Brussels Airlines aan de beademing?

Brussels AirlinesMisschien zijn die 290 miljoen toch wel beter elders besteed

Corona zal ons leven voorgoed veranderen, zo melden sociologen, psychologen, moraaldeskundigen en historici van zodra de witte schorten even achter het hoekje zijn. U mag niet vergeten dat talloze mensen met een diploma nu de kans van hun leven zien om zich in de belangstelling te wrikken, ook als ze niet Marc Van Ranst heten. Na de harde autisten die de curve in ‘t oog houden, komen de softe menswetenschappers, de gamma’s die het licht aan het einde van de tunnel zien en de crisis als loutering.

Er zijn ondertussen maar weinig politici die zich aan enige middellange termijn-bespiegeling durven wagen: bibberen doen ze momenteel voor de 4-ologen, nooit heb ik de hegemonie van de wetenschap zo absoluut gezien. Een van de weinigen die nog koffiedik durft kijken is vice-premier Alexander De Croo, die stelt dat we ons in een naoorlogse situatie bevinden, met dat verschil dat de gebouwen er nog staan. Dat lijkt me inderdaad geen klein verschil. Het zit hem dan ook vooral in de hoofden en het gedrag.

‘Nationale trots’

HostessDe kaarten voor de omslag liggen vrij duidelijk. Globalisme, kapitalisme en toerisme staan op de tocht. Hygiëne, partnertrouw, e-commerce, thuiswerken en tuinieren zitten in de lift. In de omgang wordt gezonde achterdocht het nieuwe normaal. Geen twijfel bijvoorbeeld dat de handdruk voorgoed uit de mode geraakt: ‘ooit, mijn zoon, gaven wij zomaar allerlei ziektekiemen via de handen door, telkens we iemand zagen die we kenden of wilden leren kennen. Alsof we zijn ondergang wensten’.

Een sector die zwaar in de hoek ligt waar de klappen vallen, is de luchtvaart. Wereldwijd staan vliegtuigen aan de grond, is de lucht opvallend proper en worden nogal wat mensen niet meer wakker gehouden door opstijgende Boeings. Elk nadeel heb zijn voordeel. Vraag: wat doen we met Brussels Airlines, de opvolger van Sabena, ondertussen al vier jaar volledig in Duitse handen?

Brussels Airlines boekte de voorbije tien jaar een nettoverlies van 236 miljoen euro en zat al voor corona in slechte papieren

De sentimentele alibi’s (‘onze nationale trots’) vermengen zich met de onvermijdelijke economische argumenten: 20.000 directe jobs, en dan volgt er nog een met de natte vinger geponeerd cijfer van ‘indirecte’ jobs dat niemand kan nagaan en altijd een veelvoud is van het eerste.

Laten we het gewoon cijfermatig bekijken: Brussels Airlines boekte de voorbije tien jaar een nettoverlies van 236 miljoen euro en zat al voor corona in slechte papieren, nagenoeg elk jaar weer afsluitend met rode cijfers. Ik hoor regelmatig zeggen dat ‘bedrijven die gezond waren, moeten ondersteund worden’. Nou. Heel het parcours van B.A., als opvolger van het failliete Sabena, getuigt van een chaotische zoektocht naar kapitaal en de onmogelijkheid om zich te positioneren tussen de ‘deftige’ maatschappijen à la KLM, en de prijsbrekers genre Ryan Air.

Superfixer Steve

DavignonSabena was een verlieslatende maatschappij, eigendom van de Belgische staat, die nog een paar decennia teerde op een vervlogen koloniaal verleden. Na het failliet in 2001 ging men al snel scheep met Virgin Express, een exploot waarin we de hand zien van burggraaf Étienne Davignon, Steve voor de vrienden, de man die zijn eigen moeder zou verkopen. Overal waar er grootscheeps gesjacherd wordt en entiteiten van eigen bodem in vreemde handen geraken, duikt de naam van de burggraaf op. Zie ook hoe de Generale Maatschappij via rommelig gelobby in Franse handen kwam (Suez), waardoor onze energieproductie vandaag nog altijd in Parijs wordt bedisseld. Of de uitverkoop van het failliete Fortis aan BNP Paribas in 2008, een constructie waarvan hij samen met zijn boezemvriend graaf Maurice Lippens de bezieler was.

Overal waar er grootscheeps gesjacherd wordt en entiteiten van eigen bodem in vreemde handen geraken, duikt de naam van de burggraaf op.

