Lydia Peeters, Vlaams minister van dieselfraude

undercoverEen roetfilter is een essentieel, verplicht onderdeel dat de uitstoot van fijn stof bij dieselwagens sterk reduceert. Sinds 2011 is elke diesel ermee uitgerust. Na pakweg 150.000 km is die aan vervanging toe. Kostprijs: 2 à 3000 euro. Al kan je hem laten schoonmaken voor zo’n 500 euro. Garagisten verkopen uiteraard liever nieuwe. Maar het zijn kosten, en bovendien rijdt zo’n diesel vinniger zonder filter in de uitlaatpijp. Dat inspireert nogal wat autobezitters tot het idee om hem er gewoon uit te (laten) halen. Bepaalde vaklui maken openlijk reclame voor deze illegale ingreep. Onderzoeksinstituten zoals het gerenommeerde Nederlandse TNO gewagen van 6% dieselwagens die zonder zo’n verplichte roetfilter rond tuffen. Voor België zou dat over zowat 165.000 wagens gaan (cijfers van de VAB, zelf spreekt Peeters over ‘enkelen’), onze ‘burgerzin’ kennende zijn het er waarschijnlijk een stuk meer. Ze rijden ook moeiteloos doorheen de LEZ-zones omdat ze op papier OK zijn.

Fijn stof, voornamelijk stikstofoxides, dringt door tot diep in de longen, de bloedbanen en het hart, is kankerverwekkend en een absolute luchtvervuiler. Jaarlijks sterven er in België 2500 mensen voortijdig door fijnstof-intoxicatie. In heel Europa gaat het ruw geschat om meer dan 450.000 voortijdige overlijdens. Recent onderzoek wijst daarenboven op een verband tussen fijn stof en corona-gevoeligheid.

De vorige minister van mobiliteit, Ben Weyts was zich bewust van het probleem en liet in de keuringscentra nieuwe toestellen proefdraaien om die wagens op te sporen die duizend maal meer fijn stof uitstoten dan toegelaten. Dat systeem staat nu op punt, maar zijn opvolgster, Lydia Peeters, wil de klok terug draaien, vindt dit ‘regelneverij’ en wil wachten tot Europa een richtlijn uitvaardigt. Dat kan nog vijf jaar duren. Wat bezielt mevrouw Peeters? Dit lijkt op…

…Een minister die niet wil besturen

Peeters_2

Lydia Peeters

Liberalen die besturen, dat is een spagaat op zich. Ze willen natuurlijk wel macht, zoals elke partij, maar eens ze aan de macht zijn stellen ze vast dat ze aan het roer zitten van een schip, staat genoemd, dat alleen in een zeer afgeslankte, minimale vorm mag bestaan.

Daarom leveren ze doorgaans flamboyante politici af maar weinig goede bestuurders. In de nog steeds lopende mondmaskersoap, een mengeling van slordigheid, nepotisme en een voorliefde om met louche zakenlui scheep te gaan, vinden we dan ook ministers van steevast dezelfde partij in de hoofdrol terug. Te weten Maggie De Block en Philippe De Backer. De tweede is ijlings opgeroepen om de blunders van de eerste wat toe te dekken, of om zijn vinger in het lek te houden, om in scheepstermen te blijven. Corona heeft getoond wat dit soort liberaal denkende en handelende managers waard is: niets.

Ze wil minister zijn, maar zonder beleidsverantwoordelijkheid, want dan heet het ‘regelneverij’.

Open-VLD zelf is hopeloos op drift, net daarom wilde uittredend voorzitter Gwendolyn Rutten ten alle tijde alles zetten op regeringsdeelname, kwestie van toch politiek te overleven en het interne wespennest wat te camoufleren. Helaas, sinds Noël Slangen als spin-doctor (ook de naam Open-VLD is een vondst van hem) leerde dat alles rond perceptie draait, is de partij de weg compleet kwijt en heeft zowat heel het ideologische kapitaal overgedragen aan de N-VA, die het dankbaar in ontvangst nam. Open-VLD-politici zijn, meer nog dan andere, vooral met zichzelf bezig, wat ook weer blijkt in de huidige voorzittersverkiezing

Het non-bestuur van Lydia Peeters ligt in het verlengde van deze impasse. Ze wil minister zijn, maar zonder beleidsverantwoordelijkheid, want dan heet het ‘regelneverij’. Dus tuffen maar zonder die filter, leve de blije vrijheid, onder het motto:

‘Wat we zelf doen, doe we beter’

Weyts2

Begin vorig jaar stelde Ben Weyts vol trots de nieuwe meetapparatuur voor. Nu ligt ze stof te vergaren.

