Geen Beethovenjaar (en niemand ligt er wakker van)

BeethovenMaandag gaan de kapsalons, dierenparken, markten en musea weer open. Toen ze dat van die coiffeurs mocht aankondigen, bevond Martine Tanghe zich duidelijk in hoogste staat van opwinding. Ze is niet alleen. Voor de laatste categorie zal het veel minder storm lopen. De 99,99% die geen musea bezoekt en nooit een concertzaal van binnen heeft gezien, zal die kelk nu zeker aan zich laten voorbijgaan.

‘Cultuur is belangrijk, het verbindt ons’, las premier Wilmès van haar papiertje af. Dat gelooft natuurlijk niemand, zij evenmin. Mensen hebben echt even andere dingen aan hun hoofd, maar het is kwestie van de schijn op te houden dat wij nog zoiets als een beschaving hebben na de lockdownparties en de gevechten om WC-papier. Cultuur is een franje, een wolkje met een handvol wapperende manen erop van lieden die geloven in de goedheid van de mens. Helaas, in tijden van pandemie speelt cultuur zich, als het nog overleeft, binnenskamers, in afzondering af. De Decamerone-stijl dus, vandaag vooral achter een pc-scherm.

Het ‘nieuwe normaal’

Ro-da-ni-aaaaaaa - Algemene Horlogepraat - Horlogeforum.nl - het ...Maar er is dus een cultuursector die, herinner u, toen de dieren nog spraken, in aanvaring kwam met een ietwat schraperige cultuurminister.

Een van onze eminente kunstenaars/intellectuelen is Jan Caeyers, dirigent, musicoloog, en auteur van dé Beethovenbiografie. Hij lijkt een beetje op de oudere Beethoven,-maar dat kan ook liggen aan de kapperssluiting-, de componist die 250 jaar geleden het levenslicht zag, aanleiding voor tal van feestelijkheden en herdenkingsconcerten die wegens corona allemaal in het water vielen.

Het grote publiek -de term alleen al- kent Beethoven vooral van de aanhef van de 5de, ta-ta-ta-taaa, en nog meer van de daarop gebaseerde Ro-da-ni-aaa! reclame uit de Tour de France. Ook nog zoiets van het verleden. Gisteren mocht Jan Caeyers aanzitten bij Phara in De Afspraak, als derde gast: dat is meestal iemand van mindere garnituur die als afsluiter mag dienen, na de dagelijkse virologen-hoofdact. Ik bewonder die Caeyers best wel: hij gedroeg zich waardig, met Grandezza zelfs, daar waar hij drommels goed wist dat het voorbij was.

De kansen dat zo’n Beethovensymfonie nog live weerklinkt in een concertzaal zijn momenteel nihil. Wegens geen geld én onmogelijke social-distance-vereisten. ‘Er zijn erger dingen dan dat’, zei de dirigent, en dat vind ik mooi van de man.

Ter afsluiting liet men in de studio de laatste maten horen van de derde symfonie, de Eroica, waarna Phara warempel vroeg aan de wereldwijd geprezen Beethovenspecialist: ‘herkent u deze muziek?’ De altijd minzame Caeyers antwoordde als in een quiz: ‘jawel, de Eroica!’ Ik had voor de grap gezegd: ‘euh… dat moet het 127ste concerto voor twee man en een paardenkop zijn’.

Maar dus die twee ankervrouwen samen: een hijgende Martine en een Phara voor wie de derde van Beethoven duidelijk iets van een andere planeet is,- sterken me in de overtuiging dat wij, cultuurminnaars, terug onze plaats moeten kennen, en dat is helemaal achteraan. Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral: het welbekende Brecht-citaat krijgt nieuwe allure in een tijd waar ook mensen met werk niet weten hoe ze het einde van de maand gaan halen.

Tegelijkertijd bereiden virologen ons voorzichtig voor op het nieuws dat dit het nieuwe normaal wordt, dat ons vrije leventje nooit meer wordt zoals voorheen. Ik hoor u dan denken: en dat vaccin? Is er nog wel een viroloog die in plaats van op TV te komen liever in zijn labo werkt om ons te verlossen van deze gesel?

Daarover bereikt ons weinig nieuws, maar één zaak staat vast: de dag dat het vaccin er is zullen pas alle duivels uit de hel losbreken en zal het leidmotief uit Beethovens 9de ‘Alle Menschen werden Brüder’ minder dan ooit van toepassing zijn.

