Belgen maar die gaat smelten als sneeuw voor de zon met alle plannen die ze nu op tafel gooien zogezegd om ons en het klimaat te redden.
   Je moet het maar goed kunnen uitleggen en inpakken om mensen bang en arm te maken.
   Wij zullen zowat de laatste generatie zijn die iets zal nalaten aan onze kinderen, de volgende zal helaas niks anders dan schulden nalaten.
   Nothing to be proud!

 10. maskermuil zegt:

  fake news mask shills

 11. Joseph Beubbels zegt:

  Allemaal de schuld van een journalist die zich ging interesseren voor Afrika en het boek schreef “My Kalulu, Prince, King, and Slave: A Story of Central Africa”! De bestseller ging over een groeiende vriendschap tussen een personage, genaamd Kalulu, en een andere jongen, Selim. Begin van homoseks in de kolonies, wie zal het zeggen? Ook de auteur van “How I found Livingstone”, die in dienst van je weet wel : “een lange witte baard, hij heeft een wandelstok, een zilver kepie, …” ging varen op de Congo en daarmee de grondslag legde voor de Centraal-Afrikaanse staat, genoemd naar die stroom (en er de handelspost Leopoldstad stichtte, het latere Kinshasa). Ndugu M’Hali was de naam van de Afrikaanse slaaf, die hij bevrijdde, de naam Kalulu gaf, en die aan zijn zijde overal meetrok. Kalulu werd niet zo oud, maar 12 jaar en heeft in zijn korte leven Europa, Amerika en toch de Seychellen bezocht. Hij is uiteindelijk verongelukt tijdens een expeditie over een waterval (samen met nog vijf anderen) op een zijarm van de Congo. Het boek was opgedragen aan zijn trouwe jonge metgezel. Wat was de naam van de journalist en Afrikavorser?
  https://books.google.be/books/about/My_Kalulu_Prince_King_and_Slave.html?id=JYHzMvwdcCcC&redir_esc=y

 12. DELFI_MEDIA zegt:

  “Het is wachten op een nieuwe Vlaamse culturele elite die zich van de Belgische onderhorigheid ontdoet.”

  Wachten op Godot? Kent u dat?
  Het Vlaamse culturele establishment is zo links en Belgicistisch als maar zijn kan.

  “Zolang zullen we negers blijven of hooguit évolués.”
  Vlamingen zijn inderdaad de negers van België. Zo ook hun politici die het niveau dorpspolitiek niet overstijgen. Als meerderheid gedomineerd en uitgebuit worden door een minderheid… het is een hele prestatie.

  En nu worden blanke Vlamingen nog met alle koloniale erfzonden Israëls, pardon België opgezadeld. Vlamingen zijn werkelijk een bijzonder tolerant volk !

 13. Mady Vermeulen zegt:

  Greta, jij bent duidelijk een van de velen die de Belgische geschiedenis over Leopold II met succes kregen ingelepeld. Deze “update” van godbetert drie jaar geleden spreekt nochtans boekdelen:

  “Volgens Franse en Engelse bronnen voert hij als staatshoofd een waar schrikbewind in de kolonie met volkerenmoord, slavernij, ontvoeringen, martelingen, verkrachtingen en onthoofdingen. DEZE ENGELSE EN FRANSE “BERICHTEN” KUNNEN OVERIGENS OOK ZIJN OVERDREVEN. Beide landen waren er wellicht ook NIET BLIJ mee dat een klein land als BELGIE zo’n groot en TAMELIJK RIJK LAND in bezit had. WEL STAAT VAST DAT ER VEEL SLACHTOFFERS ZIJN GEVALLEN ONDER ZIJN PRIVEBEWIND. De schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen van drie miljoen tot twintig miljoen”.

  Nog zo’n leugen om kotsmisselijk van te worden is deze paragraaf:

  “Na veel internationale kritiek GEEFT Leopold in 1909 de kolonie aan de Belgische staat. Dan verbetert het bestuur van het land enorm. Er wordt geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en economie. DE KOLONIE BLOEIT HIERDOOR TOT DE BESTE KOLONIE TER WERELD qua levensomstandigheden. In 1960 breekt er een opstandsgolf uit in veel koloniale gebieden, waar onder meer Nederland en Frankrijk hun handen aan vol hebben. Als het ook in Congo onrustig wordt en de inheemse leiders van Congo pleiten voor onafhankelijkheid, geeft België zijn kolonie snel op.
  https://historiek.net/koning-leopold-ii-van-belgie-1835-1909/2305/

  Zo kregen wij idd deze schandelijke Belgische geschiedenis over de tweede koning der Belgen ingelepeld. Louis Michel noemde de koninklijke massamoordenaar niet lang geleden nog een visionair.
  “Ondanks de bloei van Congo dankzij de Belgische staat komt “de beste kolonie ter wereld” wat betreft levensomstandigheden in opstand”. Rijm dat maar eens. Wij werden, en worden, nog steeds behandeld als achterlijk plebs en onbeschaamd voorgelogen.
  Het is, uiteraard puur toeval dat de wereld vandaag, van de VS tot Europa, op zijn achterste poten staat na het politiegeweld op een zwarte man. Leopold II was geen racist, hé? Hij is zelfs nooit in zijn privé wingewest geweest. Ook dat is een veel gebruikte belgicistische excuustruus. Alsof Hitler de Joden eigenhandig naar de gaskamers voerde.
  Leopold II was niet alleen een wreedaardige racist en mensenrechtenverkrachter, hij was ook een vulgaire pedofiel. Zijn dochters huwelijkte hij niet alleen in het buitenland uit voor eigen politiek gewin, hij onterfde hen ook nog, terwijl zijn buitenechtelijke zonen een adelijke titel kregen én deelden in zijn erfenis.
  Intussen wordt er het Vlaamse plebs ingelepeld dat racisme en discriminatie HEN in het bloed zit! Bedoeld worden, uiteraard, de Vlaams-nationalisten die, net zoals het Congolese slavenvolk, van hun Belgische overheersers en francofone bloedzuigers af willen.

  Het is, uiteraard, ook puur toeval dat de standbeelden van “onze” nationale koninklijke massamoordenaar al jarenlang beklad worden, de handen afgehakt en uiteindelijk verbrand. Maar geen nood. Ze worden gerestaureerd en krijgen een ereplaats in onze fervent anti-racistische musea. Met, uiteraard, de “juiste” geschiedkundige blablabla erbij. Racisme en discriminatie zijn en blijven het voorrecht van de koninklijke elite. Met de oprechte steun van haar machtige politieke medestanders en verbelziekte collaborateurs.

  Uitsmijter:
  “Kolonialisme wordt binnenkort expliciet vermeld in de nieuwe eindtermen geschiedenis van de derde graad secundair. Dat bevestigt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan De Standaard.
  IB10 juni 2020, 5:52
  Bedoeling is dat VLAAMSE leerlingen de schoolbanken verlaten met op z’n minst een BASISKENNIS over de koloniale geschiedenis.

  • Boomer zegt:

   Gaan ze onze kinderen dan ook bijbrengen dat er niet één land is dat in het reine is met zijn koloniaal verleden.
   Ze hebben allemaal boter op hun hoofd en vooral bloed aan hun handen, zelfs de grootste roeptoeters van deze planeet wat mensenrechten betreft ( de VS) zijn opgericht op een gigantische genocide.
   Kolonialen waren avonturiers, misdadigers, er was “no law and no order” in alle kolonies!
   Kwestie van onze nazaten niet voor de zoveelste keer op te zadelen met een schuldcomplex waar ze eigenlijk niets mee te maken hebben.
   Hoe hypocriet kan een mens toch zijn.

   • Mady Vermeulen zegt:

    Dat niet één land “in het reine is” met “zijn” koloniaal verleden veegt niet uit dat België ook een koloniaal verleden heeft, met een koning als “avonturier en misdadiger”.
    FEIT is dat België niet het eerste land was dat zijn kolonie pas onafhankelijkheid gunde na opstand van de slachtoffers, maar nooit haar greep helemaal loste! Collaborateurs met de machthebbers, voor- en achter de schermen, zijn van alle tijden.

  • Greta zegt:

   Het is wel dank zij die structuur van onterfing jij nog Nederlands of Vlaams kunt spreken anders hadden we sowieso reeds bij Frankrijk ingelijfd geweest zijn. Kijk naar de verloedering en verwaarlozing van Noord-Frankrijk , zelfs in Wallonië, pittoresk misschien om naar die 19e eeuwse tijd te gaan op vakantie er echt wonen in die omstandigheden zullen maar weinige Vlamingen willen doen. Als je kolonialisme in eindtermen wilt opnemen dan best op een degelijjke en waarheidsgetrouwe wijze de goede en slechte. Hij was wel degelijk visionair en nooit ter plaatse aanwezig geweest. De waarheid zul je dus zeker nooit van de Britten noch Fransen horen om hun eigen veel groteskere rol in Afrika te verdoezelen of in de schaduw te plaatsen.

   We leven ondertussen niet meer in een land waar de zwarten niet enkel uit Congo afkomstig zijn dus lijkt het me evenzeer een gevaarlijk pad van ongelijkheid plots voorrang te gaan geven aan die groep.

   Heb het filmpje van Elder gezien dat Eric geplaatst heeft. Heb er wel bepaalde bedenkingen bij maar iedereen die het woord “racisme” in de mond neemt alvast een aanrader om te bekijken. In Amerika worden dus meer zwarten gedood door zwarten dan door blanken. Vermits we hier niet enkel zwarten uit Congo in onze samenleving hebben, lijkt het me evenzeer gevaarlijk om een voorkeursbehandeling of die slachtoffersrol te focussen.
   Intelligentsia zouden sowieso beter het woord “racisme” niet meer hanteren, eerder sociale ongelijkheid, tunnelvisie, vooroordelen, angsten of fobiën.

   Ik weet nog niet gek lang dat Turken en Marokkanen een dubbele nationaliteit hebben. Jouw scanderen dat ze vrijwillig naar hier gekomen zijn gaat niet op voor de tweede of derde generaties. Waarom veranderen ze niet net als sommige Joden hun naam om de problematieken inzake sollicitaties en huisvesting te verminderen?
   Nu we een chip in onze identiteitskaart hebben kan het toch zo gek moeilijk niet zijn om de vervlaamste of verfranste versie te gebruiken in België, die ingelezen wordt en als ze op familiebezoek in hun land gaan, de stamboomversie ingelezen wordt zodat dit geen afbreuk doet aan hun identiteit?

   Namen als Demir, Mahdi en Almaci gaat nog net, die sympathieke burgemeester van Leuven Rintintin al niet meer zo evident.

   • Eric zegt:

    Bedankt voor de moeite, Greta, iedereen zou die analyse van Larry Elder moeten volgen, maar de meesten zijn natuurlijk te lui en vertoeven liever in de voorgekauwde schemaatjes (zwart=slachtoffer, blank= racist). Elder zegt in dat filmpje overigens dat politie-agenten criminele zwarten over ’t algemeen voorzichtiger aanpakken dan blanken, gewoon omdat het oordeel ‘racist’ hen voortdurend boven het hoofd hangt. Ergo: velen durven hun taak niet meer uitoefenen. In Engeland gingen politie-agenten letterlijk op de knieën voor zwarte betogers, het pikjeszuigen komt misschien later nog. Heel het grooming gangschandaal dat tientallen jaren kon voortduren omdat de Engelse politie niet durfde in te grijpen uit angst het stempel van racist te krijgen is een rechtstreeks gevolg van de decennia durende hetze van de leugenpers tegen blanke ordehandhavers. De politie durft in the UK niet meer ingrijpen, vooral niet als je eigen dochter door een Pakistaan of een neger wordt verkracht. De onderwerping is bijna totaal, en mensen als Ines dragen daar domweg aan bij. Ik weet echt niet wat hen scheelt, het blijft een raadsel.

 14. Marc zegt:

  Wat kan je anders verwachten van een narcistische, egotrippende charlatan en pseudokunstenaar als een Fabre? Ik wist dit niet, maar het verbaast me niks.