‘Ik denk dat we ons moeten aligneren aan Europa’. Met dat vreselijk gallicisme ‘aligneren’ geeft de minister aan dat Europa het maar moet oplossen. Het is een flauw excuus om niets te moeten doen, maar het is ook een signaal dat wij vooral in de Europese pas moeten lopen en de EU-bureaucratie moeten laten malen. Terwijl ik nu net graag zou zien dat Vlaanderen als modelstaat-in-de-dop vooraan loopt en toont dat het zelf zijn boontjes kan doppen, zonder Belgische of Europese schoonmoeder.

Zo wordt Vlaanderen misschien wel stilaan het Kazachstan aan de Noordzee.

Het is met ander woorden een schoolvoorbeeld van benepen kleindenken en gebrek aan ambitie: we slaan hier een belabberd figuur en tonen dat we niet klaar zijn voor echt zelfbestuur. De al geleverde toestellen staan nu stof te vergaren, de rest van de bestelling is geannuleerd. De keuringscentra én de VAB (onze grootste automobilistenvereniging dus) zijn vragende partij, maar de betrokken minister wil de fraudeurs niet ontrieven. Wallonië en Brussel rollen het systeem wél uit, waardoor men de absurde situatie krijgt dat een aantal van die creatievelingen naar Vlaamse keuringsstations zullen trekken om toch hun groene kaart te krijgen. Vlaanderen, regio waar alles kan en politiek de criminaliteit faciliteert. Zo wordt Vlaanderen misschien wel stilaan het Kazachstan aan de Noordzee.

Maffiapolitiek

De meest aperte nadelen van de particratische stemmenronselarij komen hier weer naar boven, in een land met teveel verkiezingen en een periodieke stoelendans rond ministerposten. Wat de ene minister uitrolt, gooit de andere -van een concurrerende partij- in een volgende legislatuur weer in de onderste schuif. Gebrek aan visie, kortetermijnpolitiek en behoefte om een nichepubliek even snel te bedienen kenmerkt dit type van politici, dat zich beter zou beperken tot het besturen van een auto, en dan nog. Waarbij ik dan bedenk dat er in de diepe Limburg, puur toevallig, nogal wat van die opgepimpte pooierbakken rond rijden.

We gaan er toch in eerste instantie van uit dat mensen niet moedwillig een roetfilter zouden verwijderen of stukmaken?’ liet ze zich ontvallen. Onderzoek wijst op iets anders, Lydia, en je weet het verdomd goed: er wordt gefoefeld op grote schaal, en het is een industrietje op zich. Als je dan niet als minister ingrijpt, ben je gewoon nalatig. Of spreken we in zo’n kwestie van leven of dood misschien beter van schuldig verzuim en maffiapolitiek. Wat we zelf doen, doen we beter? Helaas.

Als Wallonië of Brussel ons voorbijsteken inzake zorg voor gezondheid en levenskwaliteit, hebben we echt een probleem. Benieuwd of Ben Weyts, nu verkast naar onderwijs, collega Peeters op voldoende social distance toch eens wat vragen voor de voeten zou kunnen gooien. In tegenstelling tot dat verdomde virus hebben we dit namelijk perfect in de hand.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

40 reacties op Lydia Peeters, Vlaams minister van dieselfraude

 1. Hans zegt:

  “uitzonderingen als Alexander de Croo bevestigen de regel” de man van o.a. ;
  hebben we nog een horeca nodig, pseudo-feminisme en miljoenen naar een Lady Gaga freakshow
  goed bestuurder?