Die tegenstelling tussen schoonheid als iets uitzonderlijks en de universele lelijkheid, ach, dat is dus cultuur, leer ermee leven, dat is gewoon het oude normaal. Geen Beethovenjaar, niemand ligt er wakker van, en Martine mag naar de kapper: goed dat we nog eens kunnen lachen, humor blijft de ultieme remedie tegen cynisme.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

83 reacties op Geen Beethovenjaar (en niemand ligt er wakker van)

 1. Anoniem zegt:

  Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral
  eisbrecher

 2. Boomer zegt:

  Gefundenes Fressen sicherlich.
  Je moet met iets de aandacht kunnen afleiden van de essentie toch?

 3. Phil zegt:

  Dat velen niet wakker liggen van klassieke muziek, is bekend. Al heeft die sector het soms aan zichzelf te danken, als voorbeeld geef ik de soms bekakte sfeer op een concert in pakweg de Bozar…. Ik ga tegenwoordig al liever luisteren naar een beginnend strijkorkestje dat Dvorak in een koude kerk speelt. Wat minder elitarisme zou de sector goed doen.
  Wel alle respect voor Caeyers, zijn Beethoven-podcast op Klara is gewoon uitstekend.

  • Anoniem zegt:

   dat is hedendaags snobisme.
   op klassieke concerten was vroeger een uitgelaten sfeer.

 4. siegfried zegt:

  Waarom besteedt JS zoveel aandacht aan nulliteiten? Nicht ärgern, nur wundern, en naar muziek luisteren of een boek lezen. Ik denk dat dat ook beter is voor de gezondheid.

 5. Yvo G zegt:

  Ik heb nochtans veel plezier van de gratis concerten die de Berliner mogelijk heeft gemaakt! https://www.digitalconcerthall.com/de/concerts Vooral dirigent Kyrill Petrenko is mij een revelatie! Ik heb een onbetamelijke portie Beethoven binnen. Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk dat de kunstenaars, de KLEINE kunstenaars(!!!), die gedreven zijn door creativiteit en de liefde voor de kunst, en dus met schnabbels links en rechts het leven doorkomen, gebroodroofd zijn. Als de gedragspsycholoog (die zich helemaal niet gedraagt: Hij vindt het ‘divide ut imperes’ opnieuw uit, daar moet ge voor gestudeerd hebben) de politiekerdieven nu eens suggereerde de pensioencoronatax aan te wenden voor de ARME KLEINE kunstensector, die zonder inkomen zit, dan had ik er nog vrede mee, dat is solidariteit. Corona brengt het beste in de mens naar boven, blijkbaar ook het slechtste.

 6. Anoniem zegt:

  Beethoven is natuurlijk de max, maar op deze droeve tijden is de Vijfde van Mahler eigenlijk veel meer van toepassing. Vooral met die prachtige slotbeelden uit ‘Death in Venice’ erbij, naar de roman van Thomas Mann, waarin het hoofdpersonage langzaam maar zeker bezwijkt aan de cholera, terwijl behalve zijn leven ook de Schoonheid (in de vorm van het knaapje Tadzio) hem ontglipt. Sit back and enjoy. En daarna kan ook u desgevallend heengaan.

 7. Yvo G zegt:

  Geef mij maar de vier letzte lieder, in een uitvoering van Elisabeth Schwarzkopf. Kippenvel bij het heengaan zonder lucht. Ik bedoel niet het haarkleur merk.

 8. Christel zegt:

  Geen Beethoven (ook al componeerde hij de negende symfonie geheel op gevoel, daar hij in die tijd doof was geworden), maar een lockdown performance van Romeo & Juliet door Parijse balletdansers. Ook schoon om ernaar te kijken (en hopelijk eveneens mooi om te beluisteren)

  • Yvo G zegt:

   Prokofjev is onweerstaanbaar voor balletuitvoeringen, Stravinsky trouwens ook. De russen hebben iets…maar geen vleermuizen. Die hangen in Transsylavnië.

   • Christel zegt:

    Ja, de Russen. Naast muziek ook literatuur en schilderkunst. In mijn bescheiden bibliotheek staan ook Dostojewski, Tolstoj, Boelgakov, Poesjkin en Nabokov. En in de Parijse Opera kon je de prachtige plafondschilderingen van Marc Chagall bewonderen. Wat zou de wereld zijn zonder kunst en muziek? Al kan ik van het laatste niet genieten maar hey, de zon is er nog, de bloemen die me elke morgen begroeten en boeken die ongeduldig liggen trappelen om door mij gepakt en gestreeld te worden. Ook een goedemorgen!