 15. Mady Vermeulen zegt:

  Wedden dat Greta dit zal ontkennen?
  “Het dodental onder deze groep was heel hoog. Paul Lemarinel, een districtscommissaris, merkte in 1891 op dat van de driehonderd sjouwers die op een gedwongen mars van 965 km naar een op te zetten militaire post niemand levend terugkeerde.
  Een tweede groep slachtoffers waren de arbeiders. Ze werkten zich dood. Er was een quota-systeem ingesteld per dorp en per man. Charles Lemaire, een districtscommissaris schreef: “Om rubber te kunnen verzamelen moesten handen, neuzen en oren afhakken.”Het afhakken was bedoeld om andere arbeiders te intimideren. Een officier van de Force Publique formuleerde het zo: “Ik vermoord honderd mensen en laat vijf honderd leven.”Die vijfhonderd zullen met angst in hun hart werken om hun quota te halen. De wreedheid waarmee de moorden gepaard gingen was ongekend. Een arbeider die vijftig manden met rubber had gebracht werd onder het toeziend oog van zijn collega’s werd om het leven gebracht omdat één maand niet helemaal vol was. Hij werd op drie plaatsen gebonden aan een palmboom: zijn voeten, zijn maag en zijn handen die ook nog verbrijzeld werden. Een Belgische officier schoot hem met zijn revolver van 20 meter afstand dood.
  Een gevangen genomen Congolees werd door opgeblazen met dynamiet in zijn anus. Een ander werd levend aan een palmboom gehangen met zijn voeten boven de grond. Er werd een vuurtje onder hem gestookt waardoor hij levend werd gekookt. Twee Congolezen kregen hars over hun hoofd gegoten en werden vervolgens in brand gezet. De martelingen en zweepslagen met zwepen gemaakt van harde neushoornhuid hebben veel slachtoffers geëist. De beschrijvingen van de wreedheden zijn hartverscheurend.
  Een derde groep slachtoffers bestond uit vrouwen en kinderen. Zwarte vrouwen en kinderen werden door witte mannen gekidnapt om als seksslaven te fungeren. De belangrijkste aanslag op e vrouwen was de gijzeling. Soldaten gingen de dorpen in, gijzelden de vrouwen en dwongen de mannen om hun productiequota’s voor rubber te behalen. Als ze dat niet deden werd hun vrouw of kind gedood. Hun hand werd vervolgens afgehakt als bewijs dat ze door een kogel was gedood. Het aantal kogels moest overeenkomen met het aantal afgehakte handen zodat de witte officieren konden controleren dat de kogels niet verspild waren aan de jacht of om een opstand voor te bereiden. De afgehakte handen werden boven een vuur gerookt zodat ze nog goed bleven tijdens het transport naar de kazernes of verzamelpunten waar de telling plaatsvond van munitie en handen”.
  https://iisr.nl/de-congolese-holocaust-en-de-koning-leopold-ii-de-belgische-hitler/

 16. Mady Vermeulen zegt:

  Waar zouden de Belgische paracommando’s hun mosterd hebben gehaald die in 1997 werden vrijgesproken omdat ze een “spelletje speelden” met een Afrikaanse jongen boven hun kampvuur?
  https://www.trouw.nl/nieuws/bruine-pest-in-belgisch-leger-rapport-signaleert-misstanden-bij-para-s~b63ffccf/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  Het zal ook toeval zijn dat er op het internet nauwelijks iets te vinden is over de berichtgeving in de Belgische “kwaliteitsmedia” van deze schande.

  • Greta zegt:

   Weet je wat als ik u was zou ik solliciteren bij facebook om alle rotzooi die er in de wereld gebeurd te filteren. Kijk maar eens naar de reportage die vrt gemaakt heeft over facebook. Een 23-jarige die aan het woord is, veel succes ermee nog voor geen 1.000.000 euro zou ik dit willen doen, het trouwens niet kunnen.
   Groot gebracht met het knikkend negertje en de zakjes broederlijk delen een visie van constante armoede in Afrika tot een zwarte collega filmpjes doorstuurde hoe anders het er in werkelijkheid nu is, er wel degelijk voorspoed en rijkdom is ook voor de zwarten.
   Toen facebook of internet tout court nog niet gefilterd werd geraakte ik op een bepaald ogenblik in een beeld verzeild van jonge zwarte jongens die aan een touw een oudere man meesleurden en molesteerden, uiteindelijk in, brand staken en dit met alle plezier deden en filmden. Het was geen nep zoveel is zeker. Ik geraakte er niet zo snel uit en zeker in die tijd zeer traumatiserend en problematisch. Dit beeld krijg ook ik niet meer van mijn netvlies.

   Ik zou trouwens sowieso maar weg blijven uit Brussel als ik u was, want heb jij reeds gehoord dat zwarten corona kunnen krijgen? Volgens mij zijn zij er immuun voor, daarom uitermate geschikt om betogingen te laten houden en een vals veiligheidsgevoel te bezorgen aan de autochtone bevolking om ze verder te decimeren, vooral de ouderen dan.

   Deze morgen via marktpraat vernomen van mensen die echt contact hebben gehad met de enige zorgzame viroloog Marc Van Damme, de politici totaal geen oren hebben naar hun veiligheidsmaatregelen betreffende indijking tweede golf.
   Zij enkel met hun postjes bezig zijn. Je hoort dus inderdaad veel van die halve gare onnozele ouderlingen ze een vals veiligheidsgevoel hebben en ze weer alles zorgeloos kunnen doen, uitstapjes, terrassen liefst zonder afstand, zonder mondmaskers, terwijl de jongeren werken, voorzichtig zijn en mondmaskers dragen. Ga jij maar met je gratis treinticket naar Brussel, mij zien ze er niet meer al geven ze er geld aan toe. Brussel quarantaine gebied, waarom zijn het daar trouwens steeds Waalse burgemeesters?
   Zo Vlaams gezind wil ik dan nog wel zijn voor de rest ben ik Europeaan.

 17. Frans zegt:

  Wat hebben Vlamingen met de misdaden in ONZE Kongo te maken? Niks maar dan ook niks.
  In ons dorp waren er tien missionarissen en één (1) beambte, maar omdat die geen Frans machtig was zal die wel een heel nederige rol vervuld hebben. Men moest het Frans beheersen en die waren tot uren in den omtrek op één hand te tellen. Buiten de verfranste Vlamingen waren er geen Vlamingen actief in het bestuur. Het waren de missionarissen, paters en nonnekes die de misdaden van de Franstalige elite wat konden verzachten en dat waren in grote meerderheid Vlamingen (in de orde van 80%)
  Men heeft het over Belgen als het over onze Kongo gaat maar over Vlamingen als het over collaboratie gaat. Hoe lang dulden wij dat nog?

 18. Greta zegt:

  Een lintje tot daar toe, met zijn betere kunstwerken, aanklacht en in de kijker zetten van het kolonIalisme . Onze chocolade côte d’or één van trouwens.Dat je daarvoor wel weer in het beschaafdere Nederland moest zijn om te kunnen zien spreekt boekdelen, hoe klein België is. Mia Doornaert hoort nu helemaal bij die oude garde, maar dat iemand als Sophie Descheemaeker die jaren in Amerika heeft gewoond dit nog aanvaard ronduit schandalig.
  In Nederland waar veel meer koningsgezindheid heerst, staan ze veel verder naar de toekomstige visie Europa. Titels mogen daar absoluut niet gebruikt worden en ze worden ook niet langer toegekend.

  Laat ons een muur rond Brussel bouwen en zowel Nederlanders en Vlamingen alles errond veroveren, heroveren alvorens die Waalse politici die nooit oog hebben gehad voor hun Waalse bewoners, enkel voor hun postjes in Brussel weg met het Frans als eerste taal in het zuiden, terug Engels en Nederlands

  • Greta zegt:

   Alvorens die Waalse politici héél Vlaams Brabant willen inlijven als stad Brussel (moest er nog tussen).

 19. Boomer zegt:

  @ Mady Vermeulen:
  Mevrouw, weet U eigenlijk waarover U spreekt of haalt U de mosterd uit lectuur van allerlei getinte en gekleurde geschriften, het ene al wat grotesker dan het andere?
  Ik heb zelf in Congo gewerkt en weet als geen ander wie daar nog steeds de plak zwaait, welke gigantische eigendommen NOOIT werden geplunderd, welke families en groepen NOOIT werden lastig gevallen, allemaal van Belgischer nobele afkomst!
  Zoek ze gerust allemaal in het franstalige liberale kamp waar ze nu de volleerde hyocrieten uithangen en ons Vlamingen voor de zoveelste maal in onze geschiedenis een oor te laten aannaaien met oneerlijke beschuldigingen die nergens op slaan.
  Frans heeft overschot van gelijk in wat hij stelt, hoe lang gaan wij dit nog dulden?
  Als het op straffe verhalen aankomt, wel ik kan er U nog heel wat bovenop vertellen, waar zelfs geen blanke aan te pas kwam, zo’n lieverds zijn het daar.
  Afrika is een prachtig continent maar helaas met veel te veel rijkdom, wat de oorsprong is van hun miserie, nu nog steeds en wellicht nog heel lang.
  Maar daarom ons hier voor racisten uit te schelden en de boel kort en klein slaan omdat er toevallig een zwarte omkwam in de VS door een totaal onverantwoorde politieactie is geen brug te ver maar een heel continent te ver!
  Dit is een totaal zinloze discussie en werom een zoveelste poging om mensen tegen elkaar op te zetten.
  Verdeel en heers, weet U….

 20. Vanhoovels Paul zegt:

  Ik ga zoals gezegd mijn visie hier afbouwen om diverse redenen; echte leugens buiten beschouwing gelaten van gemaskerde leugenaars. De Vlamingen behandelen zichzelf als rauwe soepkiekens die zonder kop rondhuppelen en niet weten welke kant ze uit moeten. Ze zijn dus officieel links. Ze weten zelf niet waarom ze het zijn. Maar iedereen heeft wel zijn verborgen redenen om in de pas te lopen. En zo komen we tot de bende die we nog zijn.
  En onze traditionele partijen scharrelen langs alle kanten vreemde snuiters binnen om aan te tonen dat ze geen racist zijn. Maar ondertussen tiert het racisme welig bij Vlamingen onder mekaar.
  De strijd om de droge korst brood die van de tafel valt is dodelijk.
  Ik voel mij geen Vlaming meer. Ik weet zelfs niet meer als gewezen Vlaming waar ik naartoe zou kunnen. Want mijn geërfd bezit werd waardeloos gemaakt met medewerking van de andere Vlamingen. Maar we zijn wel linkse kapitalisten die recht op privaat bezit hoog in het vaandel dragen. Tot het behoort aan Belgen die niet tot de juiste partij behoren.
  “C’est très bien la petite différence!”
  En op die wijze wordt je geklasseerd bij het waardeloze Vlaamse plebs.
  Dat is het eindresultaat van vijftig volle jaren op de Vlaamse barricaden te staan. Tot je met de messen in je rug letterlijk bijna doodvalt en als gehandicapte verder door het leven moet.
  En dan komen andere Vlamingen zich op fora nog afvragen waarom je dit land uitbraakt.
  En in scholen heersen kleine potentaten die bepalen met de duim omhoog of omlaag of je een slimme bent of een domme kloot. Dat diploma bepaalt dat je krijgt; terecht of onterecht of niet krijgt bepaalt of je iemand bent die recht van spreken behoudt.
  Ik verafschuw dit land en zijn politieke kaste. En ik verafschuw nog meer dat ik ooit voor deze gemeenschap heb gewerkt in ondankbare omstandigheden onder het mes van de omerta.
  Als gehate persoon door vooral politiekers. En het meelopend plebs dat iedere euro; die het moet mee betalen om de gaten te vullen; als een euro te veel beschouwd. Uw halen is ongewenst.
  Voor uw wegschenken is men dankbaar natuurlijk. Verfoeilijke job! Ze mogen sommige jobkes aan vadertje staat godverdomme steken op een plaats waar de zon nooit schijnt.
  En inderdaad. Er rest mij niet veel meer buiten kokhalzen en kotsen. De stank van het kots slijm dat ik jaren heb geroken doet mij inderdaad braken.
  En ik hoop dat al die komedianten en kruipers binnen korte tijd ook gaan kokhalzen als ze door hun vroegere kwijl zullen kruipen. Ieder op zijn beurt is niet meer als rechtvaardig.
  Ben benieuwd wanneer de uitbarsting zal komen tussen de krijgers en geplunderden.
  Wat mij betreft mag het zo vlug mogelijk zijn.
  Ik heb geen verdere vooruitzichten meer dan denken : “Après moi le déluge”
  Gans een ander leven dus dan mij alle dagen af te vragen waar dat feestje is.
  Feest maar verder. Tot alles er doorgedraaid is. Spijtig van het geld dat ik vroeger binnengerijfd heb voor vadertje staat. Moet de eerste Belg nog tegen komen die er ooit dankbaar zal voor zijn.
  Maar ik had toch een dikke wedde en pensioen. Daar is iedere Belg wel jaloers op.
  Wil je het weten? Wel ik heb 1600 euro per maand.
  En daarvoor moest/mocht ik aan de BBI werken/luierikken. Ik ben dus benijdenswaardig. Mocht er een van mijn nazaten zich geroepen voelen om aan vadertje staat te gaan werken dan sloeg ik hem onmiddellijk de kop in. Walgelijk gedoe breng je bij avond na je dagtaak mee naar huis.

  • Anoniem zegt:

   “maar” 1600 eur/ maand om je hele leven burgers te kloten?
   oud ministers krijgen heel wat meer, PVH?
   een ‘leefloon’ daarentegen is iets meer dan de helft.
   wat ervan te denken?

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Ik moet niet meer nadenken. Er zijn er oneindig veel in dit land die veel minder nagedacht hebben om meer te krijgen als ik en minder geplunderd zijn geworden door de politiek.
    Maar juist. Ze zijn er ook. En ik weet dat. Maar ik kan baten en nadelen tegenover elkaar afwegen. Boekhoudkundig zelfs. En mocht ik kunnen herbeginnen dan kregen ze zowel mijn pensioen als mijn handicap met graagte. Hebben uw leefloners dat ook niet gekregen? Of is het soms zuiver toeval allemaal?
    Moet ik mij soms schamen om mij bijna doodgewerkt te hebben tot veertien dagen dat ik op rust kon? Ja ik schaam mij. Het zou mij nu geen tweede maal meer overkomen.
    En wat vadertje staat betreft zal U wel moeten toegeven dat er veel gemakkelijke jobkes zijn/waren die allemaal veel meer trekken dan ik en leefloners.
    Ik kan ook tellen hoor!

   • Anoniem zegt:

    dat moesten we er dus van denken; da’s genoteerd.

   • dzjakkedzjakke zegt:

    Het uwe, tiens

   • Anoniem zegt:

    ook genoteerd
    ik denk er intussen het mijne van
    maar denk niet dat ik ooit aan de staat ga werken
    kloot niet zo graag medeburgers, ook niet voor een goed pensioen

 21. fuckfakenews zegt:

  Candace Owens (black lady) over holy George

 22. Willy KUIJPERS zegt:

  Dag Johan,

  Proficiat voor jouw gedenkwaardig ‘schrijfsel’ dat Lieve en ik vandaag ontvingen. Gedenkwaardig ? Jazeker, omdat we in deze corona-blaasjestijd niet veel meer dan opgehokte, nagekauwde pers-agentschappen-brol aan huis ontvangen … Jij doet ons nadenken ! En dat is véél waard … Wellicht het enige met onze 83/78 jaartjes !