 2. Boomer zegt:

  Hypocriet gedoe alom, deze maatregelen.
  Het aantal opgefokte auto’s met verprutste electronica, waardoor ze ettelijke keren meer uitstoten dan weergegeven door de constructeurs, zijn niet meer te tellen in ons verkeer.
  Diesels en benzinemotoren worden zogezegd geoptimaliseerd maar de werkelijkheid is gewoonweg alles maximaal opendraaien om maximaal pk’s te leveren, dus ook veel hogere emissiewaarden dan deze opgegeven ter homologatie.
  Daartegen verbleekt de sjoemelsoftware die constructeurs gigantische boetes opgeleverde, maar niets wordt ertegen gedaan.
  Allicht zit er in dat cliënteel nogal wat kiesvee van de blauwe wonderboys.
  Maar ook hier weer is het van mens erger je niet verwonder je slechts (elke dag meer en meer)

 3. Anoniem zegt:

  minder blauw in de Wetstraat..

 4. louis huts zegt:

  Te veel verkiezingen zijn er m.i. zeker niet, eerder te weinig. Maar in een serieuze democratie zou een minister als Peeters moeten ophoepelen. Ze hecht – in volle coronacrisis – geen belang aan de volksgezondheid en promoot inderdaad fraude en criminaliteit. Zieken en doden hebben geen belang, fraudeurs en criminelen blijkbaar wel.

 5. Anoniem zegt:

  met de nieuwe voorzitter wordt het niet beter; tenzij voor de 1%

 6. Jacques Gekiere zegt:

  Als Wallonië of Brussel ons voorbijsteken inzake zorg voor gezondheid en levenskwaliteit, hebben we echt een probleem (A. De Croo)
  Als Wallonië of Brussel blijven rekenen op onze centen voor hun
  zorg voor gezondheid en levenskwaliteit, hebben we echt een probleem

 7. Anoniem zegt:

  Alleen VB komt op voor Vlamingen, dat is meteen de reden dat ze nooit zullen mogen deelnemen aan de macht, tenzij ze 51% zouden halen, wat dankzij voortdurende propaganda nooit zal gebeuren..

 8. Boomer zegt:

  Laat dan AUB eerst de Vlaamse politici eens ophouden met onderling ruzie te maken, zelfs in een echte kindertuin is er meer discipline!
  Geen wonder dat de Franstaligen hier dankbaar gebruik van maken, ze trekken altijd aan één zeel als het om hun belangen gaat.
  Maar dat hebben ze in Vlaanderen anno 2020 nog altijd niet begrepen.

 9. Marc zegt:

  Dat wordt dus al net zo ’n ramp als Schauvliege. Zucht.

 10. willem de zwijger zegt:

  ….

 11. Anoniem zegt:

  er is ook een ideologisch verschil
  nv-a is er enkel voor de bemiddelden en blinkt uit in stoer op de borst kloppen maar niet in beleid voor alle Vlamingen.

 12. Eugene zegt:

  J.S schreef; “Corona heeft getoond wat dit soort liberaal denkende en handelende managers waard is: niets.” Héél juist Johan…net zoals onze ‘topvirologen’ in feite bloedrode knoeiers zijn die ons landje zo arm aan het maken zijn dat we in de toekomst zelfs geen ‘filter’ meer zullen kunnen kopen. Deze ‘topvirologen’ en een totaal onbekwame regering hebben ons en onze kinderen voor minstens 30 jaar in de financiële afgrond geduwd, we zijn zelfs ‘wereldkampioen’ met 9000/11 mln = 818 doden /mln inwoners…toch wat anders – en erger- dan wat overprijsde filtertjes dacht ik zo. Maar soit…corona bereikt nog steeds niet het aantal doden van..laat ons zeggen de griep van 2018 toen er wereldwijd ong. 500.000 doden vielen…raar dat de persmeute over die ramp nooit enige dagelijkse verslaggeving heeft gedaan? Voor de rest volledig eens met uw artikel.