   • Christel zegt:

    Een scène uit Bram Stoker’s Dracula. Romeo & Juliet op zijn Transsylviaans ;-). Geen film om op een klaarlichte dag te bekijken. Maar ik hou ook van de nachten en de duisternis. Wanneer de maan hoog in de hemel staat en vampieren uit hun graf kruipen. Eet dagelijks een teentje knoflook, dan blijven ze wel weg ;-D

   • Marc zegt:

    Zeer goeie film, een van mijn favorieten. Maar ergens was de Dracula in de film van Coppola ook een beetje beklagenswaardig, af en toe wat zielig. Dan vind ik ‘Nosferatu’, zowel de oorspronkelijke versie uit 1922, als die uit de jaren 70 met Klaus Kinski, veel ‘creepier’. Kinski was trouwens sowieso altijd creepy, ook zonder make up.

   • Yvo G zegt:

    @ Christel: De russische klassiekers heb je misschien al gelezen, maar het boek dat ik graag terug zou zien om nog eens te lezen, nadat ik het aan-wie-was-het-ook-weer had ‘ge krijgt het zéker terug’ uitgeleend, is Oblomov, van Ivan Gontsjarov. Een fascinerend boek, met meesterlijke beschrijvingen en een enorm psychologisch doorzicht in de menselijke pathologie!

   • Christel zegt:

    Heerlijk dat er hier nog gecultiveerde heren zijn die zich laven aan een portie klassieke muziek, een goeie film of een intrigerend boek.
    @Marc: wist u dat de film ‘Nosferatu’ online nog te bekijken is. Een stille film van bijna honderd jaar! Jawadde. Omdat de regisseur nog geen filmrechten op het boek van Bram Stoker had, veranderde hij de naam ‘Dracula’ in ‘Nosferatu’.
    Opgezocht op Google:
    Nosferatu is waarschijnlijk verbasterd van “Necuratu” wat “onreine” betekent, “Nesuferitu” / “de ondraaglijke” en/of “Nefârtatu” / “de duivel” in het Roemeens.’
    Altijd interessant om te gaan achterhalen waar ze de naam vandaan hebben. Ik vind de ouderwetse weergave van Dracula met die typische schaduwen best grappig. Als kind schrok ik me wel eens een bult als ik in het holst van de nacht een horrorfilm had bekeken en in de schaars verlichte gang naar mijn kamer opeens een lange schaduw gewaar werd.
    Klaus Kinski ken ik niet, zijn dochter Natassja dan weer wel. Ze was ook actrice en werd vooral bekend toen ze voor Avedon naakt poseerde met een boa constrictor. Een beeldschoon kind van een ‘creepy’ vader. Een wonderlijk geschenk van Moeder de natuur.
    https://www.anothermag.com/art-photography/10549/when-avedon-shot-nastassja-kinski-and-a-boa-constrictor
    Dracula in Coppola’s film was misschien niet angstaanjagend, maar het verhaal werd wel meer getrouw gebaseerd op de roman van Stoker dan andere verfilmingen. De schitterende dialogen/vertolkingen en sterke oneliners incluis. Waardoor de film op een hoger niveau werd getild dan een doorsnee horror movie.
    Zijn andere films zoals ‘The Godfather’ met Marlon Brando en ‘Apocalyps now’ zijn dan ook onvergetelijk.

   • Marc zegt:

    Bedankt voor de tip, maar ik heb de oude Nosferatu én die van de jaren zeventig op DVD. En de film van Coppola is inderdaad ook prachtig, met fantastische citaten: ‘I have crossed oceans of time, to find you’. En ook Anthony Hopkins als een soms sarcastische Van Helsing is fenomenaal.

   • Anoniem zegt:

    Bauhaus – Bela Lugosi’s Dead

   • Marc zegt:

    Ook prachtig, dat nummer van Bauhaus. Gaat dan wel over Bela Lugosi, die ik eerder grappig vond dan angstaanjagend als Dracula. ‘I vill travel to England, I vill be leaving tomorrow ieeeevening’. 🙂