Ook in de Lufthansa-deal van 2008 speelde de superfixer een hoofdrol. De Duitse holding verwierf 45 procent van de aandelen, en nam B.A. in 2016 voor een habbekrats volledig over. Waarna onze nationale trots meteen als proletarische lagekostenmaatschappij door het leven moest gaan, iets wat de ex-Sabéniens niet goed afging, ook al waren de Afrikavluchten rendabel en redde het Star Alliance-netwerk enigszins de meubelen. Maar die service-alliantie van verschillende maatschappijen staat onder Duitse voogdij, en daarvan kan het zwaartepunt zo van Zaventem naar Berlijn verhuizen.

Geen babysit

CarstenSpohr

Lufthansa-CEO Carsten Spohr

En nu staan de Duitsers weer van voor in de rij om Belgische staatssteun (en overigens ook Oostenrijkse, via Austra): 290 miljoen euro, ja, dat willen ze wel, maar zonder voorwaarden inzake werkgelegenheid, inspraak of wat dan ook. CEO Carsten Spohr wil namelijk geen ‘overheid als babysit’, alleen geld, en geloof me, de Belgische onderhandelaars zullen zwichten, mede onder impuls van… Etienne Davignon, die een krimpscenario van 30% vooropstelt. Danke schön.

We hebben al een aantal van dat soort reddingsscenario’s gehad, het zijn bodemloze putten die gecreëerd worden op de kap van de domme Belgen. Ten gronde: die 290 miljoen zijn beter besteed aan de lokale economie en de verankering van industriële productie op eigen bodem. In plaats van te pokeren op de tarmac, investeer in innovatieve sectoren, groeimarkten, gebaseerd op duurzaamheid en zelfvoorziening. Zo’n luchtvaartmaatschappij, die niet eens van ons is, dat is een bubbel gebakken lucht met een geur van Sabena-nostalgie, een melkkoe waar we onze kostbare post-corona-kas niet aan moeten spenderen. De luchtvaart is een krimpende markt, en overeenkomstig de principes van de vrije markt leggen we zoiets niet aan het beademingstoestel.

Vooruitgang betekent ook dat we niet aan fetisjen vasthouden

Het spijt me voor die madammekes in hun hostessenuniform waarnaar we dubbelzinnig lachen als we instappen voor een rondje citytrippen, maar vooruitgang betekent ook dat we niet aan fetisjen vasthouden. En in dit geval is vooruitgang, eigenaardig genoeg, het wat dichter bij huis zoeken en de grote massa’s wat ontwijken. We zitten in een paradigmawissel en dat vergt flexibiliteit en creativiteit. Laat voor de rest de maatschappijen het maar verder uitvechten in een markt waar ze toch scherp op de prijs zullen moeten spelen.

Overigens hoeft de exploitatie van een luchthaven niet gebonden te zijn aan het koesteren van een soort imaginair ‘kroonjuweel’, zie bijvoorbeeld hoe de Walen succesvol Brussels South Charleroi Airport en Luik-Bierset hebben uitgebouwd tot regionale spelers. De verdere uitbouw van een Europees hogesnelheidstrein-netwerk is een belangrijke alternatieve optie. Middellange termijndenken dus, de meeste politici zullen het nog echt moeten leren.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

130 reacties op Brussels Airlines aan de beademing?

 1. Vanhoovels Paul zegt:

  Anoniem,
  Zie eens wat jij schreef op 13 mei om 9:47 uur. Jij kunt mijn gedachten lezen zeker?

 2. Christel zegt:

  Als het aan De Croo ligt, geeft hij ongetwijfeld liever geld aan Brussels Airlines dan aan de Horeca-sector. Want hij twijfelt aan het nut van het verder bestaan van de Horeca-sector in ons land.
  Tja, de liberalen houden uiteraard hun privé- tuinfeestjes, waar champagne en cocktails rijkelijk vloeien, liefst gelardeerd met oesters en waar traiteurs de buffetten en BBQ’s verzorgen. Geen bruine kroegen waar veel wordt gezeikt en geleuterd over politiek en wijven, geen eenvoudige eetcafés waar jengelende koters en kwebbelende moeders rondhangen, geen koffiebars waar computernerds en fashionata’s aan hun cappuccino lurken, geen brasserie waar de doorsnee Vlaming zich te goed doet aan een biefstuk/mosselpot met friet,… dat wordt een triest post-coronatijdperk.
  uit het interview in trends:
  DE CROO. “Ik heb al gezegd dat dit een marathon wordt, maar sommige sectoren zullen een dubbele marathon moeten lopen. In de horeca en de evenementensector is weinig perspectief op een substantiële toename van de economische activiteit. We zullen de keuze moeten maken of we nog een horecasector willen in België. In de komende maanden zullen wellicht nieuwe maatregelen volgen. Nu ligt de klemtoon op het verschaffen van liquiditeit, maar we zullen ook maatregelen nemen om de solvabiliteit te ondersteunen. De horeca is hoe dan ook al een branche met weinig kapitaal en lage winsten. Het is goed mogelijk dat er specifieke, sectoriële maatregelen komen.”