 13. Anoniem zegt:

  angstporno, dag in dag uit
  dat is nodig om de nwo te realiseren

 14. Boomer zegt:

  Heel juist, van een mug maken MSM een olifant maar verzwijgen ze systematisch dat de olifant al in de woonkamer staat.
  Paniekzaaierij en sensatiezucht met hun opgevoerde experten die tegenwoordig vaste klant zijn in de studio’s om hun mening over zowat alles en nog wat te geven alsof wij allemaal malloten en idioten zijn bevangen door Debiel 20, dat andere virus in omloop.
  Het bewijst andermaal dat je met cijfers en statistieken alle kanten uit kan, vooral om ze in je kraam te laten passen.
  Maar nog veel opmerkelijker is dat er over de ware oorzaak van deze Covid 019 epidemie een echte omerta heerst, alhoewel men maar al te goed weet dat China tonnen boter op het hoofd heeft hierin en dit angstvallig verzwijgt.
  Dan maar komen wijsmaken dat dit fake news is en complottheorieën, ze moesten zich schamen om ons zo te beliegen en bedriegen.

 15. Vanhoovels Paul zegt:

  Af en toe; beter heel zelden; leen ik mij nog om een gesprekje te voeren met toppolitici.
  Dat ik zelf opstart trouwens via een uitgekozen probleempje dat ik zelf meemaakte. En doe dan alsof ik totaal onnozel ben over de probematiek in den beginne. Na het luttele begin heb ik al serieuze buikloop. Liegen dat dit volkje kan! Liegen!
  Ik ben er mee gestopt. Mijn gedacht zeggen en bewijzen leveren heeft toch alleen maar averechts effect. Je maakt er alleen maar nieuwe gevaarlijke vijanden mee.
  Zoek nog steeds een eerste mens vinden die zonder leugens wil praten.
  Voor mij stelt dat probleem zich niet. Ik heb toch geen onkreukbare macht om mij de luxe aan te meten om vlakaf te zeggen dat ze liegen.
  Dus zwijg ik maar zoals de grote hoop van het plebs; dat hersens zou bezitten; geleerd heeft.
  En over dezen met gebrek aan hersens zwijg ik nog liever.
  Onze zogezegde democratie bestaat dus niet. Dank zij vooral het plebs zelf dat nog niet eens beseft welke richting het uit gaat. Lang heb ik gedacht dat er eerst deze generatie dommeriken moest uitsterven. Maar heden stel ik vast dat er nieuwe in de plaats zijn gekomen. De wereld is bezig met een neergaande evolutie.
  Het enige alternatief is de gedachte :”Na mij de zondvloed”
  Afgewisseld met de beslissing : “Los het zelf maar op mannekes”
  Benieuwd of ze er na zovele eeuwen zullen in slagen. Maar ik vrees.
  Ikzelf heb na zovele decennia totaal niks opgelost .
  Het was ook niet aan mij om iets op te lossen. Sommigen zijn daar te dom voor.
  Maar…….ik weet wat mezelf betreft op welk sport van de ladder ik moet staan.
  Een ladder die staat in een moeras en die van jaar tot jaar verder wegzinkt.
  Ik heb reeds voldoende mensen gesproken die tevreden waren dat ze mochten vertrekken
  zonder een gevulde rugzak met zorgen.
  Tevreden zelfs dat ze uit de lege tuin van Eden mochten vertrekken.
  Geen opperwezen tegen gekomen.

 16. Anoniem zegt:

  Wie de zaterdagmarkt van Aalst bezoekt, moet met enkele richtlijnen rekening houden. “Er zijn maximaal 333 marktbezoekers tegelijk toegestaan in de marktzone op de parking Keizershallen

  333 — alweer cynische vrijmetselaarsspelletjes maar dat is weer toeval zeker?

 17. willem de zwijger zegt:

  ….

 18. Anoniem zegt:

  Zweden; naïef multicul sjw land nr 1; koos een andere aanpak en liet de burgers vrij…
  Nu komt de aap uit de mouw want nu moet er gebasht worden en elke dode of besmette persoon in Zweden wordt uitvoerig besproken, evenals de “aanpak’.
  Benieuwd hoe Zweden zal reageren en welke rol ze spelen in deze nwo-hoax/ machtsgreep…
  Moeten ze de ‘tweede’ golf verrechtvaardigen of waren ze, voor een keer, autonomer en rationeler dan de volksverraders in andere landen?