 9. Vanhoovels Paul zegt:

  Wat ik er van denk?
  Heel de wereld zit met een groot probleem. Dagelijks gebeuren er bewust moorden. En hier wordt er bewust gezeverd over Beethoven en andere miserie. En ondertussen gebeurt er geen enkel onderzoek over bevindingen van artsen uit de eerstelijnszorg.
  Zin het charlatans? Waarom worden hun bevindingen en beweringen niet getoetst aan de werkelijkheid? Maar ondertussen zeuren er hier weer een bende op los.
  Ik doe daar niet aan mee hoor. Beethoven is dood. Dus hij kan wel wachten.
  Zeur verder zonder mij. Er zijn andere vragen die moeten beantwoord worden.
  Wat moet er nu gebeuren? Dat ik mijn pet afdoe voor zoveel braaksel over futiliteiten?
  Het begint mij serieus op te vallen dat er hier serieus rond de pot wordt gedraaid en dat op de serieuste problematiek van onze samenleving geen antwoord komt op terechte vragen noch dat er geen serieuze overwegingen aan besteed wordt.
  Uitgezonderd een paar uitzonderingen. Het kan mij geen barst schelen wat Beethoven ooit presteerde. Toch zeker niet in deze tijden. Kunst is een luxeproduct.
  Iets om over te praten als we zijn terug gekeerd in een normaal leven.
  En dat betekent niet als er virologen de TV moeten blijven volzeveren met alle dagen dezelfde zever. Ik heb geen interesse meer. Vooral wat andere beroepsmensen in de branche meedelen geniet mijn aandacht. Misschien vertellen ze soms nog waarheden? Misschien ook niet!
  Maar beginnen zeveren over Bill Gates en zijn manipulaties en misleidingen zullen nooit een ziekte genezen. En steunt hij met geld onderzoek dan ben ik hem dankbaar maar voor de rest kan hij; tot bewijs van tegengestelde; mijn reet kussen.
  En dat het plebs een nieuwe God nodig heeft heb ik evenmin niks mee te maken. Ze bidden maar wat. Sorry; maar ik noem dat lullen. Ik zal de eerste zijn om te geloven als er een opperwezen is dat in gunstige zin zijn macht toont. Een exemplaar dat aan het OCMW vegeteert heb ik niet nodig als God. Dan mag hij mij veranderen in een zoutpilaar. Want omkijken durf ik nog.

  • Yvo G zegt:

   Paul, nog negen dagen, dan komt uw pensioen. En is alles nog in orde met uw stoelgang? Dat zijn de twee zaken die er werkelijk toe doen in uw wereld, Laat de rest maar voor wat ze is. Scheelt in de bloeddruk. Ah ja, u wordt benoemd tot zonnewachter; ’s morgens controleren of de zon opkomt, ’s avonds nagaan of ze ook werkelijk ondergaat. Of ze gedurende de dag wel degelijk altijd licht geeft, hoeft u zelfs niet te doen. Dat doet de rest, dwz iedereen die er nog is buiten uzelf, wel. Bedankt voor uw bijdrage, ze is zeer leerzaam en ontspannend, ik kan er de dag weeral mee door!

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Pulp Yvo. Pulp vent. Niks meer nog minder. Je mag nu al uw begrafenisondernemer al opdragen dat hij dertig stoelen mag zetten op uw begrafenis. Maar jij zult waarschijnlijk wel sterven met de glimlach. Het je al een assortiment van Beethoven besteld om af te spelen op uw koninklijke uitvaart? En met koor in de kerk zeker? Walibi is al open? Voor ontspanning kan je daar terecht. Ik vind dat er toch eens mag nagedacht worden ook.
    Misschien heeft er toch hier of daar een lacher toch een lumineus idee dat ons kan uit de penarie kan helpen? Nog even geduld. Dan kan uw stamcafé terug open.
    Drink vijf Duvels of meer en uw problemen bestaan niet meer.
    Welkom vent. Ik had je al verwacht hoor. Je bent van het goede hout gemaakt.
    Dus U denkt dat iedereen buiten mijzelf nog prachtig werk levert?
    Mij dunkt dat hoogheidswaanzin het leven aangenaam maakt.
    Meteen de verklaring dat jij zoveel lacht met niks. Totaal niks.

  • Marc zegt:

   “Zeur verder zonder mij”. Als er hier iemand zeurt, en dan druk ik het nog licht uit, bent u het wel. Man man man, wat een verbale diarree telkens. En weinigen, waarschijnlijk niemand, die dit nog lezen. Wordt u dit zelf nooit beu? Ga vissen, man.

