Lockdown, of het regime van de leugen

Goossens

Viroloog prof. Herman Goossens op 24 februari

Op 18 maart ging het complete Belgisch koninkrijk in corona-quarantaine, iets wat toen zelfs niet ‘lockdown’ mocht genoemd worden. Daarmee startte de grootste doofpotoperatie in de Belgische geschiedenis, met medewerking van zowat de voltallige journalistieke beroepsklasse, maar ook van de academisch-wetenschappelijke elite, in casu het kransje van virologen en epidemiologen dat vanaf dan de media compleet domineerde.

Onder de naam ‘Hotel Corona’ gaf VRT-Pano op 27 mei een beknopt overzicht van de manier hoe covid-19 naar ons land migreerde: via skitoeristen die in Tirol na de krokusvakantie waren terug gekeerd. Het virus was toen al ruim verspreid in Noord-Italië, maar o.m. prof Herman Goossens (UZ Antwerpen) achtte de kans dat deze mensen besmet waren ‘oneindig klein’. Tot ontsteltenis van een collega, Jan Stroobants, spoedarts in ZNA Middelheim, die de golf wél zag aankomen. Helaas behoort deze man niet tot het clubje dat even later de dagelijkse virologenshow op TV zouden brengen.

Geen maskers, geen testen, geen probleem

Maggie2

Maggie De Block: het begin van een operatie mistgordijn

Over het waarom van de ontkenning is Pano minder expliciet. Al komt Maggie De Block, federaal minister van volksongezondheid, even aan het woord die zich verschuilt achter het voortschrijdend inzicht, dat deden ze allemaal trouwens: we kenden het virus niet, het was nieuw, en blablabla. Maar het was wel diezelfde minister De Block die de waarschuwende mails van viroloog Marc Wathelet, eind februari, verticaal klasseerde en hem via Twitter als een dramaqueen afdeed. Ook de Duitse viroloog met wereldfaam Christian Drosten had toen al de alarmklok laten luiden, waarna men in Duitsland massaal tot testen overging.

Over die foute inschatting en vernedering van Wathelet voelen de reportagemakers De Block niet aan de tand, hoewel ondertussen iedereen vertrouwd is met de mondmaskersoap, het vernietigen van de strategische stock uit 2009 die nooit vervangen werd, en het geklungel tot op vandaag om aan die mondmaskers te geraken, terwijl ze ondertussen wel in elke supermarkt liggen.

Het onderonsje van politici en wetenschappers leverde een besluitvorming én communicatie in oude Sovjet-stijl op

Maar houden we goed de chronologie van de feiten in het oog. Door het ontbreken van veiligheidsmateriaal werd besloten om zo weinig mogelijk mensen te testen. Dat verloopt namelijk via de gevalsdefinitie, opgesteld door experten zoals Marc Van Ranst: een lijst voorwaarden die moeten vervuld zijn om iemand te mogen testen. En die lijst was omvangrijk. De Kafkaiaanse situatie deed zich dan voor dat die teruggekeerde ski-Vlamingen ongerust bij hun huisarts te rade gingen voor een coronatest, maar hem niet kregen. Wie wel getest werd, kreeg de uitslag pas dagen of soms zelfs weken nadien. Oorzaak: om een of andere reden mocht alleen het Leuvense labo van professor Van Ranst de afgenomen stalen analyseren. Een prestigekwestie? Eén labo voor heel België dus. De flessenhals die zo ontstond was mee verantwoordelijk voor de snelle verspreiding van het virus.

Noteer: virologen die met wetenschappelijke argumenten (!) testen afraden omdat de overheid het materiaal en de capaciteit niet heeft. Er werd jolig gedaan over de krakkemikkige communicatie van de gebrekkig Nederlands sprekende premier Wilmès (in een vorig leven behorend tot een rabiate kern van Vlamingenhaters in de faciliteitengemeente Sint-Genesius- Rode) en haar knullige powerpoints. Helaas is dat maar het minste.

Het onderonsje van politici en wetenschappers leverde een besluitvorming én communicatie in oude Sovjet-stijl op: zwijgen en/of de waarheid vervalsen, in functie van de reputatie van het regime, en om ongenoegen bij de bevolking te vermijden. Een mechanisme dat in de film Chernobyl over de nucleaire ramp in 1986 uit de doeken wordt gedaan. Zware beleidsfouten worden toegedekt of gebagatelliseerd, waarna men tot draconische maatregelen overgaat die willens nillens moeten aanvaard worden, ‘in het algemeen belang’.