  Met harte gegroet,

  Willy Kuijpers + Lieve Devijver Swertmolenstraat 23 3020 Herent

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Had verdomd beter je kot opgekuist destijds toe je nog kon.
   Iedere arrivist was toen welkom bij de VU. Er zijn er in Aarschot geweest die nu pas zijn buiten gevlogen bij de N-VA. Terecht of onterecht vraag ik mij niet meer af.
   Het zijn feitelijk mijn zaken niet. Maar een partij niet besturen zoals het hoort wreekt zich achteraf. Waarschijnlijk had jij ook niks te zeggen maar ondertussen zijn er toch tussen die dik hun zakken hebben gevuld. En op het einde gaan vluchten zijn naar andere partijtjes en de rest van de partij lieten stikken. En ik heb de indruk dat we opnieuw dezelfde weg opgaan. En tussen haakjes wil ik je nog attent maken op het feit dat ik veel langer een VU-lid was dan jij. Heeft geen belang want ik heb het nooit gemerkt.
   Jij was niet van het arrondissement Leuven waarschijnlijk?
   Juist! De VU werd destijds bestuurd vanuit Antwerpen. Leuven was een boerengat voor de het bestuur van uw partij uit de grootstad. En eigenaardig. De huidige situatie en gelijkenis is treffend. Maar ik ben fier dat ik reeds vroeger mijn schop heb afgekuist.
   Er was toen geen echt overtuigd bestuur en heden betwijfel ik hetzelfde.
   Maar ik maak er mij geen zorgen meer over. Ik moet zeker zijn dat Vlamingen waardering hebben voor eigen partijgenoten. Voor hun verdiensten vooral.
   En daar is ook heden totaal niks van te merken.
   Dus los het zelf op hoor kerels en dames.
   Nieuwe messen snijden altijd beter. Zeker als de oude messen geen meelopers zijn.

 23. Mady Vermeulen zegt:

  Frans, maak je geen zorgen om mijn mening. Ik hoef maar naar de voor én achternaam te kijken van de wreedaardigste collaborateurs van LeopoldII om te weten dat het geen Vlamingen waren. De nonnen en de missionarissen waren in de regel wél Vlamingen. In zeker zin ook collaborateurs van de Belgische koning want het zal geen toeval zijn dat de Congolezen, evenmin als de Vlamingen, de taal van de Vlaamse underdogs spreken maar wel die van hun Belgische overheersers.
  Ik weet ook dat de liberalen nog altijd behoorlijk wat vingers in de Congolese pap hebben. Waalse liberalen, maar ook “Vlaamse”.
  Ik had Vlaamse ex.kolonialen als buren. Zij werden bedankt met een job bij Sabena. Ook zij hadden in Congo “boys” als slaven, en behandelden hen ook zo. De racistische anekdotes die uit hun mond kwamen waren niet van de poes.
  Een familielid van mij was missionaris in Congo. Hij hing zijn “uniform” aan de haak en trouwde met een Congolese vrouw uit “het betere milieu”. Hij kreeg een job als Belgisch consul. Zijn zoon en dochter zullen intussen ook wel de vruchten plukken voor de verdiensten van hun vader voor het Belgische vaderland. België zorgt goed voor zijn koloniale collaborateurs.

 24. Mady Vermeulen zegt:

  Boomer, ik haal mijn mosterd niet uit allerlei “getinte en gekleurde” geschriften, noch bij twitter of facebook. Ik snap ook niet goed waarom jij mij meent te moeten corrigeren want je bevestigt zélf grotendeels wat ik schreef.
  Wat de para’s betreft die werden vrijgesproken voor feiten die jaren eerder plaatsvonden, EN DIE NIET ONTKEND WERDEN maar wel geminimaliseerd, daar werd destijds en hoop aandacht aan besteed. Mét foto’s als bewijs. “Het was maar om te lachen/spelen”? Wie hebben we die typisch Belgische dooddoener nog horen gebruiken?
  Ook de Belgische “kwaliteitsmedia” sprongen destijds op het schandaal, maar je vind er vandaag nauwelijks iets over terug op het internet. En de censuur op het internet staat nog maar in de kinderschoenen!
  Alle getinte en gekleurde geschriften ten spijt kan niet ontkend worden dat miljoenen Congolezen het schrikbewind van de Belgische koning en zijn voornamelijk Franstalige collaborateurs niet overleefden. De jongen waarmee de para’s zich “uit verveling” amuseerden wist waarschijnlijk beter dan de “Belgen” hoe er onder LeopoldII met zijn voorvaderen “gespeeld” werd. Hij mocht blijven leven van zijn Belgische beulen, maar ik weet zeker dat de herinnering aan koning Leopold II in het collectieve geheugen van àlle nabestaanden bevestigd en versterkt werd. Wat vandaag staat te gebeuren bewijst dat ook koninklijke massamoordenaars niet voor eeuwig hun karma ontlopen. Niet alleen de nakomelingen van Vlaamse collaborateurs dragen nog steeds de gevolgen van de keuze van hun voorvaders. Ook de steun voor het Belgisch vorstenhuis kalft zienderogen af.

  • Boomer zegt:

   U hebt het steeds over collaboratie met Leopold II in Congo alsof hij de enige koning is geweest met een genocide op zijn palmares.
   Ik ken er nog tientallen andere, waarom moeten wij Vlamingen dan nu een boetekleed aantrekken?
   Wat militairen betreft, het zijn geen vredesduiven en uw voorbeeld in Congo verbleekt nogal serieus tegen de afslachting van onze para’s in Rwanda.
   Ook daarover gaat U bitter weinig terugvinden op internet en voor Mister Kagame wordt nog steeds de rode loper uitgerold.
   Hiermee wil ik U duidelijk maken dat de geschiedenis geschreven wordt zoals het in de kraam van machthebbers past.
   Vijgen na pasen om hierover te blijven doorbomen.

 25. Mady Vermeulen zegt:

  Paul Vanhoovels. Ik volg je voor een behoorlijk deel. Ik heb mijn lidkaart van de N-VA trouwens ook teruggestuurd. Toch moet mij het volgende van mijn hart. Voor zover ik mij herinner bevond het partijhoofdkwartier van de VU zich jàrenlang in Brussel. Antwerpen werd van 1944 tot 2012 onafgebroken bestuurd door de socialisten. (op de zes weken na dat een tsjeef voorwaarnemend burgemeester mocht spelen)

  • Vanhoovels Paul zegt:

   Inderdaad. Wat in België aan de koordjes trok was gevestigd in Brussel.
   Maar de echte collaborateurs die het voor het zeggen hebben woonden niet in Brussel.
   En waar ik woon; als stomme Vlaamse boer dan; blijft voor al wat Vlaams is een hoopje miserie over. De hele plaatselijke partij is afgeslacht; terecht of onterecht is mijn zaak niet; maar alles wat over blijft na zovele decennia inzet is een pover schepenambt.
   Men roeit verwoed tegen de golven op. Met primitieven.
   Onderwijl steken de Vlamingen zich weg en bewonderen het schaakspel van de traditionele partijen. De pionnen worden tijdelijk op de juiste plaats gezet en als de machtsgreep gelukt is verhuizen ze naar andere oorden. Dat is aan politiek doen.
   Moeten de Vlamingen weer opnieuw leren. Zij voelen zich verheven als hun leeuw als monument bovenop een heuvel staat in Waterloo. Zo zullen zij nooit slagen om te ontsnappen aan slavernij. In het beste geval elimineren ze zelfs hun eigen volk.
   En als een enkeling er in slaagt om omhoog te vallen; dank zij externe hulp; dan moet de hele bende hoera roepen omdat het hoogst bereikbare; een schepenambt; verwezenlijkt wordt na jaren werk. En dit terwijl de hele rest van de bende voor jaren op de schroothoop ligt.
   Dat is het resultaat van het politieke schaakspel van de tegenstanders.
   Vlamingen? Nee een horde die verdwalen en zich sterk voelen omdat ze gewapend zijn met knotsen en bijlen. Maar zonder leiding of strategie.
   En dan nog blij zijn op de koop toe als sommigen van hun volk wordt afgemaakt.
   Weer een concurrent minder. Niet de nationale leiding speelt stratego maar ze lossen het plaatselijk zelf wel op. We hebben plaatselijk kampioenen genoeg om schaak te spelen. Juicht Vlamingen!. Juich! We veroveren wel de wereld maar plaatselijk wensen we zelfs voetbal zonder ploeg te spelen. Iets wat ik reeds jaren terug heb vastgesteld en er voor mezelf de passende conclusies heb uit getrokken. Heibel maken en mekaar messen in de rug steken wordt ook opgemerkt door de kiezers. Maar onze Vlamingen willen of moeten dat niet zien. Er bij zijn primeert. De korstjes van de tafel mee snabbelen. Niet het nadenken. Feitelijk heb ik destijds de juiste beslissing genomen.
   Ik heb er mijn kostbare tijd niet meer aan verspild. Op negatieve manier aan politiek doen zal nooit positieve resultaten brengen.

 26. Christel zegt:

  Dat JS met zijn gekende allergie voor politieke correctheid nota bene informatie uit een boek van Bambi Ceuppens haalt, doet bij mij enigszins wenkbrauwen fronsen. Dé Bambi Ceuppens, die iedere bezoeker aan het Africa museum aanmaant om niet meer het woord ‘slaaf’, ‘jungle’ of ‘hut’ te gebruiken vanwege te stigmatiserend. Ze heeft ook ooit een analyse over het Vlaams Blok (2004) geschreven en hun ideaalbeeld over hoe Vlaanderen eruit zou moeten zien.
  Haar besluit: “De kloof die politiek en burgers moeten overbruggen is bovenal de kloof tussen mythe en realiteit. Vlamingen nodigen we in een snel veranderende wereld uit om te ontwaken uit de droom van een bicultureel België dat onderdak biedt aan Vlaanderen en Wallonië als homogene, monoculturele regio’s. De Vlaamse ontvoogding lijkt ons meer gediend van de wil om de interculturele realiteit onder ogen te zien dan van nieuwe magische formules waarmee ze meent de mondialisering te kunnen bezweren.”
  https://www.sampol.be/2004/09/het-vlaams-blok-als-mysterie-wetenschappelijke-en-politieke-uitwegen
  Ik vraag me dan ook af hoe in deze rumoerige tijden de kloof tussen de hardcore Vlamingen en de politiek correcte multiculturo’s nog te dichten is… a mission impossibe.

  • Anoniem zegt:

   daar ben ik het nu eens mee eens; met uw besluit.
   is het dan niet beter ieder zijn eigen weg te laten gaan.
   ook Wallonië, dat aan het links-radicaliseren is, mag doen wat het wil; maar dan wel met eigen middelen.
   daar wringt het schoentje, anderen moeten hun utopie betalen.
   is een scheiding dan niet beter?
   die zit er trouwens in de USA ook aan te komen

  • Mady Vermeulen zegt:

   Christel, Jules Destrée liet de koning meer dan een eeuw geleden al weten dat er geen probleem was van “hardcore Vlamingen” versus politiek correcte multiculturo’s, maar dat er geen Belgen waren. Er waren alleen Vlamingen en Walen, en die hadden niets gemeen met mekaar. De vrees die Destrée dreef was gebaseerd op een Vlaamse meerderheid waarvan een kind kon verwachten dat ze niet eeuwig de dominantie van de Franstalige minderheid zou ondergaan. Noch de grendels, noch de pariteits-en vetorechten, noch de staatshervormingen hebben daar iets aan veranderd. Integendeel! De reden is simpel. Alle hervormingen hadden als belangrijkste oogmerk: de suprematie van de Belgische francofonie bestendigen.
   Sinds 2010, toen de N-VA na 541dagen regeringsvormen uitgerangeerd werd, wordt steeds duidelijker dat dit nog maar het begin was van méér woelige tijden. We weten intussen toch wat de uitsluiting en discriminatie van de underdog voor gevolgen heeft?
   De N-VA behaalde 34% van de stemmen in 2014, en liet zich beduvelen door Michel die een appeltje te schillen had met Di Rupo. Zes jaar later woedt de storm tussen de MR en de PS heviger dan ooit.
   De VLD stond, bij monde van Patrick Dewael(What’s in an name…) meteen na de verkiezingen al klaar om een federale regering te vormen zonder meerderheid….van de Vlaamse meerderheid. De “Vlamingen” stellen zich nochtans allang tevreden met een regering die PARITAIR is samengesteld. En zelfs dat klopt niet want de N-VA behaalde bijna dubbel zoveel stemmen als de PS, en toch schreeuwt Magnette van de daken dat zijn partij niet incontournable is en de N-VA wel. Dan zwijgen we nog zedig over de18% Vlamingen wiens stem zonder meer in de vuilbak wordt gekieperd omdat het “foute” stemmen zijn.
   Volgens Karel De Gucht zijn de Vlamingen de grote schuldigen aan de politieke blokkering. Er stemden namelijk meer Vlamingen voor de twee Vlaams-nationalistische partijen dan voor de drie “grote” traditionele partijen samen. De vermaledijde separatisten behaalden meer dan 40%van de stemmen in Vlaanderen!
   Ik heb nog geen letter opgevangen over de mogelijke oorzaak van deze politieke aardverschuiving. Er moet en zal een federale regering komen die België uit het slop trekt want nieuwe verkiezingen lossen niets op. INTEGENDEEL. De separatisten zouden wel eens een absolute meerderheid kunnen behalen. Volgens de peilingen hébben ze al in zetels. En het kan nog erger want het VB haalt altijd meer stemmen dan in de peilingen. Wat gaat de N-VA dan doen? Voor geslagen hond spelen in een regering van belgicistische looserspartijtjes?
   Welke onnozelaar gelooft nog dat België NIET voor de bijl zal gaan? Eender met welke partijen de volgende federale regering zal gevormd worden?
   Er werd gedramatiseerd omdat de Belgische schuld met 12 miljard gestegen was. Dat zijn intussen al 50 miljard. En daar zal het niet bij blijven. Jullie mogen één keer raden op wiens schouders het overgrote deel van de Belgische schuldenlast zal gelegd worden. DAT is wat de Vlaamse ezels, “als alles goed gaat”, tot 2024 te wachten staat. Ik ben benieuwd hoeveel Vlamingen de volgende aanslag op hun portemonnee zomaar zullen slikken.