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Blijf gerust vent. Met minderwaardig volk praat ik niet verder. Trouwens ik heb de indruk dat inderdaad niemand leest waarvoor ik verwittigd heb.
    Ik zeur dus? Welnu ik laat de wereld aan jullie over. Als je iemand zeuren verwijt omdat die zegt dat wij geen democratie hebben en met voorbeeld en bewijs aantoont waar het verkeerd loopt dan is dat dus zeuren? Meer heb ik nog niet gedaan. Maar schijnbaar is dat toch teveel dus. Dus democratie staat bij de meerderheid niet op het verlanglijstje?
    Jullie zijn toch allemaal akkoord als morgen uw bezit waardeloos gemaakt wordt omwille dat je ooit voor een andere kleurpartij was. En wat als ze allemaal beginnen met hetzelfde
    te doen? Wel ik wens dat de zwijgers hetzelfde mogen mee maken.
    Noch meer nog minder. Voor mij volstaat de naakte waarheid.
    Wie laf is komt vroeg of laat zelf aan de beurt om geplunderd te worden.
    Ik stop er hier dus mee. Het heeft geen zin. En als mijn vissen mocht op uw zenuwen werken denk dan even na en weet dus dat ik daarover ook niet een dagboek volkladder.
    Nochtans is dat een van mijn hobbys. Mocht je gelijk hebben met uw visie dan zou ik natuurlijk hier ook hetzelfde mogen doen. Maar dat mag dus niet!
    Dus ik stop. Wees blij dus. Je mag het dagboek van Johan verder vol kladderen.
    Wat zal het volgende onderwerp zijn?
    Je mag kiezen. Ik speel niet meer mee.
    En ik bespaar jullie mijn gezeur.
    De meerderheid heeft altijd gelijk. Je beweerd toch dat niemand mijn visie deelt.
    Dus de overschot heeft een andere mening?
    Goed om weten. Salut!

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Je beweert!

   • Anoniem zegt:

    ik versta u wel, Paul
    laat u niet wegpesten
    tenzij je het echt kotsbeu bent wat ik ook zou begrijpen

   • Marc zegt:

    Keer op keer zeg je dat je er mee gaat stoppen, met je minderwaardig gezeik, om een dag later weer volop je verbale diarree te lossen. Je doet me denken aan dit personage uit ‘What we do in the shadows”: Een energievampier, die mensen leegzuigt door hun gezaag.

   • Anoniem zegt:

    @Marc
    je moet toch dringend vragen aan JS of hij je moderator maakt.
    dan kan je censureren naan believen.

   • Anoniem zegt:

    naar

   • Marc zegt:

    Bijna alle replieken van Van Hoovel zijn zelf pogingen tot censuur. Waarom zou JS geen stukjes mogen schrijven over Beethoven, bijvoorbeeld?

   • Marc zegt:

    Vanhoovels, sorry.

   • Anoniem zegt:

    die mens is in de tachtig en zaagt wat en herhaalt regelmatig dezelfde punten
    so what? zijn wij allemaal zo perfect?
    er wordt hem verweten dat hij zegt te stoppen met posten en dan terugkomt
    simpel; sla hem dan over
    JS censureren op zijn eigen blog lijkt me moeilijk
    leven en laten leven; of vraag ik nu teveel?

   • Marc zegt:

    Sorry, had er geen idee van welke de leeftijd van Paul was. Ik hul me hierbij in nederig stilzwijgen. Zelf ben ik wel al meerdere honderden jaren (ik ben de tel kwijt). Of waarvan dacht u dat mijn voorliefde voor D. en soortgenoten (zie hierboven) kwam?

   • Anoniem zegt:

    oppassen met die covid dan maar..

   • Anoniem zegt:

    ook niet handig, nekbijten tijdens social distancing

   • Anoniem zegt:

    zelf gekozen om weerwolf te worden

   • Marc zegt:

    Ook altijd leuk, een weerwolfje. Beste weerwolftransformatie ooit in een film is trouwens die van ‘An American Werewolf in London’, zonder digitale poespas, nog heel ambachtelijk. https://www.youtube.com/watch?v=10a5cflZzBg

   • Marc zegt:

    We dwalen wel serieus af, van Beethoven over Dracula naar weerwolven. Alhoewel, met die Monscheinsonate van hem… En met die kop van hem zou hij zelf ook kunnen doorgaan voor iemand die nu en dan in een wolf verandert;

   • Anoniem zegt:

    en ‘Wolfie’ Mozart niet vergeten

   • Marc zegt:

    Dat was eerder een weerpoedel, denk ik.

 10. Eric zegt:

  Simpsons – Life Imitates Art – House Cat Flu (2010)

 11. aghasee zegt:

  Beethoven.
  Subliem.
  Als grote fan mag ik dan graag Vladimir Ashkenazy aan de toetsen zien en/of Claudio Abbado als dirigent.
  Fwiw, mijn top drie:
  1) Symphonie #6 “Pastorale” Deutsche Grammophon nr 419 779-2
  2) Pianoconcerto #5 “Emperor” Decca nr 433 322-2
  3) Fantasie voor piano, koor en orkest op.80 (te vinden op beide voornoemde cd’s)

  Om in de youtube-sfeer te blijven, Ashkenazy: de perfectie bestaat:

  • Yvo G zegt:

   Alle drie ken ik van ze buiten, al van in mijn jeugd, en de rest van de pianoconcerten en symfonieën ook nog. met verschillende uitvoerders. Sinds Kirill Petrenko heeft Abado een grote concurrent bij.
   Maar ik ken nog niet genoeg afkortingen om te weten waar ‘fwiw’ voor staat. eenmaal uitgelegd is het natuurlijk van: Ah ja, dat ik daar niet opgekomen ben. Maar tot zolang…
   Youtube is altijd een goede bron geweest van klassieke muziek. Maar de laatste jaren beginnen ze wreed ambetant te doen met hun reclame…betalen om reclame op Youtube te laten plaatsen, en dan ook nog eens betalen om reclamevrij te luisteren. Het vet is van de soep. Canto Ostinato van Ten Holt is dan weer vrij, ik denk dat ik de enige ben die daarnaar luistert….

   • aghasee zegt:

    @Yvo G:
    Fwiw staat voor “for what it’s worth” https://www.urbandictionary.com/define.php?term=FWIW

    Reclame op joetjoep, of gelijk waar?
    Firefox installeren, extenties noscript en ublock origin erop zetten en je bent zo goed als reclamevrij.
    Voor android-telefoons: f-droid* installeren en van daar uit Blokada installeren en je bent er van af, van de pub.

    Hth (hope this helps)
    Hand (have a nice day)

    * wel even in de instellingen van uw toestel aanvinken dat je wel degelijk ‘vreemde’ apps (dus niet van de Google play store afkomstig) wil installeren.

   • aghasee zegt:

    @Yvo G:
    Laat de noscript extentie maar voor wat ze is, dat durft nogal wat sites te breken. Als je niet echt een techneut bent en/of niet veel interesse hebt zal ublock_origin volstaan.

   • Phil zegt:

    Nope, ik ken het ook, vanaf sectie 74 wordt het onweerstaanbaar.

 12. Yvo G zegt:

  @aghasee: Dank u voor de verhelderingen resp. verduisteringen. Urbandictionary is dan wel in het engels, maar intussen scheelt google translate wel een hoop! Verhelderend dus. Verduisterend: Ik heb wel degelijk interesse in IT, maar ben echt te onwetend om voor mezelf in te staan. Ik heb een techneut-tutor die mijn wachtwoord beheert en mij de wijzigingen aanbrengt waar ik om verzoek, ofwel mij zegt waarom dat dom zou zijn. Ik vind het sterk om de aanwijzer te zien bewegen zonder dat ik er iets aan moet doen. Ik voel er me veilig mee, en ga hem natuurlijk uw raad overhandigen met het verzoek aldus van de vervelende reclame af te geraken, nogmaals bedankt!

 13. Peter zegt:

  Alles komt terug. Ooit hebben we groepsimmuniteit verworven, na een onbekend aantal golven als er nooit een vaccin komt. Maar het culturele leven komt zeker terug. Vorige eeuw was er ooit een sociologisch onderzoek naar hoeveel mensen culturele evenementen bezoeken. Bleek dat evenveel volk te zijn als er mensen sportwedstrijden bezoeken, elk weekend opnieuw. De kleine ongesubsidieerde culturele sector wordt nu wel doodgeknepen door dit beleid. Maar we zullen opnieuw opstaan, zoveel is zeker. Poëzieavonden, performances, tentoonstellingen -al dan niet amateur-, concerten, jazz in de kroeg – klassiek in de kapel, zelfs de fanfare en de bruine kroeg komen terug. 2020 wordt wel een annus horribilis om nooit te vergeten. En de meneer van het Beethovenjaar zal zonder enige twijfel ooit nog een symfonie dirigeren voor een volle zaal, het kan alleen nog een tijd duren voor dat weer mogelijk is. Volgend schooljaar komt er ook geen onderbreking meer voor de schoolkinderen in het onderwijs. Dat laatste is van primordiaal belang.

  • Anoniem zegt:

   dan zullen we toch bepaalde virologen en politici een stamp onder hun kl.ten moeten geven of we zitten levenslang vast.

   • aghasee zegt:

    Ach ja, corona. Het heeft natuurlijk een immense geldmachine op gang gebracht. Begrotingen overboord.
    Wetenschappers -met alle respect- die al een hele carrière achter de schermen werken, worden nu vanop anderhalve meter geschminkt en mogen nu te pas en te onpas aantreden bij (uw favoriete infotainmentshow) om daar hun financiële motieven, euh, de wetenschappelijke achtergrond te komen ‘duiden’. Wat had je verwacht?

   • Anoniem zegt:

    je bent al blij dat je nog eens een econoom op tv ziet
    hoe erg is het dan gesteld?
    mijn eigen schuld natuurlijk, gewoon die lichtdoos afzetten..