Hongkong-democratie

Filip_shop

Koning Filip op bezoek in de Brusselse Sint-Hubertus galerij

Het mistgordijn om de beleidsfouten te camoufleren liep dan uit in de lockdown van 18 maart, een groteske vorm van window-dressing, waarvan de economische én sociale gevolgen gewoon niet in te schatten zijn. Vanaf nu hing het van de burger en zijn burgerzin af, of de epidemie kon gecontroleerd worden. Dat is een klassieke truc van het malgoverno: culpabiliseren, de verantwoordelijkheid verleggen naar de gewone man en vrouw. Om het collectieve en politioneel gecontroleerde huisarrest verkocht te krijgen, moesten de wetenschappers verder hand- en spandiensten verlenen door de schrik voor besmetting erin te houden. Van onderschatting naar paniekvoetbal. Vanaf 18 maart zaten we feitelijk in een terreurregime, en was angst de leidraad om ons te onderwerpen aan een techno-politieke bureaucratie.

Leugens waren toegelaten. Het feit dat die mondmaskers maar niet geleverd geraakten, verleidde de virologen ertoe om ze als nutteloos voor te stellen en de Belg verder in zijn kot te houden. Om ons vervolgens een bezigheidstherapie aan te smeren: maak je eigen maskertje. Het ludieke Belgische naai-atelier is de tweede fase van het schrikbewind, waarin menig afgedankte bh een tweede leven vond. Kraft durch Freude heette dat bij de Duitsers in de 2de wereldoorlog. Tegelijkertijd werden voorzichtige versoepelingen in het vooruitzicht gesteld, in afwachting van een ‘tweede golf’ die nu al een voldongen feit lijkt. Cui prodest, wie heeft hier belang bij?

Vanaf 18 maart zaten we feitelijk in een terreurregime, en was angst de leidraad om de mensen op te hokken.

Dat brengt ons op een ander aspect waar Pano in alle talen over zweeg, misschien is dat voor een andere keer: de correlatie tussen corona en het functioneren van het kabinet van Sophie Wilmès (MR). Het malgoverno, de mondmaskerblunders, de medeplichtigheid en de leugens van het virologenkransje, het speelt zich allemaal af binnen een minderheidsregering van 38 op de 150 kamerzetels, die als enige programmapunt heeft: het beheren van de coronacrisis. De regering wordt overeind gehouden met gedoogsteun vooral langs Franstalige kant.

Maar als corona iets blijvends wordt en de lockdown min of meer permanent, afgewisseld met wat mildere periodes, houdt deze constructie ons in de greep en blijft de pauzeknop van de democratie ingedrukt. Het regime heeft dan effectief een ander land gevonden dat beter bij hem past, namelijk een soort Hongkong-democratie waar zogenaamd een vrije pers heerst maar het zwaartepunt van de macht duidelijk elders ligt. Speculeert het Belgisch establishment, het koningshuis inbegrepen, op deze shift?

Geen Zwarte Piet

Wilmes4In heel de afwikkeling van een façadedemocratie met bijbehorende zwijgcultuur valt het solidaire gedrag van de mainstream media op, die vooral niet willen verontrusten en de desinformatie voluit ondersteunen. Dat zeg filosoof Patrick Loobuyck ook met zoveel woorden (De afspraak, 28/5), al worden termen als leugenpers en regimemedia zorgvuldig gemeden.

Een onderzoekscommissie dan maar die de onderste steen gaat omkeren? Vergeet het, zelfs de Vlaamse regering heeft al laten weten dat men geen onderzoek ten gronde naar oorzaken en verantwoordelijkheden wil, want dat zou neerkomen op een spelletje zwarte pieten, jawel. De Belgische ziekte is succesrijk in een Vlaamse variant gemuteerd. Het is uiteindelijk ook het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid dat begin maart de dokters het testen ontraadde. Na het debâcle in de woonzorgcentra heeft de N-VA beslist om mild te zijn voor Wouter Beke en de CD&V, ongetwijfeld in ruil voor weer iets anders, want aangeschoten wild is extreem manipuleerbaar. Ook daarin schuilt de triomf van Wilmès: de braafheid van het Vlaamse establishment en haar onvermogen/onwil om het status-quo te doorbreken. Terecht worden in een opiniepeiling zowel het federale als het Vlaamse bestuursniveau afgekraakt.

Ongeacht de formidabele inzet van het zorgpersoneel, moet men de vraag durven stellen of de grootschalige ombouw van de ziekenhuizen ook geen stress-test was voor het federale zorgmodel waar vooral in Franstalig België overconsumptie de regel is. Een kleine tienduizend doden later (een cijfer per inwoner dat Italië en Spanje overtreft) vindt men de test geslaagd. Waarbij men vergeet dat de totale lockdown ook geen enkele immuniteit creëert en zieken en gezonden over één kam scheert. De rekening krijgen we later.