 19. Vanhoovels Paul zegt:

  In de noordelijke landen zijn de winters problematischer dan bij ons. Daarom kijk ik met graagte naar uitzendingen over pechverhelpingen tijdens de winter op zelfs autostrades in Noorwegen.
  En telkens stel ik mij de vraag hoe ze het hier zouden oplossen bij dergelijke problemen.
  Onderlegde pech-verhelpers die niet terugschrikken voornachtwerk en bovendien beschikken over het nodige materiaal om hun autostrades vrij te houden. En er ook kunnen mee werken.
  Hier zou het zelfs niet mogen van de vakboungd. Na bepaalde uren laten ze hier alles vallen en wordt er niet meer gewerkt. En dan liet ik mij vroeger toch steeds wijs maken dat in een communistisch regime alles lieten vallen. Hier kan dat niet. Ze mogen zelfs niet beginnen.
  En staken mogen ze pas als de werkman op weg naar huis moet.
  Ik heb het zelfs vele decennia zelf meegemaakt. Vele malen heb ik mij afgevraagd tegen wie er gestaakt werd. En de meeste keren als ik die vraag stelde moest ik besluiten dat de werkman zelf geviseerd werd. Beantwoord zelf de vraag. Wanneer is een staking een succes? Als er één slechte ondernemer tumult maakt of indien half het land protesteert?

 20. Anoniem zegt:

  geen stakingen meer en luisteren naar de bazen!
  PVH for president..

 21. Anoniem zegt:

  2 groene weetjes;
  De droom van Draulans is uitgekomen.
  In Overijse geen water uit de kraan, fantastisch toch!. dankzij zwembadeigenaars

  Het boek van De Vadder promoot de ‘daadkracht” van nv-a met de groene filosofie van groen.
  Vandaag blijkt, in de nieuwe peiling, dat eco-bullshit heel laag op het lijstje van de Vlaming staat.
  fake news

 22. Vanhoovels Paul zegt:

  Drama in D-klein. De dochter van mijn schoonbroer moest dringend kledij gaan kopen voor haar spruiten die terug naar school moeten. Dus dan maar naar de plaats waar de grote winkels verzameld zijn. De plaats vernoem ik niet. Het grootste gedeelte van de aankopen gedaan en betaald.
  Maar toen kwam de menselijke behoefte zich melden. Spijtig mevrouw maar wij mogen ons sanitair niet ter beschikking stellen. M.a.w. ……ge kunt de pot op die er niet is.
  Goddank is ze na zoeken van haar plaske dringend afgekomen achter een geparkeerde wagen. Overkwam mijzelf ook voor veertien dagen. Alhoewel als man weet ik nogal vlug mijn plan te trekken. Mij krijgen ze momenteel niet meer in een stad om te winkelen.
  Als het moet moet het. Als trombose patiënt staat lang wachten ook niet in mijn woorden boek.
  Kijk; voor mij is het eenvoudig. Verkopers willen wel verkopen. Maar als ze nadien denken dat ze vriendelijk geweest zijn voor hun klanten op die mnier dan stopt het voor mij.
  Moet de naam van die winkels nog weten bij een volgende telefoon.
  Nooit ….nooit zien ze mij ooit nog in een van deze winkels als klant.
  Probleem opgelost. Hopelijk nog een faling in meer. Sommige handelaars veroorzaken zelf problemen. Van mij mag het op hun kop terecht komen. Er zijn genoeg mensen die willen werken.

 23. Anoniem zegt:

  Je mag in de winkels ook niet zijken Paul!.

 24. Anoniem zegt:

  wat een drama..

 25. Nicole Vermeulen zegt:

  als de auteur van het artikel begint over vlaanderen als modelstaat, krijg ik kriebels, modelstaten: noord korea, , china, albanie vroeger, de sowjet unie, neen, dank U
  wallonie die ons voorbijsteekt?? dank U , dat mag in wallonie, wij weten wel hoe dat daar marcheert, alle kritikasters: ook een gezellige cassette in huis??ook een dikkke SUV voor de deur?? , hoeveel kindjes in huis??, begin met Uzelf

 26. Anoniem zegt:

  ik weet niet wat u bedoelt met kritikasters maar
  ik heb geen kinderen, geen auto en huur een studio
  wat is uw punt?