   • Vanhoovels Paul zegt:

    Hoeft niet Anoniem. Vraag hen of ook zij via hun stem ooit expliciet de toelating hebben gegeven of onze kroonjuwelen mochten verkocht worden aan het buitenland. En als er geen antwoord komt dan besef je wel dat je er hier voor spek en bonen bijloopt.
    En meteen besef je ook dat we al jaren boven onze stand leven. En indien niet dan wordt er hier teveel gefeest op kosten van de gemeenschap. Simpele vraag en simpel antwoord.
    Maar ik zeur weeral.
    Maar goed. Los het zelf eens op he mannekes. Waar is dat feestje?

  • Yvo G zegt:

   Wat hoop ik vurig dat u een profetische gave heeft. Uw tekst is als balsem op de wonde, als een waterglas in de woestijn. Het is de spreekwoordelijke strohalm, maar ik klamp er me graag aan vast!

 14. aghasee zegt:

  Peter op 15 mei 2020 om 20:01:
  […] Jazz in de kroeg […]
  Banana Peel Ruiselede 🙂

 15. Vanhoovels Paul zegt:

  Niks profetische gave Yvo. Ik combineer gewoon hoe het is en durf gevolgen voorspellen.
  Voor het derde jaar voorspelde ik al grote droogte. En ondertussen zitten wij met weervoorspellers
  die niet meer kunnen dan regen voorspellen als ze een wolkje aan de lucht zien.
  Een wolkje is waterdamp. Maar hij condenseert niet meer. En over de oorzaken durven ze hun bek niet open doen. En ik ga de oorzaken niet opnieuw vermelden.
  In de tropen is het warmer dan bij ons. Juist. In de tropen wordt een gedeelte van het overtallig zonlicht gebruikt door de plantengroei; de bossen dus.
  Moet je nu een voorspeller zijn om te beseffen wat de oorzaken en gevolgen kunnen zijn?
  In de Sahara zijn nog overblijfselen gevonden van vroegere steden. Verlaten door de mens.
  Decennia terug had ik nog hoop. Dat ze die kamelendrijvers lichte paraboolspiegels zouden geven om te kunnen koken op zonne-energie. Niks van! Ze koken verder op gedroogde stront.
  Het laatste overschot van wat er mocht blijven aan plantengroei.
  Maar ik vermeld feiten. Sorry; ik zeur er over.
  Zal het opsturen van langspeelplaatjes van Beethoven naar de zwarte dorpsnotabelen iets oplossen? Moeten wij ze laten dansen op rockmuziek?De middelen om het op te lossen zijn er. Maar het kapitaal in de wereld weigert om een niet winstgevend product in de woestijn aan te moedigen. Winst maakt onze aarde verder kapot.
  En dan een overbevolking van hongerlijders. Het wordt hoog tijd dat men die godenaanbidders
  eens goed door mekaar schudt zodat hun vijzen terug op de juiste plaats terecht komen.
  Wat gaat het eindresultaat zijn? Als teveel te weinig zal ontmoeten?
  Dat is geen voorspelling. Wel een pertinente vraag. Voor later natuurlijk. Deze generatie lost niks op. Wij zijn er om onze zakken te vullen omwille van grote schrik voor de toekomst
  Nu wordt er nog altijd gefeest en gehamsterd. Mogelijk wordt er zelfs een gemanipuleerd virus gebruikt om orde op zaken te stellen? Maar dat is mijn domein niet. Ik houd het bij weersvoorspeller.
  Al hoewel dat ook totaal onjuist is. Ik zie feiten en zie oorzaken gevolgen. En deel deze mee.
  Oorlogen aankondigen is voorspellen. Wat er in de kop van chimps zich afspeelt is niet zichtbaar.
  Maar de oorzaken wel. Nu is het wachten op de gevolgen. Maar dat is heden voorspellen.
  En…..bedankt dat ik nog eens mocht zeuren. Luister nu maar verder naar Beethoven in D-groot.

 16. Yvo G zegt:

  ik sla stelselmatig lange replieken over, als er Vanhoovels bovenstaat. Het is toch altijd hetzelfde eentonige liedje van droef en treurnis, ik ken het van buiten. Ik zou het zelf kunnen schrijven, moest ik ziek en gestoord genoeg zijn. Maar als schrijven helpt, ga uw gang, l’internet est à vous!