  • Christel zegt:

   Euh, zover ging ik niet. Je zou het eens moeten zien, hoeveel mensen van hier meedeinen op de BLM- golf. Ik zette de reacties van zwarte vrouwen, die niet achter de BLM-beweging staan (Candace Owens, Assita Kanko, Nestride Yumga) op mijn facebook-pagina. Ofwel zwegen ze als vermoord ofwel kreeg ik tegenreacties dat ik naar het 13th op Netflix moest kijken. Doordat de BLM-aanhangers het geweldprobleem van de VS naar hier brachten, krijgen we nu ineens oplaaiende conflicten, neergehaalde en bekladde beelden, rellen en plunderingen, geweld tegen de politie (o ironie, de omgekeerde wereld). Ook de beelden van Churchill (‘was a racist’), Gandhi en het memoriaal van de twee wereldoorlogen (‘Fuck white people’) moesten eraan geloven.
   Daarmee bedoelde ik de groeiende kloof tussen de ‘hardcore Vlamingen’ en de poco’s hier in Vlaanderen. Ik vrees dat er een burgeroorlog zal uitbreken en het zal niet alleen België zijn die voor de bijl zal gaan, maar heel het Europese continent.

   • Anoniem zegt:

    ‘Ik vrees dat er een burgeroorlog zal uitbreken en het zal niet alleen België zijn die voor de bijl zal gaan, maar heel het Europese continent.’

    misschien moet het maar, zo kunnen we niet verder

   • Ines zegt:

    @Christel: de Netflixserie die je moet gezien hebben om een beetje inzicht te hebben in het Amerikaanse racismeprobleem is het autobiografische ‘When they see us’ , de jongens op wie de personages gebaseerd zijn leven nog steeds. Elk van hen heeft een groot deel van hun jeugd en adolescentie onschuldig in de cel gezeten. Het is van Ava Duvernay, ‘ die ook 13th’ regisseerde. De serie heeft vorig jaar een ware schokgolf veroorzaakt wereldwijd, de racistische officier van justitie Elizabeth Lederer werd na de serie onder grote druk alsnog ontslagen door de universiteit waar zij doceerde. Sommige series op Netflix kunnen echt wel heftige dingen in gang zetten. Men onderschat vaak de impact van televisie en vooral die van de online streamingsdiensten op generatie z. Ik ben er van overtuigd dat de impact van ‘When they see us’ voor de BLM beweging een katalysator vormde vergelijkbaar met de protestliederen van Bob Dylan voor de Flower power beweging.

   • fuckfakenews zegt:

    aah, Netflix, waar de Obama’s kind aan huis zijn en generatie Zot

    De nieuwe Netflixfilm ‘365 Days’ gaat uitgebreid over de tongen. Talloze seksscènes die balanceren op het randje van porno, het verheerlijken van misbruik en het Stockholm-syndroom: de prent van Poolse makelij wordt de opvolger van ‘Fifty Shades of Grey’ genoemd, maar doet z’n beroemde voorganger op veel vlakken verbleken.

    zo mooi en sociaal betrokken

   • Anoniem zegt:

    en zo tolerant

   • Eric zegt:

    Wanneer eens een Netflix-serie over de Barbarijse slavenhandel, of over de massamisdaden van Boko Haram, of over tribalisme (= racisme als culturele traditie), of over het seksistisch racisme bij Britse Pakistanen tegenover blanke vrouwen dat leidde tot het grooming gangschandaal waarover nog steeds in de West-Europese pocopers zedig gezwegen wordt? Heb je op die vragen een antwoord, Ines? U laat zich tot propagandiste van een meute zwarte fascisten maken die beweren dat iedereen racistisch kan zijn behalve zijzelf. Voelt u zich nog goed in uw vel? Sleep on it.

   • Eric zegt:

    Ha, ha volgens streamingplatform HBO Max zou zelfs de melige filmklassieker “Gone with the wind” racistisch zijn. Hij wordt daarom geschrapt. Wie had ooit durven denken dat Clark Gable en Vivien Leigh racisten – en dus subversievelingen – waren. Van Sinterklaas wist ik het onderhand, maar die twee?? Nee, écht !!!

   • fuckfakenews zegt:

    George Floyd, santo subito
    de zonden van de zwangere vrouwen bedreiger, drugscrimineel zijn hem vergeven
    hij had een moeilijke jeugd
    maar jij, blanke racist, hebt vies gekeken naar een onschuldige zwarte man,
    althans, zo voelde dat aan, als een micro-agressie
    ik eis minstens tien jaar cel, duizend knievallen, een boete van 100000 eur en een levenslang beroeps- en spreekverbod. en dan ben ik nog mild.
    ik wil alleen gelijkheid en rechtvaardigheid

   • Anoniem zegt:
   • Christel zegt:

    @Ines, ik heb het verhaal van de serie “When they see us” op Wikipedia gelezen. Schrijnend dat die vijf jongens werden opgesloten voor iets die ze niet gedaan hebben. Terecht dat de gewezen officier van justitie, die hen in de gevangenis deed belanden, uiteindelijk – onder druk- ontslag heeft gekregen.
    Maar wat er nu wereldwijd gebeurt na de dood van George Floyd, gaat wel een brug te ver. Het lijkt wel dat we terug naar de middeleeuwse periode met inquisitie gekatapulteerd worden : de beeldenstorm, filmcensuur op streamingdiensten (Gone with the wind, Little Britain, Cops.)… straks ook nog ‘entartete’ kunsttentoonstellingen (met Olympia van Manet bijvoorbeeld ) en boekenverbranding zoals toen bij de nazi’s?
    Is dat wat de z-generatie wil bereiken? De Westerse/ blanke geschiedenis en al wat niet in hun wereldje past verbranden of schrappen, safe spaces voor ‘slachtoffers’ creëren, onwelgevallige meningen bannen, ‘white privileges’ verzinnen om mensen een schuldgevoel aan te praten. Dat riekt naar het nieuwe fascisme.
    James Ensor zou daar wel raad mee weten :
    http://jamesensor.vlaamsekunstcollectie.be/nl/collectie/doctrinaire-voeding

   • Eric zegt:

    Christel: het is nog veel erger dan dat. Wat men wil is dat het gezag in de burgerlijke maatschappij volledig ondermijnd en vernietigd wordt. Na de huidige, door de pers veroorzaakte massa-hysterie over de dood van één crimineel in Amerika zal je nog weinig politie-agenten vinden die willen overgaan tot de arrestatie van zwarte criminelen. Ergo: als zwarte krijg je voortaan een vrijgeleide om te doen en te laten wat je wil. Het bewerkstelligen van een permanente toestand van straffeloosheid is het ultieme doel van terreurbewegingen als BLM, Antifa e.d. Waarom denkt u dat al deze ‘betogers’ zich richten tegen de politie, en niet bijvoorbeeld tegen Boko Haram dat deze week nog een gans dorp in Nigeria uitmoordde? Het is onmiskenbaar: men wil de politie(k) psychologisch verzwakken, zodat de straten vrijplaatsen voor stadsbendes worden en op termijn de islam als stabiliserende factor geïnstalleerd kan worden. In the long run is dat het doel;
    Volgens de historicus David Engels, een Hegeliaan, komt een milde vorm van dictatuur er sowieso aan. Wil men in het westen het socio-economisch klimaat leefbaar houden, dan is dat onvermijdelijk. Een parallel van deze situatie vindt hij in de overgang van de Romeinse Republiek naar het Keizerrijk van Augustus. Aan alle noodzakelijke voorwaarden die die politieke overgang rechtvaardigden is ook nu voldaan.

  • Christel zegt:

   Ze willen duidelijk de westerse cultuur kapot en het nieuwe fascisme van een pococratie installeren. Ook de beroemde ‘Fawlty towers’ van John Cleese moet onder de guillotine. Te zot om waar te zijn. Als we al niet meer mogen lachen.
   https://www.hln.be/showbizz/tv/don-t-mention-the-war-bbc-haalt-beroemde-aflevering-fawlty-towers-offline~a4099ec0/

   • Anoniem zegt:

    zin voor humor veronderstelt een minimum aan relativeringsvermogen
    dat ontbreekt volledig bij zuur links van het grote gelijk

 27. Mady Vermeulen zegt:

  Nog even reageren op Anoniem om 10:26.

  Leopold II was een blanke man en, net als Hitler, afkomstig van Oostenrijk. Hij startte zijn koninklijke slavenbusiness als Belgische vorst toen andere “blanken” er een eind aan begonnen te breien. Vergeet even niet dat dezelfde blanken die de slavenhandel afschaften, er eveneens verantwoordelijk voor waren. Dat Leopold II niet op de eerste rij stond om ermee op te houden, en België evenmin. Na de dood van Leopold II ging België er nog ruim een halve eeuw mee door. Tot het welletjes was voor de Congolezen en ze “hun blanke beschavers” met geweld terug naar het beschaafde België joegen.

  Dat de Arabische slavenhandel veel groter en erger was dan de beestigheden onder LeopoldII verandert geen lor aan het feit dat de Belgische koning tussen de drie en tien miljoen Congolezen op uiterst wreedaardige wijze over de kling joeg. Vergeet ook niet dat Congolezen op de Wereldtentoonstelling in 1958 nog als beesten werden tentoongesteld. Leopold II was toen al een halve eeuw te pijp uit.

  Wat de moorden op de blanke boeren in Zuid-Afrika betreft. Dat is toch dat land dat geschiedenis schreef met racisme, discriminatie en uitsluiting van de autochtone bevolking via een schandelijk apartheidsregime?
  Was dat uit respect van de blanke overheerser voor de autochtone bevolking?

  In de VS speelde zich een gelijkaardig scenario af.
  Als ik dit rijtje afloop krijg ik sterk de indruk dat de “blanken” heel wat meer haat kan verweten worden dan de volkeren die zich uiteindelijk tegen hun overheersers keerden.

  Ik herinner mij de westernfilms nog waarmee we als kind geïndoctrineerd werden op zondag om 14 uur in de Belgische cinemazalen. Het waren steevast de Indianen die als een wreedaardig en oorlogszuchtig volkske werden voorgesteld. Gelukkig (voor mij toch) leerde in hetzelfde tijdsbestek de jeugdboeken van Jan Nowee kennen. Hij was een Nederlandse onderwijzer. Hij stierf in 1958, het jaar van de Belgische wereldtentoonstelling. Paul, zijn zoon, maakte het 20ste deel van “Arendsoog en witte Veder” af en voegde daar nog 43 delen aan toe.
  “Winnetou en Old Shatterhand” situeert zich eveneens in het Wilde Westen, vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog. Terwijl beide schrijvers christelijk geïnspireerd waren gebruikte Leopold II de Vlaamse missionarissen om zijn geldzucht en machtsdrang te bevredigen.

  • Anoniem zegt:

   ik ga geen boete doen voor zaken waar ik in de verste verte niets mee te maken heb.
   dat ze dan het koninklijk paleis platbranden; who cares?
   wat hebben (ook zwarte) winkeliers te malen met de ‘grieven’ van door Soros gefinancierde neo-Marxisten?
   het om de zoveel maanden opwarmen van het racismeverhaal is er enkel om haat en verdeeldheid te zaaien; ‘revolutie’ te ontketenen, en compensaties af te troggelen die steevast bij corrupte mensen en organisaties terechtkomen.

  • Boomer zegt:

   Mevrouw Vermeulen, U sleurt er de hele wereldgeschiedenis bij om uw gram jegens Leopold II te ventileren.
   Maar het ontbreekt U duidelijk aan onderlegde kennis wat Afrikaanse kolonies betreft.
   Ik zou U enkele dagen in een goed gedocumenteerde bibliotheek willen aanraden want wat U argumenteert is zo eenzijdig dat het een regelrechte kaakslag is voor duizende blanken die met hart en ziel gewerkt hebben aan de opbouw van dit continent van eeuwig verval.
   Praat en schrijf niet zo hatelijk over dergelijke zaken om racisme te duiden want U zit er grandioos naast wegens totaal gebrek aan kennis en ervaring hierin.

 28. Mady Vermeulen zegt:

  Bedankt voor de terechtwijzing Boomer. Om het met je eigen woorden te zeggen: de geschiedenis wordt geschreven zoals het in de kraam van de machthebbers past. De eerste machthebber die de geschiedenis voor duizend en één jaar schrijft moet nog geboren worden.
  FEIT blijft dat de Belgische geschiedenis zoals wij hem op school ingelepeld kregen één grote leugen is. Niet alleen over Leopold II en zijn misdaden tegen de menselijkheid.

  Veel plezier met de goed gedocumenteerde boeken. Ik kan je de boeken van Anne Morelli en Bruno Yaminne warm aanbevelen.