De Belgische ziekte is succesrijk in een Vlaamse variant gemuteerd.

Besluit: het haperen van de al decennia lang rammelende Belgische machine werd door de coronacrisis niet ontmaskerd, maar integendeel van een nieuwe façade voorzien. Democratie is niet nodig in tijden van oorlog, en als het rammelt dan rammelt het maar. ‘Tous ensemble’ zei het feitelijk staatshoofd Marc Van Ranst, eendracht maakt macht, begin dus nu vooral niet te vitten op beleidsfouten en slechte bestuurders. Nu de cafés volgende week voor een tijdje weer opengaan, zijn we blij als een kanarie die even uit de kooi wordt gelaten om een half uur door de kamer te fladderen.

Het virus zal ons leven blijven bepalen en het vaccin, pas tegen eind 2022 voorzien, zal geen echt wondermiddel zijn: terwijl president Trump zijn onderdanen aanraadt om zich met javel in te spuiten, bereiden Wilmès en C° ons voor op het nieuwe normaal in de vorm van een permanente crisisregering tegen een onzichtbare vijand die zich in elk van ons kan nestelen. Gedwee aanschuiven en afstand houden blijft de boodschap. De capriolen van de macht zijn eindeloos, haar overlevingswil grenst aan het ondenkbare. Dat wisten we al sinds Macchiavelli toen de pest nog regeerde. Breder dan het Belgische regime denk ik dat wereldwijd allerlei powers that be met dit virus de kans schoon zien om het vrijheidsprincipe wat in te perken.

Het is aan de oppositie en de kritische pers om deze machtsgreep minstens aan de kaak te stellen. Doen ze dat niet, dan hebben we geen oppositie meer nodig en alleen nog een staatspers. China is het lichtend voorbeeld. Daar vallen de dramaqueens gewoon dood, per ongeluk.

 

Aan de corona-lockdown wijdt Johan Sanctorum een hoofdstuk in zijn nieuw boek ‘Politiek incorrect’ dat dit najaar bij Doorbraak verschijnt.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

176 reacties op Lockdown, of het regime van de leugen

 1. boomba zegt:

  wees nu toch eens wat liever en attenter allemaal
  moet ik dan altijd het voorbeeld geven?
  ……

 2. Anoniem zegt:

  Al eens goed bekeken hoe Trump staat? Met dat gat naar achteren? Hij heeft de lichaamshouding van een eend. Misschien is hij echt wel Donald ‘The Duck’ Trump. Alhoewel, Donald Duck is intelligenter. Dan toch eerde ‘a penguin with butt implants”.

 3. MAGA zegt:

  hoe hij staat?
  hij staat tenminste nog
  Merkel, Clinton en Biden gaan regelmatig tegen de vlakte.
  wat een argument

 4. Joseph Beubbels zegt:

  Als multiculturaliteit een realiteit is die we moeten aanvaarden, dan moet de overheid wel het goede voorbeeld geven en mekaar – federale versus Vlaamse overheid – niet tegen de haren instrijken. Als de Vlaamse overheid bv. ergens verkeersborden laat neerpoten (als gevolg van één van hun vele projecten), moet de federale overheid (bepaalde van hun medewerkers) niet doen alsof ze er niet staan, zeker niet die diensten gelinkt aan misdaadbestrijding. Probeer maar eens aan een bejaarde Turk die geen Nederlands spreekt daar uit te leggen dat zijn ex-schoonzoon beter de verkeerswetgeving kan respecteren wanneer hij op bezoek komt i.p.v. zich altijd vlak voor de deur te parkeren op een plaats voorbehouden voor gehandicapten. Zelfs wanneer de parkeerplaats ernaast vrij is, parkeert hij zich op de parkeerplaats voorbehouden voor gehandicapten (die meestal vrij is) alsof die wel voor hem persoonlijk gereserveerd lijkt. Die oude Turkse man verstaat geen woord Vlaams, maar staat wel af en toe aan zijn deur en heeft natuurlijk twee ogen in zijn kop! Als men ergens één of ander verbod aanbrengt (zoals ook nu met corona bv; voor de ingang van een Carrefour supermarkt) of in een straat ergens verkeersborden plaatst, moet men ervoor zorgen dat men het verbod of de verkeerstekens kan doen naleven. In het andere geval kan men beter niks aanbrengen of geen verkeersborden plaatsen, anders maakt men zich belachelijk, in casu de Vlaamse overheid!
  Wat dan die duizenden betreft die voor de regularisatie van de Franse ‘sans papiers’, ondanks het samenscholingsverbod voor meer dan tien personen, vorige zaterdag door de straten van Parijs trokken, er is ook nog het Frankrijk van Charles De Gaulle en maarschalk Pétain…. De dag dat bij verkiezingen de aanhangers van het RN de hoofdvogel afschieten, zullen ze daar wel weten hoe laat het is!