 3. Anoniem zegt:

  ik twijfel dan weer aan het nut van het voortbestaan van o-vld in ons land..

 4. Anoniem zegt:

  als ze bij de volgende verkiezingen onder de kiesdrempel terechtkomen, zal ik de horeca alvast met heel wat pinten steunen.

 5. Yvo G zegt:

  Van 100 euro? Ik zal mijn kleingeld ook eens samenschrapen….

 6. Anoniem zegt:

  onder mijn matras liggen horecamuntjes..
  speciaal om de ondergang van de liberale tirannen te vieren

 7. Eric zegt:

  De liberalen? Ze houden glunderend feestjes bij het begin van de lockdown en passen de regels die ze zelf opstellen en waaraan ze de ganse bevolking onderwerpen in hun eigen leven niet toe. Het is zoals de leraar die tegen de leerlingen zegt dat in de klas niet gerookt mag worden, dan zelf een sigaret opsteekt en vervolgens de rook ervan in de gezichten van de leerlingen blaast. Minachting? Vast en zeker. Hautainie? Liberalen als tRutten, De Block, Bouchez e tutti quanti bevinden zich hoog boven het plebs, dat ze dagelijks uitlachen, waarop ze spuwen en waarvoor ze net voor de verkiezingen enig ‘respect’ betonen. Het is de walgelijkste soort, samen met de Groenen, mede-globalisten, mede-muticulturalisten en mede-aanhangers van het neo-kapitalisme, overigens.

  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200510_04953540

 8. Anoniem zegt:

  pseudo-elite om van te kotsen

 9. John zegt:

  Is het echt mogelijk dat politici zo onbekwaam zijn dat zelfs zes ministers ,niet in staat zijn mondmaskers te bestellen en bedelen?
  In eerste instantie zou je zeggen: ‘ja, natuurlijk, ze zijn zo onbekwaam’.
  Toch geloof ik er geen snars van
  We zien gewoon het credo ‘ordo ab chao’ toegepast
  De bevolking gegijzeld, bedrogen en gehypnotiseerd door ziekelijke manipulatoren
  Of denkt u dat het toeval is dat het liberale vrijmetselaars rattennest aan de knoppen van deze hoax zit?
  Noem me complotdenker, geen probleem, maar ik ben tenminste mijn menselijkheid of mijn ziel,, zo u wil; nog niet kwijt.
  Wat je van die smeerlappen niet kan zeggen. Naar de hel met hen en hun nieuwe abnormaal!

 10. Eric zegt:

  Ik geloof ook al lang niet meer in de theorie van de politieke domheid, John. De politici zijn verantwoordelijk en bewust nalatig, én ze hangen aan de bakster van het WHO en de pharma-industrie. Ze willen geen oplossing tegen corona, totdat er een vaccin gevonden is, dat dan wereldwijd verspreid (en dus, last but not least, door diezelfde politici gekocht) kan worden.

 11. Anoniem zegt:

  Ze gaan het vaccin niet verplichten, denk ik; maar zoveel restricties opleggen aan mensen die het niet laten injecteren (niet meer mogen sporten, reizen..) dat velen er zich zullen laten inluizen.
  De farma-industrie is inmiddels zo goed als ‘immuun’ voor rechtszaken dus die moorden, verlammen en verminken erop los.
  Elk vaccin dat nu uitkomt is per definitie onvoldoende getest op termijn
  De grootste geldschieter, ome Bill, van dit addergebroed komt bovendien uit een eugenetica nest.
  Tenslotte de msm, omgekocht, berichten nauwelijks over bijvoorbeeld h-chloro-q en zink.
  De nieuwe sofisten zijn wetenschappers en journalisten, geen juristen.
  Die laatste groep reageert ook nauwelijks op de verregaande afschaffing van de rechtsstaat.
  Sterkste staaltje van collectieve zinsbegoocheling en van bedrog ooit.