 29. Joseph Beubbels zegt:

  Zolang zullen we negers blijven of hooguit évolués…
  Er is ook nog de term mgungu, een woord uit de Bantoetalen gebruikt om iemand van Europese afstamming mee aan te duiden. Meestal vriendelijk bedoeld maar kan ook beledigend zijn en zou vaak worden geroepen door kinderen die ermee de aandacht van voorbijgangers willen trekken.
  Voor de verspreiding als standaardtaal van het ‘Lingála’ (de Bantoetaal in en rond Kinshasa) was de Vlaamse missionaris Égide de Bœck (°1875 in Oppuurs) nog verdienstelijk. “L’état avait fondé à Nouvel-Anvers en 1891 une colonie scolaire pour enfants délaissés Cette colonie fut supprimée en 1897. En 1901. Elle ressuscita avec le P. Jadoul comme directeur et le P. De Boeck comme sous- directeur. Ce fut un recommencement pénible. Mgr Van Ronslé y avait mis pourtant grand espoir: “organisée sur un pied nouveau, cette institution sera entièrement placée sous la direction des missionnaires et l’éducation de son personnel d’enfants destiné à former plus tard le cadre de sous-officiers de l’armée, leur est entièrement dévolue. Nous attendons, pour notre part les plus beaux résultats de la nouvelle œuvre que nous allons entreprendre. Les élèves y reçurent une éducation militaire; quelques-uns restèrent dans la région et ce furent les premiers catéchistes pour les nouvelles missions.” Le P. De Boeck, fils d’instituteur, se donna totalement à l’enseignement et y porta un intérêt tout spécial jusqu’à sa mort.” Zijn taalkundig werk was steeds middel tot doel, zeker wat de school betreft. Hij zorgde voor de vertaling van het Nieuwe Testament en voor een spraakkunst- en een woordenboek. De kritiek was daarbij lokale talen te hebben verdrongen. Het was echter onmogelijk om voor meer dan 200 van die talen schoolboeken te schrijven en ook werden die toen nog onderhouden via het godsdienstonderricht. “On l’a bien parfois proposé comme le ‘créateur’ du Lingala; cela n’est pas exact. Il a écouté les indigènes ; toujours il avait en poche un calepin de notes pour annoter un nouveau mot ou une nouvelle tournure.” Voor een aantal talen zorgde hij voor de nodige aangepaste leermiddelen zoals een catechismus in het Lingombe, Ebudja en Gbaka. De pater Scheutist (later vicaris van Lisala) zette zich in voor de verbetering van het onderwijs en voerde schoolinspecteurs in. Ook een werk in het Nederlands uit 1914 op zijn naam : “Eenige begrippen van lingala : met woordenlijst en gebruikelijke volzinnen.” Cultuurcentra in een aantal provincies werden naar hem vernoemd. Voor een samenvatting van de biografie van deze monseigneur (enkel in het Frans uitgebracht) : http://diocesedelisala.org/lisala/index.php/jeunesse/mouvements-des-jeunes/jeunes-du-renouveau-charismatique/item/293-mgr-egide-de-boeck

 30. Mady Vermeulen zegt:

  Ik onthou alvast deze woorden van een goed gedocumenteerde Afrika-kenner mét persoonlijke ervaring: Wat de baldadigheden van Leopold II betreft, de huidige situatie in Congo is er niet echt op verbeterd met de Chinezen aan het roer.
  Dit is de nieuwe colonialist en GEEN HAAR BETER DAN WIJ WAREN IN ONZE GLORIETIJD.

  En: IK HEB ZELF IN CONGO GEWERKT en WEET ALS GEEN ANDER ander wie daar nog steeds de plak zwaait, welke gigantische eigendommen NOOIT werden geplunderd, welke families en groepen NOOIT werden lastig gevallen, allemaal van Belgischer nobele afkomst!

  Zou Johan Sanctorum zijn lectuur ook gehaald hebben van allerlei getinte en gekleurde geschriften, het ene al wat grotesker dan het andere?

  • Boomer zegt:

   Mocht U, zoals ik, tot twee keer toe te midden van een burgeroorlog gezeten hebben waar je moet rennen voor je leven omdat een bende opgehitste en compleet stoned huurlingen zich uitleven op een burgerbevolking dan zou U gegarandeerd anders piepen hoor.
   Ik hoef echt geen boeken meer te lezen hierover, ik heb er nog nachtmerries over, zelfs na al die jaren.
   Wat mij het meeste stoort zijn mensen die honderduit meningen ventileren doch eigenlijk niet weten waar ze het over hebben.
   Meer ga ik er niet meer over schrijven want dat heeft toch geen zin, U wil steeds het laatste woord, wel ik gun het U.
   Adios en de wind vanachter.

 31. Mady Vermeulen zegt:

  Zelf heb ik Louis Michel over dit onderwerp al eerder vernoemd. De VRT heeft zich niet laten onder druk zetten door deze vertrouweling van het Belgische koningshuis om de omstreden BBC-documentaire over de “blanke koning, rood rubberen en zwarte dood” terug te trekken.

  Dat de Belgische koning Leopold II tussen 1885 en 1904 duchtig huishield in Congo is een HISTORISCH FEIT. Maar in België ligt dit verleden nog uiterst gevoelig. De discussie laait op nu de Vlaamse tv-zender VRT vanavond een BBC documentaire wil uitzenden waarin Leopold II als een egocentrische rover wordt afgeschilderd.
  Ook het koningshuis zelf heeft de VRT laten weten ‘bekommerd’ te zijn over de uitzending.

  Het kolonialiseren van Congo was een privé-onderneming van Leopold II. Hij betaalde de beroemde Britse ontdekkingsreiziger Henri Morton Stanley om het land te koloniseren, IN EEN PERIODE DAT HET KOLONIALISME IN DE REST VAN DE WERELD OP ZIJN RETOUR LIEP.

  Vinden degenen die de misdaden van Leopold proberen te minimaliseren “omdat de Arabieren en de Chinezen nog erger waren/zijn, dat deVRT in het rijtje thuishoort van allerlei getinte en gekleurde geschriften, het ene al wat grotesker dan het andere?

  Niets van wat ik schreef is gelogen of zelfs overdreven. Zelfs Mark Eyskens, minister van staat, heeft toegegeven dat Leopold II misdaden tegen de mensheid pleegde. Hij minimaliseerde dat door dekolonisatie in een tijdspanne te plaatsen waarin dit de gewone gang van zaken was voor de koloniserende landen. Wat dus ook een vette leugen is vermits het kolonialisme op zijn retour was toen Leopold II er aan begon.
  Ik snap wel dat de Vlamingen die er werkten liever naar de duizenden blanken verwijzen die met hart en ziel gewerkt hebben aan “de opbouw van dit continent van eeuwig verval”. Jammer genoeg is het hen niet gelukt. Het enige waarin de Belgische kolonisators perfect geslaagd zijn is dat alle Congolezen hun taal spreken. Op méér dan één manier.

 32. MadyVermeulen zegt:

  Boomer, dat jij twee keer in een burgeroorlog betrokken was en moest rennen voor je leven verandert geen lor aan het feit dat Leopold een door en door gemene, wreedaardige klootzak was! Dààr gaat dit onderwerp over. NIET over Belgische paracommando’s die gaan lopen ipv te doen waarvoor ze worden opgeleid. Die weten van tevoren wat hen te wachten kan staan bij de para’s. DAAR DOEN DE STOERE JONGENS HET VOOR! Mijn mening ter zake verandert niet omdat jij niet verder geraakt dan mij te verwijten dat ik niet weet waarover ik spreek! DE FEITEN zijn nu wat ze zijn. Punt aan de lijn.
  Prijs je gelukkig dat je je onvoorziene avontuur overleefde door te gaan lopen. Scharrel wat van je welverdiende “bibbergeld” bijeen en drink een pint op de gezondheid van je werkgevers.

  • Boomer zegt:

   Nog maar eens het bewijs van uw falende kennis van zaken.
   U lult er maar op los, beledigt en trekt verkeerde conclusies.
   Gelukkig voor ons is er nog een MEERDERHEID van mensen met gezond verstand in dit land die dergelijle hatelijke en opruiende taal uit de weg gaan.

   • Mady Vermeulen zegt:

    Mijn kennis faalt. Ik lul er op los. Ik trek verkeerde concluses, Ik beledig. Nog iets, Boomer?
    We mogen ons gelukkig prijzen dat Boomer tot de meerderheid behoort van de mensen met gezond verstand die geen hatelijke een opruiende taal gebruiken.

    Een goede raad, Boomer. Herlees nog eens wat JS schreef. Dat verschilt namelijk weinig van mijn zogenaamd beledigend en opruiend taalgebruik. Er bestaan massa’s geschiedkundige bewijzen van wat niet alleen ik met mijn falende kennis en verkeerd getrokken conclusies over jouw koninklijk idool schreef. MASSA’s.

    Ga eens bij pearl langs. Als je één bril koopt krijg je een tweede gratis. Zet je bril op en je oogkleppen af lees dan de samenvatting van wat er op 10 juni 2020 in de Belgische kwaliteitskranten geschreven ende gedrukt stond. Zelfs Marc Reynebeau ziet de bui hangen. De eerbewijzen aan jouw idool staan niet alleen ter discussie. Ze worden her en der van hun voetstuk gehaald.
    Gelukkig behoren al deze opruiers niet tot de meerderheid van mensen met gezond verstand waar jij jezelf toe rekent.

 33. MadyVermeulen zegt:

  Wat betreft racisme nog dit: Wat Leopold II in Congo uitspookte was miljoenen keren racistischer dan “Gone with the wind”, de filmklassieker die zopas door de Amerikaanse streamingdienst HBO werd verwijderd uit het aanbod wegens… racistisch.
  Het loopt de spuigaten uit met dat racismegedoe. Compleet gek zijn ze geworden. En ze worden nog elke dag zotter.
  De tijd is voorbij dat de Vlamingen de mond werd gesnoerd door voortdurend op de racistische nagel te kloppen. “VB-kiezers zijn hoe dan ook racisten”. “Wie kritiek heeft op de jaarlijkse overheveling van miljarden Vlaamse centen naar Franstalig België via de Belgische sociale zekerheid is een racist en een egoïst”. “Wie voor een onafhankelijk Vlaanderen opteert om van het Vlaamsvijandige België af te geraken is een racist, een fascist én een neo-nazi”.
  De véél te verdraagzame Vlamingen met schuldgevoelens opzadelen om ze in het Belgische gareel te kunnen houden is hopelijk uitgewerkt. Ik ben al veel langer zo ver.
  De vrije meningsuiting wordt elke dag een stukje ingekort met zogenaamd antiracistische ingrepen. Zelfs het kieshok wordt die vermaledijde racisten van Vlamingen nog ontzegd uit angst voor hun stilzwijgende verzet. Ik verwacht als volgende wanhoopspoging om de controle te heroveren de afschaffing van de opkomstdwang tegen 2024. We zullen zien wie zich die laatste mogelijkheid tot straffeloos verzet laat ontnemen. En wie niet.
  Leopold II is alleszins morsdood, en de tijd die zijn illustere nakomeling nog heeft kort.

  • Anoniem zegt:

   ik ben ook al lang zo ver.

   • Anoniem zegt:

    mooie gif
    hij zet dat domme wicht netjes opzij
    gebeurt veel te weinig tegenwoordig

  • Boopmer zegt:

   Uw schrijfsels zijn al even racistisch als datgene U aan de kaak meent te mogen stellen.
   Mensen tegen elkaar opzetten, dat is het handelsmerk van uw partij

   • Anoniem zegt:

    goed gezegd Boomer, foei, foei, al die racisten
    wat jammer dat ze in de peilingen zo hoog scoren en dat ondanks dagelijkse zedenpreken
    zeer terecht dat u dit meent te moeten aankaarten

   • Boomer zegt:

    @ Anoniem: 24 of zelfs 25% is bij mijn weten nog steeds geen meerderheid.
    Ik respecteer ieders opinie maar de geschiedenis willen herschrijven en eenzijdig interpreteren lijkt me wel iets teveel, van beide kanten trouwens.
    Alles wordt tegenwoordig gepolariseerd tussen links en rechts, de agressie stijgt met de dag, zo komen we er nooit uit.
    Beeldenstormen zijn helaas ook een onderdeel van de geschiedenis, maar ze hebben toen niets opgeleverd, nu zullen ze ook niets opleveren, integendeel zelfs.
    Ik heb zelf van heel dichtbij meegemaakt hoe foute berichtgevingen en leugens verspreiden kunnen leiden tot opstanden en zelfs burgeroorlogen.
    Als de Afrikanen elkaars kop willen blijven inslaan, handjes en armen afhakken, dat ze dat dan ginder doen en ons gerust laten met hun zo gezegde racistische zever.
    Ze mogen blij zijn dat er ooit blanken naar hun continent zijn getrokken, niet enkel om te moorden en branden maar ook om beschaving te brengen, anders zaten ze nu nog bananen te vreten tussen hun boomstammen. (ben ik nu ook racist?)
    De hele wereldgeschiedenis is er een van beschaving versus barbarij, ik voel mij dus helemaal niet aangesproken met al dat gezeik van poco’s of rechtse praat.
    Als ze absoluut alle standbeelden van Leopold weg willen, wel breek dan ook de mooiste gebouwen af want hij is uiteindelijk de enige koning geweest die iets of wat cultureel erfgoed heeft nagelaten in dit land.
    Die lijst is lang, veel langer dan wat al de andere Saksen Coburgs samen ooit hebben gepresteerd.
    Breek alles af en plant bomen in de plaats, dan nog zal je gegarandeerd commentaren krijgen.
    Mijn grootvader zalig zegde dikwijls: ’t is de weelde die steekt…
    Mensen zijn met niks meer tevreden de dag van vandaag, over alles en nog wat moeten ze mekkeren anders is hun dag verloren.