 5. boomba zegt:

  mama, ik ben op mijn poep gevallen.
  heb me veel pijn gedaan.
  ……

 6. MAGA zegt:

  video/1

 7. Anoniem zegt:

  De ‘daadkracht’ van het Oranje Geval dat zich in het Witte Huis verschuilt. Hij doet gewoon in zijn broek. Dat verklaart misschien die rare lichaamshouding van hem.

  “Terwijl de protesten in verschillende Amerikaanse steden escaleren – zowel in Iowa als Kentucky is sprake van dodelijke slachtoffers – verschanst de president zich in het Witte Huis. Zijn stilzwijgen lokt onbegrip en boosheid uit, meerdere celebrity’s spreken zich uit. Platenmaatschappijen organiseren morgen een ‘Stille Dinsdag’.”

 8. MAGA zegt:

  ‘meerdere celebrity’s spreken zich uit.’
  ja, dan is het game over, natuurlijk want het volk weet dat Madonna en Lady Gaga politieke experten zijn.

 9. freedom zegt:

  anderhalve meter nonsens; juridisch drijfzand

 10. Anoniem zegt:

  Waarschijnlijk meer expert in politiek dan den Donald.

 11. Anoniem zegt:

  Zeer interessante beschouwing over de bizarre, eendachtige lichaamshouding van het Ros Bazhaar:

  Bekijken op Medium.com

 12. MAGA zegt:

  wat zal jij teleurgesteld zijn in november, na de herverkiezing van de Maestro.
  en de verbijstering zal nog groter zijn wanneer een aantal van je favoriete Hollywood politicologen Guantanamo mogen onderzoeken van binnenuit.

 13. boomba zegt:

  ik snap het niet

 14. Anoniem zegt:

  Trump zal idd., zoals altijd, winnen
  Dat staat zo goed als vast.

 15. boomba zegt:

  ik ben verdrietig

 16. Anoniem zegt:

  Zou heel goed kunnen zijn, dat hij herverkozen geraakt. Door al die fastfood die Amerikanen volop vreten, den Donald inbegrepen, worden ze niet alleen wanstaltig vet, morbide obees om het in mooiere woorden te zeggen, maar een bijkomend effect is dat hun hersenen vervetten, waardoor de connecties tussen de hersencellen vertragen of zelfs wegvallen. En hoe dommer ze worden, hoe meer hamburgers ze nog gaan vreten. Vicieuze cirkel. Het zou me trouwens niet verbazen dat bepaalde lezers hier ook fastfoodfans zijn. Ik verdenk hen er trouwens van de columns van JS niet eens te lezen, die zijn zonder twijfel te ingewikkeld voor hen. Het enige wat ze doen is te pas en te onpas (neen, schrap ‘te pas’) meldingen te plaatsen over hun Oranje Natte Droom.

 17. Eric zegt:

  Het heksenduo Killary – Pelosi (Killosi voor de vrienden) zorgt er wel voor dat president Biden de juiste papieren tekent. En CNN, NYT etc. zorgen ervoor dat president Biden enkel in zijn schaarse heldere momenten persaandacht krijgt. Anderzijds volgt zoontje Soros zijn vader op als CEO van the manufacture of multiculturalism. En de directieven van Kameraad Gates worden volgens schema uitgevoerd. Een nieuwe wereld, een nieuwe mensheid, nieuwe nachtmerries.

 18. Anoniem zegt:

  allemaal onbewezen aannames

 19. Anoniem zegt:

  Dat is een scenario, er zijn er andere.
  Criminelen de bak in, heropleving economie via monetaire ingrepen bijvoorbeeld

 20. boomba zegt:

  ik snap het weer niet
  zou ik nog reageren?
  ……

 21. willem de zwijger zegt:

  ….

 22. Anoniem zegt:

  het is genoeg geweest
  met drie puntjes stopt het

 23. Anoniem zegt:

  330.000 euro losgeld betaald voor ontvoerde 13-jarige
  yeah right, 33
  terug tijd om bang te zijn voor terroristen en racisten nu coronahypnose begint af te nemen
  angst, angst, angst, blijf in uw kot

 24. Anoniem zegt:

  geen 1,5 m voor linkse activisten?
  Amsterdam, Soros race riots

 25. Anoniem zegt:

  covid? bullshit

Reacties zijn gesloten.