  • Anoniem zegt:

   Jij bent dan ook een eeuwig lachebekje met roze bril.
   Terwijl alles naar de kloten gaat.
   Ik lees duizend keer liever Paul dan jouw open-vld achtig gemaakt optimistische tussenkomsten.
   Je leest hem niet maar moet wel altijd commentaar geven.
   Een beetje zielig; niet?

   • Yvo G zegt:

    Absoluut. Zielig is het juist gekozen woord. Niks profetische gave Yvo. Ik combineer gewoon hoe het is en durf gevolgen voorspellen.
    Voor het derde jaar voorspelde ik al grote droogte. En ondertussen zitten wij met weervoorspellers
    die niet meer kunnen dan regen voorspellen als ze een wolkje aan de lucht zien.
    Een wolkje is waterdamp. Maar hij condenseert niet meer. En over de oorzaken durven ze hun bek niet open doen. En ik ga de oorzaken niet opnieuw vermelden.
    In de tropen is het warmer dan bij ons. Juist. In de tropen wordt een gedeelte van het overtallig zonlicht gebruikt door de plantengroei; de bossen dus.
    Moet je nu een voorspeller zijn om te beseffen wat de oorzaken en gevolgen kunnen zijn?
    In de Sahara zijn nog overblijfselen gevonden van vroegere steden. Verlaten door de mens.
    Decennia terug had ik nog hoop. Dat ze die kamelendrijvers lichte paraboolspiegels zouden geven om te kunnen koken op zonne-energie. Niks van! Ze koken verder op gedroogde stront.
    Het laatste overschot van wat er mocht blijven aan plantengroei.
    Maar ik vermeld feiten. Sorry; ik zeur er over.
    Zal het opsturen van langspeelplaatjes van Beethoven naar de zwarte dorpsnotabelen iets oplossen? Moeten wij ze laten dansen op rockmuziek?De middelen om het op te lossen zijn er. Maar het kapitaal in de wereld weigert om een niet winstgevend product in de woestijn aan te moedigen. Winst maakt onze aarde verder kapot.
    En dan een overbevolking van hongerlijders. Het wordt hoog tijd dat men die godenaanbidders
    eens goed door mekaar schudt zodat hun vijzen terug op de juiste plaats terecht komen.
    Wat gaat het eindresultaat zijn? Als teveel te weinig zal ontmoeten?
    Dat is geen voorspelling. Wel een pertinente vraag. Voor later natuurlijk. Deze generatie lost niks op. Wij zijn er om onze zakken te vullen omwille van grote schrik voor de toekomst
    Nu wordt er nog altijd gefeest en gehamsterd. Mogelijk wordt er zelfs een gemanipuleerd virus gebruikt om orde op zaken te stellen? Maar dat is mijn domein niet. Ik houd het bij weersvoorspeller.
    Al hoewel dat ook totaal onjuist is. Ik zie feiten en zie oorzaken gevolgen. En deel deze mee.
    Oorlogen aankondigen is voorspellen. Wat er in de kop van chimps zich afspeelt is niet zichtbaar.
    Maar de oorzaken wel. Nu is het wachten op de gevolgen. Maar dat is heden voorspellen.
    En…..bedankt dat ik nog eens mocht zeuren. Luister nu maar verder naar Beethoven in D-groot.
    Bedankt dat ik weer even op mijn plaats word gezet, maar dat van de VLD komt op het conto van de gebuisde politieker Vanhoovels, die het in de bol is geslagen toen hij zijn bouwplaatsen niet geregulariseerd kreeg. De VLD en de NVA zijn inderdaad klote-partijen. Zijn er andere?

   • Anoniem zegt:

    nu ga je de stukjes die je storen al integraal overnemen
    jawadde, man

   • Yvo G zegt:

    Speciaal voor u gedaan, iets wat je duizend keer zou willen lezen, dat kan niet genoeg worden uitgezaaid! En die slierten storen me in het geheel niet, ze maken deel uit van het landschap, de natuur kan ook als gruwelijk worden ervaren.

   • Anoniem zegt:

    lachebekje Yvo G met alweer een giller

  • Marc zegt:

   Om eerlijk te zijn: de droogte baart mij ook grotere zorgen dan corona, zeker op langere termijn. Maar ik probeer het stoïcijns te aanvaarden (met de nadruk op ‘probeer’). Wij, als individu, kunnen hier weinig aan doen. Ik probeer wel zoveel mogelijk regenwater op te vangen. En verder er niet al te veel over te piekeren, er is al somberheid genoeg. Que sera sera…

   • Anoniem zegt:

    binnenkort 6 ministers van watervoorziening en, u raadt het, geen water…

 17. Christel zegt:

  Ik ga alvast popcorn halen en dito drankjes.

Reacties zijn gesloten.