   • Anoniem zegt:

    ik kan u daarin gedeeltelijk volgen maar de reden dat ik VB stem is niet omdat ik 100¨% akkoord ben maar bij gebrek aan beter en als tegengewicht tegen de eenheidsworst.
    wat we nu overal zien gebeuren is de zoveelste poging tot neo-Marxistische revolutie.
    communisme heeft nog nooit gewerkt en leidt alleen tot ellende en massamoorden.
    hun eisen en wereldbeeld zijn zo buitensporig en irrationeel dat uiteindelijk de meerderheid ze afwijst.
    aangezien ze de jeugd corrumperen via onderwijs en media lijkt het alsof ze heel sterk staan
    maar de symbolen die ze aanpakken, zoals standbeelden, zijn er om hun woede te koelen. vrij kinderachtig; in feite, die vernielzucht.
    al laten politici zich veel te snel voor de linkse waan van de dag –
    fetisj karretjes spannen.
    wat me hoopvol stemt is dat, ondanks een jaar vol groen-rode indoctrinatie via de media,
    de meeste mensen die partijen steeds minder lusten.
    je kan VB moeilijk verwijten geen verantwoordelijkheid te nemen als er een cordon bestaat.
    het aantal schandalen bij roden en blauwen is echter niet meer bij te houden.
    en cd§v? die zoeken naar de kluts die ze kwijt zijn.

 34. MadyVermeulen zegt:

  Ondertussen…
  Standbeeld Leopold II vlakbij paleis beklad.
  KU Leuven haalt buste Leopold II weg
  Kortrijk verandert de naam van de Leopold II-laan.
  In Ekeren werd het bekladde en verschroeide standbeeld van LeopoldII weggehaald “voor restauratie”. Het komt volgens de burgemeester mogelijk niet meer terug.
  Update vandaag om 11.45u. “Na 147 jaar werd het standbeeld van Leopold II gisteren DEFINITIEF weggehaald uit Ekeren. Een belangrijk moment dat ook de wereldpers niet is ontgaan. Onder meer The New York Times, The Guardian en Al Jazeera berichten erover.
  In Hasselt werd Leopold II al eerder in de verf gezet. Het Hasseltse stadsbestuur wist zich geen raad met het koloniaal monument ter ere van de koning op het Kolonel Dusartplein omdat het een regime vereert dat vele Congolese doden op zijn geweten heeft. De oplossing bestond er in om een bord met ‘neutrale” uitleg te plaatsen bij het monument.
  In Oostende werd in 2016 een nieuw infobord geplaatst bij het ruiterstandbeeld van Leopold II. Het standbeeld is omstreden door het koloniale verleden van de vorst en was al meermaals het doelwit van activisten. Links van Leopold II is een groep Congolezen afgebeeld die de koning bedankt “voor de bevrijding van de slavernij onder de Arabieren”. Wat een klucht!
  In 2004 kwam het standbeeld in het nieuws nadat de actiegroep “De Stoeten Ostendenoare” een hand had afgezaagd van een van de afgebeelde Congolezen. De hand is nog steeds zoek.
  Bart Tommelein is niet van plan om het standbeeld van Leopold II te slopen. Daarmee reageerde de “liberaal” op een petitie die meer dan 6000 keer werd ondertekend.
  Pascal Smet is bereid om de standbeelden van LeopoldII in Brussel weg te halen. Hij gaat de Brusselse regering voorstellen om een werkgroep op te richten. Dat belooft….
  Een petitie gericht aan de Unief van Leuven luidt als volgt: ‘Het beleid van Leopold II was een schrikbewind, gekenmerkt door dwangarbeid en repressie’. Rector Luc Sels volgt de critici. ‘Weinigen zullen deze conclusie grondig betwisten, al voegen sommigen er relativerend aan toe dat de kolonisering ook ‘veel goeds’ heeft voortgebracht. Passons.’
  Sels merkt op dat in de tijd van Leopold II de wandaden al benoemd en veroordeeld werden. ‘De machthebbers van toen – niet alleen de koning, maar alle begunstigden van de exploitatie – zondigden niet in onwetendheid en zijn nooit ernstig ter verantwoording geroepen’, hekelt hij. LAP! Er volgt een sneer naar het koningshuis.
  De website van het koningshuis maakt louter melding van de verdiensten van het koninklijk beleid in Congo, maar wijst ook naar de ‘wantoestanden’. Met andere woorden: de verdiensten zijn toe te schrijven aan de koning, maar het wordt in het midden gelaten of hij verantwoordelijkheid draagt voor de wantoestanden. Tssss……
  Zelfs in Mons – de thuisstad van PS-kopstuk Elio Di Rupo en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez – heeft de universiteit beslist een beeld van Leopold II uit een van de faculteiten weg te halen. Dat gebeurde na een petitie op de Facebook-pagina van de UMons.
  Gent haalt de buste van Leopold II in het Gentse Zuidpark nog niet weg. Ze wacht op een advies van de werkgroep dekolonisering, die al maanden aan het werk is, zegt groene schepen Tine Heyse. Labbekakken!
  De buste van Leopold II in het Gentse Zuidpark werd vorige week eens te meer besmeurd. Over het hoofd werd een doek gehangen met de boodschap ‘I can’t breathe’. Vlaams-nationalistische racisten zullen allicht niet de daders zijn.
  Arme koning. Het racismevirus heeft hem geveld. Of hoe zelfs een ooit oppermachtige Seksen Coburger het slachtoffer wordt van een zotternij waarmee de Vlaamse separatisten in hun kot moeten worden gehouden.

  De maffe Vlamingen kunnen een pijltje zuigen aan de pit en het doorzettingsvermogen van het Congolese slavenvolk van Leopold II. Congo viert op het einde van deze maand 60 jaar onafhankelijkheid. Zijn standbeelden in België gaan, één na één, op de schop.
  En België? Dat steunt de zoveelste Congolese dictator.

  • Boomer zegt:

   @ Madame je sais tout: hoeveel doden zijn er al gevallen op die 60 jaar onafhankelijkheid van dat arme slavenvolk?
   Gelukkig hebben ze ginder geen bevolkingsregisters want het aantal zou menig vurig aanhanger van hun bevrijding nogal bleek doen uitslaan om niet te zeggen vuurrood van schaamte.

   • Mady Vermeulen zegt:

    Je bedoelt dat de Congolezen beter af waren al slaven van Leopold II dan als vrije mensen in hun eigen land? Wat het bevolkingsregister betreft, dat bestond er evenmin in Congo Vrijstaat. De eerste volkstelling in Congo gebeurde in 1924. België had toen al 15 jaar de touwtjes in handen. De telling leverde een bevolking van 10 miljoen op. De helft van de bevolking die er was voor Leopold II het er voor het zeggen kreeg. Om de 10 miljoen slachtoffers van Leopold II op een rij te kunnen leggen, op één meter van elkaar, heb je 10.000 km nodig. Dat kom je lang niet toe met twee keer de afstand van Brussel naar Parijs, Bordeaux, San Sebastian, Madrid, Màlaga, EN TERUG.
    Waren het er “maar” drie miljoen? Dan nog heb je dezelfde afstand, enkele reis, nodig plus 700 km in Marokko om elke meter van dat traject een Congolees te kunnen leggen die het regime van Leopold II niet overleefde. Dàt is pas om zich dood voor te schamen!

  • Greta zegt:

   @ Ines,
   Symbolisch…dit herinnerde me aan “read my pins” van Madeline Kahn.

   De boodschappen die enkel onder kenners begrepen worden.
   Trump heeft toch de woorden ” met chloor spoelen” uitgesproken wat hilariteit wereldwijd uitgelokt heeft. Maar dit gaat helemaal niet over corona, maar een specifieke boodschap aan Europa Bart Staes enkele jaren terug en Eurpese voedselveiligheid dit gaat over de chloorkippen en helemaal niet over corona behandeling.
   Heel die affaire met die Peruaanse kat daar is ook een reukje aan als voedselveiligheid er aan te pas komt.
   In tegenstelling met corona is rabiës zonder pardon dodelijk als je het krijgt en natuurbeheerders hebben jaren nodig gehad om rabiës hier uit te bannen.
   Waarom komt voedselgezondheid hier aan te pas als het dan eerder volksgezondheid zou moeten zijn. Welke dubbele rol speelt Michel van Gaia hierin, die normaal het welzijn van dieren voor ogen heeft? Of dit heeft helemaal niks met België te maken maar enkel met Peru?

 35. MadyVermeulen zegt:

  Anoniem, we zijn idd een resem vrouwelijke politici rijk die beter allang opzij waren geschoven. Maggie De Blok bijvoorbeeld. Gelukkig bestaan er ook vrouwen die in staat zijn om zonder veel moeite stoere knapen te vloeren.

  • Anoniem zegt:

   man of vrouw, maakt me niet uit, als het maar geen hypocriete slapdrollen zijn.

 36. Mady Vermeulen zegt:

  Update in de Standaard gisteravond laat
  10 juni 2020 om 22:31 uur door Marc Reynebeau

  “Dat instellingen als de Bergense en Leuvense universiteit het voortouw nemen en komaf maken met beelden die koning Leopold II eer bewijzen, kan leiden tot een dijkbreuk”.

  En wéér staat het Vlaamse heir der culturele en politieke elite alles behalve pal uit vrees voor het Belgische brandijzer waarmee ze het stempel van racist krijgen als ze van Vlaemsche teut durven maken. Reynebeau, De Schaepdrijver en co hoeven daar niet voor te vrezen. Die vatten de Vlaamse koe onbevreesd met de horens en brandmerken haar met de behendigheid van Amerikaanse cowboys. Ik zal dus ongeduldig moeten wachten op de zoveelste dijkbreuk in dit vanaf het eerste uur van zijn bestaan Vlaamsvijandige koningdom.
  Een normaal mens zou denken dat een klein half miljard aan dotaties plus de kosten van onderhoud aan het uitgebreide koninklijke patrimonium, en daar bovenop een aderlating van16 miljard per jaar aan het favoriete volkske van de Saken Coburgers de Vlaamse underdog enige vorm van erkentelijkheid verschaft, maar niets is minder waar. Ondank is s’werelds loon.
  De eerstvolgende nachten zal het Belgische vvorstenhuis misschien wat moeilijker de slaap der rechtvaardigen kunnen vatten, maar overmorgen staan de Vlaamse kwaliteitsmedia en hun journaille weer even bereidwillig klaar om de toekomstige Belgische koningin in de picture te zetten. Het wordt de hoogste tijd dat de Leopold II hype plaats maakt voor Betje van Brussel, en dat we er nog eens vier op een rij krijgen anders is het misschien te laat.

  • Greta zegt:

   Als er iemand sorry dient te zeggen is het de echte rechtstreekse afstammelingen van Leopold II , die van zijn dochter Clementine de Bonaparte’s de Franse kant dus. De republikeinen bij uitstek die zich tot keizer kroonde notabene. Leopold II was dan inderdaad niet de koning voor de Vlamingen, Albert I wel ,de echte overgrootvader van Filip als dat geen onderhandelingen voor Vlamingen zijn. Dus haal die beelden dan maar weg , straatnamen mijn part, maar dan zetten we ook geen voet in een Congo museum waar zonder hem dit geen bestaansreden heeft.
   De oorspronkelijke bewoners van Congo waren trouwens de pygmeeën die naar het zuiden verdreven werden door de nieuwe overheersers alvorens er blanken kwamen.
   Geen enkele huidige Congolees lijkt me van de pygmeeën af te stammen.
   Was het ook niet zo dat op die wereldtentoonstelling in 1958 de zwarten die als curiositeit tentoongesteld werden pygmeeën waren? Die curiosia was trouwens geen racisme want was ook gebruikelijk op kermissen met dwergen, reuzen of mensen die andere merkwaardige uiterlijke afwijkingen hadden dus niet specifiek op huidskleur gericht.

   Afrikaans museum in Nijmegen daar krijg je pas verschillende smaken en culturen van Afrika te zien en een ruimere Afrikaanse cultuur verrijking.

   Kan de vooruitziende Huts zijn jubileumkasteel niet rond Brussel bouwen iedereen opgesloten niet Carcassonne maar Krakasonne. Ondertussen via Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen de kanalen richting Noordzee en Parijs rondom Brussel uitbouwen. Coucke zit er al en laat ze daar in Brussel maar zitten in hun circus.

  • Boomer zegt:

   Met zo’n fertiele verbeelding zou U scenarioschrijfster in Hollywood moeten worden.
   Het figuur van Leopold II ligt U blijkbaar zo zwaar op uw maag dat U er elke dag gal van kotst.
   Als de standbeelden moeten afgebroken worden, breek dan ook ineens de helft van de historische gebouwen af in dit land, want hij heeft ze wel bekostigt.
   Wat uw bewering over de bevolking in Congo betreft, ook daar slaat U de bal er compleet naast want zowat de helft van de bevolking in Afrika is geeneens geregistreerd.
   Alle cijfers zijn bij benadering en van uw 10 miljoen zogezegd verdwenen Congolezen is nooit enig bewijs geleverd.
   Maar de genocides sedert de onafhankelijkheid liggen wel vast op beeld voor wie zich de moeite doet om ze te bekijken en te analyseren.
   Helaas doet niemand zich echt de moeite om dit te doen want het zou de bevriende dictators van die prille democratieën in verlegenheid kunnen brengen natuurlijk.
   Moeten wij daarom een boetekleed aantrekken? Nooit, never!
   Ik denk er nog niet aan en tegen al die oproerkraaiers hier zeg ik “fuck off”, ga in uw eigen land van uw kl*ten maken en laat ons gerust.