 12. Eric zegt:

  Dit is dus een longspecialist, geen gewone huisdokter (deze vermelding – die er weinig toe doet – voor betweters als Greta).
  Voor Christel: hij spreekt Nederlands maar wat hij zegt vind je in de Nederlandse ondertiteling.

 13. Christel zegt:

  Bedankt voor de link (met ondertitels) en voor de transcriptie van de huisarts zijn uitleg.
  Erg interessant en een eye opener als het ware. Wist niet dat Bill Gates ook al een serieuze vinger in de WHO- pap had. Meende dat het vooral China was. Goh, wat ’n farce.

 14. Yvo G zegt:

  Bedankt voor deze link (ook bestemd voor doven en gehoorgestoorden, fijn!) Die ik heel verhelderend vind. Dit verklaart voor mij ook de woede van Trump tegen het WHO. En nu maar hopen dat de Flemings of de Jenners van deze tijd het nog eens doen, waarom niet?
  Alleszins geruststellend dat dit filmpje nog kan circuleren, of heeft het rode oog dat nog niet geviseerd?

 15. Boomer zegt:

  Zelfs al valt Open Vld onder de diesdrempel terug, dan nog heb je de invloed van logebroeders genoeg die in overal zijn geïnfiltreerd.
  Dus hun invloedsfeer blijft intact en vergeet vooral Laken niet, die hebben nog veel meer te zeggen dan wij allemaal zelfs vermoeden.

 16. John zegt:

  vaccins?

 17. Boomer zegt:

  Inderdaad, nog teveel vragen blijven open en ik heb het al lang niet meer begrepen op de bureaucratische ongecontroleerde instellingen met eigen agenda’s zoals WHO, VN, EU, NAVO en dergelijke.
  Allemaal stuk voor stuk instellingen waar politici hun pionnen plaatsen en dat vervolgens verkopen als instellingen voor ons aller welzijn.
  Sinterklaasfeest is op 06 december en nog steeds geloven ze dat omdat ze het willen geloven.
  Idem met de huidige Corona toestanden, alles wat ook maar enigszins kritisch is wordt verzwegen en men doet ondertussen zijn uiterste best om de mensen bang te maken.

 18. Boomer zegt:

  Gates is een gewiekste zakenman, een echte zonder enige scrupule, tout court.
  Hij heeft de wereld in zijn macht gekregen met een gestolen operating system en nu wil hij dit nog eens overdoen met vaccins.
  Het zal aan ons zijn om dit niet te laten gebeuren maar ik vrees het ergste als ik de reacties zie van de bevolking nu, een ware angstpsychose die elke vorm van gezond verstand uitsluit.

 19. Vanhoovels Paul zegt:

  Verdeel en heers. De hele bollenwinkel hangt ook al lang mijn kloten uit.
  Dat hele Europese verhaal is gemaakt om controle van hetgeen er misloopt te onttrekken aan het oog van de bevolking. Het is een ver van mijn bed show voor een slapende massa geworden in deze toren van Babel.
  Zovele regeringen te veel waarvan de optie er is om hun zakken te vullen en als de vraag gesteld wordt wat hun inbreng nog is dan heeft niemand nog enige verantwoording af te leggen. En dat het zo ver kwam is te wijten aan de domheid van het plebs zelf.
  Ze kijken niet meer naar de daden van die politieke vendelpartijen maar houden zich bezig met de kruimels die van de tafel vallen om mee in hun zak te steken.
  Wat blijft er nog over? Een schapenstal gevuld met blaters en die gebukt gaan onder de omerta. En het is zo erg geworden dat niemand nog het begin noch het uiteinde ziet om nog te pogen om een oplossing te vinden.
  Ik denk dat ik er ook ga mee stoppen. Mijn geblaat voor democratie zal ook niks oplossen. Iedereen is trouwens een vijand van echte open democratie.
  Ik heb geen vrienden. Nooit gehad. Mijn grote fout want ik heb steeds proberen te werken
  in het belang van de gemeenschap. Mijn werkgever dus.
  Maar er zijn blijkbaar nog andere werkgevers met meer macht en die wel oog hebben voor degenen die hen dienen. En dan bereik je het ultieme resultaat waarin we ons nu bevinden. De ene krijgt een vracht stront over zijn kop en de anderen krijgen de beloning.
  En vrienden maak je niet met te werken maar wel met geld te verdelen dat niet uw eigendom is. Allee betrokken partijen zwijgen dan graag. De anderen blaten verder.
  Maar goed. Ik ben er niet om naar oplossingen te zoeken. Die zijn er voor gediplomeerde mensen. Maar ik denk dat we op dezen nog lang zullen mogen wachten.
  Het brengt niks op beseffen ook zij. Misschien is het in de privé anders?
  Daar is men om geld voor de baas te verdienen. Aan de overheid zijn er geen bazen. Alleen zakkenvullers. Die zich bedienen van de omerta als het hun past.
  Ik ben wel benieuwd waar het zal eindigen. Het wit geld is op. Zal men nieuw gaan bij drukken? Want we zullen er anders niet meer uit geraken.
  En de spaarders zullen verder gekloot worden. Hun wit geld zal grijs worden na vermenging met het bijgedrukt nieuwe geld.
  En heb je een andere vorm van spaargeld dan moet je dubbel uitkijken.
  Want dan heb je Stedenbouw om het te stelen. En recent meer en meer burgemeesters
  die God zullen spelen misschien? Een nieuwe episode zal beginnen.