 27. Eric zegt:

  Correct, Boomer. De msm houden de mensen dom zodat ze blijven denken dat je het virus ook in de buitenlucht kan opdoen. En zodat ze denken dat het echt nodig is dat je een half uur wacht voordat je de markt op kan. Vroeger was een markt gezellige chaos, nu is het een exercitieterrein. Het fascisme uberall. Wat komt die corona onze potentaten toch geweldig goed uit. En die lompe Vlamingkjes maar aanschuiven, masker voor het mondje en het boodschappentasje angstvallig hun buikje aangedrukt. En niet te lang blijven plakken, mensen, een praatje kan er niet af (er zou weleens opstand van kunnen komen)…

 28. Patat zegt:

  De foto boven het artikel (met verborgen camera) is gemaakt in de garage waar ze de roetfilters onrechtmatig verwijderen. Dit “bedrijf” maakt tot op heden publiciteit voor deze ‘dodelijke verbouwingen . Dit onrechtmatig verwijderen van roetfilters gebeurt daar als sinds 2014 en wordt uitgebaat (hoe kan het ook anders) door een hollander. (bron : kruispuntbank)
  Pittige details : a) deze firma ligt in DILSEN-STOKKEM (LANKLAAR) op 2 straten verwijderd van de privéwoning van Min. Peeters. b) Mevr Peeters was burgemeester van DILSEN-STOKKEM tot 2019 !

  Verwijderen van roetfilters en motortuning (of chiptuning) vallen binnen de begripssfeer van een “verbouwing”, met name een “grondige verandering” zoals bedoeld in art 8, §5, 3e lid van het KB 15 maart 1968.

  Het onrechtmatig verwijderen van roetfilters is strafbaar voor diegene die het uitvoert (dus o.a. die garage) luidens art 8, §5, 3e lid van het KB van 15 maart 1968 en de ministeriële omzendbrief van 12 maart 2010. Bovendien wijzigen hierdoor niet enkel de door de wetgever gestelde emissienormen,
  maar wijzigt bij het verwijderen van een roetfilter ook de productnorm (uitlaatsysteem) inzake de bescherming van het milieu ; Art 4 §1 van de Wet van 21 juni 1985.

  Heeft iemand een idee waarom dit “bedrijf” hier straffeloos kan blijven doorwerken mbt deze walgelijke praktijken waardoor o.a. vroegtijdige overlijden worden veroorzaakt ?

 29. Anoniem zegt:

  dankzij een lokaal liberaal ondernemingsklimaat

 30. Boomer zegt:

  Zo zijn er nog meer hoor, ook Belgische mede onder leiding van een Limburgse BV.
  Ook heel toevallig dat dit bedrijf van Aalst naar St Martens-Latem verhuisde, wellicht omdat er daar nogal wat cliënteel zit voor dergelijke opgefokte toestanden.
  Auto’s tunen ligt nu eenmaal goed in de markt meer bepaald bij een publiek dat de auto als verlengstuk van hun (zogezegde) status ziet.
  Vroeger noemden wij dat de Johnny’s en Marina’s.

 31. Anoniem zegt:

  openv vld, stay tuned met Egbert het donkerblauwe lachertje

 32. TOMVG zegt:

  Wilmès wil mes in rug Vlamingen.

 33. Benny zegt:

  Gisteren in de ochtend
  prof Ingrid Robeyns; “Bill Gates mag geprezen worden om zijn filantropie.”
  dat is dus een prof ethiek, hé mensen die het boek ‘ethiek, de basis’ schreef dat gebruikt wordt in hogere opleidingen..

 34. doom zegt:

  “Nieuwe broeihaard in Sint-Truiden”, zegt viroloog Marc Van Ranst, maar… Sint-Truiden weet van niets

  Viroloog Steven Van Gucht: “Geen heropflakkering van virus in Sint-Truiden”

  viro-logen

 35. Benny zegt:

  brainwashing

 36. WVH zegt:

  Viro-leugen klinkt toch beter, niet ?

 37. doom zegt:

  ja klopt, maar in virologen zit logen en…loge, u weet wel club 33

 38. Anoniem zegt:

  Sint-Truiden
  Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) haalt snoeihard uit naar Marc Van Ranst in Truiense gemeenteraad: “Een verschrikkelijke uitspraak die onze stad enorme imagoschade heeft berokkend”

  de heilige Marc

Reacties zijn gesloten.