   • Mady Vermeulen zegt:

    Boomer, wat mijn fertiele verbeeldeing betreft: er bestaan misschien beelden van de “genocide” die in Congo na de onafhankelijkheid geleegd werd, maar er bestaan eveneens beelden, harde bewijzen dus, van de wreedheden die gepleegd werden tijdens het bewind van Leopold II. Jij hebt daar duidelijk geen mee last van, noch een boodschap aan. Mij liggen uitbuiting, marteling en massamoord wél op de maag. Zowel op zwarten als op blanken. Zelfs een straatkat dooddoen die niet dood hoeft breekt mijn hart. Ik adopteer al heel mijn leven verwaarloosde en mishandelde honden en katten.

 37. Anoniem zegt:

  Koning Filip wilde een boeketje rozen kopen voor Mathilde, maar moest vaststellen dat hij geen geld bij had. Wat lief, nietwaar? Het doet een mens vergeten dat prins Filip zijn kersverse bruid niet de kus kon geven waar het laaiend enthousiaste Belgische volk vol verwachting naar uitkeek. Een koninklijk charmeoffensief gaat er nog altijd vlot in. Ja toch? Met de bereidwillige medewerking van de kwaliteitsmedia. Het is hard nodig in een tijd van zware beproevingen voor de geplaagde koninklijke familie.

  • Anoniem zegt:

   Al die poco partijen, die standbeelden van den baard omver duwen, zijn wel voor deze koninklijke schijnconstructie en nepfamilie.
   Begrijpe wie kan.

 38. Mady Vermeulen zegt:

  Greta, Lee heeft in de verste verte niets met de smeerlapperij van Leopold II te maken. Lee werd gevaccineerd voor hij, door overmacht, mee naar hier werd gebracht. Lee heeft antistoffen in zijn bloed, heeft de normale quarataineperiode doorlopen én is kerngezond. Bovendien komt er in Peru al 10 jaar geen hondsdolheid meer voor.
  Een piepjonge, arrogante truttebel die pas sinds februari dit jaar benoemd werd bij het FDVV wilde zich laten gelden. De rechter heeft anders beslist. Terecht! Gelukkig bestaan er nog mensen met hersens in hun kop en het hart op de juiste plaats.
  Ik noteer dat de federale minister voor voedselveiligheid die voor doodmaken opteerde een Waal is. Daar tegenover staat een Vlaamse minister die voor “leven” koos. Of hoe Vlamingen en Walen zelfs over het lot van een straatkatje lijnrecht tegenover elkaar staan.
  Leve Lee! Hoera voor zijn bazinnetje!

  • Boomer zegt:

   Ze heeft werkelijk op alles een antwoord.
   Ik zou het voorzitterschap van de N-VA ambiëren met zo’n uitgebreide feitenkennis, zelfs de vaderlandse geschiedenis gaat ze herschrijven.
   Bartje ruim alvast je voorzittersstoel, het nieuwe genie komt eraan.
   Of zal het Tommeke zijn die plaats moet ruimen? Toekomst zal het uitwijzen.
   Binnen 100 jaar zullen onze nazaten het lezen in de geschiedenisboeken, als die dan nog zullen bestaan tenminste want die materie wordt tegenwoordig om de haverklap aangepast en herschreven door wie het beter uitkomt.
   De mensen die het vanop de eerste rij hebben meegemaakt zijn namelijk “quantité négligeable” in hun betweterige ogen met een bril van bij Pearl optiek.
   Zielige schrijfsels waar ik mijn tijd niet meer ga aan besteden, ik heb beter te doen.
   Adieu madame soleil

   • Mady Vermeulen zegt:

    Adieu Boomer.
    Wat Bart en Tom te maken hebben met de misdaden tegen de menselijkheid gepleegd onder de verantwoordelijkheid van Leopold II is mij een raadsel. Die twee hebben even weinig deel gehad aan de misdaden van Leopold II als aan die van Hitler. Hun voorvaderen misschien wel, maar dat geldt ook voor koning Philippe.
    Laat je vooral goed gaan in ronddeprotdraaierij. Veel succes gewenst met je zoektocht naar excuustruzen voor een onmens die weleens dubbel zoveel Congolezen de dood heeft ingejaagd als Hitler Joden, en vergeet de neo-nazie’ s Bart en Tom niet de groeten te doen.

 39. Mady Vermeulen zegt:

  Correctie. FAVV = Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Het FAVV bestaat 20 jaar en behoort tot de bevoegdheid van de Belgische federale overheid.
  Voor zover ik weet worden er in België geen katten geconsumeerd.

  • Boomer zegt:

   Madame je sais tout heeft gesproken, het zij zo.
   Amen

   • dzjakkedzjakke zegt:

    Monsieur il sait mieux aussi. Rien à faire.

   • Jefke zegt:

    dzjakkedzjakke lijkt me al even intelligent.
    Ik zal maar zwijgen tegenover al die intelligentsia hier, zelfs de geschiedenis wordt herschreven.
    Arm Vlaanderen

 40. Mady Vermeulen zegt:

  Terwijl Prins Lorre het voor zijn wrede grootoom opneemt schrijft Marc Reynebeau in De Standaard o.a. het volgende;

  “Voor zo ver bekend, heeft Leopold, die overigens nooit één voet in Congo heeft gezet, nooit blijk gegeven van enige specifieke bekommernis over de lokale bevolking. Ze interesseerde hem niet. In zijn visie leek het land over een onbeperkte ‘voorraad’ inwoners te beschikken, een goed zoals rubber, hout of ivoor, dat hij bejegende met totale onverschilligheid. Die houding kan alleen als RACISTISCHE desinteresse en min­achting worden geïnterpreteerd.

  De koloniale wensdroom, die Leopold II al voor zijn troonsbestijging koesterde en waarvoor hij over de hele wereld op zoek ging naar territoria die nog ‘vrij’ waren, van de Filipijnen tot Jeruzalem, zou hij dan ook op ­eigen houtje realiseren.
  Dat werd de Congo Vrijstaat of de On­afhankelijke Congostaat (1885), waarvan ­Leopold de soeverein werd. Hij was toen dus koning van twee landen tegelijk – door daarmee in te stemmen hielden de Belgische politici de koning tevreden. Had hij zich, zeer tegen zijn zin, in België te houden aan de grondwet, in Congo had hij daar geen last van. (Take that!)

  De manier waarop Leopold te werk ging, stuitte al vrij vroeg op kritiek, te beginnen toen het scheepsagenten in de haven van Antwerpen begon op te vallen dat boten uit Congo volgeladen aankwamen, maar daar met lege ruimen weer naartoe vertrokken. Al in 1893 stuurde de apostolische prefect in Frans Congo het Vaticaan een belastend rapport over Leopolds ‘slavenstaat’ en de ‘uitroeiingsrazzia’s’ daar, maar Rome deed er niets mee, ook omdat de katholieke missies van Leopold alle ruimte kregen. Vanaf 1903 zwol de bezorgdheid aan, mee als ­gevolg van rapporten van diplomaten en (vooral protestante) missionarissen.

  Dat dit protest louter was geïnspireerd door kolonialistische afgunst in Groot-Brittannië of Frankrijk, klopt niet. Dat het hedendaagse protest tegen Leopold steunt op morele principes die vandaag wel gelden, maar toen, een goede eeuw geleden, niet, klopt al evenmin. Integendeel. Dat begreep de toenmalige Belgische politiek maar al te goed: Leopolds optreden in Congo bracht België in verlegenheid. Er was enige zachte dwang voor nodig, maar uiteindelijk nam België in 1908 de Vrijstaat over als een ‘gewone’ kolonie. De rubberhausse was toch voorbij en Leopold werd oud; hij zou een jaar later sterven. België besloot alle polemieken te vergeten en Leopold slechts te eren als die humanitair bevlogen zendeling van de beschaving die slechts het welzijn van de Congolezen en de bloei van België voor ogen had. Die mythe bleef heel lang overeind.”
  Tssssss…..

  Marc Reynebeau is belgicist. Hij veegt desondanks alle belgicistische prietpraat, excuustruzen en vergoelijkingen over Leopold II in één klap van tafel. Het hele internet barst trouwens ook van de “negatieve info” over het schandelijke bewind dat in Congo gevoerd werd, en waar de Belgische koning voor verantwoordelijk was. Geen wonder als men weet welk bloed er door zijn koninklijke aderen liep.
  De Belgische politieke elite liet deze dictator en nietsontziende massamoordenaar begaan. “Om hem tevreden, en in België in het gareel te kunnen houden. Het Heilige Vaticaan liet hem eveneens begaan omdat het zijn macht via Jezus Christus kon uitbreiden.
  Maar geen nood. Koning Philippe zal dat vieze varkentje uit het Belzieke verleden wel wassen waar hij zijn bloed mee deelt, de financiële vruchten van plukt, en de koninklijke macht door kreeg overgedragen.

  Madame je sais tout heeft gesproken.

  • Boomer zegt:

   Amen

  • Jefke zegt:

   Mevrouw, wat hebben wij anno 2020 hier meer of minder aan?
   Gaat U de hele geschiedenis herschrijven?
   Moet heel de wereld dan zijn geschiedenis herschrijven, behalve Afrika?
   Moeten alle historische monumenten en gebouwen afgebroken worden omdat het beter in de politieke correcte kraam past?
   Alle westerse landen hebben hun rijkdommen te danken aan overheersing, plundering en genocides gingen daar altijd mee gepaard.
   Gaat het al die koloniale landen zoveel beter sindsdien?

   • Mady Vermeulen zegt:

    Jefke, het is nergens voor nodig om de geschiedenis te herschrijven. Die is wat ze is. De waarheid zeggen ipv de leugens die wij van kindsbeen af kregen ingelepeld volstaat.

  • Roger Dumont zegt:

   Et alors? Et maintenant?
   Beeldenstorm, boekenverbranding, chaos, alle Saksen Coburgs naar de brandstapel?
   Burgeroorlog?

   • Anoniem zegt:

    nee, mediahype/ storm die overgaat wanneer de media een ander oud lijk opwarmen
    wat zal het zijn, altijd spannend?

  • Katalambula zegt:

   Marc Reynebeau, een lid van de Royal Greater Netherlands African Society, bij deze nu toch ‘partisan de l’école de culpabilisation en Europe’… Men moet toch dringend eens de hele historische context bekijken. Europa zat volop in de fase van de Tweede Industriële Revolutie. Dat bracht o.m. de overgang van een standen- naar een klassenmaatschappij mee. De adel had zijn positie zo goed mogelijk te verdedigen. Het is dan ook niet te verwonderen dat de Koloniale Conferentie van Berlijn een onderonsje van de Europese adel was, met veel graven en een markies, voorgezeten door de Duitse vorst Otto von Bismarck, voordien ook graaf (zie onderaan de namen op de tekening van de conferentie in Illustrierte Zeitung). Men weet toch wat die industrialisatie op het Europese continent allemaal teweegbracht? Zie de strijd voor algemeen stemrecht (met de oprichting van de eerste socialistische partij in België, verkozen in het parlement) en later een Italiaans anarchist die Leopold II wou vermoorden, o.m. om zes neergeschoten stakers in Leuven te wreken… Wie industrialisatie zegt, zegt grondstoffen. Die grondstoffen moesten ergens vandaan komen. Er was in Afrika geen arbeidersklasse gelijk hier en wie heeft men daar van opzichters of bazen naartoe gestuurd? Men kan het allemaal niet controleren want de archieven werden vernietigd. Er gebeuren vandaag in de industrie ook allerlei dingen die niet door de beugel kunnen. Hoe raakt men aan bepaalde kritische mineralen zoals indium of zeldzame aardmetalen zoals neodymium, bestemd voor de hightech-toepassingen? Die worden ook niet vanzelf gewonnen. Ligt men daar niet wakker van? Men moet een gegeven paard niet in de bek kijken! Zonder de westerse industrialisatie had de wereld er vandaag helemaal anders uitgezien en zou men er niet hebben moeten aan denken om op de blog hier te schrijven. Allemaal een beetje hypocriet dus! Wat onze politici betreft (diegenen onder hen die uit de bedrijfswereld komen, zouden beter moeten weten) : in plaats van uit te munten in politieke correctheid en toe te geven aan populistische emopolitiek zouden ze zich beter afvragen waar kan geïnvesteerd worden in een continent als Afrika, ermee rekening houdend dat er landen zijn waar corruptie is en tot op vandaag zelfs nog slavernij. In vergelijking daarmee is de koning zijn excuses laten aanbieden toch prietpraat? Iedereen In het westen (in de VS nog meer dan in Europa) leeft boven zijn stand – ook de groene yuppies met bakfietsen en elektrische voertuigen – wat zijn gevolgen heeft voor het voortbestaan van de rest van de wereld, ook in Afrika. Moet men zich daar niet voor excuseren? Van een innerlijke transitie op ecologisch vlak is hier nog niet veel in huis gekomen. Men blijft volharden in de boosheid en eigenzinnig de verkeerde weg opgaan. Af en toe is er wel een medemens waarvan je denkt : “Die heeft het beet! L’être contre l’avoir… Waar men in de zgn. ontwikkelingslanden tevreden is met een oude brommer (en daar dan ook nog veel plezier aan beleeft), moet men het hier altijd hoog in zijn bol hebben en heeft men nooit genoeg (wat voortdurend voor stress zorgt) en op de koop toe probeert men iedereen daarmee dan de loef af te steken. Het verhaal van de westerse industrialisering is dan ook nog niet volledig geschreven, zeker niet in het licht van de grondstoffenproblematiek, de milieuvervuiling en de klimaatopwarming. Ook zal moeten gedacht worden aan een Europees leger in de bufferzone tussen de Sahara en zwart Afrika, om er greep te krijgen op de geopolitieke situatie met militaire conflicten. Het is van daar dat het gevaar loert van de jihadisering (eind vorig jaar in Mali kwamen notabene dertien Franse militairen om toen hun helikopters tegen elkaar vlogen). Afrika is een demografische tijdbom, die in combinatie met verdere klimaatopwarming blijvend migratiestromen zal opleveren. Voor corona vreest men er ook het ergste…

   • Mady Vermeulen zegt:

    NIETS, ook geen historische context kan wreedheid, uitbuiting en moord op miljoenen onschuldige mensen goedpraten. Wat voor Hitler geldt, geldt ook voor LeopoldII.