 20. Yvo G zegt:

  Hou je vast Paul. Ze zijn er al mee daar.
  De “CORONATAX” voor gepensioneerden.
  Reeds van in het begin door mij bedacht en vermeld in een perverse bui.
  Haal het geld waar het zit!
  Vooruit, alle gepensioneerden staken!

 21. John zegt:

  De U Antwerpen gaat een vaccinonderzoekslabo opzetten met geld van… ome Bill.
  Aan het hoofd staat een van die virologen die je elke dag op tv ziet.
  Zijn naam ontschiet me maar het is er zo eentje van het nieuwe normaal en allemaal aan de spuit.
  Wie zijn de drugdealers nu de gebruikelijke rotjong in hun kot zitten?
  De farmalobby onder goedkeurend liberaal alziend tracking en tracing oog..
  Maar de belg wacht liever een uur aan de Action voor een prul dan zich te verzetten tegen tirannie.
  Loopt dus gegarandeerd slecht af..
  Behalve voor het aandelenpakket van de insiders.

 22. Anoniem zegt:

  ik wist wel dat jij er achter zat, Yvo

 23. Boomer zegt:

  Coronatax?? Laat ze maar allemaal proefballonnetjes oplaten over wie dat zal betalen.
  Bij de eerste controle door het grondwettelijk hof vallen ze toch door de mand, discriminerende belasting.
  Maar het zegt veel over de ingesteldheid van de generatie Millenium egotrippers voor wie onze spaarcenten een doorn in het oog zijn, alles moet op, hier en nu om zij hun de grote sier en zwier te blijven onderhouden op de poef.
  Nog wat meer dikke Porsches, Bmw, Mercedes en Tesla onder hun kont, nog dikkere villa’s en gespekte bankrekeningen.
  Wij, generatie die dit alles mogelijk hebben gemaakt door ordentelijk te leven en te sparen voor onze oude dag zullen het gelag wel betalen.
  Mogen we nog leven, ademen of is dit ook al teveel.
  Zum kotzen!

 24. Anoniem zegt:

  ademen mag, mits co2 tax en alleen wanneer de overheid het zegt.

 25. Anoniem zegt:

  je zal eens zien hoe ‘democratisch’ Europese landen zijn wanneer er grotere groepen zouden demonstreren.
  de politie zal zich niet aan de social distancing dienen houden en mensen de kop inslaan.
  ook bij ons, maak u geen illusies

 26. Yvo G zegt:

  Niets is zo voorspelbaar als het gedrag van een politieker. Bij alles wat hij ziet, voelt of hoort, is zijn reflexmatige bedenking: Hoe kan ik daar het geld uithalen? Probeer maar eens, dit had ik ook al in de gaten. Eigenlijk is er aan mij een goede politieker verloren gegaan, alleen, ik was er te lui voor. Het leven is nog wat anders dan gier spelen.

 27. Yvo G zegt:

  Ocharme Paul, ik denk dat hij al zijn derde bladzijde bezig is. Die mens ziet af, echt waar.

 28. Eric zegt:

  Bill Gates is de belangrijkste donateur van de WHO sinds Trump de Amerikaanse geldelijke steun aan die corrupte organisatie opzegde, Christel. Net zoals Soros heeft Gates zijn tentakels zowat overal. Mensen als Soros en Gates bepalen met hun bergen geld welke richting de wereld uitgaat. Het zijn moderne Napoleons, en dat is misschien een belediging voor Napoleon.

 29. Anoniem zegt:

  zonder verzet krijgt ome Bill zijn zin.
  dat verzet zal zeker niet van deze refering komen dus, wat nu?

Reacties zijn gesloten.