   • Boomer zegt:

    Zeer goed gezegd en gezien, helaas zijn er zo weinigen die dit doorhebben en begrijpen.
    Kijken naar de toekomst en ophouden met zich te fixeren op het verleden zou al een eind in de goede richting zijn.
    Laat ons hopen.

 41. Roger Dumont zegt:

  Mevrouw Vermeulen, ik weet niet welke geschiedenisleraar U heeft gehad maar wat meneer Reynebeau schrijft weet ik al vijftig jaar.
  Niks nieuw onder de zon wat mij betreft en helemaal geen excuus om, zoals nu, hier de boel te komen kort en klein slaan in naam van BLM.
  Als dit geen georganiseerde opstanden zijn, wat is het dan wel volgens U?
  Wat hebben wij te maken met een doorgeslagen politieagent in de VS, die trouwens al vastzit voor moord, doch als aanleiding dient om zowat overal opstanden uit te lokken, massaal te plunderen, branden te stichten en vernielingen aan te richten?
  Zoals Anoniem perfect omschrijft: oude lijken opwarmen… pour la cause…
  Voor mij is dit onverdedigbaar!

  • Anoniem zegt:

   nieuwe docu over vrijheid van meningsuiting

  • Mady Vermeulen zegt:

   Wat Reynebeau schrijft weet iedereen die het weten wil. Feit blijft dat de geschiedenisleraren in de lagere en middelbare scholen de goedgelovige kindertjes in mijn tijd “onderwezen” wat er in de Belgische geschiedenisboeken stond. Daar bestaan harde bewijzen van. Ik weet alleszins nog heel goed wat ons werd wijsgemaakt in de katholieke scholen in dit verband. Dat was heel wat anders dan wat Reynebeau vandaag “toevallig” laat horen, maar waar op het internet al veel langer dan vandaag totaal andere berichten over worden verspreidt.

   Ik heb de zwarte Amerikaan die de aanleiding was voor zowel het wereldwijde protest als voor de oplaaiende controverse rond Leopold II niet één keer aan elkaar gelinkt. Noch roep ik op tot betogingen en vernielingen. Ik stel gewoon vast wat er te gebeuren staat. Waar Leopold II niet letterlijk van zijn voetstuk wordt gelicht, daar valt hij er figuurlijk van af. TERECHT! Het heeft veel te lang geduurd voor de politieke collaborateurs van deze moorddadige Belgische koning een poging deden om deze schande te erkennen en de leugens uit de Belgische geschiedenisboeken te bannen.

   De Lorre mag van mij gerust zijn ruiten ingooien, en zijn broer hoeft van mij niet publiekelijk af te brieven wat zijn politieke verantwoordelijken hem voorkauwen. Dat is niet meer dan schone schijn waarmee zij de lont uit het kruitvat hopen te kunnentrekken.
   De standbeelden ter ere van de eindelijk in onmin gevallen koninklijke bloedverwant van de huidige koning zouden best blijven staan. Er bestaan geen betere getuigenissen van anderhalve eeuw volgehouden leugens, bedrog, machtsmisbruik, hypocrisie en het vergoelijken van misdaden tegen de menselijkheid door de politieke verantwoordelijken dan standbeelden die op tijd en stond een likje rode verf krijgen.
   Kleine oorzaken hebben vaak grote gevolgen. Met Leopold II van België was het veel te lang net andersom. Met dank aan de geschiedenis-vervalsende collaborateurs van de machthebbers.

   • Roger Dumont zegt:

    Zoals ik al dacht, U heeft onderwijs gekregen bij de nonnen.
    Geen wonder dat die de verhaaltjes van de tante non en nonkel pater missionaris in de verf hebben gezet en de rest verzwegen, het was not done om hierover te spreken net als zoveel andere dingen die niet mochten van meneer pastoor.
    Ik heb meer geluk gehad, mijn leraar geschiedenis vertelde ons al dat de geschiedenis meestal geschreven wordt door overwinnaars en dat die hun eigen baldadigheden verzwijgen om het geheel nog mooier te maken.
    Hij leerde ons ook om de geschiedenis met een korreltje zout te interpreteren, spijtig dat U dit niet meegekregen hebt.
    Ik begrijp uw kwaadheid als U dit nu allemaal bekend geraakt.
    Ik heb ook niet gezegd dat U mensen ophitst, U hitst uzelf op dat is al erg genoeg.
    Iemand vroeg U hier of we dan alle gebouwen, erfenis van diezelfde koning, ook moeten vernielen.
    U gaf hierop geen antwoord, waarom eigenlijk?

 42. Anoniem zegt:

  Vandaag om 10:30 u

  Een tiental gemaskerde jongeren hebben afgelopen nacht een raid gehouden op standbeelden en straatnaamborden van Leopold II. Onder meer in Oudergem werd een standbeeld van Leopold II vernield. Op verschillende plaatsen werden straatnaamborden die verwijzen naar het koloniale verleden met verf beklad. Dat was onder meer het geval in Molenbeek.

  Molenbeek???

 43. Mady Vermeulen zegt:

  Roger Dumont, je geeft zélf toe dat de geschiedenis door de overwinnaars wordt geschreven. Hoe je het ook draait of keert, of goed probeert te praten, de Belgische geschiedenis is, zeker wat betreft Leopold II, was een dikke, vette leugen. Degenen die de opdracht gaven deze schoolboeken te schrijven wisten verduiveld goed dat ze de kinderen van jongsaf indoctrineerden met leugens. En ook waarom!

  Ik herinner mij geen andere dan katholieke scholen in die tijd. Dat jij een leraar had die zijn boekje te buiten ging is mooi meegenomen voor jou, maar FEIT BLIJFT dat de Belgische bevolking bewust belogen werd wat betreft de Belgische koloniale geschiedenis. Ik ben daar al veel langer dan vandaag achter, wees gerust, en ja, ik geef toe dat bewust belogen en bedrogen worden mijn bloed doet koken. En neen, IK WEIGER om ongeziene wreedheid, uitbuiting, massamoord, leugen, bedrog en indoctrinatie met een korreltje zout te nemen!
  Wat je vraag betreft, die héb ik beantwoord. Ik veronderstel dat het niet moeilijk is om te begrijpen dat, als de standbeelden mogen blijven staan, dat ook geldt voor de gebouwen waarmee jij de koloniale schande probeert te vergoelijken.

  • Roger Dumont zegt:

   Maar mevrouw ik probeer helemaal niets te “vergoelijken” ik probeer gewoon de zaken in hun context te plaatsen en vooral te laten.
   Als U het heeft over leugenachtige geschiedenisboekjes, ja dat klopt deels, doch niet enkel de onze.
   Ik heb toevallig de koloniale geschiedenis van Brazilië leren kennen, wel die is ook niet bepaald fraai te noemen, ze is vergelijkbaar met Congo.
   Maar eigenaardig genoeg hebben de verschillende culturen en rassen ginder daar wel mee leren leven en worden er geen verwijten heen en weer gemaakt na 100 jaar.
   We kunnen nog iets leren van die mensen.

   • Mady Vermeulen zegt:

    Door het voor te stellen dat in de Belgische geschiedenisboeken die op school werden onderwezen slechts “deels” leugenachtig was vergoelijk je opnieuw de leugens en het bedrog waarmee wij van jongsaf geïndoctrineerd werden. Dat andere landen ook een koloniaal verleden hebben is eveneens een (mislukte) poging tot vergoelijking.
    Voor het gemak vergeet je erbij te vertellen dat de kroonkolonie eigendom was de koning van België. Zijn wreedaardig en dodelijk bewind ging toen al wereldwijd over de tongen. En ook Belgisch Congo was geen periode van rozengeur en maneschijn!

    Dat “andere culturen” met hun koloniaal verleden hebben leren leven en hun kolonisators geen verwijten maken is geen toeval. “België” heeft nooit moeite gedaan om in het reine te komen met zijn koloniaal verleden! De standbeelden waarmee Leopold II geëerd werd staan nog altijd hoog en droog waar ze altijd gestaan hebben. Ze worden nochtans al lang beklad vóór het vuur aan de lont werd gestoken door de moord op een zwarte Amerikaan.
    En nog oordeelt “het Koninklijk Paleis” dat de “goede gelegenheid” ontbreekt “om zich uit te spreken over het optreden van koning Leopold II in Congo-Vrijstaat”.  Koning Philippe heeft uitgekookte raadgevers en ontspringt even laf de dans als zijn voorvaders en de voltallige Belgische politieke elite dat anderhalve eeuw lang heeft gedaan.

    Voor Patrick Dewael is het wél een geschikte gelegenheid zich om in de kijker te werken door een “waarheidscommissie” voor te stellen. “Eerder was er al een waarheidscommissie rond de Belgische betrokkenheid bij de moord op Patrice Lumumba, de eerste premier van onafhankelijk Congo”
    Wat die commissie heeft opgeleverd kan je hier lezen; https://www.sampol.be/2003/01/de-lumumba-commissie-en-de-zuid-afrikaanse-waarheids-en-verzoeningscommissie-een-vergelijking.

    Twee keer niets dus, of even weinig als de Commissie Dutroux. De enige schuldige die toen werd aangewezen heette “de Belgische ziekte”. De echte schuldigen gingen allemaal vrijuit. Typisch Belgisch, en zo zal het ook deze keer gaan.

 44. Mady Vermeulen zegt:

  “De verschillende culturen en rassen ginder hebben daar wel mee leren leven en er worden geen verwijten heen en weer gemaakt na 100 jaar. We kunnen nog iets leren van die mensen”.

  De bedoeling is duidelijk: Zwijg. Laat Leopold II gerust. Wat in de Belgische geschiedenisboeken staat is slechts deels gelogen. Wat hij België cadeau deed was de prijs waard die miljoenen Congolezen betaalden. België is een prachtig, rijk land. Breng dat niet in gevaar door oude koeien uit de gracht te halen.

 45. Mady Vermeulen zegt:

  zaterdag 13 juni 2020
  Waarom een waarheidscommissie als de waarheid allang gekend is?
  Kamervoorzitter Patrick Dewael hoopt de controverses over het koloniale verleden van België te temperen. Een parlementaire commissie moet waarheid en verzoening brengen. Maar waarheid waarover? En verzoening met wie?

  Marc Reynebeau

  • Vanhoovels zegt:

   We hebben in België ook nog witte negers. Wanneer een waarheidscommissie daar over?
   Een deel onder hen heeft fouten begaan. Ik sluit mij aan bij hetgeen die commissie zal oordelen. Trouwens ik vermoed dat er destijds al geoordeeld werd.
   En dat er gestraft werd waar nodig. Maar dat men een heel volk als witte negers behandelt om andere resultaten tegen dat volk te beogen; vind ik er ook nog ver over.
   Misschien iets voor een verdere waarheidscommissie? Een die zal besluiten dat minderjarigen onder de 15 destijds recht hadden. op een jeugdrechter?
   En dan nog indien bewezen zou worden dat ze zich ook schuldig maakten aan collaboratie? Stomme vraag natuurlijk! Nee; het botte mes zal blijven snijden tot het uit mekaar valt. Bij gebrek aan messen waarvan je zelfs niet meer ziet dat ze ooit gesneden hebben. Maar zolang ze blinken zullen ze gebruikt worden om witte negers te bedreigen.
   Zeker als het negers betreft die graag calimero blijven spelen. Zeker als ze via hun spel kunnen omhoog vallen. Niet dit land is rot maar wel een gedeelte van het volk dat er verblijft. Ze maken zichzelf blij met de gedachte dat ze meer stinken dan Brusselse kaas.
   Die wordt pas goed als hij stinkt.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    En ik maak mij sterk dat veel van die oud- strijders en collaborateurs bijna de honderd gepasseerd zijn; zeker als ze meerderjarig waren tijdens de oorlog.
    Deze die voldoende oud waren zijn gestraft destijds. Moeten hun kinderen gestraft worden misschien dank zij de medewerking van Vlamingen? Wij blijven een land van omhooggevallen profiteurs die zelfs hun eigen familie verknechten om blijvend aan de uier te kunnen hangen. Ikke en de rest kan stikken!
    Is dat soms de empathie die Vlamingen voor elkaar voelen?
    Dit is een volk dat pas een hartinfarct zal krijgen als de buur een auto heeft die 1cm langer is dan zijn eigen wagen. Een volk van nazaten van passerende rovers die achter gebleven zijn.
    En bereid zijn om te moorden om te kunnen roven; eender op welke manier.
    Ik verwacht niet veel goeds meer van. Van oude Belgen blijft niet veel meer over. Die hadden tenminste nog enig respect voor bezit van anderen. En voor een maatschappij waarin iedereen zijn deel wilde bij dragen. Dit alles vervangen door leugens en kots.

Reacties zijn gesloten.